Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 147

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Co dál?

Dotaz:
Upravují dotaz..mělo být Pep test..pepsinovy test,děkuji (chybné uvedeno pro test)

Odpověď:
viz odpověď níže

Vloženo: 26.02.2019 10:55:41

Co dál?

Dotaz:
Dobrý den,mám dilema..nevím,co dál..jsem ,3/4 roku po fundoplikaci z důvodu refluxu a Barettova jícnu, obtíže jako knedlík v krku,zahlenění..bolest v krku však stále..byla jsem za tu dobu už dvakrát na kontrolní endoskopii,kde nález v pořádku,manžeta prý těsní dobře,reflux nepřítomen..i se zlepšila histologie na Barett. Přes mé potíže ještě proveden Pro test,kde výsledek bohužel pozitivní..tak tedy nerozumím tomu,když manžeta těsní, jakto,že mám obtíže stále? Nevím,co dělat..léky Ipp nepomáhají,na naopak,bez nich mi je lépe..žádné jídlo mi nedělá problém,jen ten Krk mne trápí,už je to k nevydrženi..někdy je to lepší,jindy zas horší..v plánu je reoperace,které se však velmi bojím a zvažují,zda na ní jít ..avšak nechci trpět do konce života..co byste dělala na mém místě?? Jsem zoufalá, děkuji

Odpověď:
Dobrý den, nejsem gastroenterolog, ale pokud jsou lékaři nakloněni reoperaci, tak asi mají důvod se domnívat, že by to mohlo pomoci. Jestli by to měla být možnost, jak se obtíží zbavit, pak je jen na vašem rozhodnutí, jestli to znovu jste ochotná podstoupit. Samozřejmě nikdo nezaručí, že se vše na 100% povede a obtíže zcela odezní. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.02.2019 10:53:24

vysoký tlak

Dotaz:
Dobrý den, je mi 52 let a cca před 10 lety mi byl zjištěn vyšší spodní tlak 90-94, lékařka mi nasadila egilok 0.25 a loristu 50, vše 1x denně..tlak se upravil do normálu a bylo vše v pořádku. Asi před 3 lety se mi podařilo zdravou stravou zhubnout nadváhu 30 kg a tlak jsem měla pak s léky nízky, takže mi lékařka odebrala Loristu, po další kontrole asi za 2 měsíce,tlak opět nízky, takže mi ubrala Egilok 0.25 a měla jsem ho pouze půlku tablety, po další kontrole tlak v pořádku, takže navrhla úplně vysadit lék ,protože prý beru úplně nepatrné množství, to bylo začátkem června 2018. Při kontrole cca za 2 měsíce i při mých občasných měření doma za tu dobu,byl tlak i bez léků přímo ideální i trošilinku ještě občas nižší. Před 3 týdny jsem byla na běžné kontrole a tam mi naměřili vrchní tlak 148, dostala jsem holtera a ten zjistil, že po celou dobu monitorování byl spodní tlak ok, ale vrchní stále v hodnotách 142 - 158. Nasadila mi léky Temisartan Sandoz 80 mg, beru je již 14 dnů a vrchní tlak je stále stejný, vůbec ani trochu neklesl...dopoledne 143-145 a odpoledne,večer 145-159. EKG jsem měla v pořádku a krevní testy - cukr,ledviny,játla,cholesterol atd. vše v pořádku. Je pravda, že jsem z rodinných důvodů už cca půl roku v dost velkém stresu a také zřejmě u mě začíná menopauza, může to být tato příčina ? Už také mě cca 2 měsíce bolí velmi záda, spíš takové napětí zad, což také přičítám stresu. Tak ted nevím, jestli ještě vyčkat, že lék přeci jenom zabere, nebo požádat o změnu léku a nebo také jestli aspoň ze začátku neužívat i nějaké léky na zklidnění,třeba Neurol, samozřejmě po poradě s lékařkou. Jsem z toho samozřejmě vystrašená a nervozní, což asi také není dobře. Jinak se léčím pouze se zvětšenou štítnou žlázou-Letrox 50, ale po vyšetření,také hodnoty v pořádku. Moc vám děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, Váš vyšší tlak může mít více příčin, a mezi ně může patřit jak větší stres, tak i reakce na chronické bolesti. Pokud Telmisartan nefunguje, je na místě změna léků, a pokud váš lékař usoudí, že určitý podíl by mohla mít i psychika, pak nějaké lehké anxiolytikum by také mohlo být s efektem na úpravu tlaku. Vše určitě proberte se svým lékařem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.02.2019 15:11:20

