Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 147

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Uzliny, pocit nemoci.

Dotaz:
Dobrý den, již cca 2 měsíce mám hmatných pár uzlinek v oblasti krku a podpaží (jedna pod čelistí na pravé straně, jedna malinkatá nad kliční kostí). Problém je, že se necítím moc dobře (únava, bolesti nohou, návaly horka, nebo prostě pocit horké kůže a zimnice, slabost - většinou se tyto problémy objeví naráz v určitý čas ve dne a poté se zase zmírní. Vždy mám ovšem teplotu pod 37 stupňů i po opakovaném měření, jen asi jednou jsem měl k večeru asi 37,2) k tomu v poslední době opakovaná rýma, škrábání v krku, pokašlávání. Samozřejmě jsem se vyděsil aby to nebyla leukemie či lymfom a přes známého lékaře jsem podstoupil řadu vyšetření v nemocnici. Krevní obraz, sedimentaci, crp, LDH, fibrin, jaterní testy, sérologii na EB virus,borelie atd., moč+sediment. Dále mi udělali RTG hrudníku a ultrazvuk všech těch uzlinek a břicha. Úplně vše je v pořádku (Ojedinělé místy hmatné uzliny protáhlého vzhledu, převážně s echogenním hilem, benigní vzhled. Bez lymfodenopatie ve všech vyšetřovaných oblastech. Dle lékařů jsem prý bez jakékoli vážné patologie a nemusím se ničeho bát. Ty uzliny jsou prý z těch infekcí nosu, krku a dýchacích cest, akné a dokonce i seborické dermatitidy kterou lehce trpím. Cítím jako bych měl oslabený imunitní systém a trpěl nějakým chronickým zánětem - ve vyšetřeních krve se ovšem vůbec nic neukázalo. Za ty dva měsíce jsem byl v silném stresu, který dokonce ovlivňoval můj spánek a přísun potravy, který byl nižší a méně zdravý, tak zda by to také nemohlo nějako ovlivnit imunitu a celkově ten nezdravý pocit. O co by se ještě mohlo jednat? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, absolvoval jste všechna možná vyšetření, a nikde se nenašlo nic vážného. Zvětšené uzliny a navíc asi jen hraničně v oblasti krku jsou normálním nálezem při opakovaných infektech, i kožní projevy to mohou způsobovat. Oslabená imunita je pak důsledkem dlouhodobého stresu. Doporučuji posílit imunitu vitaminy, zdravou stravou a hlavně psychickým i fyzickým odpočinkem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 31.10.2017 13:42:07

campylobakter

Dotaz:
Dobrý den, dcera (teď 12 měsíců) má už pátý měsíc campylobaktera. Antibiotika nezabrala. Jak dlouho může tato potvora v těle přetrvávat?

Odpověď:
Dobrý den, pokud jde o bezpříznakové nosičství, může být dlouhodobé, většinou ale 6 týdnů (samozřejmě jsou výjimky, kam patří právě děti a stáří lidé). Vše pak řeší i hygiena, na zvážení je i vyšetření domácích zvířat, která mohou také být nosiči, a dětem bakterie opakovaně předávat. Léčbu řídí dětský lékař, ev.infekční lékař po domluvě s hygienou, s antibiotiky nasazenými dle citlivosti, někteří pacienti se jen sledují. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.10.2017 11:37:49

