Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Onkologie

odpovídá: MUDr. Věra Tobolíková | dotazů: 188

Close

MUDr. Věra Tobolíková

Lékařskou fakultu MU v Brně absolvovala v roce 1993. Pět let pracovala na II. interní hemato - onkologické klinice FN v Bohunicích a tři roky pracovala na oddělení klinické onkologie FN v Bohunicích. Složila atestaci I. stupně z vnitřního lékařství a nádstavbovou atestaci z klinické onkologie. Jejím hlavním odborným zájmem je onkologie, mamologie, fyzioterapie po operaci prsu. Je autorkou publikace věnované ženám se zhoubným onemocněním prsu i dalších 4 odborných prací v domácích a zahraničních periodicích. Podílela se na řešení grantů a studií. Je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Nyní spolupracuje s onkohematologickou ambulancí a privatní společnosti FEMMA centrum.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Neseminom

Dotaz:
vážená paní doktorko, Chtěl jsem se zeptat na následující. V roce 1991 mi byl nalezen neseminom na varleti. Byl jsem léčen chemoterapiií ( 4 cykly ) a jsem sledován i nadále. Naposledy mi měřili beta HCG a AFP dne 24.6. a vše bylo v pořádku stejně jako CT vyšetření břicha 11.7. Pak jsem po týdnu zjistil , že mám na nadvarleti u druhého , zbývajícího varlete bulku, která byla vyšetřena ultrazvukem a bylo zjištěno , že to vypadá jako cysta o průměru 3,5 mm. Urolog mi řekl , že zatím stačí tu cystu sledovat a přijít na kontrolu za tři měsíce. A teď můj dotaz. Myslíte si , že je toto doporučení dobré nebo mám jít ještě někam na vyšetření. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Marku, chápu Vaše obavy. Od onkologické léčby již uplynulo mnoho let, kdy se skutečně mohla v reziduálním varleti vytvořit cysta. Mohu potvrdit i ze své lékařské praxe. Pravdou je, že každý nový nález nutno bedlivě sledovat, zejména dynamiku nálezu ultrazvukem. Neméně důležité jsou kontroly CT břicha k posouzení stavu orgánů dutiny břišní a hlavně nitrobřišních uzlin. Myslím, že je o Vás správně postaráno. Každý onkologický pacient musí být doživotně dispenzarizován (sledován) na onkologické ambulanci, kam dochází periodicky ke kontrolám. Zpočátku se jedná o 3 měsíční periody s postupem času až 6-ti měsíční i roční periody. Nikdy by ale neměl pacient zmizet z dohledu onkologa! Tak je tomu i ve Vašem případě. V rámci kontrol se provádějí krevní testy (zejména tumor markery pro daný typ nádoru) a radiodiagnostická vyšetření (rentgeny, CT..). Tumor markery, jak sám víte, jsou látky různé chemické povahy, které jsou produkovány nádorovými buňkami. Konkrétně u Vaší diagnózy jsou dvojnásob cenné. Totiž existuje korelace mezi nádorovými buňkami (ať seminomů či neseminomů) a hladinou tumor markerů (beta frakce HCG,AFP). Proto také po operaci dochází ve většině případů k jejich normalizaci. Tedy s odstraněnín varlete s nádorem. Naopak po zaléčení pacienta, jejich náhlé zvýšení může být předzvěstí recidivy (návratu) onemocnění (ať už ve druhém varleti či formě vzdálených metastáz). V rámci Vašich kontrol na onkologické ambulanci tedy probíhá vyšetřování lege artis. Z toho, co píšu, lze usuzovat, že vzhledem k negativním tumor markerům, obrazu CT, se skutečně nejspíše jedná jen o "benigní cystu", jež si zasluhuje sledování. Takže další sono kontrola reziduálního varlete je dostačující za 3 měsíce, kdy by bylo vhodné odebrat i kontrolní beta HCG a AFP. Pouze v případě lokálního zvětšování či bolesti provést kontrolu dříve. Asi bude těžké na toto nemyslet, ale nádory varlat mají díky této vysoké senzitivitě tumor markerů skutečně výsadní postavení v onkologii (jež nemá obdobu). Opět z vlastní praxe mohu potvrdit, existuje dokonce i korelace vzestupu hladiny tumor markerů s kvantitou nádorových buněk v organismu. Snad Vám tato informace zmírní obavy. S přáním hezkého dne MUDr.věra Tobolíková

Vloženo: 20.08.2002 12:33:01

Tumor

Dotaz:
Prosím o vysvětlení co se skrývá pod názvem "Tumor". Mému kamarádovi byl odoperován z hlavy.

Odpověď:
Milý Martine, "tumor" v medicíně znamená obecný název pro nádor. Ten ale může být různé povahy. Benigní (tj.nezhoubný), kdy jeho úplné chirurgické odstranění vede k vyléčení (ve většině případů). Stejně tak může zmanenat nádor maligní (tj.zhoubné povahy), kde je situace poněkud složitější. Existuje asi přes 800 typů zhoubných nádorů. Ovšem i zde medicína učinila jisté pokroky. Jsou druhy, které ještě nedávnou nebyly léčitelné a dnes jsou téměř ve 100% vyléčitelné (např.některé druhy lymfomů - zhoubné onemocnění uzlin, některé typy leukémií, rakovina varlat ..). Samotný název "tumor" ještě nic nevypovídá, nazýváme takto i podkožní lipomy - tukový nezhoubný útvar, většinou odstraňující se pouze z kosmetických důvodů. Stejně tak nádory hlavy mohou být povahy nezhoubné či zhoubné, záleží na histologii. Mozek má poněkud odlišné postavení v onkologii. Zde i nezhoubný tumor se může chovat jako zhoubný díky své lokalizaci. Jinými slovy, pokud je uložený v životně důležitém centru mozku může napáchat stejné zlo, jako by byl histologicky zhoubné povahy. Ovšem jeho neurochirurgickým odstraněním dojde k uzdravení pacienta. Poněkud jiná, horší situace je u zhoubných nádorů hlavy, které vzhledem k agresivnímu růstu nelze odstranit zcela, jindy po úplném odstranění často recidivují (vracejí se). Mozkové nádory vykazují spíše citlivost na ozařování, bohužel méně na chemoterapii. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 20.08.2002 10:17:00

Epilepsie

Dotaz:
Zajímalo by mě, jestli se dá epilepsie vyléčit a zda může člověk žít normální život bez léků a omezení. Po jak dlouhé léčbě toho lze dosáhnout. Je možné, aby dítě mělo epilepsii, když měla matka epileptické záchvaty v těhotenství ( nevěděla, že jsou to epileptické záchvaty - psychosomatické, aura, bolesti hlavy ).

