Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Onkologie

odpovídá: MUDr. Věra Tobolíková | dotazů: 188

Close

MUDr. Věra Tobolíková

Lékařskou fakultu MU v Brně absolvovala v roce 1993. Pět let pracovala na II. interní hemato - onkologické klinice FN v Bohunicích a tři roky pracovala na oddělení klinické onkologie FN v Bohunicích. Složila atestaci I. stupně z vnitřního lékařství a nádstavbovou atestaci z klinické onkologie. Jejím hlavním odborným zájmem je onkologie, mamologie, fyzioterapie po operaci prsu. Je autorkou publikace věnované ženám se zhoubným onemocněním prsu i dalších 4 odborných prací v domácích a zahraničních periodicích. Podílela se na řešení grantů a studií. Je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Nyní spolupracuje s onkohematologickou ambulancí a privatní společnosti FEMMA centrum.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Krvacanie z konecnika

Dotaz:
Chcel by som vediet, ake caste by malo byt krvacanie z konecnika, pripadne v akej intenzite sa vyskytuju dalsie priznaky onkolog. ochorenia hrubeho creva. Co vsetko moze sposobovat krvacanie z konecnika? Ak sa nieco taketo vyskytne, znamena to nutne priznak onkol. ochorenia?

Odpověď:
Vážený pane Igore, tento dotaz je velmi častým. Kromě nezávažných příčin krvácení z konečníku se může za tímto příznakem skrývat i závažné onemocnění. Proto si myslím, že Vaše potíže si zasluhují došetření. Přičin enterroragie (příměs čerstvé krve ve stolici) je několik. Zmíním dvě nejčastější. Přítomnost hemoroidů může být zdrojem krvácení. Hemoroidy jsou obdobou křečových žil (např.dolních končetin). Bývají zevní (kolem řitního otvoru) a vnitřní (kolem svěrače konečníku uvnitř). Jsou to drobné uzlíky, které velmi často krvácejí.Jinou komplikaci bývá jejich zánětlivé zanícení, pak jsou velmi bolestivé. Typické pro toto onemocnění je, že se objevuje občas krev i na toaletním papíře. Druhou nejčastější příčinou jsou nádory v oblasti tlustého střeva a konečníku. Bohužel nádorová onemocnění se nevyhýbají žádnému věku. Nádor konečníku makroskopicky jeví variabilitu, může mít různou podobu. Nejčastěji se projevuje tzv.rektálním syndromem, což je bolestivé nucení na stolici s následnou defekací krvavého hlenu nebo se zjevnou enteroragií (jasně červená krev). V počátečním stadiu se může nádor projevit necharakteristickými potížemi, jako je nadýmání, střídání průjmu a zácpy. Nemohu úplně vyloučit, že světlá příměs Vámi uváděná není třeba hlen. Jak by jste měl postupovat? Obrátit se na interní ambulanci v místě trvalého bydliště event nejlépe na gastroenterologa (specialista na zažívací trakt). Na vyšších pracovištích ve fakultních nemocnicích dokonce existuje proktolog, který se profiluje pouze na onemocnění konečníku. Měl by jste podstoupit endoskopické vyšetření konečníku (rektoskopie), nejlépe celého tlustého střeva (kolonoskopie). Výkony jsou běžně prováděny ambulantně. Jen toto vyšetření téměř 100% může vyloučit závažné onemocnění. Navíc lze během vyšetření odebrat vzorek na histologický rozbor. Jedině touto cestou lze diagnostikovat i záněty střevní či polypy (slizniční výrůstky, mohou mít i povahu nádorovou), jež jsou dalšími možnými zdroji krvácení ze střev. Jak interní lékař, tak specialista, může doplnit potřebné krevní odběry, které mohou být v diagnostice nápomocny. Rizikové faktory rakoviny tlustého střeva? Uvedla bych nejčastěji akcentované možné příčiny - špatné stravovací návyky, uzeniny, obezita, kouření, genetické faktory a další. 5-10% nádorů tlustého střeva je dědičný (opakovaný výskyt kolorektálního karcinomu v rodině). Proto Vám doporučuji, nepodceňujte své potíže. Pouze důkladným vyšetřením Vašich problémů se zbavíte obav ze závažného onemocnění. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 17.01.2003 15:39:54

Terminální stadium generalizovaného onkologického onemocnění

Dotaz:
Dobrý den Pani doktorko prosím Vás,přivezli jsme si domů maminku již s posledním stádiem rakoviny s tím že ji zbývá pár týdnů života.Dostává náplasti proti bolesti/Durogesic 75 á 3 dny Léky Symbicord turb,Neurol 0,25,Dexamethason.Půvedcem byli Plíce,poté mozek játra...Mamku máme doma vlastně na dožití.Je možné mi nějak trošku přiblížit jak bude umírání probíhat a jak je možné co nejvíce umírajícímu ulevit?A jak poznáme že je to už otázka třeba jen pár hodin.Mamča je při smyslech mluví celkem v pohodě je hrozně unavená a nemá sílu chodit ani se postavit.Omlouvám se za velice zmatený dotaz ale je to situace pro nás velice těžká a smutná tak o tom chci vědět co nejvíce.Děkuji vám předem za odpověď

