Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 146

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

lymska borelioza

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné z laboratorních testů krve prokázat přítomnost borelií po šesti letech od možné nákazy.Nebo je třeba podstoupit vyšetření jiná a případně na jaká pracoviště se obrátit. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, průkaz protilátek proti borelióze se provádí serologicky - odběrem krve. V ČR ale prokážeme protilátky u 5-10% zdravých osob, přítomnost protilátek bez klinického obrazu je tedy bezvýznamá, a není indikací k léčbě. Protilátky Vám může odebrat i praktický lékař, o léčbě po takové době by ev. měl rozhodnout infektolog, na základě kliniky a výsledků vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.11.2017 10:41:42

Cigaretový kouř

Dotaz:
Dobrý den, vážená paní doktorko, již asi 4 den stále cítím cigaretový kouř i když nekouřím a nikdo kolem nekouří. Cítím ho všude, venku, v ložnici, v práci atd. Léčím se na alergii, Astma (kortikostereoidy) , Štítnou žlázu, vys. kr. tlak a srdíčko. Bývám ospalá, jsem obézní. Je to něco vážného ? Děkuji za vysvětlení G.

Odpověď:
Dobrý den, takto to nelze číct, může jíy jen o virózu, která Vám trochu podráždila čichové buňky, pokud obtíže budou trvat déle, raději navštivte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.11.2017 11:06:53

Helio bakterie

Dotaz:
Dobrý den , prosím o radu. Mám palčivé bolesti v trojúhelníku které jdou do zad. Při bolestech mě vždy vyletí tlak 220/123 /124 . Můj otec celý život užíval jedlou sodu na pálení žáhy . Mojí sestře byla zjištěna Heliobakterie. Má souvislost bolest a tlak. ? Má souvislost rodové dispozice?

Odpověď:
Dobrý den, bolesti v oblasti epigastria mohou mít celu řadu příčin, může jít o problémy v žaludku (vředy, záněty, často spojené s bakterií Helicobacter pylori), o problémy se slinivkou , ale i kardiální (od srdce). Vysoký tlak může být jen reakce na bolest. Samozřejmě by vše stálo za to, aby se to vyšetřilo - kontroly TK (TK Holter - ambulantní 24 hodinové monitorování krevního tlaku), natočení EKG, ultrazvuk břicha, ev. i gastroskopie (endoskopické vyšetření žaludku), odběry krve. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.11.2017 14:04:21

episiotomie

Dotaz:
Protože se po duševní stránce necítím dobře pátrám po možných potížích i v dětství a našla jsem těhotenský průkaz mé matky, ve kterém je záznam z porodu pod kolonkou poranění je episiotomie. Zajímá mě co toto poranění znamená a zda by toto mohlo mít nějaké následky pro mě. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, episiotomie je gynekologicko-porodnický výkon - tzv. nástřih hráze, který se dělá při porodu, aby se zabránilo potrhání pohlavních orgánů. Tento výkon provedli Vaší mamince, ne Vám, a Vás nijak poškodit nemohl. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.11.2017 12:05:54

Bolest na hrudi

Dotaz:
Dobrý den, již delší dobu mě trápí tlak a bolest na hrudi a někdy jakoby se mě srdce oklepalo nebo dostalo křeč a v dobu mě projede po těle mravenčení a to se děje několikrát za den už po delší dobu a hlavně když jsem doma v klidu..U praktické lékařky jsem byl třikrát a vždy mě řekla že ve 21 letech to mám ze stresu a dál to neřeší napsala mě nebilet a neurol což nepomáhá...Je mě 21 roku a jsem kuřák bohužel. chtěl bych vás požádat o radu co by to mohlo být mám sedavou práci asi tak 8-12hod za den. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, Vámi popisované obtíže se opravdu nejeví jako obtíže kardiální (tedy od srdce), spíše by mohlo jít o problém s páteří, podíl psychiky se také nedá vyloučit. Zkusila bych RHB páteře, ev pioprosit PL o RTG páteře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.11.2017 16:49:37