rakovina hrtanu

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat jestli se pozná rakovina hrtanu endoskopickým vyšetření endoskop zaveden nosem ale jen asi na horní okraj hrtanu,žádnou trubíčku jsem nepolykala,na ORL, mám delší dobu asi půl roku potíže typu tlaku v krku,zahlenění v krku ,občasné potíže při polykání a dušnost a jako by se mi v krku něco nastavilo a až po třeba deseti minutách se to uvolní a začnu odkašlávat,je to velice nepříjemné,byla jsem již několikrát na orl,ale vždy mi bylo řečeno že je vše v pořádku,tak se chci zeptat jaké případné vyšetření ještě podstoupit,nebo zda toto endoskopické stačí k vyloučení případnému závažnějšímu problému děkuji

Odpověď:
Dobrý den, hrtan je součástí dýchacích cest, takže žádnou trubičku ani polknout při vyšetření hrtanu nemůžete (to by se pak jednalo o gastroskopii). Předpokládám, že lékaři viděli, co měli, a tedy i hrtan, pokud nic neshledaly, pak je jistě vše v pořádku. Tlak v krku může být i z oblasti trávicího traktu (zde bych ev doporučovala gastroskopii), ev "z venku" ze zvětšené štítné žlázy, od krční páteře,... Mohlo by se jednat i o alergické projevy. Pokud se příčina nezjistí, pak obtíže mohou být i psychického rázu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.02.2019 19:58:57

Neúplná blokáda levého ramenka

Dotaz:
Dobrý den dnes mi na ekg v rámci prevence sdělili,ze mam neuplnou blokádu levého ramenka,,můžete mi prosím trochu obecněji vysvětlit.Dekuji Eva

Odpověď:
Dobrý den, jde o změnu na EKG, která se vyskytuje poměrně vzácně (narozdíl od imkompletní blokády pravého Tawarova raménka). Nemusí nic znamenat, ale může poukazovat i na přetížení levého srdce (např. u hypertenze, chlopenních vad, ischemické choroby srdeční...). Doplnila bych ECHO vyšetření . S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 08.02.2019 16:24:09

Teploty

Dotaz:
Dobrý den chtěla bych se zeptat už asi měsíc mám teploty mezi 37,3-37,6 krevní obraz i crp mám v pořádku jen zvýšený cholesterol 5,7 cítím se unavená slabá a často se mi motá v hlavě ale můj lékař se na mě dívá už docela divně ale ani po lécích snižující horečku teplota neklesá je to dost nepříjemné chvíli je mi horko chvíli zase zima a mám zhoršené nálady a nejraději bych prospala celý den už jsem z toho zoufalá prosím o radu kde se nechat pořádně vyšetřit popř.o co by mohlo jít děkuji PS: těhotná nejsem nemám ani žádné gyn.problemy

Odpověď:
Dobrý den, oporučuji vyšetření na imunologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 31.01.2019 21:27:40

Zalykani

Dotaz:
Dobrý den jsem cca 8 měsíců po lehké mrtvici cítím se v pořádku a nevím jestli sem můj dotaz patří i tak bych potřeboval radu s hybnosti a paměti nemám nijak velké potíže jediné co mám horší je řeč ale i to se zlepšuje ale nejvíce mě děsí mé zalykani přijde to z ničeho nic zaskočí mi a než vše odkašlu mám pocit že už se nedokážu nadechnout je to velice nepříjemné zvlášť na veřejnosti dusím se i několik minut můj ošetřující lékař mi ukončil nemocenskou a já jsem řidič z povolání a mám obavy se s tímto problémem mému lékaři svěřit a tak bych potřeboval radu jsou nějaké cviky na to? Nebo budou potřeba nějaké léky? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by bylo dobré zjistit příčinu, a proto se svěřit svému praktickému lékaři. Ten Vas pak nasměřuje k dovyšetření ke specialistovi (ORL, plicní). Dále byste po mrtvici měl být sledován I neurologem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 31.01.2019 21:15:35

