Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 148

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Ruka

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, měla bych otázku. Před 10lety po pádu abrupce C7 obratle, přišlo se na to po půl roce. Teď mám pocit, že je ruka trochu slabší, je oproti pravé hubenější.Posiluji obě stejně, ale jsem pravák. Je možné, že to může být od toho úrazu? Děkuji Jana

Odpověď:
Dobrý den, fyziologicky není žádný člověk symetrický, pokud jste pravák, pak je i pravá ruka silnější, rozdíly by však neměly být velké. Zkuste dát dotaz svému praktickému lékaři, který Vás důkladně vyšetří a při pochybnostech Vás může odkázat ke specialistovi. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.03.2018 14:51:40

Eroze,ulcerace,Barretův jícen.

Dotaz:
Dobrý den,vážení. Které z postižení trávícího traktu je pro pacienta závažnější? Eroze,ulcerace sliznic trávícího traktu nebo Barretův jícen. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, eroze je jen povrchní poškození sliznice, vřed již přechází do hlubších vrstev, takže z tohoto pohledu je vřed závažnější, je zde riziko krvácení, perforace,... Eroze však může přejít ve vřed. Barretův jícen je předstupeň nádoru, který by měl být pod pravidelnými kontrolami, hrozí jeho přeměna v rakovinu. Bohužel i samotný vřed žaludku může být projevem nádoru žaludku, závažnost se porovnat reálně nedá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.03.2018 11:04:46

bolest zad

Dotaz:
Dobrý den, na jaké oddělení bych měl jít s chronickou bolestí páteře ? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, nejlepší je vždy začít u svého praktického lékaře, který Vás zná nejlépe, může některá vyšetření udělat sám, a dle výsledků Vás poslat ke specialistovi. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 11.03.2018 19:48:55

Zaludek,jicen

Dotaz:
Dobrý večer paní doktorko,byla jsem na gastroskopii,kde zjisteno jen drobny vybezek prechod.zony do 0,5cm. Jinak vse normalni nalez,kardie tesni..odebrany vzorky z toho vybezku,-castice ze skvamokolumnarni junkce s akantotickym dlazdicovym epitelem a chronickym zanetem vysoké intenzity kardiacke sliznice..intestin.metaplazie nezastizena,dyslazie kardiacke sliznice lehka..pani doktorko prosim jak moc je to vazne..beru IPP,pres pul roku,nález se presto zhorsil..podstoupila jsem i ph metrii s impedanci bez prukazu refluxu,kardie tesni..z ceho tedy muzu mit toto onemocneni?? Co mi radite,kdyz reflux nemam..je nutna dieta,nějaká rezim.opatreni?? Jsem z toho moc spatna..boli me nadbrisek obcas,krkam,pali me jazyk..pocit neceho v krku..pocity na zvraceni..je mozne toto vylecit??prosim,poradte co mam delat..zmizi nekdy ta dysplazie?? Dekuji,prosim vysvetlete mi to a pripadne uklidnete,mam velky strach. A psychika je tedy moc spatna

Odpověď:
Dobrý den, nález Vás na životě nijak neohrožuje, jde jen o malé změny ve sliznici. Zánět v žaludku může být i stresového původu, a tedy pokud vše ostatní je v pořádku, pak si situaci zhoršujete zbytečně jen stresem. Dietu i IPP doporučuji dále, přeci jen, zánět tam je. Ale Vaše obtíže budou nejspíše psychického rázu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 08.03.2018 19:18:35

bodani krece v brise

Dotaz:
Dobrý den chci se zeptat asi tak měsíc když jdu na velkou na záchod, tak mám bodání a křeče v břiše asi ve střevě jak tlačím.a potim me tak 15min.boli dole v podbrisku.kdyz mam menzes křeče nemam kdyz jdu na zachod.cim to může být mám jít na vyšetření.vymenila jsem antikoncepci mám myvy.jinak mám rok po operaci brali mě levý vjecnik a 3roky po operaci žlučníku.

