Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Onkologie

odpovídá: MUDr. Věra Tobolíková | dotazů: 188

Close

MUDr. Věra Tobolíková

Lékařskou fakultu MU v Brně absolvovala v roce 1993. Pět let pracovala na II. interní hemato - onkologické klinice FN v Bohunicích a tři roky pracovala na oddělení klinické onkologie FN v Bohunicích. Složila atestaci I. stupně z vnitřního lékařství a nádstavbovou atestaci z klinické onkologie. Jejím hlavním odborným zájmem je onkologie, mamologie, fyzioterapie po operaci prsu. Je autorkou publikace věnované ženám se zhoubným onemocněním prsu i dalších 4 odborných prací v domácích a zahraničních periodicích. Podílela se na řešení grantů a studií. Je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Nyní spolupracuje s onkohematologickou ambulancí a privatní společnosti FEMMA centrum.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Fibrom

Dotaz:
Paní doktorko, měl jsem několik let na vnitřní straně hyžďě bulku asi 1 cm velkou barvy bílé až růžové, která mi poněkud překážela. Na kožním oddělení mi řekli, že už to je velké, aby mi to sami odstranili, a poslali mne na chirurgii, případně že bulku nemusím odtraňovat vůbec. Z časových důvodů jsem až po dvou letech zašel na kosmetickou kliniku, kde mi bulku odstranili laserem (za poměrně vysokou částku). Kožní lékařka, která zákrok prováděla, řekla na základě vizuelní prohlídky, že se jedná o fibrom, který je zcela neškodný. Protože jsem vystrašený z různých článků v novinách o bradavicích a pihách a podobně, ptám se, jestli v tomto případě není nějaký důvod k obavám ? Je fibrom nebezpečný i když si ho třeba nechtěně poraním (mám ještě dva malé na těle, ale ty jsem nedával odstranit, protože nepřekáží) ?

Odpověď:
Vážený mladý muži, Vaše obavy jsou zcela zbytečné. Fibrom je nezhoubný útvar,vzniklý z tzv.fibroblastů (tj.vazivových buněk), nemá tendenci k malignizaci (tj.zvratu do zhoubné podoby). Navíc erudovaný dermatolog je schopen pouhým okem usuzovat na povahu ložiska kdekoliv na kůži. Nejen barva, velikost, okraje ložiska, krvácení z ložiska, změny ložiska v určitém časovém horizontu poskytují cenné informace. Neméně důležitá je i lokalizace. Pro některé kožní nádory existují typické lokality. Právě fibrom se častěji vyskytuje na hýždích, stehnech (jako ve Vašem případě). Někdy se stává, že po odstranění jednoho ložiska se může fibrom znovu objevit ve stejném místě či okolí. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 11.02.2002 15:54:30

Afekce nejasné geneze na zevních genitáliích

Dotaz:
Vážená paní doktorko, loni v řijnu mi odstranili excizí bradavici na genitálu a zjistili ohraničenou rakovinu. Nyní po 3 měsících se kousek od dotčeného místa objevila další, velikosti špendlíkové hlavičky.Zvětšuje se. Mám s tím opět jít za chirurgem? Nemělo by mi být provedeno nějaké vyšetření? A jaké? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Jano, mám velmi málo informací na to, abych Vám mohla ekzaktně odpovědět. Nález na zevních genitáliích, to je velmi široký pojem. Nevím kým jste byla vyšetřena resp.kdo excizi doporučil a nakonec i provedl. Z toho co jste uvedla, byl zřejmě nález ohraničen pouze na sliznici ( v lékařské terminologii tzv. carcinom in situ ). Proto zřejmě nebyla nutná ani primární onkologická léčba. Nicméně i přesto by jste měla být dále ve sledování na onkologické ambulanci, je to běžná praxe. Týká se to všech onkologických pacientů. Ve vašem případě tedy někde na sektorové onkogynekologii. Tento registr je nutný zejména proto, že může dojít k recidivě ( tj.návratu onemocnění ) a tak včasnému záchytu onemocnění. Na tuto skutečnost jste jistě byla upozorněna svým onkogynekologem. Pacientka tak dochází v určitých intervalech ke kontrolám jak lokálním, tak event.krevním za" svým" ošetřujícím onkogynekologem. Tuto dobu si určí lékař sám, vychází přitom z řady faktorů: rozsah původního nálezu, typ carcinomu, věk pacientky a další faktory přidružené. Do jisté míry postupuje individuálně. Takže pokud nejste nikde ve sledování a odstranění bylo náhodné chirurgem s náhodným záchytem "rakoviny" je vhodné se obrátit tam, kde mají o Vás vstupní informace. Nicméně ideální by byl onkogynekolog v místě trvalého bydliště, u kterého by jste měla být i nadále sledována. Závěrem snad jen tolik. Vedle možné recidivy onemocnění se může jednat o nález zcela jiné příčiny, například genitální herpes ( obdoba retního oparu ) a řada dalších afekcí. Zkušený gynekolog je schopen již pouhým gynekologickým vyšetřením usuzovat typ onemocnění. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 11.02.2002 12:18:10