Odpověď:
Vážená paní Ludmilo, epilepsie se dá v poměrně vysokém procentu terapeuticky ovlivnit a kompletně vyléčit. Záleží samozřejmě na typu epileptického záchvatu, časnosti zahájení léčby, správnosti druhu voleného léku (antiepileptika), pravidelném sledování event.změně medikace dle odpovědi klinického stavu pacienta na léčbu atd. Cílem léčby je snížit frekvenci záchvatů s jejich úplnou eradikací (vymýcením). Přestože moderní medicína má k dispozici velmi kvalitní léčebné preparáty, vyskytnou se někdy tzv."refrakterní" (rezistentní odolné) epilepsie, které nereagují na léčbu. Rovněž dnes máme k dispozici u vybraných typů epilepsie i cílenou operační tzv."stereotaktickou" léčbu. Jinými slovy,po předchozím přesném zacílení ložiska přístrojem (stereotaxem)lze toto ložisko eliminovat, vyřadit z funkce. Obecně velmi zevšeobecněně platí, že po 2 letém bezzáchvatovém období se začíná s postupným snižováním medikace za pravidelných kontrol EEG (elektroencefalografie). Postupně se tak může terapie zcela vysadit a v dalším, pokud nadále trvá bezzáchvatové období,je pacient asi po roce bez medikace vyřazen z evidence epileptiků. Neplatí již pro něj ani jiná režimová opatření a může žít plnohodnotný život. Otázka souvislosti epilepsie těhotné a jejího potomka je aktuální, pokud vůbec, spíše u velkých záchvatů v době těhoteství, kdy může při křečích a protrahovaném bezvědomí dojít k poškození dítěte (v důsledku omezeného prokrvení, mechanické trauma) a sekundárnímu (druhotnému) vývoji epilepsie dítěte. Nemělo by se také zapomínat na možný abstinenční syndrom novorozenců matek, které byly v těhoteství léčeny antiepileptiky. S přáním hezkého dne MUDr. Fejfarová ve spolupráci s MUDr.Tobolíkovou

Vloženo: 19.08.2002 08:17:15

velka unava, zavraty a bolesti hlavy

Dotaz:
Dobry den Vam zelam, Obraciam sa na Vas s prosbou o radu ohladne mojho otca, ktory ma 67 rokov. Od zaciatku jari v tomto roku zacal pocitovat velku unavu, zavraty a bolesti hlavy. Na bolesti hlavy sa stazoval uz niekolko rokov a bol aj lieceny na vysoky krvny tlak asi 10 rokov dozadu /Corinfarom/. Na moje naliehanie v apríli tohto roku zacal absolvovat vsetky mozne vysetrenia. Zistili mu nasledovny nalez na CT vyšetreni mozgu: CT rezy vedene zadnou jamou, kmenom a mozgovymi hemisferami zobrazuju pomerne rozsiahle, miestami az splyvajuce hypodenzne zony, ktore pomerne symetricky lemuju postranne komory. Tieto hypodenzity v bielej hmote su najvyraznejsie v okoli prednych rohov, zasahujuc aj do urovne BG- tu v obl. Capsul. Ext. A ciast. Int. Komorovy system nie je vyraznejsie zvacseny, je symetricky, stredociarove struktury bez presunu. Subduralny priestor je volny. Mastoidy bilat. vzdusne. Zaver: CT nalez imponuje ako subkortikalna ateroskleroticka ancephalopatia /m.Binswangner/. Posledny mesiac uz nevie vykonavat ziadne domace prace, pricom predtym stale musel nieco robit a nemohol byt bez prace. Akonahle sa zohne, ma silne zavraty a musi si sadnut. Je velmi uzkostlivy, nervozny a neviem, ako by som mu mohla pomoct. Predpisali mu lieky na prekrvenie mozgu a ja som mu kupila vitaminovy pripravok A,C,E a Ginko bilobu. Za skoru odpoved Vam vopred dakujem a ostavam s pozdravom. Jana

Odpověď:
Vážená paní Jano, Binswangnerova nemoc je arteriosklerotické onemocnění mozku. Postihuje hlavně "malé penetrující arterie" (cévy), jež zaásobují bílou hmotu mozkových hemisfér, bazálních ganglií a mozkového kmene. Bývají opakovaně "malé infarkty mozkové" (mrtvice,iktus) s odpovídajícím neurologickým nálezem. Demence je charakteristická progresívní deteriorací-rozpadem, ztrátou itelektových funkcí takového stupně, že ovlivňuje sociální a profesionální činnost člověka. Je porušena paměť, orientace, schopnost učit se a schopnost některých praktických činností. V pozdější stádiu se u pacientů ztrácejí sociální návyky, osobní hygiena, jsou emočně labilní, impulsivní, někteří apatičtí. Všeobecně si neuvědomují svůj defekt v časných stadiích. Konkrétně u Vašeho otce se tedy jedná o změny na arteriích mozku a sekundárně (druhotně)na mozkové tkáni vlastním vlivem hypertenzní nemoci (vysokým krevním tlakem, jež vzniká v důsledku cévních změn). Tyto změny jsou bohužel neodstranitelné. Medikace u těchto postižení může pouze podpořit výživu a prokrvení mozku. Tedy krom vazodilatancií (léky na roztažitelnost cév), kam patří mimo jiné i Ginkgo biloba, se podávají léky typu nootropik (podporují mozkové prokrvení)- např. Geratam, Kalicor, Enerbol, Piracetam atd. Tyto léky lze podat v úvodu nitrožilně infúzní formou (lze přechodně dosáhnout většího efektu) s následným převedením na ambulantní perorální (tabletovou)formu. Neméně důležitá je i důsledná korkce hypertenze (vysokého krevního tlaku), event.antitrombotická (protisrážlivá) terapie - Anopyrin, Aggrenox, Ticlid aj. S přáním hezkého dne MUDr.Fejfarová ve spolupráci s MUDr.Tobolíkovou

