Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Onkologie

odpovídá: MUDr. Věra Tobolíková | dotazů: 188

Close

MUDr. Věra Tobolíková

Lékařskou fakultu MU v Brně absolvovala v roce 1993. Pět let pracovala na II. interní hemato - onkologické klinice FN v Bohunicích a tři roky pracovala na oddělení klinické onkologie FN v Bohunicích. Složila atestaci I. stupně z vnitřního lékařství a nádstavbovou atestaci z klinické onkologie. Jejím hlavním odborným zájmem je onkologie, mamologie, fyzioterapie po operaci prsu. Je autorkou publikace věnované ženám se zhoubným onemocněním prsu i dalších 4 odborných prací v domácích a zahraničních periodicích. Podílela se na řešení grantů a studií. Je členkou České onkologické společnosti ČLS JEP. Nyní spolupracuje s onkohematologickou ambulancí a privatní společnosti FEMMA centrum.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Rezistence nejasné etiologie na horní končetině

Dotaz:
Dobrý den, na pravé paži /asi v polovině mezi loktem a ramenem/ se mi objevi takový hrbol, je tvrdý, nebolí to, ani bych si toho nevšimla, upozornil mě na to přítel. Nevím, z čeho se to mohlo udělat, jestli třeba při cvičení s činkami, nevím. Samozřejmě mě napadlo, že by to mohl být nádor a mám strach, ale na ruce se snad nádory neobjevují? Bojím se jít k lékařce. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Jitko, nedokáži Vám touto cestou stanovit diagózu, ale ráda bych Vám sdělila pár důležitých informací v obecné rovině. Nález na Vaší horní končetině může být zcela nezávažný, ale stejně tak je nutno vyloučit onemocnění, která by vyžadovala léčbu. Může se jednat o prostý lipom (podkožní tukový nádor), fibrom (vazivový nezhoubný nádor). Na končetinách (dolních i horních) se mohou taktéž vyskytovat nádory zhoubné, různé histologické povahy. Zejména sarkom je zvlášť nebezpečný. Mimoto existují i další, méně častá onemocnění tzv. mnohočetná neurofibromatóza (odborně choroba Recklinghausenova). Jsou to typické, tvrdé rezistence, ale četnější, různě po těle. Je to vrozená záležitost. Ve výčtu bych mohla pokračovat. Doporučuji Vám následující. Navštívit obvodního lékaře, který buďto sám, či Vás odkáže na specialistu (interní lékař, onkolog..) může nález došetřit. Již pouhým ultrazvukem se lze vyjdářit k tomu, zda-li si můžeme nález dovolit jen sledovat, či je nutné třeba i chirurgické odstranění a histologický rozbor. Ultrazvukem lze vyšetřit totiž i uzliny v podpaží, které by mohly být zvětšeny v případě závažnějšího onemocnění. Nevím odkud pocházíte, pokud jste z Brna, mohu Vám být nápomocna, stačí mi jen doporučení obvodního lékaře. Myslím si, že pokud svoje problémy nedošetříte, nezbavíte se pocitu strachu a obav závažné choroby. Může se skutečně jednat jen o banální záležitost, ale vždy je nutné vyloučit i nejhorší, možné varianty. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 21.03.2002 10:27:31

Kolorektální karcinom s disseminací do jater

Dotaz:
Vážená paní doktorko, 12. 3. 2002 jste mi odpovídala na dotaz ohledně rakoviny jater (mamka prodělala operaci nádoru na střevě, při té příležitosti zjištěna rakovina jater, závěr od lékařů - pouze několik měsíců života....). Získala jsem další informace, tak Vás opět prosím o radu. Můžete mi prosím vysvětlit (přeložit tak, aby laik pochopil), co znamená následující? Jedná se o sonografické vyšetření jater : "Levý lalok heparu nerovných kontur, s 2 neostře ohran. hyperechogenními ložisky s anechog. lemy vel. 19 a 18 mm, dif. dg meta, v pravém laloku rovněž 4 hyperechogenní ložiska vel. od 15 do 25 mm. VP přim. šíře - 12 mm, průchodná - s doppler. signálem, žlučník bez konkrementů. Závěr: Meta proces heparu. Část z operačního protokolu: Prokázaný tumor sigmatu v 15-20 cm, dle UZ metastázy do jater....Játra jsou na konvexitě více než z poloviny vyplněna ložiskovými metastázami, které postijují oba laloky. Byť je tumor dobře resekabilní, jedná se o paliativní výkon. Podél aorty nejsou hmatné uzliny.... Rozstřižený preparát - miskovitý, exulcerovaný tumor větší 5 cm, zaujímající více jak polovinu lumen. Část z Biopsie: Střevní resekát .... je prominující centrálně exulcerovaný nádor. Histologicky jde o středně diferencovaný hlenotvorný exulcerovaný adenokarciom propagující se transmurálně střevní stěnou až do přilehlé tukové tkáně mezokolon. Konec resekátu bez nádorových formací. Nalezeno a vyšetřeno 11 lymfatických uzlin, z nichž 6 je ve větší či menší míře substituováno metastázou výše popsaného nádoru. Lékařská propouštěcí zpráva Závěr: Ca sigmoidea, mnohočetné jaterní metastázy, st. p. thyreoidectomiam. Dále bylo ještě provedeno RTG vyšetření, kde závěr zní: přiměřený nález na orgánech hrudních. Nevím, nemělo by se provést další vyšetření, k vyloučení dalších ložisek? Nebo stačí to, co bylo provedeno: SONO jater, RTG hrudníku, vlastní operace? Dále mi není jasné, jak je možné, že lékaři na chirurgii nám jednoznačně řekli, že léčba sice je možná, ale vlastně zbytečná, a při včerejší návštěvě onkologie bylo mamce řečeno, že metastázy jsou malé, postup zastavit lze... Nevím, co je pravda. Jinak mamka nastoupí chemoterapii, ale zase: neublíží jí to ještě víc? Je možné, že se musí čekat na vyjádření revizního lékaře a až po schválení začít s léčbou? Lze sloučit chemoterapii s tzv. alternativní léčbou? Mám kontakt na lékaře, který aplikuje vitamínové injekce... Je to k něčemu? Prosím Vás o odpověď a předem moc děkuji. Hana

