Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 105

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Bolest v krku

Dotaz:
Dobrý den , mam problém v oblasti krku cítím tlak a bodání v ohryzku a na mandlích a také cítím těžké čelisti a do toho ještě bolest uší . Byla jsem vyšetřena na štítnou žlázu a ta je v normě. Také jsem byla na ultrazvuku krku a na krvi a také vše v pořádku tak též jsem byla i na sono vyšetření nevím zda to píší správně . A můj praktický lékař mě už nechce nijak vyšetřovat ani žádnou žádanku mi nedá . Tak se obracím na Vás jak se mám zachovat a co dělat . Dekuji mnohokrát za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, doplnila bych ještě ORL vyšetření, nicméně obtíže mohou být způsobeny od krční páteře nebo psychogenní. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.04.2017 16:32:56

bolest

Dotaz:
dobry den 24 ledna jsem dostala antibiotika kvuli zanětu prudušek dostala jsem velkou bolest v oblasti beder a plotenek a ted mam bolest v pravem podžebři nikdy jsem neměla problemy se zady ,žlučnikem ale ted mě trapi prava noha, zada a zminovana bolest .Je to normalni, muže toto spolu nějak souviset ?děkuju za odpověd

Odpověď:
Dobrý den, bolesti zad i v oblasti pravého podžebří mohou být v důsledku namožených svalů a zad při kašli. Od toho může být i bolest v končetině (od zad). Přesto nejlépe váš stav zhodnotí praktický lékař, doporučuji ho navštívit, aby vás důkladně vyšetřil a vyloučil nějaký jiný problém. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.04.2017 12:26:46

ocni zornicky

Dotaz:
Dobry den,chci se prosim zeptat.Dnes jsem si vsimla v zrdcadle,ze se mi rozsiruje prava zornicka vice nez leva.Lecim se na hypertenzi a mam problem s krcni pateri.Porad me boli hlava,lekar to prisuzuje krcni pateri.Ja ale porad mam strach,jestli to neni neco vaznejsiho v hlave,protoze porad citim v hlave tlak a divny pocit.Tlak jde az do usi a do spanku.Tlak momentalne cca120/75.Obcas mi vylitne cca 160/85.Doktor me nechce poslat na vetsi neurologicke vysetreni,protoze u neurologa jsem byla,ale nikdo mi neudelal zadne ct.A ja mam pocit,jako bych mela natekly mozek.Poradte mi prosim.Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, určitá asymetrie zorniček je vrozená, a vliv na rozšíření mohou mít i nervy vycházející z krční páteře. Pokud vás již neurolog viděl a neshledal důvod CT vyšetření, pak s největší pravděpodobností vám ho sám praktický lékař neindikuje. Pokud si nejste jistá názorem prvního neurologa, máte možnost se objednat ještě k jinému na "druhý názor". Ale bude určitě vyžadovat žádanku od praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.04.2017 10:18:30

pomalý růst u dětí

Dotaz:
Dobrý den, jaký je Váš názor a doporučení k léčbě při pomalém růstu. Můj syn, v květnu mu budou 4 roky, je velmi malý a také drobný. Měří 97 cm. Já i manžel máme 165 a 170 cm. Měli bychom tento stav nějak řešit, myslím třeba homeopatiky? Popř. jakými a jaké je dávkování a jaká je cca doba užívání? Jinak je to velmi živé dítě, ale často má rýmu a kašel. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, tyto parametry musí sledovat praktický lékař vašeho syna, dle tabulek je na spodní hranici percentilového grafu. Homeopatika určitě na růst nepomohou. Důležité je, v případě pochybností, udělat vyšetření na endokrinologii, zda-li není snížená hladina růstového či jiného hormonu. Na tato vyšetření vás může odeslat praktický lékař pro děti a dorost. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.03.2017 11:52:32

astma?

