Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 318

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Může betaxa pomocí z vir koronavir

Dotaz:
Existuje nějaká možnost na vakcíny nebo odběru v krvi, moč, mám problémy s TSH, T4.

Odpověď:
Dobrý den, bohužel vašemu dotazu nerozumím. Betaxa je lék na hypertenzi, na koronavirovou infekci nemá žádný vliv. Vakcína zatím neexistuje. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 06.04.2020 19:48:37

Calmetizace.

Dotaz:
Dobrý den,vážení. (58) Rád bych se zeptal v souvislosti s covid pandemií na jednu věc. Někde jsem jsem četl,že ve státech,kde se přistupovalo zodpovědně ke calmetizaci je snad menší procento nakaženosti virem. Můžete mi prosím potvrdit,jestli toto očkování byla prováděno na vntřním předloktí ruky? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, očkování proti tbc se provádělo intramuskulárně, laicky do ramene. Ve školním věku se dělal ke zjištění účinnosti očkování tuberkulinový test na předloktí, který když vyšel negativně, tak se dítě přeočkovávalo. Od r. 2010 je celoplošné očkování zrušeno. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 05.04.2020 08:03:55

hypertenze

Dotaz:
Dobrý den,je mi 77 let a léčím se m.j. na hypertenzní chorobu II.st. Problém je v tom, že TK mám střídavý -ráno občas i pod 100/50-60 , večer 140-150/50/60 - měřeno na levé ruce.Při měření na pravé paži je vždy rozdíl -syst.TK je o 30-45 vyšší než na ruce levé.Je toto normální stav, nebo na to má vliv závěr z poslední prohlídky u kardiologa -"porucha systolické i diastol.funkce LK ?-l Je tato porucha léčitelná a jak s ní žít -omezený pohyb? Děkuji - Vladimír

Odpověď:
Dobrý den, takový rozdíl mezi L a P končetinou není normální, bylo by vhodné kompletní dovyšetření, zejména cév. Co se týká poruchy systolické a diastolické funkce, neuvádíte, jak velká to porucha je. Jinak ve vyšším věku se často setkáváme s kolísáním tlaku během dne a úprava léků je pak obtížná. Doporučovala bych absolvovat TK holter (24- hodinové ambulantní monitorování TK), a dle výsledku se pokusila medikace poupravit. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.03.2020 16:14:26

Ileosni stav

Dotaz:
Dobrý den prosím o radu již jsem byla dvakrát hospitalizována se zánětem tenkého střeva v místě kde se napojuje na tlusté střevo při ct vyšetření zjistili že v tom místě je střevo zúžené ale po kolonoskopii kde vyloučili nějakou crohnovu chorobu mi řekli že jsem v pořádku neustále mě ale bolí vkuse v podbřišku na pravé straně mám strach nevím zda je střevo stále zúžené pan doktor který dělal kolonoskopii napsal že se dostal 10 cm do ceká ilea a vše je v pořádku na konci zprávy je vypsáno pokud potíže budou pretrvavat navrhují laparoskopickou revizi dutiny břišní mám strach z ucpání střeva prosím je možné že střevo již není zúžené a že bolesti mohou být že srůstů když jsem nikdy neprodělala břišní operaci předpokládám že tam nepatří revize dělohy a interrupce děkuji za jakoukoli odpověď a snad i uklidnění a radu co by mi mohlo být bolesti jsou tupé a nepřetržitě spíš obtěžující než nějak výrazně bolestivé

Odpověď:
Dobrý den, pokud pan doktor při kolonoskopii neviděl stenozu, pak obtíže opravdu mohou být způsobené okolními srůsty. Nevím, jaká všechna vyšetření vám již udělali. Ale K vyloučení zánětu při crohnove chorobě bych ev zkusila jeste odebrat stolici na kalprotektin, otázkou je i provedení MR/CT vyšetření, jestli neni stenoza v jine části střev (kolonoskopicky nepřístupné). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.03.2020 22:04:22

čištění cév při zvýšeném krevním tlaku

Dotaz:
Dobrý den, mám v poslední době zvýšený krevní tlak. Rád bych pročistil cévy, byl mi doporučen prostředek Cardio NRJ . Můžete mi paní doktorko, tento prostředek i Vy doporučit, jako internistka? Děkuji. Roman B.

Odpověď:
Dobrý den, dle mého názoru zbytečný přípravek. Stačí dodržovat základní režimová opatření, jíst zdravě, pohybovat se, nekouřit, nestresovat se, a pak nemusíte vyhazovat peníze za doplňky, jejichž účinek je vždy sporný. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.03.2020 09:13:43

Problémy s okem

Dotaz:
Dobrý den. Na oční vyšetření jdu až za 7-14 dní, proto se chci zeptat, zda se může jednat o něco vážného. Již asi měsíc mě např. 1x za den začne v oku jako kdyby pulzovat, nebo jako kdyby tam něco lezlo a po chvíli to přejde. Dnes to je skoro celý den, ale je to jen nepříjemné, ale nebolí nic. Na vyšetření jsem byl asi před měsícem kvůli řezání v očích, kde byly předepsány kapky, přešlo to, ale teď se to znovu vrací ale ne tolik, jen mírně. Zajímá mě proto, zda to počká a nebo mám jít na oční urgentně. Mockrát děkuji za odpoveď.

