Kód pojišťovny

Nebezpečná klíšťata

Ilustrační obrázek

Stále se rozrůstá počet míst, kde se klíšťata vyskytují. Klíšťata mohou způsobit vážná onemocnění, a to klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Nejvíce se klíšťata vyskytují v listnatých lesích, na okraji lesa a v trávě.

K přenosu na člověka dochází nejčastěji při procházkách vyšší trávou, kde klíšťata „číhají „ a uchycují se na těle. Přenos může být také uskutečněn z domácích zvířat, kde se klíště nejprve uchytí a pak následně přeleze na člověka.

Klíšťová encefalitida

Jedná se o virové onemocnění, kdy zdrojem nákazy je infikované klíště nebo klíštěcí nymfa. Po přisátí dochází do dvou hodin k prostoupení viru do organismu. Nejčastěji dochází k přisátí klíštěte v oblasti kožních záhybů, pod spodním prádlem, v podpažní jamce nebo ve vlasaté části hlavy. Pokud dojde k napadení klíštětem virem encefalitidy, kdy je organismus oslabený, bývá průběh onemocnění daleko závažnější.

Klinický obraz

Záludnost klíšťové encefalitidy tkví v tom, že v první fázi nemoci (1-3 týden po přisátí klíštětem) vypadá jako chřipka. Poté dochází ke zlepšení stavu a vymizení příznaků. Klidová fáze může trvat až tři týdny a pak dochází k druhé fázi, kdy viry napadají centrální nervovou soustavu, což se může projevit obrnou končetin, třesem rukou, poruchou mluvení, atd.

Jaké mohou být komplikace?

Klíšťová encefalitida může způsobit celou řadu potíží a komplikací zdravotního stavu. Mezi nejčastější komplikace zdravotního stavu patří:

  • poškození centrální nervové soustavy,
  • psychické potíže,
  • dlouhodobé bolesti pohybového aparátu a s tím související dlouhodobá rehabilitace,
  • částečná nebo trvalá invalidita.

Vakcinace proti klíšťové encefalitidě

Spolehlivou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Očkovat se mohou děti od jednoho roku věku až do seniorského věku. Očkování není vhodné v těhotenství a v období šestinedělí. Nejvhodnější doba pro očkování je předjaří a začátek jara. Účinná ochrana nastupuje až po druhé dávce.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza je bakteriální o nemocnění, které je způsobeno spirochétou Borellia. K přenosu infekce dochází po přisátí infikovaného klíštěte. Bakterie se vyplavují do organismu mezi 24-48 hodinami od přisátí. Mezi první příznaky nákazy patří typické zčervenání v místě přisátí. Toto zčervenání se objevuje mezi 2-4 týdnem od přisátí. Po rozšíření bakterií do organismu dochází k napadení kůže, nervového systému, pohybového aparátu a srdce. Lymeská borelióza probíhá ve třech stádiích:

  • lokalizovaná forma,
  • časně generalizovaná forma,
  • pozdní forma.
  • u některých postižených probíhá onemocnění asymptomaticky - bezpříznakově.

Co bychom neměli přehlédnout?

Jestliže se v místě přisátí vytvoří typická skvrna, je nezbytné ihned navštívit lékaře, který zvolí adekvátní léčbu. Bohužel musíme konstatovat, že ani v tom případě není zcela vyhráno. Bakterie mají schopnost schovat se do pojivových tkání a nereagují tak na léčbu antibiotiky. V takovém stavu se dokážou „skrývat“ i několik let. Mezi komplikace, které vlivem onemocnění hrozí patří například: únava, malátnost, zánět mozkových blan, potíže se sluchem, obrna obličejových nervů, bolesti pohybového aparátu, poškození vnitřních orgánů.

Léčba

Onemocnění lze diagnostikovat na základě výskytu jednotlivých příznaků pomocí laboratorní analýzy. Léčba probíhá pomocí nasazení antibiotik. V současné době neexistuje zatím účinná vakcína, ale probíhá výzkum, který se podílí na jejím vzniku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.