Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 279

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

rehabilitace

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na nárok rehabilitace, docházím na neurologii do Vinohradské nemocnice, lékařka do zprávy pro obvodního lékaře napsala, že doporučuje rhb a jakou tak aby mi napsal doporučení, protože ona ho napsat nemůže, když nejsem z Prahy, můj obvodní lékař mi zase řekl, že on mi nic psát nebude, že to má napsat ona, on to dělat nebude protože prý v současné době je s pojišťovnou zadobře, což je vůči pacientovi nefér. Takže jsem dopadla tak, že když potřebuji zaplatím si to. Ráda bych věděla kdo má pravdu. Děkuji za odpověd´

Odpověď:
Dobrý den, nejsem si vědoma toho, že by lékař pracující v Praze nemohl napsat žádanku na rhb pacienta např. z Brna, vyšetřoval Vás i léčil, předpokládám, že si vše vykázal na pojišťovnu. Samozřejmě i na základě doporučení specialisty může rhb napsat i praktický lékař, kterému se ale nedivím, že ji napsat nechce, když je neindikuje. Dotaz bych vznesla konkrétně na revizniho lékaře pojišťovny. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.03.2019 11:22:51

Vysoký tlak a otoky nohou

Dotaz:
Dobrý den, Již skoro 30 let se léčím na vysoký tlak. Postupně se léky měnily a v současné době užívám ráno Prestarium Neo Combi 10mg/2,5mg ( na lačno ) a po snídani Nitresan 20mg. Večer pak Cynt 0,4. Ráno a večer mám tlak vyšší ( cca 150/85), během dne pak V rozmezí 110/65 - 135/ 80. Bohužel mi začínají otékat nohy ( kotníky a lýtka ). Můžete mi doporučit jinou kombinaci léků na tlak, které nemají negativní vedlejší účinky na vznik otoků nohou ? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, otoky by mohly být způsobeny Nitresanem (většinou jsou však přechodné a jen na začátku léčby) , do kombinace se může dát celá řada jiných léků (betablokatory, spironolakton, jiný typ kalciového blokatoru) , záleží však na komorbiditách, laboratoři, aj. Po internetu se tohle opravdu řešit nedá, obraťte se na svého praktického lékaře nebo internistu, a o otokách mu povězte. Pokud změna medikace nepovede k regresní otoků, je na zvážení provedení ECHO srdce. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.03.2019 17:12:21

Výsledky

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se jen zeptat, když odebraný vzorek ze stolice vyšel, že je vše v pořádku, tak je jisté, že nemám rakovinu tlustého střeva ? Myslím si, že jako prevence se proto tyto odběry stolice dělají, že ? Děkuji za upřesnění a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, při negativním výsledku TOKS je velmi nízká pravděpodobnost (cca v promilech), že by pacient měl rakovinu. Každý test má jisté procento falešně negativních výsledků, takže o 100% jistotě se mluvit nedá. Ale proto se vyšetření opakuje v pravidelných intervalech, ev.se provede kolonoskopické vyšetření, které je také bráno za screeningovou metodu. Pokud nemáte žádné obtíže, byla bych klidná. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.03.2019 16:43:10

Popis USG

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, dotaz je za mého otce .Chodí na cévní, nyní kont. USG po roce, Dopplex má skoro totožný s minulým rokem, ale vedlejší nález zní: ve fossa poplitea vlevo laterálně je jedna z cév kulovitě rozšířená až na 19x24 mm, a zcela vyplněná trombem. Navazující ceva proximálně. i distálně. je také ztrombolizovaná, zřetelný tok není, nelze rozlišit žilní a tepenný. Podle vzhledu jde vs o ztrombolizovaný varix, nikoliv aneurysma tepny, ale je atypicky velký.. Je objednaný k lékaři na 15.4 , já se ptám, zda to stačí nebo má zažádat o dřívější termín? Děkuji Vám za ochotu. Dana