Vitamíny při léčbě rakoviny

Dotaz:
Moje maminka měla zhoubný nádor prsu.V současné době má za sebou chemotzerapii, operaci prsu a chemoterapii. Teď chodí na ozařování. Cítí se hodně slabá a unavená, a tak jsem se chtěla zeptat, jestli by jí mohly pomoci nějaké vitamíny (popřípadě jaké). Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Evo, Vaše maminka má za sebou velmi náročnou onkologickou léčbu, tedy není divu, že má pocit fyzické a možná i psychické dekondice.Z toho co jste uvedla, se domnívám, že původní nález byl poněkud rozsáhlejší, tudíž byla nutná v úvodu chemoterapie ke zmenšení velikosti ložiska, ve druhém kroku se provede operace ( která obnáší úplné odstranění nádoru ) a v poslední řadě je nutné toto zajistit dalšími 3.cykly chemoterapie.Ve finále se provádí radioterapie. Tím by měla onkologická léčba skončit a následuje tzv.dispenzarizace (tedy evidence) pacientky na onkologické ambulaci a pravidelné kontroly.Zpočátku jsou intervaly kratší po 3 měsících,ale postupně se časový interval mezi kontrolami prodlužuje. Hlavní význam tohoto sledování je včasný záchyt možného návratu onemocnění.Ale to jsem se rozepsala, jak správně by měla léčba a následně i sledování pocientky probíhat.Co se týče tzv.doplňkové léčby? Světovým trendem u onkologicky nemocných jsou tzv.antioxidační vitamíny. Co to znamená? Významný podíl na nádorovém onemocnění mají tzv.volné radikály, které vznikají v organismu každého z nás.Samozřejmě vznik nádorového onemocnění je mnohem složitější proces.Nicméně výše uvedené vitamíny jsou "požírači" volných radikálů, takže měly by teoreticky zasahovat do složitého řetězce vzniku nádoru. Do této kategorie vitamínu patří vitamín A ( nejlépe beta karoten, což je předstupeň vit.A, z něj si organismu vytvoří potřebné množství vitamínu A, neboť vitamínem A se lze předávkovat ), vitamín E, vitamín C, selen, zinek. Onkologové nemají moc rádi vitamín B ( konkrétně B12, nejsou totiž jednotné názory na něj, podle některých studií může fungovat jako "krmivo" pro nádorové buňky ).Kromě vitamínoterapie je na místě "zdravá výživa". Eliminovat z jídelníčku uzeniny, přepalovaná a tučná jídla, preference rostlinných olejů, hojně vlákniny (otruby,ovoce, zelenina..), ryby, drůbež..Velmi důležitý je i dostatečný přísun tekutin. Nepijeme proto, že máme žízeň, ale proto, že tekutiny jsou lék.Optimální množství je 2 litry denně, samozřejmě dle stavu pacienta ( pozor u kardiaků, nemoci ledvin ) Hojně bylinkové čaje, zelený čaj, obyčejná neperlivá voda.Rady tohoto typu jsou nekonečné, takže alespoň pár těch, které možná zasluhují větší pozornost. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 06.02.2002 22:04:36

Carcinom ovaria

Dotaz:
Vážená paní doktorko, u maminky mého manžela byl zjištěn na začátku letošního roku nádor na vaječníku. S tímto byla hospitalizována ve Všeobecné fakultní nemocnici. Její současný stav je podle mého laického soudu špatný. Ascites v dutině břišní ( již 3x odebírána tekutina celkem asi 10litrů), 3 týden teploty mezi 37-39°C, velký úbytek váhy, je na dodávkách výživy kapačkou, je jí doplňována krev, má nějaký otok na plicích. Měla jít na operaci, ale v tomto stavu by to bylo velké riziko. Lékaři se rozhodli o nasazení chemoterapie před samotnou operací. Ale pokud je operace riziko, tak je podle mne chemoterapie riziko také. Už jsem na toto téma četla spoustu věcí, hlavně na internetu. Všude se píše, že pro nasazení chemoterapie je nutný co nejlepší zdravotní stav pacienta, protože jsou cytostatiky napadány i zdravé buňky, dochází ke zvracení, špatné krvetvorbě atd. Chtěla bych znát Váš názor, protože maminka je velmi slabá, kromě té výživy prakticky nic nejí, špatně se jí dýchá apod. Dále jsem se chtěla zeptat jaký další postup by byl podle Vás vhodný. Bylo námřečeno, že nějaká naděje ještě je. Samozřejmě bychom si přáli, aby byla maminka zase v pořádku, ale v této fázi bychom jí chtěli co nejvíce pomoci a ulehčit v jejím trápení. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Pavla Purnochová