Klesající sodík

Dotaz:
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Manžel prodělal v roce 2014 mozkovou příhodu,Po příhodě byl méně hybný na pravou polovinu těla,ale chodil o 1 francouzké holi a byl soběstačný. Letos v půli srpna dostal epileptický záchvat, odvezla ho r. z. služba do nemocnice. Stav se několikrát opakoval po dodání lékůdepakin Chrome500mg a Kepra 500mg se od 1,9.2017 stav stal stabilní. Při odběrech krve však stále klesaly hladiny sodíku v krvi. Bylo zjištěno, že je velmi citlivý na sníženou hladinu sodíku v krvi pod 130, 2,10.2017 měl opět záchvat a byl hospitalizován,měl novou příhodu a je stále v nemocnici. Sodík mu neustále padá, když mu ho doplní kapačkou je to dobré,ale opět klesne. Manžel je diabetik 2 stupně a má vysoký krevní tlak. Je stále v nemocnici chodí už opět o jedné fr. holi a ještě je zmatený. Nevím si rady s padajícím sodíkem a stále chci na lékařích, aby něco vymysleli a zjistili proč sodík padá a nebyl závislý na kapačkách. Existují solné tablety na doplnění sodíku,ale ty mu nechtějí předepsat, že stačí dosolovat jídlo. Což evidentně nefunguje. Děkuji za pochopení a odpověď Alena

Odpověď:
Dobrý den, příčiny nízké hladiny sodíku mohou být kdekoliv (léky, stav po CMP), a projevuje se jako SIADH - syndrom nadměrné sekrece antidiuretického hormonu. Léčba je většinou jen symptomatická, buď zkusit vyměnit léky, nebo jen mírná restrikce tekutin a zvýšený přísun sodíku (v potravě nebo v tabletách). Záleží však na domluvě s lékaři, při recidivujícíh hyponatrémiích bych substituci tabletovou formou doporučila. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.10.2017 20:41:51

Bolesti ramene

Dotaz:
Dobrý den. Před 8 lety jsem byla na operaci s ramenem- utržená rotátorová manžeta. Před dvěma roky mi rameno začalo bolet. Jelikož mám plnou hybnost ,tak mi to doktor asi nevěří . Poslal mě na rentgen kde zjistili,že mám artrózu 2 až 3 stupně. Ale nedostala jsem žádné léky ,nic. Kam bych měla jít aby mi věřili,že mi to bolí hlavně v noci v klidu. Děkuji za odpověď. Jana

Odpověď:
Dobrý den, u vás se jedná o sekundární artrózu ramenního kloubu, léčba je dost obtížná, ale můžete se zkusit obrátit na ortopeda, nejlépe na toho, který vám ruku operoval. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.10.2017 11:51:20

Lázně po operaci slepého střeva

Dotaz:
Dobrý den, dcera (12 let) je po operaci slepého střeva - diagnoza K 358. Má prosím nárok na lázně, případně jak dlouho po operaci lze nárok uplatnit? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, dle indikačního seznamu pro lázeňskou péči jsou indikovány lázně po appendektomii u dětí je jen v případě komplikovaného pooperačního průběhu, do 3 měsíců po operaci. Tuto indikaci pak vypisuje gynekolog. Obecně po nekomplikovaných appendektomiích se lázně nedávají. Pokud to chcete zkusit, musíte s dcerou navštívit gynekologa, který dceru vyšetří, a např. v případě srůstů lázně indikovat může. Konečné rozhodnutí je vždy na revizním lékaři. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.10.2017 21:16:51