Vloženo: 19.08.2002 08:15:18

bolesti na hrudniku

Dotaz:
dobry den mam na vas otazku ohledne meho zdravi.je 26 let a mam bolesti na hrudniku.predtim to bylo obcas,ale ted je to cim dal casteji.chtel bych zjistit co by to mohlo byt.jestli je muj zivot v ohrozeni nebo ne .pracuji na stavbe v zahranici uz 4 roky muze to mit nejaky dopad.dekuji predem za odpoved tomas

Odpověď:
Milý Tomáši, sice jste v sekci onkolické (nikoliv interní!), přesto alespoň rámcově odpovím. Nabízí se celá řada možností. Rozhodně z toho co píšete, Vám nestanovím diagnózu. Takže z pohledu internisty. Může se jednat o onemocnění srdeční či plicní. Nevím, jestli máte potíže s dechem, kašel. Nicméně vzhledem k věku je toto onemocnění málo pravděpodobné (pokud nemáte v rodině opakovaný výskyt úmrtí na srdeční infarkt do 65 let, pak hovoříme o rodinné zátěži). V tomto případě i mladí lidé mohou mít vysoký krevní tlak a z toho pramenící komplikace (třeba již zmiňovaný srdeční infarkt - mrtvice). Při zánětu plic by byli jistě teploty a řada dalších příznaků, jež rovněž nezmiňujete. Stejně tak by tomu bylo v případě onemocnění průdušek či plicní embolie. Další možností může být i krevní onemocnění - chudokrevnost, častá u mladých dívek, méně mužů. Vzhledem k Vaší profesi s jistou fyzickou zátěži a věku, se domnívám, že se nejspíše jedná o přetěžování páteře či ramenních kloubů a bolesti tedy tohoto původu.Tyto se mohou šířit z oblasti zad až do oblasti hrudníku, někdy je pacienti vnímají jakoby v hloubce. Velmi důležitou informací je charakter bolesti, např. svíravá či pálivá (od srdce), bodavá a závislá na dýchání (plíce, poplicnice), tupá měnící se s pohybem (páteř). Bolesti srdeční jsou také trvalého rázu, neměmní s polohou (naopak bolesti páteřní kolísají se změnou polohy - otočení atd.). Neméně důležitá informace je šíření bolesti z oblasti hrudníku do krku, levého ramene, až levé ruky, do břicha (typické pro srdeční bolest). U mladých lidí se často setkáváme s onemocněním, které nazýváme neurocirkulační astenie, bývá u neurovegetativně labilních jedinců. Jinak řečeno je to "neuróza srdeční" s řadou stesků - typická bodavá, píchavá bolest pod levým prsem, bradavkou, nešíří se, pocit nedostatku vzduchu, točení hlavy, slabosti, někdy i žaludeční potíže, velmi často bušení srdce atd. Typické pro toto "onemocnění" je vznik potíží, nikoliv při stresu či zátěži, ale např.večer po ulehnutí na lůžko, v klidu! Kromě výše zmíněného mohou bolesti do oblasti hrudníku vyzařovat z břicha při řadě onemocnění. Takže doporučuji nenáročné vyšetření u praktického lékaře, není nutný specialista - krevní obraz s differenciálním rozpočtem bílých krvinek, základní biochemie (jaterní testy, cukr, slinivkové testy, minerály a ledvinné parametry, sedimentace, CRP -zánětlivý parametr..), rentgen plic a srdce, ekg, rentgen hrudní a krční páteře event.neurologické vyšetření, ultrazvuk břicha. K tomu, abych Vás mohla nasměrovat přesněji, musela bych Vás vyšetřit osobně a získat další informace. Onemocnění jednotlivých orgánů mají totiž přesna daná specifika (některá z nich jsem uvedla výše). Stejně tak bolesti různého původu mají rozdílnou léčbu, kterou Vám může doporučit a předepsat jen vyšetřující lékař. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 19.08.2002 08:12:43

Afekce anu

Dotaz:
Dobrý den, v okolí análního otvoru se mi objevil narůžovělý vřídek velikosti asi 1cm x 0,5cm. Chtěl jsem se zeptat co by to mohlo být, jak to léčit, za kým zajít a jestli to může být způsobeno análním sexem. Je mi 15 let. Děkuji

Odpověď:
Milý Radku, na dotaz obdobného charakteru tomu Vašemu jsem již odpovídala v minulosti opakovaně. Proto se nebudu tentokrát rozepisovat. Doporučuji Vám vyhledat si dotaz "rakovina v souvislosti s análním sexem" ze dne 1.7.02, dále pak dotaz " afekce konečníku" ze dne 27.6.02 Nepochybuji o tom, že najdete několik odpovědí na Váš dotaz, včetně toho, na koho je nejlépe se s tímto problémem obrátit. Zdraví MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 09.08.2002 19:47:09

Autoimunní gastritida

Dotaz:
Dobrý den, asi5 let se léčím na onemocnění žaludku-atrofická gastritida těla s anaciditou-poslední hist.nález:části žaludeční sliznice s mírným chronickým zánětem,atrofií,přítomny pouze žlázky mucinozní.V jedné z částek téměř kompletní enterální metaplasie a ložiskově zmnožené lymfatické tkáně.Zastiženo několik drobných skupinek zmnožených neuroendokrinních buněk v počtu 5 až 10 buněk ve skupince.Současně mám hypothyreosa na basi autoimunní thyreooditidy,eufunkce,hypoparathyreosa autoimunní-nemoc štítné žlázy. Do jaké míry jsou prosím tyto nemoci nebezpečné a zda je zde možnost vzniku rakoviny. Děkuji za odpověď. Jaroslava.