Odpověď:
Vážená paní Pavlo, karcinom vaječníku je zhoubné nádorové onemocnění chemosenzitivní (tj. citlivé na chemoterapii). Obvyklý postup při zjištěné diagnóze je následující. Provádí se tzv. vstupní gynekologická operace z několika důvodů. Jednak se operací určí přesný rozsah onemocnění, což je velmi důležité pro další léčbu i prognózu. Pak se provádí tzv. debulking (tj.maximální odstranění nádorové masy z dutiny břišní), tedy redukci nádoru co nejvíce možnou. Tato operace obnáší odstranění kompletně ženských orgánů, mnohdy je nutné odstranění části střeva, močového měchýře, uzlin, pobřišnice. Jak vydíte operace je to velmi rozsáhlá, náročná jak pro pacienta, tak operátora. Podmínkou je dobrý klinický stav pacienta. Jsou případy (podobné Vaší situaci), kdy tento první krok nelze. Pak se přistupuje k zahájení chemoterapie. Dle dostupných vyšetření lze usuzovat na rozsah onemocnění (rtg plic, CT břicha, gynekologické vyšetření včetně vaginálního ultrazvuku, speciální onkologické krevní testy..). Na základě tohoto může onkolog usuzovat na pokročilost onemocnění. Potíže, které jste vyjmenovala skutečně doprovází toto onemocnění. Ascites je typický, je tvořen uzlinkami v břiše. Jistě při punkci ascitu (tj. odpuštění) byl poslán vzorek na cytologický rozbor. Teploty způsobují určité substance, které podukují nádorové buňky. Stejně tak nechuteství a s tím spojený váhový úbytek je působen "substancemi" nádorových buněk. Domnívám se, že i výpotek na plících ne nejspíše původu nádorového, lze to jednoduše ověřit punkcí výpotku a cytologickým rozborem (obdoba punkce a rozboru ascitu). Punkce plicního výpotku se provádí při větším množství, menší množství může mít i jiné příčiny (srdeční slabost, zánět plic, embolie plicní..). To vše zkušený onkolog ví. Takže chemoterapie podána v úvodu může pacientovi přinést řadu výhod. Může se zmenšit (až vymizet ascites), může se vstřebat výpotek na plících (pokud je skutečně zhoubný), zmizí teploty, může se obnovit apetit, pacient začne prospívat. Je pravda, že léčba chemoterapií provází řadu komplikací, jak jste zmínila. Nicméně první cykly léčby mohou být uzpůsobeny klinickému stavu, většinou redukujeme dávky cytostatik. Teprve se zlepšením klinického stavu lze podat chemoterapii v plném dávkování. Takže pokud bude onemocnění citlivé (většinou bývá) na chemoterapii, může se stav Vaší tchýně natolik zlepšit, že bude ve druhém kroku operována. Počet potřebných cyklů chemoterapie si určí onkolog sám, podle chování onemocnění (většinou 3-6 cyklů). Možné komplikace dnešní medicína zvládá. Existují dobrá antibiotika, léky na podporu růstu bílých krvinek, transfuze krve i červených destiček. Rovněž existují nové léky proti zvracení. Takže díky dobré podpůrné léčby lze úvodní chemoterapii zvládnout. Bohužel na to, zda-li se má či nemá Vaše příbuzná podrobit předoperační chemoterapii, Vám nemohu odpovědět. Musela bych pacientku vidět, vyšetřit si ji, vidět krevní testy i ostatní dostupná vyšetření. Určitě bych měla důvěru v kolegy vyššího klinického pracoviště, kteří se s tímto onemocněním setkávají často a mají dost vlastních zkušeností. Musím Vám ještě jednou připomenout, že karcinom ovaria je jako jedno z mála nádorových onemocnění citlivé na chemoterapii. Takže pacientka by mohla z této léčby skutečně profitovat. Rozhodnutí je však jenom na Vás. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 30.01.2002 15:17:52