Dotaz:
Dobry den od mala trpím alergií na pyl,prach,roztoče. Delší dobu mě trápí kašel hlavně po ránu,kdy jsem dost zahleněná a při fyzické zátěži. V poslední době mě trápí,že při mluvení se musím hodně nadechnout,abych mohla pokračovat a cítím,že se nemůžu nadechnout úplně. Mohlo by to být astma? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, ano, podle vašeho popisu by se opravdu o astma mohlo jednat. Doporučuji absolvovat spirometrické vyšetření na plicním ev.alergologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.03.2017 22:55:19

trombóza

Dotaz:
Dobrý den, před 4 lety jsem prodělala trombózu dolní končetiny( po užívání HA). Letos mám jet na autobusový zájezd do Říma, což je tam i zpět cca 2800 km. Nyní nemám žádné potíže, ale nevím, zda mám před cestou učinit nějaká opatření( vyšetření srážlivosti), nebo je to zbytečné? Může mi hrozit opakování potíží? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, po prodělané trombóze i bez přítomného trombofilního stavu, by bylo vhodné si před cestou delší než 6 hodin aplikovat před cestou preventivně nízkomolekulární heparin. Praktický lékař by Vám ho mohl předepsat (je pouze na předpis). Injekce se dává cca 6 hodin před cestou, aplikuje se do podkoží. Odběry krve jsou zbytečné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.03.2017 14:41:26

zlucovody

Dotaz:
vysetreni endosono traviciho systemu re:vakovita dilatace d.choledochu bez loz.zmen od stredni casti proximalne dilatace na 11mm distalne se zuzuje na 5mm bez kamenu muzete laicky rici o co se jedna je to nejaka cysta v zlcluovodu a musi se operativne odstranit muzu s tim do prace mam jeste MR co vice muze objasnit dekuji

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně půjde pouze o vrozenou anomálii žlučovodu, vzhledem k tomu, že není výrazně zúžen, nehrozí zaseknutí kamínku, a tedy žlučníková kolika. Do práce s tím určitě můžete. Další postup záleží na klinice, obtížích i ev. podrobnějším nálezu na MR. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.03.2017 13:09:36

Bolest v levém podbřišku

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko,děkuji za odpověď z 11.3. pod názvem bolesti v levém podbřišku.Po gynekologické stránce jsem taky v pořádku,vzhledem k mým dřívějším problémům s m.měchýřem jsem chodila od gynekologie na urologii.Po urologické stránce mám rozšířenou m.trubici a po gynekologické mi v únoru 2015 přetáčeli laparoskopicky dělohu,endometriozu nepotvrdili,vše bylo v pořádku.Připadám si už jako hypochondr,problém mám,ale z lékařského hlediska mám vše v pořádku.Jak jsem psala,není to až tak velká bolest,jen je to nepříjemné mít nafouklé břicho a dřív mě to bolelo jen občas a teď už skoro pořád.Děkuji předem za odpověď.Michaela

Odpověď:
Dobrý den, zkusila bych ještě Espumissan proti nadýmání. Pokud však všechna vyšetření jsou v pořádku, mohlo by jít i o dráždivý tračník, který má různé formy projevu. Jeho léčba je však svízelná. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.03.2017 09:54:26

Bolest v levém podbřišku

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Dlouhodobě trpím nadýmavostí a bolestí v levém podbřišku.Mám za sebou gastroenterogické vyšetření i kolonoskopii(září 2016),taky CT břicha(květen 2016).Vše mám v pořádku.Prý mi to může dělat nějaké jídlo,mám si to pohlídat.Mám ale pocit,že ať už sním cokoliv, problémy mám pořád.Trpěla jsem i na zánět m.měchýře,ale od toho to být nemůže.Už si nevím rady,obtěžuje mě mít pořád nafouklé břicho a bolest i když není velká .Něco mi to musí způsobovat,chtěla bych vědět co mi je.Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, z gastroenterologické stránky vážná příčina tedy zjištěna nebyla, potravinové intolerance jsou také méně pravděpodobné, vzhledem k tomu, že eliminace je bez efektu. Zvážila bych ještě podrobné gynekologické vyšetření, zda by se nemohlo jednat o endometriózu, která se bolestmi břicha a nadýmáním může také projevovat. Jedinou metodou, která však diagnózu definitivně potvrdí, je diagnostická laparoskopie břicha. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.03.2017 10:00:48