Odpověď:
Vážená paní Hano, situace je přesně taková, jak jsem si myslela. Chirurgové odstranily primární ložisko (střevo), nicméně zákrok na játrech nebyl možný právě pro četnost metastáz a pro postižení obou laloků. Dostupnými vyšetřeními, která jsou skutečně dostačující, (takto běžně prováděná i ve fakultních nemocnicích) nebyly jinde metastázy zjištěny. Samotný fakt, že byly nalezeny metastázy v uzlinách, vysvětluje postižení jater. Metastatické postižení uzlin vždy nese s sebou riziko, dříve či později, metastatického rozsevu. Typické pro kolorektální karcinom prvně do jater! Sonografický nález na játrech jen koresponduje s peroperačním nálezem, a ten je vždy směrodatný. Takže platí vše, co jsem již jednou velmi podrobně zmínila. Jistě vzpomínáte na výhodu a možnost tzv. lokoregionální chemoterapie. Samozřejmě přínosná může být i léčba systémová (do žíly). Pokud je tedy Vaše maminka v dobrém klinickém stavu a má dobré krevní testy a navíc onkologem je léčba doporučena, ztotožňuji se. Bez léčby bude onemocnění velmi rychle progredovat (horšit se, růst), naopak onkologickou léčbou se může celý proces pozastavit. Volba a dávkování léčby je individuální. Erudovaný onkolog tuto zvolí tak, aby léčba pomohla, nikoliv aby přinesla pacientovi další útrapy. Co se týče dotazu alternativní medicíny. Mám zkušenosti i s touto, ale pokaždé bohužel bez efektu. Nebráním se této léčbě jako doplňkové k chemoterapii. Rozhodně o tomto ale informujte ošetřujícího onkologa. V onkologii totiž platí dvojnásob : "Věř a víra tvá Tě uzdraví" stejně tak "Každý svého štěstí strůjcem". S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 20.03.2002 11:33:14

Tříselná adenopathie, kožní dermografismus

Dotaz:
Dobrý den, mám poměrně mnoho dotazů, a tak se omlouvám za Váš spotřebovaný čas.Zhruba před týdnem jsem psal dotaz o zvětšených uzlinách.Zmiňuji se tam o cystě nadvarlete.Vyšetření jsem neprodělal, ale změnu nad levým varletem ( malá ztvrdlinka ne na varleti ale nad) již pozoruji asi 2 roky a nepociťuji žádné změny ve velikosti a tvaru útvaru a naštěstí nepociťuji žádné bolesti.Co se týče uzlin, by mě zajímalo, zda jejich zvětšení nemůže být způsobeno pravděpodobně plísňovým kožním onemocněním, které je vlastně boblíž uzlin.Hodlám se podrobit návštěve u kožního lékaře.Ale teď k problémům, které mě trápí nejvíce.Asi poslední 2 měsíce se mi totiž na různých místech na těle objevují červené fleky, které za několik ( maximálně desítek ) minut zmizí.Nezůstanou po nich žádné následky.Fleky často ( ne vždy ) svědí.Také sleduji přecitlivělou reakci na různé dotykové podněty.A také se mi občas občas ( třeba jednou denně ) objevuje malá nijak nezbarvená boulička opět na náhodných místech.Opět po určité době zmizí.Nemůže se jednat o krvácivost do kůže?Bojím, se že to není alergie, ale dočetl jsem se že krvácivost do kůže může znamenat leukémii.Moc děkuji za Vámi strávený čas a čekám na odpověď.Jinak pro úplnost je mi 16, aktivně sportuji,nepociťuji nechutenství a snad ani nehubnu.Děkuji J.

Odpověď:
Vážený pane Jardo, nebudu se již vracet k nejčastějším příčinám zvětšení uzlin. Toto bylo již zmíněno posledně. Každá zánětlivá reakce (bakteriální či plísňová) může vést ke zvětšení spádových uzlin. Je dobře, že se chystáte ke kožní lékařce. Prohlédnutím ložisek jistě bude schopna vyjádřit se k event. souvislosti s uzlinami. Pokud toto bude nepravděpodobné, nasměruje Vás k dalšímu specialistovi. Stejně tak můžete návštěvu u kožní lékařky využít k tomu, že jí sdělíte potíže, které máte na zevních genitáliích. Kožní obor velmi úzce souvisí s venerologií (pohlavní onemocnění), proto často uslyšíte např. dermatovenerologická klinika či ambulance. Z toho, co píšete, dnes vyplívá více. Pochopila jsem, že máte spíše změny na kůži než samotné zvětšení varlete. Tedy odbourejte ostych a prodiskutujte tento problém s kožní lékařkou. Nemyslím si, že se jedná o závažné onemocnění. Dva roky je dlouhá doba na to, aby takové onemocnění zůstalo bez léčby. Nedokáži se vyjádřit ani ke kožním problémům, musela bych Vás vidět. Ale z toho, co jste napsal, si myslím, že se jedná o tzv. kožní dermografismus. Laicky řečeno, je to neadekvátní kožní reakce na různé podněty (již třeba pouhé poškrábání). Kůže zčervená, mohou se objevit i vyrážky (plastický dermografismus), po nějaké době toto zcela zmizí, bez zanechání jakkékoliv stopy. Tento jev bývá častěji u vegetativních (neurotických lidí). Téměř s jistotou mohu tvrdit, že se nejedná o krvácivé projevy do kůže. Po zakrvácení totiž delší dobu zůstávají v kůži změny (nazýváné podle velikosti zakrváceného ložiska). Z toho, co jste o sobě napsal, si rovněž nemyslím, že jste závažně nemocen (soudě dle Vašeho aktivního způsobu života). Ale určitě Vám prospěje dořešení Vašich problémů, jinak se totiž nezbavíte pocitu strachu ze závažného onemocnění. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 19.03.2002 22:26:25

Hemeroidy

Dotaz:
Dobry den. Chtela bych se prosim zeptat jak se leci hemeroidy(zda je jejich lecba dlouhodoba zalezitost a zda se daji uplne vylecit, popr. jake leky se pouzivaji), jak jim predchazet a jaka strava je pri vyskytu hemeroidu nejlepsi. Dekuji

