Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 105

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

alkohol+očkování

Dotaz:
Dobrý den, mohu 24 hodin po očkování užít větší množství alkoholu ? Nemůže to mít vliv na protilátky ? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, alkohol na tvorbu protilátek nemá vliv, všeobecně však po očkování budete oslabený a unavený, a větší dávka alkoholu tuto únavu pravděpodobně zvýší. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.05.2017 18:30:47

Brýle - mozek

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je moje úvaha pravdivá. Když pozoruji rozmazané vidění na dálku, které se zaostřuje mhouřením očí či nasazením patřičných dioptrických brýlí, signalizuje to určitou závadu v čočce, sítnici atd. Pokud by byl nějaký problém v nervech v mozku tak by mi brýle nepomohly, je to tak? Omlouvám se za možná trochu směšný dotaz a předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, zrakový systém je velmi složitý, a i když vaše úvaha zní logicky, a pravděpodobně je správná, je velmi vhodné absolvovat vyšetření na očním, kde prohlédnou i zrakový nerv, aby se vyloučily i méně se vyskytující příčiny. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.05.2017 13:34:01

mandle

Dotaz:
Dobry den, v zari jsem byla na operaci krcnich i nosnich mandli. Kdyz mi brali krcni mandle zjistili, ze v nich mam velky zanet. Kdyz jsem sla v unoru na,kontrolu pani doktorka se koukala do krku a nechapala. Rekla, ze to je divne, ze tohle jeste nevidela. Pry mam hodne prerostle jazykove madle. Chtela jsem se zeptat co to znamena a jak se to dal bude resit. Dekuju moc za,odpoved

Odpověď:
Dobrý den, mandle jsou nahromadění lymfatické tkáně, která má za úkol reagovat na infekce. Je možné, že jazykové mandle nyní reaguji na zánět místo odebraných krčních mandlí. Určitě je na místě provést odběry krve zánětlivých parametrů, výtěr z krku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.05.2017 22:30:36

Ruka

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co přesně znamená šlachová odchylka 3-4 mm od šlachové pochvy? A jestli se to může zhoršit a jak se to léčí? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, v oblasti ruky (předpokládám zápěstí), se vyskytují vazivová pouzdra (šlachové pochvy), kterými by měly šlachy procházet. Někdy tomu však není, a šlacha svalů jde jinudy. Může jít o vrozený nebo úrazový původ. Pokud máte obtíže, doporučuji obrátit se na ortopeda. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.05.2017 21:26:47

ct vyšetření

Dotaz:
Dobrý den paní Doktorko, byla jsme dnes na kontrolním vyšetření CT plic (po nefrektomii ledviny kvůli světlobuněčnému nádoru). V pořadí je to letos druhé ct vyšetření, u toho prvního se mi během vyšetření udělalo nevolno a vyšetření bylo na chvíli přerušeno. Dnes mi lékaři kontrastní látku nepodali, Po vyšetření jsem se dočetla, že před vyšetřením nelze pít, obzvláště kávu. Tu jsem cca 3,5 hod před vyšetřením vypila. Můj dotaz zní, Mohla káva výsledek vyšetření ovlnivnit? Je vyšetření bez podání látky dostačující pro odhalení případných metastáz? děkuji, hezký den

Odpověď:
Dobrý den, samozřejmě CT vyšetření s kontrastem je přehlednější a dá se tedy lépe odhalit případná patologie. V oblasti břicha by to bylo komplikovanější, hrudnik stran metastáz by bez kontrastu měl stačit (někdy se v rámci screeningu dělá pouhý rtg plic, který je také bez kontrastu). Káva nějak zásadně případnou patologii neskryje, po 3,5 hod předpokládám, že je již ve střevech, a ty se vám nezobrazovaly. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.04.2017 12:05:23

clexan

Dotaz:
Při protonové léčbě nádoru v horním patře ustní dutiny byl mě aplikován clexan.Po ukončení léčby mě bylo doporučeno aplikovat clexan dále.Obvodní lékařka napsala recept .Načeš mě přišlo z VZP že proplacení tohoto přípravku zamítá a prferuje varfarin.Není tato změna nebezpečná?