Odpověď:
Milá paní Jaroslavo, chronická gastritida znamená, jak jistě sama víte, vleklé onemocnění žaludku, kdy klidová období bez potíží jsou střídána exacerbacemi (vzplanutími) nových potíží. Diagnóza chronické gastritidy musí být histologicky ověřena. Tak tomu bylo správně i ve Vašem případě. Chronická gastritida je tedy jen histologickou diagnózou. Je klassifikována následujícím způsobem : 1.gastritida povrchová či hluboká 2.atrofická gastritida (ztráta žaludečních žlázek) častečná či kompletní 3.atrofická gastritida s intestinální metaplazií nebo bez ní (patologický výskyt slznice v žaludku, typický pro jiné lokality, v tomto případě intestinální tj.střevní) Poslední dvě varinty se vyskytují ve Vašem případě. Je to možné, neboť z topografického hlediska rozlišujeme gastritidu jednotlivých oddílů žaludku (těla žaludku, tzv.antrum) či pangastritidu (tj.celého žaludku). Při gastroskopii je pro diagnózu nezbytný odběr 2 biopsií z těla žaludku a 2 biopsií z antra. Přičemž v každém oddílu žaludku se může vyskytovat jiný typ zánětu. Oblast antra je blízko přechodu žaludku v tenké střevo (zde pravděpodobně atrofická gastritida s intestinální metaplazií). Samotná atrofická gastritida nejspíše v oblasti těla žaludku. Atrofickou gastritidu zařazujeme mezi autoimunní. Příčinou úplné atrofie (zániku) sliznice těla žaludku je přítomnost protilátek proti buňkám v žaludku (tzv.parietální buňky)Pravidlem je achlorhydrie nebo-li anacidita (nedostatek HCl - kyseliny chlorovodíkové v žaludku). Chronická gastritida s intestinální metaplazií se pokládá za předstupeň při vniku žaludečního karcinomu (tzv.prekanceróza) Léčba autoimunní gastritidy není známa, je možná pouze substituce (náhrada) vitamínu B12,jehož resorbce(vstřebávání) je porušena. Pokud by nebyl náhradní přívod vitamínu B12 zajištěn, dříve či později vzniká tzv.perniciózní anémie (chudokrevnost). Atrofická gastritida s perniciózní anémii se často sdružuje s jinými chorobami z autoimunity (štítné žlázy, příštitných tělísek aj.). Asi u 8% nemocných se skutečně může objevit kacinom žaludku (zhoubné nádorové onemocnění žaludku). Co z toho, co jsem napsala, konkrétně vyplívá pro Vás. Jediným racionálním lékem je dnes vitamín B12. Po úpravě krevního obrazu, resp.pokud nemáte projevy chudokrevnosti stačí obvykle 300ug nitrosvalově měsíčně nebo 1000ug jednou za 1/4 roku, zato po celý život! Někdy je třeba přidat i železo. Nutná je Vaše dispenzarizace (sledování)nejlépe gastroenterologem (specialista na zažívací trakt) či na interní ambulanci. V Brně navíc funguje i sledování na hematologických ambulancích, kam pacienti pravidelně docházejí na kontroly krevního obrazu. Hematolog si řídí celoživotní léčbu perniciózní anémie. Neméně důležité jsou pravidelné endoskopické kontroly žaludku s opakovanými odběry na histologii právě pro výše zmíněné riziko. Neboť jen včasný záchyt event.rakoviny žaludku má dobré vyhlídky na léčbu. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 09.08.2002 13:27:20

C reaktivni protein

Dotaz:
Vážený pane/paní, Moje dcera má zvýšenou hodnotu CRP, jednou za cca 3 měsíce záchvat bolesti střev se svýšenými leukocyty - připomínající slepé střevo - doprovázený silným zvracením, někdy teplotou. Při vyšetření UZ a gastroskopií nebylo nic nalezeno, kromě sleziny zvětšené na hraniční velikost. Slepé střevo bylo po vyšetření ZU vyloučeno - prý tam nejsou shluky leukocytů. Napadá Vás, co by to mohlo být, hlavně mě zajímá, zda toto CRP neukazuje ne nějaký nádor někde v těle, případně jaké další vyšetření si mám vyžádat. Děkuji a zdravím Svatava

Odpověď:
Vážená paní Svatavo, C-reaktivní protein (dále CRP) řadíme mezi tzv."proteiny akutní fáze". Tvoří se v játrech.Vyskytuje se v séru (krvi) i fyziologicky, norma do 5mg/l. Hodnoty v rozmezí 5-10 mg/l považujeme za hraniční, CRP 11-15 mg/l slabě zvýšené, hodnoty 16-30 mg/l zvýšené, CRP nad 30 mg/l silně pozitivní. Akutní zánětlivá reakce je vlastně obrannou reakcí organismu. Může být zapříčiněná různými agens, infekčními i neinfekčními. Z toho vyplívá o doprovodné zvýšení CRP. Tento protein akutní fáze rychle stoupá po bakteriální infekci (nebývá zvýšen u virových infekcí,např.virová pneumonie), narůstá zhruba 8 hodin po stimulu a po úspěšné léčbě klesá přibližně do 7 dnů. Patří mezi tzv.pozitivní reaktanty akutní fáze, zvýšení koncentrace může být až 1000x násobné. Je ideálním ukazatelem ke sledování úspěšnosti léčby základního onemocnění (např.vhodně zvolená antibiotická léčba při bakteriální infekci). C-reaktivní protein doprovází akutní infekční záněty, revmatologická onemocnění (revmatoidní artritida), revmatickou horečku, nabývá extrémních hodnot při sepsích (otrava krve) a zánětech mozkových blan (meningitida)a v neposlední řadě bývá zvýšen i u nádorových onemocnění. Z toho, co mi píšete, nejsem schopná stanovit diagnózu, musela bych pacientku sama vyšetřit, získat další informace cílenými dotazy na potíže, hodnotit zvýšené CRP s dalšími krevními testy ( sedimentace, krevní obraz, jaterní testy aj.). Nepíšete, zda-li při bolestech břicha nebývá porucha stolíčení - průjem, hlen ve stolici či krev. Existuje tzv.Crohnova choroba (onemocnění střev autoimunní povahy) jež může být rovněž doprovázená vysokými hodnotami CRP. Na tuto chorobu bych v rozvaze pomýšlela, diagnózu lze stanovit pouze kolonoskopií s odběrem vzorku na histologický rozbor. Doplnila bych krevní testy imunologické, měla by mít kompletní vyšetření na infekční fokus (někdy může být "někde" schované chronické infekční ložisko - ORL? zubní? v oblasti gynekologie?), mnohé napoví odběr krve na "elfo bílkovin" jehož obraz je typický pro různá onemocnění (akutní infekce, chronická infekce, nádor).Teprve pokud budou všechna zmíněná vyšetření negativní, bylo by vhodné hloubkové vyšetření včetně CT. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 06.08.2002 15:59:03

