Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Onkologie

odpovídá: MUDr. Věra Tobolíková | dotazů: 188

Close

MUDr. Věra Tobolíková

Lékařskou fakultu MU v Brně absolvovala v roce 1993. Pět let pracovala na II. interní hemato - onkologické klinice FN v Bohunicích a tři roky pracovala na oddělení klinické onkologie FN v Bohunicích. Složila atestaci I. stupně z vnitřního lékařství a nádstavbovou atestaci z klinické onkologie. Jejím hlavním odborným zájmem je onkologie, mamologie, fyzioterapie po operaci prsu. Je autorkou publikace věnované ženám se zhoubným onemocněním prsu i dalších 4 odborných prací v domácích a zahraničních periodicích. Podílela se na řešení grantů a studií. Je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Nyní spolupracuje s onkohematologickou ambulancí a privatní společnosti FEMMA centrum.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Prednison v onkologii

Dotaz:
Vážená paní doktorko, mám další otázku (odpovídala jste mi asi již 5x - týká se mojí mamky). Po skončení chemo nyní probíhá léčba pouze prášky PREDNISON - původně 1x denně, po 14 dnech dávka zvýšena na 2x denně). Je možné, že tyto prášky fungují na stejném principu jako chemoterapie? (lékař říkal, že klasická chemo už provedla co mohla - resp. metastázy nereagují), takže vyzkouší léčbu tímto lékem, se kterým jsou velmi dobré zkušenosti. (zároveň že slouží jako prostředek pro zvýšení chuti k jídlu - ale negativní je, že člověk nepřibírá rovnoměrně, ale např. nejvíc v obličeji, končetiny zůstanou tenké - což už se na mamce dá pozorovat). (Současně s tím se musí brát Quamatel - jako ochrana žaludku). Dále mamka pobírá antidepresivum, vitamíny, železo, injekce Iscador, začala brát NIZORAL - v ústech se objevila plíseň (má to souvislost s přiotrávením organismu po chemo? Nebo je oslabená imunita? Proč se plíseň objevila? Zároveň jsou popraskané koutky, mamce se špatně polyká... V poslední době se opět objevily horečky (které byly i při chemo) - proč? Začínají otékat nohy - má to souvislost s tím, že by začala selhávat játra? Snad pozitivní je, že mamce docela chutná, váha sice pomalu, ale přeci roste, objevily se i vlasy... Ale na druhou stranu ji hrozně bolí nohy, kolena, nevyjde do schodů... Co můžeme dál dělat? Je normální postup, že další kontrola krve bude až 19. listopadu, a na onkologii až začátkem prosince? Nezanedbá se něco, když mamka není sledována lékařem? (Zapomněla jsem říct, že Letrox mamka bere 2 roky po operaci štítné žlázy). Můžete nám poradit, případně vysvětlit, jestli to všechno znamená zhoršení stavu, nebo jak a co můžeme udělat? Děkuji moc za odpověď. Hana Novotná

Odpověď:
Milá paní Hano, předně se Vám omlouvám za časovou prodlevu v mé odpovědi. Byla jsem služebně na onkologickém kongresu v Nice. Velmi přesně si vybavuji průběh léčby Vaší matky. Naposledy jsme spolu komunikovaly, když mělo následovat přešetření, které mělo odpovědět, jaký je efekt dosavadní onkologické léčby. Pokud ošetřující onkolog nazná, že při léčbě nedochází k další regresi (ústupu) onemocnění, je irracionální pokračovat. Navíc pokud si vzpomínám, režimy chemoterapie užíváné u této diagnózy byly vyzkoušeny. Léčba CAMPTO je nejnovější, co se týče tohoto nádorového onemocnění s rozsevem do jater. Nevím, jestli měla Vaše maminka tzv.platinové deriváty (oxaliplatina). Nicméně podmínkou číslo 1., je velmi dobrý zdravotní stav pacienta, nejlépe bez potíží! Je to totiž velmi agresívní typ chemoterapie pro organismus! Pokud se dobře pamatuji, Vaše maminka měla problémy již s Camptem, vždy byly problémy s nutricí. Po vyčerpání možností v oblasti chemoterapie, se nabízí i strategie jiné. Patří k nim i tzv.hormonoterapie. K této kategorii léků řadíme i Prednison. Mechanismus účinku je poněkud odlišný, než je tomu u cytostatik. Pozitivní je i to, že skutečně zlepšuje chuť k jídlu. Jako každý lék, má i řadu nežádoucích účinků. Sklony k infekcím, zejména plísňovým, retence (zadržení tekutin) může vést k otokům dolních končetin, opatrně nutno postupovat u pacientů se srdečním onemocněním. Dělá typický měsíčkovitý obličej. Proč otékají dolní končetiny, nevím. Musela bych Vaší maminku vidět. Může to být příčina výše zmiňovaná, otoky mohou být od srdce. Nejvíce ale typuji na otoky z nedostatku bílkovin (hypoalbuminémie). Jaká je hodnota albuminu v krvi?? Při nedostatečnosti jaterní bývají otoky dolních končetin spojeny s hromaděním tekutiny v břiše (ascites), pacienti rozhodně neprospívají, záhy se objevuje žloutenka. Plíseň je téměř 100% na vrub prednisonu. Vzniká v dutině ústní, může postihnout i jícen, žaludek. Příčinou teplot může být jak samotné onemocnění (bylo již opakovaně zmíněno), tak plísňová infekce. Víte, radit Vám touto cestou, by bylo velmi odvážné. Musela bych Vaši matku vidět, vyšetřit, znát výsledky aktuálních krevních testů. Pokud jsou teploty neinfekčního původu, měly by reagovat na paralen, napsyn (naproxen). Na infekční teploty jsou nutná antibiotika, léky na plísně. Vaše matka sice užívá Nizoral (antimykotikum), ale důlëžitý je vědět typ plísně. Byly dělány stěry z dutiny ústní? Každý typ plísně má jinou citlivost. Pokud plíseň a teploty neustoupí, asi bych zvažovala jiný typ hormonální léčby. Mám velmi dobrou zkušenost s lékem Megace. Nedělá plíseň, výrazně zvyšuje apetit. Co se týče kontroly krve. Hormony nedělají takové výkyvy v krevním obraze, jako chemoterapie. Což má za výhodu i méně frekventované návštěvy u lékaře. Nevím, zda-li jsem dostatečně odpověděla na Váš dotaz. Radit cestou Internetu je velmi obtížné. Obzvláště v onkologii, kde je u 70% pacientů individuální přístup. Jinými slovy, neexistují přesně daná pravidla v onkologické léčbě. Každý onkolog má lepší zkušenosti s různými léčebnými postupy. Málokdy se dva lékaři shodnout, natož pak onkologové. Nesmírně oceňuji Váš zájem o matku, kéž by takové zázemí měli všichni pacienti s onkologickou diagnózou. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 11.10.2002 16:20:02

trombocytopenie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, měla bych jeden dotaz. V roce 99 jsem byla na vyšetření krve kde byla zjištěna hodnota trombocytu 16 000(nebyla zjištěna příčina úbytku trombo). Dva roky jsem chodila na hematologii a v lednu 01 jsem byla vyléčena. Nyní paní doktorka z gynekologie poslala vzorek na cytologii na základě kterého jsem poslána na vyšetření cytologie přímo do onkologického centra - důvod doporučení ( nyní se omlouvám za špatně napsané slovo ale nelze to pořádně přečíst ) Gardnela? můžete mi prosím říci co se děje a zda příčina úbytku trombo mohla něco zapříčinit nyní? Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Milá paní Opltová, z toho, co mi píšete, Vám asi mnoho neřeknu. Co se týče trombocytopenie (pokles červených destiček) vyžaduje důkledné hematologické vyšetření. K základním vyšetření patří odběr vzorku kostní dřeně. Vždy je nutno rozlišit, zda-li je příčina v kostní dřeni, kde se trombocyty tvoří. Či je nutno hledat příčinu mimo kostní dřeň. Onemocnění, jež doprovází pokles destiček je celá řada. Ve Vašem případě bych se spíše klonila k příčině mimo kostní dřeň, nejspíše jako následek po infekci. Obzvláště, pokud došlo k normalizaci. Co se týče problému z oblasti gynekologie. Nejsem schopná Vám říci nic bližšího. Gardnerela je vcelku neškodná bakterie, která vede k vaginální (poševní) infekci, provázená silně zapáchajícím výtokem. Je přenosná pohlavně, možnost nákazy je i v bazénech. Rozhodně není ve spojitosti s možností vzniku dysplazie (prekancerózy) čípku či nádorového onemocnění čípku. Dysplazie znamená již jistou odchylku od normální struktury sliznice čípku. Může vést ke vzniku karcinomu čípku. Zejména těžší stupeň dysplazie. Rizikovými faktory jsou zejména papilomaviry. O těch se nezmiňujete. Myslím tedy, že ostatní informace na doporučení k vyšetření v rámci onkologického centra jste považovala za nepodstatné, a že došlo k určité desinterpretaci. Mohu Vám ještě nabídnout opsat doslovně, co jest uvedeno na doporučení včetně čísel! Lékaři často používají kódy pro diagnózy. Pak Vám snad budu moci říci více. Co jste napsala, znamená, že máte bakteriální vaginální infekci, nic víc. Jinak souvislost trombocytopenie a gynekologockých potíží nespatřuji, dle mého názoru se jedná o dvě zcela náhodná onemocnění. Sekce onkologie bude týden uzamčena, odjíždím na služební cestu do zahraničí. Po návratu bude opět k dispozici. Budete-li mít tedy zájem, ozvěte se. S přáním hezkého den MUDr.věra Tobolíková