Odpověď:
Dobrý den, nejsem oční lékař, a on line nelze hodnotit závažnost situace. Může jít pouze o tik v oku. Pokud oči nebolí a nezhoršuje se náhle ostrost zraku, vyčkala bych. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 20.01.2020 16:27:38

Rýma

Dotaz:
Dobrý den. Dá se považovat za chronickou rýmu celoroční občasné smrkání? Tj. rýma neteče, nos není ucpaný (jen velmi občasně). Vyšetření na nosním bylo, ale ne kvůli tomuto důvodu, tudíž i tam by se asi něco poznalo. Může to být i nějaká alergie? Nebo může být takovéto smrkání běžnou věcí? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, smrkání nemusí být hned projevem nemoci. Je to proces, při kterém se nos očišťuje. Občasné smrkání bych za problém opravdu neviděla. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.01.2020 18:37:56

Otázka - pokračování

Dotaz:
Dobrý den. Ano, to vím a již to začínám řešit, protože vím co obezita dokáže napáchat. Tudíž v mém věku nelze aterosklerózu mít a mohu být tedy klidný? Nezlobte se za doplňující otázku. Přeji krásný den.

Odpověď:
Nemohu říct, že aterosklerózu mít nemůžete. To přes internet opravdu nepoznám. Vyloučit to může jen vyšetření na cením. V tak mladém věku je však ateroskleróza velmi nepravděpodobná. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.01.2020 23:28:33

Otázka

Dotaz:
Dobrý den. Pokud se v mladším věku objeví příznaky občasné bolesti lýtek při chůzi, současně přítomen častější stres, větší zadýchávání, atd. - může to být ateroskleróza v tomto věku? Spíše to ale bude přibráním 40 kg. Mockrát děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, o ateroskleróze jsem vám napsala již dost. Raději bych řešila příbytek na váze 40kg. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 18.01.2020 20:18:50

Otázka

Dotaz:
Dobrý den. Může nějakým způsobem poškodit nějaké orgány v těle roční psychická nepohoda - např. srdce? Tj. stresování se? V dnešní době se ale zase stresuje pomalu každý, ne? Jaké by to mohlo mít projevy? Mockrát děkuji.

Odpověď:
Dobry den, stres vede k uvolňování stresových hormonů, a ty vedou ke zvýšení tlaku, cukru, tepové frekvence... Dlouhodobý stres tedy organosmu prospěšný není. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.01.2020 18:44:59

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může se něco stát při zasažení oka malým množstvím Belakne gelem? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám, že jste si oko pak vypláchl, maximálně bude trochu podrážděné. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.01.2020 22:56:30

Kyčle

Dotaz:
Dobrý den. Při sportu se 2x stalo že začalo píchat u kyčlí ale trochu dole blízko varlat z obou stran. Vždy hned odeznělo. Stalo se to při mírném roztanovani nohou, ale nebylo to příčinou. Začalo to z ničeho nic. Opakovalo se to po delší době jen jednou. Také při zvedání nohou v leže je tlak v kyclich. Ale jen málo a nijak to nevadi. Občas je jen cítit malinkatý tlak, jinak nic. Mohlo by o něco jít? Nijak to neobtěžuje. Mockrát děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, ne, s vysokou pravděpodobností u vás nic nejde. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.01.2020 21:33:27

Lapání po dechu

Dotaz:
Dobrý den. Může něco znamenat větší zadýchání (tj. špatně se i mluví) po chůzi do 4. patra? Po dobu 4 let se docházelo na kardiologii, kde bylo vše v pořádku (kvůli zvýšenému tlaku při návštěvě doktora). Měřím také tep na hodinkách, pravidelně, a pozoruji pouze normální tlak. Toto se děje jen při větší námaze nebo rychlejší chůzi. Poté co jsem přibrala to pozoruji častěji. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, do 4.patra se zadýchá více lidí, hlavně těch, co nemají ideální kondici. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.01.2020 22:00:13

Brnění nohy - pokračování

Dotaz:
Dobrý den. Mockrát děkuji za odpověď. Asi před měsícem mi byla skutečně potvrzena plochá noha, tudíž to bude asi kvůli tomu. Může to být i příznak aterosklerózy? Pokud se občas i přidávají studené nohy (asi od podlahy) a při chůzi do schodů či do kopce bolí lýtka (spíše cítit takové napínání). Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ateroskleróza se spíše projevuje klaudikačními bolestmi končetin (tedy bolesti svalů při zátěži), brnění nebývá jejím projevem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.01.2020 21:57:31

Kašel

Dotaz:
Dobrý den Chtěla jsem zeptat. Mám reflux a zánět jícnu. Při větší fyzické zátěži kašlu. Mam suchý kašel. Kašlu az 1/2hodiny Může to byt od žaludku? Plicní negativní Alergologie negativní . Co mám užívat? Může to být astma? Děkuji Čechova

Odpověď:
Dobrý den, pokud plicní vyšetření je negativní, o astma se nejedná. Kašel by mohl být opravdu způsobený refluxem při zátěži, kdy dojde k podráždění dýchacích cest. Ale nevím, jak moc těžký váš reflux je. I některé léky mohou kašel způsobovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 13.01.2020 19:11:28

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205