Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Vnitřní lékařství

odpovídá: MUDr. Jaroslava Čiefová | dotazů: 9 122

Close

MUDr. Jaroslava Čiefová

V letech 2002-2008 studovala na 1. LFUK v Praze všeobecné lékařství, po ukončení studií nastoupila na interní oddělení nemocnice Mladá Boleslav. V roce 2010 ukončila interní základ testem, v roce 2013 atestovala v oboru vnitřní lékařství. Po atestaci nastoupila na rodičovkou dovolenou, na které je dodnes. Během rodičovské dovolené absolvovala průběžně stáže z oboru všeobecného praktického lékařství s cílem rekvalifikace, současně vypomáhá v nemocnici s hodnocením Holterovských vyšetření.

Má zkušenosti s pohotovostními službami na urgentním interním příjmu a interním lůžkovém oddělení, plicním oddělení, geriatrii a LSPP. V listopadu 2016 vystřídala v dotazech na lékaře MUDr. Blažeje.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Steatoza jater

Dotaz:
Dobrý den, nejedná se o mě, chci se pouze zeptat, zda je vhodný pro člověka se steatozou jater pobyt u moře? Dietu drží, rezimova opatření taky, slunce nemá moc všeobecně rád, takže bude ve stínu. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den, steatóza jater není kontraindikací pobytu u moře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 15.07.2019 15:25:16

Hemeroidy

Dotaz:
Dobrý den, mohou mít hemoroidy i fialoví modrou barvu pokud nebolí? Děkuji za odpoved.

Odpověď:
Dobrý den, ano, hemeroidy jsou vlastně rozšířené cévky, ve kterých proudí krev. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 14.07.2019 00:49:34

Bílý povrch na jazyku

Dotaz:
Dobrý den. Co může způsobit bilý povrch na jazyku? Mám ho bílý už docela dlouho, ale byl jsem také nachlazený. Může to s tím také souviset? Povrch je bílý a na něm červené nebolestivé skvrnky. Pomohla by zvětšená hygiena, mytí jazyka atd.? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, může jít i přemnožení kvasinek nebo nedostatek vitaminu skupiny B. Doporučuji nyní zvýšit přísun vitaminu B a snížit příjem sladkostí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 12.07.2019 21:12:26

Test na krvácení

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, zda je tento test na skryté krvácení přesný nebo ne - 'FOB test na okultní krvácení v lidské stolici' a zda ho tedy mohu použít nebo to nemá cenu, protože je nepřesný? Ještě prosím jeden dotaz: Může se něco stát, pokud jsem dneska při jedení hráchu omylem snědl nejspíše zrnokaza hrachového či třásněnku nebo něco podobného. Může se něco při spolknutí tohoto brouka zaživa v těle něco stát - může se zde nějak rozmnožit nebo podobně? Jak bych měl případně postupovat (navštívit lékaře nebo tak) Mockrát vám děkuji za váš čas. Hezký den.

Odpověď:

Vloženo: 12.07.2019 17:46:18

Nečekaná horečka

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, den probíhal v pohodě bez známek nachlazení, k večeru mi zabylo divně, začaly bolet klouby a kosti a už abych si co nejdříve lehla. Jen co jsem lehla tak zimnice, horečka 39,5 st. Vzala jsem 3x Paralen, na druhý den horečka už nebyla jen bolest kloubů a slabost, závrať. Žádné nachlazení, rýma ani kašel. Byly vedra přes 30st. tak jsem si dávala pozor i na klimatizaci, tak si myslím, že ani od ní by problém neměl být. Dnes je 3 den po celém ataku, ale stále se potím a mám slabé motání. Co by to mohlo být teď v létě a bez nachlazení ? Mám to řešit dál ? Krom toho pocení a slabosti mi nic není. Vše se odehrálo hrozně rychle z ničeho nic. Děkuji za odpověď a radu a přeji hezký den

Odpověď:
Dobrý den, mohlo by jít o úpal (přehřátí organismu), nebo opravdu jen o virozu. Určitě dodržujte klidový režim, pokud motání a pocení neustoupí, navštivte raději svého praktickho lékaře, aby Vás vyšetřil. S pozdravem MUdr. Čiefová

Vloženo: 07.07.2019 15:19:17

Boule

Dotaz:
Dobrý den, nad zadnicí v takové té mezírce se mi udělala válcovitá boule (spojuje obě půlky v mezírce) - malinko bolestivá, na pohmat více bolestivá, tvrdá. Mám ji tam asi 2 týdny, akorát teď začala bolet. Mám počkat než se vstřebá? Nic z ní nevytéká a okolí není ani zarudlé. Nijak mi nevadí, jen malilinko bolí.

