Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 105

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Divná nepříjemná bolest pod hruď kosti

Dotaz:
Dobrý den, již asi měsíc me poboliva v oblasti mezi žaludkem a pupíkem. Bolest jako by připomínala balonek v žaludku, lehké píchaní, tupou snesitelnou bolest. Často se přidají zadá a mezižeberní svaly. Jídlo pomáhá, ale i tak na nej chut nemám. Občas se mi snaží jídlo vrátit, také dost casto krkam s úlevou. Jim mene a nenarazove už odmalička. Bolest jako by připomínala balonek v žaludku, lehké píchaní, tupou snesitelnou bolest. Občas bez bolesti., občas velmi nepříjemnou, zvlášť u mého nového sedaveho zaměstnání po dvanactihodinovkach. Jsem pravidelný kuřák, nepiji. změny ve stolici nebo, krev pri zvracení také nebyla pozorovaná. Děkuji za podněty

Odpověď:
Dobrý den, bylo by vhodné absolvovat ultrazvuk břicha a ev.gastroskopii (endoskopické vyšetření žaludku). Mohlo by jít o chronický zánět žaludku, brániční kýlu, ale i bolesti, jejichž původ bude v páteři... Nic však životu nebezpečné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.08.2017 19:50:01

Antibiotika

Dotaz:
Dobrý den, před deseti dny jsem šla s bolesti v krku k lékaři a po výtěrech z krku mi zjistili hemofylus a zlatého stafylokoka. Dr. mi předepsala ATB Augumentin na 7 dní, projevy se mi ale neustále zhoršovaly-bolest v krku je větší, hlavně při polykání a krk mě bolí při doteku zvenčí. Navíc se mi hůře dýchá, krátký dech. Zašla jsem znovu k dr. a naměřial CRP 20 a předepsala mi dalš dvě balení antibiotik. Poslechově prý nic a ani v krku nic. Už týden beru i panadol, paralen od bolesti (hlava, návaly horka, točení hlavy a neustálá únava) a včera jsem dostala teplotu 37,8. Váhám, jestli ATB brát-nejsem sice odborník, ale všude čtu, že při takovýchto hodnotách CRP ATB nezabírají.

Odpověď:
Dobrý den, obecně ATB mají zabrat 2.-3. den po podání, pokud nezaberou (není ani náznak zlepšení, naopak se stav horší), pak je potřeba léčbu změnit. Neznám dynamiku CRP, zda-li náhodou nebylo nízké i před nasazením ATB, pokud však byly klinické obtíže, a i nález bakterií ve výtěrech, antibiotika by byla na místě bez ohledu na výši CRP. Pokud lékař zaměnil nyní ATB, jde o správný postup, protože některé atypické patogeny, které se léčí ATB, vysoké CRP nedělají, navíc mohlo dojít k přemnožení jiných bakterií, které Vám lokální obtíže způsobují. Dynamika CRP je se zpožděním, dnes by mohlo být opět vyšší, vzestup teploty ukazuje na to, že se v krku dále něco děje. Pokud však ani přes další ATB nedojde k ústupu obtíží, bylo by na místě zopakování výtěrů, včetně podrobnějších odběrů krve. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.08.2017 09:09:31

nález ve stolici

Dotaz:
Dobrý den. Známý nalezl ve stolici již vícekrát kuličku oranžové barvy(jako žloutek) o velikosti cca 1 cm. K lékaři má obavu jít,že se dozví špatnou diagnozu. Objevuje se mu to v období průjmu. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně by nemělo jít o nic vážného, možná nějaké zbytky stolice. Člověk by měl naopak zbystřit, pokud hubne, má stálé (příliš časté) průjmy, nebo naopak sklon k zácpě, a zejména při nálezu krve ve stolici. Žlutá stolice nebo zbytky mohou být zbarveny potravou či žlučovými barvivy. Při pochybnostech by však s návštěvou praktického lékaře neměl otálet. U většiny nemocí platí, že čím dříve jsou zjištěny, tím lépe. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.08.2017 12:55:56