Vloženo: 11.10.2002 10:47:08

Nehodgkinské lymfomy a oncoviry

Dotaz:
Vazena pani doktorko, dovoluji si obratit se na Vas s nadeji, ze mi poskytne urcita vysvetleni a mozne souvislosti meho problemu. Jsem atopicka, lecici se s ekzemem vice ci mene cely zivot. Zhruba v 15 letech vsak do znacne miry vymizel, aby se pred rokem vratil a to v obrovske mire. Postizeny jsou nyni velke plochy tela (zejmena dolni polovina), pricinu alergik neobjasnil. (Mozne vysvetleni nabizi me odstehovani se do zahranici, zmena zivotniho prostredi a stylu). Co me ale momentalne trapi nejvice jsou uzliny v trislech. Mam je uz nekolik mesicu (6?), ale nikterak jsem jim nevenovala pozornost. Je mozne, ze jsem na ne zvykla, podvedome si jich zkratka uz nevsimam. Jen jedno kratke obdobi byly dost bolestive, to vsak odeznelo a nyni jsou ve velikosti fazole. Na jine casti tela (krk, podpazi) nic nehmatam. Docetla jsem se o mozne souvislosti uzlin s koznimi nemocemi. Byly by vsak v tomto pripade take nebolestive a tuhe? Ma starost vygradovala, kdyz jsem se pred dvemi mesici dovedela, ze ma maminka byla diagnostikovana non-Hodgkinovou nemoci, neagresivni formou. Zjisteni tak odstartovalo me "studium" nemoci, pri kterem jsem narazila na dalsi rizikovy faktor, ktery vlastnim - prodelanou mononukleozu pred 11 lety. Rada bych se tedy zeptalala, je-li casova lhuta, do ktere zakonite propuka rakovinove bujeni po onemocneni mononukleozou, jinymi slovy, ma-li clovek s oslabenym imunitnim systemem onemocnet rakovinou v souvislosti s mononuklezou, je-li zde nejaka max. lhuta, do ktere se nemoc projevi. Dale pak, v pripade, ze jsou triselne uzliny zhoubne, je mozne, ze by se po sesti mesicich bunky neroznesly po tele a neprojevily se i v jinych hmatatelnych uzlinach? Chapu, ze se ted muzete divit, ze jsem jeste nepodstoupila vysetreni. Me vysvetleni je jiz vice nez rocni pobyt v zahranici, kde by navsteva lekare byla problematicka a jak uz jsem uvedla, nevenovala jsem uzlinam pozornost. Zadne jine zdravotni potize nepocituji (vyjmu-li nadmerne vypadavani vlasu, ktere ma jiste jine priciny a spada pod jine tema ). Mockrat Vam dekuji za Vas cas. Procetla jsem spoustu Vasich internetovych odpovedi a velmi ocenuji Vas pristup, ochotu a duveru, kterou vzbuzujete. Preji hezky den, Hana Berankova.

Odpověď:
Milá Hanko, jistě jste mnohé o Nehodgkinských lymfomech již sama nastudovala. Dostupnost informací na internetových stránkách dnes není problém. Na jedné straně tuto dostupnost vítám, na druhé straně může být i ke škodě. Záplava informací může být laickou veřejností totiž desinterpretována.Takže alespoň pár údajů z pohledu onkologa na Váš problém. Epstein-Barr virus (dále EBV) je ubikvitární (všudypřítomý)lidský herpesvirus. Infikuje a transformuje B-lymfocyty (vysvětlím později). Infekční mononukleósa je akutní onemocnění, které se může objevit v kterémkoliv věku (nejčastěji mezi 10.-35.rokem) Virus je všeobecně rozšířen,je přenášen pravděpodobně slinami. Symptomy nemoci jsou různé, ale většinou zahrnují horečku, nesplívající, nehnisavé mírně bolestivé zvětšené lymfatické uzliny. Přibližně polovina případů má zvětšenou slezinu.Nemoc trvá 1 až několik týdnů. Komplikací bývá většinou druhotná infekce v krku - streptoková. B-lymfocyty, jsou bílé krvinky, které řadíme k imunokompetentním buňkám. Mají tedy zásadní postavení v imunitním systému. Tyto B-lymfocyty nesou antigeny (místa kontaktu) pro EB virus. Jak již bylo v úvodu zmíněno, EB virus může B buňky infikovat a následně transformovat (přeměnit) v maligní (zhoubné povahy). EB virové infekce mohou vzácně vyústit v B-lymfocytární lymfom. Všeobecně etiologie non-Hodgkinských lymfomů není známa. Virový původ byl prokázán pouze u tzv.Burkittova lymfomu (bude ještě zmíněn). Zde o souvislosti s EB virozou není pochyb. Pak existují také T-nehodgkinské lymfomy dospělých a jistá souvislost s retrovirem HTLV-1 (human T-cell lymphotropic viruses). HTLV-1 alteruje buněčnou funkci T-lymfocytů (druhá populace bílých krvinek).Burkittův lymfom (dále BL) řadíme k non-Hodgkinským lymfomům (dále NHL). BL je vysoce zhoubný nádor čelisti, s vyšší incidencí v malarických oblastech (spolupodíl i malárie). Často se objevuje u imunosuprimovaných pacientů - po transplantaci orgánů, u AIDS). U pacientů s BL byla skutečně vyslovena jakási inkubační doba od infekce EB virem, odhadována na 2-12 let, nejčastěji však za 6 let od primoinfekce. Významnou roli zde navíc hraje i velmi vysoký titr protilátek po proběhlé EBV. Co se týče vzniku NHL z B-buněk. Troufám si tvrdit, že tento typ predisponuje opět u pacientů s těžkým imunodeficitním stavem. Jedná se zejména o pacienty s AIDS. Dalším důležitým poznatkem je i to, že až v 90% vzniká tento NHL exntranodálně (mimouzlinově). U pacientů s AIDS je to postižení CNS. V těchto případech bývá NHL velmi agresívní. Obecně non-Hodgkinskélymfomy klasifikujeme na uzlinové (nodální) a mimouzlinové (extranodální - zažívací trakt, CNS, štítná žláza, ORL oblast, oko..). Co mohu říci závěrem, pokusím se něco optimistického. Oncoviry ( ať už EBV, HTLV-1, HPV u rakoviny čípků atd.)fungují komplexně. Tedy na vzniku nádorového onemocnění se spoluúčastní řada faktorů - vnitřních (molekulárně genetické změny) a zevních (škodlivy kolem nás, jež požíváme atd.). Hovoříme o multifaktoriální genezi. Další fakt je ten, že jsme populace velmi promořená co se týče prodělané mononukleózy. Téměř každý z nás toto onemocnění prodělal, mnohdy aniž by si byl vědom. Náhodně při vyšetření pro jiné potíže zjistíme protilátky. Co teprve expozice zdravotníků. Vaše zvětšené uzliny s největší pravděpodobností jsou součástí chronického (vleklého ekzému). Vždyť to je chronický zánět kůže! Navíc tříselné uzliny jsou velmi často zvětšené, jakkýkoliv zánět v oblasti malé pánvi, gynekologický, močový, se může promítnout ve spádových uzlinách. Uzliny při chronickém zánětu - jsou chronicky zvětšené, nebolestivé. Navíc uzliny v tříslech nejsou zrovna diagnosticky cenné, vždy pokud jsou i jinde, volíme k histologickému vyšetření uzliny na krku či podpaží. Právě pro časté zvětšení tříselných uzlin zánětlivé povahy, jak jsem uvedla. Non-Hodgkinský lymfom je již od počátku onemocnění systémové (celého organismu), takže i pokud jsou postiženy jen uzliny jedné lokality, vždy léčebně přistupujeme k chorobě systémově (chemoterapie). Doporučuji Vám, příležitostně event.sonografické vyšetření třísel - ultrazvuk dokáže vyslovit podezření, co se týče povahy uzliny, postačí i základní odběry (sedlivost, KO), které rovněž mnohé při podezření na NHL napoví. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 08.10.2002 09:50:20

Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorových onemocnění

Dotaz:
Prosím o informace ohledně dědičného zatížení mých dětí. V rodině mého manžela se vyskytla několikrát rakovina krku,plic - u jeho matky, bratra, tety, sestřenice (ta zemřela),otec trpí vážnou formou epilepsie. Prosím je vhodné a možné podstoupit nějaké genetické či preventivní vyšetření Kateřiny (14let) a Jakuba (13let) s ohledem na rodinou anamnézu? Kam bych se měla obrátit,jak začít a postupovat? Moje dětská lékařka o toto neměla nikdy zájem, nikdy mi neporadila a neposkytla informace. Děkuji mnohokrát za odpověď

Odpověď:
Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorových onemocnění Vážená paní Lenko, většina nádorů jsou nedědičná, sporadicky (ojediněle) vzniklá onemocnění. Všechna nádorová onemocnění jsou zapříčiněna poškozením genů. Geny jsou podstatou naší jedinečnosti. Jsou předávány z generace na generaci. Pokud jsou geny v pořádku, tělo se vyvíjí a pracuje bez problémů. Nicméně již malá odchylka od normy může mít velký význam. V posledních několika desítkách letech byl uskutečněn obrovský pokrok v porozumění, jak geny fungují. Díky mnoha vědeckým objevům je možné zjistit malé chyby v genech, jež mohou způsobit nemoc nebo vadu. Testování genů dnes je mnohdy již klinicky dostupné a přináší nejen možnost zjistit onemocnění, ale i možnost zjištění vysokého rizika nemoci v budoucnu. Ale zpět k Vašemu dotazu. Jak již bylo výše zmíněno, nádor je onemocnění poškozených genů. Těmto chybám v genu říkáme mutace. Mutace může být vrozená, zděděná od rodičů, přenášená do další generace a je přítomna ve všech buňkách těla. Naproti získaná mutace vzniká následkem působení škodlivin prostředí. Získané mutace se objevují během života neustále. Naše tělo disponuje opravným systémem, který je schopen tyto změny včas rozpoznat a opravit. Někdy však tento ochranný systém nefunguje dostatečně a chyba není včas opravena. Nahromaděním mnoha mutací vzniká nádor. Takže nemoci civilizační (např.cévního systému) ale i nádory vznikají kombinací působení genů a faktorů zevního prostředí (faktory biologické - viry, chemické faktory - nitrosaminy, chlorované uhlovodíky, aflatoxiny, hormony - estrogeny, fyzikální faktory - ionizující záření, ultrafialové záření..). O dědičné predispozici k nádoru mluvíme tehdy, pokud je chyba v genech zděděná z předchozí generace, jedinec má velké riziko onemocnět nádorem. Navíc nemoc vzniká v časném věku!! Dědičné formy tvoří pouze asi 5-10% ze všech nádorů. U ostatních 90% případů vznikají chyby v genech naprosto náhodně během života v určité buňce (např. prsu nebo tlustém střevě), mutace se hromadí, až dochází k růstu nádoru. Většina lidí, kteří onemocní nádorem prsu, vaječníků či tlustého střeva (časté nádory, spojované s dědičností), nemá dědičnou formu a vrozené mutace v důležitých genech. Dokonce i pokud se v rodině vyskytlo více příbuzných se stejným onemocněním. Může to být stále dílem náhody, nikoliv děddičnosti. Mnohé nádory jsou v populaci tak časté, že je pravděpodobné, že se mohou v rodinách opakovat, obzvláště při podobném způsobu života!! Pokud se nádor objeví až ve vyšším věku, nejspíše bývá způsoben náhodnou získanou mutací!! Dnes lze testovat mnohé geny a zjišťovat jejich získané mutace u pacientů. Můžeme také vyšetřit jejich příbuzné, ujasnit jejich budoucí rizika. Prevencí pak pomoci s těmito riziky bojovat. Např. pokud se začně s kolonoskopií (optickým vyšetřováním tlustého střeva) již v mladém věku, pokud se zavčas odstraní všechny počínající polypy, má sledovaný naději se dožít vysokého věku bez maligního nádoru. Stejně i začátek prevence nádorů prsu a vaječníků v mladém věku vede k časné diagnostice nádoru i k jeho úspěšnému léčení. Jak probíhá genetická konzultace? Pokud má člověk podezření, že se zrovna v jeho rodině může jednat o dědičnou dispozici k určitému nádoru, je vhodné objednat se ke genetické konzultaci ( na specializovaném onkologickém pracovišti nebo na oddělení klinické genetiky každé větší nemocnice). Genetika zajímá, kdo v rodině onemocněl nádorovou chorobou, v jakém věku, jakým typem nádoru. Během konzultace s klinickým genetikem se zapíše celý rodokmen až do generace prarodičů. Z toho může usuzovat, zda je dědičná dispozice pravděpodobná, či nikoliv. Pokud je pravděpodobná, nabídne možnost genetického testování. Testuje se většinou až v dospělosti. Odebírá se krev u pacienta s nádorem, u něj se hledají chyby v genech. Pokud se mutace v genu nalezne, je možné pozvat další příbuzné, kteří jsou zdraví, ale mohli by mít dědičné riziko onemocnět. Potomci i sourozenci pacienta s dědičnou formou mají 50% riziko, že také mutaci v genu zdědili. Pokud se u pacienta z velice rizikové rodiny v genu testováním nezachytí mutace pro dědičnou formu nádoru, nejedná se o vyloučení dědičnosti, ale s největší pravděpodobností o neschopnost nalezení mutace v dnešní době!! Vývoj nových metod pokračuje. V hledání nových genů se angažuje mnoho výzkumných center. Proto je pravděpodobné, že v těchto rizikových rodinách budeme schopni nalézt genovou příčinu v budoucnu. Pro jaká dědičná nádorová onemocnění dnes existuje genetické testovnání? Prediktivní testování se dnes užívá u některých vzácných nádorů i nádorů, které jsou v populaci časté. Testování se rutinně provádí u vybraných rodin s dětským nádorem oka (retinoblastom), dětským nádorem ledviny (Wilmsův nádor). Genetický test je možný, kdy se v rodině vyskytují různé typy nádorů již od dětského věku - nadledvin, mozku, prsu, leukémie, sarkomy (tzv. vzácný dědičný nádorový Li-Fraumeni syndrom) nebo se zvyšuje riziko nádorů ledvin v dospělém věku společně s nádory cévního systému (tzv.syndrom Von-Hippel Lindau). Familiární polypóza střevní je dědičné onemocnění, kdy se tvoří v tlustém střevě mnohočetné benigní (nezhoubné) polypy, které mohou přejít v maligní (zhoubné) nádory, pokud nejsou včas odstraněny. Gen je známý a může být vyšetřen. Preventivní odstranění tlustého střeva s ponecháním konečníku je nesmírně důležité, neboť zhoubný nádor se objevuje velice časně. V dnešní době existují testy také pro dědičnou formu nádorů prsu, vaječníků i nádorů tlustého střeva. U těchto rizikových skupin je nutná prevence a dispenzarizace (sledování). Preventivní onkologické prohlídky směřují k včasnému odhalení počínajících nádorových onemocnění. S prevencí je nutné začít velice brzo, mnohem dříve, než je tomu běžně v populaci. Jelikož víme, které typy nádorů by se u člověka s určitou mutací mohly objevit, je vypracován individuální vyšetřovací plán. Tak např. nositelkám mutací genu BRCA1 a BRCA2 se doporučuje začít s lékařskými prohlídkami prsou od 20-25 let společně s vyšetřením ultrazvukovým a od 30 let se doporučuje i mamografické (rentgnové ) vyšetření prsou každoročně. Stejně tak gynekologické sledování je nutno začít také brzy, včetně vyšetření ultrazvukem a sledováním nádorového markeru CA-125 (speciální krevní onkologické testy). Takto je sestaven všem rizikovým jedincům individuální vyšetřovací plán v rámci dispenzarizace. Ideální je sledování jedinců s prokázanou genetickou mutací na onkologických pracovištích, ambulancích. Co mohu říct závěrem? Nádory jsou dědičné jenom vzácně, asi 5-10%. Nejčastější dědičné formy nádorů jsou nádory prsu, vaječníků a tlustého střeva. Dědičné mohou být i jiné typy nádorů. Dědičná dispozice může být přenášena přes obě pohlaví. Dědičná dispozice znamená vysoké riziko onemocnění, nikoliv jistotu!! Dědičnost je možné v některých rodinách potvrdit genetickým testováním. Pokud je dědičná dispozice k nádorům, je nutno začít včas s prevencí. Jestliže máte podezření, že zrovna ve vaší rodině může být dědičná dispozice k nádorům, objednejte se ke genetické konzultaci na specializovaném pracovišti onkologického centra nebo na oddělení klinické genetiky vaší nemocnice. Prevence umožní včasné zachycení a odstranění nádorů a možnost úplného vyléčení. Není nutné projít genetickým testováním, abychom s prevencí začali. Každý člověk by se měl vyhnout prokázaným škodlivinám a snažit se o zdravý styl života. Ten nás může chránit před mnoha nepříjemnými nemocemi (civilizační choroby), nejenom nádory. Cigaretový kouř, příliš mnoho slunění jsou jasné škodlivé látky. Zdravá strava s ovocem a zeleninou, omezením tuků, uzenin, tmavého masa, prevence obezity, stresu a pravidelná fyzická aktivita jsou velmi důležité v prevenci nádorů. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 07.10.2002 11:44:34