Odpověď:
Milá paní Renato, máte před sebou nelehký úkol. Pokusím se odpovědět, ale každý pacient je individualitou, a proto lze jen s těží předvídat. Z toho co píšete se domnívám, že se jedná o bronchogenní karcinom (primární ložisko se nachází v plících) s generalizací do mozku a jater. U nádoru plic je to typická lokalizace pro zakládání vzdálených metastáz. Proto lze očekávat v terminální fázi onemocnění komplikace pramenící z metastatického postižení jater a mozku. Co se týče léků, které Vaše maminka nyní užívá? Bolest bývá pravidelným jevem u pokročilých nádorových onemocnění. Adekvátní tlumení bolesti významně přispívá ke kvalitě života nemocného. Nedostatečná léčba vede k chronické (vleklé) bolesti, což může vyústit v depresívní ladění, nechutenství. Durogesic řadíme mezi opioidní analgetika (morfiun), ve formě náplasti, s pozvolným uvolňováním léčiva po dobu 72 hodin. Proto je nutno náplast po 3 dnech vyměnit. Je dobré lepit náplasti v horních partiích hrudníku, střídat strany a dbát těsnému kontaktu lemu náplasti ke kůži. Nedbale nalepená či uvolněná náplast ztrácí na účinku. Opioidní analgetika zhoršují střevní pasáž, často vzniká úporná zácpa. Proto je vhodné od počátku preventivně užívat něco projímavého (např.1 lžíce Lactulosy, glycerinový čípek či popíjet senný čaj atd.). Symbicord řadíme mezi antiastmatika, v tomto případě zlepšuje dýchání při postižení plic. Neurol je psychofarmakum, který tlumí deprese, dávka večer před spaním může navodit dobrý spánek. Dexamethazon patří do skupiny hormonálních léčiv, mezi kortikoidy. Je lékem volby u mnohočetných metastáz mozku, pro svůj protiotokový účinek, snižuje tak nitrolební hypertenzi (vysoký tlak). Zároveň tak působí i analgeticky (protibolestivě). Ze stejných důvodů volí dexamethazon onkolog u mnohočetných metastáz jater. Co se týče možných potíží v terminálním stadium onemocnění? Při zvětšování nálezu v plících se mohou dostavit dechové potíže, může se objevit i výpotek (tekutina) na plících. Dosavadní léčba pouze dočasně potlačuje symptomy (příznaky) pokročilého onemocnění - otok mozku, otok a zvětšování jater. Bohužel nezabrání další progresi (zhoršení) nádorového onemocnění. S postupujícím onemocněním v mozku se mohou dostavit nejrůznější neurologické problémy - s hybností, s řečí, křeče, zmatenost atd. Progrese v játrech může vyústit ve žloutenku a selhání jater. Kdykoliv se může zhoršit chuť k jídlu (nádorové buňky produkují látky, které tlumí apetit), objevit se teploty (nádorové teploty), pacient postupně ztrácí na váze. Rovněž únava souvisí s nádorovým onemocněním, často k tomu přispívá i špatný krevní obraz (chudokrevnost). Vaší mamince se v tomto okamžiku dostává ideální péče, neboť jen v rodinném kruhu snáší pacienti své utrpení snáze. V terminálním stadium pokročilého nádorového onemocnění by měly být zajištěny tyto potřeby: adekvátní tlumení bolestí minimálně na úroveň snesitelnosti (analgetická léčba), nutrice (výživa) a tekutiny. V konečných fázích převládá pečovatelská péče, která již mnohdy není únosná v domácích podmínkách. Několik málo posledních let se u nás zřizují ústavní zařízení pro umírající s onkologickou diagnózou - hospic - klade důraz na důstojné umírání pacienta, pracuje zde speciální tým lékařů, sester, zejména řádových sester. Na jižní Moravě se nachází toto zařízení v Rajhradě. V některých regionech existuje tzv.home care (domácí péče), kdy diplomovaná sestra dochází za pacientem, může aplikovat v domácích podmínkách analgetika (včetně morfia), tekutiny či výživu nitrožilně. Bývají tak hodně nápomocny rodině. Nevím, zda-li se mi podařilo Vás přiblížit skutečnosti, ale věřte, že na tento dotaz se mi odpovídá velmi těžko. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 15.01.2003 23:19:28

Postavení tumor markerů v onkologii

Dotaz:
Vážená paní doktorko,chtěla bych se zeptat na diagnostiku rakoviny.Existuje údajně krevní rozbor na tzv.rakovinové markry,které velmi přesně určují ,zda se v těle něco děje.Máme v rodině 2 případy úmrtí na zhoubný nádor v oblasti jater,slinivky,žlučníku-velmi pozdě diagnostikovaný.Chtěla bych se zeptat kolik uvedené vyšetření stojí a zda je možné o něho někde požádat.Nebo proč se tato diagnostika běžně neužívá,snad se prý tak kontrolují již onkoligicky nemocní pacienti.Děkuji.M.M.

Odpověď:
Milá paní Michaelo, částečně máte pravdu, ale situace je daleko složitější. Tumor markery jsou látky různé chemické povahy (enzymy, hormony, antigeny..), které jsou detekovatelné v krvi (ale i zhoubných výpotcích - tekutina na plících, v břiše). Jsou produkovány nádorovými buňkami a dá se říci, že výše jejich hladiny koreluje s množstvím nádorových buněk v organismu. To ovšem platí pouze tehdy, pokud jsou testy na tumor markery pozitivní. Bohužel jsou i takové situace, že i přes velmi pokročilý nádor, může být jejich hodnota negativní. Těmto nádorům říkáme "nesekretory", jinými slovy nádorové buňky žádné markery neprodukují. Z výše uvedeného vyplívá, že jejich negativita 100% nevylučuje přítomnost nádoru. V opačném případě, tedy když jsou tumor markery pozitivní, jsou pro onkologa velmi cenné. V průběhu léčby sledujeme jejich dynamiku. Pokles markerů znamená úspěšnou léčbu, nádor je citlivý na chemoterapii..V opačném případě je nádor na léčbu rezistentní (odolný), pro onkologa to signalizuje nutnost změnit léčbu. U časných nádorových onemocnění je cílem normalizace hladiny tumor markerů. Pak lze hovořit o "vyléčení" tedy úplné eradikaci (vymýcení) nádorových buněk z organismu. Nicméně riziko recidivy (návratu) nádorového onemocnění existuje vždy. Vidíte, jak je situace složitá. Navíc každý typ nádoru produkuje různé markery. Situace je o to složitější, že některé z nich jsou nespecifické - to znamená, že se mohou vyskytovat i u nezhoubných procesů (záněty). Proto jejich odběry patří výhradně do rukou specialisty (onkolog, gastroenterolog a další). Jen ten je schopen posoudit správnou interpretaci pozitivního výsledku. Mimo to, u každého typu nádorového onemocnění volí onkolog správné kombinace tumor markerů (dvou i tří). Navíc pro obvodního či praktického lékaře jsou tyto odběry ekonomicky náročné (jeden test 500 KČ a více). U onkologicky nemocných je situace poněkud jiná. Každý onkologicky pacient musí být doživotně dispenzarizován (sledován), chodí v pravidelných intervalech na kontroly. V rámci těchto kontrol bývají i odběry na tumor markery. Totiž jejich objevení se může signalizovat návrat onemocnění. S výhodou takto lze zachytit recidivu onemocnění zavčas, jen tehdy lze očekávat úspěchy od onkologické léčby. Ćím pokročilejší nádor, tím horší odezva na léčbu. Nádory jater, slinivky i žlučníku patří všeobecně k nádorovým onemocněním s malou citlivosti na onkologickou léčbou. Je to dáno zejména tím, že jsou diagnostikovány pozdě. Pozdní diagnóze je na vině hlavně to, že se projevují nespecifickými (netypickými, běžnými) zažívacími příznaky, ale i to, že slinivka je uložena hluboko v dutině břišní a je špatně přístupná vyšetření (i CT může "přehlédnout" malý nádor slinivky). Pravdou je, že existuje asi 10% dědičných forem nádorových onemocnění. U některých z nich již známe přesně mutace genu (genetický defekt), který pokud se prokáže u nemocného, hledá genetik i u příbuzenstva. Takto se dnes typují rodiny s opakovaným výskytem nádoru prsu, vaječníku, střev. Co Vám mohu poradit? Ve Vašem případě můžete zkusit genetickou konzultaci, je potřeba vědět více informací - o jaký nádor se přesně jednalo nebo to byly metastázy, byl to příbuzný v první či vyšší linii atd. Vyhledejte v místě bydliště genetické pracoviště, požadejte o konzultaci, genetik je ten povolaný. Může se vyjádřit i ke sledování na nejbližší onkologické ambulanci (jako rizikový příbuzný). Stejnou odpověď by Vám měl poskytnout i klinicky onkolog na nejbližší onkologické ambulanci. Na místě je i prevence - omezení živočišných tuků, alkoholu, nekouřit atd všeobecně známá osvěta. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 07.01.2003 22:42:04