Odpověď:
Dobrý den, z popisu nelze zjistit, zda-li jde o trombózu tepny nebo žíly, ani vyšetřujíci lékař to nedokázal odlišit. Pokud by šlo o trombotizovaný varix, pravděpodobně by byla potřeba antikoagulační léčba (ale záleží i na rozsahu). Vyjádřit se však musí definitivně cévní lékař. Já bych požádala o dřívější termín. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.03.2019 13:00:45

Jak mám pomoci mamince ztloustnout

Dotaz:
Dobrý den, moje maminka nikdy neměla nadváhu, ale nyní váží pouhých 37 kilogramů. Snažím se, aby jedla, jelikož sama nemá hlad ani chuť. Doma vařím. Kupuji jí, co si jen vymyslí. Jídlo jí chutná, ale prý nemá hlad. V lekárně kupujeme občas i nutridrinky, ale jsou dost drahé. Nebylo by možné, aby nám je nějaký lékař předepsal? Byla bych ráda za jakoukoliv radu, jak mamince dopomoci k vyšší váze. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, Nutridrinky a jím podobné přípravky může na pojišťovnu předepsat jen lékař, který má licenci ČLK k tomu určenou, většinou se jedná o lékaře gastroenterology, geriatry a onkology. Existují však i specializované nutriční ambulance, kde tyto přípravky mohou předepisovat. Zkuste se zeptat praktického lékaře Vaší maminky, kam by Vás odkázal. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.03.2019 16:00:30

Souběh

Dotaz:
Dobrý den. Můžete mi prosím sdělit je-li možné použít tento prostředek jako podpůrný při léčbě cukrovky,souběžně s aplikací insulinu? https://www.aliexpress.com/item/Sumifun-72pcs-12Bags-Diabetes-Patch-Reduce-High-Blood-Sugar-Diabetes-Patch-Medications-Natural-Herbs-Diabetic-Plaster/32946013195.html Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, všeobecně nedoporučuji užívat léky objednáváné z čínských eshopů. Většinou vůbec nesedí udávané složení. Spíše byste si mohl ublížit. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.03.2019 12:09:44

Neštovice

Dotaz:
Dobrý den Dle info rodičů i mého lékaře jsem v minulosti neprodělal neštovice. Několikrát jsem se pohyboval, byl v kontaktu s nemocnými a nedostal je. Nicméně chtěl bych mít jistotu že onemocnění nechytnu v pozdějším věku jelikož průběh je dle dostupných informací jak od lékaře tak i z jiných zdrojů podstatně horší než-li u dětí. Je možné si nechat udělat test na to zda mám protilátky v krvi? Hradí tento test moje zdravotní pojišťovna (čpzp)? Jak mám postupovat? (můj praktický lékař mi odmítl test provést s odůvodněním, že je zbytečné jej provádět. Provede jej jen na mou žádost - musel bych ze své kapsy vytáhnout cca 900kč což se mi zdá vyhazování peněz - platím přece zdravotní pojištění).Mám možnost, nárok si test zdarma nechat udělat u jiné organizace jako je např: nemocnice…? Děkuji Roman

Odpověď:
Dobrý den, odběr hladiny protilátek proti neštovicím není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, ve většině případů si tedy odběr musí opravdu pacient zaplatit. Jedinou možnou indikaci, kterou by mohla pojišťovna uznat, by byl odběr protilátek u těhotné pacientky, která byla v kontaktu s neštovicemi. Narozdil od splaniček se za indikaci nebere ani pouhý kontakt s nakaženým pacientem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.03.2019 12:00:38

Kručení ve střevech

Dotaz:
Dobrý den, Posledních pár dní se mi stává, že když zatáhnu za šourek, tak mi začne kručet ve střevech. Zejména večer. Také trpím nadýmáním. Je pravda, že jsem konzumoval potraviny, které plynatost zhoršují. Jde mi tedy spíše o to, zda to nějak může souviset s tím šourkem. Napadla mě i tříselný kýla, ale žádné vyboulení jsem nenašel.

