Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 105

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Lagosa

Dotaz:
Dobrý den, pan doktor mi na ztučnělá játra předepsal Lagosu, brala jsem jí cca 1/2 roku a teď mi řekl, že je to zbytečné, že to jsou vyhozené peníze. Závěr ze Sono vyšetření je Hepatopathia-steatosis. Pomohl by mi nějaký lék játra dát trošku do pořádku ? Nebo pokračovat a brát 1x Lagosu ? Děkuji za upřesnění, jsem z toho trošku zmatená, jednou brát, pak nebrat .....

Odpověď:
Dobrý den, Lagosa patří do skupiny léků nazývaných hepatoprotektiva (tedy léky chránící játra). O tom, zda-li jsou či nejsou účinná, se přou i špičky v medicíně. Já jsem toho názoru, že jde o vyhozené peníze. Pokud máte steatozu, v první řadě se musí řešit vaše hladina cholesterolu, dietní návyky, apod. Navíc játra už nejsou ideální, a tak je důležité se vyhýbat věcem, které je mohou ještě zhoršovat (alkohol, apod). V případě, že budete muset někdy brat nějaké léky, mající vliv na játra (např. některá antibiotika), pak by možná krátkodobé užívání hepatoprotektiv bylo na místě. Ale ne trvale. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.08.2018 16:06:44

pálení žáhy

Dotaz:
Dobrý den. Asi 5 let mě pálí žáha a to skoro denně, na gastroskopickém vyšetření byl zjištěn duodenogastrický reflux, jinak bez nálezu. Střídavě beru různé léky a to Pantoprazol, Helicid, Omeprazol apod. Chtěla jsem se zeptat, které z léků (inhibitorů protonové pumpy) mají nejmenší škodlivost na játra? Občas mívám zvýšené jaterní testy. A ještě jeden dotaz, může se z častého pálení žáhy vytvořit rakovina? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, celkově skupina těchto léků má minimální nežádoucí účinky, včetně účinků na játra. Spíše ovlivňují účinky ostatních užívaných léků, zde nejvíce interakcí má omeprazol. Co se týká rakoviny, při refluxu se mění kyselost prostředí, následkem toho mohou vznikat chronické záněty na sliznicich, které mohou vést při dlouhodobém neléčení až k dysplastickým změnám. Jde ale o několik let až desítky let neléčené stavy, pokud léčba i režimová opatření probíhají, riziko je minimální (jinak studie říkají, že je u nelečených jedinců s refluxem cca 40x vyšší riziko vzniku rakoviny než u jedinců zdravých). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.08.2018 06:22:24

Kam s tím..?

Dotaz:
Dobrý den, nemohu najít, kam směrovat svůj dotaz. Tak to zkouším zde ( na info lince mi doporučili písemný dotaz). Maminka je diabetik a píchá si pomocí per inzulin. A nyní - kam může odevzdat již prázdná pera? Chtěla v lékárně, tam jí odkázali, že to má odevzdat u své dia. lékařky. Když to chtěla udělat, tak v ambulanci jí řekli, že musí do lékárny. Do popelnice to rozhodně nepatří. Kam tedy s nimi? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, lékárna opravdu není povinna převzít použité injekční stříkačky, dle zákona má pouze povinnost vzít nepoužitelná léčiva včetně jejich obalů (takže teoreticky jen injekční stříkačku s nespotřebovaným obsahem). Některé lékárny, většinou nemocniční, však použité injekce přijímají. O tom, jak nakládat s odpadem by vás měl poučit lékař, který injekce předepsal, v ideálním případě by je měl i převzít použité zpět (zde to ale není dáno zákonem, jde pouze o doporučení Státního zdravotního ústavu, protože daný lékař je vlastně považován za původce tohoto odpadu). Jak nakládat s již použitými injekčními stříkačkami udává zákon Č. 185/2001 Sb., o odpadech. Každá obec je povinna určit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat nebezpečné složky komunálního odpadu. Můžete se tedy obrátit na ně. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.07.2018 09:02:51