fibroadenom

Dotaz:
Dobrý den, je mi 24 let a nahmatala jsem si bulku v prsu. Šla jsem k doktorovi a diagnostikoval mi že je to fibroadenom, je velikosti asi jak hrášek. Po čtvrt roce chodím na kontroly, ale pořád mám strach jestli z toho později nemůže být rakovina. Chtěla bych se zeptat jestli opravdu to nic není, jak ostatní říkají a nemám se tím moc zabývat. Další moje otázka je proč a z čeho se fibroadenom dělá? Další můj problém nerada o tom mluvím natož píši. V okolí análního otvoru se mi udělala jakýsi maličký váček, nevím co to je, ale už 2x se mi stalo, že při stolici jsem měla na papíře maličko krve. Mam důvod se tímto zabývat nebo mám navštívit lékaře? Děkuji za odpověď Magda

Odpověď:
Milá Magdo, fibroadenom je smíšený nezhoubný nádor prsu (fibro v latině znamená vlákno, adenos z řečtiny je žláza). Je to tedy smíšený útvar složený z vazivových vláken a mléčné žlázy. 90% těchto útvarů se vyskytuje u žen ve zralém věku tzv. adultní (dospělý) fibroadenom, pouze v 10% se jedná o tzv.juvenilní (mladý) fibroadenom. U žen v menopauze (přechodu) dochází k hormonální dysbalanci, což souvisí s vyhasínající funkcí vaječníků, které tvoří pohlavní hormony (zejm.estrogeny). Pohlavní hormony mají velký vliv na mléčnou žlázu. Takže s potupujícím věkem žen dochází i ke změnám v mléčné žláze, říkáme jim involuční změny. Tehdy vzniká v prsech řada útvarů - cysty, kalcifikace (zvápenatělá ložiska), fibroadenomy atd. Podle povahy je sledujeme a pravidelně kontrolujeme. Stejně tak u mladých dívek naopak při výrazné hormonální aktivitě mohou obdobným způsobem vznikat fibroadenomy. Prakticky každý nález v prsu si zaslouží pozornost a kontroly v určitých periodách, které určí sám lékař. Pro fibroadenom platí totéž. Každý takový útvar se může v průběhu života měnit. Co se týče druhého dotazu. Nejspíše se jedná o zevní hemoroidy. Je to obdoba křečových žil na dolních končetinách. Co píšete, je typické, občas se může objevit čerstvá krev na toaletním papíře. Když jsou hemoroidy zanícené,jsou silně bolestivé. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 11.12.2002 11:32:58

Kontraceptiva

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím o Váš názor na používání hormonální antikoncepce z pohledu onkologa. Děkuji

Odpověď:
Milá paní Jarko, kontraceptiva jako každý jiný lék má své pro i proti. Jsou situace, kdy užívání antikoncepce je absolutně kontraindikováno (zakázáno). Je to v těchto případech : onemocnění jater resp.zvýšení jaterních testů (např.po žloutence, mononukleóze). Nevhodné je užívání u pacientek s vysokým krevním tlakem, výraznými křečovými žílami - pro vysoké riziko trombotických komplikací (hluboký zánět žil, plicní embolie). Absolutní zákaz platí pro ženy, které již trombozu žilní prodělaly. Snad bych mohla ještě doplnit i to, že důležitý je výskyt trombotických komplikací i přímého příbuzenstva (matka, babička, sestry). V tomto případě by měla žena absolvovat hematologické vyšetření, velmi často se totiž jedná o vrozený genetický defekt, který může být dlouho němý a právě konraceptiva mohou vyprovokovat první komplikace.Rovněž při některých typech dysplazie (změny mléčné žlázy) se hormony nedoporučují. Ovšem toto se týká žen starších, u kterých s postupujícím věkem dochází ke změnám mléčné žlázy. Takže pokud se u Vás nic z toho, co jsem uvedla nevyskytuje, není důvod k obavám.Hormonální antikoncepce je u mladých dívek velmi oblíbená pro svůj blahodárný účinek na pleť. Navíc dnešní preparáty obsahují minimální dávky hormonů (oproti prvním průkopníkům). Další pozitivní věc vidím i v tom, že mnoho žen má silné menstruační krvácení, které vede k velkým ztrátám železa, což ve finále končí chudokrevností. Kontraceptiva zaručí pravidelnost cyklu a minimální krevní ztráty. Poněkud jiná situace je u substituční hormonoterapie v menopauze (přechodu), kdy ustává tvorba pohlavních hormonů ve vaječnících a ženy mají potíže (návaly,kolísavý krevní tlak,vysoké riziko osteoporózy). Pak gynekolog může zvažovat substituční (náhradní) zdroj v podobě hormonálních preparátu. Ovšem jsou opět přesně daná kriteria, kdy toto lze. V tomto případě musí předcházet mamologické vyšetření včetně mamografie (rentgen prsu). Závěrem, doporučuji pravidelné kontroly u gynekologa, nutné je sledování jaterních testů, krevního tlaku a cytologie čípku. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 10.12.2002 11:36:21

