Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 147

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, nachází se běžně kostní bezbolestný výrůstek na kostrči v oblasti na začátku půlek těsně pod zády (v takové té mezírce), který tedy není viditelný, ale pouze hmatatelný. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, ano, to je běžná lokalizace kostrče. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.05.2019 22:01:08

LP

Dotaz:
Dobrý den, Mám na Vás dotaz prosím jak probíhá vyšetření lumbální punkce? a jak dlouho po odebrání moku se musí ležet a kdy se může vstát děkuji

Odpověď:
Dobrý den, výkon probíhá v sedě nebo častěji vleže na boku, kdy vám lékař zavede tenkou jehlu mezi 2 bederní obratle (v místě, jde už není mícha). Vlastní vykon trvá cca 10-20 min. Po výkonu musíte ještě tak 3-4 hod ležet. O vlastním výkonu i režimu po něm vás provádějící lékař ještě poučí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.05.2019 15:09:04

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Je v pořádku že mám občas řídkou stolici? Třeba jednou za týden se mi stane že mám řídkou stolici ale bez bolestí břicha a jdu třeba jen jednou nebo dvakrát, takže to není jakoby průjem. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, myslím si, že je to v pořádku. Konzistence stolice se odvíjí i od stravy, jakou jíte. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.05.2019 09:43:25

Cipralex

Dotaz:
Dobrý den,jaký je rozdíl cipralexu v tabletách a kapkách?v čem jsou kapky naopak lepší, horší?díky.. hezký den

Odpověď:
Dobrý den, kapky se všeobecně lépe polykají, někteří lidé s tabletami mají problémy (pro ošetřující personál v nemocnicích je zase naopak lepší podávat tablety, než kapat pacientům kapky). Jde jen o aplikační formu, jinak v nich žádný větší rozdíl není. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.05.2019 21:14:28

Stolice

Dotaz:
Dd mám delší dobu problém se stolici,mam třeba 8dnu denně pevnou ,klasickou stolici a pak třeba 1-2dny prujmovou stolici tak 4-5x za den.Nekdy se i stane že voní kyselé.Jinak mám dost hlasite pohyby střev a hodně moc že mě vycházejí plyny,bolesti nemám.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k vašemu věku bych doporučovala absolvovat vyšetření stolice na skryté krvácení, ev rovnou kolonoskopické vyšetření, které vyloučí případnou patologii ve střevech. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.05.2019 22:26:15

mr mozku

Dotaz:
dobry den,zajímalo by mě jestli se pozná na magnetické rezonanci mozku,zánět mozku ?nebo mozkových blan,třeba někajým otokem nebo tak děkuji

Odpověď:
Dobrý den, na MR mozku se jisté zánětlivé změny mohou projevit (otok, změny signálu,...), nejsou však specifické. Nejlepší k vyloučení zánětu mozku je provedení lumbální punkce a vyšetření krve. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.05.2019 20:53:03

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat, zda se běžně vyskytují na krku podlouhlé bulky válcovitého tvaru, trochu tvrdší, které nejsou na pouhý pohled vyditelné a jsou bolestivé jen na hrubší zatlačení nebo zda se může jednat například o zvětšené lymfatické uzliny s probíhajícím kašlem a nachlazením? Děkuji mockrát za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, velikost krčních uzlin se považuje za normu do 1cm. Větší uzliny bývají nejčastěji při zánětlivých onemocnění v oblasti hlavy a krku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.05.2019 19:38:18

Epilepsie

Dotaz:
Dobrý den , neustále mě bolí hlava , chci se zeptat mám také zaskuby po těle nemůže se jednat o epilepsií četla jsem ze se záchvaty mohou někdy projevovat zaskuby , meka jsem vyšetření CT a MR mozku na MR nalezeny dvě nespecifické ložiska , jinak prý v pořádku chci se zeptat poznali by se onemocnění epilepsie při těchto vyšetření ? Byli by ještě třeba nějaké změny na mozku ? Nebo podle čeho diagnostikuje epilepsie dekuji

Odpověď:
Dobrý den, epilepsie se na MR nepozná, je potřeba doplnit EEG - speciální vyšetření, které provádějí na neurologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.05.2019 15:13:15

