Kód pojišťovny

Endometrióza

Ilustrační obrázek

Jedná se o gynekologické onemocnění, které je charakteristické růstem endometrií (částeček výstelky dutiny děložní) mimo dělohu. Mezi další komplikace patří například srůsty. Nejvíce se ložiska endometria nacházejí na pobřišnici, vejcovodech, vaječnících, v pochvě a na děložním hrdle nebo ve stěně dělohy. Méně pak v oblasti močového měchýře, ve střevech, v ledvinách nebo v plicích.

I když tkáň již není připojena k děloze, stále reaguje na hormonální změny v ženském těle a každý měsíc během menstruačního cyklu krvácí. Krev však nemůže odcházet přirozeným způsobem, shromažďuje se a působí vážné záněty, cysty nebo bolesti.

Příčiny endometriózy

O příčinách endometriózy víme jen velmi málo. Existuje několik hypotéz a jednou z nich je, že ženy s endometriózou mají také oslabený imunitní systém. Není však jisté, že se jedná o skutečnou příčinu nemoci. Endometriální tkáň byla nalezena také u malých dívenek, což vede k domněnce, že je spojena s genetickými vadami. Endometrióza vzniká nadměrnou tvorbou estrogenu. Nadměrné užívání hormonů při pěstování dobytka a drůbeže a jejich vysoký obsah v naší stravě pravděpodobně stimuluje nadměrnou produkci těchto hormonů v našem těle. Nejčastěji přijímanou teorií je zpětná menstruace. V průběhu menstruace, zvláště té, která je doprovázena křečemi, je tkáň vypuzena ven z děložní dutiny a vtahována vejcovody zpět. Tento „zpětný tok“ sebou nese také i endometriální tkáň, která se přichytí na nejrůznějších orgánech a začíná růst. Podle některých lékařů se endometrióza šíří lymfatickými cestami.

Jaké jsou možnosti léčby?

Nemoc je zpravidla léčena pomocí hormonů, kterými se snaží eliminovat nebo utlumit aktivitu endometria. Mezi další možnosti léčby patří operativní zákrok, během něhož lékaři odstraňují napadenou tkáň s využitím endoskopů. Ženám jsou také předepisovány léky proti bolesti. Ortodoxní léčba zahrnuje hormonální antikoncepci, ERT (terapie, kde se nahrazuje estrogen). Dočasnou úlevu a zbavení se nepříjemné choroby je také možné díky těhotenství, i když nedává žádné konečné řešení a těžko je můžeme považovat za definitivní řešení.

Předpokládaná příčina

Z pohledu řešení tohoto zdravotního pohledu je nabízená pomoc řešena až ve stádiu důsledku nemoci. Dosavadní výzkumy konstatují, že příčina není dosud jasná. Jak je možné, že se částečky usazují v jiných orgánech? Jak to, že imunitní systém nerozpozná endometria a nezničí je? Je více než pravděpodobné, že organismus, i když nedokáže látky vyloučit, nachází si místo, které je energeticky velmi slabé a začne tam látky skladovat. Vzhledem k zatíženosti imunitního systému je jeho schopnost rozeznat, že se v těle něco děje snížená. Z tohoto důvodu je potřeba, abychom podpořili energetiku postižených orgánů, snížili množství toxinů v organismu a v maximální míře podpořili imunitní systém. V každém případě ne nanejvýš nutné podpořit rozmnožovací orgány, dále játra, ledviny, močový měchýř a střeva. Dále je potřeba snížit výskyt zánětů v organismu.

Prvotní symptomy endometriózy

Časné příznaky nemoci žena často přehlíží nebo je vůbec nezaznamená. Patří zde například: nepříjemná bolest v období menstruace a ovulace, silné nebo nepravidelné krvácení, krvácení mezi periodami, bolestivý pohlavní styk, sterilita, bolestivé močení a stolice. Ne všechny případy bolestivé menstruace, zad nebo zažívacích potíží znamenají endometriózu. V případě, že některými příznaky trpí žena opakovaně, je pravděpodobné, že na vině bude endometriální tkáň.

Terapie endometriózy

Léčba endometriózy není vůbec snadná. Cílem léčby je snížení hladiny estrogenu v organismu a regulace tvorby hormonů, je nutné zaměřit se na játra a endokrinní žlázy. Játra odebírají čerstvý estrogen tvořený vaječníky a tukovými buňkami a rozkládají ho na estriol, bezpečnější formu estrogenu. Estriol na rozdíl od estrogenu nezpůsobuje bujení tkáně. Vysoká hladina estriolu v poměru k estradiolu omezuje množství endometriální tkáně a snižuje bolestivé příznaky endometriózy, ale také chrání proti rakovině prsů a dělohy.

Vhodné je užívání vitaminu E, protože pomáhá odbourávat přebytečný estrogen v organismu. Normalizuje tvorbu hormonů a je základním prvkem pro zdravou činnost rozmnožovacích orgánů. Ženám trpící endometriózou se jedná především o úlevu od bolesti, ale při léčbě je nutné vytrvat několik měsíců.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.