Onkomarkery

Dotaz:
Vážená paní doktorko,velice Vám děkuji za odpověď na můj dotaz z 8.6. (karcinom moč.měchýře) a prosím Vás ještě o odpověď na 3 dotazy: 1. U jiných tazatelů jsem četla o onkomarkrech, tumor markrech,CEA-markrech,.. - Co to je? Jak se člověk dozví své hodnoty? Jaké hodnoty jsou mezní? 2. Mohou se metastázy objevit i třeba po deseti letech nebo už se jedná o nový primární nádor? 3. Užívám preventivně antioxidanty (vit.C,E,beta karoten,zinek,selen). Je možné je užívat dlouhodobě, třeba 30 let? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milá paní Danielo, nádorové markery jsou důležitým pomocníkem v diagnostice a terapii nádorových onemocnění.Tumor markery vznikají díky změnám v metabolismu buněk zapřičiněným maligním (tj.zhoubným) procesem, mohou být produkovány přímo nádorem. U každého tumor markeru posuzujeme senzitivitu a specifitu. U jednotlivých druhů malignit se rozlišují "markery hlavní", tj.tumor markery (dále jen TM) první volby s vysokou specifitou pro daný typ nádoru (např.CEA - karcinoembryonální antigen - zvýšené hodnoty se nalézají u rakoviny střev, žaludku, plic, prsu, jater, slinivky). Hlavní TM doplňujeme o "vedlejší TM" tj.druhé volby s menší specifitou a senzitivitou, ale v kombinaci s hlavním TM podstatně zvyšují záchytnost určitého typu nádoru (např. CA 19-9 v kombinaci s CEA u rakoviny střev, CA 15-3 v kombinaci s CEA u karoviny prsu, AFP v kombinaci s CEA u rakoviny jater..). TM jsou látky různé chemické povahy, které lze detekovat v krvi, u onkologických pacientů možno i přímo ve vzorku nádorové tkáně, v maligních výpotcích (ascites - tekutina v břiše, fluidothorax - tekutina na plících) často provázejících pokročilá nádorová onemocnění. Samozřejmě, že pro každý typ TM existují referenční hodnoty. Standartně toto vyšetření z krve u zdravé populace neprovádíme, jsou to víceméně již speciální krevní odběry. Existují však přesně dané situace, kdy i u zdravých jedinců tyto odběry periodicky provádíme. Jsou to zdraví jedinci, kteří mají v rodině opakovaný výskyt nádorového onemocnění (např.rakoviny prsu u babičky, matky.),pak je nutné, aby dcera byla sledována v mamární poradně včetně gynekologie, zde pak provádíme pravidelně i odběry TM. Obdobou je zvýšený výskyt rakoviny střevní či výskyt nádorových onemocnění vůbec. Jedinou ochranou potenciálních nemocných je totiž primární prevence, tj.event.včasný záchyt nádoru, který má nejlepší vyhlídky na onkologickou léčbu. Asi 10% nádorových onemocnění má dědičný charakter. Zdraví jedinci se zátěží v rodině (tj.opakovaný!! výskyt nádorového onemocnění) by měli být konzultováni s onkologickou ambulanci, zda-li není nutné speciální genetické vyšetření. Ještě zpět k TM. Cennou informací přinášejí onkologovi, pokud jsou pozitivní. Pak lze v průběhu léčby sledovat efekt, s optimální terapií (tj.citlivost nádorů na onkoléčbu) je tendence TM k normalizaci. Stejně tak mohou být signálem recidivy (tj.návratu) nádoru či generalizace (metastázy). Bohužel, exitují i situace, kdy máme před sebou evidentní, pokročilé onemocnění, ale TM jsou negativní. Těmto nádorům říkáme "nesekretory", tj.že tumor markery neprodukují. Z toho vyplívá, že negativita nevylučuje nádorové onemocnění. Opatrně je nutno hodnotit pozitivní nálezy některých TM, mohou totiž doprovázet i benigní (nezhoubná) onemocnění (např. CA 125 rakovina čípku,vaječníku, dělohy ale i cysty a gynekologické záněty, kuřáci mají často zvýšené hodnoty CEA atd.) Proto nelze dělat závěry jen na základě pozitivních TM. Takový pacient musí být vždy komplexně přešetřen! Kromě rodinné zátěže doplňujeme často vyšetření krevní na TM např při: nálezu krve ve stolici, nálezu na prsu, čípku..Toto vyšetření si určuje již daný specialista. Co se týče dotazu č.2.To je otázka, která je dnes stále předmětem diskuse v onkologické společnosti. Viděla jsem opakovaně případy po odstranění nádoru tlustého střeva či prsu s následným úspěšným onkologickým zaléčením. Tito pacienti se objevily po více než 10 letech s "novým" nádorem. Je skutečně diskusí, zda-li nádor v druhém prsu vznikl metastaticky ze zbloudilé buňky, či vznikl "de novo". Co se týče dotazu č.3. Vitamínoterapie spadá do oblasti primární prevence. Podle posledních studií je preferována forma přírodní než syntetická. Podle americké společnosti by měl být protektivní účinek - alespoň 4 porce ovoce a zeleniny denně. Ukázalo se totiž, že separované syntetické vitamíny nemají až takový účinek, jako v přirozené formě. Pozornost se soustředujě na řadu biogenních látek obsažených v ovoci a zelenině, které se podílejí na protektivním účinku komplexně s vitamíny. Tyto látky nejsou obsaženy v farmaceutických produktech. Právě dokončuji na toto téma kratší povídání, které by mělo být brzy k dispozici na těchto stránkách. Takže raději preferujte přírodní formu vitamínu, zdrženlivá bych byla v dlouhodobém užívání vitamínu A resp.beta karotenu. I k tomuto vitamínu jsou v poslední době nejednotné názory. Selen či zinek neuškodí. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 03.08.2002 12:46:12