Karcinom pankreatu

Dotaz:
Dobrý den Měla bych dotaz na paní/a lékaře ohledně mé maminky která, byla operována před třemy týdny po nálezu na zhoubný nádor slinivky břišní, poté co ji odoperovali zdělil nám p. doktor že operace byla velmi vážná a jedna z největších co ve fakultní nemocnici na Vinohradech vůbec prováděli a maminka ji uspěšně přežila. přitom museli odebrat části orgánů které byly také zasaženy vše co bylo vidět odstranily a v uzlinách nic nenašli ovšem vyloučit to nemůže.Pan doktor na můj dotaz jestli budou provádět po doléčení chemoterapii nám řekl že se ještě nerozhodli ovšem že to nebude mít žádný účinek že tento zákrok budou provádět jen že něco dělají. /doslova /Maminka ležela po operaci na Jipu 14 dní nejprve se jí netvořila krev a dostala transfůzi, poté dostávala umělou výživu, když začali aplikovat jídlo začalo se jí dělat špatně a vše zvrátila a tak ji vraceli 3x sondu do žaludku s umělou výživou,po 14 dnech ji z Jipu propustily s tím že začala jíst vývar po lžičkách a že se doléčí na lůžkové části chirurgického oddělení. Na chirurgii leží dnes 6 den a bylo jí zděleno že jí do dvou dnů propustí do domácí léčby, i přes to že má problémy se stravováním a pořá má problém udržet jídlo v žaludku většinu jídla vyzvrátí dál a sami lékaři neví co mají aplikovat za dietu, jednou nesmí nic jiného než vývar, poté dostane pudink, když jsem se ptala na stravu bylo mi zděleno že nesmí nic tučného a druhý den dostala rohlík s ramou k snídani, brambor s haší k obědu a vločkovou kaši k večeři. Nevím co si otm mám myslet, zvláště poté co s námi lékaři jednají na chodbách jen tak v letu a na co se sami nezeptáme tak nám nepoví. Prognozu nám nikdo neřekne protože to nikdo neví, prý se uvidí jak se to bude hojit jestli se nádor neobjeví znovu. Já věřím že lékaři udělali maximum při operaci, také pooperační léčba na Jipu byla maximální, to samé však nemohu říci o dalším léčení. Proto mám dotaz jak by měla asi tak v tomto případě vypadat následná léčba, strava po takto náročné operaci . V lékařské enciklopediii jsem se dočetla že při nádorovém bujení je nejlépe pozastavit přísun bílkovin a tuků protože vznik a růst nádorů kromě jiného podporují a vyživují. Je možné někde získat dietu nebo něco podobného na tento druh onemocnění.

Odpověď:
Milá paní Andreo, asi Vám nebudu moci odpovědět zcela exaktne, na to mám málo informací. Musela bych vidět operační protokol, přesný histologický nález. Histopatolog musí mikroskopicky určit rozsah nádorového onemocnění. Negativní makroskopický nález (viditelný pouhým okem)se ne vždy shoduje s nálezem mikroskopickým. Toto se týká zejména uzlin i částečně resekovaných (odstraněných)okolních orgánů v dutině břišní. Na základě tohoto sdělení histopatologa klinický onkolog stanoví stadium onemocnění, udělá rozvahu další léčebné strategie. Jsou přesně daná pravidla o tom, kdy je nutná a přínosná protinádorová pooperační léčba (chemoterapie, radioterapie). Skutečně jsou situace, kdy další pooperační léčba nepřínáší pacientovi žádný benefit (výhoda). Bohužel Vám nemohu nastínit další nutný pooperační postup, nemám základní informace. Co se týče pooperačního průběhu? Operace slinivky je náročná a s přihlédnutím k zásahům na okolních orgánech není divu, že rekonvalescence maminky je zdlouhavá. Slinivka je uložena za žaludkem, mohu se domnívat, že byl operační zásah i tam (rovněž neuvádíte rozsah operace v dutině břišní). Źaludek slouží jako rezervoár potravy. Stejně tak zásah na střevech může ovlivnit zažívání. Proto návrat k normálu v oblasti výživy by měl být pozvolný. Navíc pokud by měla Vaše matka podstoupit výhledově pooperační chemoterapii, musí být v kondici. To je jedna z podmínek. V první fázi je vhodná racionální výživa, vývary, omáčky, maso. Pravdou je, co píšete, trvale není vhodný zvýšený přísun živočišných tuků. Ovšem to se týká onkologicky nemocných pacientů zaléčených, navrácených do běžného života, kteří by měli celkově upravit svůj životní styl, včetně stravovacích návyků. Pak se doporučuje preference zeleniny, ovoce, luštěniny, převaha bílého masa, omezit červené maso, nízkotučné výrobky, úplně eliminovat uzeniny, dostatečný pitný režim. V této fázi bych Vám mohla doporučit některé doplňkové nutriční výrobky - Nutrison nebo Nutridrink v různých příchutích. Výrobky jsou běžně dostupné v lékárnách. Možná by se mohlo zkusit ovlivnit i nucení na zvracení či zvracení farmakologicky (Torecanové čípky, Degan tablety). Obojí jsou běžně dostupné pro obvodní či praktické lékaře, mohou je aplikovat v injekční formě. Onkolog v této fázi nezávisle na rozsahu onemocnění může doporučit na podporu nutrice léky (např. Megace). Literatura ohledně výživy onkologicky nemocných pacientů by měla být běžně dostupná v knihkupectví (je tomu asi rok, co oddělení klinické onkologie při Fakultní nemocnici Bohunice v Brně vydalo podobnou monografii). S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 27.11.2002 15:30:33

darcovství krve

Dotaz:
Chěla bych darovat krev, ale nejsem si jistá jestli můžu, když mám astma (už vím že nemůžu darovat kostní dřeň - škoda). Děkuji Markéta

Odpověď:
Milá Markéto, dárcovství není vhodné. Asthma bronchiale řadíme k alergickým chorobám. Imunitní systém se chová poněkud jinak, než u zdravého jedince. Proto mohou být i odchylky v krevních testech. Nepíšete, jakým typem astmatu trpíte, respektive co je provokujícím momentem pro vznik záchvatu. Rovněž medikamenty, které užíváte, mohou ovlivnit krevní testy. Obzvláště léky k regulaci a potlačení imunity.