Laboratorně prokazatelné známky u nádorových onemocnění

Dotaz:
Vážená paní doktorko, slyšela jsem, že v dnešní době je možno diagnostikovat rakovinu z krve. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Krevní testy a nádorová onemocnění Milá paní Ireno, obecně lze říci, že ano. Ovšem poněkud jiná je situace v oblasti liquidní (tekuté) onkologie a jinak je tomu v oblasti solidní (pevné) onkologie. K té první kategorii řadíme nádorová onemocnění krvetvorné tkáně (akutní a chronické leukémie, lymfomy). Zde již z rozboru krevního obrazu lze vyslovit podezření na toto onemocnění. Rozborem kostní dřeně (cytologicky, histologicky) upresňujeme typ leukémie či lymfomu. Co se týče druhé kategorie. Zde zařazujeme nádory orgánové (např. nádory trávicí trubice, jater, plic, krku, mužských a ženských pohlavních orgánů, prsu, kůže atd.). U těchto nádorových onemocnění lze stanovit v krvi tzv. nádorové markery. Jsou to látky různé chemické povahy (enzymy, hormony). Tyto látky jsou produkovány nádorovými buňkami. Pro každý typ nádorového onemocnění existují specifické markery (např.u nádoru prsu CA 15-3, u nádoru vaječníku CA-125, u nádoru tlustého střeva a slinivky CEA a CA 19-9, u nádorů varlat beta HCG a AFP aj.). Jejich význam nabývá tehdy, pokud jsou pozitivní při daném nádorovém onemocnění. Dle jejich dynamiky (chování) při onkologické léčbě lze usuzovat na efektivitu léčení. Při citlivosti nádorového onemocnění na léčbu dochází k jejich poklesu až normalizaci. V opačném případě, po zaléčení nádorového onemocnění, původně negativní tumor markery začínají narůstat. Může to signalizovat návrat onemocnění, ještě před jeho klinickými projevy (zjištěním). Naproti tomu, negativní nádorové markery nevylučují nádorové onemocnění. I přes rozsáhlé, zjevné nádorové onemocnění, mohou být negativní. Těmto nádorům pak říkáme nesekretory, jinými slovy nádorové buňky tyto látky neprodukují. Další komplikací v interpretaci pozitivity markerů může být také jejich výskyt (některých) i u benigních (nezhoubných) onemocnění. Nádorové markery nejsou dělány běžně v rámci odběrů. Jednak jsou ekonomicky náročné, jednak patří do rukou pouze erudovaných lékařů. Jen těmto poskytují potřebné informace. Existují i další laboratorně prokazatelné známky, které signalizují závažné onemocnění - např. vysoká sedlivost (sedimentace) krve, zvýšení zánětlivých ukazatelů (tzv.zánětlivé markery). Rovněž základní vyšetření moči může upozornit na přítomnost nádoru. Hematurie (přítomnost krve v moči ) bývá např. první známkou nádorů ledvin, ledvinné pánvičky, močového měchýře či prostaty. Takže jak vidíte, laboratorní vyšetření nejsou mnohdy jednoznačná. Rozhodně nelze jenom na nich stavět diagnózu. Ale je pravdou, že nás mohou nasměrovat. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 07.10.2002 10:28:29

Zvětšená uzlinka velikosti hrášku v podpaží

Dotaz:
Dobrý den! Dnes při koupání 3,5 měsíce starého synka manžel nalezl zvětšenou uzlinku velikosti hrášku v podpaží. Jinak je malý v pořádku, je veselý, papá- je kojen. Spí dobře. Jak máme dál postupovat, je to nebezpečné, na koho se obrátit? Velice děkuji za odpověď. Šárka

Odpověď:
Milá Šarko, doporučuji navštívit co nejdříve lékaře. Z dotazu není patrné Vaše trvalé bydliště. V Brně je totiž možnost navštívit přímo Fakultní dětskou nemocnici v Černých polích. Vzhledem k tomu, že se jedná o kojence, měli by jste navštívit nejlépe ambulanci při pediatrickém oddělení Vaší nejbližší nemocnice. V tomto případě bych raději skutečně preferovala nemocniční zařízení než ambulanci dětského obvodního lékaře. Myslím, že erudovaný pediatr, je schopen z krevních testů rozhodnout o nutnosti dalších, hlubších vyšetření. Vzhledem k tomu, že Vaše dítě prospívá, nedomnívám se, že jde o závažné onemocnění. Ale pravdou je, že choroby v dětském věku probíhají poněkud odlišně, než je tomu v dospělosti. Hodnoty krevního obrazu, sedimentace a další, mnohé napoví o zdravotním stavu dítěte. Tedy navštivte ambulantního dětského lékaře, raději zbytečně, než aby bylo něco podceněno nebo ještě hůře zanedbáno. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 30.09.2002 14:22:22

Polyoneuropathie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, který mě velmi trápí. U mého bývalého manžela byla zjištěna borelioza - přeléčen antibiotiky, dále sklerodermie - stále léčen. Několikrát byl hospitalizován a pokaždé pro jinou diagnozu. Jednou srdeční slabost, podruhé problémy se zažívání, jindy dušnost. Podle všech lékařů je jeho zdravotní stav dobrý, všichni jen kroutili hlavou proč si stěžuje na takové příznaky, když vyšetření ukazují na normální stav. Nyní mu byla prokázána polyoneuropathie. Bere spoustu různých léků, ale žel bohu k nim popíjí alkohol (někdy více, někdy méně). Stále si stěžuje na špatný stav, nyní na to, že mu dřevění noha. Neustále pohekává a uvažuje o invalidním důchodu. Na druhou stranu je schopen vymalovat několik pokojů, natřít okna, zbourat a postavit komín a natřít střechu. Jen jde k lékaři na kontrolu práce neschopného! tak nemůže nic a všechno ho bolí. Přestože jsme rozvedeni, tak bych mu ráda pomohla, domnívám se, zda se nejedná o problém alkoholizmu a následně i o problém ztráty zaměstnání. Nevím zda je vhodné, abych promluvila s jeho ošetřujícím lékařem a vše mu řekla. Omlouvám se, ale nevím co dělat. Děkuji a přeji pěkné dny.