Radioterapie v gynekologii

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, v případě rozsáhlé gynekologické operace ( vyjmutí dělohy) zda se provádí ambulantně preventivní ozařování v malých dávkách. Postupuje se takto při zjištění zhoubného nádoru ? Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Jano, domnívám se, že radioterapie byla indikována z důvodů zhoubného onemocnění. Gynekologii znám pouze z pohledu onkologa, proto jsem Váš dotaz konzultovala s gynekologem, který potvrdil mou domněnku. Po provedené hysterektomii (tj. odstranění dělohy) původně pro jiné potíže (nejčastěji myomy dělohy, časté krvácení z rodidel) histologický rozbor ukázal pozitivitu (tj. karcinom děložního těla). Váš nález nebyl zřejmě rozsáhlý, omezený jen na oblast dělohy. V těchto případech se pak provádí pooperační ozařování pánve. Překvapuje mne jen, že nejste srozuměna s Vaší léčbou. Vždyť pacient musí s každou léčbou souhlasit, a právě proto musí být velmi přesně informován. Už proto, že ozařování pánve může provázet celou řadu komplikací, s kterými Vás měli rovněž obeznámit. Více Vám nejsem schopna říci z vaších kusých informací. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 29.01.2002 13:34:20

Rezistence prsu nejasné etiologie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, asi před rokem jsem si našla na pravém prus bulku jejíž velikost se během měsíce mění, ale doposud jsem nenašla odvahu se nechat vyšetřit. Takže Vás chci poprosit touhle cestou, jestli bych si u Vás mohla domluvit schůzku. Předem děkuji za odpověď Eva /19 let/

Odpověď:
Vážená paní Evo, můžete si domluvit vyšetření v mé poradně, kontaktujte mne na telef. čísle 05-48132173. Můžeme o problému pohovořit, navrhnu Vám vhodný diagnostický postup, budete-li mít zájem o vyšetření v mé ambulanci, není problém, včetně krevních odběrů. Potřebujete pouze doporučení obvodního lékaře, praktického lékaře či gynekologa (bohužel je to postup, který vyžaduje pojišťovna k vyšetření specialistou). Pokud již dopředu víte, že chcete být vyšetřena na našem pracovišti, přijďte nalačno. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 23.01.2002 11:09:37

Sekrece z prsu

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,po stisknuti bradavky levého prsa se mi objeví žlutozelená sekrece.Co to může znamenat?Ultrazvuk je negativní,jsem objednaná na duktografii.Jak se toto vyšetření provádí?Může to být rakovina?

Odpověď:
Vážená paní Evo, duktografie je rentgenové vyšetření. Velmi tenkou jehlou se aplikuje kontrastní látka do mlékovodu a pak se prs osnímkuje. Lékař posuzuje vývodný systém (ductus je latinsky něco jako kanálek). Všímá si zejména deformací mlékovodů, zúžení, změn v okolí. Při sekreci z bradavky může jít o zánětlivý proces, jindy může být příznak závažnějšího onemocnění. Duktografie by měla toto rozpoznat. Pokud je sekrece v souvislosti s ductálním karcinomem, bývá spíše krvavá. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 20.01.2002 11:12:37

Diagnostika onemocnění slinivky břišní

Dotaz:
Dobrý de,paní doktorko,jak se prosím pozná onemocnění slinivky?Pouze krví,nebo jak?A je možné,že ne krví?Přítel má bolesti na levé straně pod žebry,lékaři tipují na slinivku,vše ostatní i střeva má v pořádku.Jak se má nechat vyšetřit?Jak se pozná třeba raný nádor??Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Zuzano, slinivka je orgán, uložený hluboko v dutině břišní, proto je diagnosticky hůře přístupný. Krevními testy můžeme odhalit zvýšení tzv.amyláz,lipázy, což jsou enzymy (tedy látky produkované přímo slinivkou). Bývají zvýšené při akutním zánětu, při pokročilém nádorovém onemocnění slinivky. Amylázy lze též detekovat i v moči. Pokud není pacient obézní, bývá zpravidla dobře prozvučný při ultrazvukovém vyšetření břicha. Často však bývá obraz slinivky na ultrazvuku rušen obsahem a plyny ve střevě. Takže nejčastěji bývá přínosné až vyšetření slinivky CT. Pokud je odhalen nádor (nejčastěji hlavy slinivky) doplňují se speciální onkologické krevní testy. Nicméně jejich negativita nevylučuje nádorové onemocnění. Právě proto, že je slinivka hůře dostupný orgán, přicházejí pacienti pozdě s nádorovým onemocněním, kdy mají již velké potíže ( bolesti, zažívací potíže, hubnutí ). Nejčastěji to bývá žloutenka, která pacienta přivádí k lékaři, způsobena útlakem slinivky žlučových cest. Další diagnostické možnosti jsou ještě magnetická rezonance a velmi často využívaná endosonografie slinivky. Je to zavedení endoskopu (tj.optického přístroje) do žaludku a vlastně přes stěnu žaludku lze přehlédnout celou slinivku,vývody slinivky a dokonce uzliny v okolí slinivky. Běžně děláno na vyšších pracovištích, vyžaduje větší erudici lékaře. Obdobnou metodou je tzv.vyš. ERCP, kdy se podobný přístroj zavedene do tenkého střeva k ústní žlučovodu a slinivky, aplikuje kontrastní látka a pak sleduje pomocí rentgenu plnění vývodných cest žlučovodů i slinivky, což taky mnohé odhalí. Jak vidíte možností je celá řada, je na interním lékaři, který vybere pro toho kterého pacienta nejvhodnější. S pozdravem Dr.V.Tobolíková