Žaludek

Dotaz:
Dobrý den ,jsem po druhé fundoplikaci jicnu,mám baretuv jícen 1cm,ale sliznice prý klidná..beru léky IPP, fundoplikace nepřinesla uspokojivý výsledek.. obtíže mám pořád..trpím na mimojicnovy reflux..už jsem z toho naprosto zoufalá.. pořídila jsem si Neurol..jaká vhodná antidepresiva doporučujete v kombinaci s léky na žaludek??mám strach z rakoviny jícnu..lékaři už mi nedokážou pomocí..stravu jsem také upravila...někdy je to lepší,jindy horší..ale obtíže trvají dva roky..vše se rozjelo vlivem dlouhodobého stresu.. děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, obtíže a následnou medikaci je nutno řešit s psychiatrem, ne přes internet. Lékové interakce psychiatrických lěků s léky na žaludek jsou minimální nebo žádné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.05.2019 13:11:32

Controloc

Dotaz:
Dobrý den. Dg. Hiátová hernie,barrettův jícen. Fibroskopie 1x ročně. Užívám několik let(10?) bez přerušení Controloc. Poslední 4 roky 2x denně. V určitých obdobích je tento lék skoro bez efektu,cítím pálení uvnitř těla,mírnou bolest až v dolní čelisti. Není na trhu nějaký účinější prostředek pro tuto léčbu?Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, účinnější lék není, otázkou pro Vašeho gastroenterologa je, zda-li byste nebyl kandidátem k operaci - tzv. fundoplikaci žaludku (ale předpokládám, že pokud by u vás měla efekt, už by vám ji nabídli). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.05.2019 10:58:24

Antibiotika na močový měchýř +prášky na střeva

Dotaz:
Dobrý den, již delší dobu užívám na střeva pentasa. Nyní předepsané salazopyrin. Dnes mám brát nové toto plus předepsané antibiotika doxybene. Zeptám se zdá mohu užívat tyto léky dohromady. Díky moc

Odpověď:
Dobrý den, ano, užívat dohromady se mohou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.05.2019 21:02:53

Tetanie

Dotaz:
Dobrý den, Před 10 lety mi byla diaknostikovaná tetanie. V poslední době se mi stává, že se mi hůře dýchá. Horčík i vápník beru v tableták (2x denně). Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, obtíže mohou být od tetanie ale doporučuji navštívit praktického lékaře k vyloučení jiné etiologie obtíží (např. astma, arytmie). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.05.2019 21:03:09

Zvětšení lymfatické uzliny

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat zda je normální, že mám při nachlazení zvětšené lymfatické uzliny na krku z obou stran, jsou na pomhat tuhé a bolestivé. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobry den, ano při nachlazení se velmi často zvětšují lymfatické uzliny v oblasti hlavy a krku, jejich zvětšení může přetrvávat i delsi dobu po odeznění infekce. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.05.2019 18:40:42

Lumbalni punkce

Dotaz:
Dobrý den prosím jak hodně je průkazna lumbalni punkce při vyšetření na podezření neuroinfekce? Slyšela jsem ze prukaznost onemocnění je 20-30 procent jen,je to tedy dost spolehlivé vyšetření ? a pozná se z lumbalni punkce jen zánetlive bakteriální onemocnění nebo i virové? Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, z lumbální punkce lze poznat jak virové, tak bakteriální záněty, dokince z výsledků jdou často rozlišit. Pokud má člověk neuroinfekci, považuji průkaznost za mnohem vyšší než uvádíte (čísla však nevím), samozřejmě i chronických infekcí, jako je např neuroborelioza může být záchyt nižší (ale zde je celkově diagnostika svízelná. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.05.2019 15:56:06

Macurova

Dotaz:
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s dlouhodobým užíváním probiotik? Jelikož názory lékařů se liší. Probiotika užívám asi 4 roky, většinou Biopron, asi třikrát jsem je vyměnila za jinou značku, ale vždy jen po jednom měsíci. Chtěla bych vědět, zda je vhodné je pořád užívat, zda si nemůžu tím do budoucna uškodit. V případě, že si probiotikum nevezmu, mám břicho nafoukle jak balón. Předtím, než jsem začala probiotika užívat jsem tento problém měla asi 20 let. Stravuji se zdravě a vyhýbám se nadýmávym potravinám. Již zmiňované probiotika mi opravdu zabírají lépe než různé druhy léků na lékařský předpis. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, jsem názoru, že dlouhodobé užívání probiotik je neškodné, naopak pokud vám dělají dobře, nevidím v tom žádný problém. Otázkou však je, zda-li při tak dlouhobých obtíží by nebylo vhodné provést kolonoskopii k vyloučení jiné etiologie obtíží (pokud jste ji ještě neabsolvovala). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.05.2019 15:25:23

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205