Odpověď:
Milá paní Eleno, Váš dotaz je spíše pro neurologa, ale z toho, co píšete se domnívám, že v součastnosti je to problém komplexního rázu. Proto alespoň pár slov z pohledu lékaře obecně. Polyneuropathie je jistá odchylka od normální funkce nervového systému. Může se vyskytovat jako primární (prvotní) onemocnění nervového systému či může doprovázet jiné choroby (druhotná, sekundární polyneuropathie - při cukrovce, ischemické chorobě dolních končetin, borrelióze, systémovém onemocnění pojiva, při chronickém alkoholismu atd.). V tomto případě se jedná o sekundární polyneuropathii. I přesto, že byl pacient adekvátně přeléčen antibiotiky, může borrelióza zanechat stopy na nervovém systému.Navíc, v tomto případě bude příčina diagnostikované polyneuropathie pravděpodobně multifaktoriální (kombinace více faktorů). Rovněž sklerodermie může vést k poškození nervového systému. Je to již výše zmiňované systémové onemocnění pojiva, jež se vyskytuje ve dvojí podobě. Buďto forma kožní (vznikají sklerodermická ložiska na kůži), či forma viscerální (může dojít k poškození kteréhokoliv orgánu). Sklerodermie znamená zmnožení kolagenních (vazivových) vláken, jež mají povšechný výskyt v organismu. Potíže, na něž si pacient ztěžuje ,jsou typické - pocit cizích, dřevěných nohou, porucha cítivosti, nejistota a instabilita při chůzi... Dalším faktorem, pravděpodobně zhoršující již existující polyneuropathii, je alkohol. Chronický abuzus alkoholu (vleklý alkoholismus,to znamená denní požívání alkoholu, a to nezávisle na množství či druhu)představuje komplexní problém. Dříve či později dochází ke změnám struktury zdravé jaterní tkáně. Nejdříve se objevuje tzv.steatóza (ztukovatění) jater, ještě vratné do původní podoby (při úplné abstinenci), ve druhé fázi dochází k přeměně v cirhozu jater, již nevratnou. Toto poškození jater doprovází řadu potíží a komplikací, jež pramení z ústředního postavení jater v metabolismu. V játrech se tvoří řada esenciálních (důležitých, nepostradatelných) látek v organismu. Stejně tak zde dochází k odbourávání většiny látek našeho organismu. Odtud pramení ústřední postavení jater v našem těle. Jaké problémy se mohou tedy dostavit? Unava, celková fyzická i psychická dekondice, zažívací potíže, problémy s krevním obrazem, s krvácivostí, postižení nervového systému, krvácení do žaludku, ztráty bílkovin a s tím související sklon k infekcím, zadržování tekutin v těle (ascites - voda v břiše, otoky dolních končetin), v konečném důsledku selhání jater i ledvin. Co Vám mohu doporučit? Kontaktujte prostřednictvím svého obvodního či praktického lékaře psychologa či ambulanci psychiatra. Tato léčba je v tomto okamžiku prioritní. Pokud se již jedná o chronický alkoholismus, je na zvážení i odvykací kůra, rovněž nutno řešit s psychiatrem. Podmínkou všeho je ale souhlas nemocného. Bez jeho spolupráce to nepůjde. Jeho velkým štěstím je, že Vám není lhostejný. Pokud včas nevyřešíte tento problém, zdravotní potíže budou narůstat, pacient nakonec zůstane sám, v izolaci od okolí, příbuzných a bez zaměstnání. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 25.09.2002 14:52:58

vřed na dvanácterníku nebo nádor

Dotaz:
Vážená paní doktorko moje mamka měla v pátek 20. září operaci při které jí vyřezali vřed velikosti 12 cm v průměru, který byl na dvanácterníku v blízkosti slinivky a doktoři neví, zda je to vřed a nebo zhoubný nádor. Poslali ho proto na rozbor na patologii a že v průběhu tohoto týdne budou výsledky. Domnívám se, jestli to není pozdě na tak důležité zjištění, které by podle mého názoru mělo být co nejdřív a by mohli určit co a jak dále. Včera bylo úterý 24. a ještě nic nevěděli. Mamka se cítí stále lépe a je to i vidět, i když doktoři jsou v tomto případě skeptičtí. Poraďte mi prosím Vás, zda není něco zanedbáno. Máme mamku moc rádi. Mnohokrát děkuji za odpověď. Daniel Kanálik.

Odpověď:
Vážený pane Danieli, závěry histologa jsou samozřejmě rozhodující. Makroskopický nález, i zdánlivě velmi dozřelý, může skrývat vřed v terénu těžkého zánětu. Nedělejte závěry, dokud nebude známo stanovisko histologa. Tento závěr nesmí být nikdy a nikým zpochybňován a musí být lékařem (internistou, chirurgem, onkologem..) plně akceptován. Z mého pohledu, z toho, co píšete, mohu mít na věc názor. Neberte to prosím, jako závěry, ale jen jako moji úvahu. Rozsahem je nález poněkud větší. Tedy se domnívám, že při nádorové povaze by měla pacientka již řadu potíží.Rozhodně by neprospívala, ale očekávala bych spíše váhový úbytek, bývají zažívací potíže (pocity na zvracení, zvracení, snížený apetit), mohou být zvýšené teploty, bolesti břicha a řada dalších potíží. Uvedla jsem nejčastější. Při takovém ložisku by anemizovala (ztrácela červené krvinky,chudokrevnost) a mohla by být přítomna krev i ve stolici. Je to proto, že z tohoto ložiska roní,krvácí. Takže rozsáhlejší nálezy v zažívacím traktu se mohou jak vidíte projevit i v krevních testech. Duodenum (dvanácterník) tvoří takovou smyčku, říkáme jí duodenální okno, v němž se nachází hlava slinivky. To jenom pro topografickou orientaci obou orgánů, které spolu sousedí. Navíc duodenální vředy se k pacientům chovají méně agresívněji, než žaludeční, takže i nezhojený vřed v zánětlivém terénu může být dlouho neodhalen. Je fakt, že každý vřed, nezávisle na velikosti či poloze musí být histologicky ověřen. I malinký, nehojící se vřed žaludku může v sobě skrývat zhoubný nádor. Takže jak vidíte, velikost není rozhodující. Pouhým okem nelze dělat závěry. Nepíšete, zda-li nebraly vzorky během operace na tzv.histologické vyšetření "nazmrzlo", kdy histolog může předběžně chirurgům ještě na sále orientačně říci o povaze nálezu. Zda-li se kloní k zánětu či spíše nádorové povaze. Může to být rozhodující v radikalitě (rozsahu) operace. Co se týče časové prodlevy, respektive dodání výsledku histologie. V běžné praxi sdělení histologa může trvat 1-2 týdny. Mnohdy není histologický nález jednoznačný, musí doplňovat různá dobarvení preparátů, používají se různé metody (např.imunohistologie atd.).Pak není možné toto stihnout dříve ani z technických důvodů. Skla s nátěry vyšetřované tkáně při různém barvení musejí různě dlouho schnout. Mnohdy opravdu není možné odečtení výsledku ihned. Uvědomte si, že právě histolog rozhodne o dalším osudu pacienta. Podle jeho histologie lékař léčí. I pokud by se jednalo o nádorovou povahu zmiňovaného ložiska, onkologická léčba nemůže být zahájena dříve, než se zhojí rána a pacient načerpá sil po operaci. Většinou to bývá v rozmězí 2-3 týdnů. Takže Vaše obavy z časové prodlevy jsou zcela zbytečné. Nechci říct, že čas nehraje roli, ale u solidních nádorů (nádory orgánové, solidní=tuhý) opravdu týden či dva pacientku neohrozí. Ano, jiná situace je u krevních nádorů (leukémie, lymfomy), tam hraje roli každý den. Závěrem doporučuji vyčkejte výsledku histologa, do té doby nedělejte předčasné závěry. I pouhým okem (makroskopicky) velmi podezřelý nález nemusí ještě nic závažného znamenat. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 25.09.2002 07:34:46

Rakovina slinivky či jiných orgánů...

Dotaz:
špatné trávení.......chronické.Mám strach,že dostanu rakovinu,vždyť to dráždění orgánů u mě trvá léta!Chtěla jsem se zeptat-za jak dlouho po onemocnění rakovinou se tato nemoc pozná-laicky?Je možné,že by ji sonograf nerozpoznal(v případě mých stýálých potíží se slinivkou,zažívání mám podezření,že je to něco více než zánět slinivky).Může probíhat rakovina nepozorovaně třeba léta?Jo,nehubnu moc-pouze tak ze tři kg šla dolů,ale zase beru Lettrox na štítnou žlázu,ten asi reguluje ten metabolismus....Děkuji mnohokrát.Jsem už z toho "na dně"!