Odpověď:
Dobrý den ,bez klinického vyšetření Vám nemohu poradit, raději navštivte svého lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 27.06.2019 19:47:54

Vdechnutí mušky

Dotaz:
Dobrý den, dnes jsem vdechla venku malinkou mušku nosem. Chtěla bych se zeptat, jestli se může něco stát, např. že se dostane do plic nebo tak, nebo si s ní tělo dokáže poradit? Omlouvám se za hloupou otázku, jen chci mít klid. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, nebojte, tělo si s muškou poradí. Nic vám nehrozí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 26.06.2019 21:09:45

Bradavky

Dotaz:
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, co se považuje za zvětšené bradavky u kluků v pubertě (slyšel jsem, že se v období puberty vlivem hormonů zvětšují a můžou se v nich vyskytovat i bulky). Vím, že každému se v chladnu zmenší atd. Já je ale mám cca 2 cm na délku velké, občas se zvrásní, a nevím zda je to v pořádku a občas jsou vidět i přes triko což mě malinko štve. Gynekomastii nejspíše nemám, protože jsem byl nedávno na vyšetření u endokrinologa kvůli štítné žláze. Předem děkuji za odpověď a nezlobte se za otravování takovými přihlouplými otázkami, ale chci si být jistý.

Odpověď:
Dobrý den, v pubertě vlivem hormonálních změn a nerovnováhy může dojít ke zvětšení prsou i u mužů (i bradavek, pod nimiž se prsní tkáň také nachází), většinou jde o dočasnou věc. Stejně jako u novorozenců, kde to bývá v důsledku kojení a přestupu matčiných hormonů mlékem. Vše má kontrolovat praktický lékař při preventivních prohlídkách, při pochybnostech by vás jistě na endokrinologii odeslal. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 24.06.2019 17:36:33

Takayasuova artritida

Dotaz:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu či kontakt na specialistu, který by znal způsob léčení nebo se již někdy setkal s mojí nemocí. Je to velice vzácné onemocnění Takayasuova choroba. Bohužel jsem nenašla zatím nikoho kdo by věděl jak mne účinně léčit. Nemoc již mám přes 5let a doktor řeší léčbu Prednisonem. Bohužel se v posledních měsících můj stav zhoršil i přesto, že mám krevní výsledky dobré, CT ukázalo, že se nemoc rozšiřuje. Opět mi navýšili dávku kortikoidů, které však nemoc neřeší. Budu vděčná za jakoukoliv radu, či odkaz na někoho kdo by mi uměl pomoci. Děkuji Sluková Eliška

Odpověď:
Dobrý den, Takayausovu arteriitidu řeší revmatologové, léčba spočívá v potlačení imunity, většinou kortikoidy, pokud nezabírají, pak se dávají imunosupresiva. Pokud nejste léčena na revmatologii, doporučuji nejbližšího revmatologa nalézt, pokud už u revmatologa jste, a nejste spokojená, nebo chcete-li druhý názor, doporučuji obrátit se na revmatology sídlící v nemocnicích (většinu ve větších, a fakultních). S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 23.06.2019 18:58:36

Bedra

Dotaz:
Dobrý den, když se v zádech hodně prohnu, tak mě v okolí beder (na pravé straně, občas levé) začne píchat, pouze pokud se prohnu dozadu, za normálních okolností vůbec, může to být například skřípnutý nerv a měla bych to řešit? Nijak mi to nevadí, pouze se ptám. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, občasné bolesti při pohybech páteří jsou normální, píchavá bolest bývá nervového původu, pravděpodobně při tom ohybu jen trochu nějaké nerv podráždíte. Není potřeba nic řešit, ale doporučuji cviky na zúevnění zadového svalsva. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.06.2019 19:55:48

Rakovina kostí

Dotaz:
Dobrý den. Může se rakovina kostí vyskytovat i na žebrech? A lze případné zduření či nádor na kosti nahmatat jako pohyblivou bulku na žebru? Mám jich totiž plná prsa a pan doktor konstatoval, že se o nic nejedná, ale nevím zda hmatal i na toto zduření na kosti. Předem děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, vzhledem k charakteru otázek, pravděpodobně trpíte kancerofobií, tedy enmormním strachem z rakoviny. Jste mladý, pravděpodobnost výskytu rakoviny u vás je minimální. Tyto věci na internetu opravdu nevyřešíme, promluvte si o tom se svým praktickým lékařem, otázkou je, zda-li by Vám nepomohl i rozhovor s psychologem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 22.06.2019 10:25:07

.

