Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 279

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Fialový flek

Dotaz:
Dobrý den. Asi před měsícem se mi udělala v těsné blízkosti varlat v tříslech udělal jakýsi fialový flek bolestivý na dotek. Po měsíci se trochu ztratil a už tolik na dotek nebolí. Jedná se o nějaký zaražený chlup či něco? Moc děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, nemohu soudit přes internet. Fialové fleky mohou být modřiny. Ty ale nevydrží měsíc, postupně blednou a mění barvy. V případě pochybnosti raději navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.10.2019 21:54:08

Detoxikace

Dotaz:
Dobrý den. Chtěl jsem se Vás zeptat, zda existuje na trhu nějaký přípravek, který může tělo vyčistit od parazitů a nebo zabránit nakažení parazity. Mám doma pejska, čivavu, je řádně odčervený a očkovaný, tudíž by asi nemusel být problém s přenosem parazitů, ale spíme ve stejné posteli a samozřejmě mě někdy olízne. Chtěl jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost že mě tento pes může nakazit? A zda se proti tomu dá nějak bránit. Mám asi přes půl roku bouličky v podkoží klíéčních kostí a podobné také po celém těle (třísla, břicho, podpaží, stehna, ...) a někde jsem četl, byť je to velmi raritní, že to může být příznakem nakažení parazitem (tzv. cysty), je to prý hodně u cestovatelů (což se mě netýká, cestuji max. hromadnou dopravou). Proto bych chtěl vyzkoušet nějaký přípravek, který může tomuto zabránit. Nevím zda je to opravdu projev nemoci od parazitů, ale na kožní mám cestu nejdříve za měsíc a potřebuji vědět, zda to není i běžná záležitost. Existuje tedy nějaký přípravek? Našel jsem pouze tento: Advance DetoxActive 120 kapslí, ale nevím zda je dobrý. Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď:
Dobrý den, k detoxikaci od parazitů nic spolehlivého neexistuje. Pokud se parazite potvrdi, pak je na místě léčba antiparazitiky. Bouličky řešte se svým praktickým lékařem. Pokud řekne, že se o nic nejedná, snažte se mu uvěřit a již se dále víc nesledovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.10.2019 19:25:46

Zanícení

Dotaz:
Dobrý den. Jak lze poznat zanícení ateromů či lipomu, tukových boulicek atd? Projevuje se to nějak zacervenalou kuzi? Pokud se to nebude nijak řešit, může dojít at k selhání a smrti tím že se to rozšíří do okolních tkání? V minulosti se mi stalo, že mě 2 dny nejspíše tukove boulicky boleli, a pak to odeznělo, kůže nebyla červená. Projevuje se to takto ? Nebo je to o hodně horší bolest nez-li jen mírná? Řeší se nějak tyto ateromy, tukove boule či lipomy pokud nečiní žádné problémy? A může byt jeste jina komplikace techto bouli nez taniceni? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, nebojte se, k selhání organismu a smrti dojít za běžných okolností nemůže. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.10.2019 14:19:41

Černá stolice

Dotaz:
Dobrý den. Dnes jsem byl na vyšetření konečníku - vše v pořádku, počínající hemoroidy, stolice nevysetrena. Asi po 3 hodinách od vyšetření jsem byl na stolici a měl jsem jí kašovitou se hodně černě zbarvenou. Nijak výrazně nesmrděla. Může to být v důsledku vyšetření? Ještě včera byla.v pořádku a tohle se mi stalo pouze jednou v dávné minulosti. Z potravin, které by to mohli obarvit snad jedine vcera kousek čokoládový kroisant a v sobotu oříšky, 3 litry coly a oříšky v čokoládě. Měl.bych se něčeho.obavat ? Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, zbarvení je důsledkem stravy, konzistence pravděpodobně po vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.10.2019 17:26:21

Mírná bolest žeber

Dotaz:
Dobrý den. 4 dny pociťuji občasné (např. 5x denně) píchnutí na žebrech, které je jen mírné a např. mě píchne, chvilinku mám malý tlak a pak to ihned přestane. Může se o něco jednat? Postižení orgánů, jak píšou na internetu nebo něco jiného? Pamatuji si, že něco podobného jsem měl i dříve, kdy jsem byl u fyzioterapeutky, která mi žebra uvolnila a přešlo to. Teď je to ale malinko jiné a možná to ustupuje. Měl bych se nechat vyšetřit? Příští týden jdu na očkování, tak bych to panu doktorovi řekl pokud by to nepřešlo. Jen mě zajímá jestli to má cenu řešit a zda se může jednat o něco vážného, co nepočká delší dobu. Také jsou na žebrech nejspíše 'tukové bouličky', mám je více jak rok, tak jsem to zatím nijak neřešil a mám k tomu také nadváhové predispozice, tudíž to bude asi tuk, který mám současně po celém těle. Může se to bouličkami souviset? Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den přeji.