Odpověď:
Milá paní Zuzano, na dotaz tohoto rázu jsem již odpovídala mnohokrát. Dotaz typu chronická pankreatitida (vleklý zánět slinivky) a možnost vzniku rakoviny slinivky. Jindy dotaz na vleklé zažívací potíže a obavy ze závažného onemocnění. Z toho, co o sobě píšete, se nedomnívám že trpíte závažným onemocněním slinivky. Vaše potíže by byly mnohem horšího rázu, rovněž krevní testy by mnohé napověděly. Navíc při onemocnění štítné žlázy bývají výkyvy hmotnosti, proto je velmi důležité zvládnout toto onemocnění. Při karcinomu slinivky bývá prudký pokles tělesné váhy, mnohdy i více než 10% váhy původní během krátké doby (1-2 měsíce). Vaše potíže zřejmě způsobuje nedostatečnost slinivky resp.nedostatečná tvorba trávicích enzymů. Nevím, zda-li jste zkoušela léky typu Pancreolan, Panzytrát, Kreolan, Combizyn atd., jež obsahují tyto trávicí enzymy, tolik důležité pro trávení (štěpní tuků či cukrů z přijímané potravy). Možná dalším Vaším problémem je strach ze závažného onemocnění, strach z "rakoviny" (kancerofóbie). Psychická stigmatizace může potíže zhoršovat. Nádorové onemocnění slinivky rozhodně není několikaletou záležitostí! Průběh tohoto zákeřného onemocnění je velmi rychlý. Doporučuji Vám přečíst si něco více o tomto problému. V závěru Vás odkážu na dotazy tomu Vašemu podobné. V případě, že Vás ani toto nepřesvědčí a budete mít stále utkvělou představu závažné choroby bylo by vhodné endosonografické vyšetření slinivky (blíže se dozvíte v mých předchozích odpovědích), při tomto vyšetření lze prohlédnout zároveň i žaludek. Je fakt, že ultrazvuk nemusí zachytit menší nálezy na slinivce, je to dáno rozlišovací schpností tohoto přístroje a také erudici (zkušeností) lékaře, jež vyšetření provádí. O stavu orgánů dutiny břišní, včetně střev podrobně vypoví CT břicha či magnetická rozonance Všechna tato zmíněná vyšetření jsou dostupná na vyšších pracovištích (např.FN Brno Bohunice). dotaz ze dne 23.7.02 Chronická pankreatitida a její komplikace dotaz ze dne 20.6.02 Onemocnění slinivky dotaz ze dne 17.5.02 Prosba o odborné vyšetření - nádory pankreatu dotaz ze den 3.4.02 Rakovina slinivky Všechny tyto odpovědi jsou volně přístupné pro širokou veřejnost,kohokoliv. V případě, že budete mít nějaké nejasnosti či další cílené dotazy, ozvěte se S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 17.09.2002 08:15:06

bolest hlavy

Dotaz:
Vazena pani doktorko, manzelka si stezuje opakovane na zvlastni bolest hlavy, kterou dokaze tezko definovat a ktera zpusobuje jeji stavy "sevrenosti", uzkosti a strachu, snad z moznosti zavazneho onemocneni. Problemy se ji objevily jinou formou (pocit nevolnosti) jiz pred 4 mesici, kdy probehla zakladni vystreni (krev, tlak apod.) bez objeveni problemu. Psychiatr problem definoval jako stavy panicke uzkosti. V soucasnosti se objevila zvlastni bolest hlavy, kterou nikdo zatim nedokazal definovat ani odstranit. Da se doporucit, jak by mela postupovat? Jako prvni pri objeveni bolesti zpanikari a premysli o vysetreni v nemocnici. Bude ji 26 let a nikdy netrpela zadnymy vaznymy problemy. diky moc za pripadne doporuceni

Odpověď:
Milý Karle, pravdou je, že než přiřkneme pacientovi nějakou psychosomatickou diagnózu (tj.vznik potíží na duševním podkladě,např.neuróza žaludeční, srdeční) je nutné vyloučení tzv.organické příčiny (tedy skutečné poškození orgánu, které vede k potížím). A to nezávisle na věku. Jistě toto proběhlo. Co si myslím, že by Vaše paní měla tedy absolvovat? Bolesti hlavy mohou mít příčinu NEUROLOGICKOU. Proto by bylo vhodné neurologické vyšetření. Neurolog je ten povolaný, který pozná potíže vycházející z mozku, mozečku, míchy i páteře. Na základě toho doporučí další nutná vyšetření (rentgen krční páteře, CT mozku, ultrazvuk mozkových cév atd.).Jinou příčinou INTERNÍ může být vysoký krevní tlak, změny na očním pozadí (mnohé napoví i o chorobách mozku,např.zvýšený nitrolební tlak, otok mozku aj.). Další možnou příčinou může být chudokrevnost, zejména u mladých žen, jež mají silnou menstruaci a ztrácí tak velké množství železa. Tyto ztráty nejsou schopny doplnit potravou (vegetariáni, eliminace červeného masa z jídelníčku). Po čase se zásoby železa vyčerpají a objeví se chudokrevnost z nedostatku železa (je důležité pro výstavbu červených krvinek). Bez železa je krvinek málo a jsou malinké. Objevují se potíže z chudokrevnosti (únava, spavost, točení i bolest hlavy, hučení v uších, bušení srdce, dušnost atd.). Dále existují migrény, rovněž zejm.u žen, často se dostavující pravidelně s menstruací.Nutno myslet i na borreliózu, a to i přesto, že nebylo zjevné kousnutí klíštětem. Interní lékař, tak i neurolog může odebrat krev na přítomnost protilátek. Tedy minimálně neurologické a interní vyšetření by měla Vaše paní absolvovat. Pokud tato vyšetření skutečně neshledají závažnou příčinu, můžeme hovořit o psychosomatických potížích. Existuje choroba, která se nazývá neurocirkulační asténie, která se vyznačuje řadou polymorfních potíží: bušení srdce, pocit nedostatku vzduchu, mohou být nejrůznější zažívací potíže, nejrůznější neurologické potíže - právě typická bolest hlavy. Všechno toto jsou vpodstatě neurotické projevy, dostavující se zejména večer, v klidu, po celodenním vypětí. Potíže paradoxně nejsou v okamžiku stresu. Mnohdy u těchto pacientů (jako je i Vaše paní) pomůže komplexnější přešetření, kdy nenajdeme závažnou příčinu potíží a pacienti se tak zklidní. Stavy panické úzkosti jsou už jen důsledkem fobie (strachu) ze závažné choroby. Proto zkuste ještě výše doporučená vyšetření, třeba to pomůže i v tomto případě. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 04.09.2002 15:13:58

Sonografické vyšetření

Dotaz:
Vážená paní doktorko, mám další otázku. Proběhlo sono vyšetření jater, které zní: Při dnešní kontrole patrna hepatomegalie. V obou lalocích heparu jsou přítomna hyperechog. laločnatá ložiska s naznačeným splýváním v jednolité útvary. Zobrazují se v obou lalocích, výrazněji vpravo. Tato lož. jsou nevaskularizována, pouze v okolí. VP je 8 mm - zúžená s přim. doppler. signálem. Pravá ledvina ptoticky uložená vzhledem k hepatomegalii s přim. šíří homog. charakteru a nedilat. DS. Levá ledvina je typ. uložená, přim. šíře, parenchym hl. kontur, DS nedilatován a bez lithiasy. Lien nezvětšen, homog. struktury. DB bez volné tekutiny. Závěr: Při dnešní kontrole jsou při výrazné hepatomegalii po chemoterpaii zvýrazněna splývající meta lož. (vícečetná) v obou lalocích. Je patrno zúžení VP - nyní s doboru průchodností v dopoler. záznamu. Ostatní vyš. orgány s přim. nálezem. Co to pro nás znamená? Děkuji za odpověď. H. Novotná

