Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 147

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Gastroskopie

Dotaz:
Dobrý den,chtela bych se zeptat,co znaci gastro nalez..lehce nerovna prechodova zona s krátkým vybihajicim jazyckem do 1 cm..jedna se o prechodovou zonu mezi jicnem a zaludkem..brany i vzorky na susp.barettuv jicen,negativni..co tedy znaci tento jazycek..co je to,sliznice nebo cast zaludku?? Lekari mi.to nevysvetlili,tak mám obavu..je to takto normalni,muze to i zmizet??byla jsem i na ph metrii s impedanci s vysledkem bez prukazu patolog.refluxu..dekuji za vysvetleni pani doktorko :)

Odpověď:
Dobrý den, nejedná se o nic vážného, pouze o to, že hranice sliznice mezi jícnem a žaludkem není ve stejných úrovních stejná. Sliznice je výstelka orgánů. Není to nic vážného, je to jen náhodný a nevýznamný nález. Neohrožuje Vás to na životě. S přáním hezkého dne MUDr. Čiefová

Vloženo: 28.01.2018 18:19:42

Krční uzliny

Dotaz:
Dobrý den, na konci listopadu jsem prodělala angínu. V této době jsem si náhodou nahmatala uzliny na krku, kolem kývačů. Po dobrání antibiotik byly odběry krve v pořádku a na ultrazvuku bylo zjištěno zmnožení uzlin submandibulárních, největší cca 20 mm, a rovněž uzlin pod a za kývači - tyto v paketech, kdy velikost jednotlivých uzlin nepřesahuje 10 mm. V místě povrchových rezistencí potvrzeny rovněž uzliny do 10 mm. Všechny jsou reaktivního vzhledu, s normální vaskularizací. Je tento stav normální? Trvá už dva měsíce. V této době jsem bohužel prodělala další dvě nachlazení. Jsem z toho nervózní, krk si neustále kontroluji a na uzliny sahám. Mám strach ze závažného onemocnění. Pratický i ORL lékař doporučují vyčkat. Děkuji za odpověď!

Odpověď:
Dobrý den, krční uzliny bývají často zvětšené i při drobných virózách, navíc pokud jste od listopadu byla 3x nemocná, nemají ani čas se zotavit, a proto i jejich zvětšení může být dlouhodobější. Samozřejmostí jsou odběry krve (nejlépe cestou praktického lékaře) a další sledování uzlin, nejen na krku, ale i v dalších lokalitách na těle (v tříslech, podpaží,...). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.01.2018 12:15:51

Lanzul a jedná soda

Dotaz:
Zdravím paní doktorko, léčím se na jícen GERD II.st. a žaludek. Beru na to lék Lanzul. V poslední době hodně říhám a po jídle mě tlačí na jícnu (na hrudní kosti). Mám strašně moc (jednou tolik než je povolená mez) zvýšenou kyselinu močovou. Chtěla bych se zeptat, zda mohu na snížení kyseliny močové pít denně 3x po 1/2 lžičce jedné sody a k tomu rostlinný extrakt (z pupenů) na překyselení. Ráda bych snížila kys. močovou, začíná se mi ukládat do kloubů. Děkuji za odpověď a radu co v mém případě dělat abych si nějak neublížila.

Odpověď:
Dobrý den, můžete, nijak si tím neuškodíte. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.01.2018 09:41:01

léky na ředění krve

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat jak vážná je diagnoza "Komorový systém a subarachnoidální prostory širší při atrofii mozkové" a zda se dá léčit. Byly mi předepsány léky Godasal 1/2 tabl. a Cavinton Forte 1/2 tabl. Musím brát oboji léky, nebo raději vynechat Godasal a vzít si 1 celou tabl. Cavinton Forte. Dle letáku se zdá být lepší Cavinton na paměť. Děkuji za upřesnění a odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, nález svědčí o horším prokrvování mozku, bývá spíše u starších jedinců. Takový mozek mívají často lidé, u kterých se později vyvine demence. Godasalem ani Cavintonem nic nezkazíte, právě naopak, zpomalí se tím progrese nálezu. Oba léky působí jiným mechanismem a mohou se tedy kombinovat (a často i kombinují). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.01.2018 21:43:47

