Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 281

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Vedlejší účinky léku

Dotaz:
Dobrý den, dlouhodobě užívám lék TRIPLIXAM 10mg/2,5mg/10mg. V příbalovém letáku jsou uvedeny mnohé vedlejší účinky ale žádný z uvedených se u mne neprojevil mimo vodnatého výtoku z nosu. Ten mne nejvíce trápí v noci, kdy dochází k ucpání nosu, což mne probouzí a jsem nucen si stříknout do nosu nosní kapky abych se vůbec vyspal a tyto obtíže pokračují do dopoledních hodin. V další části dne už takové problémy nemám. Chtěl bych vás poprosit o radu zda se dá nějakým způsobem omezit tyto vedlejší účinky. Pracuji na letišti a je mi nepříjemné před cestujícími neustále posmrkávat a hlavně bych se chtěl jednou za čas nerušeně vyspat. Jinak se samotným lékem jsem velmi spokojen tlak mi snížil na normální stav. Za radu nebo pomoc předem moc děkuji. Ján Sládek

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by chtělo vyzkoušet, jestli jde opravdu o nežádoucí účinek, nebo o nějaký druh alergie na okolí. Doporučila bych ORL a alergologické vyšetření. Jde i zkusit dočasně lék zaměnit za jiný. Neudáváte jaké nosní kapky užíváte, pozor na kapky s adstringentním účinkem (snižující překrvení nosní sliznice), které se smí používat max týden, jinak vznikají paradoxně stejné obtíže, pro které byl lék užíván. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.10.2019 10:07:31

Zánět šlach?

Dotaz:
Dobrý den. Lze si zánět šlach nahmatat? Občas mě bolí zápěstí a lze na jedné šlache nahmatat miniaturní podlouhlé bouličky (do 0,5cm) Mohlo by jít o zánět šlach? Vždy to po 1 dni přejde a je to většinou po nějaké námaze. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ne, bouličky nejsou projevem zánětu šlach. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.10.2019 16:09:54

Dotaz - kožní

Dotaz:
Dobrý den. Mohou mít boule ve tvářích pod kuzi (pohyblivé cca 5 cm veliké v obou tvářich) a na čelistí, na zádech v podkoží (malé 2 cm pohyblivé) nějaký extrémní dopad na zdraví nebo by to mohlo počkat 2-3 měsíce kdy mám cestu na kožní? Boule už mám dlouho (asi půl roku) a zatím se zvětšily možná jen trochu, tak zda by to ještě počkalo. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, 5cm boule jistě nejsou normální, než půjdete na kořní, navštivte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.10.2019 19:14:06

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může se něco stát když mi spadl hrot propisky na misto v hlavě u týlní kosti v tom místě bez vlasů? Mám tam teď beďary či boláky. Mohlo se něco stát? Možná že se tam jen malinko zappíchla a možná že ani ne. Může z toho být např i otrava krve? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám, že by se nemělo nic stát. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.10.2019 09:35:26

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Mohlo by se prosím o něco jednat? Na hlave se mi dělají boláky či beďary - zkontrolováno koznim lékařem který je nevidel protoze jsem je zrovna nemel ale předepsal šampón a olejíček, protože se tyto boláky prý v souvislosti s akné dělají. Akorát teď za poslední týden se mi jeden bolák udělal v oblasti týlní kosti, tam kde je takový ten kruh kde neroste moc vlasů. Udělal se blízko kosti, po 2 dnech zmizel, teď je tam jen malinká seschlá část. Na zatlačení je oblast či i kost bolestivá. Normálně ale neboli a ani o tom nevím. Otazka je, zda se může o něco jednat nebo bolest pochází od beďaru? Pár takovýchto oblasti je na hlave více ale u nich bolest zmizí nebo je doprovázena beďarem. Také se občas stane že mě bolí jako kdyby kořínky vlasů, ale to může být př z přeležení nebo od těch beďaru. Může se teda o něco jednat třeba něco v souvislosti s lebkou, mozkem apod.? Mockrát vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, "beďar" je vlastně lokální zánět, a zánět bolí, proto je kůže při dotyku citlivější. Vše pravděpodobně souvisí s akné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.10.2019 18:58:19