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji navštivít vašeho praktického lékaře, aby vás důkladně vyšetřil. Popište mu své obtíže, on dle toho a nálezu na břiše naplánuje ev další vyšetření (odběry krve, SONO břicha, vyšetření střev). vhodné je doplnit i gynekologické vyšetření u Vašeho gynekologa. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 02.03.2018 19:17:36

Vyzivova sonda

Dotaz:
Dobry den. Mam problem s tym, ze mam v poslednej dobe odpor k vode, to znamena ze nedokazem do seba dostat viac ako dva pohare vody za den. Je to strasne malo, to viem. Chcem sa preto opytat ci je mozne si dat na nejaky cas zaviest tenku vyzivovu sondu cez nos do zaludka a Jannetovou striekackou si tu vodu jednoducho aplikovat do zaludka. Mam dost blbe obdobie a ta nechut s tym suvisi. Proste zaludok odmieta prijem tekutin. Dakujem za odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, Váš případ není indikací k zavedení sondy do žaludku. Primárně je potřeba vyřešit příčinu vašeho odporu, ať už je jakákoliv. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.02.2018 11:07:19

chronický zánět jícnu

Dotaz:
Dobrý den, histolog.nález při podezření na Barett.jícen je částky dlaždicového epitelu jícnu s refluxními změnami II.stupně a částka glandulární sliznice s nepravidelnými foveolami a mucinózními žlázkami s výrazným zánětemakcentovaným pod povrchovým epitelem. Žádné známky střevní metaplázie v žaludeční sliznici nenalezeny. Může jít o nerovnou Z linii. Mám pouze Ranisan a chci se zeptat na vhodnou léčbu a vyvarovat se zhoršení stavu.Moc závažnosti výsledku nerozumím. Moc děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, jedná se u vás o refluxní chorobu jícnu, kdy v důsledku zpětného toku žaludečních šťáv do jícnu dochází k dráždění sliznice jícnu. O Barretův jícen se vzhledem k nepřítomnosti metaplazií nejedná. Ve vašem případě bych v léčbě brala spíše inhibitory protonové pumpy - omeprazol. Důležitá jsou nefarmakologická opatření - spát s podloženou hlavou, nekouřit, nepít tekutiny s kofeinem, jezte častěji v menších porcích jídla, ... S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.02.2018 18:19:44

Histologie

Dotaz:
Dobrý den,prosim.o vysvetleni zpravy z histologie jicnu..castice ze skvamokolumnarni junkce s akantotickym dlazdicovym epitelem a chronickym zanetem vysoke intenzity kardiacke sliznice..intestinalni metaplazie nezastizena,dysplazie kardiacke sliznice lehka..prosim co to pro me znamena,jedna se o baretuv jicen ci nikoli??mam velky strach..pri gastroskopii i ph metrii vysledek bez refluxu,tak memu onemocneni nerozumim.

Odpověď:
Dobrý den, o Barretův jícen se nejedná, při něm se v histologii objevuje metaplasticky změněný epitel, což u Vás není. Máte dle popisu zánět žaludku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.02.2018 11:08:47

Riziko recidivy trombozy

Dotaz:
Dobrý den,prosím o Vas názor.Byla mi na doppleru potvrzena hluboká žilní trombóza.Nasazen Eliquis,a předčasně vysazena antikoncepce.Dostavila se menstruace a nadměrné krvácení.Ma hodnota hemoglobin.při propuštění je 75. Léčba trombózy po týdnů vysazena a ukončena.Na doppleru se ukázalo,ze trombóza je rozpuštěna.Jak velká je možnost,ze se trombóza po tak krátké léčbě vrátí? Jsem 6 den bez Eliquisu a v noci me velmi bolelo lytko,bolest sama ustala.Co se pak bude dit,v případě ze by se trombóza znovu objevila a já při léčbě nadměrné krvacim? Děkuji za Vas názor a čas.Hezky den.99