bolest v kříži

Dotaz:
dobrý den, již druhým rokem mám extrémní bolest v kříži a v oblasti nad zadkem. Je to takový extrém, že se kolikrát bolestí nemohu ani zvednou ze židle nebo sedět rovně. Byl jsem již snad na všech vyšetření. Byl jsem na CT páteře, vyšetřen na neurologii a docházel jsem na rehabilitace. Snažím se denně půl hodiny cvičit vzhledem k sedavému zaměstní. Před dvěma měsící jsem prodělal zánět duhovky, může to s tím nějak souviset ? Opravdu už nevím jak z toho ven a už mě nebaví pořád s tím chodit za lékařem, když mi pokaždé řekne to samé. Nevíte co by to mohlo být ? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pokud ani CT vyšetření ani neurolog nenalezli příčinu, já ji takto už vůbec nezjistím. Může jít o skřípnutí nervu, na zvážení by bylo provedení MR páteře (magnetické rezonance), která je mnohem přesnější v tomto případě. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.11.2017 16:26:06

Bolest

Dotaz:
Dobrý den,mám již cca 5měsícu hrozně silné bolesti celé hlavy,Zaldiar,Tramal+rehabilitace žádný učinek!RTG-Cc s napřímenou orosou,spondylosa,OCH C 4/5/6 s ventrálními osteofyty.Prosím o sdělení co tyto nálezy znamenají a jaká případná léčbaJinak ještě občas mravenčení do rukou+silná bolest v rameni a mnoholeté hučenía pískání v uších..Děkuji.Josef.

Odpověď:
Dobrý den, jde o degenerativní změny páteře a meziobratlových prostor, které vznikají dlouhodobým neadekvátním zatěžováním páteře. Bohužel s těmito onemocněními se nedá nic moc dělat, maximálně léky proti bolesti, cílená rehabilitace, fyzioterapie. Operace se většinou neprovádí, vzhledem k rizikům. Mravenčení rukou, pískání v uších i bolesti ramene a hlavy mohou mít příčinu v krční páteři, s páteří však nemusí obtíže souviset, ani sami mezi sebou. S pozdravem MUDr. Číefová

Vloženo: 17.11.2017 18:37:46

autoimunitní choroby

Dotaz:
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně téma autoimunitní choroby. Studuji obor Analýza biologických materiálů na předmět Klinická imunologie mám za úkol vytvořit materiál a prezentaci na diagnostiku autoimunitních chorob, ale ne bohužel přímo laboratorní. Ve své prezentaci mám prezentovat dílčí kroky vyšetření - anamnézu (predispozice, věk, akutnost x chronicita, teplota a jiné příznaky, léky - ATB x kortikoidy a jejich účinnost); klinická vyšetření (specifické a nespecifické příznaky - pohybový aparát, kůže, sliznice, vnitřní orgány, poruchy krevních buněk), paraklinické a laboratorní vyšetření (zobrazovací metody, hematologické, biochemické, imunologické a především funkční testy), pomocné vyšetření (jen tady si vím rady - CIK, ANA, RF, Coombs,...) a vše potom převést na příklady (výsledky testů, kazuistika - to už si též nějak poradím). Zkrátka ty první body, jak postupuje lékař. Nemůžu najít žádný ucelený text a pokud už nějaký najdu - není plný dostatečných informací a nebo jej nelze využít, protože se nejedná o odbornou literaturu nebo články. Děkuji moc a s přáním krásného dne Magda

Odpověď:
Dobrý den, jediné, co mě napadá, že by Vám mohlo pomoct, jsou učebnice interní propedeutiky. Je jich poměrně dost, jsou to odborné texty, určitě najdete nějaký, který Vám bude vyhovovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.11.2017 17:16:00