Vloženo: 19.11.2002 10:35:32

Leukopenie

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko,mám k Vám prosbu:prosím,vysvětlete mi toto:moje 17 letá dcera již dlouhou dobu kašle,bolí ji v zádech(plíce,hlavně při nadýchávání,ale i tak.Neustále)Již brala 2x antibiotika,zdá se,že ji to nezabralo.Až skoro po dvou měsících ji lékařka brala na podrobnější rozbory krev!!!Zatím nejsou všechny výsledky,ale jeden ano.Prý má leukopenii,prý některého druhu bílých krvinek málo a naopak některého moc!Zítra jde na RTG plic.Paní doktorko,je to vážné? Podle stavu,jak vypadá-je.Pořád kašle,a to úporné píchání....Také se nemohla dlouho zbavit horečky,teď má snad je zvýšenou teplotu..Paní doktorko,než nám přijdou další výsledky,poraďte,je to vážné???Děkuji Zuzana

Odpověď:
Milá paní Zuzano, leukopenie znamená snížený počet leukocytů (bílých krvinek) v krvi. Populace bílých krvinek je dále členěna na subpopulace (granulocyty, lymfocyty, monocyty). Hlavní funkcí bílých krvinek je ochrana jedince před infekcí. S tím, že některé leukocyty nás chrání před bakteriální infekcí, jiné před virovou infekcí atd. Je pochopitelné, že pokud je snížený počet leukocytů, jedinec nemá dostatečnou ochranu a má sklony k infektům. Konkrétně ve Vašem případě, může být zánět plic (podle příznaků dělá dojem až zánětu poplicnice) právě v důsledku leukopenie. Vaše dcera má sníženou obranyschopnost. Měla by mít hematologické vyšetření. Hematolog by měl zjistit příčinu leukopenie. Ta může být jednak v kostní dřeni, jednak mimo kostní dřeň (protilátky proti leukocytům, poléková leukopenie, autoimunitní atd.). Na druhou stranu nelze vyloučit, že pokles bílých krvinek je v důsledku probíhající infekce. Ale toto vše je schopen erudovaný hematolog vyřešit. Nevím jak dopadl kontrolní rtg nález. Nicméně nehojící se zánět plic by měl být důvodem k bronchoskopii s cíleným odběrem materiálu na kultivaci. Pak lze nasadit antibiotika cíleně. Mnohdy taky nestačí tabletová forma antibiotik, možná by si dcera zasloužila nitrožilní aplikaci. V nejasných případech je na zvážení vyšetření CT. Rovněž nutno vyloučit závažný imunitní defekt (imunologické vyšetření - buněčná imunita??). Bohužel více nejsem schopná Vám k tomu říci. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 18.11.2002 13:48:28

Anémie

Dotaz:
Vážený pane doktore, můj muž ( 50 let) se léčil na vysoký krevní tlak. Při kontrole, když mu byla odebíraná krev mu byl zjištěn úbytek červených krvinek.Je to asi půl roku. Byl odeslán na hematologii, avšak tam už nešel, taky skončil s léčbou vysokého tlaku. Důvod je ten, že se nechce léčit, nic nechce vědět. Je na něm vidět, že je hodně bledý, unavený, má problémy s pletí. Nechce o tom vůbec mluvit, k lékaři jít nechce. Jen říkal, že se necítí dobře, má teploty, jeho matka zemřela v 55 letech na rakovinu. Mám o něj strach a nemůžu mu pomoci.Prosím sdělte mi, jestli úbytek červených krvinek znamená pouze leukemii, nebo to může být i jiná a léčitelná nemoc. Jaká je šance na léčbu, popřípadě co to pro něj znamená, když léčbu bude ignorovat a jaký celkový průběh má zmiňovaná nemoc. Děkuji předem za odpověď S pozdravem Jana

Odpověď:
Milá paní Jano, anémie (chodukrevnost) patří mezi častá hematologická onemocnění. Příčin je celá řada. Ale obecně existují dvě velké kategorie chudokrevnosti. Anémie může být projevem krevní choroby primárně (porucha krvetvorby), ale mnohem častěji je průvodním jevem a příznakem jiného základního onemocnění. V prvním případě se může jednat o nedostatek řady vitamínů (B12, kyseliny listové), nedostatek železa. Proč tomu tak je a co je zdrojem nedostatku těchto látek, musí rovněž zjistit hematolog. Vitamíny i železo jsou základní stavební komponenty červených krvinek. Logicky, při jejich nedostatku tvorba erytrocytů(červených krvinek) vázne. Léčba těchto chudokrevností je nenáročná, spočívá v doplnění chybějících látek. Druhá skupina anémii doprovází řadu chorob - infekci, imunitní onemocnění, nádory solidní (orgánové - tlusté střevo), nádory liquidní (tekuté - leukémie). S léčbou základní diagnózy dochází k úpravě krevního obrazu. Z dostupných informací nemohu stanovit diagnózu. Ovšem je málo pravděpodobné, že se jedná o akutní leukémie, která bez léčby má fatální následky. Potíže jež zmiňujete jsou typické příznaky chudokrevnosti - únava, spavost, fyzická i psychická dekondice, dušnost, srdeční bušení, bolesti hlavy, závratě, otoky apod. Typická je bledost kůže a sliznic, mohou být zvýšené teploty. Následky neléčené chudokrevnosti jsou dány příčinou, jež vedla ke vzniku anémie. Sdělte manželovi uvedená fakta, pak se určitě nebude bránit hematologickému vyšetření. Může se skutečně jednat pouze o méně závažnou příčinu, kterou lze velmi rychle vyřešit. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 18.11.2002 11:25:08