Odpověď:
DObrý den, s velmi vysokou pravděpodobností o nic nejde, jen o lehké muskuloskeletální bolesti, tedy bolesti svalového a kostního původu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.10.2019 16:13:20

Znecitlivění nohou

Dotaz:
Dobrý den. Po delší cestě autobusem se stane, že mne žačnou brnit, konkrétně spíše se mírně znecitlivý chodidla u nohou. Po pár krocích je vše v normě. Může se o něco jednat nebo jde skutečně např. o stlačení nějakého nervu důsledkem sezení v autobuse? Běžně se mi toto neděje, pouze při sezení v autobuse. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, jde o polohové znecitlivění, právě z tlaku na nervy a cévní zásobení. Doporučuji během delší jízdy využívat přestávek nebo alespoň procvičovat kotníky. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.10.2019 15:47:42

Zapářka

Dotaz:
Dobrý den. Už asi přes 4 měsíce mám v mezírce mezi stehny a třísly takové bílé miniaturní pupínky, možná to vypadá že zakončují chlupy u kůže. Nijak nebolí ani nesvědí. Občas se okolo nich vytvoří mírné fialovo-červené fleky, které zmizí a většinou se objeví např. po delším sezení v ryflích, ale i někdy normálně, atd. Může to být následek zapářky nebo něčeho podobného? Jsou na obou stranách mezírek. Nijak mi nevadí, místo nijak nebolí, nesvědí ani nic jiného. Také je zde jeden větší bílý pupínek, který se ale za poslední dobu nijak nezměnil ani nebolí, tak to nijak neřeším. O co se tedy může jednat? Mockrát děkuji za odpověď. Přeji Vám krásný zbytek dne.

Odpověď:
Dobrý den, pokud Vás to nijak nebolí ani nesvědí, není důvod to řešit. V těchto oblastech se vyskytují chlupy, a změny vámi popisované v ochlupených oblastech se běžně vyskytují. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.10.2019 21:53:28

Otázka

Dotaz:
Dobrý den. Před 20 dny jsem Vám psal ohledně boule za uchem v důsledku nejspíše nachlazení. Od té doby se rozhodně trochu boulička zmenšila, je ale stále velká tak 50 mm a je malinko pohyblivá, je jakoby na kosti. Může to trvat tak dlouho než se zmenší? Ještě jsem se pořádně z nachlazení nedostal - mám malinko kašel. Je to tedy lymfatická uzlina a měla by se do pár dní ztratit? Mockrát děkuji za odpověď. Přeji krásný den.

Odpověď:
Dobrý den, 50mm je 5cm. Běžně zvětšené uzliny na krku jsou při infektu kolen 1 až 2cm. Pokud má boule 5cm, jistě by bylo vhodné, aby ji zhodnotil váš praktický lékař. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.10.2019 19:36:19

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Jak se projevuje krevní sraženina? Muze se projevovat jako hmatná boulicka na šlacha? Nijak neboli, je hodne malinká. Nevím zda hmatam hrbolek na šlacha nebo na žíle protoze je hned nad šlachou. Nijak to neboli a vypadá to spíše že to tam na patřit. Občas boli zápěstí ale to s tím asi nemá nic společného. Dekuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, dotazy na bouličky již odmítám odpovídat. Je to již několik měsíců stále dokola. Řešte to se svým praktickým lékařem. Co se týká projevů krevní sraženiny, projevuje se nejčastěji otokem končetiny pod trombózou, zatvrdnutím cévy, bolestivostí. Někdy při současném zánětu může být céva i zarudlá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.10.2019 10:34:27

zada

Dotaz:
Dobrý den byla jsem u neurologa ,chci se zeptat co to znamená ve zprávě.Obj lehci statickou dynamická porucha LS s aplanaci lordosy,si volně bez bloku,VT neboli klouby volně eso syn a prim,sense v normě paresy nejsou,stoj na patách a špičkách bez oslabeni Thmayer k podlozce.res:lumbalgie,bez zn radikularni leze,intermitetni iritace LDK vs.polohové ve spánku.chci ze zeptat co to znamená.lékaři jsem řekla ze me bolí žádá v krizi a v noci občas mravenčení ,umrtvení nohy.děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, v podstatě normální nalez na páteři s lehce vyrovnaným zakřivením páteře. Mravenčení je důsledkem polohy ve spánku, kdy může dojit např k přeležení nervu. Příčina v mravenčení tedy není v důsledku změn na páteři. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.10.2019 12:37:38