Následky chemoterapie

Dotaz:
VAZENI PROSIM O RADU.JSEM 5 LET PO CHEMOTERAPII,ZALECENY NA HODGING NEMOC. 2 MESICE ZPATKY JSEM BYL NA KONTROLNIM CT A VSE JE VPORADKU.BOHUZEL JA SE CITIM VELMI SPATNE. PRIZNAKY JSOU OTEKLE BRICHO , CASTO HLEN VE STOLICI NEBO VODOVA STOLICE. MAM POCIT ZHORSENI STAVU KDYKOLI PO JIDLE. BILY POVLAK NA JAZYKU , CCA 1 ROK NEUSTALE, ZAHLENENOST CELEHO KRKU A PRUDUSEK. PRAVE OKO JE VELMI UNAVENE A SPATNE SE OSTRI ,TAK HO POSILUJI BRYLEMI + 1.25 CTECI,ALE PO CHVILI SE MI ZACNE TOCIT HLAVA.MAM POCIT OTOKU CELEHO OBLICEJE , UNAVA ,NESOUSTREDENOST. PO RANU, MISTO BYT CERSTVI , JSEM UPLNE ZAHLENENY A CITIM SE JAKO ZMLACENY. PODOBNY CELKOVY DOJEM JAKO PRI UZIVANI CHEMOTERAPIE. PROTOZE JSEM V TUTO DOBU V ZAHRANICI ,PROSIM O RADU CO BY TO MOHLO NAZNACOVAT A NA JAKE ODDELENI SE MAM POKUD MOZNO OBRATIT.V PRIPADE VASEHO USUDKU MOZNOST OKAMZITEHO NAVRATU. DEKUJI ZA ODPOVED

Odpověď:
Vážený Tomáši, nemohu s jistotou říci, zda-li Vaše potíže souvisí s bývalým onkologickým onemocněním, ale nemyslím si to. Stejně tak se nedomnívám, že potíže mohou být následky chemoterapie. Jak sám jistě víte, kromě nežádoucích účinku cytostatik akutních (tj.doprovázejícíh chemoterapii), existují komplikace pozdní (jež se mohou objevit s odstupem řadu měsíců či let). Onkologie pro to má název pozdní toxicita, lišící se dle druhu cytostatika (srdeční, plicní, jaterní, nervová, reprodukční..toxicita). Problémy zažívacího charakteru skutečně patří spíše do obrazu akutní toxicity. Proto ty stejné pocity, které máte. Navíc si myslím, že obavy s event.návratu onemocnění umnocňují Vaše vnímání. Právě tato psychická nadstavba může budit dojem, že potíže jsou velké intenzity. Samozřejmě nechci popírat, že potíže máte, nicméně se domnívám, že zatím postačí následující. Nasměřovala bych Vás prozatím ke specialistovi na zažívací trakt - tzv.gastroenterolog. Nevím, kde v zahraničí toho času působíte, jiným řekla bych ekvivalentním odborníkem je interní lékař (pokud nebude možnost výhradního specialisty na zažívání). Z toho co píšete, pomýšlím na možnost přítomnosti častého výskytu Helicobactera pylori (bakterie v žaludku), která působí zánět až vřed v žaludku. Léčba a tzv.eradikace (tj.vymýcení) této bakterie není náročná ani ekonomicky nějak zvlášť nákladná. Jinou možností může být přítomnost tzv.relfuxu. Mezi tenkým střevem a žaludekm, stejně tak mezi jícnem a žaludkem jsou svalové svěrače, které regulují motilitu tj.pohyb) trávicí trubice. Když svěrače špatně dovírají (velmi časté, až 75% populace), vrací se žaludeční obsah obohacený o žlučová barviva a enzymy slinivky z tenkého střeva do žaludku, může působit agresivně na žaludeční sliznici, vyvolat řadu potíží. Obdobou je reflux (tj.návrat) žaludečního obsahu s přítomností kyseliny chlorovodíkové z žaludku do jícnu, na jehož sliznici rovněž působí agresivně, může způsobit zánět až vřed. Příčinou je tedy porucha funkční, to znamená, že svěrače úplně nedovírají. Na tento problém existují normálně dostupné léky, alespoň ty nejdůležitější zmíním (tzv.H2 blokátory - cimetidin, ranitidin, famotidin, ještě účinnější pak inhibitory protonové pumpy - omeprazol), méně účinná běžně dostupná antacida - obyčejná soda, gastrogel, maalox, anacid.. Právě při jícnovém refluxu můžete mít pocit cizího tělesa v krku, zahlenění, povleklý jazyk atd. Střevní potíže by mohly být i navrub tzv.dráždivého tračníku, což je rovněž funkční porucha - střeva. Sklony mívají zejména neurovegetativně labilní lidé. Právě jedna z forem (dráždivý tračník mívá různé projevy) bývá i frekventované stolíčení, typické zejména po jídle, smí být příměs hlenu, nikdy však krve! I toto je v dnešní společností častá porucha, ovšem pro takto postižené ztrpčující život. I toto řeší gastroenterolog. Pro Vaše uklidnění by bylo vhodné výše zmiňované doplnit o ultrazvuk mediastina (hrudníku) a břicha k event.záchytu uzlin. I toto by mělo být normálně dostupné ,jak u astroenterologa, tak u interního lékaře. Tím bychom mohli uzavřít problém zažívání. Co se týče poruchy kvality zraku. Doporučuji oční vyšetření, nejen posouzení dioptrií, ale i vyšetření očního pozadí. Toto vyšetření mnohé napoví i o mozku (např.otok mozku, který doprovází téměř všechny patologie v mozku). To, že míváte točení hlavy a ostatní potíže, může souviset se silnějšími dioptriemi, než je potřeba. Takže pro součastnost si myslím, že vyšetření těmito dvěmi specialisty, jak bylo uvedeno, zatím postačí. Pokud by zde zmiňované možné příčiny nebyly zjištěny nebo pokud by jejich zaléčení nevedlo k ústupu potíží, pak teprve navrhuji hloubkové vyšetření. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 27.07.2002 16:28:37

Rizikové faktory v onkologii - živočišné tuky

Dotaz:
Vážená paní doktorko, doslechla jsem se, že žluklé tuky jsou jedním z rizikových faktorů při vzniku nádorového onemocnění. Je tomu tak? Známá při pečení cukroví běžně používá žluklé ořechy se slovy "ta hořkost se vypeče", což asi je pravda. Jak je to však s oním rizikem? Děkuji Karla

Odpověď:
Milá paní Karlo, je všeobecně známo, že živočišné tuky patří k rizikovým faktorům nejen v onkologii, ale i vůbec, podílejí se významně na vzniku kardiovaskulárních (tj.srdce a cévy) onemocnění. Śpatně skladované potraviny,produkty s prošlou záruční lhůtou se rovněž nedoporučují konzumovat. Obsahují řadu chemických látek, plísní (např.aflatoxin na ovoci,Vámi zmińované ořechy..) které se mohou významně podílet na kancerogenezi(tj.vzniku nádorového onemocnění). Dokonce existují studie, které toto prokazují (aflatoxin a rakovina jater). Proto, nejen z důvodů kardiologických, ale i z hlediska prevence onkologické, jsou doporučovány a preferovány rostlinné tuky (olivový a slunečnicový olej, nejlépe naturální bio produkty, užívané např.ve vegetariánské kuchyni). Ze stejných důvodů jsou preferovány i nízkotučné mléčné produkty. Např.obezita u žen významně zvyšuje riziko nádorového onemocnění prsu, dělohy.. Spřáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 25.07.2002 20:20:12