Godasal 100

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu. Pán doktor mi předepsal jako rizikovému pacientovi (mám výsoký kr. tlak a obezitu) preventivně brát proti mozk. příhodě Godasal 100 a to 1 tabl. denně. Mně, ale po celé tabl. bolí žaludek, zkusila jsem vzít 1/2 a tu snáším dobře. Je možné brát jen půl tabl. když se jedná o prevenci a nedělá mi tak velké problémy ? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, i menší dávka má určité preventivní účinky, ale studie byly dělané pouze na 100mg kyseliny acetylsalicylové. Většinou bývá Godasal dobře snášen, řekněte svému lékaři, jestli nezkusí jiný preparát, pokud se budou i nadále dělat zažívací obtíže, je na zvážení provedení gastroskopického vyšetření k vyloučení zánětu nebo vředu v oblasti žaludku. S pozdravem MUDr. Čiefová.

Vloženo: 13.07.2018 13:44:58

Operace kýly

Dotaz:
Zdravím, jsem po druhé operaci kýly...prní jsem byla operována laparoskopii a kýlu mi sešily, bohužel znovu praskla..tak ted řez (8 stehů ) a dostala jsem do břicha sítku. Jsem 17 po operaci a břicho stále bolí..mám pocit, jako by se to nezlepšovalo každým dnem, připadá mi, že mám břicho nafouklé, oteklé..ale ránu mám klidnou, bez hnisání a pod.- Po té první operaci jsem po týdnu byla bez obtíží. Vím, že tato druhá operace byla větší už kvůli řezu a nechci panikařit..tak se chci jen zeptat, zda je to normální pooperační průběh a to delší hojení a bolestivost je běžné. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, tento stav se nedá posoudit po internetu, pokud máte jakékoliv pochybnosti, raději se nechejte vyšetřit chirurgem, ideálně operatérem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.07.2018 17:18:08

Tetanie

Dotaz:
Dobrý den,prosim jak se pozna tetanie??mam posl.dobou paleni v tele..nejvice na hrudi,paze..nohy..nekdy to jde i do zad..takove paleni az bolest..nasadila jsem horcik a vit.B...da se tetanie zjistit z obyc.vysetreni krve??jinak jsem po fundoplikaci,vysadila jsem leky IPP..tak nevim..zda to ma nejakou spojitost..ale tyto stavy jsem mivala uz pred operaci..jsem skoro dva roky ve velkem psych.vypětí,stesu...uzivala jsem antidepresiva..tak nevim,jak se obtizi zbavit..je to velmi neprijemne a stesujici..nebot nevim,co mi vlastne je.

Odpověď:
Dobrý den, tetanii způsobenou nedostatkem hořčíku nebo vápníku se pozná z krevního odběru. Tetanie však může bát i psychogenní (tedy v psychice), pak obtíže jsou totožné, ale laboratoř normální. Tetanie a psychika jsou hodně často spolu spojené. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.07.2018 11:01:33

Nepravidelný tep

Dotaz:
Dobrý den, pred pár dny jsem si všimla velmi nepravidelneho pulsu (byla to náhoda, před usnutím jsem si lehla tak, že jsem cítila tep). Při nahmatani pulzu na zápěstí byl stale nepravidelný (dvakrat rychle, pauza, zase rychle, pauza... ), ale když jsem to zkusila asi minutě už byl normální. Nevím, jak dlouho to trvalo předtím nez jsem si toho vsimla, nebo jestli to bylo jen po tu minutu. Od té doby si před spaním kontroluji tep, vetsinou pravidelný, ale obcas dva rychle udery a zase pravidelny. Měla bych to resit? P.