Odpověď:
Vážená paní Jano, vznik hemoroidů bývá nejčastěji v souvislosti se sedavým zaměstnáním, u žen často po porodu. Je to onemocnění obdobné křečovým žílám na dolních končetinách. Existují dva typy hemeroidů - zevní (kolem řitního otvoru) a vnitřní (uvnitř konečníku). Domnívám se, že píšete o zevních hemeroidech. Velmi častou komplikací vnitřních bývá jejich krvácení. Téměř v 90% přítomnosti čerstvé krve ve stolici bývají zdrojem krvácení vnitřní městky, zbylých 10% připadá na karcinom střev. Proto by mělo každé krvácení z konečníku být vyšetřeno. Zevní hemeroidy se mohou občas zanítit a zvětšit. Tyto zánětlivé změny jsou provázeny bolestivostí. Existují dvě formy léčby. Léčba konzervativní tedy medikamentózní (Factu čípky v kombinaci s Factu mastí, Aviril H mast). Velmi důležitá je úzkostlivá hygiena po každém stolíčení, event. sedací koupele (odvar dubové kůry, roztok manganistanu draselného - jen pár zrníček - roztok musí být světle růžový, silnější by mohl způsobit spálení kůže). Teprve pokud se zanícení často opakuje, je možné chirurgické odstranění. Bohužel často se hemeroidy vrací! Co se týče stravy? Důležité je pravidelné stolíčení, obvyklé konzistence stolice. Proto je velmi důležitý pitný režim, zejména nesycené minerálky, denně až 2 litry, strava bohatá na vlákniny (otruby, ovoce, zelenina..), mléčné výrobky podporující pravidelné vyprazdňování (actimel..), není vhodné užívání projímadel. Jak vidíte, léčba je to dlouhodobá. Jakmile se hemeroidy jednou objeví, nikdy spotánně neustoupí (křečové žíly dolních končetin rovněž sami nevymizí), jediné možné úplné odstranění je pouze chirirugickou cestou. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 18.03.2002 14:34:47

Dyspeptický syndrom

Dotaz:
V poslední době mám dosti velké problémy žaludeční a střevní. Projevují se nejastěji ráno. Někdy ale trvají i delší dobu, občas i celý den. Bolesti nejsou trvalé ale střídají se. Tento stav trvá asi 14dní, možná o něco déle. Strva je běžná, v zaměstnání i doma. Muj věk je 32 roků. Neměl jsem žádné vážnější onemocnění. Bolesti jsou nejvyraznější těsně pod hrudníkem, ale mám pocit, že je přecitlivělá celá oblast žaludku a trávícího traktu. S tím souvisí i potíže s vyprazdňováním. Stolice je většinou řídká, občas se objeví stopy hlenu. Většinou je potřeba chodit na stranu vícekrát denně, tyto příznaky jsem dříve nikdy neměl, a stolici jsem měl pravidelnou 1x dennně. Mívám i občas něpříjemného nucení na stolici, i když už byla vykonána. Jsem ženatý, 1dítě. Nemám žádná psychycké, osobní ani pracovní problémy. Konzultoval jsem tyto problémi se svým praktickým lekařem a definoval tento stav jako potíže žaludeční, s možností podráždění dvanácterníku. Předepsal mi na vyzkoušení tablety Quatamel 1x denně, první dva dny si myslím, že bolesti trochu ustali, nyní se ale zase vrátili, i když musím připusiti, že už asi nejsou tak inztenzivní. Za týden mám přijít na kontrolu, a domluvit se na dalším postupu. Mužete mi sdělit Váš, o co se muže jednat, jaký je případný postup lečby, nebo které leky by bylo vhodné zkusit?

Odpověď:
Vážený mladý muži, z toho, co jste uvedl, nedokáži posoudit, nakolik se jedná o závažné onemocnění. Vaše příznaky jsou nespecifické, může se jednat o celou řadu onemocnění. Lék, který užíváte, je indikován k léčbě zánětu (jícnu, žaludku) tak široce užíván v léčbě vředové choroby (žaludku, dvanacterníku). Nepíšete, jaký mají bolesti charakter, jestli se dostavují spíše na lačno (buzení v noci, hladové bolesti) či spíše po jídle. Event. co jiného bolesti vyprovokuje. Zda-li existuje nějaká úlevová poloha, kdy jsou bolesti méně patrné. Zda-li jsou zhoršeny po nějakém jídle (tučné, sladké, nadýmavá jídla..). To všechno jsou velmi důležité informace pro lékaře. Každá choroba zažívacího traktu má jiné příznaky. Jinak bolí vřed žaludku, jinak dvanacterníku, jiné bolesti provází jaterní onemocnění či postižení slinivky. Konkrétně ve Vašem případě, se domnívám, že se nejspíše jedná skutečně o žaludeční potíže. Může se jednat o "prostý zánět žaludku" s event. přítomnosti bakterie Helicobacter pylori, stejně tak se může jednat o vředovou chorobu. Potíže mohly být vyprovokovány nějakou dietní chybou, může se jednat i o střevní chřipku. Křečovité bolesti břicha, změna frekvence a konzistence stolice, patologická příměs hlenu, tenesmy (bolestivé nucení na stolici) mohou provázet různá střevní onemocnění. Od zánětu po onemocnění nádorové. Takže doporučuji následující. Pokud potíže neustoupí do 14 dní, resp. nedojde k úpravě do původního stavu, je na místě přešetření zažívacího traktu endoskopicky (gastroskopie k vyšetření žaludku, kolonoskopie k vyšetření střev), vhodný také ultrazvuk břicha (játra, slinivka). Navíc přichází období jara - vředová choroba je sezónní záležitost. I když nejste stresující typ člověka, můžete touto chorobou onemocnět. Zažívací potíže mohou doprovázet i onemocnění mimo zažívací ústrojí, např. nemoci ledvin (rovněž stačí krevní testy a ultrazvuk ledvin). Samozřejmě paleta chorob, doprovázející Vámi uvedené příznaky, je široká. Nicméně vyšetřování by mělo začít u zažívacího traktu. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 12.03.2002 08:20:01

Inkontinence stolice

Dotaz:
Nenasel jsem prislusnou kategorii, proto se ptam zde : Cim byva zpusobena ztrata kontroly nad vymesovanim (stolice) u starych lidi, a jak by se to dalo lecit ? Dekuji.

Odpověď:
Vážený pane Otakare, pokusím se alespoň částečně odpovědět. Mimovolní pomočování či stolíčení bývá u geriatrických pacientů velmi časté. Příčin je celá řada. Močovou inkontinencí trpí zejména ženy. Nejčastější příčinou inkontinence stolice bývá poškození svěračů konečníku. Může to být důsledek neurologický (např. po cévní mozkové příhodě, onemocnění míchy). Jinou příčinou (z pohledu onkologa) bývá únik stolice při rozsáhlém nádoru konečníku, kdy svěrač je rovněž dysfunkční. S únikem stolice ale bývájí často hleny a příměs čerstvé krve. Takže pokud nemá pacientka tyto příznaky zkuste potíže konzultovat nejdříve se spádovým neurologem. S pozdravem MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 11.03.2002 23:03:49

Enterrorhagia

Dotaz:
Vazena pani doktorko, mela bych na Vas par dotazu. Obcas se mi stava ze pri stolici mi tece krev z konecniku. Byla jsem na vysetreni tlusteho streva sondou a na vystreni hemeroidu a nekolikrat i u me obvodni lekarky, ktera me taky vysetrovala ale nic se neprokazalo. Pravda je ze kdyz mam nekdy zacpu praskne mi otvor okolo konecniku a obcas mi tece krev. Moje lekarka rekla ze mam citlivejsi kuzi nachylnou k prasknuti ale hemeroidy a nebo jine onemocneni vyloucila. Je to mozne? Pozna lekarka hmatem vyskyt hemeroidu okolo konecniku. Doporucila by jste mi znovu podstoupit vysetreni. Dekuji

