Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 349

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.
Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.


Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Hodnoty tlaku

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat, zda hodnoty tlaku 160/80, 140/ 70 jsou v pořádku. Jde mi o velký rozdíl mezi systolickym a diastolickym tlakem. Prášky na tlak beru, toto měření je před práškem. Když si vezmu prášek, sníží se oba hodnoty a mám diastolu nízkou více. V čem můžu mít problém? Je ten rozdíl nebezpečný? Děkuji Elena

Odpověď:
Dobrý den, rozdíl nebezpečný není, ale před medikací mít tlak systoly 160 také není ideální. Léky by měly udržovat normální tlak po celý den. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 16.09.2020 20:49:59

bolestivé,nafouklé břicho

Dotaz:
Dobrý den, asi týden mám velmi nafouklé břicho ( od pupíku k prsoum )a citlivé, trochu bolestivé na dotek, nebo zakašlání..trochu ho bolestivě cítím i v klidu, ale ne zase žádné velké bolesti. Pobolívá mě i v místech mezi prsy - trojúhelník. Tyto problémy s břichem, ale bez nafouknutého břicha mám už cca 1 rok ,ale ted poslední týden mnohem víc.Mám už cca 10 refluxní chorobu, pravidelně užívám Controc 20, na vyšetření gastro se sondou do břicha jsem byla v listopadu 2019, vše v pořádku a i sono listopad 2019 v pořádku. Pravidelná kontrola na gynekologii také listopad 2019 a vše ok. 2 roky jsem po operaci pupeční kýly , klasická operace se síťkou. Tak se obávám, jestli mi nemohla opět prasknout kýla a tyto obtíže může způsobit, nebo to patří k Refluxu. A nebo i něco jiného ? Bohužel má obvodní lékařka šla do důchodu a od té doby tam bývá lékař jen v pátek a to ještě pokaždé jiný a vždy bez zájmu, jen píší léky. Slíbili nám nového stálého lékaře, ale už 8 měsíců je to stále takto. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, může jít o poruchu vyprazdňování žaludku, v první řadě bych zkusila přísnou dietu (nenadýmavá strava, nekořeněná, k pití jen čistá voda), mízete zkusit i Espumisan. Že by obtíže byly od kýly si nemyslím. S pozdravem Dr. Čiefová

Vloženo: 13.09.2020 22:00:56

Lymfom

Dotaz:
Dobrý den, je možné, aby člověk měl lymfom, když má bolesti části dlouhých kostí(na rtg nebylo nic vidět), slabost horních končetin, celková velká únava, ale má hladinu lekocytu a eozinofily v pořádku? K diagnostice lymfomu v hrudníku poslouží rtg hrudníku?děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, lymfom je onemocnění, které se primárně projevuje zvětšenými lymfatickými uzlinami. Ty mohou být patrné již při běžném fyzikálním vyšetření, v případě hrudníku mohou být jisté známky vidět již na rentgenu. Vámi udávané obtíže jsou však hodně nespecifické, a primárně bych na lymfom a jiná závažná onemocnění opravdu nepomýšlela. S pozdravem Dr. Čiefová

Vloženo: 03.09.2020 18:52:47

Celkové obtíže

Dotaz:
pokračování - omlouvám se za román, ale už opravdu nevím co dělat ......revmatolog dělal S-Krea, S-KM, Na,K,Cl,Ca,S-Bili.celk.,S-Bili.k, S-ALT, SAST,S-ALP, CK,C bilk., Albumin, CHOL, CRP, B-FW1,U-moč+sediment, TSH, fT4, B-krevní obraz, Revmat.faktor, Anti-CCP IgG, ANA IgA IF, ENA screen, ANCA IF, REQ-ELFO bilkovin, IgA ,IgM IgG. Na plicním mi dělali spirometrii, Oscilometrické hodnoty R5, R20, X5 - snímek hrudníku + LBS

Odpověď:
Dobrý den, tyto stránky (a všeobecně internet) nejsou určeny k řešení složitých případů. musíte se obrátit na své lékaře, kteří Vás mají v péči a mají nejlepší přehled o vašem stavu a provedených vyšetřeních. S pozdravem Dr. Čiefová