herpetický vir

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,syn 2,5 roku.Od narození má zvýšené jaterní testy,špatně jí,je víc unavený.Nyní od dubna trpí na bolesti dolních končetin,převážně ukazuje lýtka a chodidla. prodělal jen laringitidu,žádné jiné nemoce.Ani dětské jako pátá,šestá nemoc a pod. V rámci vyšetření byl poslán do nemocnice...kde mu zjistili horší vísledky u herpetického viru,nějaká infekce v těle a nějaké kolísání u monocytů. Co to pro něco znamená? Dr.nám k tomu nic neřekli jen že to není nic hrozného.. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, bohužel nejsem dětská lékařka a dětský pacient není jako dospělý. Primárně by se dle mého názoru měly vyřešit zvýšené jaterní testy, které má Váš syn od narození a tudíž nemusí vůbec souviset s obtížemi, co má teď. Bolesti dolních končetin mohou být i tzv. růstové (jak se natahují kosti v tomto období vývoje). Herpetických virů je celá škála, patří sem i viry infekční mononukleózy (která je spojena s kolísáním monocytů), s většinou herpetických virů přijde každý do styku a má pak v těle protilátky, důležité je, zda-li protilátky t.č. ukazují na aktivní nemoc, nebo jsou jen dokladem styku s virem. Vzhledem k reakci lékařů si však myslím, že jde o paměťové protilátky, tedy ty, které poukazují jen na kontakt s virem. Doporučuji dotazy směřovat cíleně na pediatra Vašeho syna (a memechávejte se odbít). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.08.2017 12:48:08

Nárok na lázeňskou léčbu

Dotaz:
Vážená paní doktorko, v roce 2014 byla u mne diagnostikována chronická pangastritida a reflux. Stav se nelepší, spíše zhoršuje. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na lázeňskou léčbu, jestli by mě mohla pomoct. Děkuji za odpověď, Závodná

Odpověď:
Dobrý den, tohle je dotaz pro vašeho ošetřujícího gastroenterologa, který zná nejlépe váš zdravotní stav. Chronická onemocnění žaludku mohou být indikací k lázeňské léčbě (ale jen částečně hrazené), pokud jsou spojena s poruchami vstřebávání látek z potravy. Konečné rozhodnutí je pak vždy na revizním lékaři vaší pojišťovny. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.08.2017 20:04:18

jaky je riziko aputace prstu nohou ze svalovou distrofiji a vahou 30kg

Dotaz:
Maminka de na amputaci dolniho prstu ale ma svalovou dystrofii pletencoveho puvodu a vazi 30kg. muzou nastat komplikace? dekuji za odpoved

Odpověď:
Dobrý den, k riziku operace se musí vyjádřit ošetřující lékaři vaší maminky a anesteziolog. Každá operace i anestezie má svá rizika, která vychází z celé řady okolních faktorů (věk pacienta, diagnózy, způsob a druh operace, druh anestezie,...). Rizika komplikací se těžce hodnotí, navíc takto on-line to není ani možné. Věřte, že lékaři vyberou nejšetrnější metody. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.07.2017 19:15:48

Bulka u řitního otvoru

Dotaz:
Dobrý den, ve čtvrtek 20.7.) jsem měl střevní problémy a musel jsem často chodit na záchod. Od té doby mám hned u řitního otvoru poměrně velkou bulku, která na dotyk bolí a způsobuje to problémy při konání potřeby. Nevít co to je ? děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně půjde o hemeroid. Doporučuji však navštívit vašeho praktického lékaře, aby vás vyšetřil a potvrdil / vyvrátil diagnózu. Na zklidnění můžete zatím použít koupele v odvaru z dubové kůry, čípky nebo mast na hemeroidy (volně prodejné v lékárně). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.07.2017 18:50:27

mrtvení prstů na rukách

Dotaz:
Dobrý den, mrtví mi prsty na rukou, hlavně na pravé ruce, chvílemi nic neudržím a dlouho pravou rukou nemůžu třeba krájet, nebo dělat namáhavější práce. Nejhorší je, že v noci mne na pravé ruce začne bolet hlavně prostředníček a prsteníček ale hodně, nemůžu spát, dotknout se těchto prstů, nevím, kam ruku položit. Jsem objednaná k neurologovi, bohužel až v srpnu. Děkuji za zaslání odpovědi. Mgr. Eva Vráželová