Ikterita

Dotaz:
Dobrý den, byla jsem na odběru krve ( jako samoplátce pro čínskou lékařku, kam chodím preventivně), všechny sledované výsledky jsou v pořádku (bilirubin 8,7 (ref mez do 17,1), minerály, cholesterol, krevní obraz i moč vše v normě), jen u stavu materiálu bylo uvedeno slabá ikterita, co to prosím znamená a jsou nutná další vyšetření? Může ikteritu ovlivnit užívání rakytníkového sirupu llžička denně, červená paprika či mrkev? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k tomu, že hladina bilirubinu, který by mohl způsobit žlutavé zabarvení, je v normě, pak pravděpodobně půjde o zabarvení v důsledku potravin, tipovala bych ten rakytník, který mívá podobnou barvu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.11.2017 14:02:03

biliární reflux

Dotaz:
Dobrý den, dceři je patnáct let a již rok se potýká s obtížemi zaživacího traktu a teprve ted se přišlo, že dochází opakovaně k biliárnímu refluxu.Doposud byla léčena úplně špatně a to na psychiatrii....Reflux jí velmi zatěžuje a není schopná normálně fungovat. Za loňský školní rok měla zameškáno 400 vučovacích hodin a letos pokračuje...je v devítce a plánuje střední školu ale zdr. potíže jí neumožňují plnohodnotný život a zvládání školy. Prosím o radu či informaci, jaké jsou možnosti léčby , jak ktomu došlo- žádnou deformitu vrátníku nemá..., a zda se to vyléčí. Děkuji Soukalová

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji stav dcery konzultovat s gastroenterology, nevím, jaká všechna vyšetření absolvovala. Malý reflux žluči se vyskytuje i fyziologicky, jinak při porušené motilitě trávicícho traktu, kde se k léčbě používají motilika (léky ovlivňující pohyblivost trávicího traktu). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.11.2017 11:47:55

odběr krve

Dotaz:
dobrý den, měl jsem mít na lačno odběr krve ,jenomže jsem si vzal 2 rohlíky může to nějak zkreslit hodnotu cukru měl jsem pak 6.3 děkuji

Odpověď:
Dobrý den, ano, i "obyčejný" rohlík zvýší hladinu cukru v krvi - přestože není sladké, je to bílé pečivo s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, a tedy hladinu cukru v krvi ovlivňuje hodně. Váš výsledek je tudíž zkreslený, a neodpovídá hodnotě nalačno. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.11.2017 15:07:52

Bolest bricha

Dotaz:
Dobrý den , pane doktore rada bych vás poprosila o radu , jelikož ziju v Angli a zdravotní pece je tu katastrofická . Asi měsíc me bolí břicho heno v jednom místě kousek nad pupikem je to Tupa hluboká bolest která se dá vydržet ,ale je nepříjemná a trvala jenom když spím tam me nic není a asi hodinu po probuzení je mi dobře a pak to začne , bolest není závislá na jídle , jist mi chutná nezvracim stolice pravidelná , nechala jsem si nechat odebrat krev játra ledviny slinivka a celková sedimentace vše v pořádku ,, ze stolice odebranej vzorek na helikobacteri také negativní před 2 měsíci c ČR ultrazvuk také v pořádku , jedu do ČR 10 prosince jsem objednána na gastro ale nejsem si jistá jestli je to problém přes zaludek , mám dost těžkou práci taham těžké Bedny premyslela jsem možná o nějaké Kyle ale bouli na břiše nemám , pane doktore jsem uz ste bolesti unavená tady uz nic řešit nechtějí prý jsem v pořádku , vim ze přes internet je to těžký ,ale alespoň malinkou radu co by to mohlo byt . Mockrát děkuji a přeji vám krásný den s pozdravem Milada

Odpověď:
Dobrý den, absolvovala jste všehcna možná vyšetření, teď už jedinou možností jsou endokospická vyšetření, tedy gastroskopie a kolonoskpie. Kýlu by na SONo vyšetření nebyla vudět. Pokud i tato vyšetření budou v pořádku, obtíže by mohly být i od zad, nebo psychogenní, v první řadě je ale potřeba vyloučit organickou příčinu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.11.2017 16:07:25