Odpověď:
Dobrý den, riziko recidivy trombózy záleží na celé řadě dalších faktorů, jednoznačně se vyčíslit nedá. Čím méně je rizikových faktorů, kam patří užívání hormonální antikoncepce (těhotenství), imobilita, dehydratace, vrozený trombofilní stav,..., tím je riziko menší. U vás je teď důležité rizikům předcházet, a pokud se objeví, pak si aplikovat preventivně nízkomolekulární heparin. Pokud při antikoagulační léčbě nadměrně krvácíte, je potřeba pak "vyzkoušet" i jiné formy antikoagulace, při kterých by krvácení nemuselo být tak silné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.02.2018 09:47:49

Riziko recidivy trombozy

Dotaz:
Dobrý den,prosím o Vas názor.Byla mi na doppleru potvrzena hluboká žilní trombóza.Nasazen Eliquis,a předčasně vysazena antikoncepce.Dostavila se menstruace a nadměrné krvácení.Ma hodnota hemoglobin.při propuštění je 75. Léčba trombózy po týdnů vysazena a ukončena.Na doppleru se ukázalo,ze trombóza je rozpuštěna.Jak velká je možnost,ze se trombóza po tak krátké léčbě vrátí? Jsem 6 den bez Eliquisu a v noci me velmi bolelo lytko,bolest sama ustala.Co se pak bude dit,v případě ze by se trombóza znovu objevila a já při léčbě nadměrné krvacim? Děkuji za Vas názor a čas.Hezky den.99

Odpověď:
Dobrý den, riziko recidivy trombózy záleží na celé řadě dalších faktorů, jednoznačně se vyčíslit nedá. Čím méně je rizikových faktorů, kam patří užívání hormonální antikoncepce (těhotenství), imobilita, dehydratace, vrozený trombofilní stav,..., tím je riziko menší. U vás je teď důležité rizikům předcházet, a pokud se objeví, pak si aplikovat preventivně nízkomolekulární heparin. Pokud při antikoagulační léčbě nadměrně krvácíte, je potřeba pak "vyzkoušet" i jiné formy antikoagulace, při kterých by krvácení nemuselo být tak silné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.02.2018 09:47:48

Obtize krku

Dotaz:
Dobrý den,mam dotaz..zda nevite,cim by me obtíže mohly být způsobeny..trpim nekolik mesicu bolesti v krku,ale jinou nez napr.pri nachlazeni..neco mi tam vadi,tlaci..nejvice kdyz hlavu zaklonim,cvicim..tak me to na predni strane v ty jamce,jugulu tlaci jeste vice..a i kdyz chodim na masáže a lezim na brichu,masérka me masiruje krk zezadu v leze,tak citim tu bolest a tlak na predni strane opet,neco tam proste tlaci a je to velice nepříjemné..o co by se mohlo jednat??utz stitne zl.i tsh norma,dle rtg krcni patere plocha lordoza..mam velmi ztuhly krk i siji..mohou tyto obtize byt od páteře?? Docela se bojim..dekuji za radu a odpoved..jeste podotknu,ze mam casto cepy na mandlich..ale nevim zda by toty bolesti pri pohybech hlavou,krkem zpusobovala napr.chronicka angina

Odpověď:
Dobrý den, diagnózu na dálku udělat nelze, ale štítnou žlázu máte v pořádku a obtíže, které popisujete, mohou být opravdu od krční páteře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.02.2018 19:59:40

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, dnes jsem byla na Neurologii a jako závěr mi pan doktor napsal Cervikothoracalgie vpravo a předepsal mi rehabilitace. Mohu se prosím zeptat co to znamená? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, jde o bolesti horní části hrudníku, na kterých se může podílet jak krční, tak horní část hrudní páteře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.02.2018 16:52:17

