Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 338

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Bedra

Dotaz:
Dobrý den, když se v zádech hodně prohnu, tak mě v okolí beder (na pravé straně, občas levé) začne píchat, pouze pokud se prohnu dozadu, za normálních okolností vůbec, může to být například skřípnutý nerv a měla bych to řešit? Nijak mi to nevadí, pouze se ptám. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, občasné bolesti při pohybech páteří jsou normální, píchavá bolest bývá nervového původu, pravděpodobně při tom ohybu jen trochu nějaké nerv podráždíte. Není potřeba nic řešit, ale doporučuji cviky na zúevnění zadového svalsva. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.06.2019 19:55:48

Rakovina kostí

Dotaz:
Dobrý den. Může se rakovina kostí vyskytovat i na žebrech? A lze případné zduření či nádor na kosti nahmatat jako pohyblivou bulku na žebru? Mám jich totiž plná prsa a pan doktor konstatoval, že se o nic nejedná, ale nevím zda hmatal i na toto zduření na kosti. Předem děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k charakteru otázek, pravděpodobně trpíte kancerofobií, tedy enmormním strachem z rakoviny. Jste mladý, pravděpodobnost výskytu rakoviny u vás je minimální. Tyto věci na internetu opravdu nevyřešíme, promluvte si o tom se svým praktickým lékařem, otázkou je, zda-li by Vám nepomohl i rozhovor s psychologem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.06.2019 10:25:07

.

Dotaz:
Dobrý den, mockrát děkuji za předchozí odpoveď. Tudíž já trpím jinou formou kvasinkove infekce a postačí teda léčba na zaludu? Dietu dodržují i tak akorát ne tak přísnou. Testem na internetu jsem zjistil ze ji nejspíš mam, proto se ptám. Test spočívá v tom ze poyvnu ráno sliny do vody a pokud začnou vytvářet vlásečnice či zakali vodu tak infekci trpím. Přijde mi to ale jako nesmysl. Tudíž přeleceni na zalidu mi bude stačit, chápu to správně? A pokud se s ni potká za život každý tak není nijak nebezpečná či léčí se nějak? Mockrát ještě jednou děkuji, hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, laickému internetovému testu bych nevěřila, normálně si přelečte lokálně infekci, snižte příjem cukru, a určitě bude vše vpořádku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.06.2019 15:57:05

Kvasinková infekce

Dotaz:
Dobrý den, rád bych se vás zeptat na pár otázek ohledně léčby mykozy. Měl jsem mykozu na žaludu na což mi pan doktor předepsal canesten crém, který mažu asi již 2 měsíce. Příznaky zmizeli velmi brzo, ale v nedávné době jsem na internetu četl, že je třeba léčba celková ( i když je pouze na žaludu), nikoliv pouze na žaludu. Proto jsem se vás chtěl zeptat, zda je nějaký problém pokud jsem 2 měsíce žádnou dietu nedodržoval, protože jsem o ní nevěděl a jak bych měl postupovat dále? Začít s dietou popřípadě užívat nějaké doplňky stravy napomáhající vymření kvasinek (např. jsem našel doplněk stravy candix) ? Dočetl jsem také, že toxiny, které kvasinky vylučují mohou být rakovinotvorné a že vytvářejí ložiska pro nádory a cysty, je tomu tak? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě, na internetu toho píšou hodně, doporučuji to moc nečíst. Lokální léčba kvasinkové infekce na žaludu je dostatečná. Dieta s nízkým obsahem cukrů se doporučuje i recidivujících infekcí. Kvasinkovou infekcí trpí za život každý, často několikrát, o souvislosti kvasinek a rakoviny jsem zatím nic neslyšela. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.06.2019 13:29:50

dotaz

Dotaz:
Dobrý den, jsou běžné podlouhlé válcovité bulky ve tváři? Manžel si na ně stěžuje, ale říká že když se je snaží nahmatat druhou rukou, nebo je nahmatávám já, tak není nic cítit. Nevíte prosím, jestli je to nějaké nebezpečné? K doktorovi jít nechce, protože by mu je stejně ani nenahmatali. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by měl manžel opravdu lékaře navštívit, přes internetovou poradnu nelze říct, o co by se mohlo jednat. Normálně by se bulky v tváří nacházet neměly, ale otázkou je, co konkrétně hmatáte, když myslíte, že lékaž by je nenahmatal. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.06.2019 19:30:37

žebra

Dotaz:
Dobrý den, je v pořádku že je jedno žebro opravdu dost veliké (v oblasti pod podpažím a prsem), ostatní žebra moc hmatatelná nejsou, ale tohle jedno jo. Mám na něm také jakési zduření (pohyblivé ploché bulky), je to v pořádku? tyto bulky mám v obou prsech a i pár na žebrech, bulky mi nijak nevadí. S pozdravem David, hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, navštivte Vašeho praktického lékaře, který Vám sdělí, o co se jedná. Přes internet se takto radit nedá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.06.2019 17:15:18

Chlamydie

Dotaz:
Dobrý den mám dotaz mohou plicni chlamydie napadnout mozek? A způsobovat bolesti a zavrate hkavy ? Nám všechny vyšetření jako CT; MR, oRL, EEG, v pořádku ale potize trvají , mám ale chlamydie dočetl jsem se ze mohou napadnout srdce nebo mozek je to možné diky