Dotaz:
Dobrý den, mockrát děkuji za předchozí odpoveď. Tudíž já trpím jinou formou kvasinkove infekce a postačí teda léčba na zaludu? Dietu dodržují i tak akorát ne tak přísnou. Testem na internetu jsem zjistil ze ji nejspíš mam, proto se ptám. Test spočívá v tom ze poyvnu ráno sliny do vody a pokud začnou vytvářet vlásečnice či zakali vodu tak infekci trpím. Přijde mi to ale jako nesmysl. Tudíž přeleceni na zalidu mi bude stačit, chápu to správně? A pokud se s ni potká za život každý tak není nijak nebezpečná či léčí se nějak? Mockrát ještě jednou děkuji, hezky den.

Odpověď:
Dobrý den, laickému internetovému testu bych nevěřila, normálně si přelečte lokálně infekci, snižte příjem cukru, a určitě bude vše vpořádku. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.06.2019 15:57:05

Kvasinková infekce

Dotaz:
Dobrý den, rád bych se vás zeptat na pár otázek ohledně léčby mykozy. Měl jsem mykozu na žaludu na což mi pan doktor předepsal canesten crém, který mažu asi již 2 měsíce. Příznaky zmizeli velmi brzo, ale v nedávné době jsem na internetu četl, že je třeba léčba celková ( i když je pouze na žaludu), nikoliv pouze na žaludu. Proto jsem se vás chtěl zeptat, zda je nějaký problém pokud jsem 2 měsíce žádnou dietu nedodržoval, protože jsem o ní nevěděl a jak bych měl postupovat dále? Začít s dietou popřípadě užívat nějaké doplňky stravy napomáhající vymření kvasinek (např. jsem našel doplněk stravy candix) ? Dočetl jsem také, že toxiny, které kvasinky vylučují mohou být rakovinotvorné a že vytvářejí ložiska pro nádory a cysty, je tomu tak? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě, na internetu toho píšou hodně, doporučuji to moc nečíst. Lokální léčba kvasinkové infekce na žaludu je dostatečná. Dieta s nízkým obsahem cukrů se doporučuje i recidivujících infekcí. Kvasinkovou infekcí trpí za život každý, často několikrát, o souvislosti kvasinek a rakoviny jsem zatím nic neslyšela. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 21.06.2019 13:29:50

dotaz

Dotaz:
Dobrý den, jsou běžné podlouhlé válcovité bulky ve tváři? Manžel si na ně stěžuje, ale říká že když se je snaží nahmatat druhou rukou, nebo je nahmatávám já, tak není nic cítit. Nevíte prosím, jestli je to nějaké nebezpečné? K doktorovi jít nechce, protože by mu je stejně ani nenahmatali. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, v první řadě by měl manžel opravdu lékaře navštívit, přes internetovou poradnu nelze říct, o co by se mohlo jednat. Normálně by se bulky v tváří nacházet neměly, ale otázkou je, co konkrétně hmatáte, když myslíte, že lékaž by je nenahmatal. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 19.06.2019 19:30:37

žebra

Dotaz:
Dobrý den, je v pořádku že je jedno žebro opravdu dost veliké (v oblasti pod podpažím a prsem), ostatní žebra moc hmatatelná nejsou, ale tohle jedno jo. Mám na něm také jakési zduření (pohyblivé ploché bulky), je to v pořádku? tyto bulky mám v obou prsech a i pár na žebrech, bulky mi nijak nevadí. S pozdravem David, hezký den.

Odpověď:
Dobrý den, navštivte Vašeho praktického lékaře, který Vám sdělí, o co se jedná. Přes internet se takto radit nedá. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vloženo: 17.06.2019 17:15:18

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205