Kousnutí hmyzem

Dotaz:
Dobrý den. Může být bodnutí mouchou 2x po sobě nebezpečné? Jedno místo není zarudlé, svědí. Druhé místo je v průměru 2 cm zarudlé a svědí. Může něco nastat? Mám to už asi před 24 hodin a zatím mi nepřijde že bych měl nějaké jiné příznaky. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, nejspíš jde o běžnou reakci na kousnutí hmyzem. Zčervenání, otok i svědění se může vyskytovat. Doporučuji mazat gely s obsahem antihistaminik. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.10.2019 17:41:33

kycle

Dotaz:
Dobrý den byla jsem před 3roky na vyšetření kyčlí .výsledky dopadli takhle kyčelní klouby S O-0-130 st R 40-0-30st neboli,trochanteery klidně,lassegue negat,SI neboli.th akceptována kyfisa,dynamika páteře v normě,bolestivé omezeni retroflexe.RTG pánve.SÚSP.st.p.M.Perthes s oplostenim hlavic,lehká subch.sklerosa acetabul,kloubní štěrbina v normě.Chtěla bych se zeptat jak to mám chápat a jestli je možný ze by se to mohlo s horšit,nýbrž me bolí zada a nohy,někdy večer mám i v noze mravenčení.tyhle vysledky jsou staré tři roky.děkuji moc Renata

Odpověď:
Dobrý den, s věkem a při dalším zatěžování kostí a kloubů může docházet k postupnému zhoršování nálezů (u vás ještě nijak dramatické nebyly). Při bolestech zad je vhodné doplnit rentgen páteře, rehabilitace. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.10.2019 12:38:49

bolest zad

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,bolí mě záda v bedrech,hlavně nejvíce v noci a k tomu mě často i mravenčí v noci noha.co to znamená?jakou léčbu doporučit.Jinak přez den mě také bolí nohy jestli je to od těch zad,mám práci ve stoje.Děkuji moc za odpověd s pozdravem Romana

Odpověď:
Dobrý den, bylo by vhodné vyšetření praktickým lékařem a provést minimálně rentgen páteře. Dle výsledků zkusit rehabilitace, nebo odeslat dále k dovyšetření na neurologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.10.2019 08:09:12

Vedlejší účinky léku

Dotaz:
Dobrý den, dlouhodobě užívám lék TRIPLIXAM 10mg/2,5mg/10mg. V příbalovém letáku jsou uvedeny mnohé vedlejší účinky ale žádný z uvedených se u mne neprojevil mimo vodnatého výtoku z nosu. Ten mne nejvíce trápí v noci, kdy dochází k ucpání nosu, což mne probouzí a jsem nucen si stříknout do nosu nosní kapky abych se vůbec vyspal a tyto obtíže pokračují do dopoledních hodin. V další části dne už takové problémy nemám. Chtěl bych vás poprosit o radu zda se dá nějakým způsobem omezit tyto vedlejší účinky. Pracuji na letišti a je mi nepříjemné před cestujícími neustále posmrkávat a hlavně bych se chtěl jednou za čas nerušeně vyspat. Jinak se samotným lékem jsem velmi spokojen tlak mi snížil na normální stav. Za radu nebo pomoc předem moc děkuji. Ján Sládek

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by chtělo vyzkoušet, jestli jde opravdu o nežádoucí účinek, nebo o nějaký druh alergie na okolí. Doporučila bych ORL a alergologické vyšetření. Jde i zkusit dočasně lék zaměnit za jiný. Neudáváte jaké nosní kapky užíváte, pozor na kapky s adstringentním účinkem (snižující překrvení nosní sliznice), které se smí používat max týden, jinak vznikají paradoxně stejné obtíže, pro které byl lék užíván. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.10.2019 10:07:31

Zánět šlach?

Dotaz:
Dobrý den. Lze si zánět šlach nahmatat? Občas mě bolí zápěstí a lze na jedné šlache nahmatat miniaturní podlouhlé bouličky (do 0,5cm) Mohlo by jít o zánět šlach? Vždy to po 1 dni přejde a je to většinou po nějaké námaze. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ne, bouličky nejsou projevem zánětu šlach. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.10.2019 16:09:54

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205