Kašel

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou. Již od 10 let trpím suchým dráždivým kašlem, který se projevuje vždy v období zimy ( cca prosinec - leden). Kašel je tak silný, že kašlu bez přestání ( v noci nespím, zvracím). Zprvu jsem nebyla nikterak léčena. Dětská lékařka mi dávala protazin a codein na zklidnění + antibiotika. Postupem času už léky nezabíraly. Po přechodu k stávající dr jsem byla odeslána na alergologii, kde mi byli předepsány léky na alergii. V loňském roku jsem přestoupila k jiné dr, které mi diagnostikovala, že mé obtíže s alergií nemohou způsobovat problémy s kašlem. Navštívila jsem ORL - nález v normě, spánková laboratoř - nález v normě, Gastroenterologie - lehká inkompetence kardie. Beru omeprazolum 20mg (1-0-1). Kašel mám opět. Jsem již zoufalá. Pracuji jako učitelka a nemohu si dovolit neustále marodit ( před pololetním vysvědčením) Chtěla jsem se zeptat, zda Vás nenapadá, čím by mé obtíže mohli být způsobeny. Předem děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, ve vašem výpisu neuvádíte, zda-li jste byla vyšetřena na plicním (spirometrie, FENO, ev. RTG S+P,...). Inkompentence kardie může také obtíže způsobovat (tam je pak prevencí spát ve zvýšené poloze, vyhýbat se kofeinu, kouření,...). Dále kašel mohou způsobovat i nějaké léky, jako např. ACE inhibitory užívané např na tlak, ale to asi nebude Váš případ, když obtíže jsou již od dětství. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.01.2018 09:03:59

Kardie

Dotaz:
Dobrý večer,prosim ,kdyz pri gastro nalezu je sliznice jicnu klidna a kardie volne pruchodna,znamena to prosim zda tesni ci nikoliv,zda se jedna o inkopetenci kardie,ci nikoliv..nevim,zda tedy muj jicnovy sverac tesni,ci nikoliv..děkuji

Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně je těsnící, vzhledem k tomu, že sliznice jícnu je klidná. Při netěsnící kardii bývají změny na sliznici jícnu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 10.01.2018 18:11:29

Výrůstek na patře

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se informovala na můj problém. Už asi před měsícem jsem si našla výrůstek na horním patře. Je malinký, jakoby pupínek, vypadá jako akné, je sotva 2mm, ale přijde mi, že je pod kůží, má barvu sliznice, dle mého se nejedná o výrůstek. Je viditelný pouze při zkoumám zrcátkem a cítím ho jazykem. Mám velký strach, zda by se nemohlo jednat o něco vážného, má zubní lékařka má volno až v březnu. Někde jsem četla, že se slečně udělala boule na patře a bylo to to nejhorší :-(Nebolí to, jen je to citlivé, jak si tam sahám jazykem. Na prevenci jsem byla koncem října. Teď mám odletět na tři týdny do Thajska, ale potýkám se s velkým strachem a úzkostí. Manželovi to přijde jako běžný pupínek, který se mu občas udělá také. Ale zmizí, mně nezmizel. Jsem trochu úzkostlivá a hypochondr, proto si dovoluji Vás požádat o názor. Předem děkuji a přeji krásný den, Petra D.