Odpověď:
Vážená paní, téměř 90% krvácení z konečníku skýtá příčinu skutečně v hemorrhoidech. Zbylá procenta zůstávají pro "rakovinu střev". Erudovaný internista by opravdu mohl vyšetřením per rectum (tj. konečníkem) zjistit vnitřní hemorrhoidy. Navíc píšete, že Vám bylo provedeno endoskopické vyšetření střev, které nelze zpochybnit už vůbec. Důležitou informací je barva krve respektive příměs krve. Tmavá až černá stolice, mazlavá jako kolomaz, znamená krvácení do žaludku či horní etáže střev. Krev je tmavá, protože je již natrávená žaludečními kyselinami. Naproti tomu při krvácení z terminální části tlustého střeva je krev jasně červená, jako příměs na stolici (někdy "nitky krve"). První vyšetření, které by mělo následovat při krvácení z konečníku je vyšetření per rectum (viz výše), neboť již touto cestou může zkušený lékař vyhmatat na střevní stěně "patologický nález". V dalším kroku se provádí rektoskopie s event. doplněním kolonoskopie (přehlédnutí opticky celého střeva). Pro vnitřní městky rovněž svědčí krev na toaletním papíře, objevení se krve při zácpě. Proto prevencí číslo jedna je dostatečný pitný režim a vhodná strava (dostatek vláknin), jež by měly napomáhat ideální konzistenci stolice. Je to vlastně i prevence civilizačních chorob, ke kterým pozvolna řadíme i "rakovinmu střevní". Nádorové onemocnění střev může (ale nemusí) provázet řada symptomů (příznaků) bolestivé nucení na stolici, nepravidelné stolíčení, střídání průjmů a zácpy, křečovité bolesti břicha.. Existují speciální krevní testy onkologické, tzv. tumor markery. Jsou to "látky různé chemické povahy" produkované nádorovými buňkami. Tyto testy jsou velmi senzitivní a specifické pro "rakovinu střev". Nicméně jejich negativita nevylučuje toto onemocnění. V onkologii jsou nám napomocny, jsou -li pozitivní. Podle dynamiky jejich hodnoty sledujeme, jak se nám daří v léčbě. S úspěšnou terapií mají tendenci k normalizaci. Co Vám doporučit závěrem? Přílišné vyšetřování pacienta dokola zatěžuje lékaře a ve finále i samotného pacienta. Pokud Vám byla již jednou diagnóza hemorrhoidů rektoskopicky stanovena, je víc než pravděpodobné, že zdroj opakovaného krvácení z konečníku je zde. Pokud endoskopické vyšetření bylo negativní, je možné vyšetření zopakovat, nejlépe však v době krvácení, kdy může být zdroj krvácení nejspíše zachycen. S přáním hezkého dne Dr. Věra Tobolíková

Vloženo: 11.03.2002 09:32:22

Metastatický kolorektální karcinom

Dotaz:
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat na následující: mamce je 55 let, byl jí operován nádor na tlustém střevě. Operace proběhla bez problémů - ale zároveň nám lékaři sdělili, že mamka má rakovinu jater - a to v takovém stadiu, že operace již není možná (vlastně nám sebrali veškerou naději s tím, že těžko říct jestli mamka bude žít měsíc nebo rok). Teď ji bude přebírat onkologie a já se chci zeptat - je nějaká šance, že se postup rakoviny zastaví, jde to nějakým způsobem? Provádí se transplantace jater? Může se stát dcera dárcem? Jakým způsobem probíhá chemoterapie, ozařování - jaké to má negativní dopady? Co se dá dělat? Můžou nám lékaři sdělit, že je už všechno marné, a ani se o nic nepokusit? Je možné koupit nějaké léky? Kde mají největší zkušenosti s léčbou - která nemocnice? Jak se pozná, že játra selhávají? Co to udělá s nemocným? Prosím Vás o odpověď. Děkuji Hana

Odpověď:
Vážená paní Hano, z dostupných inforamcí, se domnívám, že u Vaší maminky byl diagnostikován kolorektální karcinom s vícečetným metastatickým postižením jater. Primární ložisko (tj. nádor na střevě) se zřejmě podařilo kompletně odstranit. Vzhledem k tomu, že peroperačně zjistily vícečetné metastázy na játrech, další operace nebyla indikována. Je možná resekce (tj. odstranění) poloviny jater, ale všechny metastázy musí být zde. Pokud jsou postiženy oba laloky jaterní, operace není možná. Transplantace jater u tohoto onemocnění se rovněž neprovádí pro obrovské riziko návratu onemocnění v játrech (! mikrometastázy o velikosti 2mm nikdy nelze vyloučit a ty jsou příčinou znovuobjevení se nemoci v játrech přednostně). Z mého pohledu onkologa by mohla být situace ještě horší v tom, že by metastatická ložiska mohla být i jinde (plíce, rozsev po břiše..). Konkrétně v tomto případě existuje novější léčebný přístup. Vzhledem k tomu, že játra fungují v organismu jako "spalovna", lze užít k léčbě chemoterapií několika násobně vyšší dávku cytostatika, aniž bychom ohrozily pacienta toxickými účinky. Tato výhoda se kombinuje s tzv. regionálním podáním chemoterapie. Co to znamená? Pravým tříslem se zavede kanyla do jaterní tepny a cíleně se touto cestou k játrům podá ona "vysoká dávka" cytostatika. Než se stačí cytostatikum dostat do celého organismu, chemoterapie je v játrech zmetabolizována (zpracována). Tento typ léčby je možno použít tehdy, jestli je pacient v dobrém klinickém stavu a musí být vyloučeny metastázy v jiných lokalitách. Jinak léčba není indikována a postrádá smysl. Při této léčbě jsem mnohdy viděla na CT ústup ložisek, zmenšení, mnohdy byla ve finále vykonána operace na játrech. Bohužel přístup i odpověď těchto pacientů na léčbu je individuální. Mimo tento typ tzv. lokoregionální (cílené léčby) existují i jiné - tzv. alkoholizace ložiska, embolizace. Jsou to metody, kdy se zablokuje céva vyživující nádor. Bohužel se to týka spíše ojedinělých, větších ložisek, než četných. Nicméně po léčbě výše uvedené může být ústup počtu i velikosti vícečetných ložisek. Samozřejmě, že tato léčba vyžaduje erudovaný onkologický tým, velmi zkušený radiodiagnostický tým. K této léčbě je navíc nutný speciální přístroj - tzv. angiolinka. Tento servis Vám poskytne pouze fakultní nemocnice. Např. v Brně ve FN Bohunice. Hlavním předpokladem této léčby jsou dobré jaterní testy. Tato léčba je vcelku dobře tolerována. Mohou být ale potíže s krevním obrazem - chudokrevnost, nízký počet bílých krvinek. Zvracení, chudokrevnost, infekce nejsou pro medicínu v dnešní době problém. Systém podpůrné léčby je dokonale v onkologii vypracován, už vůbec není problém pro fakultní nemocnice. Jinou možností je samozřejmě chemoterapie systémová, tj. do žíly. Její nežádoucí účinky se do jisté míry překrývají s výše uvedenými. Nebývají velké zažívací potíže, spíše průjem a polykací potíže při postižení sliznic zažívacího traktu chemoterapií. Ozařování jater není časté, jaterní tkáň je totiž velmi citlivá na radioterapii. Selhání jater má typický laboratorní nález (zvýšení jaterních testů kompletně včetně žlučových barviv), dostavují se poruchy srážlivostí s krvácivostí, pacient má žloutenku, teploty, objevují se neurologické příznaky (toxické postižení hromadícího se amoniaku v krvi, který není odbouráván selhávajícími játry) a pacient umírá v jaterním kómatu. Pacientku jsem neviděla, nerada dělám závěr a doporučení touto cestou, ale z kusých, mě dostupných informací se domnívám, že možností je více. Můžete si vyžádat přes spádovou onkologii konzultaci na vyšším, klinickém pracovišti, jaké možnosti se Vám konkrétně nabízí. Opakuji, že důležitý je zdravotní a laboratorní stav pacientky. To je podmínkou! Ke konzultaci dodejte veškerou dostupnou dokumentaci (operační protokol, provedená vyšetření, propouštěcí zprávu z chirurgie, aktuální laboratorní hodnoty..). Přeji Vám hodně štěstí a mohu-li Vám být nějak nápomocna, ráda Vám pomohu. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 11.03.2002 09:20:52