Vloženo: 01.09.2020 15:35:45

Celkové obtíže

Dotaz:
ještě doplním, že rtg kostí nohou a rukou byl v normě, kolonoskopie/gastroskopie, sono prsu taky. jediné co mi nedělali je vyšetření CT hrudníku a vyšetření na cévy/žíly. Už jsem zoufalá a nevím jestli to vše může souviset s krevním oběhem nebo gynekologickými problémy, případně s tou hormonální nerovnováhou. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, určitě bych šla vzhledem k dechovým obtížím podrobnějším vyšetřením na plicním. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.09.2020 09:53:47

Celkové problémy

Dotaz:
Dobrý den, mám celkové obtíže a už si nevím rady ani já a ani lékaři. V 11/2019 jsem byla hospitalizovaná v nemocni na kožním pro celkovou vyrážku, závěr byl nejspíše proběhlá vaskulitida. Pro bolesti posledních dvou žeber vlevo a pravé lopatky jsem byla v 2/2020 odeslána na MR. výsledek zněl vlevo nejspíš lipom, vpravo nejspíš v.s. compacta. lékař radiolog mi pak řekl, že to v lopatce vypadá jako metastáze rakoviny do kosti, ale není, jen abych to prý věděla. v 5/2020 bolest vlevo v podbřišku, na gynekologii uděláno vnitřní i vnější sono, bez nálezu. Jen prý jizva po císaři je ztenčená. Pak se přidalo i slabé krvácení/špinění přes antikoncepci mimo cyklus. Antikoncepce vynechána, menstruace až po vyvolávací injekci, to bylo minulý měsíc. Tento měsíc opět 35 dní a menstruace nikde. Zjištěn zvýšený estrogen, je mi přes 40 čekala bych, že bude spíš klesat. Bolesti břicha ustali, zjištěny yersinie, dostala jsem antibiotika. Pak urkutné bolesti kloubů. Revmatolog nenašel nic. Přidala se mi dušnost/plicní nedostatečnost, ukrutné bolesti kostí ,bolest očí, červeň v obličeji, celková únava a slabost, tlak na hrudníku, otok nohy. Rtg a vyšetření plic nic neprokázalo, Echo kardio aneurysmatické ztenčení septa síní a stopová regurgitace na triskuspidální a mitrální chlopni. Posledních 14 dní se stav hodně zhoršil. Musím spát skoro vsedě jinak se mi špatně dýchá, na hrudníku občas cítím záškuby, silné stahování až do křeče, bolí mě krkavice a občas tepe v uchu na té straně,bolí mě sanice, mám pořád otok na noze pod kolenem a ukrutně mě bolí kosti, ale tak moc i na dotek. Výsledky krve jsou v normě. Co by jste mi doporučila za vyšetření. vím, že to je dost složité, ale přesto předem děkuji za snahu.

Odpověď:
Dobrý den, šla bych ještě do podrobnějšího plicního vyšetření, a otázkou je, jestli Vám prováděli odběry na autoimunitní onemocnění (pokud nedělal všechny již revmatolog). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 01.09.2020 09:44:48

Krev při vyprazdňování

Dotaz:
Dobrý den, prosila bych o radu. Můj 13- ti letý syn má občas tvrdou stolici, občas i průjem, ale je to spíš nevhodnou stravou. Zhruba 2× se zmínil, že při vyprazdňování mèl na toaletním papíru krev. Koupila jsem mu vlákninu a probiotika. Měla bych s ním jít k lékaři, nebo je to spíš stravou. Mám docela strach, aby to nebylo něco vážnějšího. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Šutová Michaela

Odpověď:
Dobrý den, pokud se situace bude opakovat častěji, bylo by lepší na vyšetření zajít. Ale při tuhé stolici se občas prasklinka může udělat, a pak se objeví krev. Dohlédněte na dostatek tekutin, pohybu a na přísun vlákniny. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 29.08.2020 10:17:33

Kolonoskopie

Dotaz:
Dobrý den, v pokynech k přípravě pacienta před kolonoskopii je uvedeno, že 7 dnů před zákrokem je třeba vysadit léky, které obsahují železo a bismut. Patří mezi ně některý z níže uvedených léků, které užívám : - Prestarium Neo Combi 10mg/2,5 mg - Nitresan 20 mg - Rivocor 5 mg - Omeprazopl Stada 20 mg - Tulip 20 mg Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, všechny tyto léky můžete bez obav užívat dál. Železo neobsahují. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.08.2020 19:04:57

Žaludek

Dotaz:
Dobrý den,jak řešit prosím potíže brániční kýly,když nepomáhají IPP ,dvě provedené fundoplikace a přesto recidiva...je to u Otravné, vyčerpávající hlavně psychicky... děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, bohužel ani medicína není všemocná. Nejsem gastroenterolog, ale pokud už máte za sebou 2 operace, možnosti vyřešení problému jsou dle mého názoru již vyčerpané. Dr. Čiefová

Vloženo: 11.08.2020 20:10:23

Tetanovka 2.