Chronická pankreatitida jako rizikový faktor karcinomu

Dotaz:
Dobrý den!Paní doktorko!Mám bolesti břicha,vystřelující až vlevo pod žebra.Nezbavím se toho,vím.Mám chronický zánět slinivky a ledviny.Ptám se Vás-je to rizikový faktor k tomu,abych onemocněla rakovinou slinivky(mám i vředy na žaludku),popř.nádorem ne ledvině(mám i chronický zánět ledviny).Je prostě chronické onemocnění důvodem ke strachu z nádoru???Slinivka mě bolí nonstop,když dodržuji dietu,ikdyž ne.Děkuji Anna

Odpověď:
Milá paní Anno, nedá se obecně říci, že každý chronický zánět může vést ke zvratu v nádorové onemocnění. Nicméně jsou případy, kde pravděpodobnost tohoto vývoje vysoká. Těmto stavům jednotně říkáme tzv.prekancerózy (předstupeň zhoubného procesu). Typickým příkladem je dysplazie děložního čípku. Pokud tato onemocnění nejsou léčena, naopak ignorována, mohou mít závažné následky. Co se týče vztahu chronické pankreatitidy a karcinomu slinivky?? Ze známých rizikových faktorů vzniku nemoci je to nepochybně kouření, vysoký kalorický příjem a vysoký příjem soli, jistou roli zřejmě hraje i terén diabetu (cukrovky). Neobyčejně vysoký výskyt nádorového onemocnění slinivky je u osob s hereditární (dědičnou) formou pankreatitidy. V posledních letech je mezi rizikové faktory počítána i chronická pankreatitida. Alespoň nová data tak naznačují. V naprosté většině případů se jedná o alkoholickou příčinu chronického zánětu slinivky. Stále nevyřešenou otázkou je, kteří nemocní jsou vznikem karcinomu pankreatu v terénu chronické pankreatitidy ohroženi. Ukazuje se, že významným faktorem bude zřejmě doba trvání chronické pankreatitidy. Dalším poznatkem je i to,že více rizikový se jeví pacient s alkoholickou formou nemoci. Dnes už není pochyb o vztahu alkoholismu a karcinomu slinivky. Alkohol rovněž řadíme k rizikovým faktorům. Dalším důležitým faktorem je věk. Pankreatický karcinom nalézáme v naprosté většině u osob vyššího věku, tj.věku nad 60 let. Pohlaví se nejeví jako zásadní. Pro výše uvedená fakta se doporučuje všechny nemocné s dědičnou formou chronického zánětu slinivky dispenzarizovat (sledovat) a v pravidelných intervalech kontrolovat (zobrazovacími metodami - ultrazvuk, CT). Rovněž osoby s trváním chronické pankreatitidy déle než 5 let pravidelně kontrolovat a sledovat, péče by měla být svěřena zásadně gastroenterologům (specialista na zažívací trakt). Co se týče vředové choroby žaludku? Nutností je každý nový vřed žaludku dobře přeléčit.O zhojení se musíme vždy přesvědčit kontrolní gastrofibroskopií! Za nehojícím se žaludečním vředem se může skrývat karcinom. Stejně tak je nutné přeléčit event.zánět v okolí vředu, často je přítomna bakterie - Helicobacter pylori. Pak je nutná tzv.eradikace (vymýcení, odstranění) Helicobactera. Jsou signály vztahu Helicobactera pylori a nádorového onemocnění žaludku. Prevence? Opět vhodná dietoterapie resp.racionální výživa, eliminace uzenin z jídelníčku, méně solit, kořenit, ovoce, zelenina, zákaz alkoholu, kouření. Chronický zánět ledviny může mít spíše interní dopad, s postupem času se může vyvinout snížená funkce postižené ledviny. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 18.11.2002 07:40:32

Indikace protinádorové léčby

Dotaz:
Muj tatinek je rok po operaci zaludku,vzali mu ho cely a taky cast tlusteho streva.Jak to,ze ho lekari neposlali na chemoterapii nebo ta snad jiz nema cenu? Prozatim se citi dobre. Ale myslenky zahani praci ne zrovna lehkou,nekdy manuelne tezkou,urcite nedela dobre,mel by se setrit.

Odpověď:
Milá paní Jano, z toho, co píšete, se domnívám následující. Nejdříve něco málo informací obecně. Pro volbu léčebné strategie a odhad prognózy (předpověď) nádorového onemocnění je zapotřebí určit rozsah onemocnění. Jinými slovy, vyšetřeními zjistit, zda-li se jedná o časné stadium onemocnění nebo naopak pokročilé. Léčba i prognóza nádorového onemocnění se pak velmi liší. Proto před plánovanou operací pacient musí absolvovat řadu vyšetření - rentgen event.CT plic, ultrazvuk event CT břicha, vyšetření kostí a další. To proto, abychom předem zachytili rozsev nádorového onemocnění (vzdálené metastázy). Pokud se prokáže přítomnost více metastáz event na více místech (plíce, játra), většinou vstupujeme do léčby s protinádorovou chemoterapií, s radioterapií. V tomto případě by byla operace irracionální. Prováději se pouze zajišťovací operace. Např.zauzlení střev při nádoru se řeší vývodem střeva. Operace nevede k odstranění nádoru a uzdravení pacienta. Ovšem pokud se vyšetřeními zjistí, že nádor je lokalizován pouze na příslušný orgán, pacient je odeslán k operaci. Během operace se navíc upřesní poměry v břiše (tzv.revize břicha - kontrola břišních orgánů, uzlin vizuálně). Další důležitou inforamcí pro onkologa je tedy nález peroperační a nález od histologa. Právě toto rozhoduje o nutnosti další protinádorové léčby pooperační. Existuje jednotná klasifikace (celosvětově) a přesně daná pravidla, kterými se každý onkolog řídí. Jsou situace, kdy není tzv.adjuvantní onkologická léčba nutná. Říkáme jí zajišťovací. Jinými slovy, ať je podána či nikoliv, pacientovi nepřínáší větší benefit. Proti tomu stojí situace, kdy naopak pooperační adjuvance je nutností, pro vysoké riziko zakládání metastáz. Takže se domnívám, že konkrétně u Vašeho otce byl primární nádor klasifikován prognosticky velmi příznivě. To ovšem nevylučuje možnost recidivy (návratu) onemocnění. Bohužel v onkologii neplatí, že podání léčby musí nutně znamenat lépe. Pracovní vytížení je lepší než psycholog či psychiatr. Uvědomte si, že onkologičtí pacienti se musí naučit žít s vědomím, že možnost návratu choroby stále existuje. Stejně tak každý ví, jaké jsou jeho fyzické možnosti. Právě z psychologických důvodů zaléčení onkologičtí pacienti spěchají zpět do práce. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 18.11.2002 00:38:17