Uzlinový syndrom, leukémie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko.Mám 2 problémy, nevím kam bych je zařadil a tak se omlouvám za případné špatné zařazení.poslední dobou se mi zvětšily uzliny v tříslech.zároveň mám na stehnech u třísel (snad) kožní problém ( kruhové na okraji zarudlé ložisko,uprostřed spíš méně, velmi svědivé).Nemůže to spolu souviset?Zároveň jsem asi před 3 lety zjistil, že mám zřejmě cystu nadvarlete, nebolí to).Nemohou tyto problémy souviset se zvětšením uzlin v tříslech? je mi 16. No a druhý dotaz : jestli byste mi nesdělila nějaké pozorovatelné příznaky leukémie a co to vlastně přesně je???děkuji j.

Odpověď:
Vážený pane Jardo, zvětšení uzlin dostupných (krk, podpaží, třísla) stejně tak v hrudníku či břiše doprovází řadu onemocnění. Může se jednat o primární (tedy vlastní) onemocnění uzlin (zhoubné onemocnění uzlin - tzv.lymfomy) či sekundární (tj. druhotné) zvětšení uzlin při jiném onemocnění. Uzliny v našem organismu představují "filtr" - zde jsou zachyceny a "likvidovány" cizorodé látky, bakterie. Takže každé vyšetření pacienta pro zvětšení uzlin začíná úvahou, zda se jedná o vlastní onemocnění uzlin či je nutné pátrat po jiné nemoci. Například generalizované (povšechné) zvětšení uzlin doprovází toxoplazmózu (zdrojem nákazy bývají kočky), mononukleóza (infekce jater), cizokrajné tropické choroby ... Kromě vlastního zhoubného onemocnění uzlin (skupina chorob, jež nazýváme lymfomy) jsou často místem metastáz. Různá nádorová onemocnění metastázují lymfatickou cestou (míznicemi) do příslušných spádových oblastí (např. karcinom prsu do uzlin podpaží a nadklíčku, karcinom plic do hrudních uzlin, karcinom slinivky s žaludku do břišních uzlin..). Tříselné uzliny mohou souviset s onemocněním varlat. V dotazu se nezmiňujete, zda-li jste podstoupil urologické vyšetření. Jakkákoliv změna, kterou vnímáte na scrotu či varleti by měla být vyšetřena urologem. Obzvláště, pokud je asymetrie obou varlat. Běžně dostupný ultrazvuk je schopen odhalit každou změnu na varleti i nadvarleti. Proto Vám doporučuji, pokud jste toto vyšetření neměl, měl by jste je podstoupit. Satčí jen doporučení obvodního či závodního lékaře ke spádovému urologovi. Navíc ultrazvukem mohou být vyšetřeny i tříselné uzliny. Ultrazvuk je schopen rozpoznat zvětšenou uzlinu zcela přesně a mnohdy lze říct s určitostí i původ (zánětlivá uzlina má jiný obraz než event. zhoubná). Nicméně konkrétně ve Vašem případě mohou být tříselné uzliny spádové pro nejasné kožní onemocnění na stehnech. Mohou to být ložiska alergická, ekzém, cokoliv. Bylo by vhodné navštívit kožního lékaře. Měl by Vás vyšetřit Váš obvodní lékař či inernista, zda-li nemáte zvětšené uzliny i v jiných dostupných lokalitách, aby se nezanedbalo závažné onemocnění, vyžadující okamžitou léčbu (uzliny na krku, v nadklíčku, v podpaží?). Mnohdy je nutná extirpace (odstranění) zvětšené uzliny a její histologický rozbor. Od toho se odvíjí další vyšetřování. Co je to leukémie? Je to zhoubné krevní onemocnění. Přesná příčina onemocnění je neznámá. Pravděpodobně spoluúčast více faktorů vnitřních (genetika) tak zevních (virové infekce, záření, chemikálie..). Onemocnění vychází z kostní dřeně, která je místem veškeré krvetvorby. Zde vznikají všechny krvinky. Porucha vzniká někde na úrovní tzv. "mateřské buňky" z níž vznikají všechny dceřinné krvinky. Pokud dojde ke změně této základní buňky, vznikají z ní patologické krvinky, odlišné morfologicky i funkčně od normálních krvinek. Ŕíkáme jím blasty. Tyto blasty se velmi rychle množí, vyplavují se do krve (pak jsou patrné i na krevním obraze). Navíc utlačují zbylou, zdravou populaci krvinek v kostní dřeni, která se nemůže dostatečně množit, což se projeví v krevním obraze poklesem červených krvinek, bílých krvinek i červených destiček a objevují se v krvi samé blasty. Z toho vyplívají komplikace a potíže. Pacient je chudokrevný (unavený, spavý, nestačí s dechem, je dušný, mívá bušení srdce, bolí hlava, mívá závratě, je bledý..), z nedostatku bílých krvinek se objevují infekční komplikace (vleklé angíny, s bělavými povlaky, záněty plic..), z nedostatku destiček bývají krvácivé komplikace (krvácení z nosu a krvácení do kůže - modřiny a drobné tečky tzv. petechie ...). Celkově pacient pociťuje fyzickou dekondici, necítí se dobře, neprospívá, má nechuteství, hubne. S těmito potížemi a typickým krevním obrazem přichází k lékaři. Leukémie jsou velmi složitě kategorizovány, každý typ se vyskytuje přednostně v určitém věkovém období. Ale hlavní dělení je na akutní a chronické. U chronického typu bývá navíc zvětšení uzlin, jater a sleziny. Rovněž léčba se liší podle typu. Existují tři hlavní léčebné modality : chemoterapie, ozařování a transplantace kostní dřeně. V poslední době se dostává do popředí imunoterapie (spíše pro typ chronický). Díky potížím, které s sebou toto onemocnění přináší, nebývyjí s diagnostikou leukémie potíže. Někdy mohou být diagnostické rozpaky nad typem leukémie, což je dost zásadní pro typ chemoterapie. Akutní leukémie pokud není včas diagnostikována a léčená končí záhy úmrtím. Naproti tomu chronická leukémie se chová plíživě, několik let může být jedinou patologií pouze abnormálně zvýšený počet bílých krvinek, pacient je bez potíží. Pak je pacient jen sledován v hematologické ambulanci a teprve při potížích a zhoršení onemocnění zahajujeme léčbu. Doufám, že se mi podařilo osvětlit Vám dotazy. Zamyslete se nad Vaším problémem a jeho vyřešením. S přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 10.03.2002 18:24:00