Rakovina žaludku

Dotaz:
Dobrý den, četl jsem, že se dá rakovina žaludku v počátcích vystopovat z kompletního krevního testu - hlavně ze zvýšené sedimentace a sníženém hemoglobinu, dále pak změny počtu bílých a červených krvinek. Ptám se, protože mám již delší dobu pobolívání a tlak v nadbřišku na levé straně spojenou s nechutenstvím, jsem z toho ve strašném panickém stresu a trpím z toho nevolnostmi atd. Když jsem si strčil prsty do krku aby se mi ráno ulevilo, našel jsem trochu krve ve zvratkách (světle červené, stolice ok) Je mi pouze 21 let a v rodině rakovinu žaludku nemáme.. Jsem v hrozném stresu (dokonce brek atd.) a ten tyto žaludeční potíže jen zhoršuje při myšlení na rakovinu. Lékařka mi břicho prohmatala, proklepala, poslechla a řekla, že nevidí nic špatného. Poté mě pro jistotu poslala na krev (sedimentace, ko+diferencial) a na moč - vše mám naprosto v pořádku. Napadlo mě tedy, že jsem si stresovou žaludeční neurozou pravděpodobně přivodil zánět či vřed( ty máme v rodině). Z rakoviny mám hrozný strach.. Navic v tomto věku. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, kdyby to bylo tak jednoduché, že se rakovina dá poznat jen z odběrů krve, bylo by to krásné. Ale ve většině případů to tak není a lidé, co mají rakovinu, mohou mít normální laboratoř, a naopak lidé bez rakoviny patologickou. Rakovina jako taková se definitivně stanoví až na základě odebraného vzorku z ložiska. Rakovina má celou řadu nespecifických příznaků, které se mohou objevovat u jiných onemocnění. Pokud má pacient nějaké obtíže, praktický lékař na něj musí koukat že všech úhlů, a zhodnotit, jaké je riziko maligního onemocnění - jiná je situace u lidí mladých a jiná u starých. U kuřáků a nekuřáků, u lidí s rodinnou anamnézou rakoviny a bez ní. Pokud zhodnotím vaší situaci, jste mladý muž, vaše odběry jsou zcela vpořádku, a trpíte silným stresem. U vás bych v první řadě myslela na stresovou poruchu žaludku, samozřejmě zánět ani vřed nelze v tuto chvíli vyloučit. Rakovina je u vás velmi nepravděpodobná. Vzhledem k tomu, že vás ale tato otázka stále trápí, a pokud obtíže neustoupí na konzervativní léčbě (dieta, režimová opatření, ev.leky na žaludek), udělala bych ještě gastroskopii žaludku, která buď potvrdí, že jde jen o psychický problém (tzv.funkční žaludek), nebo objeví příčinu, vřed, bakterii, zánět,... A současně s největší pravděpodobností vás uklidní, že rakovinu žaludku nemáte, čímž by se vaše obtíže taky mohly zmírnit nebo i úplně vymizet. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.10.2017 15:24:04

Sedimentace

Dotaz:
Dobrý den, byl jsem na kompletním vyšetření krve (Krevní obraz, diferenciace leukocytů a sedimentace) vše je naštěstí v referenční zdravé normě, ovšem mám nižší sedimentaci. V první hodině je hodnota 2 a po dvou hodinách pouze 4 i když by měla být 6. Vím že nižší sedimentace je ta lepší varianta co se nějakých vážných onemocnění týče, i tak by mě zajímalo zda se mám znepokojovat? Mohl by to zapříčinit například dlouhodobý silný stres a snížený příjem potravy v posledních několika měsících? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, Vaše hodnoty sedimentace jsou zcela vpořádku, hodnoty u mužů po 2.hodině jsou od 4. I tak se ale nemusíte bát, patologické jsou jen vysoké hodnoty sedimentace. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.09.2017 19:15:33

Ddimery u pacienta s CHOPN 2B

Dotaz:
Jaká je anomalie Ddimeru(myslím zvýšené hodnoty) u pacienta s CHOPN 2B.Má praktická lékařka se vyděsila při roční prohlídce a chtěla mě volat sanitku.Měl jsem dostat kater do plic.Naštěstí jsem vše konzultoval s pneumologem a nakonec z toho bylo jenom vstříknutí kontrastní látky do žilního systému a scríning plic.Na interně(kardio) mě taky vystrašili tak by mě zajímalo jak se věci mají.Má praktická lékařka tak reagovala,jelikož můj otec zemřel před léty právě na plícní embolií,ale nebyl plícař.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, D-dimery jsou součástí srážení krve a jejich hodnoty se liší podle laboratorní metody. Hodnocení je však dost nespecifické, jejich zvýšení může být z celé řady příčin, od benigních záležitostí (virosa, staří lidé, vyrážka, hojení tkání po úraze, slabé krvácení, těhotenství) až po závažné (plicní embolie, infarkt, mrtvice, sepse,...). Lékař by si měl vždy uvědomit, za jakých okolností vyšetření provádí. V případě, že Vaše lékařka měla podezření na plicní embolii, pak se při pozitivních hodnotách dělají zobrazovací metody (CT angio plicnice, ventilačně-perfuzní scintigrafie plic) k vyloučení plicní embolie. Při přetrvávajících zvýšených hodnotách i bez průkazu plicní embolie nebo trombózy v těle, bez jiné známé příčiny možného zvýšení D dimerů, je pak vhodné konzultovat hematologa. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.09.2017 16:17:28