štítná žláza

Dotaz:
Dobrý den, při komplexním vyšetření mi byla diagnostikována autoimunitní thyroiditis. (štítná žláza hladká, není ložisková patologie, TSH 8, pravý lalok 14x13x36, levý 15x14x34) Neměla jsem žádné příznaky dysfunkce. Nasazen 1/2 Euthyrox. Po 4 měsících - T4 volný 10.0, TSH 8,04, PL 10x14x32 - 2,5 m., LL 11x13x29 - 2,3 ml,okraje ohraničené, struktura disperzní, bez ložiskových změn, isthmus 4 mm, regionální uzliny nejsou větší, štítnice nehmatná, měkká, bez resistence, Kp komp. Paní doktorka mi zvýšila dávku euthyroxu na 1 tabletu denně. Vzhledem k tomu, že jsem neměla žádný problém se mi nechce věřit, že je to opravdu nutné. Mohla bych prášky nebrat vůbec? Co mi hrozí? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, paní doktorka postupuje dobře, buďte ráda, že nemáte příznaky snížené funkce. Štítná žláza je životně důležitý orgán, ovlivňuje metabolismus v těle a celou řadu orgánů, u mladých dívek mohou být poruchy štítné žlázy příčinou nemožnosti otěhotnět, ev. i častějších potratů, u starších lidí, kdy už jsou vyčerpány kompenzační mechanismy, dochází k cukrovce, vysokému cholesterolu, arytmiím, depresím,... S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.02.2018 10:44:33

páteř

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Už pár let trpím na občasné bolesti hrudní a krční páteře. Asi před 5 lety jsem spadla na schodech a křuplo mi v hrudní páteři, měla jsem černo před očima a bylo mi na zvracení, ale nikam jsem s tím nešla, neměla jsem žádné potíže. Ale asi zhruba od té doby trpím bolestmi páteře, ale nevím to už přesně. Někdy to bolí pár dní, jindy mám třeba týden nebo dva pokoj. Je to ostrá až pálivá bolest spíše ve spodní části hrudní páteře, která se šíří po žebrech, někdy až za hrudní kost. V noci nemůžu spát, protože nemůžu uležet. Srdce jsem vyšetřené měla, mám 26 let a pracuji jako zdravotní sestra na LDN. Pár let mně také trápí ´přeskakování srdce´, asi extrasystoly (nikdy nebyly zachyceny), nyní i závratě, pocit nestability jako když dosedá výtah, hlavně když stojím nebo se zastavím, také když se ohnu nebo narovnám. Někdy se mi hůř dýchá (pocit nedodechnutí). Krční páteř mně bolí v podstatě každý den. Nedávno jsem byla u neuroložky, která mě poklepala kladívkem, neposlala mě ani na RTG a poslala mě domů s tím, že mám nadváhu a mám cvičit. Existují nějaké cviky, kterými bych si pomohla? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by se měl udělat RTG páteře, zejména hrudní, aby se vyloučila starší fraktura obratle. Pokud ta potvrzena nebude, je možné vás pak směřovat nejlépe cestou ortopedické ambulance na rehabilitace. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.02.2018 17:18:24

ztučnělá játra

Dotaz:
Dobrý den, na SONO mi zjistili ztučnělá játra i když jsem abstinent, ale beru hodně léků vč. kortikoidů . Chtěla bych poradit, zda je lépe brát lék Lagosa nebo raději drcený Ostropestřec mariánský nebo prosím o radu jestli je ještě něco účinnější, abych svá játra zregenerovala a obnovila. Klidně si i doplaltím. Děkuji za radu

Odpověď:
Dobrý den, ztučnělá játra (nebo-li steatóza jater), má celou řadu příčin, jednou z nich může být i dlouhodobé podávání kortikoidů. Účinek hepatoprotektiv je sporný, takže efekt Lagosa a Ostopestce bude nejspíš stejný, spíše minimální. Důležité je, vyvaorvat se alkoholu, jíst zdravě, snižovat hladinu cholesterolu. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.01.2018 21:45:44

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205