Odpověď:
Dobrý den, k vyloučení kýly v šourku doporučuji navštívit vašeho praktického lékaře, který vás vyšetří. Ale vzhledem k tomu, že žádnou patologie vy sám nevidíte, nepředpokládám, že by tam něco bylo. Navíc kručení v břiše bych s tím nespojovala. Doporučuji vyhýbat se nadymavým potravinám a ev zkusit při plynatost espumissan. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.03.2019 19:48:49

protombinový čas() jeho ovlivnění)

Dotaz:
Vážená paní doktorko,užívám Warfarin,2.5mg,po užití vyšší dávky krvácím. Po půl roce užívání mívám při měsíčních kontrolách PQ test okolo 2. Zajímá mně,jestli přírodní prostředky,které ředí krev,kurkuma,bylinkové čaje,cibule,česnek a pod. mohou ovlivňovat hodnotu testu,jestli je ona hodnota nižží,nebo vyšší. O vitaminu K vím,ne už v čem všem je obsažen. Mohu ovoce a ovocné čaje?. Články na internetu se mnohdy rozcházejí,nemohu chodit na testy často,jsem téměř imobilní(těžká artroza),nemám odvoz k lékaři.Snažím se proto,abych se správně stravovala . Anebo - .beru statiny,ty se ale při léčbě Warfarinem brát nemají a pokud vím,místo nich nic není.Zaplatila bych si i dražší lék ,místo Warfarinu,ať nemusím na časté konroly. Ani obvodní lékař,ani kardiolog mi v tom směru nic neporadili,proto píšu Vám a děkuji za odpověď,Jana Kratochvílová,

Odpověď:
Dobrý den, hodně potravin ovlivňuje účinnost Warfarinu a tudíž i výslednou hodnotu INR testu (není to ale tak, že naměřená hodnota by neodpovídala reálné hodnotě, jen mohou naopak její hodnotu snížit nebo zvýšit). Pokud máte hodnoty kolem 2, je to ideální hodnota, a není tedy ani důvod Warfarin navyšovat. Co se týká statinů, zas tak zakázané s warfariem nejsou, ano, mohou být nějaké interakce, ale nijak závažné, nejmenší interakce mají z nyní nabízených rosuvastatiny. Neuvádíte důvod, proč Warfarin užíváte. Pokud je to z důvodu náhrady chlopně, bohužel v tuto dobu nejsou jiné možné preparáty. Pokud je indikací fibrilace síní, pak je možnost přejít za určitých okolností na tzv. nová antikoagulancia, což jsou léky, které si může pak pacient hradit sám, ev. za určitých podmínek je může hradit pojišťovna (cena pro samoplátce je t.č. cca 1800-2000/měsíc). Výhodou těchto léků je, že nejsou ovlivňovány potravou a pacient nemusí chodit na pravidelné kontroly INR. To, jestli však takové léky užívat můžete, musí zhodnotit váš ošetřující lékař na základě vaší anamnézy a laboratorních výsledků (ideálně kardiolog, protože praktický lékař je předepisovat nemůže). Není to tak, že jsou to vhodné léky pro každého. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.03.2019 16:52:55

Sono břicha

Dotaz:
Dobrý den,tenhle týden jsem už jednou psala v pondělí kůli mamince ptala jsem se na výsledky sona břicha,děkuji moc za odpověd.Ještě by jsem chtěla moc poprosit o podrobný vysvětlení co by to mohlo všechno být za nemoce.Já vím,že jse musí udělat různý vyšetření aby se zjistili co to je.Ale přece jenom po vyšetření sona by mělo být vědět co to všechno musí být.Tak se nezlob te že znovu píše,ale potřebuje vědět co by mamince mohlo být,mám oní strach.Ještě jednou moc děkuji za odpověd,Sára

Odpověď:
Dobrý den, nehomogenita na játrech může být způsobena nádory (nezhoubnými I zhoubnými), dále by se mohlo jednat o změny při infarktech jater, postinfekční změny, ztukovatění, aj. Může se tedy jednat o onemocnění nezávažné, ale i vážné, bohužel moc jednoznačný popis na SONO není. MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.03.2019 14:28:58