Dotaz:
Dobrý den. Na můj první dotaz(níže),jste diplomaticky odpověděla. Zeptám se tedy jinak. Dg.Mitr.chl.,zavodnění organismu a komplikace s tímto spojené. Je vhodné aby lékař ,vědom si zdravotního stavu pacienta(†85),aplikoval cca 2měsíce před skonem proti tetanovou injekci? Mohla tato urychlit vývoj onemocnění,směrem k jeho výraznému zhoršení? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, aplikace tetanovky určitě na zhoršení stavu neměla žádný vliv. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 08.08.2020 10:20:45

Tetanovka.

Dotaz:
Dobrý den. Je obvyklá aplikace proti tetanové injekce u pacientů(85) s onemocněním srdce ve finálním stádiu? Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, přeočkování proti tetanu se provádí u starších pacientů po 10 letech. Nemám bližší informace o pacientovi, nepřísluší mi tedy se k situaci vyjadřovat. Někteří pacienti v terminálním stádiu onemocnění srdce mohou při dobré toleranci léčby žít i několik měsíců. Konečné rozhodnutí je na společné domluvě pacienta (rodiny pacienta) a lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 07.08.2020 08:01:15

Hodnoty CRP

Dotaz:
Po operaci kyčelního kloubu (dodatek k níže uvedenému dotazu) se mi začala zvyšovat hodnota CRP, navštěvuji kardiologa, který mi dělá tzv.velký panel a v laboratorních výsledcích během dvou let se hodnota zvyšuje 30,36,45,60. Bolest kloubu nebo operované nohy byla závislá už jen na prášcích od bolesti. Zvyšované hodnoty si nikdo nevšímal, až po mém upozornění jsem dostala antb., hodnota klesla na 19. Je zvyšování CRP závažná věc na sledování popř.léčbu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý deb, vámi uvedené hodnoty nejsou tak vysoké, aby se léčily antibiotiky, ale normální hodnoty to take nejsou (norma je do 5). Na životě vás to neohrožuje, ale bylo by vhodné důkladné dovyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 02.08.2020 10:41:12

bolest bricha

Dotaz:
dobry den byl sem n sono bricha vše v pořadku crp krevni testy vše dobre rano stolice zacina normalne a dalsi uz je jeste rano vodnata co to prosim muze byt a semtam pichnuti v břiše vlevo děkuji

Odpověď:
Dobrý den, při deletrvajicich obtížích je na místě provést kolonoskopické vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 30.07.2020 15:33:17

Kalcifikace kyčelního kloubu

Dotaz:
Pěkný den, jsem 2 roky po operaci kyčle a už víc jak rok mě operovaná kyčel bolí. Dle slov ortopeda a rtg je vše v pořádku, ale dochází k zavápňování a v tom je ten problém. Léčba dle slov lékaře není, pouze léky na bolest. Nehodlám se smířit s tímto tvrzením. Od operace se stále zvyšuje hodnota CRP, poukázala jsem na to, tak mi obvodní lékařka napsala Augmentin. hodnota klesla, ale bolest přetrvává. Může to zavápnění způsobovat kombinace léků Warfarin, Betaloc ZOK, Digoxin, Omeprazol?

Odpověď:
Dobrý den, nejsem ortoped, takže zda-li se s tím dá něco udělat vám neporadím. Jinak vámi udávané léky by se zvápněním neměly mít žádnou spojitost. Otázkou je však, proč se Vám zvyšuje CRP, a zda-li to má nebo nemá něakou souvislost s kyčlí. Určitě pokud dojde opět ke zvýšení CRP po vysazení ATB, je na místě důkladnější vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.07.2020 16:21:42

bolest bricha

Dotaz:
dobry den prosim vas mam obcas pichani v ruznych častech břicha mam cc syndrom a užsi paterni kanal muze to byt přičina prosim bolesti na sono bricha sem byl a vše v pořadku děkuji za odpoved Kunčicky

Odpověď:
Dobrý den, ano i páteř může způsobovat bolesti břicha. Pokud však jsou dlouhodobější, je otázkou jestli se raději nepodívat na střeva "zevnitř" a neabsolvovat kolonoskopii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.07.2020 13:06:03

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205