Odpověď:
Dobrý den, bohužel na základě popisu nemohu hodnotit, o co se jedná, Nejlepší by bylo se svěřit Vaší zubařce s obavami, jaké máte, a věřím, že by Vám mohla vyjít vstříc s dřívějším termínem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 09.01.2018 09:15:52

Pocit že nemohu dýchat

Dotaz:
Dobrý den, v noci když ležím mám najednou stísněný svíravý pocit, že nemohu dýchat a musím otevírat okno i několikrát za noc ... Mám pocit že se dusím a musím si hned na postel sednout...Dýchání je přitom v normální frekvenci... Jen se prostě probudím s pocitem, že se dusím a musím hned vstát nebo si alespoň sednout a téměř vždy vyvětrat a z nadechnout se několikrát více z hluboka... Co s tím? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, určitě navštivte svého praktického lékaře, aby Vás vyšetřil a vyloučil plicní nebo srdeční onemocnění. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 03.01.2018 08:55:06

Obtize krku

Dotaz:
Dobrý den,nevim zda mi poradite..chtela bych se zeptat..co znamena,kdyz na orl zjisteno...lehce zarudla sliznice arytenoidu??boli mne v krku nekolik měsíců, i pri mluveni pocituji diskomfort,,uz je to psychicky vyčerpávající,doktori muj zdr.stav neřeší..mam zaroven i pocit knedliku v krku,ale pri jidle toto vse zmizi..po jidle je to tam do par minut zas..zkousela jsem ruzna kloktadla,pastilky..nic moc efekt.dekuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, lehce zarudlá sliznice arytenoidů (část hrtanu) může být důsledkem lehčího zánětu, nebo chronického dráždění. Nemyslím si však, že by byla příčinou vašich obtíží. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.01.2018 16:32:37

Je pravda že privatní plicní ambulance nová už na severní moravě šanci vzniknout

Dotaz:
Mám v rodině Mudr. z plícního s 20 letou praxi a chce si zavest na severní moravě plicní a chci se optat na věc. Kvoty vaší pojišťovny stanoví, že na severní moravě je dost doktorů a novou ambulanci nemá šanci . Myslím smlouvy s 205. Co je na tom pravda. Vy určujete zda někdo může dělat soukromě!!!! Pošlite to - vaším ekonomům oni tomu asi budou rozumět. Pěkný nový rok 2018.

Odpověď:
Dobrý den, s dotazem se musíte obrátit na někoho jiného, v tomto Vám opravdu nemohu být nápomocná. Dotaz přepošlete na posta@cpzp.cz nebo příslušnou pobočku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 31.12.2017 21:49:24

Godasal

Dotaz:
Dobrý den, děkuji za Váš čas. Byl mi předepsán lék Godasal 100, vzhledem k tomu, že již beru hrozně moc léků : Lanzul, Seretide Diskus, Blessin plus H, Rivocor, Eutyrox, Xyzal, Lagosa, tak jsem si vzala jen půlku Godasalu. Jsem astmatik a bojím se shoršení stavu. Slyšela jsem, že existuje lék se stejným složením jako Godasal, ale rozpouští se až ve střevech, je to pravda ? Jak se jmenuje ? Nebo mohu brát jen půlku tabl. Na CT mi zjistili atrofii mozku, je to správný lék na jeho léčbu ? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, kyselina acetylsalicylová může u některých citlivějších jedinců astma zhoršovat, bohužel nelze říct, u kterých konkrétně, popravdě jsem se s tím ale moc nesetkala. V tenkém střevě se rozpouští lék Stacyl, který ale třeba kardiologové nemají moc v lásce, neboť tím, že se rozpouští ve střevech, nemusí být zaručena jeho plná účinnost. Atrofie mozku může mít různé příčiny, pokud máte prokázané kornatění tepen, pak je lék na místě. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.12.2017 21:03:13

páteř

Dotaz:
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mohou potíže s pátěří způsobovat extrasystoly. Delší dobu mně bolívá hlavně hrudní a krční páteř a příjde mi jako bych měla zablokováná žebra, protože se nemůžu pořádně otočit do boku.Někdy nemůžu v noci ani ležet, jak mně bolí záda. Často pociťuji "přeskočení" srdce (vynechání a následně jedno nebo dvě silné bouchnutí), vždy mně to hodně vyleká. Na neurologii jsem objednaná až v únoru, mohu si zatím nějak pomoci sama doma? Děkuji za odpověď a přeji hezké svátky.