Odpověď:
Dobrý den, může se jednat pouze o extrasystoly (nadbytečné srdeční stahy), které jsou benigní záležitostí. Doporučuji ale praktickým lékařem natočit EKG křivku, ev. lze doporučit i EKG Holtera (což je 24-hodinové ambulantní monitorování EKG), který může vyloučit jiné typy arytmií. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.06.2018 23:16:08

Seretide Diskus

Dotaz:
Dobrý den, pán doktor se spletl a napsal mi 3 balení Seretide Diskus 50/250 místo slabšího 50/100. Chci se zeptat, když ho nemůžu vyměnit za slabší, mohu brát ten silný ob den ? Nechci si zvykat na silnější léky. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, dávkování obden nepovažuji za ideální, musí se dávat denně, doporučuji se spojit s Vaším lékařem a domluvit se. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.06.2018 08:42:16

gigantomastie

Dotaz:
Dobrý den, byla jsem na konzultaci na privátní klinice plastické chirurgie a tam mi bylo řečeno, že trpím gigantomastií a mám nárok na operaci uhrazenou zdravotní pojišťovnou (na klinice, která má smlouvu s pojišťovnou). Jsem pojištěna u vaší pojišťovny. Lékař se, ale nezmínil jestli si pak novou velikost můžu vybrat a na internetu jsem se dočetla, že při operaci hrazené ZP se odebírá určité min. množství tkáně. Jak to tedy je?

Odpověď:
Dobrý den, tohle by mohl odpovědět spíše plastický chirurg, já si nemyslím, že by byla nějaká hranice, kolik gramů se musí nejméně odebrat (každá žena má jinak velká a těžká prsa), navíc si to technicky ani nedokážu představit. Před operací budete vše s plastickým chirurgem konzultovat a on Vám jistě vysvětlí, jaká velikost pro Vás pak bude nejlepší. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.06.2018 21:10:05

Fundoplikace

Dotaz:
Dobrý den,jak se nejlepe chovat po fundoplikaci??rezimova opatření,dieta..je nutne spat v polosede??vadi zakaslani ci skytavka?? Nehrozi povoleni manzety?Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, v počátečních fázích po operaci jsou jsou opatření přísnější, postupně se zmírňují. Měla byste se vyhýbat práci v předklonu, zvedání těžkých břemen, zakašlání nevadí, kratší škytavka také ne. Důležité je jíst v sedě, malá a dobře rozkousaná sousta, zapíjet dostatečným množstvím vody. V prvních týdnech se mohou ještě při polykání objevovat obtíže, postupně by se měly mírnit, až zmizet. Nic to ale nemění na tom, že řádně poučena musíte být lékařem, který výkon indikuje a pak i operatérem po výkonu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.06.2018 15:03:20

kýla+diastáza

Dotaz:
Dobrý den,pane doktore. Byla mi zjištěna pupeční kýla cca 2.5 cm a po RT CT i diastáza. Jsem objednaná za měsíc a půl na operaci, kde budou lékaři obojí řešit operačně síťkou. Chci se jen zeptat, protože do operace je ještě celkem dlouhá doba, je běžné, že mě pobolívá břicho, mám ho hodně vypouklé a tvrdé, ale stolici mám pravidelnou. Pokud se ohnu a nebo i slabě zakašlu, cítím bolest nad pupíkem. Jsem i dost unavená, teploty nemám, ale necítím se dobře. Vím, že spousta lidí žije s kýlou nebo diastázou léta a nijak je to asi zřejmě neomezuje,když to neřeší, ale mě to opravdu omezuje celkem dost zdravotně. Je to běžný a nebo možný stav u tohoto onemocnění ? Bojím se, abych něco nezanedbala, vím, že u kýly hrozí uskřinutí, ale to zřejmě nemám, příznaky tomu neodpovídají. Jen mě překvapuje ta bolest a že mě to takto omezuje, zvladnu 50% co dříve...Děkuji za odpověd

