Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 279

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Aterom - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Ještě jsem si všiml, že je vedle ateromu je pruh mírného zarudnutí hned v tříslech. Na zarudnutí se nachází také pár podobných ateromů. Je to tu asi 10 dnů. Mažu Višněvského balzám a mírně se to zlepšilo. Nijak to neboli, nesvědí. Možná že je to jen opruzeni? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vloženo: 24.09.2019 21:23:20

Aterom?

Dotaz:
Dobrý den. V třísla mám asi již 20 dnů něco co vypadá jako beďar. Pod tím se ještě pár dní zpět dala nahmatat jakási boulicka, teď už je ale o.hodne menší a skoro nehmatatelná. Nijak neboli, místo není zarudle, nevadí. Pouze při macknuti se okolí ni vytvoří červený pruh kolem dokola, to ale.nejspise z důvodu zastavení průtoku krve. Může jít o aterom a případně, měl bych to nějak řešit? Zatím delší dobu mažu Višněvského balzám. Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně se o ucpanou mazovou žlázu jedná, ale již se hojící. Nijak zvlášť bych to neřešila. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.09.2019 16:01:02

krev ve stolici

Dotaz:
Dobrý den, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, párkrát jsem v poslední době (asi dva týdny) zjistila, že mám krev ve stolici. Jinak stolice je normální, nejedná se ani o průjem ani o zácpu. Na velkou stranu chodím nepravidelně (ne každý den) už hodně dlouhou dobu. O co se může jednat a co mám nyní dělat? Je mi teprve 31 let. Děkuji za odpověď. D.

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě navštivte svého praktického lékaře, který Vás vyšetří přes konečník, a může dle nálezu provést další vyšetření (krevní obraz, stolice na okultní krvácení), ev Vás odešle na další vyšetření (rektoskopie, kolonoskopie,...). Může se jednat pouze o hemeroidy, o fisury v oblasti konečníku, polypy, záněty střev, vážnější diagnózy jsou ve vašem věku méně pravděpodobné, ale i ty se musí vyloučit. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.09.2019 13:52:58

podezdření na cizopasníky

Dotaz:
Dobrý den,jsem od mala u zvířat /KONĚ,PSI,/ a mám podezdření na cizopasníky .Na koho se mám obrátit ,? DĚKUJI MÁM 50 let

Odpověď:
Dobrý den, obrátit se můžete na svého praktického lékaře nebo na ambulance infekčních nemocí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.09.2019 11:39:44

Bolest břicha nad pupkem

Dotaz:
Dobrý den, již několik let mám bolesti břicha nad pupkem (pod žeberním trojúhelníkem). Před 7 lety mi vzali žlučník, ale bolest se objevuje stále. Přichází kdykoliv, i v noci ze spánku. Začne bolestí nad pipkem, která je stále silnější, přechází do bederní páteře, někdy je to provázeno zvracením, které nepřináší úlevu. Byl jsem na ultrazvuku, ale na nic se nepřišlo. Už si nevím rady. Děkuji za nějakou radu.

Odpověď:
Dobrý den, bolesti v této oblasti mohou mít celou řadu příčin. Může se jednat o bolesti zádové, příčina může být v trávicím traktu (žaludek, slinivka břišní), což vzhledem ke zvracení je více pravděpodobné. Doporučovala bych doplnit ještě gastroskopii, ev CT vyšetření břicha. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.09.2019 13:58:29

Otoky kotníků

Dotaz:
Dobrý den, Chtěla jsem se poradit. Od března mám nateklé oba kotníky a jsou celkem bolestivé. V levém kotníku mi občas projíždí ostrá bolest. Nevíte co s tím dělat? K obvoďákovi moc jít nechci. Dostala bych okamžitě léky,aniž by se provedlo nějaké vyšetření. Děkuji za radu.

Odpověď:
Dobrý den, primárně byste měla svého praktického lékaře navštívit, pokud k němu nemáte důvěru, je otázka jeho změny. Většina specialistů požaduje žádanku od praktického lékaře, i když to není potřeba. Otoky dolních končetin mohou mít celou řadu příčin (cévní, polékové ,kardiální, revmatologické, ...), a po internetu se diagnostika dělat nedá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.09.2019 17:50:40

generalizovaná ateroskleróza

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se od vás dozvěděla, co je to generalizovaná ateroskleróza. Je to uvedeno jako příčina úmrtí mého dědečka. Co je to ateroskleróza, to samozřejmě vím, ale zajímá mě ten výraz generalizovaná. A ještě něco, jsem odjakživa zvyklá používat výraz arterioskleróza (podle céva = arterie) a najednou většinou čtu ateroskleróza. Tak co je vlastně správně? Děkuji za zodpovězení mých dotazů. Věra Hemrová

Odpověď:
Dobrý den, generalizovaná ateroskleróza je stav, kdy dochází k ucpávání cév povšechně v celém těle, často se uvádí jako příčina smrti místo "stáří", které by se nemělo jako příčina smrti uvádět. Pojem arterioskleróza se už moc nepoužívá, ale v podstatě znamená to samé co ateroskleróza - jedná se o ucpávání arterií, tedy tepen, jejich kornatěním. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.09.2019 17:15:35

Zapíchnutá tříska

Dotaz:
Dobrý den. Včera jsem si do místa mezi palcem a ukazováčkem píchl miniaturní třísku, jedna šla vyndat, ale druhá tam pořád je. Místo desinfikuji, pokoušel jsem se ji vyndat pinzetou, jehlou, ale je stále v podkoží. Místo není nijak rudé, nebolí, nic. Stále nevím, zda je již vyndaná nebo ne, na pokožce je stále hnědá malinká tečička. Mám počkat až si s ní tělo poradí, popř. zkusit podle návodů zalepit směs vody a sody jedlé? Může vyjít i sama a tělo si s ní poradí? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, pokud není zánět, počkejte, jestli si s ní tělo poradí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.09.2019 15:55:59