Odpověď:
Milá paní Hano, je pro mne nesmírně těžké odpovědět, zda-li došlo ke zlepšení či zhoršení onemocnění.Vím, že Vás zajímá právě toto. Dělat analýzu sonografického nálezu izolovaně, anichž bych viděla pacientku a krevní rozbory (zejména dynamiku tumor markerů) mi nepřináleží. Pokusím se tedy o orientační srovnání aktuálního nálezu a posledního nálezu z 3.6.02. K otázce echogenity se vracet nebudu, bylo již vysvětleno minule. Takže nově je popisováno zřetelné zvětšení jater. Hyperechogenita a výraznější nález v pravém laloku jater byl popisován již minule a bylo vysvětleno, respektive úvahy o možnostech hyperechogenity. Tedy připusťme, že se jednalo o zmiňované kalcifikace. Dnes je nově uvedeno, že ložiska jsou nevaskularizovaná. Toto je příznivá informace, neboť každý nádor či metastáza má vlastní cévní zásobení, jež vyživuje pouze a jen nádor. Mohu tedy polemizovat či usuzovat, že "nevaskularizovaná ložiska" mohou být "mrtvá". Jinými slovy, jsou tam, ale jsou jakoby opouzdřena, bez projevů aktivity, takže se zatím nechovají agresívně. Je tedy dost možné, že střed větších metastáz zvápenatěl, znekrotizoval, což jsou příznivé změny metastázy. Proto mohlo dojít i ke splynutí s ostatními menšími ložisky. Ovšem mohlo dojít i ke zvětšení původních ložisek, což v konečném důsledku může rovněž vést ke splynutí původních vícečetných ložisek (uváděných již minule). Bohužel tedy nejsem schopná říci, zda-li zvětšení jater je na vrub zvětšení původních metastáz, či v důsledku změny charakteru metastáz. Další změny popisované na ultrazvuku již pramení ze zvětšených jater (hepatomegalie). Zúžení VP (vena poplitea - vrátnicová žíla, která ústní do jater) je způsobeno zevním útlakem zvětšenými játry, ale žíla je volně průchodná (toto je velmi důležitá a příznivá informace). Pravá ledvina ptoticky uložená znamená posunutí shora dolů, způsobené rovněž tlakem zvětšenými játry.Horní pól pravé ledviny se totiž nachází pod játry, a ta když jsou zvětšená logicky tlačí a posouvájí pravou ledvinu směrem dolů. Velmi příznivou informací navíc je, že dutina břišní je bez volné tekutiny. Tedy zatím není přítomen ascites - tekutina v břiše. Což signalizuje špatnou funkci jater s postižením břišních uzlin. Má-li se onkolog vyjádřit k efektu dosavadní léčby, musí hodnotit nálezy komplexně - klinický stav pacienta, chování tumor markerů a sonografický nález. Intrepretace výše uvedeného nálezu opravdu není jednoznačná. Jsou zde uvedené jak příznivé známky chování choroby, tak nevylučuji i zhoršení. Myslím, že na to, proč došlo ke splynutí ložisek a zvětšení jater, je nejvíce kompetentní Vám odpovědět ošetřující onkolog, který pacientku zná. Navíc může konzultovat nález s lékařem, jež sono prováděl, který je schopen zcela jistě odpovědět, která z uvedených variet přichází v úvahu více. Je mi líto, ale jasnou odpověď nevím. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 04.09.2002 09:13:43

Tu vesicae urin.

Dotaz:
Vážená paní Doktorko, před čtyřmi a půl lety jsem měl zhoubný nádor v moč. měchýři.Moc se v tom nevyznám,ale v kartě mám napsáno,že se jedná o TU vesicae urin.dobře diferencovaný uretrální papiloca,pTa G1.Spodina bez nádorového bujení.Cytologie mám většinou Suspektní.Chtěl bych se zeptat jaký je to nádor a jestli je dobře či hůře léčitelný,kdyby se mi objevila recidiva onemocnění.Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, zhoubný nádor močového měchýře, ostatně jako každý nádor, při stanovení diagnózy musí být klassifikován. Celosvětově se používá tzv.klassifikace TNM. T znamená velikost tumoru (nádoru), N znamená počet postižených uzlin nádorovým onemocněním (jsou to vlasně metastázy uzlin) a M znamená záchyt vzdálených metastáz. Tedy konkrétně ve vašem případě pTa je lokálně nepokročilý nález (časné stadium). Malé písmeno a v tomto případě znamená, že nádor měl podobu stopkatého polypu. Jinými slovy, je to výrůstek, který ční do močového měchýře a je přirostlý tzv.stopkou ke spodině močového měchýře (vizuální obdobou jsou např.polypy žaludku, střevní atd., histologie je však různá, zhoubná i nezhoubná). Spodina bez nádorového bujení znamená, že ve sliznici močového měchýře, k níž byl polyp přisedlý nebyly nalezeny nádorové buňky. To je prognosticky velmi příznivé, neboť odstraněním zhoubného polypu byla provedena úplná sanace (ošetření). Jinými slovy, sliznice močového měchýře byla "čistá". Ovšem samotný polyp měl zhoubnou povahu. Rozsah velikosti lokálního nálezu ,jeho invaze(šíření do hlubších vrstev - tj. podslizniční vrstvy, svaloviny, tukové tkáně a průnik celou stěnou močového měchýře do okolí v malé pánvi ), výskyt jednoho ložiska či více - to všechno jsou důležité informace pro onkologa. Zároveň předurčují prognózu choroby a možnost recidivy (návratu) onkologické diagnózy. Kromě výše zmíněného je důležitá i tzv.differenciace buněk, z níchž se nádor skládá. Jinými slovy ZRALOST buněk. Čím jsou buńky zralejší, tím lepší je prognóza. Nádorové buňky mají vlastně histologický základ v původních, normálních buňkách sliznice toho kterého orgánu. Čím více se nádorové buňky odchylují podobou od původních, tím horší prognóza. Takže dobře differencovaný papilokarcinom je "zralý papilokarcinom", histologicky vykazuje určité známky původních buněk močového měchýře. Takže abych to shrnula. Ve Vašem případě pTa, G1 jsou prognosticky příznivé faktory. Vzhledem k tomu, že nebyla vůbec zasažena sliznice (spodina) nádorovými buňkami je pravděpodobnost recidivy minimální. Při Vaší klasifikaci lze mluvit skutečně o vyléčitelnosti, nicméně recidiva choroby je možná vždycky. Bohužel však návrat choroby nemusí obsahovat stejný nález. Nový nález musí být vždy znovu histologicky zhodnocen. Např.zralost (differenciace) může být úplně jiná. Stejně tak musí být provedena kompletně nová klassifikace TNM (včetně posouzení postižení uzlin či vzdálených orgánů - jater, plic, kostí event.mozku). Trochu jsem nepochopila slovo suspektní. V medicíně toto znamená podezřelý. Spíše tím bylo myšleno - tzv.dysplastické změny sliznice močového měchýře. Dysplazie znamená již odchylku od normálu, ale změny ještě nejsou takového rozsahu, že by splňovaly histologická kritéria kacinomu (rakovinných buněk, jež mají typické rysy). Avšak tyto ochylky je nutné sledovat. Mohou zaniknout a být nahrazeny normální sliznicí, ale i být transformovány (přeměněny) v buňky nádorové. Proto musíte být tvale sledován na onkologické urologické ambulanci, jsou nutné pravidelné cystoskopické kontroly s odběry vzorků, měly by být dělány i krevní kontroly (tzv. tumor markery - TPA, TPS, CYFRA 21 a další), kontroly sonografické břicha a event dle nově vzniklých potíží další vyšetření. Proto pravidelné kontroly v rámci dispenzarizace (sledování) nepodceňujte. Závěrem Vám mohu sdělit tolik, že Vaše onemocnění, z toho co píšete, hodnotím jako prognosticky velmi příznivé. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 03.09.2002 21:10:21

Krevní obraz u onkologických nemocných

Dotaz:
Dobrý den! Vážená paní doktorko, několikrát jste mi již odpovídala; mám další otázku. Po skončení dalšího cyklu chemoterapie byla u mamky provedena kontrola krve. Některé hodnoty jsou hodně odlišné od mezí - např.: Trombocyty mají hodnotu 539 (vyčetla jsem, že rozmezí má být 177 -393); Erytrocyty = 3,27 10´12/L; Hemoglobin = 8,9 g/dl; Hematokrikt = 27,90 %; Leukocyty = 3,50 10´9/l; monocyty = 16,80%; Co znamenají tyto hodnoty? Je dobře, když je něco zvýšeného? Další dotaz: máme jít na UTZ jater (meta heparu), ale také na RTG plic (je to standardní postup? Nebo je snad předpoklad, že se ložiska dále rozšířila? Kdy asi tak po skončení chemo (na základě Vašich zkušeností) začne člověk lépe prospívat? Kdy se začne tělo čistit? Kdy začnou růst vlasy? Kdy se zahojí poraněné sliznice, aby člověk mohl pořádně jíst a začal přibírat na váze? Je to řádově tak na měsíce - dejme tomu, tak do půl roku? Moc děkuju za odpověď a Váš čas. H. Novotná