Rakovina prsu

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, je nějaká pravděpodobnost (zcela obecně) vzniku rakoviny prsu, kdybych si nechala dát piercing do prsní bradavky? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Vážená slečno Lucie, neexistuje jednoznačná odpověď. Ale obecně, každé cizí ložisko, které není organismu vlastní, trvale dráždí "okolní tkáň". V tomto místě mohou vzniknout chronické zánětlivé změny. Taková tkáň může obsahovat již i dysplastické buňky (tj. morfologicky změněné buňky normální) a je fakt, že některé z nich lze považovat za prekancerozu (tj. předstupeň "rakoviny"). Pro příklad - z výše uvedených důvodů se doporučuje odstranit znaménko či bradavici na místě chronického dráždění (halenka, spodní prádlo..). Teď by jste mohla namítnout, a co umělý kloub, umělá srdeční chlopeň, různé implantáty (srdeční bypass..). Všechny tyto náhrady jsou samozřejmě vyrobeny z takového materiálu, aby je organismus v těle přijal. Nejčastěji z titanu. Takže závěrem, prsní bradavka je zvlášť citlivé a velmi zranitelné místo. Chcete-li se vyhnout komplikacím (a to jsem nezmínila infekční komplikace) zvolte jiný druh sexappealu. S přáním hezkého dne Dr. Věra Tobolíková

Vloženo: 08.03.2002 21:30:36

Metastatický karcinom močového měchýře

Dotaz:
Vážená paní doktorko.Můj otec se v roce 2001 podrobil radikální cystektomii,8/2001 ukončena chemoterapie nyní dle scinti meta na skeletu.Jaká je prognóza a případný způsob léčby?Děkuji za odpověď Hudcová.

Odpověď:
Vážená paní Hano, maligní novotvary močového měchýře vzácněji metastázují krevní cestou do plic, jater a kostí. Vzdálené metastázy znamenají vždy rozsev a pokročilost onemocnění. Léčebnou metodou pokročilého onemocnění je chemoterapie. V tomto případě však jen význam "paliativní" ke zpomalení další progrese onemocnění (tj. zhoršení). Nemá bohužel již charakter kurativní (tj. léčebný). Metastické postižení skeletu s sebou přináší řadu komplikací - zejména bolesti, dostaví se chudokrevnost.. Často k paliaci použijeme jen analgetické (protibolestivě působící) ozáření kostních metastáz. Pokud je metastatické onemocnění velmi pokročilé, naděje na dočasné zlepšení stavu pacienta jsou mizivé, přistupuje onkolog jen k léčbě symptomatické (tišení bolesti analgetiky, transfuze..). Zdraví MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 24.02.2002 21:11:56

Testikulární nádory

Dotaz:
Vážená pani doktorko před dvěma dny bylo synovi z důvodů nádoru odebráno varle.zatím se čeká na výsledky.(z hystologie?)Dleoperujícího lékaře se pravděpodobně jedná o rakovinu.Prosim o informaci jaké jsou nejnovější možnosti léčby v současné době,možnost nejnovějších léků (i za cenu úhrady pacientem) třeba i zahraničních?),je u nás nějaké specializované pracoviště na toto onemocnění?Výsledky budou za 14.dnů,dá se něco dělat do té doby?Jaké jsou šance na uzdravení?