Bolesti břicha

Dotaz:
Dobrý den. Před 3 dny mě bolela oblast pupíku i uvnitř - to po pár hodinách zmizelo. Poté začali mírné a občasné střídavé píchavé bolesti v oblasti podbříšku skoro až u stehen na levé a pravé straně. Pokud nad tím nepřemýšlím tak ani nevím že takové bolesti jsou. Trvají už asi 4. dnem a jsou mírnější a mírnější. Mohlo by se o něco jednat nebo to může souviset s tím šťouráním v pupíku? Mockrát děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k četnosti Vašich dotazů a k tomu, že i sám uvádíte, že pokud nad tím nepřemýšlíte, tak ani o bolestech nevíte, se jen moc sledujete. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.09.2019 09:25:41

Bolest holenních kostí

Dotaz:
Dobrý den. (Je mi 16 let) Mohl bych se prosím zeptat zda se může o něco jednat? Občas, pokud jsem unavený, někdy i bez únavy mě střídavě třeba 10 minut bolí obě spodní nohy - jakoby holenní kost. Pamatuji si že jsem na to vždy před pár lety trpěl a občas mě také nohy boleli a vždy zabíralo namazání Alpou. Může přetrvávat růstová bolest až doteď nebo by se mohlo jednat i o rakovinu? Na obou holenních kostech mám pár malinkatých hrbolků a podél kostí na obou nohách v celé délce je jakýsi tuhý pruh, jakoby 'ochrana', ale to je asi běžné. Je to normální? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, jste stále v růstovém období, tak se o růstové bolesti jednat může. Pokud se Vám něco nezdá, a máte strach z rakoviny, přes internet se to nevyřeší, navštivte svého lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.09.2019 14:19:04

Borelioza

Dotaz:
Dobrý den. Mezi 23.7-26.7.19 jsem měla klíště na PRAVE noze v ohybu nohy - v jamce za kolenem. Mezi 19.8-21.8.19 se mi objevila cervena skrvna,ALE na LEVE noze v jamce za kolenem. Skrvna se mi zacala zvětsovat od 2cm pred odjezdem na dovolenou nyní do 8,5cm. K lekari jsem sla se skrvnou červenou 7,5cm, protoze jsem byla v tu dobu na 11denní dovolené mimo CR. Lekarka stanovila boreliozu a dala mi 9.9.19 ATB Doxyhexal 200mg na 14dní a 1tb denne po 24h. Chtěla bych se zeptat, zda verze 200mg stací na prelečení boreliozy v tomto stadiu nebo by jste zvolili radeji silnejsí redení tj. 400mg. A zda 14denní lečebna terapie je dostacující k uplnému přelecení. Také mě znepokojuje, že skrvna stále roste a místo mám teplé. Jinak skrvna behem dne jevi znamky cerveho kruhu a bíleho stredu - typicky pro boreilozu. Dekuji za odpoved. Simona

Odpověď:
Dobrý den, dle doporučení české společnosti infekčního lékařství se erythema migrans léčí např 200mg doxycyklinu po dobu 10-14 dní, většá dávka není doporučována. Léčba je tedy nastavena správně. ATB většinou zaberou s jistým zpožděním, vydržte. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.09.2019 19:18:34

Dotaz - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Moc se předem omlouvám, vím že je to asi běžné, ale potřebuji se pro svůj klid zeptat. Nachází se běžně v podkoží pupku taková boulička, která na zatlačení bolí - je to nejspíše zbytek po pupeční šňůře? Nezlobte se na mě prosím kvůli hloupému dotazu. Mockrát Vám děkuji. Přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, ano je to běžný nález. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.09.2019 22:31:43

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Chtěl jsem se vás zeptat zda se běžně v období puberty může jednou za čas udělat v pupíku jakýsi bordel, možná strup ktery lze zthnout, ale nikdy nekrvaci. Měl bych zvýšit hygienu nebo se o něco může jednat? Dela se mi to uz dloiho. Četl jsem i možnou souvislost s kýlou, ale žádné příznaky kýly nemám. Ještě chci doplnit, že hrubsim štourání v pupku cítím nepříjemnou bolest, je to běžné, protoze je s něčím propojen a proto boli?

Odpověď:
Dobrý den, pupík má speciální záhyby, a proto se v něm více špína ukládá, časem může i ztvrdnout. Chce to jen při hygieně na tuto část nezapomínat, ale také to nečistit násilím. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 08.09.2019 13:13:20

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, mockrát děkuji za předešlou odpověď. Pokud jsem je již několikrát použil společně s desinfekcí, mohli chloupky v ráně něco napáchat? Pravidelně jsem ránu myl.

Odpověď:
Dobrý den, ne, jen znečišťují prostředí a mohou prodloužit hojení. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.09.2019 19:50:22

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, zda je vhodné používat tampóny místo chirurgického krytí? Jsem asi 4 týdny po ambulantním ošetření abscesu. Několikrát jsem na tampon nanesl mast betadine (dezinfekční mast) a přikryl nim malý otvor po abscesu. Je to vhodné, mohlo se tam něco z tamponu dostat, pr zanést infekce? Tampony byly čisté nepoužité. Chirurgické krytí jsem přestal používat protoze se mi začaly dělat opruzeniny.

Odpověď:
Dobrý den, tampony bych si k ráně nedávala, jednak pouští chloupky a jednak se nejedná o sterilní materiál. Místo chirurgického krytí můžete použít sterilní čtverce. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.09.2019 18:08:01

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205