Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 146

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Léky na vysoký tlak

Dotaz:
Paní doktorko, existují léky na vysoký tlak, u nichž mezi možnými negativními účinky nejsou otoky nohou nebo zhoršení erekce ? Pokud ano, které léky to například jsou. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobry den, nejméně nežádoucích účinků stran otoků a erektilní dysfunkce maji antihypertenziva ze skupiny ace-inhibitorů nebo sartanů (kombinovat se nemohou). Urcity profit muže být i z diuretik. Beta blokátory často způsobují erektilní dysfunkci a kalciové blokátory mají zase často jako nežádoucí účinek otoky dolnich končetin. Neznamená to však, že se u vás tyto nežádoucí účinky objeví, je to hodně individualni. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.05.2019 21:02:56

Uzliny

Dotaz:
Dobrý den. Na krku mám po obou stranách (na pravé části více) na krku takové podlouhlé boule tvrdší konzistence, při zatlačení malinko bolestivé, které jsou hmatatelné pouze při hrubším pro hmatání, okem jsou neviditelné. Nevíte prosím vás co by to mohlo být? Asi před 15 dny jsem byl u lékaře s bulky v prsu, kde mi místní uzliny kontroloval, ale nevím zda se mi to nevytvořilo až teď.

Odpověď:
Dobrý den, nejčastěji jde o zvětšené lymfatické uzliny, které se mohou vyskytovat jako reakce na proběhlou infekci. Vhodné by bylo navštívit praktického lékaře, aby nález zkontroloval a rozhodl, co dál. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.05.2019 15:05:19

Bolest hkavy

Dotaz:
Dobrý den , prosím čas o radu před 6 týdny mi byla diagnostikována akutní periferní. Vestibulopatie , jedna se prý o rozhozeny krysrakek ve vnitřním uchu a způsobuje nerovnováhu jenže já mám kromě téch zavrati také šílenou bolest hlavy která trvá již těch šest týdnu v kuse ba rehabilitaci mi řekla ze u tohoto onemocnění se ale neprojevuje bolesti hkavy je to tak dekuji

Odpověď:
Dobrý den, nejsem neurolog, ale dle mého názoru se mohou bolesti vyskytovat i zde, nebo mohou mít spojitost s krční páteří. Pokud obtíže nepřechází, určitě se obraťte na svého neurologa. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.05.2019 08:00:15

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. chtěl jsem se vás zeptat, zda se hemoroidy projevují i jako jakési pohyblivé uzlíky, které nebolí uvnitř řitního otvoru nebo to jsou vždy bulky. Nebo by to mohlo být něco jiného? Žádné jiné potíže jako je krvácení, bolest nemám. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, ano, mohou být i nebolestivé, ale přes internet se to opravdu vyřešit nedá. MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.05.2019 16:03:49

Psychika

Dotaz:
Dobrý den , nám otázku může psychika způsobovat bolest hlavy,točení hlavy,tlak do uši,pocit na omdleni ,bolest u srdce paliva a bodava,tlak ba hrudi , vyšetření,,CT,MR mozku, Ekg,Echo, ORL vše v pořádku dekuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud jste byla vyšetřena, a nikde se nic nezjistilo, obtíže mohou být i psychického původu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.05.2019 21:34:55

Doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Mohu tedy svěrače nahmatat? Bolestivé jsou jen na hrubší pohmat.

Odpověď:
Dobrý den, svěrače jsou hned pod sliznicí, teoreticky je nahmatat můžete, ale za normálních okolností by žádné boule neměly být cítit. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.05.2019 20:57:58

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, zda se dá na okraji uvnitř konečníku nahmatat svěrače jako velké podlouhlé malinko bolestivé na obou stranách symetrické boule? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, Za normálních okolností svěrače nebolí. Pokud jsou v konečníku bolestivé bulky, mohlo by jít o hemeroidy. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.05.2019 19:02:15

Doporuceni

Dotaz:
Dobrý den chci se zeptat jestli stále platí ze nemusím mít doporučení od praktika když chci jít ke specialistovi? Musí mě specialista vzít i bez doporučení dekuji