Vloženo: 16.01.2002 12:56:03

Inoperabilní, generalizovaný karcinoid tenkého střeva

Dotaz:
Paní doktorko, děkuji za odpověď. Omlouvám se, ale pokud by to bylo možné a dala by jste mi vědět co nejdříve byl bych Vám velice vděčen. Maželka jde již od 21.1.2002 na chemoterapii. Telefon: 0186/314460 Mobil: 0776601394 S pozdravem Josef

Odpověď:
Podařilo se mi zjistit mailovou adresu na již zmiňovaného lékaře: novotny_2000@YAHOO.com, můžete jej kontaktovat kdykoliv,mobil 0605929048,možnost získat další informace na www.okvfn.cz či www.lincos.cz. Připomeňte se mým jménem. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 16.01.2002 10:19:24

Inoperabilní, generalizovaný karcinoid tenkého střeva

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko manželka Jana (40 let) má nález C171 maligní karcinoid v horním jejunu s metastázemi mesenteriálních a retroperionetálních uzlin. Jiné orgány nezasaženy. Je 3 týdny po operaci. Nádor je bohužel inoperabilní. Před operací váha 56kg, po operaci 51kg, kterou nyní drží. Karcinoidní symptomy nemá, jen mírná bolest po jídle zejména večer. Onkolog navrhl léčbu : platina+ doxorubicin+ fluorouracin. Na internetu jsem našel, že na karcinoid by mohl být dobrý interferon alfa+ somatostatin. Je tam až 70% odezva s dobrou prognostikou. Byl bych velice vděčen za Váš názor na danou léčbu. S pozdravem a díky manžel Josef

Odpověď:
Vážený pane Josefe, z dostupných informací se domnívám, že volba léčby je na místě. Bohužel pro solidní nádory (tj.zhoubné nádory orgánů) neexistují žádná rigidní schémata léčby, jak je tomu u krevních malignit. Zde onkolog vychází z tzv.klasifikace klinického stadia onemocnění (dle WHO - mezinárodní zdravotnické organizace).V obecné rovině lze říci, že každé stadium onkologického onemocnění má jinou léčbu, jinou citlivost na léčbu a jinou prognózu. To jsou pevně daná pravidla pro každého onkologa. V případě Vaší manželky se jedná o inoperabilní, disseminovaný proces do uzlin,tedy klinické stadium IV.,kde je jednoznačná indikace systémové chemoterapie. Kombinace obsahuje cytostatika s prokázanou citlivostí. Somatostatin (je vlastně růstový hormon) je doporučován, pokud se u pacienta součastně vyskytují symptomy karcinoidu. Imunoterapii si možno ponechat v rezervě, kdy systémová chemoterapie nebude účinná, či možno po kůře chemoterapie pacientku ponechat na udržovací terapii interferonem alfa. Velmi úzce se touto problematikou zabývá můj kolega z Prahy, zasloužil se o vznik telefonické linky a stránek na Internetu.Do konce týdne Vám dám obratem vědět kontaktní adresu na jejich stránky i telefonní číslo. Tato konzultace bude s tím nejpovolanějším. S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 14.01.2002 08:23:04

Inoperabilní,disseminovaný kolorektální karcinom (dotaz z 5.1.2001)

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko,ještě jednou prosíme o písemnou pomoc.Chtěli by jsme vědět,jestli existuje nějaká laická literatura, k danému problému,aby jsme věděli, že případné projevy jsou : a)opravdu následkem nemoci b)spojené s cukrovkou c) pouze babiččin nechtěný rozmar.Výme,že už babičce moc nepomůžeme,ale chtěli by jsme babičce co nejvíce pomoci s případným problémem.Psala jste, že existují nemocniční zařízení - tzv. hospic,můžete nám poradit jestli je také v okrese Opava a také nějaké onkologicko-poradenské centrum ?Děkujeme.