Odpověď:
Dobrý den, to zda-li je pro Vás výhodnější (a hlavně bezpečenější) Clexane než Warfarin, musí rozhodnout Váš ošetřující lékař (nejlépe tedy onkolog, nebo lékař, u kterého jste s onkologickou léčbou sledovaný, a tedy i lékař, co původně Clexane indikoval). Tento lékař by se měl i k zamítnutí pojišťovny vyjádřit, pokud trvá na podávání Clexane. Jsou totiž situace, kdy warfarin vhodný není (ať už při lékové interakci, často při podávání současné chemoterapie, nebo při chronické medikaci, při vyšším nebezpečí krvácení,...). Tyto situace revizní lékař nevidí, a pokud si Clexane ošetřující lékař zdůvodní, neměl by s tím pak být problém. Samozřejmě pro pojišťovnu je warfarin levnější varianta než nízkomolekulární heparin. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.04.2017 23:16:09

oranžová stolice

Dotaz:
Dobrý den,asi týden mám oranžovou,stolici,může to být i po stravě?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, barva stolice bývá často potravou ovlivněna, zejména ta s větším obsahem beta karotenů může oranžové zbarvení způsobit. V tuto chvíli mě ani nenapadá nějaký patologický stav, co by oranžovou stolici způsoboval. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.04.2017 21:36:09

žlučník

Dotaz:
Dobrý den. Mám 17 let po operaci žlučníku, občas mě v tom místě pobolívá. Z toho důvodu chodím jednou ročně na odběry a sono ( oblast žlučových cest a jater). Všechny odběry mám v pořádku, kromě jediného jaterního enzymu GGT, který se už asi 10 let pohybuje v rozmezí od 0,72 do 1,09. (alkohol piji příležitostně). Dle lékaře je tato hodnota jen nevýznamně zvýšena a nemám se tím vůbec zabývat. Před půl rokem bylo GGT 0,86 a tak jsem se rozhodla, že zkusím tři měsíce zcela abstinovat a zašla jsem si na krevní odběry před týdnem jako samoplátce a opět všechny odběry v pořádku, ale k mému překvapení bylo GGT 0,96. Chtěla jsem se zeptat, zda může být tato hodnota následkem po operaci žlučníku a pokud bude tato hodnota přetrvávat, co to znamená pro játra? Musím abstinovat a držet nějakou dietu? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, někdy i po operaci žlučníku se stává, že pacientovi zůstanou nějaké obtíže, které jsou velmi podobné obtížím, co měl v době ještě se žlučníkem. Říká se tomu tzv. postcholecystektomický syndrom, do jeho obrazu patří i mírná elevace GMT. Vaše hodnota však není tak moc zvýšená, vaše játra nijak neohrožuje. Je to spíš jen "ukazatel". Dietu držte určitě žlučníkovou, alkohol pijte střídmě. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.04.2017 17:02:57

očkování

Dotaz:
Dobrý den chci se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě. Nemůže se, ale stát, že se z vakcíny nakazím? Co znamená, že je vakcína inaktivována? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, nakazit se nemůžete, inaktivovaná vakcína znamená, že byl patogen usmrcen, a ztratil tedy schopnost "žít" a množit se v organismu. Aby očkování bylo účinné, je potřeba dát postupně 3 dávky, a po 3-5 letech přeočkovat jednou dávkou. Ojediněle se však mohou vyskytnout nežádoucí účinky, které však neznamenají, že jste se nakazil. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.04.2017 19:50:51

Doporučení na lázně

Dotaz:
V srpnu r. 2015 jsem prodělal prodělal akutní, těžký zánět slinivky a následně v říjnu téhož roku jsem byl operován, neboť mi hrozila sepce dutiny břišní. Po zákroku mi zbylo asi 20% slinivky a následně se mi vytvořila pseudocysta. Dvacátého ledna tohoto roku mi byl odstraněn žlučník a žaludeční kýla. Do kdy musím požádat ošetřujícího lékaře o doporučení lázeňské péče. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, obecně je to do 6-ti měsíců po komplikované operaci žlučníku a žlučových cest, do 6-ti měsíců po operaci pankreatu nebo po akutní pankreatitidě (tuto indikaci tedy časově již nesplňujete). Na částečně hrazenou lázeňskou péči mají pak nárok i někteří pacienti s poruchou funkce pankreatu a s tím spojenou poruchou výživy, tato indikace není časově omezena. O tom, zda na lázeňskou léčbu splňujete indikační kritéria, musí rozhodnout váš ošetřující lékař (gastroenterolog, chirurg nebo internista, ne tedy praktický lékař, ten jen pak může papíry vylnit). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.04.2017 21:28:39