Vypití čaje

Dotaz:
Dobrý den,. Můžu se prosím zeptat, zda se může něco stát když jsem vypil malé množství 2 dny starého čaje? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, nebojte, nic se Vám nestane. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.10.2019 17:47:48

Bolestivý pupek

Dotaz:
Dobrý den, když si přitlačím na pupek, cítím nepříjemnou bolest a na pohmat jako by byl zduřený. Všimla jsem si toho před třemi dny, ale nevím, jak to dlouho trvá, protože jinak, bez přitlačení, mě to nebolí, přišla jsem na to víceméně náhodou. Nemám zažívací potíže, ani nevolnost, nemám teplotu. V současné době užívám antibiotika na boreliózu. Nevím, co se děje. Můžete mi, prosím, poradit?

Odpověď:
Dobrý den, bohužel bez vyšetření se poradit nedá, může jít o nějaký zánět, doporučuji navštívit praktckého lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 08.10.2019 11:08:50

Absces?

Dotaz:
Dobrý den, v tříslech až skoro dole pod šourkem se mi 2 dny zpátky udělal bolestivý pupínek, cca 0,5 cm a za poslední den se mírně zvětšil, bolí pouze na pohmat, okolí není nijak hodně teplé, v klidu bolí jen hodně mírně. Půjde o beďar nebo následek př. zapářky? Může jít i o absces? Nic nevytéká, žádné horečky, apod. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně půjde jen o tzv "beďar", zkuste přikládat teplé obklady, promazávat nějakou protizánětlivou mastí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.10.2019 18:26:09

Bordel za nehty

Dotaz:
Dobrý den. už asi 3 roky, možná že od narození se mi za oběma ukazováky dělá jakýsi bílý ztvrdlý bordel či seschlá kůže a když to vyškrabuji tak je kůže za nehtem malinko červená a bolestivá. Někdy se stane, že prst roste jako kdyby 2x (je zde normální nehet a pod tím jako kdyby druhý ale tenoučký - možná, že to je normální) Může to být příznak nějaké nemoci nebo se to stává, popř. co bych s tím měl dělat? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, může jít jen o špínu a následné podráždění kůže, bohuel si to nějak nedokážu předtsavit, kdyžtak se svěřte svému praktickému lékaři. Změny na nehtech mohou být také důsledkem nedostatku vitaminů a minerálů. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.10.2019 14:43:38

neschopenka

Dotaz:
Dobry den, byla jsem na operaci s kolenem v srpnu v nemocnini byla vystavena neschopenka a boužel jsem nevěděla, že se mám podobu 3 dnu dostavit ke svému praktickému lékaři. A šla jsem tam až po měsíci a půl, že chci neschopenku ukončit sestřička řekla že jsem se měla dosstavit po propuštění z nemocnice. Každopádně že mám přijít v pondělí až tam bude pan doktor jaké je prosím řešení dále a je to závažný problém?

Odpověď:
Dobrý den, samozřejmě to problém je, jak velký už Vám ale nesdělím, protože s takovou situací nemám konkrétní zkušenosti (max s pár dny). Váš ošetřující lékař se může pokusit (ale není to jeho povinnost) zaslat na OSSZ žádost a vysvětlit okolnosti. Protože si Vás PL nepřevzal, vedli Vás v neschopnosti v nemocnici, ale pokud oni na druhou stranu PN se žlutým pruhem napsali, že Vás předávají od určitého dne do péče jiného lékaře, ke kterému máte povinnost se do 3dnů dostavit, a vy jste tak neučinila, tak jste vlastně nikde vedena nebyla, ani nedocházela na kontroly, a tím pádem jste neplnila povinnosti práce neschopného, a neměla byste mít nárok na vyplacení dávek. Navíc po 14 dnech v PN a ke konci každého měsíce jste měla do práce dodávat tzv. lístek na peníze, který by Vám lékař vedoucí PN měl vystavit. Teď záleží na reakci Vašeho praktického lékaře a následně odpovědi OSSZ. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.10.2019 20:21:46

