Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 146

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Vysvětlení pojmů

Dotaz:
Dobrý den. Je prosím z popisu kineziologického vyšetření patrné oslabení jedné z dolních končetin? "Zátěž na váze PDK 43/LDK 58kg.Paty špičky nejisté možné,Thom s bolestí sacadovaný pohyb LF a RF omezen s bolestí.Obvody DKK sim.,LAs TH střední s bolestí,CTH př:AF 1cm,rotace hraniční i /rf více sin,RF omezena o polovinu.Z chim LS s y l sinn při HD L5 S1 s chim koř si L5 S1 ,sval dysbalance. Děkuji a zdravím

Odpověď:
Dobrý den, bohužel si nejsem jistá, jestli všechny zkratky chápu, ale dle závěru vašeho vyšetření máte bolesti celé páteře, v oblasti beder a kříže (lumbosakrálně) při výhřezu ploténky obratlů L5/S1 nejváraznější, zde dochází i ke kořenovému dráždění vlevo, levou dolní končetinu i více zatěžujete, pravděpodobně v důsledku postižení páteře. Bolest patří mezi iritační jevy, při oslabení by byly jevy zánikové, tedy se ztrátou citlivosti, hybnosti... Bohužel mě nenapadá, co je zkratka chim. Lepší vysvětlení by Vám mohl dát fyzioterapeut/rehabilitační lékař, ev. neurolog. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 04.05.2018 08:26:01

Zánět v těle

Dotaz:
DObrý den, minulý týden jsem byla na akupunktuře. Paní doktorka použila nejdříve na masáž nějaký přípravek ze Sri lanky, co si dovezla. Následovala akupunktura. Večer jsem si všimla, že mám nohy od kotníků až po kolena poseté flíčky a ráno už jsem měla i celé ruce s červenými mapami. Trochu se to vyselo i na zádech a břichu, dále stehna. Od obvodní mě poslali na kožní a odtud s podezřením na spalničky na infekční. Zde sice říkali, že to tak vypadá, ale chyběly další symptomy, byly mi udělány odběry. Výsledky ještě nemám,ale mám největší podezření, že to mohlo být z toho. Potom postupně přišlo svědění kůže, ale takové stěhovavé lokální, stejně jako fleky vyskakovali a zase se ztráceli. Takové ty velké plošné se mi zdályteplejší.Sledovala jsem také otoky kotníků a prstů na rukou. Myslím, že se vpichy po aplikované masti mohlo dostat do těla něco, co způsobilo alergickou reakci nebo nějaký zánět? Po čtyřech dnech se postupně upravilo, ale ještě není úplně ok. Prosím o názor a případně , zda bych měla pro jistotu ještě něco podstoupit. Může tak projevovat nějaký jiný zánět v těle a akupnuktura byla jen náhoda?. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, mohlo by se jednat i o alergickou reakci, ale ta vyrážka by pak měla svědit. Vyčkala bych výsledků na spalniček, pokud busou negativní, do budoucna se vyhýbala akupunktuře. S Pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.04.2018 12:51:16

bolest malíčku

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, už asi 3 týdny mě bolí kloub na malíčku pravé ruky. Malíček není oteklý, ani zarudlý, ale bolí neustále a omezuje v pohybu. Co to může být? Děkuji. Šárka

Odpověď:
Dobrý den, příčina může být různá, doporučuji navštívit praktického lékaře, aby prst zkontroloval a ev. doplnil rentgen a nějaké odběry (např k vyloučení artritidy, boreliózy, dny,...). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.04.2018 10:23:21

očkování

Dotaz:
Dobrý den, v 07/2016 jsem prodělala klíšťovou meningoencefalitidu, je vhodné se očkovat proti meningokoku? v případě očkování proti klíšťové encefalitidě mi bylo řečeno, že mám v těle již protilátky, takže očkování FSMIMUNN je zbytečné. Děkuji za odpověď. Hájková.