Odpověď:
Vážený pane Bedřichu, bohužel tentokrát budu velmi stručná. Nevím,jaké jsou možnosti vzhledem k Vašemu trvalému bydlišti. Ale mám dobré kontakty s privátním onkologickým centrem v Novém Jičíně, kde se pokusím pro Vás zjistit potřebné informace. Také nevím, zda-li je dostupná v rámci ČR literatura Vámi dotazovaná. Určitě neexistuje žádná "kuchařka",kde by jste vyčetl, zda-li ten či onen symptom (příznak) je v důsledku onkologického onemocnění, projevem cukrovky či pouhým rozmarem babičky. V rámci každého onkologického pracoviště však existují různé monografie, věnované právě onkologicky léčeným nemocným, s různými doporučeními a výčtem případných komplikací (spíše ale v souvislosti s chemoterapií či ozařováním). Myslím, že by nebyl problém domluvit (pokud by jste měl zájem) event.i pohovor s erudovaným onkologem, který by Vám v některých dotazech mohl být osobně nápomocen. Do konce tohoto týdne se pokusím Vám ještě odpovědět. Dr.V.Tobolíková

Vloženo: 12.01.2002 16:49:44

Nové léčebné postupy v onkologii

Dotaz:
Vazena Pani doktorko,uz je to dva roky, co jsem si objevila v prsu uzlinu. Chodim na kontroly, ale muj lekar mi doporucuje operaci. Zaslechla jsem cosi o novem zpusobu operace v Olomouci. Mohla byste mi o tom rici neco vic? Mockrat dekuji...

Odpověď:
Vážená paní Moniko, nový minimálně invazívní zákrok má přesně daná kritéria, to znamená, že je vhodný jen pro určitou skupinu žen. Jedním z hlavních indikací je velikost nálezu v prsu. Nepíšete jak velikou "uzlinku" v prsu máte. Nález musí být odstraněn celý, jinak samozřejmě výkon postrádá smysl. Navíc ve Vašem případě nevíme histologii. K výkonu jsou rovněž vhodné spíše ženy, kde diagnóza karcinomu prsu byla již stanovena. Nemyslím si, že je to Váš případ. V případě zhoubného nálezu by "uzlinka" bez léčby jevila dynamiku v růstu. Nicméně histologický rozbor by byl určitě vhodný, existují totiž tzv. dysplastické (tj. již změna od normálu) změny s vyšším rizikem přechodu do malignity. A právě podle stanovené histologie může lékař určit nutnost a četnost pravidelných kontrol v mamární poradně celoživotně. Přejí hodně štěstí a ještě jednou zvažte své správné rozhodnutí. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 08.01.2002 18:23:15

Enterrorhagie - krvácení z konečníku

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko!Mám k Vám dotaz-jaký je rozdíl mezi krvácením kvůli hemeroidům a při nádoru či vředu ve střevě?Manžel totiž měl nutkání na stolici a jednorázově mu "luchla" jasně červená krev z konečníku,stolici neměl.Nutkání pak přešlo.Stalo se mu to v menším množství na podzim a trochu více nyní,nemám ponětí,kolik krve-červená v míse zkresluje....Moc Vás prosím o odpověď (je mu 40 let).Děkuji. Jinak-má bolesti pod žebry na levé straně a na břichu.

Odpověď:
Vážená paní Zuzano, jakékoliv krvácení z konečníku by mělo být vyšetřeno, nezávisle na věku či genetické predispozici (výskyt rakoviny střev v rodině). Krvácení ze žaludečního vředu (tzv. horní etáž zažívacího traktu) se vyznačuje tmavou stolicí (medicína má proto speciální výraz "meléna"). Tato stolice je tmavá až černá, silně páchnoucí a mazlavá (přirovnává se ke kolomazi). Tmavá barva je způsobena natrávením krve "žaludeční kyselinou". Kdežto při krvácení ze střev včetně hemeroidů je krev jasně červená, spíše jako příměs ve stolici. Pacient by měl navštívit sektorovou interní ambulanci a měl by podstoupit endoskopická vyšetření (tj. prohlédnutí střev opticky). Rektoskopie odhalí přítomné vnitřní hemeroidy (rektoskopem se dá vyšetřit jen konečný úsek tlustého střeva). Zbytek střev by měl být přehlédnut kolonoskopicky. Výhodou toho vyšetření je i možnost odebrání vzorku na histologii z kterékoliv etáže střeva. Pokud jsou trvalé ztráty jak z žaludku tak střeva, může se to promítnout i v krvi. Již pouhý krevní obraz odhalí chudokrevnost i při neviditelných krevních ztrátách. Po 50 roce života existuje preventivní vyšetření na rakovinu střev - tzv. Hemocult test - který odhalí i minimální skryté krvácení ve střevech (kdy pacient nemá vůbec žádných potíží.). Pozor arteficiální zabarvení stolice způsobuje celá řada potravin, které nutno před hemocultem vyloučit (borůvky, červená řepa, krvavé jelito..). Ve Vašem případě, kdy navíc pacient trpí i bolestmi břicha výše uvedená vyšetření jsou zcela na místě. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 08.01.2002 13:32:46