blokáda levého tawarova raménka

Dotaz:
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jestli jde léčit blokáda levého tawarova raménka,tuto nemoc má moje mamka,špatně se jí dýchá,stačí malá námaha(jít do kopce) a musí se zastavit,je stále unavená,celý život byla na svůj věk v dobré kondici,tato změna jí docela trápí a omezuje,život jí přestává těšit,chci se zeptat zda je možná nějaká léčba,operace...Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, blokáda levého tawarova raménka je vlastně jen nález na EKG křivce, který nás informuje o tom, že je potřeba srdce dál dovyšetřit. Někteří lidé mají blokádu raménka a srdíčko zdravé, u některých to bývá známka prodělaného infarktu nebo jiného srdečního onemocnění. V první řadě je potřeba udělat ECHO srdce (ultrazvuk), které nám ukáže stav srdce. Dle výsledku se pak postupuje dále, zátěžovým vyšetřením nebo rovnou srdeční katetrizací, při které se mohou najít a opravit přicpané cévy. Dle stavu srdce a jeho funkce se také nasazuje léčba farmakologická. Dle vámi popisovaných obtíží vaší maminky by to na obtíže se srdcem vypadalo, a tedy dovyšetření je na místě. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.04.2017 10:41:32

bolest na právé straně pod žebry při otáčení a zvedání těžších věcí

Dotaz:
Dobrý den, při otočení, nadechnutí nebo zvednutí těžší věci mně hodně zabolí (zapíchá) pod pravým žebrem. Před měsícem jsem prodělala trombozu (na pravé noze sraženina přímo ve svalu), beru léky na ředění krve, dále jsem sledovaná se štítnou žlázou (beru Letrox 50 jednou deně), a nedávno mi přišli na zvýšený choleterol a cukr. Práci mám 10ti hodinovou a to celou dobu na nohách.Co mám s tím dělat? Děkuji za odpověd... Lucie

Odpověď:
Dobrý den, s obtížemi se svěřte svému praktickému lékaři, aby vás důkladně vyšetřil. Pravděpodobně půjde "jen" o zablokovaný nerv, ale je potřeba vyloučit i jinou příčinu, jako onemocnění žlučníku, apod. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.04.2017 19:39:28

Problémy se stolicí

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz ohledně stolice. Jsem půl roku po operaci žlučníku a v poslední době mě trápí zažívání a stolice. Většinou mám sice stolici pravidelně jednou za den ráno, někdy musím opakovaně ještě jednou a to je většinou stolice velmi řídká. Stolici mám měkkou a někdy i velmi úzkou. Běžně kolem 3 cm v průměru, ale někdy je velmi úzká cca. 1 cm. Bývá rozdělena do několika kousků. Někdy kompaktních jindy jakoby roztrhaných porézních. Po jídle mi občas kručí v břiše a trpím na plynatost. Loni na podzim jsem si dělal test na okultní krvácení, který byl negativní. Zároveň mám vnitřní hemoroidy, které mi byly při vyšetření potvrzeny. Jaký je prosím Váš názor na mé problémy, co by je mohlo způsobovat? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji absolvovat kolonoskopické vyšetření, aby objasnilo příčinu, hlavně vyloučilo nádorové onemocnění. Obtíže mohou být způsobeny i poruchami střevní motility. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.04.2017 10:06:01

asi střevní chřipka

Dotaz:
Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak mám ted postupovat. V pondělí jsem měl náhle bolest břicha a musel jsem zastavit na benzině, jelikož jsem cestoval. před tím asi hodinu jsem snědl drštkovou polévku a tak jsem si myslel,že to je asi z toho. Ležím už od pondělí, pořád mám řídkou stolici, nebo spíše co vypiju, to jde ven. Je mi už lépe, ale nějak se mi ztrácí hlas, mluvím jako Darinka když zpívala zvonky štěstí. jsem v zahraničí a tak bych potřeboval poradit, co bude v tuhle chvíli lepší udělat. V neděli se mám vracet do ČR Děkuji Kamil

Odpověď:
Dobrý den, určitě držet dietu, koupit v dostupné lékárně léky proti průjmu, a pokud i v pondělí bude průjem přetrvávat, pak navštívit praktického lékaře, aby provedl odběry krve a výtěr z konečníku. Při silných bolestech břicha jít na pohotovost, aby se vyloučila náhlá příhoda břišní. Ztráta hlasu by s tím neměla nijak souviset. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.04.2017 16:15:45

stenty

Dotaz:
Dobrý den, mám přes rok ve stehnech zavedeny stenty a chtěl bych se zeptat jestli mohu znovu začít posilovat?

Odpověď:
Dobrý den, pokud myslíte stenty v tepnách, musí se vyjádřit váš cévní lékař, kterého předpokládám máte. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.04.2017 20:09:33

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205