Zduřenina na penisu

Dotaz:
Je mi 22 let a mám velký problém, kvůli němuž se strašně trápím. Na penisu pod žaludem se mi pod kůží objevila jakási tvrdá zduřenina. Má to tvar takového prstence o šířce asi 1 cm obepínající dokola močovou trubici. Na dotyk je to nebolestivé a na erekci to vliv nemá. Jen při maximálním ztopoření to trošku bolí, i když jen chviličku. Při ztopoření to nejde nahmatat, když se penis naplní krví. Pohlavní chorobu vylučuji, neboť sex mám od počátku s mojí přitelkyní a používáme vždy kondom. Mám hrozný strach, že mám rakovinu penisu a bojím se s tím jít k doktoru. Poraďte mi prosím, o co by se mohlo jednat.

Odpověď:
Vážený Jardo, nejsem urolog, ale onkolog. Proto by bylo vhodnější se obrátit s dotazem na sekci urologickou. Každý nález je nutné vidět, od toho se pak odvíjí další vyšetřování a léčba. "Rakovina penisu" patří mezi méně časté nádory, vyskytuje se v jiné věkové kategorii.Mohlo by se jednat o tzv. condylomata accuminata, což je onemocnění virového původu. Tuto chorobu je doporučováno přeléčit, je totiž považována na prekancerózu. To znamená, že je velká pravděpodobnost zvratu v nádorové onemocnění. Již z těchto důvodů by jste měl odbourat ostych a vyhledat odbornou pomoc, buďto na urologické ambulanci či dermatovenerologické. Z Vašeho dotazu není patrné odkud pocházíte, tudíž Vás nemohu konkrétně nasměrovat. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 24.07.2002 20:42:00

Chronická pankreatitida a její komplikace

Dotaz:
Dobrý den!Vážená paní doktorko!Bratr (39 let)má chron.panreatitidu již asi 4 roky.Radami se moc neřídí,zase měl vzplanutí choroby.Průjmy,nadýmání,svíravé křeče,pálení žáhy...Občas pije pivo,jí maso a tuky.Občas je mu fajn,čas od času má bolesti...Jaká je pravděpodobnost,že při téhle situaci dostane rakovinu slinivky?Či mu hrozí dříve něco horšího????Děkuji Stanislav

Odpověď:
Vážený pane Stanislave, zdá se, že bratrova nemoc dělá více starostí Vám, než bratrovi. Vzhledem k věku pacienta mne lhostejnost zaráží o to více. Bohužel nejčastější příčinou chronické pankreatitidy je alkohol. Spojitost tohoto onemocnění s "rakovinou" slinivky zatím nebyla jednoznačně prokázána. Ŕada amerických studií měla snahu korelaci potvrdit, ale asociace chronické pankreatitidy a karcinomu slinivky nebyla zatím potvrzena. Co bylo ale potvrzeno - zvýšený výskyt karcinomu pankreatu u kuřáků. Ovšem to nevylučuje závažnost chronické pankreatitidy. Proto si dovolím nastínit důležitost tohoto orgánu s možnými následky při jeho onemocnění. Pro chronickou pankreatitidu je typické, co píšete. Probíhá vlnovitě, klidová období jsou střídána opakovanými atakami (útoky). Většinou jsou vyprovokovány nějakou " chybou " - dietním či alkoholovým excesem. Pak dojde ke zvovuvzplanutí potíží, jež rovněž zmiňujete. V popředí jsou to mnohdy skutetečně kruté bolesti břicha s maximem kolem pupku (je to dáno anatomickým uložením slinivky hluboko v dutině břišní, blízko páteře). Při zánětlivém vzplanutí je slinivka prosáklá, zvětšená a působí tak útlak okolních struktur a orgánů. V tomto případě bohatých nervových pletení v dutině břišní. Zánět může být komplikován krvácením z pankreatu do dutiny břišní s nekrotickým rozpadem slinivky (v extrémních případech). Další potíže - zažívací potíže, nadýmání, typická objemná stolice s nestrávenými tuky (steatorea)..jsou příznaky s nedostatečné funkce slinivky. Pankreas má v organismu nenahraditelnou úlohu. Produkuje trávicí enzymy, které štěpí tuky, cukry a bílkoviny v potravě. Při jejich nedostatku vzniká řada problémů, zejména zažívacích. Např.nedostatečně zpracované tuky v potravě odcházejí stolicí, a tím může dojít k nedostatku některých vitamínů v organismu, jež potřebují ke vstřebání (tj.uvolnění z potravy a přísun do krve ) tuky. Z toho pak pramení další potíže - změny v krevním obrazu, poruchy srážlivosti atd. Jindy může vzniknout žloutenka. Zvětšená, prosáklá hlava slinivky mechanicky utlačí hlavní žlučovod, který probíhá před hlavou pankreatu. S opakovanými vzplanutími může být žlučovod úplně zavzat do vazivově změněné hlavy slinivky. I toto může vést ke žloutence, která se musí řešit dokonce chirurgicky. Opakované záněty slinivky vedou k postupné fibrotizaci (tj.změna zdravé tkáně ve vazivo), je to vlastně obdoba jaterní cirhózy. Vazivo samozřejmě není funkční, neprodukuje výše zmiňované enzymy, dostavují se příznaky nedostatečné funkce slinivky. Kromě vaziva se objevují vápníkové usazeniny, jež vedou k dalšímu poškození, zejména slinivkových vývodů. Kromě enzymů slinivka produkuje i řadu důležitých hormonů, zmíním jen inzulín. Při jeho nedostatku vzniká dříve či později cukrovka. Ve výčtu potíží a komplikací v důsledků chronického zánětu slinivky bych mohla pokračovat. Zmínila jsem ty nejčastější a pro Vás nejlépe k pochopení. Jak sám vidíte, pankreas má zásadní roli v organismu. Prakticky každé onemocnění slinivky může vyústit v těžkou nedostatečnost a vést k úplnému metabolickému rozvratu s úmrtím pacienta. Proto by měli takto handicapovaní pacienti úzkostlivě dodržovat vhodnou životosprávu. Jen tak oddálí již zmiňované. Existuje řada monografií, věnovaných výživě, v knihovnách běžně dostupných. Spřáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 23.07.2002 12:32:58