Pokročilý karcinom pankreatu

Dotaz:
Vážená paní doktorko, před časem jsem měla dotaz ohledně nádoru hlavy pankreatu- zhoubného, u mé matky.Vývod žluči byl již před měsícem odstraněn, žloutenka zmizela a matka byla pröpuštěna do domácího ošetřování bez větších obtíží. Bolesti žádné dosud nemá, ale vůbec nejí. V nemocnici byla na kapačkách,jinak také nic nejedla. Doma tedy nemá již přes 3 týdny prakticky žádnou výživu, jídlo odmítá, dávám jí tedy Nutridrink, ale vypije pouze 1 až 2 denně- po 200 ml, tekutin tak 0,5 l. Přesto pravidelně večer zvrací velké množství, i když užívá čípky proti zvracení Torecan. Je již velmi zesláblá, prakticky nemohoucí. Jiné obtíže nemá, pouze nejí a nechce spát. Užívá tyto léky- Ursofalk,Inhibace,Helicid, Tiapridal, Cerucal, Isoptin.Chemoterapii ani ozařování nepodstoupila. Prosím o radu, zda je tento vývoj onemocnění obvyklý nebo zda lze nějak řešit poruchu příjmu potravy. Léky ještě spolkne, ale s čím dál většími potížemi. Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Deniso, na Váš dotaz si velmi přesně pamatuji. Bohužel ani dnes nemám pro Vás příznivé informace. Drenáž žlučovodů pomohla a ušetřila tak pacientku řady komplikací při trvalé žloutence (bylo již zmiňováno minule). Další vývoj choroby od propuštění odpovídá pokročilému, neléčitelnému karcinomu slinivky. Literatura a bohužel praxe mi potvrdila, že pacienti s neoperovatelnou "rakovinou slinivky" se dožívají od stanovení diagnózy 6 měsíců. V tomto období se postupně objevují potíže a komplikace dále šířícího se onemocnění v organismu. Jsou to bolesti, nechuteství až odpor k jídlu, pití, zvracení, dramatický úbytek na váze, psychické změny pacienta. Celá řada potíží je způsobena jednak zvětšujícím se nádorem slinivky, tak tzv. cytokiny nádorových buněk (jsou to produkty, látky nádorových buněk, které vedou k nechuteství, odmítání jídla, způsobují nádorové teploty, hubnutí..). U Vaší maminky převažuje porucha nutrice. V této fázi onemocnění se klade důraz na dostatečný přísun tekutin, jestliže toto pacient odmítá máte několik možností. Váš obvodní lékař či praktik může navštívit pacientku doma a podat "obyčejnou infúzi fyziologického roztoku či glukózy". Není to léčba nákladná, je dostupná a je plně v kompetenci OL. Nemocného dostatečně hydratuje a do jisté míry i realimentuje (glukóza je cukr!). Tito lékaři stejně tak mohou aplikovat celou řadu léku nitrožilně či nitrosvalově (tišení bolestí, proti zvracení) a to zejména tehdy, pokud pacienti začínají odmítat přijímat ústy cokoliv. Nevím odkud pocházíte, ale v Brně existuje tzv. home care služba, kdy diplomovaná sestra může stejně tak docházet za svými pacienty a poskytovat výše uvedené. Jinou možností je nemocniční péče o tyto nevyléčitelně nemocné. V poslední době se v ČR právě těmto pacientům věnuje velká pozornost. Zřizují se nová hospitalizační zařízení - tzv. hospic, kde pracuje tým sester a lékařů, kteří poskytují komplexní péči o tyto nemocné. O nejbližším zařízení tohoto typu v místě Vašeho bydliště by Vás měl informovat obvodní lékař, sektorová interna či sektorová onkologie. Stojíte před nelehkým úkolem. Ve finální fázi péče o tyto nemocné bývá mnohdy pro rodinu neúnosná. Právě hospicová zařízení mohou poskytnout důstojné podmínky, prostředí i péči v posledních dnech jejich života. MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 06.01.2002 21:20:39