Odpověď:
Dobrý den, obtíže, které popisujete, budou pravděpodobně způsobené kýlou i diastázou, každý to vnímá jinak. Při uskřinuté kýle by bolesti byly stálé, nejen v určitých okamžicích. V případě zhoršených bolestí však doporučuji navštívit chirurga. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.06.2018 17:55:38

Uzlina za uchem

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, na pravé tváři se mi často dělá bolestivé akné (boláky), občas (třeba jednou za dva měsíce) se mi zvětší uzlina za uchem také na pravé straně, která za pár dní zase zmizí (jinde zvětšené uzliny nemám) - může to být způsobené právě těmi boláky? Krevní obraz mi v listopadu vyšel prý naprosto ukázkový. Předem moc děkuji za odpověď. Srdečně zdraví Tereza J.

Odpověď:
Dobrý den, ano, zvětšené uzliny mohou být důsledkem akné, zvětšením tak reagují na zánět v kůži. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.05.2018 11:10:05

bolest v podbříšku

Dotaz:
Dobrý den, už třetí den mě pobolívá na levé straně v podbříšku, občas se mi ta bolest projeví i uprostřed, nebo na pravé straně, ale převážně je ta bolest na levé straně. Mám pocit, že je to od zaražených větrů. Mám pořád pocit, že potřebuji na velkou, ale když jdu tak to moc nejde. Na malou chodím normálně. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, ideální by bylo, kdyby Vás vyšetřil Váš praktický lékař, aby rozhodl, jak moc "akutní" to břicho je. Po internetu se takto nedá radit, aby se náhodou něco nepodcenilo. Nemusí jít o nic vážného, jen o nerovnováhu střevních bakterií, ale může jít i jiné obtíže z trávicího traktu, nebo i gynekologického původu. Pokud budou obtíže dlouhodobější, bylo by na místě vyšetření střev. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.05.2018 09:31:14

Krvácení

Dotaz:
Dobrý den , může souviset krvácení po pohlavním styku s jiným onemocněním .např střev ? Urolog nenašel řešení neví a je to uznávaný odborník. Byly provedeny vyšetření ,cystoskopie ,odběry ,MR vše je v pořádku.. Krev se objevuje masivně ,ovšem kupříkladu po ročním , či půlročním odstupu. Již to trvá 3 roky a je to velice stresující i pro mou ženu .Chceme založit rodinu .Nejhorší je, že se neví příčina jen při poslední cystoskopii zjistili že, v tomto místě je zřejmě změněná, či překrvená sliznice v oblasti spodiny močového měchýře a prostaty. Lékař mi řekl, že se s takovým problém nesetkal a zřejmě zde nevidí příčinu ? Dozvěděl jsem, že pokud je problém tam, dá se to nějak opravit laserem . Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud je to krvácení opravdu z močové trubice, není důvod předpokládat, že by mělo být ze střev. Navíc jste absolvoval urologické vyšetření, kde žádnou "spojku" mezi močovým a trávicím systémem neobjevili. Mohlo by tedy jít o příčinu v překrvené sliznici močového měchýře. Co je překrvené, může více krvácet. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 25.05.2018 11:42:22

cholesterol

Dotaz:
Dobrý den. Na preventivní prohlídce mi byl zjištěn zvýšený cholesterol, hodnoty Chol:5,2 a LDL chol: 3,28. Hodnoty HDL chol. jsou v normě a to 1,51. Měřím 168 cm, vážím 68 kg, skoro denně sportuji a stravuji se zdravě, v rodině zvýšený cholesterol nemáme. Chtěla jsem se zeptat, zda výsledky cholesterolu mohly být ovlivněny tím, že jsem asi 16 hodin před odběrem měla jedno vařené vejce?

Odpověď:
Dobrý den, zas tak vysoké ty hodnoty nejsou, nemusíte se toho bát, určitý vliv vajíčka by mohl být, ale nepředpokládám, že by výsledek tolik ovlivnil. Celkově ale i nedodržování diety cca týden před odběrem může hodnoty ovlivnit. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.05.2018 22:21:09

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205