Kód pojišťovny

Onkologický screening

Ilustrační obrázek

Nádorová onemocnění jsou pro lidstvo velkým strašákem a po srdečně-cévních chorobách náleží mezi druhou nejčastější příčinu úmrtí v České republice.

Pro úspěšnost léčby je rozhodující včasné zachycení nemoci v co nejranějším stadiu, a proto je v rámci diagnostiky důležité cíleně pracovat na vyhledávání rizikových stadií nemoci. K těmto účelům významně slouží tzv. onkologický screening.  V České republice se nyní nacházejí tři screeningové onkologické programy. Jedná se o kolorektální screening, mamografický screening a cervikální screening.

Kolorektální screening

Slouží zejména k odhalení rakoviny tlustého střeva nebo konečníku, která se v České republice vyskytují v porovnání s jinými státy v poměrně vysokém počtu. Princip screeningu je založen na testech, které se provádějí v pravidelných intervalech a týkají se skrytého krvácení do stolice (TOKS) nebo primární screeningoé kolposkopii. TOKS se doporučuje zejména osobám okolo 50 – 54 roku a od 55 let lze v testování pokračovat jednou za dva roky.

Co je to TOKS?

Jedná se o speciální a jednoduchý test, který můžeme získat u svého praktického lékaře nebo ženy také u svého gynekologa. Lze ho také zakoupit v lékárně. Tento test se provádí v klidu doma a zahrnuje jen odběr vzorku stolice, ve kterém lze následně pomocí chemické reakce zjistit, zda jsou přítomny neviditelné stopy krve (pouhým okem nezachytitelné). Pozitivní výsledek testu však hned nemusí signalizovat přítomnost nádoru, ale může se jednat o tzv. polypy nebo zánětlivé onemocnění střev.  Pro jednoznačnou diagnostiku kolorektálního karcinomu je nezbytné absolvovat screeningovou kolposkopii, která zahrnuje vyšetření konečníku a tlustého střeva pomocí speciálního endoskopu (hadice s optickým aparátem) umožňující obraz uvnitř střeva, odběr vzorků tkáně nebo odstranění případných polypů. Vyšetření se provádí v tzv. analgosedaci (kombinace léků proti bolesti a tlumících prostředků). Před vyšetřením je nutné dodržovat jisté pokyny týkající se úpravy jídelníčku, vyprazdňování apod.

Mamografický screening

Tento screening slouží k včasnému odhalení zhoubného nádoru prsu, jehož rizikovou skupinou jsou ženy ve věku 20 -54 let. Provádí se v rámci dvouletých intervalů u bezpříznakových žen mezi 49 -69 lety. Vyšetření doporučuje  praktický lékař nebo gynekolog.

Co jeto mamografie?

Mamografie je speciální rentgenová metoda, která umožňuje zobrazit prsy ve dvou směrech. Během vyšetření dojde ke stlačení prsu mezi podložkou a kompresní deskou. Zmáčknutí prsu je nutné pro získání kvalitního obrazu a minimální dávce záření. Vyšetření se doporučuje plánovat v první fázi menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně bolestivéa je možné provést silnější kompresi bez nepříjemných pocitů.  Mamografie je někdy doplňována pomocí dalších metod. Pro ženy je rovněž důležité provádění samovyšetření prsu, a to nejlépe po skončení menstruace, kdy jsou v prsech nejmenší hormonální změny.

Cervikální screening

Vyšetření v rámci cervikálního screeningu spočívá ve zhodnocení povrchu děložního čípku pomocí speciálního mikroskopu a odběru buněk z jeho povrchu. Následně dojde k jeho zhodnocení pomocí mikroskopu. Mezi nejvýznamnější rizikový faktor zhoubného nádoru děložního čípku se považuje infekce rakovinotvornými typy lidského papilomaviru (HPV), který se přenáší pohlavním stykem. Proti HPV je možno se nechat očkovat a vakcína je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Nepodceňujme prevenci

Mnohé ženy odmítají preventivní vyšetření ze strachu, aby se nepotvrdily jejich obavy, že v organismu propuklo vážné onemocnění. Včasné zachycení probíhajícího nádorového onemocnění jsou však zásadním faktorem pro úspěšnou léčbu.

Konkrétní riziko nádorového onemocnění se doporučuje prokonzultovat s ošetřujícím lékařem. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.