Osvěta v onkologii

Dotaz:
Vážená Paní doktorko.Již jsem měl na Vás dotaz, jak se moho zapojit do boje proti rakovině..Abych to uvedl na pravou míru, tak moje babička byla včera operována vynikajícím Panem profesorem Dvořákem z Prahy..Byl u ní zjištěn zánětlivý nádor na slinivce..operace proběhla "úspěšně-ikdyž Pan prof.nemohl odstranit celý nádor".Po rozmluvě s ním jsem nabyl přesvědčení, že se musím o tuto problematiku zajímat daleko víc, než dřív!Mohla byste prosím napsat, kde se mohu více informovat..Sám jsem "silný kuřák" a chtěl bych se toho zbavit!! Jinak musím Panu prof.Dvořákovi a celému personálu poděkovat za to, jak tato velmi náročná 5ti hodinová operace proběhla a jak Pan prof.musel při operace improvizovat!!Již druhým rokem se pokouším dostat na medicínu a tohle je pro mě veliká motivace!!!Děkuji předem!

Odpověď:
Vážený pane Jiří, nejsem překvapena Vaším sdělením, domnívala jsem se, že jste se dostal do kontaktu s touto problematikou. Vzhledem k Vašemu věku spíše onemocněním blízkého člověka. Mám pocit, že po revoluci se snaží onkologická společnost prorazit osvětou mezi laickou veřejnost, neboť do té doby byla onkologie spíše tabu. Využívá k tomu různých prostředků - mediální formu, přednášky, telefonní linky pro onkologicky nemocné.. Některé z onkologických diagnóz se pomalu, ale jistě zařazují mezi civilizační onemocnění. Co to znamená? I když stále toho o příčinách nádorových onemocnění mnoho nevíme, usuzuje se na multifaktoriální genezi, kde vedle genetické predispozice stále více pozornosti nutno věnovat tzv. zevním faktorům (životní styl, životospráva, stravovací návyky, kouření, alkohol, stres...). Ovlivněním těchto faktorů můžeme do jisté míry snížit výskyt nádorového onemocnění do budoucna, medicína má proto dokonce specifický výraz - tzv. primární prevence. Myslím, že se svou 8letou praxi v onkologii, se ještě zdaleka nemohu počítat k "velkým onkologům" s uznalými výroky, ale troufám si říci, že za mou praxi se významně snížila věková hranice nádorových onemocnění směrem dolů. Co se tedy změnilo? O této problematice lze dlouze diskutovat. Myslím, že vhodnější pro Vás by byl spíše ucelený obraz, než příliš do hloubky zabíhajících informací z oblasti onkologie. Bohužel jste se nezmínil o místě svého bydliště. Jsem schopná Vám poskytnout pouze informace onkologické osvěty v Brně. Nejvíce této problematice věnuje Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci, kde nově zřídily telefonní linku, kam se může s dotazy obrátit nejen pacient, ale i veřejnost /bezplatná telefonní linka 0800222322, denně do 16.00 hodin/. Další mimořádně úspěšnou akcí /která nemá v ČR obdoby/ je tzv. akce "BALANCE", je to týdenní pobyt v příjemném prostředí Brněnské přehrady, kde probíhají denně přednášky, mohou tam jak pacienti, tak jejich příbuzní, či společně, či veřejnost ze zájmu. První termín bývá na jaře, pro velký zájem se akce většinou na podzim opakuje. Finanční obnos je 1000 Kč. Chcete-li vědět něco bližšího, možno na telefon. čísle 0543132450 (paní Čechmanová), zde se můžete telefonicky přihlásit. Máte-li opravdu zájem, učiňte tak co nejdříve, o akci bývá velký zájem. Další přednášky dostupné pro laickou veřejnost bývají téměř měsíčně, kam je většinou přizvána některá z brněnských, onkologických celebrit, termín a místo konání můžete vyčíst v měsíčníku "Kam v Brně". Závěrem bych Vám ráda popřála úspěšný rok a trpělivost, neboť čeho si člověk moc přeje, toho většinou dosáhne, ale samozřejmě musí přiložit ruku k dílu. Zdraví MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 05.01.2002 21:58:04

Zpět na výběr témat

Stránky: [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7],[8],[9],[10],[11],[12],[13],
Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205