Odpověď:
Dobrý den, extrasystoly jsou převážně benigním tedy nezávažným nálezem, pokud je vnímáte přes den častěji, doporučuji doplnit EKG Holtera (24-hodinové ambulantní monitorování EKG), které může objednat i Váš praktický lékař, a na vyšetření se ozřejmí, jak moc časté tyto extrasystoly jsou. Od páteře však nevznikají. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.12.2017 16:32:22

Gastroskopie

Dotaz:
Dobrý den pani doktorko,dekuji vam za předchozí odpověď,ale mam na vas jeste velkou prosbu..napíšu ne potize jeste jednou a rada bych tedy opravdu vedela,co stoji za mymi obtížemi,nebot lekari u nas si se mnou uz nevi rady,pry mi nic neni..nevim co delat,jak.se dal lecit..prosim,jste moje posl.nadeje,rada bych prozila alespoň klidne vanoce a dozfam,ze mi odpovíte,uklidnite,vysvetlite..tak tedy k memu problemu..od kvetna letošní roku problem s krkem,knedlik,pocit ciziho telesa,bolest v krku.na orl jsem byla nekolikrat,pry normalni nalez,jen zarudle lehce arytenoidy,jaka nemoc prosim znaci toto zarudnuti? Cetla jsem,ze mimojicnove projevy refluxu tedy EER,na gastroskopii za posl.pul rok jsem byla trikrat,puvodne byl nález reflux,zanet jicnu 1 st.brany i vzorky vysel stredne chronicky zanetlivy infiltrat,nasazen lanzul,itoprid,lehka dieta..v krku boli porad,po lecich se pridalo rihani a bolest na hrudi..i v trojuhelniku..asi stres?přiznám se,kazdou nemoc desne prozivam,jsem tak trochu hypochondr..ale kdyz me furt boli v krku,je tezke na to nemyslet,stitna zlaza ok,krev ok,mam potíže s krcni pateri..beru antidepresiva,nepozoruji zlepseni..kontrolni gastro pred mesicem naprosto bez nalezu,doplněné i ph metrie s impedanci,bez prukazu patologick.refluxu..pani doktorko,tak jak to tedy je,co myslite?od ceho me tak boli v krku? Veskere bolesti i knedlik v krku zmizi,kdyz jim,co to znamena?? Nedaji mi spat ty zarudle arytenoidy? Vyzkousela jsem ruzna kloktadla,byliny,pastilky...nic..ja si proste furt myslim,ze je to od zaludku,neverim lekarum,kdyz tvrdi,ze mi nic neni..myslite ze mam tedy brat dal leky na zaludek,drzet nejakou dietu? Je to nutne? K vanocum si preji jediné,jen aby presla bolest v krku..citim se i pul roku takova zahlenena,pocit zadni rymy..prosim poradte a preji vam krasne vanoce

Odpověď:
Dobrý den, jako on-line lékař Vám nemohu radit, abyste nějaké léky vysadila, to je v kompetenci lékařů, kteří Vás znají osobně, a léky Vám nasadili. Ani na základě Vámi sdělených informací Vám nemohu říct, že jde o tu a tu konkrétní nemoc. Mohu Vám jen poradit, abyste vyčkala i dalších vyšetření, co jsou v plánu (alergologie, imunologie) a zkusila se svými obtížemi tolik nezabírat, když vyšetření dopadla dobře. S pozdravem a přáním krásných svátků MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.12.2017 13:19:39

Gastroskopie

Dotaz:
Dobrý večer,jeste bych chtela doplnit mou predchozi otazku o otazku dalsi..ta nerovna Z linie,co znamena? Je to nejaky problem??jak se stane,ze je najednou nerovna,kdyz puvodne byla tak jak ma byt?? Muze se casem opet srovnat?? Muze i nerovna z linie propoustet obsah žaludku??kardie mi dle nálezu tesni..dekuji