Enteroragie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, měla bych jeden dotaz. Už nějakou dobu mám čas od času krev ve stolici,jasně červenou, viditelnou na toaletním papíře. Ne pravidelně, ale jen občas. Donedávna jsem jiné problémy neměla, ale poslední dobou mám problémy se stoličením - začalo to průjmy, na které jsem dostala lék ersefuryl. Poté jsem začala mít problémy se zácpou, které jsem opakovaně musela řešit projímadlem. Nyní je to sice lepší, i když mam pocit nadýmání v břiše a trápí mě divná barva stolice, která je podivně světlá, částmi až jakoby do běla, ale jen kousky, nevím, jestli to má nějaký význam či ne. V blízkosti řítního otvoru jsem si nahmatala malou bouličku, velikosti asi půl centimetru. Nijak nebolí ani nepřekáží, ale bojím se, jestli nejde ve spojitosti s ostatními příznaky o něco vážného. O co by se mohlo jednat? Je možné, abych měla už ve věku 20 let např. rakovinu tlustého střeva? Čím tato nemoc vzniká, jsou nějaké rizikové faktory, např. kouření, obéznosti atd...? V případě opětovné návštěvy lékaře, jaká vyšetření by mě čekala a kam bych měla zajít? Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Odpověď:
Milá Věro, Vaše potíže si zasluhují došetření. Přičin enteroragie (příměs čerstvé krve ve stolici) je několik. Zmíním dvě nejčastější. Přítomnost hemoroidů může být zdrojem krvácení. Hemoroidy jsou obdobou křečových žil (např.dolních končetin). Bývají zevní (kolem řitního otvoru) a vnitřní (kolem svěrače konečníku). Jsou to drobné uzlíky, které velmi často krvácejí.Jinou komplikaci bývá jejich zánětlivé zanícení, pak jsou velmi bolestivé. Typické pro toto onemocnění je, co píšete. Objevuje se občas krev i na toaletním papíře. Druhou nejčastější příčinou jsou nádory v oblasti tlustého střeva a konečníku. Bohužel nádorová onemocnění se nevyhýbají žádnému věku. Nádor konečníku makroskopicky jeví variabilitu, může mít různou podobu. Nejčastěji se projevuje tzv.rektálním syndromem, což je bolestivé nucení na stolici s následnou defekací krvavého hlenu nebo se zjevnou enteroragií (jasně červená krev). V počátečním stadiu se může nádor projevit necharakteristickými potížemi, jako je nadýmání, střídání průjmu a zácpy. Nemohu úplně vyloučit, že světlá příměs Vámi uváděná není třeba hlen. Jak by jste měla postupovat? Obrátit se na interní ambulanci v místě trvalého bydliště event nejlépe na gastroenterologa (specialista na zažívací trakt). Na vyšších pracovištích ve fakultních nemocnicích dokonce existuje proktolog, který se profiluje pouze na onemocnění konečníku. Měla by jste podstoupit endoskopické vyšetření konečníku (rektoskopie) nejlépe celého tlustého střeva (kolonoskopie). Výkony jsou běžně prováděny ambulantně. Jen toto vyšetření téměř 100% může vyloučit závažné onemocnění. Navíc lze během vyšetření odebrat vzorek na histologický rozbor. Jedinně touto cestou lze diagnostikovat i záněty střevní či polypy (slizniční výrůstky, mohou mít i povahu nádorovou), jež jsou dalšími možnými zdroji krvácení ze střev. Jak interní lékař, tak specialista může doplnit potřebné krevní odběry, které mohou být v diagnostice nápomocny. Rizikové faktory rakoviny tlustého střeva jste částečně zmínila. Uvedla bych navíc - špatné stravovací návyky, uzeniny, genetické faktory. 5-10% nádorů tlustého střeva je dědičný (opakovaný výskyt kolorektálního karcinomu v rodině). Proto Vám doporučuji, nepodceňujte své potíže. Pouze důkladným vyšetřením Vašich problémů se zbavíte obav závažného onemocnění. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 16.11.2002 14:40:48

Poděkování

Dotaz:
Vážená paní doktorko, chtěla bych Vám poděkovat za všechny odpovědi na mé otázky (kterých opravdu nebylo málo). Jen jsem Vám chtěla říct, že přes všechnu možnou podporu maminka minulou středu zemřela. Byli jsme s ní do poslední chvíle doma a jsem hrozně ráda, že jsme ji neposlali do nemocnice, jak navrhovala ošetřující lékařka. Snad jen tohle a taky to, že už netrpí, mě trošku pomáhá. Ale jak a kdy se s tím vyrovnám, to nevím. Jenom poslední otázka na závěr: v případě, že děda měl nádor na plicích (zemřel ale na jinou příčinu, na nádor přišli až potom), strejda jezdil na ozařování, které nebylo úspěšné, mamka zemřela na rakovinu.... je pravděpodobné, že se tahle nemoc může vyskytnou i u nás - dětí? Paní dokotorko, za všechno moc děkuju. H. Novotná

Odpověď:
Milá Hano, je mi líto, ale medicína není všemocná. Jsem ráda, že jsem Vám mohla být nápomocna alespoň touto cestou. Myslím, že jste udělala pro svou matku maximum, včetně toho, že jste se starala do poslední chvíle. Odchod ze života doma, s blízkými, pacienti vnímaji pozitivně. Potrvá, než se s touto ztrátou vyrovnáte, ale čas je lékař. Co se týče dědičnosti jako rizikového faktoru pro vznik nádorových chorob? Na tento dotaz jsem mnohokrát odpovídala, naposledy jsem se více rozepsala dne 7.10.2002 Vyhledejte si moji odpověď, a pokud by Vám nebylo něco jasné, ozvěte se. Jen pro úplnost, nepíšete pro jaký typ nádorového onemocnění byl Váš strýc ozařován - rakovinu konečníku? Pokud ano, pak je skutečně na zvážení genetické poradenství, jak se dočtete v odpovědi. Název moji reakce na dotaz: Dědičnost jako rizikový faktor pro vznik nádorových onemocnění. Ať se Vám daří, s pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 14.11.2002 16:19:34