Odpověď:
Milá paní Hanko, velmi přesně si vybavuji Váš poslední dotaz. Vaše matka začínala novou chemoterapii v režimu Campto. Nyní s odstupem 2 měsíců by měla mít za sebou požadovaný počet cyklů. Je tedy skutečně opět čas na přešetření onemocnění. Od zahájení onkologické léčby uplynuly minimálně 4 měsíce, proto je na místě i provedení rentgenové kontroly plic. Jinou možností může být nárůst tumor markerů (CEA, CA 19-9), pak se musí onkolog zaměřit pozornost krom meta ložisek známých i na lokality jiné (plíce, kosti, mozek atd.). K těmto cíleným orgánovým vyšetřením onkolog rovněž sahá i tehdy, pokud se objeví nové potíže - s dechem, bolesti kostí, neurologické příznaky.. Myslím, že ve Vašem případě se jedná o standartní vyšetření s postupujícím časem, jinak by Vás ošetřující onkolog jistě na další zmiňované možnosti upozornil. Navíc ani sama nové potíže neuvádíte. Co se týče změn v krevním obraze? Není to nic neobvyklého. Troufám si říci ani životně nebezpečného dle uvedených hodnot. Samozřejmě, že kostní dřeň (tj.místo tvorby krevních krvinek)je s postupující léčbou "unavená". Proto i krevní regenerace je pomalejší. Může se tedy dostavit různě hluboká chudokrevnost, pokles bílých krvinek, vznikají odchylky v differenciálním rozpočtu bílých krvinek (Vámi zmiňované monocyty), velmi často bývají i zvýšené krevní destičky. K poklesu všech krvinek se vracet již nebudu, bylo zmiňováno opakovaně (v předchozím dotazu). Snad jen tolik, že existuje kritická hranice poklesu krvinek, kdy je nutná hospitalizace s adekvátní nitrožilní léčbou. Zvýšený počet krevních destiček je vpodstatě reakcí organismu na onkologickou diagnózu. Nebezpečný může být počet nad 800 a více, kdy je pacient ohrožen trombotickými komplikacemi (žilní trombóza končetin, plicní embolie, mozková mrtvice, infarkt srdeční..). Pak je nutná jejich léčebná prevence. Vámi uvedenou hodnotu bych považovala za nevýznamnou, jen bych sledovala další dynamiku trombocytů. Co se týče dalších dotazů - prospívání, zhojení slizniční toxicity, obnova růstu vlasů.. Chemoterapie CAMPTO je poměrně intenzívní režim. Navíc s postupující léčbou může i organismus pociťovat únavu. Rozhodující pro další osud budou výsledky očekávaného přešetření. Je na onkologovi, aby zvážil, jaký benefit chemoterapie pacientovi přináší. Pokud je choroba stabilizována či dokonce mírně ustupuje, po krátké regeneraci pacienta bych v léčbě pokračovala. Pokud by se ukázala významná progrese (zhoršení) léčbu bych nejspíše ukončila. V okamžiku, kdy se léčba přeruší, zlepší se hodnoty krevního obrazu, obnoví se a zhojí sliznice zažívacího traktu a dutiny ústní, obnoví se apetit i růst vlasů. Je to paradoxní, ale je to tak. Bohužel je to dočasné, než se choroba probudí v plné své síle a zcela se vymkne kontrole. Takže pokud je onemocnění alespoň stabilizované, doporučovala bych v léčbě pokračovat. Může se přechodně zvolit šetrnější režim, než se organismus celkově zotaví. Dlouhodobá pauza zatím citlivého onemocnění může vést k pomnožení nádorových buněk těch nejagresívnějších, nejodolnějších. V této fázi již nelze citlivost choroby na onkologickou léčbu obnovit. Odpověď na poslední dotaz nevím, ale neví to ani Váš onkolog. Je to běh na dlouhé tratě. Léčba může trvat měsíce, ale i rok. Nicméně v průběhu onkologické léčby může nastat kdykoliv zvrat, kdy nádorové buňky přestávají být citlivé na jakkoukoliv léčbu (říkáme tomu rezistence). Vzhledem k rozsahu postižení jater, bychom byli asi velcí optimisté, kdybychom očekávali úplné vyléčení. Nicméně již v předchozích odpovědích jsem uváděla, že i stabilizované onemocnění znamená v onkologii úspěch. Jinými slovy, onemocnění máme docela pod kontrolou a zatím se chová, jak chceme my. U pacientů s přítomností vzdálených metastáz je tedy nutná léčba doživotní.Mnohdy stačí udržovací velmi šetrný chemoterapeutický režim. Neexistují žádné algoritmy,onkolog musí ke každému pacientovi přistupovat velmi individuálně, to znamená s přihlédnutím k toleranci léčby. Velmi špatná kvalita života pacienta může vést k rozhodnutí o ukončení chemoterapie. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 28.08.2002 11:11:17

"axila clearence"??

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím o vysvětlení pojmu axila clearance - v souvislosti s neoadjuvantní terapii karcinomu prsu. Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Reiterova, označení "axila clearance" slyším prvně v životě. Myslím, že došlo k desinterpretaci informací. Existuje tzv.sentinelová ("strážní") uzlina, což znamená zasažení uliny mikrometastázami, je detekována vizualizací barvivem (nejčastěji metylenovou modří). Toto barvivo aplikujeme do bezprostřední blízkosti nádorového ložiska (prsu, melanomu ). Barvivo se vychytává v postižené uzlině a můžeme se tak orientovat v axile, jak jsou uzliny zasaženy (topograficky v axile rozlišujeme totiž 3.etáže). Postižené (barevné) uzliny jsou nápomocny v tom smyslu, že mohou rozhodovat o radikálnosti lymfadenektomie (tj.rozsahu odstranění uzlin). Konkrétně u karcinomu prsu mohou rozhodnout o rozsahu odstranění jednotlivých etáží. Uzliny bez kumulace barviva by měly být teoreticky nezasaženy mikrometastázami, proto jsou ponechány. Bohužel u karcinomu prsu není tato metoda ještě scela stadartizována, proto ji nelze používat paušálně. Naopak výborné zkušenosti s touto metodou jsou u melanomu. U nádoru prsu byly totiž zaznamenány jak falešně pozitivní, tak falešně negativní výsledky. Co se týče Vašeho dotazu. Spíše deduktivně. Clearance znamená z angl. očištění plazmy (krve) od určité látky za určitou časovou jednotku. Vzhledem k tomu, že u neoadjuvantní chemoterapie hodnotíme dynamiku a tedy odpověď na léčbu nejen primární ložiska (vlastní nádor prsu), ale i původně zvětšených uzlin (které byly zachyceny vstupními vyšetřeními), usuzuji tak, že by to mohlo znamenat "očištení axily??" Tedy zda-li je po léčbě nějaká reakce i na uzlinách v axile. Nevím, v jakém kontextu bylo toto označení použito, o tom se nezmiňujete. Troufám si říci, že toto je vcelku racionální vysvětlení. Rozhodně toto není "terminus technicus" označení v onkologii, ani v dostupné zahraniční literatuře jsem na toto slovo zatím nenarazila. Takže alespoň takto. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 22.08.2002 13:32:25

Neseminom

Dotaz:
Děkuji Vám paní doktorko na Váši rychlou odpověď. S souvislosti s makery jsem chtěl uvést ještě jednu věc. Když mi měřili beta HCG v dubnu byla tato hodnota mírně vyšší 1,35 a rozsah je 0-1. Pak mi opakovaně měřili tuto hodnotu v květnu a červnu a hodnota byla zase v pořádku. Je takový výkyv možný? Děkuji

Odpověď:
Vážený Marku, kolísání hodnot je možné, pak je postupováno, jako ve Vašem případě, tedy kontrolní tumor markery v krátkých periodách, s tím, že zvýšené hladiny musejí být potvrzeny alespoň ve dvou případech, abychom mohli dělat nějaké závěry. Navíc ve Vašm případě se skutečně jedná o marginální hodnoty. Nutno podotknout, že různé laboratoře užívají různé metody k detekci pozitivity tumor markerů, pak mohou být referenční meze a jednotky zcela jiné. Nicméně troufám si říci, že hodnoty beta frakce HCG pod 2,0 možno považovat za negativní. Navíc jste absolvoval komplexní přešetření s normálními nálezy. Myslím tedy, že je vše vpořádku a další urologická kontrola je zcela dostačující za 3 měsíce včetně tumor markerů. Ke každému onkologickému pacientovi je nutno přistupovat individuálně, postupovala bych úplně stejně. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 22.08.2002 08:50:16

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205