Prázdno před očima

Dotaz:
Dobrý den. Maminka mi telefonovala, že chvílemi má prázdno před očima. Jde do koupelny a najednou nevidí...ne tmu, ale prázdno... Bere léky na ředění krve, má anginu pectoris - také bere léky, myslím léky na tlak. Řekla jsem jí, ať zavolá své praktické lékařce nebo případně "rychlou" Prosím o radu. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, příčin krátkodobých poruch zraku může být mnoho, jak v oblasti očí, tak i interních (nízký tlak, vysoký tlak, pomalý puls, embolie,...). V první řadě bych doporučila mamince si změřit tlak v době obtíží, při nízkém tlaku dostatek tekutin a klidový režim. Pokud obtíže budou častější, a tlak normální, pak raději navštívit minimálně oční pohotovost (bude víkend), které mohou vyšetřit oční pozadí a odhalit příčinu, i interní. Nemusí se jednat o nic vážného, ale pokud do teď těmito obtížemi netrpěla, je lepší absolvovat dovyšetření obtíží. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.11.2017 08:55:39

Bolest pravé strany krku

Dotaz:
Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest a takový divný tlak na pravé straně krku ale zvenku jakoby mě bolela tepna. Je mi 21 let, už dříve jsem měl pocit pálení a bolesti na hrudníku a noční neklid a nemožnost spánku ale na to beru nebilet a neurol..Ale krční tepny mi nikdy nikdo nekontroloval.Děkuji za včasnou odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, je Vám 21 let, neznám dopodrobna vaši anamnézu, ale v tak nízkém věku, aby byly ucpané tepny, se vídá velmi vzácně, a to hlavně u silné rodinné zátěžě. Navíc tepny "nebolí". Pravděpodobně půjde jen o nějaké svalové bolesi, ev. fibromyalgie. Psychogenní původ obtíží he také pravděpodobný. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 02.11.2017 12:40:05

Uzliny, pocit nemoci.

Dotaz:
Dobrý den, již cca 2 měsíce mám hmatných pár uzlinek v oblasti krku a podpaží (jedna pod čelistí na pravé straně, jedna malinkatá nad kliční kostí). Problém je, že se necítím moc dobře (únava, bolesti nohou, návaly horka, nebo prostě pocit horké kůže a zimnice, slabost - většinou se tyto problémy objeví naráz v určitý čas ve dne a poté se zase zmírní. Vždy mám ovšem teplotu pod 37 stupňů i po opakovaném měření, jen asi jednou jsem měl k večeru asi 37,2) k tomu v poslední době opakovaná rýma, škrábání v krku, pokašlávání. Samozřejmě jsem se vyděsil aby to nebyla leukemie či lymfom a přes známého lékaře jsem podstoupil řadu vyšetření v nemocnici. Krevní obraz, sedimentaci, crp, LDH, fibrin, jaterní testy, sérologii na EB virus,borelie atd., moč+sediment. Dále mi udělali RTG hrudníku a ultrazvuk všech těch uzlinek a břicha. Úplně vše je v pořádku (Ojedinělé místy hmatné uzliny protáhlého vzhledu, převážně s echogenním hilem, benigní vzhled. Bez lymfodenopatie ve všech vyšetřovaných oblastech. Dle lékařů jsem prý bez jakékoli vážné patologie a nemusím se ničeho bát. Ty uzliny jsou prý z těch infekcí nosu, krku a dýchacích cest, akné a dokonce i seborické dermatitidy kterou lehce trpím. Cítím jako bych měl oslabený imunitní systém a trpěl nějakým chronickým zánětem - ve vyšetřeních krve se ovšem vůbec nic neukázalo. Za ty dva měsíce jsem byl v silném stresu, který dokonce ovlivňoval můj spánek a přísun potravy, který byl nižší a méně zdravý, tak zda by to také nemohlo nějako ovlivnit imunitu a celkově ten nezdravý pocit. O co by se ještě mohlo jednat? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, absolvoval jste všechna možná vyšetření, a nikde se nenašlo nic vážného. Zvětšené uzliny a navíc asi jen hraničně v oblasti krku jsou normálním nálezem při opakovaných infektech, i kožní projevy to mohou způsobovat. Oslabená imunita je pak důsledkem dlouhodobého stresu. Doporučuji posílit imunitu vitaminy, zdravou stravou a hlavně psychickým i fyzickým odpočinkem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 31.10.2017 13:42:07

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205