Odpověď:
Dobrý den, vaše obtíže mohou být projevem syndromu karpálního tunelu, definitivní závěr ale udělá až neurolog při vyšetřeních. Doporučuji prozatím chladit zápěstí a vyhýbat se namáhavé činnosti. Nejlepším řešením při karpálních tunelech je pak operace, kterou musí zindikovat právě neurolog. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.07.2017 17:17:49

Modafen

Dotaz:
Dobrý den. mohu se zeptat zda vadi kdyz jsem si dnes v patek vzala modafen a v pondeli jdu na operaci? Nevim jestli to ma na to nejaky vliv, a vadi kdyz mam rymu? neni takova ta hnisava jen vodova a ne porad, dekuji za odpoved. Katka

Odpověď:
Dobrý den, jednorázové podání Modafenu operaci neovlivní, co se týká rýmy, pokud není spojena s kašlem a teplotami, neměla by být kontraindikací výkonu, konečné slovo má ale vždy anesteziolog. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.07.2017 16:00:22

sliny v ústech

Dotaz:
Dobrý den,po ATB v únoru se mi snížila funkce slin a už měsíc mám bíle sliny jako pěna na pivě.Prosím o vyjádření čím to může být způsobeno.Jiné potíže nemám. Děkuji za odpověď.Hezký den. Anna.J.

Odpověď:
Dobrý den, některá antibiotika mohou vyvolat horší tvorbu slin, pachuť v ústech, ale ta většinou do týdne po dobrání zmizí. Vzhledem k tomu, že obtíže trvají už delší dobu, doporučuji navštivit praktického lékaře, s obtížemi se mu svěřit. Nemusí se ani jednat o bílé sliny, ale třeba o moučnivku, která je projevem přemnožení kvasinek. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.07.2017 13:06:33

Arytmie

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat, zda jsou nebezpečné extrasystoly. V roce 2013 jsem byla hospitalizována na interní JIMP pro prekolapsové stavy provázené tachykardií, palpitace, vertigo (zachycena vždy sinusová tachy.), časem tyto "stavy" přešly, ale začlo se objevovat nepříjemné přeskakování srdce. Jako by se zastavilo, potom silně bouchlo a dál nic. Od té doby už jsem si toho hodně přečetla a myslím si že to jsou ES. Byla jsem za tu dobu několikrát na kontrole u kardiologa - EKG + Echo, absolvovala jsem ergometrii a 2x ekg holter (3 denní), nikdy však nebylo nic zachyceno - sin. rytmus. Nedělá mi to žádné zvláštní problémy, pouze mě to někdy vyleká. Někdy to příjde 1 - 2x za den, někdy častěji a někdy vůbec. Při zátěži jen někdy. Četla jsem si o tom i na internetu a skoro všude se píše, že se to neléčí a že to není nebezpečné. Mě však vždy napadne otázka, jestli to nemůže spustit nějakou vážnější arytmii, např. komorovou tachykardii nebo fibrilaci. Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
Dobrý den, extrasystoly nejsou nijak nebezpečné, vyskytují se v různém množství u všech lidí, někteří je vnímají, většina však ne. Pokud nejsou příliš časté, a člověka neobtěžují, což je tak 99,9% pacientů, nijak se nelěčí. U pacientů s velmi častými extrasystolami se může nasadit betablokátor, ev. zvážit radiofrekvenční ablace srdce (to je ale opravdu u velmi četných extrasystol, které pacienta subjektivně obtěžují). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 30.06.2017 13:37:29

Nalezená volná tekutina v želudku po sono vyšetření

Dotaz:
Dobrý den dnes byl můj přítel (51 let.) na sono žaludku, kde mu byla nalezena volná tekutina. (byl na lačno) Co to může znamenat? Děkuji Irena Otřísalová

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobhně nejde o nic vážného, voda může být důsledkem obleněné peristaltiky. Pokud jsou nějaké obtíže, doporučuji doplnit gastroskopické vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 30.06.2017 10:44:10