Budd-Chiariho syndrom

Dotaz:
Dobrý den, před cca 12 lety jsem prodělala trombózu jaterních žil, žil tenkého střeva (o 1 m jsem přišla), musel mi být odstraněn žlučník a příčina nebyla zjištěna. Můj stav byl velmi vážný, na neschopenka jsem byla rok. Na lékařské zprávě mám diagnózu Budd-Chiariho syndrom. Od té doby jsem klientkou hematologické ambulance. Užívám Vessel Dur F a Detralex oba 2x denně. Až do tohoto měsíce jsem neměla ani ultrazvukové výsledky ani krevní testy zhoršené. Až nyní mám opakovaně potvrzené vysoké hodnoty červených krvinek 5,3 , hematokrit 0,47 a hemoglobin 161. Tlak zvýšený a to je mi 55let. Léčba mi nijak upravena nebyla, bylinky nebo dieta mi doporučena také nebyla. Kontrola až v lednu. Co pro sebe mohu udělat sama?

Odpověď:
Dobrý den, vaše hodnoty jsou jen na horní hranici normy, nejde o nijak závažné hodnoty, kvůli kterým by se měly dělat nějaká speciální opatření nebo dovyšetření. Mohlo to být způsobeno třeba menším příjmem tekutin. Věřte tomu, že hematologové, kteří Vás sledují, se v hodnotách krevního obrazu vyznají, a kontrola v lednu je dostačující. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.09.2017 21:02:46

stolice

Dotaz:
Prosím o odpověď. Moje vnučka má skoro bílou stolici v lednu jí budou 4.roky.dneska se to objevilo poprvé. Jinak mívá dost často takové kuličky, ale ovoce a zeleninu jí.Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den,bílá stolice je důsledkem chybění žlučového barviva, nebo po dietní chybě. Bílá (tzv. acholická) stolice a tmavá moč je projevem onemocnění jater a žlučových cest. Pouze bílá stolice může být po prodělané viróze, nejen střevní. Pokud se zabarvení stolice bude opakovat, pak určitě navštivte dětského lékaře, aby vnučku vyšetřil a ev. provedl odběry krve k vyloučení žloutenky. Pokud dalši stolice bude normální, pak šlo pravděpodobně jen o dietní chybu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.09.2017 16:37:37

Spirometrie

Dotaz:
Dobrý den, dnes jsem byl na spirometrii a součástí vyšetření bylo měření krevního tlaku a poté jakési měření, kdy mi na konec ukazováčku na moment přiložili jakousi sponu s červeným světlem uvnitř. Co se tím měřilo? Předem mnohokrát děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně šlo o pulzní oxymetr, přístroj, který měří saturaci krve kyslíkem, tedy okysličení krve. Současně některé přístroje mohou měřit i tepovou frekvenci. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.09.2017 16:38:59

Varlata

Dotaz:
Dobrý den, je zcela normální, že při časté masturbaci mám na varlatech vystouplé žíly ? po nějaké chvilce žily zase zmizí. Mám strach, abych neměl nějaký problém s varlaty kvůli masturbaci a tím i vliv na plodnost. Je to normální ? Zhruba před půl rokem jsem byl u lékaře s bolestí v tříslech a vyšetřil mi na dotyk i varlata a na nic nepřišel. děkuji za odpověd

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji směřovat Váš dotaz na poradnu urologickou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.09.2017 16:19:33