Nemoci jicnu

Dotaz:
Dobrý den prosím o vysvětlení nálezu. Jícen- lumen volné, sliznice klidná v horním i středním jícnu Z- linie nerovná ve 37 cm od řezáků na č7 je patrný malý mechový výběžek cca 5-7 mm,jinak orálně od Z-linie 1 cirkulární eroze délka kolem 5-6 mm nesplývající s mechovým výběžkem. Kontrolní gastroskopie na jiném pracovišti nejlépe Ostrava s pomocí NBI a použitím kyselinou octovou včetně cílové biopsie z jícnu- mechový výběžek vycházející ze Z-linie.prosím o vysvětlení mám obavy že jde o něco vážného. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, zřejmě se ptáte na mechovitý výběžek, jehož původ však není ve vašem případě zjistitelný z gastroskopie, proto Vás lékaři odesílají k podrobnějšímu vyšetření, čímž je cílená biopsie (tedy odebrání vzorku na histologii) a NBI, což je speciální endoskopická metoda, využívána na specializovaných pracovištích (pro laiky - "vidí víc než běžná gastroskopie"). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.01.2019 09:24:14

Svalova slabost

Dotaz:
Dobrý den. Asi měsíc mě trápí pocit necitlivosti všech končetin, trnuti a mravenceni nohou, někdy mám pocit, že mě nohy neunesou, občas vypadavani předmětů z rukou. Asi 16 let se léčím na bechterevovou nemoc. Před měsícem jsem navštívila lékaře a v současné době chodím na rehabilitace. Byl mi rovněž dělán rentgen krční a hrudní páteře take před měsícem se závěrem: artroza krční páteře 4. stupně. Chtěla jsem se zeptat, zda tyto potíže může způsobovat již zmiňovaná diagnóza, nebo se mám obávat nějakého vážnějšího svalového onemocnění? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k tomu, že z oblasti krční míchy, která je schována v krční páteři, jsou inervovány horní i dolní končetiny, a vaše krční páteř má těžkou artrózu, příčina těchto obtíží může být opravdu z této oblasti. Samozřejmě nelze vyloučit i jiné nemoci, proto by bylo vhodné, aby Vás vyšetřil minimálně neurolog. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.01.2019 11:13:38

Trávení

Dotaz:
Dobrý den prosím o vysvětlení. Jícen- lumen volné, sliznice klidná v horním i středním jícnu Z- linie nerovná ve 37 cm od řezáků na č7 je patrný malý mechový výběžek cca 5-7 mm ,jinak orálně od Z- linie 1 cirkulární eroze délka kolem 5-6 mm ne splývající s mechovým výběžkem. Kardie: ve 41 cm od řezáků je patrná malá axiální hiátová hernie 15-20 mm.Žaludek: lumen volné, sliznice fundu klidná s mírným políčkováním vs helikobakterova jezírka s množstvím žal.šťáv, v inverzi malá axiální hiátová hernie, v antru sliznice erytematická bez ulcerace, odebrán RUT.pylorus prostupný pro endoskop .Duodenum: bulbus a do D2 sliznice klidná. Závěr:refluxni esofagitida- grade B dle L.A.klasifikace, malá axiální hiátová hernie, Antrumgastritida- RUT děkuji

Odpověď:
Dobrý den, dle výsledku gastroskopického vyšetření máte zánět jícnu vznikající v důsledku návratu žaludečních šťáv do jícnu, malou brániční kýlu (stav kdy se část břišního úseku jícnu nebo žaludku dostává do oblasti nad bránici, tedy do hrudníku) a zánět žaludku. U zánětu žaludku je nejčastější příčinou bakterie Helicobacter pylori, a RUT je test, který se provádí ke zjištění její ne/přítomnosti. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.01.2019 12:03:27

Ozdravný pobyt dětí s doprovodem

Dotaz:
Dobrý den, mám 2 letého syna, který se neustále léčí s bronchitidou, má astma. V listopadu jsme byli hospitalizováni pro akutní respirační selhání, nyní bere Seretide 25/50. Ráda bych se zeptala, zda má nárok na lázně nebo jakýkoliv ozdravný pobyt, vzhledem k nízkému věku. Předem děkuji za opověď.

