Kód pojišťovny

Starosti s ekzémem

Ilustrační obrázek

U ekzémů malých dětí se většinou jedná o mírnou formu ekzému, jež je dobře kontrolovatelná základní terapií. S věkem ekzém vymizí. Příčiny akutního zhoršení bývají velmi různorodé a nemusí být alergického původu.
Přesušená citlivá kůže, místy zarudlá, praskliny až výrazná zánětlivá mokvající ložiska – tak se projevuje atopický ekzém. K vnějším projevům se přidává svědění, takže dítě je nevrlé, pláče. Neléčený ekzém je pro dítě velmi obtěžující – špatně spí, je unavené, podrážděné a v místě porušené kůže je velké riziko nasedající infekce. Atopie je sklon k alergii a nejčastěji se projevuje právě jako ekzém, pylová alergická rýma a astma. Všechny tři se mohou objevit v průběhu života u jednoho člověka.
Má-li dítě atopický ekzém, znamená to, že má vysokou koncentraci imunoglobulinu IgE a v krevním obraze pak zvýšený počet takzvaných eozinofilů. Velmi často se u těchto dětí zjistí porucha buněčné imunity. Projevuje se v prvních měsících života červenými mokvajícími krustami a následně strupy v obličeji, na končetinách, na hrudníku či krku. Starší děti mívají ekzém v ohybových částech.

Jde o vleklé, zánětlivé kožní onemocnění alergického původu. I když ho lze léčebnými opatřeními zmírnit, nikdy se ho nezbavíte. Může trvat několik let, mohou se střídat období výrazného zlepšení se stavy zhoršenými. Tento typ ekzému obvykle postihuje malé děti a ve většině případů onemocnění během puberty zmizí.

Příčiny atopického ekzému

Porušená kožní bariéra je sice důsledkem genetických změn, ale i zevního prostředí. V případě atopického ekzému netvoří kůže ochranu před únikem vody, takže kůže pak vysychá a je usnadněn průnik škodlivin, alergenů a infekce do kůže.

Často se má za to, že příčinou zhoršení ekzému je mléko, avšak nebývá to vždy pravda. Stejně tak je zbytečné, pokud mé dítě mírné příznaky ekzému, hned se podrobně zabývat potravinovou alergií. Ještě horším přístupem je systematické vysazování mléka, aniž bychom měli jistotu, že se o alergii na  bílkovinu kravského mléka skutečně jedná.

Výsevy ekzému mohou být vyvolávány i jinými nealergickými příčinami: teplo a pocení, dráždivé látky (mýdlo, prací prostředky, krémy), návštěva pískoviště, infekce, očkování, někdy i prořezávání zoubků.

Stejně jako atopická dermatitida patří i seborrhoický ekzém k zánětlivým onemocněním. Postihuje však hlavně vlasatou část hlavy, obočí, tváře. Projevuje se tvorbou šupin, což se u atopického ekzému nevyskytuje. U kojenců se mohou šupinky vyskytovat se silnou žlutou krustou ve vlasaté části. I toto onemocnění je ovlivněno geny.

Péče o pokožku

Volba místní léčby vychází ze stavu pokožky, rozsahu onemocnění, místa výskytu a věku. K omezení akutních výsevů ekzémů je nejdůležitější dokonalá hydratace kůže. Kůži je nutno promazávat každý den i několikrát, i když tam právě není žádný ekzém nebo se kůže nezdá suchá. Výběr prostředků k promazávání je velmi důležitý – je třeba hlídat složení preparátu a vyvarovat se následujících složek mastí: parfémy, lanolin, konzervační látky, alantoin, sezamový, mandlový nebo lososový olej. K mytí používáme gel bez obsahu mýdla. Koupel nebo sprcha nemá být příliš dlouhá, maximálně pět minut, a při teplotě vody nižší než 37°C, i příliš časté koupele usnadňují výsev ekzému. Při zhoršení je dobré dávat na mokvající části kůže obklady Jarischovým roztokem. Když se k ekzému přidá druhotná infekce, pak je nutné nasadit léčbu místními kortikoidy. Kortikoidy se většinou podávají kratší dobu, maximálně tři týdny, nemusíme se bát jejich vedlejších účinků.

Je vhodnější používat bavlněné oblečení než umělá vlákna, která vedou k pocení. Nedoporučují se fosfátové prací prostředky a aviváže jsou zakázány. Prádlo je dobré několikrát vymáchat. Aby si dítě nepoškodilo kůži škrábáním, musí mít stále na krátko ostříhané nehty. Pokoje je třeba v létě i v zimě dobře větrat a nepřehřívat. V bytě by neměla být domácí zvířata a je třeba provést protiroztočová opatření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.