Bouličky na žebrech - doplnění

Dotaz:
Dobrý den, moc se omlouvám, jen bych chtěl doplnit dotaz, který je níže zkopírovaný. Pokud jsou boličky v prsu v pořádku, dle pana doktora a vyskytují se podobné i na žebrech, měl bych mu je ukázat nebo také o nic nepůjde když jsou skoro stejné? Je mi ho opravdu blbé otravovat, tak to chci vyřešit jen takto. Mockrát děkuji. Dobrý den, podobné boule v prsech jsem již ukazoval praktickemu lékaři, konstatoval že se o nic nejedná, podobné jsou i mimo žebra v podkoží, je mi už trapné mu to ukazovat podruhé když ty v prsu již vyšetřil. Mohu to ukázat například na chirurgii či na koznim, nebo to nechat být a počkat zda zmizi/ nebudou se zvětšovat? Mockrát vám děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, internetová poradna nenahrazuje návštěvu praktickým lékařem a praktický lékař je tu od toho, aby Vás vyslechl, a uklidnil Vaše obavy. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.10.2019 17:11:57

Sinus pilonidalis

Dotaz:
Dobrý den. Byl jsem asi před měsícem a kousek na ambulatním ošetřením abscesu z důsledku sinus pilonidalis. Mám zde takovou tu 'chodbičku' - píštěl, který vede po kůži až skoro ke konci kostrče. Tato čára (píštěl) malinko zrudla, místo tedy nebolí při normální činnosti, pouze hodně mírně na pohmat, začala se mi také malinko odlupovat kůže, myslíte že to bude další vznikající absces nebo to může být i opruzené či podrážděné? Nijak to nebolí, toto zarudnutí je mimo sinus pilonidalis, je malinko níže. Měl jsem to poprvé, v případě recidivy uvažovat o operaci, ale nepřijde mi, že by to byl absces protože by to patrně hodně bolelo. O co se tedy prosím může jednat? Mockrát děkuji za odpověď a přeji vám krásný den.

Odpověď:
Dobrý den, o recidivu nejspíš nepůjde, absces opravdu hodně bolí. Spíše i vzhledem k loupající se kůži jde o podráždění. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.10.2019 17:09:29

Kalcifikace po kyčelní endoproteze

Dotaz:
Prosím o odpověď. Jsem rok po TEP kyčle a mám stále bolesti ve stehně.na rtg je patrná kal indikace.ortoped mě posílá do nemocnice na lapáky,že to zkusí "rozpustit",je to možné? Děkuji za odpověď.jarda

Odpověď:
Dobrý den, bohužel nejsem ortoped, s tímto nemám zkušenosti. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 02.10.2019 20:28:08

Boule za uchem

Dotaz:
Dobrý den. Za uchem se mi udělala bolestivá boule. Normálně nebolí, pouze na zatlačení. Jsem aktuálně nachlazený, tak zda to nemůže souviset s tím ... Místo oteklé nijak není, ani zarudlé. Bulka není pohyblivá, veliká cca 1-2cm a je tvrdá. Mohlo by se o něco jednat nebo mohou být tyto bulky, tvrdé jako kost, za uchem normálně? Měl bych počkat zda se ztratí? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, půjde o zvětšenou lymfatickou uzlinu v důsledku nachlazení. Po infekci se postupně budou zmenšovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 30.09.2019 20:20:42

Bouličky na žebrech - doplnění

Dotaz:
Dobrý den, podobné boule v prsech jsem již ukazoval praktickemu lékaři, konstatoval že se o nic nejedná, podobné jsou i mimo žebra v podkoží, je mi už trapné mu to ukazovat podruhé když ty v prsu již vyšetřil. Mohu to ukázat například na chirurgii či na koznim, nebo to nechat být a počkat zda zmizi/ nebudou se zvětšovat? Mockrát vám děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, pokud Váš praktický lékař řekl, že se o nic nejedná, důvěřovala bych mu a upozornila na bulky pouze v případě, že se zvětší. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 30.09.2019 13:46:56

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205