Odpověď:
Dobrý den, pro děti je indikací k lázním samotné astma i recidivující bronchitidy. Proberte situaci s dětským lékařem (ať už praktickým nebo plicním), který situaci zhodnotí a lázně může indikovat. Konečné rozhodnutí pak bude mít samozřejmě revizní lékař pojišťovny (většinou nebývá problém se schválením). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.01.2019 13:42:47

rentgen

Dotaz:
Dobrý den. Asi 20 let mám bolesti páteře, diagnóza zní Bechtěrevova nemoc. Z toho důvodu chodím jednou za 3 roky na rentgen nebo magnetickou rezonancí páteře. Když jsem byla na rentgenu naposledy, překvapil mě udivený výraz laborantky, když jsem se jí zeptala, zda je všechno v pořádku, řekla mi, že k tomu se nemůže vyjadřovat. Výsledky rentgenu zatím neznám, tak jsem se chtěla zeptat, jestli na prostém RTG snímku by byl vidět i nádor páteře? Jak dlouho trvá než lékař vyhodnotí snímek? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, laborantka se opravdu k ničemu vyjadřovat nemůže, a z jejího výrazu bych nesoudila, že na snímku je něco špatně. Jinak za běžných okolností jsou snímky popsány lékařem ještě ten samý den, výjimečně později (záleží na pracovišti). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.12.2018 11:12:23

Zaludek,jicen

Dotaz:
Dobrý den,jaka je lecba pri refluxu.pokud se nevraci kysely,ale zasadity refluxat??IPP jsou bez ucinku..problemy stale,je to vycerpavajici..navic zjisten Barret,děkuji

Odpověď:
Při duodenogastrickém refluxu se v první řadě užívají prokinetika (která ovlivňuje motilitu trávicího traktu), v některých indikacích i kyselina ursodeoxycholová (ovlivňující složení žluči). Vše je ale vázáno na lékařský předpis. Konzultujte tedy se svým ošetřujícím lékařem další postup. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.12.2018 18:11:02

cigaretový kouř

Dotaz:
Dobrý den, jsem v situaci, kdy nevím co si počít a proto hledám pomoc. Již delší dobu pozoruji, že cítím cigaretový kouř i tam, kde se vůbec nevyskytuje. Je to hrozný pocit, když kuřákem nejsem, dokonce mám pocit, že se dusím. Prvně se to projevovalo pár krát do roka, dnes je to často i několikkrát do měsíce. Byla jsem na magnet. rezonanci mozku, tam vše v pořádku, u ORL také vše v pořádku, jsem zoufalá, prosííííím o radu co by to mohlo být a na koho se obrátit ???? Děkuji vřele G.

Odpověď:
Dobrý den, jedná se o chybné čichové vnímání (tzv. čichové halucinace), které mohou mít příčinu jak v oblasti čichových buněk, tak v oblasti centrálního nervového systému, nebo v oblasti drah, které tyto 2 oblasti spojují. Udáváte, že na ORL nic neobjevily, ani na MR mozku. Doporučuji ještě absolvovat kompletní neurologické vyšetření, pokud nebylo absolvováno (čichové halucinace mohou být i projevem aury před migrenózním nebo epileptickým záchvatem). Často se však příčina nezjistí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.12.2018 11:16:25

Průjem po ATB léčbě

Dotaz:
Dobrý den, před 6 dny jsem byla propuštěna z nemocnice, kde mi byla po dobu 4 dnů ve formě kapaček podávána ATB Penicillin G a Oxacillin á 4 hod. Na závěr mi byl ještě píchnut Pendepon. V sobotu, tedy 3 dny po propuštění, se mi objevil silný průjem, který mě trápí zejména po ránu, po zbytek dne je to pak ok. Chci se jen zeptat, zda je to normální, aby se průjem objevil až 3 dny po ukončení léčby. Jinak se cítím být zdravá. Moc děkuji,.

Odpověď:
Dobrý den, průjem po antibiotikách se může objevit s odstupem, v důsledku nevyrovnaně střevní mikroflóry. Doporučuji užívat probiotika, dodržovat dietu při průjmech. Pokud průjem bude nadále, nebo silný, doporučuji navštívit praktického lékaře, aby vám provedl výtěr z konečníku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.12.2018 14:46:57

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205