uzlina

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, děkuji za Vaší odpověď z 6.3.2017 pod názvem uzlina. Píšete, že se má sledovat její velikost, která je v současnosti 24x6mm. Mohla by jste mi naznačit prognózu, kdyby se ta uzlina nad hlavou pankreatu zvětšovala a jaké riziko by to pro mne bylo? Dá se to operovat, nebo léčit? Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, o prognóze se nedá mluvit, když není známa příčina zvětšené uzliny. Může jít jen o zánětlivě změněnou uzlinu, která na životě neohrožuje. Proto je vhodné s odstupem cca 3 měsíců uzlinu zkontrolovat, a při progresi zjistit přesnou příčinu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.03.2017 11:15:19

Savo

Dotaz:
Dobrý den od dnešního rána cítím ze sebe když se nadechnu vůni sava.Prosím o informaci co to může znamenat?Děkuji.S pozdravem Hana

Odpověď:
Dobrý den, pokud to cítíte jen vy, mohlo by jít pouze o poruchu čichu, pokud budou přetrvávat déle, doporučuji ORL vyšetření. Pokud to cítí i lidé kolem vás, nejspíš jste někde vy nebo vaše prádlo přišli do styku se Savem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.03.2017 11:49:51

Bolest pod žebry

Dotaz:
Dobrý den, již témeř šest let se potýkám s bolestmi v pravém podžebří, které občas vystřelují do zad. Bolesti mají různou intenzitu, která v těchto letech kolísá. Opakovaně mě bylo děláno sono břicha /naposledy před rokem - vždy negativní/, ct močových cest pro mikrohematurii /negativní/,náběry krve /negativní/, koloskopie /negativní/, rtg plic /negativní/, na rtg páteře nalezene pouze lehčí skolioza. Naposledy orthopedem doporučeno cvičení, případné s odstupem několika měsíců ct břicha.... Je možné, aby tyto potíže po takto dlouhé době byly závažného charakteru? Nebo se jedná spíše o potíže nervosvalové? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, po tolika letech negativních nálezů, je vážný důvod obtíží nepravděpodobný a nervosvalový původ obtíží téměř 100%. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.03.2017 10:30:09

Vazovagální synkopy

Dotaz:
Dobrý den, omlouvám se, že dotaz nespadne přímo do vaší kompetence, ale nebyl jsem se schopen dostat jinam, tak snad pochopíte. Měl jsem před asi 8 lety několikrát po sobě stavy bezvědomí spojené s nekontrolovaným pádem, po jedné příhodě mě přivedl k vědomí tchán s manželkou za pomoci masáže srdce, probral jsem se až v sanitce, byl jsem poté hospital. v nemocnici s diagnózou vazovagální synkopy, poté byl na vyšetření na nakloněné rovině, předepsán mi byl isoptin, stav se poté díky zvýšenému pitnému režimu a méně stresu stabilizoval. Každý rok mám několikrát do měsíce podobné stavy, kdy již vím, že mi krev proudí do nohou a musím si je dát výše a odpočinout si, vždy je to v souvislosti se stresovými obdobími, teplým počasím, fyzickou a psychickou námahou, úrazem - léky momentálně několik roků neužívám, stav poznám. Nyní mám v červnu odjet se školou, kde pracuji, na školu v přírodě na týden mimo domov, mám obavu, aby nedošlo při celodenním vytížení celý týden(práce s dětmi až do noci) k vyvolání tohoto stavu zakončeného pádem, bezvědomím, nemluvě o odpovědnosti za svěřené žáky. Myslíte si, že je možné zaměstnavateli argumentovat zdravotními a bezpečnostními důvody pramenícími z těchto stavů mdlob a bezvědomí, abych na školu v přírodě neodjel a zaměstnavatel nebyl nazlobený, že se chci z této akce "vyvléknout"? Manželka má obavy, aby se mi něco nestalo a ona nezůstala s našimi dětmi bez živitele rodiny. Děkuji mnohokrát za odpověď. D.Hochman