Výsledky steru

Dotaz:
Dobrý den, před týdnem jsem prodělala virozu s mírnými subfebriliemi.chtěla jsem se zeptat na výsledky ze steru-nos.V nálezu mi vyšel Staphylococus koagulaza negativ, coryobacterium sp, běžná flóra. Chtěla jsem se zeptat na coryobacterium sp-zda je pro mě či pro me okoli( dceru 6let-nebezpečný-zda ji nemůže způsobit závažnější onemocnění).Mohu tento bacil na ni přenést, i když mi ve sterech nevyšla citlivost na ATB?Ci se bezne vyskytuje v dýchacích cestách.Nikde nemohu o tomto bacilu získat informace.Dekuji

Odpověď:
Dobrý den, jedná se o rod corynebacteria, který se vyskytuje i na sliznicích dýchacích cest ( kromě patogenního cor. diphtheriae, který je původcem záškrtu, ale ten ve výsledcích nemáte). Běžně se již výtěr z nosu nedoporučuje provádět, protože výsledek často nekoreluje s původcem obtíží pacienta. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.02.2019 22:06:32

Sono břicha

Dotaz:
Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat na mojí maminku.Chtěla by jsem poprosit o podrobný vysvětlení výsledku sona břicha a co to všechno znamená,jak je to važný a co taky známená závěr sona a co maminku čeká za vyšetření.Píšu věk a problémy maminky.Moje maminka má problémy ze žaludkem tak pan doktor jí poslal na sono břicha a hadičku žaludku gastroskopii.Na sonu břicha už byla a na gastroskopii jde zítra.Tohle jsou výsledky sona:Pankreas-je přehledný v oblasti hlavy kde je nehomogenní,neostrých kontur.AO abdom. bez známek dilatace.Játra-hraniční velikosti,nehomogenní echostruktury s hypoechogenními a echogenními okrsky do 39mm-dop. vyloučit ložiskové postižení,intrahaepatické zlučovidy,neamatovány.Lůžko po CHCE klidné,haepstocholedoch štíhlý.Ledviny-obě ledviny ve zvyklé lokalizaci,oboustranně bez známek dilatace dutého systému,parenchym přiměřené šíře.Slezina-homogenni nezvětšená.MM nenaplněn.Maminka byla před dvouma rokama na sonu břicha a závěr byl-Steatosa jaterní,st.p.CHCE,s mírnou dilatací hepatocholedochu,lipomatosní atrofie pankreatu.Ještě se chci zeptat jestli ty výsledky sona můžou být od žaludku.Mám o maminku velký strach,moc děkuji Sára a přeji Hezký den

Odpověď:
Dobrý den, oblast pankreatu (tedy slinivky břišní) je obvykle špatně přehledná na ultrazvuku břicha, to, co zatím pan doktor viděl, byla část pankreatu, která byla nestejného složení (to může znamenat v podstatě cokoliv, většinou bývá nález homogenní). Taktéž nález nehomogenních jater s ložisky není normálním nálezem, a jak píše pan doktor, je potřeba vyloučit přítomnost patologických ložisek. Určitě je potřeba provést další podrobnější vyšetření - ideálně CT břicha . MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.02.2019 15:24:54

Co dál?

Dotaz:
Upravují dotaz..mělo být Pep test..pepsinovy test,děkuji (chybné uvedeno pro test)

Odpověď:
viz odpověď níže

Vloženo: 26.02.2019 10:55:41

Co dál?