Odpověď:
Vážený pane Georgi, ráda bych byla ve své odpovědi ekzaktní, ale poskytl jste mi málo informací. Ve většině případů vychází zhoubné bujení ze zárodečných buněk varlete. Ve věkové kategorii od 20 do 30 let patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Histologicky tyto nádory dělíme tzv. seminomy a neseminomy. Seminomy jsou velmi senzitivní na onkologickou léčbu a při správné léčebné taktice je dnes jejich vyléčení spíše pravidlem než výjimkou. Zatímco neseminomy mají prognózu horší, ale i zde lze dosáhnout ve vysokém procentu trvalého vyléčení. Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že přesná histologická diagnóza má mimořádný význam pro určení léčebného postupu. Situaci poněkud komplikuje možnost kombinací obou typů. Léčbu pak určujeme podle malignější varianty. Testikulární nádory metastázují převážně lamfatickou cestou do pánevních, břišních i hrudních uzlin. Nemenší důležitost pro volbu léčebných prostředků má tedy i určení rozsahu onemocnění. Určujeme tzv. stadia onemocnění pomocí vyšetření CT plic, břicha i pánve, mnohdy doplněno vyšetřením celého lymfatického systému (tzv. lymfografie). Mimo jiné nádorové buňky produkují "látky různé chemické povahy", které velmi úzce korelují s množstvím nádorových buněk. Obecně tyto látky nazýváme tumor markery. Přinášejí onkologovi rovněž velmi cennou informaci. Pozitivita před operací přechází do normálních hodnot pooperačně. Pokud přetrvává zvýšení těchto tumor markerů, jsou zřejmě v organizmu reziduální nádorové buňky a výše uvedenými vyšetřeními by mělo být toto "ložisko" zjištěno. Markery pak mohou být vhodně využity k monitorování léčby. Jinými slovy s další onkologickou léčbou (po operaci varlete) by mělo rovněž dojít k úplné normalizaci hodnot. Zhodnocením histologického typu, stadia onemocnění a event. hodnot tumor markerů stanoví onkolog léčebnou strategii. Základní léčebnou metodou je chirurgická léčba. Další postup se pak liší podle typu nádoru a podle stadia onemocnění. Zatímco u seminomu ve stadiu I a II je to radioterapie (ozařování), ve stadiu III je základní léčebnou metodou chemoterapie. U neseminomu je metodou volby chemoterapie. Z ostatních léčebných metod je třeba zmínit transplantaci kostní dřeně, po vysokodávkované chemoterapii. Ale nepatří ke standardnímu postupu. K této léčebné modalitě sahá onkolog v krajním případě, kdy se jedná o méně příznivý histologický typ nebo onemocnění na konvenční chemoterapii nereaguje. Režimy chemoterapie používané celosvětově jsou v ČR zcela dostupné. Vycházejí z kombinací cytostatik, na které byla prokázána citlivost nádorových buněk. Rovněž zcela dostupné. Tato schémata jsou rigidní, přesně stanovené dávky jednotlivých cytostatik, jejich vzájemná kombinace většinou i nutný počet cyklů chemoterapie. Optimální, komplexní léčbu Vám poskytne každá fakultní nemocnice, v rámci které je vždy oddělení klinické onkologie. Nezávisle na pooperační onkologické léčbě, musí být pacient sledován na některém onkologickém pracovišti, kam je zván na pravidelné kontroly pro možnost recidivy (tj. návratu) onemocnění. Jen včasný záchyt onemocnění opět skýtá úspěch na léčbu. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 24.02.2002 19:36:52

Hodgkinova nemoc

Dotaz:
Dobrý den, před pěti lety (bylo mi 21 let) jsem prodělal léčbu Hodgkinova onemocnění. (cca tříměsíční chemoterapie, pauza, separace kmenových buněk a asi 4týdenní ozařování hrudníku. Došlo ke kompletnímu vymizení nemoci, ale zajímalo by mne, co mohlo toto onemocnění způsobit a čemu se mám ve svém životě nyní vyvarovat (co naopak doporučujete), aby mne nepotkalo něco podobného později. Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Michale, Hodgkinova choroba je zařazována mezi krevní malignity (tj. zhoubná onemocnění). Je to heterogenní skupina onemocnění, vznikající nádorovou transformací lymfocytů (tj. bílých krvinek). Takto změněné krvinky se přednostně vychytávají a kumulují v uzlinách. Obecně uzliny jsou vmezeřené mezi mízní cévy a fungují v organismu jako "filtr". Takže veškerý "cizorodý materiál" v organismu (bakterie, viry, vlastní buňky pozměněné..) jsou zadrženy v uzlinách, kde jsou likvidovány. Na zněškodnění se podílí tzv. imunokompetentní buňky, tj. buňky imunitního systému, které okamžitě " cizí látky" rozpoznají a zapracují na jejich zneškodnění. Součásti imunitního systému jsou právě bílé krvinky. Co je příčinou změny lymfocytů, není známo. Ostatně tak je tomu v celé onkologii. Literatura uvádí multifaktoriální genezi. Jednak faktory endogenní (genetický faktor) a jednak exogenní (viry, záření, chemické kancerogeny ..). Konkrétně u Vašeho onemocnění tzv. EB viroza (virus Epstein - Baarové ). Zjistilo se totiž, že lymfocyty nesou receptory (tj. místo kontaktu) pro tento EB virus. Onemocnění většinou probíhá pod obrazem běžné angíny, nijak odlišné o jiných bolení v krku. Jsme populací velmi promořenou touto "virozou", a přesto všichni pozitivní (přítomnost protilátek v krvi) neonemocní Hodgkinovou chorobou. To jen podporuje hypotézu vícefaktorové geneze. Nicméně Hodgkinova choroba (jako jedna z mála onkologických onemocnění) má velmi dobré vyhlídky na úplné vyléčení. Nicméně i v rámci této diagnózy jsou prognostické rozdíly, dány rozdílnou histologií, rozsahem onemocnění ... Nedokáži se konkrétně vyjádřit k Vašemu onemocnění, nemám dostatek informací. Z toho, co jste napsal, se domnívám, že onemocnění nezasáhlo dutinu břišní, pouze oblast hrudníku. Odpovídá tomu i onkologická léčba, kterou jste podstoupil. Závěrem asi tolik. Vzhledem k tomu, že přesně nevíme, co je příčinou, neexistuje kauzální terapie ani profylaxe. Jedinou prevencí je vhodná životospráva, fyzická kondice a psychická pohoda. Nepodceňovat kontroly na onkologické ambulanci, kde budete již trvale ve sledování. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 20.02.2002 14:28:17

Tumor markery v onkologii

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím Vás o odpověd na tento dotaz. Moje maminka i sestra - rakovina prsu. Kromě vyšetření mammografem je mi doporučeno i vyšetření na TU MARKERY z odběru krve. Co je možné z tohoto odběru zjistit? Odhalí případnou rakovinu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Marie, tumor markery mají v onkologii své důležité místo. U některých typů nádorů mají vysokou specifitu i senzitivitu. Jejich význam spočívá v tom, že skutečně mohou korelovat s kvantitou nádorových buněk. Jsou to vlastně „látky různé chemické povahy“ – enzymy, hormony .., produkované nádorovou populací. Onkologovi poskytují cenné informace v tom, že pacienti před léčbou, se zvýšenými vstupními markery, v průběhu léčby sledují jejich dynamiku. Lze tak usuzovat na citlivost nádoru na onkologickou léčbu. Tedy se snižováním (až úplnou normalizací hodnot) vymizení nádorových buněk a naopak. Další uplatnění, neméně významné, u pacientů, kteří prodělali onkologickou léčbu a jsou ve sledování na příslušné onkologické ambulanci. Při pravidelných kontrolách jsou odebírány i tumor markery, kdy každý nový vzestup může signalizovat recidivu (tj. návrat) onemocnění. Pro onkologa to pak znamená důkladnější přešetření pacienta a pátrání po „novém ložisku“ (tj. metastáze či lokální rekurenci). Pro uvedení příkladu – 100% korelace hodnoty tumor markerů a rakoviny varlat. Jak jsem uvedla výše, pro každý typ nádorového onemocnění existují tumor markery. Nicméně existují i pacienti, kteří jsou tzv. “nesekretory“. Tedy přesto, že jsou objektivně jasná ložiska (jinými slovy vyšetřeními víme přesně, kde nádor je), pacienti nemusí mít zvýšené tumor markery. Z toho vyplívá, že význam tumor markerů je pouze v těch případech, kdy jsou hodnoty zvýšené. S přáním hezkého dne MUDr. Věra Tobolíková