Odpověď:
Dobrý den, Z linie je jen označení přechodu mezi epitelem sliznice jícnu a žaludku, nerovná linie nic neznamená, a nepředstavuje žádný problém. Není příčinou Vašich obtíží. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.12.2017 20:56:15

Gastroskopie

Dotaz:
Dobrý den,prosim o rozlousknouti meho problemu..od kvetna 2017mam pocit knedliku v krku,orl ok,stitna zlaza v poradku..potize s.krcni pateri,dle rtg plocha lordoza..cerven delana gastroskopie nález zanez jicnu 1st.susp barettuv jicen z histolog nepotvrzeno..(vysel chronicky stredne zanetlivy infiltrat)nasazen lanzul,itoprid..potize trvaly..pridalo se rihani,horka chut v ustech,zvysene slineni..bolest paleni hrudniku i zad..nekdy tlak v trojuhelniku..srpen znova gastroskopie nalez,jen nerovna Z linie s kratkym vybihajicim jazyckem,bez Gerd,bez esodagitidy,kardie tesni..co prosim znaci ta z linie nerovna,?leci se to nejak?jeste byla lehka antralni gastropatie, Potize trvaji stale..psychicky se hroutim..nasazeny antidepresiva..rijen doplnena 24 h ph metrie s impedanci,vysledek bez prukazu patolog refluxu..potize trvaji dale..listopad kontrolní gastro s normalnim nalezem...me potize avsak trvaji..prosim vas je mozne,ze by se behem pul roku mohl tak zazracne stav upravit do puvodni podoby? Ze je tedyuj zaludek a jicen opravdu v poradku? Mela jsem za to,ze reflux uz je naporad..co ta z linie nerovna,neostra?? Vim,ze to muze byt i psychika.ale nechci neco zanedbat..boli me v krku,obcas se mi delaji bile cepy ma.mandlich,crp v poradku,riham, knedlik v krku,neustale ucpany nos,celkovy pocit zadni rymy..predklon je utrpeni,citim tam to ucpani..obcas bolest az do usi,dle orl jen zarudle arytenoidy..proste si furt myslim,zda nemam mimojicnove projevy,co myslite dle výsledku mych vyšetření? Doplnim krev i moc v poradku.utz stitna ok,ceka mne jeste alergolog imunolog.vyšetření..pak uz asi jen psychiatrie..nam proste strach,ze neni neco v poradku..mam dale brat Ipp?i prokinetika? Jednou beru,jindy zas ne..ten knedlik v krku mi pri jidle vzdy zmizi..kdyz jim,ani v krku neboli..prosim poradte,uz jsem zoufala,proste na to stale myslim,mam velky strach o sve,zdravi. Tento rok jen beham po doktorech. Dekuji ta zodpovezeni vsech mych dotazu a vysvetleni ,objasneni meho problemu..s pozdravem V

Odpověď:
Dobrý den, zánět jícnu nemusí mít příčinu vždy v refluxu, a tím, že jste brala léky, tak opravdu se nález mohl upravit. Nerovná linie nic neznamená. IPP i prokinetika bych brala nadále, vzhledem k tomu, že původně (před začátkem léčby), tam nález byl, ale konečné rozhodnutí by mělo být na Vašem ošetřujícím lékaři. Tvorba bílých čepů na mandlích bez příznaků angíny (horečky, bolest v krku) je nejčastěji příčinou chronické tonsilitidy, která nebývá nějakým závažných problémem. Může se vyskytovat u poruch imunity, proto imunologické/alergologické vyšetření bych u Vás také doporučila. Samozřejmě i psychika hraje velkou roli, a obtíže pak mohou mít příčinu i psychogenní. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.12.2017 18:31:26

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205