Divná nepříjemná bolest pod hruď kosti

Dotaz:
Dobrý den, již asi měsíc me poboliva v oblasti mezi žaludkem a pupíkem. Bolest jako by připomínala balonek v žaludku, lehké píchaní, tupou snesitelnou bolest. Často se přidají zadá a mezižeberní svaly. Jídlo pomáhá, ale i tak na nej chut nemám. Občas se mi snaží jídlo vrátit, také dost casto krkam s úlevou. Jim mene a nenarazove už odmalička. Bolest jako by připomínala balonek v žaludku, lehké píchaní, tupou snesitelnou bolest. Občas bez bolesti., občas velmi nepříjemnou, zvlášť u mého nového sedaveho zaměstnání po dvanactihodinovkach. Jsem pravidelný kuřák, nepiji. změny ve stolici nebo, krev pri zvracení také nebyla pozorovaná. Děkuji za podněty

Odpověď:
Dobrý den, bylo by vhodné absolvovat ultrazvuk břicha a ev.gastroskopii (endoskopické vyšetření žaludku). Mohlo by jít o chronický zánět žaludku, brániční kýlu, ale i bolesti, jejichž původ bude v páteři... Nic však životu nebezpečné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.08.2017 19:50:01

Antibiotika

Dotaz:
Dobrý den, před deseti dny jsem šla s bolesti v krku k lékaři a po výtěrech z krku mi zjistili hemofylus a zlatého stafylokoka. Dr. mi předepsala ATB Augumentin na 7 dní, projevy se mi ale neustále zhoršovaly-bolest v krku je větší, hlavně při polykání a krk mě bolí při doteku zvenčí. Navíc se mi hůře dýchá, krátký dech. Zašla jsem znovu k dr. a naměřial CRP 20 a předepsala mi dalš dvě balení antibiotik. Poslechově prý nic a ani v krku nic. Už týden beru i panadol, paralen od bolesti (hlava, návaly horka, točení hlavy a neustálá únava) a včera jsem dostala teplotu 37,8. Váhám, jestli ATB brát-nejsem sice odborník, ale všude čtu, že při takovýchto hodnotách CRP ATB nezabírají.

Odpověď:
Dobrý den, obecně ATB mají zabrat 2.-3. den po podání, pokud nezaberou (není ani náznak zlepšení, naopak se stav horší), pak je potřeba léčbu změnit. Neznám dynamiku CRP, zda-li náhodou nebylo nízké i před nasazením ATB, pokud však byly klinické obtíže, a i nález bakterií ve výtěrech, antibiotika by byla na místě bez ohledu na výši CRP. Pokud lékař zaměnil nyní ATB, jde o správný postup, protože některé atypické patogeny, které se léčí ATB, vysoké CRP nedělají, navíc mohlo dojít k přemnožení jiných bakterií, které Vám lokální obtíže způsobují. Dynamika CRP je se zpožděním, dnes by mohlo být opět vyšší, vzestup teploty ukazuje na to, že se v krku dále něco děje. Pokud však ani přes další ATB nedojde k ústupu obtíží, bylo by na místě zopakování výtěrů, včetně podrobnějších odběrů krve. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.08.2017 09:09:31

nález ve stolici

Dotaz:
Dobrý den. Známý nalezl ve stolici již vícekrát kuličku oranžové barvy(jako žloutek) o velikosti cca 1 cm. K lékaři má obavu jít,že se dozví špatnou diagnozu. Objevuje se mu to v období průjmu. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně by nemělo jít o nic vážného, možná nějaké zbytky stolice. Člověk by měl naopak zbystřit, pokud hubne, má stálé (příliš časté) průjmy, nebo naopak sklon k zácpě, a zejména při nálezu krve ve stolici. Žlutá stolice nebo zbytky mohou být zbarveny potravou či žlučovými barvivy. Při pochybnostech by však s návštěvou praktického lékaře neměl otálet. U většiny nemocí platí, že čím dříve jsou zjištěny, tím lépe. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.08.2017 12:55:56

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205