Vloženo: 19.02.2002 12:44:28

Benigní útvar CNS

Dotaz:
Dobrý den, je mi 20 let, asi před půl rokem jsem prodělal záchvat tonicko-klonických křečí se zástavou dýchání, tento stav se opakoval znovu asi za 3 měsíce znovu. Medikace: Rivotril 0,5mg 1-1-1-1, Magnesium lactici 3x1. EEG,EEG po spánkové deprivaci: beze stop po epi aktivitě, CT mozku kontrast+nativ : hypodensní nebarvící se ložisko charakteru lipomu interhemisferálně, velikost 1,5cm- neurolog mi sdělil, že lipom na mozku doposud neviděl, pravdopodobně se prý bude jednat "o něco horšího"-ať se na to připravím. Proto jsem byl odeslán na NMR ve FN Ostrana-Poruba. Výsledek MR: lipom na obvodu splenia c.callosum, caum Vergae, cavum septi pellucidum, bez významnějších tlaků na okolní struktury.Po konsultaci s neurochirurgem-sledovat za 1/2 roku provést další MR, provést další EEG diagnostiku, oční vyš. včetně perimetru/ - absolutní skotom v pravém dolním kvadrantu/, neurochirurg mi sdělil, že útvar se může zvětšovat-poté by byl na místě invazívní zákrok, mohlo by prý dojít k porušení likvorové pasáže. Můj ošetřující neurolog však oddaluje vyšetření na NMR- prý stačí jednoletý časov odstup,neprovedl EEG, neurologické vyšetření. Trpím častými bolestmi hlavy - problémy se studiem,únavou, při čekání na diagnostiku útvaru, čekání na posouzení léčby /operace?/ se u mně objevila endogenní deprese- užívém Zoloft 50 mg 0-0-1. Prosím Vás o posouzení zdravotního stavu, postupuje neurolog správně? Setkala jste se již s takovýmto nálezem? Slyšel jsem, že Rivotril je návykový- je to pravda? DĚKUJI!!!!!! P.S.-tento dotaz asi nebude přímo z Vašeho medicínského oboru, ale sekci neurologie jsem zde nenašel. Ale lipom= nezhoubný tukový nádor, takže možná něco společného s onkologií tam bude. Děkuji Vám. Marek

Odpověď:
Vážený pane Marku, já opravdu nejsem ten povolaný, takže se budete muset spokojit s mou úvahou. Poskytl jste mi vcelku dostatek informací. Lipom je nádorový útvar, který skutečně zařazujeme k těm benigním (tj.nezhoubným ). I mne překvapuje neobvyklá lokalizace. Diagnostický bych postupovala stejně. NMR je skutečně velmi senzitivní vyšetřovací metoda, která poskytuje řadu cenných, validních informací. Z rozborů "křivek" vyšetření lze dokonce usuzovat na povahu onemocnění, tedy zda se jedná o maligní či nezhoubný proces. Navíc jste byl vyšetřen na vyšším, klinickém pracovišti, což skýtá určitou záruku dobrání se správné diagnózy. Nicméně nelíbí se mi přístup Vašeho ošetřující neurologa, který by měl jednoznačně respektovat doporučení vyššího pracoviště - klinického neurochirurga. Jen tento lékař je povolaný k tomu, určit časový interval do další kontroly. Lékař nižšího pracoviště nikdy nesmí zpochybňovat doporučení lékaře z vyššího pracoviště. Pokud tedy tak Váš neurolog neučinil, obraťte se na neurochirurgické pracoviště, kde jste byl vyšetřován. Co se ještě týče diagnostického postupu snad malá úvaha. Histologickou povahu onemocnění lze ověřit tzv.stereotaktickou biopsií, kterou běžně provádějí ve FN Brno Bohunice.Nejsem neurochirurg, takže nedokáži posoudit zda-li by byl lipom mozku přístupný tomuto odběru. Jistě na tuto možnost pomýšlel i Váš neurochirug. Na druhé straně je fakt, že pokud obraz NMR vykazuje útvar jednoznačně vypadající pro lipom, byla by to zbytečná zátěž a riziko, které s sebou stereotaktická biopsie CNS přináší. Navíc má přesně vymezené indikace.Co se týče Vaší medikace? Se Zoloftem mám velmi dobrou zkušenost u onkologických pacientů trpících endogenní depresí, je velmi dobře snášen a navíc užíváte minimální dávku. Rovněž Rivotril užíváte slabší sílu. Rozložení celkové dávky do dílčích snižuje riziko opakujících se epi záchvatů. Na druhé straně na Vás může působit negativně ve smyslu koncentrace, únavy a celkové psychické i fyzické dekondice. Rivotril patří k lékům s tlumícím účinkem na centrální nervový systém ( CNS ). Rivotril nepatří k typickým návykovým lékům, jsou pacienti, kteří užívají Rivotril i několik let ( epilepsie )! Problém útvarů CNS není ani tak v histologické povaze ( jediným orgánem ), jak lokalizaci. I benigní útvar uložený v důležité CNS oblasti může být stejně nebezpečný jako zhoubný útvar v "méně důležitých oblastech CNS". Každé cizí ložisko působí dráždivě na okolí a z toho pramení řada klinických projevů, ve Vašem případě křeče. Proto musíte léky pravidelně užívat, i kdyby tam bylo vysoké riziko závislosti. Ale Váš případ to rozhodně není. Závěrem snad jen tolik. Rozhodně musíte podstoupit doporučená vyšetření k posouzení dynamiky onemocnění. Pokud Vám toto neurolog odmítá, obraťte se na neurochirugické pracoviště, kde mají o Vás vstupní informace.Stejně tak Vám mohu nabídnout event.konzultaci (ale se všemi dosavadními výsledky - zejména snímky NMR !!!) na zdejším pracovišti ve FN Bohunicích na neurochir.klinice. S pozdravem a přáním hezkého dne MUDr.Věra Tobolíková

Vloženo: 13.02.2002 22:32:14

Zpět na výběr témat

Stránky: [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7],[8],[9],[10],[11],[12],[13],
Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205