Odpověď:
Dobrý den, ve vzácných případech mohou chlamydie způsobit myokarditidu (zánětlivé onemocnění srdce - nejčastěji se projevuje bolestmi na hrudi, dušností, a diagnostika se provede na základě laboratoře a ECHO vyšetření srdce), mohou způsobit i akutní encefalitidu (zde by diagnostika byla také na základě laboratoře, lumbální punkce a zobrazovacích metod). Pokud na vašich vyšetřeních bylo vše v pořádku, jistě chlamydiovou encefalitidou netrpíte. Obtíže by mohly být od krční páteře, stresu,... S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.06.2019 06:46:52

EEG

Dotaz:
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli se vysetrenim EEG dá zjistit psychicky stav pacienta ? Byla jsem ba tomto vyšetření a výsledek byl ze křivka je hraniční a ukazuje spíše na psychické zatíženy dekuji

Odpověď:
Dobrý den, již jednou jsem odpovídala, že bohužel nejsem neurolog, a řešení EEG křivek je složitá záležitost, které se věnují jen oni. Zde v poradně bohužel neurologa nemáme. Jisté napětí a změny vln na EEG jistě mohou na jisté psychické napětí ukazovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.06.2019 19:08:05

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, dochází v pubertě k zvětšování bradavek? (nafouknou se a když je chladno tak se zcvrknou) a mám na nich místama takové slabě hnědé flíčky. Je to v pořádku? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Radim.

Odpověď:
Dobrý den, ke změnám bradavek vlivem chladu dochází v každém věkovém období. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.06.2019 14:42:08

Hemoroidy

Dotaz:
Dobrý den, moc děkuji za předešlou odpověď. Ještě jsem se chtěl zeptat, jaká je nejlepší mast/čípek na léčbu hemoroidů a jak dlouho se léčí? Mockrát děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, na vnitřní hemeroidy jsou lepší čípky, ale ze zkušeností v akutním stádiu je vhodnější užívat mast. Délka léčby je individuální, ale v podstatě do vymizení příznaků. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.06.2019 20:03:22

Hemoroidy

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli se může jednat o hemoroidy. Mám u konečníku válcovité podkožní bulky malinko bolestivé na pohmat a uvnitř konečníku jeden pohyblivý uzlík. Nemám ale žádné příznaky - svědění, bolest, pálení, otok, krev ve stolici, proto mi to je divné (tyto obtíže jsem měl pouze na začátku asi 3 dny). Začal jsem mazat Faktu mastí a tyto již zmiňované problémy přestali - mažu cca 2 týdny a přijde mi, že se malinko zmenšují (možná stejné). Jak dlouho můžu mazat, popřípadě jak dlouho se většinou hemoroidy mastmi léčí? Může se jednat také o rakovinu? Předem vám moc děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, s největší pravděpodobností se o hemeroidy jedná, rakovina ve vašem věku je velmi nepravděpodobná. Faktu masti nebo čípky se používají v době obtíží, dále ss mohou používat tabletove přípravky na léčbu varixů. Důležitá je prevence vzniku hemeroidů - vyhýbat se sedavému způsobu života, hodně pít tekutiny, zvýšit příjem vlákniny. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.06.2019 18:20:29

Bolesti břicha

Dotaz:
Dobrý den, celou zimu jsem trpěla na zánět močového měchýře. Nyní se stav stabilizoval, ale již asi tři týdny mě každé ráno vzbudí bolest břicha.Musím vstát a jít se vyprázdnit. Stolice je řídká až průjmovitá.Poté mě bricho pobolívá ještě celé dopoledne. Odpoledne je to už v pořádku. Prosím o radu, doporučení, je to nepříjemné. Celou zimu jsem bojovala se zánětem měchýře a teď tohle. Nepomáhá ani lehčí dieta. Je možné, že by to mohla způsobovat psychika? Zánět měchýře byl vyčerpávající. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, neuvádíte, jak jste zánět léčila, pokud bzla podávána antibiotika, může být ve střevech postantibiotická dysmikrobie, která tyto obtíže může také způsobovat. Doporučuji pak užívat několik týdnů probiotika. S pozdravem MUdr. Čiefová

Vloženo: 12.06.2019 08:11:08

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, měl bych na vás prosím jednu otázku. Byl jsem před měsícem u obvodního lékaře, protože jsem si nahmatal několik bulek v prsech. (asi 6 v každém - tvrdší, na pohmat bolestivé, pohledem neviditelné). Bylo mi sděleno že se o nic nejedná. Podobné bulky jsem objevil i pod podpažím v oblasti žeber. Myslíte, že by to spolu mohlo nějak souviset popřípadě o co se jedná? Pan doktor mi bohužel více nesdělil. Děkuji Vám předem za odpověď a přeji vám hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, bez klinického vyšetření Vám poradit opravdu nemohu, pokud Váš praktický lékaří říká, že se o nic nejedná, i taková možnost to může být. Já si jen myslím, že se až velmi moc pozorujete, vzhledem k dotazám v této poradně. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.06.2019 22:10:26

Zánět

Dotaz:
Dobrý den musí být při virovem zánětu mozku vždy horečka?slysela jsem ze také muže být opar na mozku jaké jsou priznaky dekuji

Odpověď:
Dobrý den, při virových zánětech nemusí být horečka, může být jen zvýšená teplota, ev někteří lidé na teploty ani netrpí. Herpetická meningoencefalitida je ale nejtěžším zánětlivým onemocněním mozku, s velmi rychle probíhajícím těžkým průběhem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.06.2019 15:00:25

Kost

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat jestli muže kost nazect (zvětšit se) přijde mi ze mam každou kost na obou stranách žeber jinak velikou. Děkuji za odpoveď.

Odpověď:
Dobrý deb, člověk je od přírody asymetrický, žebra mohou být různě veliká. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.06.2019 21:42:41

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205