Odpověď:
Dobrý den, pokud se normálně se zaměstnavatelem nepůjde dohodnout, tuto situaci by mohl pak vyřešit váš závodní lékař, který by provedl mimořádnou pracovně - lékařskou prohlídku, a ev.rozhodl, že jste schopen vykonávat práci pedagoga, ale s omezením, a jakým (tedy ne dohled na školach v přírodě a zotavovacích akcích, ap). Otázkou je, zda-li by z toho váš zaměstnavatel do budoucna nevyvodil nějaké důsledky. Za normálních okolností každá fyzická osoba musí na tyto akce být zdravotně způsobilá a předat i lékařské potvrzení o způsobilosti (netýká se však pedagogických pracovníků, u kterých se tato způsobilost předpokládá, samozřejmě každý může mít ke své práci ze zdravotních důvodů nějaká omezení, pokud však nebyla stanovena při vstupní prohlídce, je potřeba udělat mimořádnou prohlídku). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.03.2017 22:54:22

konečník

Dotaz:
Dobrý den, v těhotenství nebo po porodu,to si nevzpomenu,jsem začala mít problém s konečníkem.Po stolici mi vyleze bulka/uzlina (nevím,jak to popsat) a asi po třech hodinách se to zpátky zatáhne,je to nepřijemné při vstávání nebo sezení,ale nekrvácím a ani mě nic nepálí nebo nesvědí.Na operaci nechci,protože plánuju další dítě,tak to chci řešit po porodech...Čípky si nejsem schopná dát a mast Faktu nepomáhá.Doporučite mi prosím něco,co by mohlo pomoci a nepotřebuji na to předpis od lékaře?Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně jde ve vašem případě o hemeroid, bez klinického vyšetření to však nemohu na 100% potvrdit. Hemeroidy často v těhotenství vznikají, při porodu se ještě zvětší. Po šestinedělí mají tendenci se zmenšit, nikdy však samy o sobě nezmizí. Mastičky a čípky se používají při obtížích, na zmenšení samotného hemeroidu kromě operace nic neexistuje. Důležité je dodržovat režimová opatření a zabránit trombóze nebo krvácení z hemeroidu - vyhýbat se sedavému způsobu života, jist hodně vlákniny, pít dostatek tekutin. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.03.2017 12:45:15

uzlina

Dotaz:
Vážená paní doktorko, chtěl bych se Vás touto cestou zeptat, zda-li nález na CT, kde mi byla zjištěna uzlina o velikosti kolem 24x6mm nad hlavou pankreatu+dále pak zesílená stěna céka je v mém věku nebezpečná. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, z pouhého CT popisu nelze soudit, co je příčinou zvětšené uzliny a zesílené stěny střeva. Doporučuji doplnit kolonoskopické vyšetření, při kterém se může odebrat i vzorek na biopsii, ta jako jediná je považována za diagnostickou metodu. Zesílená stěna může být jen v důsledku pohybu střev, nebo při zánětu nebo nádoru. Zvětšená uzlina u pankreatu by se měla určitě sledovat, pokud se bude zvětšovat, nebo se objeví další zvětšené uzliny, musí se zjistit příčina (hematologická, pozánětlivá, nádorová...). Normální velikost je do 1cm. Vše se samozřejmě odvíjí od aktuálních obtíží, pokud hubnete, máte nevysvětlitelné teploty,..., pak je potřeba původ uzliny a zesílení střev určit co nejdříve. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.03.2017 16:49:33

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205