Nadměrné pocení

Dotaz:
Dobrý den, je mi 31 let a téměř každou noc si musím alespoň 2x převlékat triko, které mám propocené kolem krku a na hrudi. Skoro každý den jsem v posilovně, pravidelně běhám a to i půlmaratony a situace se nelepší (i když zde vypotím kvanta). Jsem sportovní postavy, určitě ne obézní. Více než je normálně se potím i v průběhu dne a při jídle mám někdy přímo návaly pocení z ničeho nic, což už vůbec není příjemné především ve společnosti, kdy mám okamžitě smáčené triko. Pravidelně chodím na měření tuku, který je v normě, pouze útrobní tuk je na velmi vysoké hranici a těžko ho odbourávám. Také se mi zrovna moc dobře nespí, často se probouzím a jsem pak bez energie. Čím to může být způsobené? Děkuji. Nechci chodit k lékaři, připadám si jako hypochondr.

Odpověď:
Dobrý den, určitě navštivte svého praktického lékaře, aby Vám udělal alespoň základní odběry krve (krevní obraz, biochemie, zánětlivé parametry, štítná žláza). Příčin nadměrného pocení může být celá řada, od banálních po závažné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.06.2017 08:50:31

WARFARIN

Dotaz:
Dobrý den, jsem po operaci chlopne 32 let, Brala jsem pelentan,teď jsem již dlouho na warfarinu. V březnu se mi objevilo krvácení do kolenního kloubu bez jakékoli příčiny . Bylo mi vypunktováno 30ml krvavé tekutiny. pak asi ještě byla provedena punkce 2x. Bylo jsem vklidu studené obklady a bandáž. po měsíci a půl jsem šla do prace. teď asi před týden se situace opakovala , bylo mi vypunktováno 59ml. opět leduji nohu podloženou. koleno se zatím nenaplnilo byla jsem převedena na fraxiparin forte 0,8. při váze 74kg. Hodnoty INR jsem měla v rozmezí 2,2 až3,5 při tom kdy se mi to stalo jsem měla 2,21. jsem z toho docela vyděšená co mně čeká do budoucna . Děkuji za odpověď Libuše Klevetová

Odpověď:
Dobrý den, jste v situaci, kde antikoagulační léčba je indikována doživotně (po operaci chlopně), a převedení z warfarinu na Fraxiparine bylo správným krokem. Je však nutno nyní zjistit, proč ke krvácení do kolene dochází, což je otázka na ortopedy, a oni by měly příčinu objasnit. Vymlouvat se na to, že je to při lěčbě protisrážlivými léky, není na místě, vzhledem k tomu, že obtíže nadále přetrvávají. Pokud se příčina nezjistí, další návštěva by měla směřovat do hematologické ambulance. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.06.2017 10:04:38

Mohu darovat krev?

Dotaz:
Dobrý den, v minulosti jsem pravidelně bez problémů daroval krev ( 43x ), a občas jsem měl bušení srdce (nikdy v souvislosti s odběrem). V roce 2006 mi bušení odstranili (RF ablace plicních žil), takže jsem zdravější než dříve, ale byl jsem vyřazen z registru dárců. Protestoval jsem, ale tehdejší primářka místní transfuzní stanice byla neoblomná, prý tím chrání mne. Já bych ale chtěl dávat krev. Tak mne zajímá, jestli její názor není subjektivní, a třeba v jiné nemocnici by to nevadilo. Se samotnými odběry jsem nikdy neměl problémy. Je ale fakt, že beru léky: Na srdce Warfarin + Betaloc ZOK, na tlak Piramil 2,5, na prostatu Omnic Tocas a na dnu Allopurinol. Je toto důvod, proč bych nemohl dávat krev? Děkuji! Josef

Odpověď:
Dobrý den, při darování krve bývá užívání některých léků povoleno (např. na tlak, pokud je stabilní; léky na štítnou žlázu), ale některé léky jsou naopak kontraindikací darování krve. Mezi tyto léky patří i léky proti srážení krve - tedy u Vás warfarin. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.06.2017 08:39:28

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205