Kód pojišťovny

Proč jíst rybí tuky

Ilustrační obrázek

Tuky mořských ryb obsahují důležité mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví obrovský význam. Aktivují vnitřní cévní stěnu, která je odpovědná za průtok krve a zvětšování vnitřního průsvitu cév. Zlepšuje se také pružnost cév. Tuky z mořských ryb mají vliv na snížení celkového množství cholesterolu a krevních tuků. Na rozdíl od olivového oleje, který nám snižuje hladinu nejen špatného LDL, ale také i dobrého HDL cholesterolu v krvi, tuky z mořských ryb se podílí na mírném snížení vyššího krevního tlaku, který je rizikovým faktorem onemocnění srdce.

Vliv rybího tuku na fyzickou aktivitu

Kombinace adekvátní pohybové aktivity ( např. hodina rychlejší chůze) a rybího tuku značně ovlivňuje rizikové faktory srdečně cévního onemocnění. Nic se ovšem nesmí přehánět, ani s pohybem, ani s konzumací ryb, jinak by výsledek měl zcela opačný účinek.

Rybí tuk a prevence rakoviny

Rybí tuky jsou důležitým preventivním prostředkem, který snižuje riziko výskytu rakoviny prsu u žen a také i výskytu rakoviny prostaty. To je přičítáno schopnosti aktivizovat imunitní systém a mechanismus zánětu tak, aby zasáhl proti rakovinovým buňkám. Rybí tuk ovlivňuje  metabolismus estrogenů tak, aby došlo k omezení produkce látek, které podporují růst nádorů.

Rybí tuk a vliv na imunitu

Další výbornou vlastností rybího tuku je jeho schopnost snižovat riziko a intenzitu alergických reakcí. Pozitivní působení bylo také zaznamenáno onemocnění revmatickou artritidou, atopického ekzému a astmatu.

Rybí tuk a gravidita

V období gravidity, hlavně v posledním trimestru a době kojení, byly zaznamenány velice pozitivní účinky rybího tuku na správný vývoj plodu  (ovlivňuje vývoj mozku, očí, spermií). Studie prokazují, že rybí tuk nejenže prochází placentou, ale i po narození se dostává do těla novorozence společně s mateřským mlékem. Z tohoto důvody by ženy očekávající potomka měly konzumovat v adekvátním množství  rybí tuky.

Rybí tuk a cukrovka

Rybí tuky jsou důležité pro diabetiky 2. typu a jsou také i důležitou prevencí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.