Odpověď:
Dobrý den, po prodělaném onemocnění se tvoří doživotní imunita a očkování tedy není potřeba. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.04.2018 09:17:19

diastáza

Dotaz:
Dobrý den, minulý rok jsem prodělala operaci žlučníku laparoskopicky, pak jsem dostala do jizvy zánět a dva týdny ho léčila a nakonec cca tři měsíce na to se mi udělala kýla, kterou mi opět laparoskopicky v září 2017 operovali. Vše bylo v pořádku. Ted asi před dvěma měsíci jsem se necítila dobře a občas mě pobolívalo břicho. Lákařka mě poslala na ultrazvuk břicha a vše bylo v pořádku. Byla jsem i na prohlídce na gynekologii a také vše v pořádku. Závěr byl, že je to po operaci žlučníku, když zřejmě něco nevhodného sním. před třemi týdny jsem si všimla, že mám veliké břicho jako těhotná a když ležím a zakašlu, udělá se mi ještě větší boule. Po vyšetření lékařem a rentgenu to prý asi opět kýla není,ale zřejmě diastáza od pupku asi 5 cm. Ted čekám do 30.4. na CT, aby se to potvrdilo. O této nemoci vím jen co jsem načetla na internetu a že se řeší cvičením a nebo plastickou operací, kterou si ale musím uhradit sama, protože je to prý jen estetický problém. A to mě hodně zarazilo a vystrašilo, protože já to jako jen estetický problém necítím, ale jako hodně zdravotní a omezující. Mám chvilkové bolesti břicha, spíš to cítím jako silné pálení hlavně na pravé straně pod prsem, udělá se mi slabo a nevolno, potím se a to přejde,až když si lehnu a odpočinu chvilku. Když déle sedím, bolí to, když se více namáhám,tak také a je mi nevolno. Když zakašlu,tak to bolí opravdu dost, musím si zatlačit na břicho při kašli. Jsem pořád unavená a zvládnu toho za den ted tak 50% .A navíc mě začaly celkem dost bolet záda. Jinak nezvracím, stolici mám také v pořádku pravidelnou.A břicho mám opravdu hodně velké, tvrdé a bouli při zakašlání také. Přitom o takovýchto průvodních problémech při diastáze nikde nepíšou. Je mi 51 let a jinak jsem hodně aktivní,stále v pohybu, jím už léta dietně a zdravě. Jsou to prosím normální stavy,které patří k diastáze ? Bojím se velmi, že to může být něco vážnějšího, když mi je takto zle a všude píšou, že diastáza je pouze estetický problém. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, obtíže, které popisujete by mohly mít více příčin, je i možné, že na některých se podílí diastáza a na jiných něco jiného (třeba i žlučník). Vyčkejte CT vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.04.2018 01:10:10

Atrofie mozku a RTG

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na CT mi diagnostikovali atrofii mozku. V únoru a včera mi u zubního lékaře dělali RTG¨zubů s tím, že ještě jednou budu muset přijít na RTG zubů v květnuá - červnu (pozn. trhají mi všechny zuby). V červnu mám jít také na magnetickou rezonanci mozku. Není to riziko a nezhorší se při tolika RTG atrofie ? Dokonce mám jít na RTG plic (jsem astmatik), ale už se opravdu bojím se nechat opět rentgenovat. PS. léčím se i na štítnou žlázu. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, rentgenová záření jsou v malých dávkách, na atrofii tkáně vliv nemají. Nemusíte se tedy bát, že by zapříčinily další zhoršení. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.04.2018 07:55:27

Lázně

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz ohledně indikace lázní. Jsem po úraze- zlomenina krčku kosti stehenní -počátek března. Vzhledem ke zlomenině (zaklíněná zlomenina) mi byla mi navržena konzervativní léčba. Byla jsem hospitalizovaná a nyní již dodržuji klidový režim doma.Chtěla jsem se zeptat, zda mi mohou být indikovány lázně , popřípadě koho požádat a do jaké doby od úrazu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, v indikačním seznamu by Vaší situaci odpovídala indikace VII/11 (stavy po úrazech pohybového ústrojí,...pokud není soustavná ambulantní či rehabilitační léčba efektivní). Nástup by měl být neprodleně, jakmile to stav umožní, nejpozději do 6 měsíců po úraze. Indikujícím lékařem by měl být váš ošetřující ortoped, na kterého doporučuji se obrátit. Pojišťovnou je hrazena následně komplexní lázeňská péče. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.04.2018 10:04:26