Odpověď:
Dobrý den, můžete navštívit jakéhokoli lékaře bez doporučení svého praktického lékaře, ne však každý specialista s tímto postupem souhlasí. Já sama to nepovažuji za vhodné, specialista nemá k dispozici veškeré informace o vašich chorobách a provedených vyšetřeních, takže pokud je to možné, neobcházejte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 02.05.2019 13:39:05

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, mám na noze tento výstupek - viz. foto: https://ctrlv.cz/UA8P - jedná se o něco nebo je to běžný nález? zdá se mi to jako boule, ale na pohmat je to jen malinko tvrdé, je to asi běžné, ale jen se chci ujistit. Děkuji a nezlobte se, že jsem vás dotazem otravoval. Hezký den, Matyáš.

Odpověď:
Dobrý den, na fotografii nevidím nic zvláštního, ani to, kde by Vámi zmiňovaný výstupek měl být. Vzhledem k tomu, že nic na první pohled nevypadá patologicky, pravděpodobně se o nic nejedná. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.04.2019 21:49:28

Hemoroidy?

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat na jednu otázku. Uvnitř konečníku mám z obou stran více méně symetrické velké 'boule', tak jsem se chtěl zeptat, zda se zde nachází normálně, nebo to je něco jiného. Na větší zmáčknutí mírně bolestivé, polo měkké. Jiné potíže jako bolest, svědění, pálení, problémy se stolicí nemám - pouze občas cítím malinký tlak, ale nevím zda už to není z toho, jak na to pořád myslím. U konečníku mám malinké hemoroidy, tak nevím zda to nemůže souviset s tím - např. vnitřní hemoroidy. Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:

Vloženo: 28.04.2019 18:43:06

Jicen

Dotaz:
Dobrý den,jsem po fundoplikaci tři týdny..jídlo už jim celkem bez obtíži,co mne ale znepokojuje je,že zahlenění a knedlík v krku mám stále jako před operací..měl jsem skluznou kýlu..není možné,že by se hned po operaci třeba za pár dní vykulila zase zpátky,i když to bylo zašité? Pooperační režim jsem dodržoval, děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pocit knedlíku v krku dle mého nemá až tak často suvislost se skluznou kýlou (ta je mnohem níže, v oblasti hrudníku, člověk spíše trpí na bolesti na hrudi). Skluzná kýla může způsobovat regurgitaci žaludečních šťáv a podráždění sliznice jícnu, to se pak může projevovat pálením žáhy, bolestmi v krku, kašlem, ev pocitem tlaku v krku. Jistě změny na sliznici jícnu vyvolané regurgitací šťáv se hojí dělší dobu, a pokud by původemvašich obtíží byl zpětný návrat šťáv, pak to chce ještě vydržet. Pocit knedlíku v krku může mít ale celou řadu jiných příčin, od štítné žlázy až k páteři, výjimkou není ani psychogenní původ obtíží. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.04.2019 12:55:53

Hlava,zavraze

Dotaz:
Dobrý den , k odpovědi píší jeďte upřesnění ležela jsem na neurologii, chtěla jsem vědět jestli se daji nemoci jako zánět mozkových blan, či encefalitida poznat již ze základních odběru které se provádí při každé hospitalizaci , zda by byli již patrně nějaké náznaky třeba vysoké crp nebo nějaké zánětlivé parametry nevím prave jsem se chtěla zeptát dekuji

Odpověď:
Dobrý den, encefalitida nebo meningitida bývají většinou virového původu (bakteriální probíhají velmi těžce), z běžných odběrů v krvi takový zánět nemusí bát poznán, ev mohou být nespecifické znaky (např. změny v počtu bílých krvinek), ale to je nejednoznačný nález, který může znamenat cokoliv. Jestli na neurologii, kde jste ležela, dělali i odběry na serologii vámi obávaných nemocí, nemohu říct, každé oddělení má jiné zvyky a řídí se klinikou pacienta. V propouštěcí zprávě byste ale včechna vyšetření i s výsledky měla mít uvedená, a Váš praktický lékař Vám může pak tuto informaci podat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.04.2019 09:40:28

výsledky krve

Dotaz:
Dobrý den již měsíc mám silné bolesti hlavy a točení hlavy,stav se ani po této době stále nelepší zůstává stejný,byla dva dni v nemocnici byla mi nabrána krev,chci se zeptat jestli se ze základních odběrů co se dělají v nemocnici při hospitalizaci pozná z té krve zánět mozkových blan,klíštová encefalitida nebo borelioza,jsou už z tohoto odběru patrné nějaké odchylky v případě těchto nemocí kdy by v případě dr udělal pak cílenější testy,pode dr byla krev v pořádku děkuji