Tříselné uzliny

Dotaz:
Vážená paní doktorko, "při troše snahy" si dokážu v tříslech na každé straně (zrcadlově na stejných místech) nahmatat tři uzlinky o velikosti malinkého hrášku. Nevím, jak dlouho už to tam mám, nikdy jsem tomu nekladla větší zřetel, až nějak teď jsem nad tím začala přemýšlet. Jsem poměrně hubená, tak nevím, jestli je to normální nebo se to již dá považovat za zvětšení (mimochodem, v jakém rozmezí se pobyje velikost normální uzliny?). Jinak jsem letos měla nějaké menší zdravotní problémy (svalová únava nohou a rukou, bolesti krční páteře a pravého ramene...krevní obraz a následná sedimentace z konce února, kdy už jsem tyto problémy měla byly však v pořádku). Tyto problémy se ještě opakovaly během května a nyní v září (to už jsem k lékaři nešla...), nicméně už byly menšího rázu a vždy to přeslo. Jinak váhu mám pořád stejnou a rozhodně nemůžu říct, že bych trpěla nechutí k jídlu, spíše naopak. Nyní se cítím asi nejlépe za celý rok, přesto přemýšlím o těch uzlinách. Nikde jinde na těle si je nenahmatám, jen v těch tříslech. Ještě bych měla dodat, že již asi 6 let trpím jistým kožním problémem (na zádech a částečně na hrudníku), kde se mi dělají drobné hnědé skvrnky, na zádech se pak slívají do větších hnědých ploch. Lékař mi na to předepsal Canesten a ten vždy na nějaký čas tyto skrvnky omezil. V létě když se opálím se mi naopak na těchto místech objeví skvrny bílé... Je mi 23 let a nikdy jsem nebyla nijak zvlášť nemocná, spíš naopak.

Odpověď:
Milá tazatelko, o zvětšených uzlinách, jež si zasluhují pozornost a došetření, mluvíme zhruba od 15mm a více. Závažnější onemocnění mohou signalizovat tzv.pakety uzlin, tj.více zvětšených uzlin splívajících v jedno velké "ložisko". Zkušený lékař dokáže pakety uzlin rozpoznat ještě před ultrazvukovým či CT vyšetřením. Pakety uzlin většinou provází nádorové krevní onemocnění. Kdy jindy může dojít ke zvětšení uzlin? Každý zánět se promítne do spádových uzlin. Uzliny fungují v organismu jako síto, jež zadržuje cizorodé buňky. Uzliny jsou vmezeřeny mezi mízní cévy. V uzlinách jsou pak tyto buňky likvidovány buňkami imunitního systému. Kumulací těchto cizích buněk dochází logicky k zvětšení uzlin. Např.při infekci zubů, retnímu oparu, dochází ke zvětšení spádových krčních uzlin. S likvidací a odezněním zánětu je velikost uzlin normalizována. Pokud se jedná o chronický (vleklý)zánět, mohou být uzliny zvětšeny i trvale. Na stejném principu dochází ke zvětšení uzlin hromaděním nádorových buněk, jež jsou zde rovněž vychytávány. Např.při zhoubném onemocněním prsu mohou být zvětšené uzliny nadklíčkové, v podpaží..Ŕíkáme jim spádové uzliny. Chorob, jež provází zvětšení uzlin je celá řada - infekční mononukleóza, borrelióza, autoimunitní onemocnění (kolagenózy) aj. Na všechny tyto možnosti musí lékař při vyšetřování pacienta myslet. Zvětšené, bolestivé uzliny jsou typické spíše pro zánětlivý původ, kdežto tuhé, nebolestivé, nepohyblivé uzliny vídáme při nádorovém onemocnění. Toto neplatí 100%!! Ale zpět k Vašemu dotazu. Velikost hrášku bych typovala do 5mm. Nicméně uzlinky do 10mm ještě považujeme za normální velikost. Další fakt je ten, že tříselné uzliny jsou diagnosticky nejméně vhodné. K excizi (odběr uzliny na histologii) jsou voleny uzliny krční, nadklíčku. Jsou zvláště diagnosticky cenné! Bývají typické u krevních malignit (lymfomy - zhoubné onemocnění uzlin) či uzlinových metastáz solidních (orgánových) nádorů (např.karcinom prsu). Tříselné uzliny navíc bývají velmi často hmatatelné, zejména u hubených jedinců. Tak je tomu mnohdy i v jiných lokalitách (na krku, podpaží). Tříselné uzliny bývají velmi často zvětšeny. Přispívá k tomu řada okolností - zánět v gynekologické oblasti i pouhé oholení do bikin. Co se týče potíží, které se u Vás vracejí. Jsou velmi nespecifické, jinými slovy mohou provázet řadu onemocnění. Pokud by snad intenzita potíží narůstala, soustředila bych se asi na imunitní vyšetření (tzv.systémové onemocnění pojiva). U této kategorie chorob bývá únava, bolesti svalů, kloubů, kožní změny atd. Mají typický laboratorní (krevní) nález.Rovněž mononukleóza je provázená únavou a chřipkovými příznaky. Pokud se nezbavíte pocitu strachu ze závažného onemocnění uzlin, stačí sonografické vyšetření třísel k posouzení velikosti i struktury uzlin. Ultrazvuk je schopen orientačně posoudit zánětlivé či nádorové postižení uzlin. Toto vyšetření bych doporučila jako první krok i tehdy, pokud naznáte zvětšování. Snad se mi podařilo alespoň částečně zbavit Vás obav ze závažné choroby. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 07.11.2002 10:28:08

Zvetsene zilky...

Dotaz:
Dobry den ! Zilky ktore vedu k semennikom (varlata) mam zvetsene ako keby to boli krcove zily. Nie je to vobec bolestive ani s tym nemam ziadne problemy. Len su tie zily hrube. Mozete mi poradit ? Dakujem...

Odpověď:
Vážený pane Radoslave, domnívám se, že se jedná o varikokélu. Je to obdoba křečových žil dolních končetin, jícnu či hemeroidů konečníku. Doporučuji Vám navštívit urologa, který sonografickým vyšetření stanoví jednoznačně diagnózu. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 03.11.2002 14:02:44

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205