Zanet

Dotaz:
Vážená paní doktorko,prosim o vasi radu,nebot uz jsem naprosto bezradna..utrapena..dle posl.nalezu z gastroskopie,mam zanet a dysplazii kardiacke sliznice,mozna i barett jicen,lekari nedokazi odpovědět..presto vsak kardie tesni pri vsech vysetrenich a ph metrie s impedanci bez refluxu??!!#jak je tedy mozne ze mam toto onemocneni..rok beru ipp,mam.sto chuti je vysadit,protoze nepomahaji va naopak,zacla jsem po nich rihat,boli mne nadbrisek,zacal palit jazyk i cela dutina ustni,kde mam tedy i bolestive,cervene fleky,spatne se mi dycha,myslíte,ze to jsou nezadpuci ucinky leku??proc je tedy beru,kdyz reflux nemam?je v plánu i fundoplikace..co mi radite,? Ta gastroskopie znacila maly vybezek do 0,5cm ve tvaru zobačku,z toho ty vzorky..pri mem dotazu na barett jicen,nevedi..metaplazie pry nezastizena,ale lehka dysplazie kardiacke sliznice ano..nerozumim.tomu..pred pul rokem jsem tam mela jen zanet chronicky a ted toto i pres poctive brani leku a diety..dejte mi radu,pomozte dekuji vam K.

Odpověď:
Dobrý den, více Vám poradit nemohu, než v předešlých odpovědích. vzhledem k Vašemu strachu bych nevyloučila, že na vašich obtížích se podílí i stres a psychika. I tyto mohou způsobovat změny na žaludku. poraďte se hlavně s Vaším ošetřujícím lékařem, internetové poradny Vám ho nahradit nemohou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.04.2018 18:17:03

velká prsa

Dotaz:
Dobrý den, po psychiatrické léčbě mi po lécích se hrozně zvětšily prsa a celkově jsem přibrala, poté jsem zhubla přes 20 kg, ale prsa zůstala. Nyní mám z nich psychické trauma a taky fyzické potíže, jako bolest zad a krční páteře. Lze si nechat zmenšit prsa plně nebo alespoň částečně hrazeno zdravotní pojišťovnou? Smím si v případě hrazení ČPZP vybrat kliniku? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, úhrada zmenšení prsou podléhá schválení revizního lékaře pojišťovny, u které jste pojištěna. Zdravotní pojišťovny hradí operaci ženám, které se neúspěšně léčí s bolestmi zad. Důležité je doporučení k operaci od ortopeda a neurologa, vyšetření mammologické, s těmi se stavíte na Vámi vybraném oddělení plastické chirurgie (musí mít ale smlouvu s Vaší pojišťovnou). Plastický chirurg Vám vše vysvětlí a sepíše žádost reviznímu lékaři pojišťovny. Většinou je úhrada schválena do měsíce. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.04.2018 19:23:37

Fundoplikace

Dotaz:
Dobrý večer,paní doktorko,zajímá mne váš názor na fundopikaci ..odstrani trvale potize s refluxem?? Vyleci prip.susp.barettovu sliznici,zahoji se to?? Mam tuto operaci podstoupit,dost se bojim,nevim do ceho jdu,jak mi bude..?budu moct mit jeste dalsi dite?? Nebude vadit tehotenstvi ,tlak na žaludek?? Dekuji..