Dotaz:
Dobrý den,mám dilema..nevím,co dál..jsem ,3/4 roku po fundoplikaci z důvodu refluxu a Barettova jícnu, obtíže jako knedlík v krku,zahlenění..bolest v krku však stále..byla jsem za tu dobu už dvakrát na kontrolní endoskopii,kde nález v pořádku,manžeta prý těsní dobře,reflux nepřítomen..i se zlepšila histologie na Barett. Přes mé potíže ještě proveden Pro test,kde výsledek bohužel pozitivní..tak tedy nerozumím tomu,když manžeta těsní, jakto,že mám obtíže stále? Nevím,co dělat..léky Ipp nepomáhají,na naopak,bez nich mi je lépe..žádné jídlo mi nedělá problém,jen ten Krk mne trápí,už je to k nevydrženi..někdy je to lepší,jindy zas horší..v plánu je reoperace,které se však velmi bojím a zvažují,zda na ní jít ..avšak nechci trpět do konce života..co byste dělala na mém místě?? Jsem zoufalá, děkuji

Odpověď:
Dobrý den, nejsem gastroenterolog, ale pokud jsou lékaři nakloněni reoperaci, tak asi mají důvod se domnívat, že by to mohlo pomoci. Jestli by to měla být možnost, jak se obtíží zbavit, pak je jen na vašem rozhodnutí, jestli to znovu jste ochotná podstoupit. Samozřejmě nikdo nezaručí, že se vše na 100% povede a obtíže zcela odezní. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.02.2019 10:53:24

vysoký tlak

Dotaz:
Dobrý den, je mi 52 let a cca před 10 lety mi byl zjištěn vyšší spodní tlak 90-94, lékařka mi nasadila egilok 0.25 a loristu 50, vše 1x denně..tlak se upravil do normálu a bylo vše v pořádku. Asi před 3 lety se mi podařilo zdravou stravou zhubnout nadváhu 30 kg a tlak jsem měla pak s léky nízky, takže mi lékařka odebrala Loristu, po další kontrole asi za 2 měsíce,tlak opět nízky, takže mi ubrala Egilok 0.25 a měla jsem ho pouze půlku tablety, po další kontrole tlak v pořádku, takže navrhla úplně vysadit lék ,protože prý beru úplně nepatrné množství, to bylo začátkem června 2018. Při kontrole cca za 2 měsíce i při mých občasných měření doma za tu dobu,byl tlak i bez léků přímo ideální i trošilinku ještě občas nižší. Před 3 týdny jsem byla na běžné kontrole a tam mi naměřili vrchní tlak 148, dostala jsem holtera a ten zjistil, že po celou dobu monitorování byl spodní tlak ok, ale vrchní stále v hodnotách 142 - 158. Nasadila mi léky Temisartan Sandoz 80 mg, beru je již 14 dnů a vrchní tlak je stále stejný, vůbec ani trochu neklesl...dopoledne 143-145 a odpoledne,večer 145-159. EKG jsem měla v pořádku a krevní testy - cukr,ledviny,játla,cholesterol atd. vše v pořádku. Je pravda, že jsem z rodinných důvodů už cca půl roku v dost velkém stresu a také zřejmě u mě začíná menopauza, může to být tato příčina ? Už také mě cca 2 měsíce bolí velmi záda, spíš takové napětí zad, což také přičítám stresu. Tak ted nevím, jestli ještě vyčkat, že lék přeci jenom zabere, nebo požádat o změnu léku a nebo také jestli aspoň ze začátku neužívat i nějaké léky na zklidnění,třeba Neurol, samozřejmě po poradě s lékařkou. Jsem z toho samozřejmě vystrašená a nervozní, což asi také není dobře. Jinak se léčím pouze se zvětšenou štítnou žlázou-Letrox 50, ale po vyšetření,také hodnoty v pořádku. Moc vám děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, Váš vyšší tlak může mít více příčin, a mezi ně může patřit jak větší stres, tak i reakce na chronické bolesti. Pokud Telmisartan nefunguje, je na místě změna léků, a pokud váš lékař usoudí, že určitý podíl by mohla mít i psychika, pak nějaké lehké anxiolytikum by také mohlo být s efektem na úpravu tlaku. Vše určitě proberte se svým lékařem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.02.2019 15:11:20

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205