Dárcovství krve u onkologických pacientů po léčbě

Dotaz:
Přeji dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může osoba, která byla léčena chemoterapií a radioterapií (léčba ukončena před 2 roky) darovat krev? Neexistuje nějaké riziko pro dárce a příjemce krve? Děkuji za odpověď. Petr

Odpověď:
Vážený pane Petře, dárcovství krve skutečně není vhodné. Existují rizika jak pro příjemce, tak dárce, tedy Vás. Nepíšete, pro jaké onkologické onemocnění jste se léčil. Jisté riziko pro příjemce by skýtaly tzv.krevní malignity (leukémie, lymfomy...). Je fakt, že poněkud jiná situace je po léčbě pro solidní (orgánové) nádorové onemocnění. Ale i toto by bylo spíše předmětem diskusí. Ovšem není pochyb o možném poškození Vaší krvetvorby po odběrech. Již samotná chemoterapie i radioterapie mají negativní vliv na krvetvorbu. Kostní dřeń je "orgán", který v "krizových" situacích je schopen zvýšit svou reparační schopnost až 18x. Jinými slovy, po větší krevní ztrátě (dárcovství, po úraze, operaci..) zvyšuje kostní dřeň svou výkonnost na maximum, aby doplnila krevní ztráty. Toho je schopná u zdravého organismu s dostatkem všech "stavebních kamenů" krvinek ( železo, kyselina listová, vitamíny řady B..). I tak se mnohdy stává, že po opakovaných odběrech se pacienti potýkají s poruchou krvetvorby ( chudokrevnost, nízký počet bílých krvinek..). Ve Vaše případě je situace poněkud odlišná. Chemoterapie ( i ozařování ) mohou mít dopad na tzv.kmenové buňky kostní dřeně. Jsou to něco jako mateřské buňky, resp.předchůdci zralých krvinek. Z této buňky postupně vznikají červené krvinky, bílé krvinky i červené destičky. Pokud dojde z nějakých důvodů k jejich významnému úbytku, může toto vést k ireverzibilním (nevratným) poruchám krvetvorby. Zkrátka krvinky se nemají z čeho tvořit. Takže i přesto, že jste zdráv, máte normální parametry krevního obrazu, tento handicap nikdy nelze vyloučit. Větší zráta krve u Vás pak může znamenat velkou zátěž pro kostní dřeń. Navíc obecně se domnívám, že jakkýkoliv stimul vedoucí ke zvýšené aktivitě kostní dřeně u onkologických pacientů není vhodný, zvláště u pacientů po zaléčení např.leukémie. Zcela chápu Váš altruismus, zřejmě jste sám při onkologické léčbě potřaboval transfuze. Chemoterapie se málokdy obejde bez podpory krve. Nicméně pro výše uvedená rizika bych Vám toto nedoporučovala. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 19.07.2002 15:06:17

Bronchogenní karcinom

Dotaz:
Dobrý den Měl jsem úraz na pravém rameni zlomení klíčku .Po operaci jsem byl na rentgenu plic kde se mi objevil nějaký zánět. Zánět byl pouze pod tím pravým operovaným ramenem .Na levé straně plic nebylo nic .Následovně jsem byl na CT vyšetření plic a na bronchoskopickém oddělení.Vše bylo v pořádku jak z brochoskopického vyštření tak i z CT kde byli pouze nějaké málé záněty zřejmě po tom úrazu ale nic prý neznamenali .Vyšetření krve ,moči .. byli také v pořádku . Chtěl jsem se zeptat jest-li po těchto vyšetření by se dala zjistit rakovina plic nebo nějaké předrakovinové stádium. Děkuji Petr

Odpověď:
Vážený pane Petře, ve Vašem případě byl zvolen ideální algoritmus při vyšetřování. Zlomenina klíčku skutečně mohla vyvolat reaktivní zánět poplicnice tak samotných plic. Každý nejasný nález na plících by se měl verifikovat (ozřejmit, ověřit) bronchoskopickým vyšetřením v kombinaci s CT. Při bronchoskopii lze navíc z podezřelého místa odebrat vzorek na cytologický rozbor. Ten napoví, zda-li se jedná o prosté zánětlivé změny, či byly nalezeny nádorové buňky. Bronchoskopický obraz může vykazovat známky přímé (kdy již makroskopicky není pochyb o karcinomu), tak existují známky nepřímé, které mohou signalizovat závažnější patologii. Erudovaný plicní lékař umí rozpoznat obojí. Navíc bronchoskopické vyšetření je téměř pravidelně spojeno s odběrem materiálu na další rozbory včetně cytologického. Již na základě tohoto vyšetření lze dělat první diagnostické rozvahy. Konkrétně ve Vašem případě byla situace pro Vás příznivější v tom, že lékař dopředu věděl, kde má soustředit pozornost, na kterou oblast plic se nejvíce zaměřit. Měl totiž k dispozici rentgenový snímek s nálezem. Situace nepříznivá bývá tehdy, když je pacient vyšetřován pro vleklý kašel s negativním rentgenovým nálezem. V dalším sledu je doporučeno vyšetření CT. Rovněž pokud je znám nález, resp. přesná lokalita, je největší pozornost soustředěna (mimo jiné) na tuto oblast. Opačná situace, kdy vlastně lékař hledá v celých plících nález, je složitější. V rámci komplexního přešetření Vám jistě byly brány i speciální krevní onkologické testy, tzv. tumor markery. Tyto mají rovněž svou váhu. S potěšením Vám mohu sdělit, že vyšetřovací postup byl velmi správný. Pokud by se jednalo o nádorové onemocnění, téměř se 100% jistotou by bylo touto cestou odhaleno. Navíc určitě Vás nepustí ze zřetele a povedou Vás i nadále v dispenzarizaci (sledování) pro nález, jehož dynamiku nutno sledovat (i když se jedná o reaktivní zánětlivou reakci). S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 01.07.2002 15:37:27

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205