Odpověď:
Dobrý den, jde o operační výkon a jako každý takový operační výkon má své výhody i nevýhody. Vše by Vám měl vysvětlit ale lékař, který tento výkon indikoval. Ve většině případů potíže s refluxem odstraní (často pacient cítí úlevu hned po výkonu), po operaci se dodržují nějakou dobu dietní opatření, a po 2 měsících bývá člověk zdráv. Pro případné následné těhotenství není operace překážkou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.04.2018 20:06:38

Bolest po tromboze

Dotaz:
Dobrý den paní doktorkou.7.2. Mi byla na doppleru zjištěna žilní trombóza pravého lýtka.Antikoagulační.léčba po týdnů pro závažné krvácení ukončena.Na ultraz.potvrzeno rozpuštění trombu.Nyní poslední týden me noha bolí,někdy při chůzi,v dřepu( když zametam), dnešní noc ,silná bolest kolem holenní kosti,během dne je bolest slabší,picitove lytko je těžší.Chci se zeptat,může to takto pobolivat po tromboze.? Děkuji.Hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, minimální délka antikoagulační léčby by měla být 3 měsíce, při dřívějším ukončení může být zvýšené riziko recidivy, ev. trombus ještě není rozpuštěn. Doporučuji navštívit angiologa (cévního lékaře), aby Vás důkladně vyšetřil. Bolesti holenní kosti nejsou projevem trombózy, spíše v lýtku, pocit tíhy v lýtku může být i v důsledku žilní nedostatečnosti (ta může také vzniknout po trombóze). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.03.2018 14:34:49

Zlomenina kotníku

Dotaz:
Dobrý den, měla bych dotaz. 4.2. Jsem utrpěla zlomeninu kotníku. 8.3. Mi byla sádra sundána. Chodím na rehabilitace. Zajímalo by mě kdy se můžu plně postavit na nohu, abych si neublížila. V nemocnici mě neinformovali.uvedli je postupně zatěžovat a po 14 dnech kontrola u praktického lékaře, kde jsem žádné info ohledně postupu co a jak neobdržela. Děkuji Vondráková

Odpověď:
Dobrý den, je to strašně individuální, ale dá se říct, že pokud noha bolí, nepřepínejte to, pokud již nebolí, můžete ji zatěžovat bez omezení. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.03.2018 06:56:28

Zanet

Dotaz:
Dobrý den,nejaka rada jak vylecit vysoky chronicky zanet žaludku a jicnu?? Lze vubec chronicky zanet zcela vylecit?? Ipp zatim moc nepomahaji,dekuji...jake je riziko ,ze se z chronickeho zanetu stane rakovina?

Odpověď:
Dobrý den, záleží na příčině zánětu (nezapomenout, že na zánětu se mohou podílet i faktory jako je stres, kouření, analgetika, alkohol...). Vzhledem k tomu, že jde o zánět chronický, tedy dlouhodobý, tak i léčba je déletrvající. Kromě tabletek je potřeba dodržovat i režimová opatření. Co se týká rizika vzniku rakoviny, všeobecně chronické záněty v jakékoliv lokalizaci zvyšují riziko vzniku rakoviny, zejména záněty neléčené. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.03.2018 17:02:43

Ruka

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, měla bych otázku. Před 10lety po pádu abrupce C7 obratle, přišlo se na to po půl roce. Teď mám pocit, že je ruka trochu slabší, je oproti pravé hubenější.Posiluji obě stejně, ale jsem pravák. Je možné, že to může být od toho úrazu? Děkuji Jana

Odpověď:
Dobrý den, fyziologicky není žádný člověk symetrický, pokud jste pravák, pak je i pravá ruka silnější, rozdíly by však neměly být velké. Zkuste dát dotaz svému praktickému lékaři, který Vás důkladně vyšetří a při pochybnostech Vás může odkázat ke specialistovi. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.03.2018 14:51:40

Eroze,ulcerace,Barretův jícen.

Dotaz:
Dobrý den,vážení. Které z postižení trávícího traktu je pro pacienta závažnější? Eroze,ulcerace sliznic trávícího traktu nebo Barretův jícen. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, eroze je jen povrchní poškození sliznice, vřed již přechází do hlubších vrstev, takže z tohoto pohledu je vřed závažnější, je zde riziko krvácení, perforace,... Eroze však může přejít ve vřed. Barretův jícen je předstupeň nádoru, který by měl být pod pravidelnými kontrolami, hrozí jeho přeměna v rakovinu. Bohužel i samotný vřed žaludku může být projevem nádoru žaludku, závažnost se porovnat reálně nedá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.03.2018 11:04:46

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205