Odpověď:
Dobrý den, v krvi lze zjistit přítomnost protilátek proti klíšťové encefalitidě I borelióze, bohužel nevím, zda-li vám tyto odběry dělali standardně v nemocnici. Neuvádíte, na jakém oddělení jste ležela. Pokud obtíže přetrvávají, bylo by vhodné neurologické vyšetření (ev. kontrola, pokud vás již jednou vyšetřovali). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.04.2019 11:54:25

srdce

Dotaz:
Dobrý den, Prosím o radu poslední měsíc se mi stává že zničehonic dostanu jako takovou křeč do srdce.je to taková křečovitá bolest jako která trvá pár vteřin,neumím to přesně popsat není to takové to přeskočení nebo bušení to mívám již řadu let ,toto je něco jiného,takové jako křeče no někdy se to stane pak třeba týden nic pak zase třeba vickrát za den,je to různé,měla jsem EKG a ECHO to bylo v pořádku,krev také v pořádku,od včera jsem měla do dneška HOLTER,ale ten bude asi také v pořádku protože zrovna když jsem měla všechna tato vyšetření se mi o nestalo,mám ale také velké problémy s hrudní páteří mám skoliozu a páteř nahnutou na tu levou stranu a ještě vybočenou směrem do toho hrudníku,mívám bolesti té páteře a ty mi vystřeluji někdy i do hrudníku,takže mívám často bolesti i na hrudníku ,mám také latentní tetanii kdy mám ruzné tiky svalů,třeba víčka ,nebo na stehnech,rukách,to je různé.,prosím jak mám nyní postupovat?může to být třeba i od té páteře?nebo tetanie?může ta tetanie dělat tyto tiky či křeče i v tom srdci?když mi to dělá různě po těle,mám také plicní chlamydie již deset let mohou ony dělat také tyto potíže?bojím se aby to nebylo vážného od toho srdce,jenže při tech vyšetření se mi to zrovna nestalo tak byla zatím v pořádku,kam bych se měla dále obrátit? děkuji vám moc za váš čas a informace s pozdravem

Odpověď:
Dobrý den, obtíže mohou být od páteře i v důsledku tetanie. K vyloučení kardiální etiologie obtíží bych ev doplnila ještě zátěžové vyšetření srdce (ergometrii). Nemyslím si však, že by šlo o obtíže se srdcem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.04.2019 18:10:56

Snižuje Benosen krevní tlak?

Dotaz:
Pane doktore! Paní doktorko! Jsem noční hypertonik když mi v noci vyskočí TK,třeba 162/113 ( není to každý den) vezmu léky 1 sectral 400,1/2 prenessa 4mg a 1/2 tensionmin 25 ( Oficiálně mám brát večer 1 zorem 5mg,ráno 1/2 sectral a 1 prenessa) léky v noci vezmu extra,protože nevím,jak jinak bych vysoký TK srazil! Po lécích pak TK klesá a za 1/2 hod je TK 160/100! A nyní mám otázku! Protože nemohu spát vezmu Benosen! ( meduňka,chmel,kozlík)! Otázka zní: mohu Benosen vzít a nezvyšuje TK? Případně je ještě něco vhodného pro hypertonika aby mohl spát? Děkuji Vám za odpověď s pozdravem Jiří Fiala

Odpověď:
Dobrý den, Benosen nemá vliv na krevní tlak, můžete ho tedy brát. Co se týká výkyvů Vašeho krevního tlaku, je potřeba se zmínit svému ošetřujícímu lékaři, pravděpodobně bude nutné upravit léčbu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.04.2019 02:36:10

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205