Dotazy na lékaře

Téma - Impotence

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 2 009

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

proplácení bílých plomb

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jelikož se druhým rokem léčím na onkologii ve FN Ostrava, mám CML, začali se mi dost kazit zuby......Mám nějaký nárok na úhradu alespoň nějakého stomatologického zákroku (bílá plomba atd.), během jednoho týdne jsem zaplatil 2500 Kč u stomatologa......Pro mně je to dost peněz...... Děkuji. Robert K.

Odpověď:

Vloženo: 23.01.2019 06:27:07

kapslový amalgán

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat , zda vaše pojišťovna bude hradit kapslový amalgán od 1.1.2019. Děkuji.

Odpověď:
Vážená Mirko, do této chvíle žádnou informaci v tomto směru nemám.Mohu to v průběhu dalšího měsíce zjištovat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.11.2018 12:02:26

Sourek

Dotaz:
Dobry den,syn 2roky, teplotka kolem38,po nurofenu 5h dobry a zase teplota,od rana ma prujem,3x rano se pozvracel,ma cerveny sourek-myslim ze to ma spis zaparene od prujmu a nic vazneho to neni,prosim o odpoved,zda mame radci navstivit lekare nebo muzu byt klidna. Nebo mi jeste napada ze je to nejaka virozka,vcera jsme byli mezi detmi...dekuji

Odpověď:
Vážená paní Kamilo, náhlé a naléhavé zdravotní problémy vašeho synka potřebují mimo vší pochybnost lékařské vyšetření. U tak malého dítka mívají věci rychlý spád. Jedině přímé lékařské vyšetření může stanovit diagnozu a způsob léčení. Věřím proto, že jste nečekala na internetovou radu, která často nemůže okamžitě na dotaz reagovat. Zdrtaví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 09.11.2018 14:09:54

Už od 17 let nemůžu přetáhnout předkožku přes žalud

Dotaz:
Mato pro mě velký vliv při sexu a erekci nelze přetáhnout předkožka přes žalud tím nemám sex možný co můžu dělat prosím o radu

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, váš problém má naprosto jednoznačné řešení. Musíte vyhledat urologickou ordinaci (váš praktik vám doporučení napíše). Jedině operační zákrok, byť trochu opožděně, je tím řešením. Obřízku lze provést i ambulantně v místním znecitlivění, po domluvě je možné i provedení v lůžkovém urologickém zařízení. Tam už se počítá s provedením této víceméně kosmetické operace v celkové krátkodobé anestézii.Jiné řešení nehledejte, k žádnému trvalému výsledku roztahování s pomocí mastiček nevede. Pooperační nejméně dvoutýdenní pohlavní abstinence za trvalý výsledek jistě stojí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.11.2018 16:22:42

Bolavá žilka

Dotaz:
Dobrý den, před pár dny jsem u kořene penisu objevil pravděpodobně "nateklou žilku". Lehkou bolest cítím na omak, nateklá část je asi 2 cm dlouhá z toho v jednom místě více než jinde. Bojím se aby se nejednalo o nějakou formu trombózy, která už u nás v rodině je. Také pociťuji lehkou sexuální disfunkci. Děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď:
Vážený pane Jakube, mírné rozššíření žilního systému může u disponovaných jedinců vzniknout v různých částech těla, v oblasti s častým výraznějším překrvením- jako je penis- spíš častěji. Nemusí jít o stav trvalý,, právě u penisu se to stává s ohledem na častější aktivity (masturbace, vliv zúžené konečné části kondomu..). Ve vašem věku je nebezpečí trombotizace také nepravděpodobné. Pokud se vám ovšem podobné situace stanou, bylo by třeba si nechat vyšetřit krevní oibraz, krvácivost a srážliovost, případně i diferenciální KO.Závěrem- pokud se vám popisované žilní rozšíření spontánně nevytratí, nebo dokoce se zvětší a fixuje, budete se muset podrobit přímému vyšetření v urologické ordinaci. Váš praktik vám jistě doporučení na urologii napíše. Ještě jjsem dlužen omluvu za pozdní odpověď, byl jsem sám pár dní upoután na lůžko. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 13.10.2018 08:26:31

Problem s ejakulci

Dotaz:
Dobry den, chci se vas zeptat, mam posledni dobou problem pri soulozi dojit k vyvrcholeni. S partnerkou se snazime o poceti, zkousime to, kdyz ma ovulaci, ale stava se mi, ze nemuzu dojit k ejakulaci. Je pravda, ze casto masturbuji, kazdy den, ale pred ovulaci si dam treba 4 dny pohov, aby dozraly spermie, ale i tak mam problem dojit k vyvrcholeni. A kdyz, tak az dlouhou dobu. Pri masturbaci problem s vyvrcholenim nemam, ikdyz to trva take nekdy dlouho. Muze mit vliv caste masturbace na to, ze pak nemuzu dojit k vyvrcholeni? Kdyz uz souloz trva dyl, uz mam problem i erekci. Nelecim se s nicim a zadny uraz jsem neprodelal. Spermiogram mam v norme. Nejsou nejake podpurne leky na ejakulaci? Muze mit vliv casta masturbace na kvalitu spermii? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, jistě že velmi časté masturbace mohou mít vliv na vzrušivost při odlišném způsobu uspokojení. Problém u vás bude spíš psychický.Jste ( a nesjpíš oba partneři) příliš upnuti na to aby v příhodnou dobu případné a žádoucí oplodnění proběhlo. Jelikož masturbace, třeba i do jisté míry návyková, může být spojena s určitými představami- u někoho třeba i s fixací na nějaký objekt, snímky či přímo pornografii, zkuste aby vaše partnerka vám masturbaci prováděla a vy pak zavčas můžete ejakulavat v její pochvě. Možná to trochu zjednodušuji, ale takovéto situaci s podobným řešením už tu byly vícekrát. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.09.2018 08:50:13

Žíla na penisu

Dotaz:
Dobrý večer, mám takový problém, po stažení předkožky mám na levé straně penisu vystouplou žílu, vede přes celý penis a končí kousek pod žaludem, kde je právě vystouplá. Je normálně modře zbarvená.Nesvědí, ani s ní žádné problémy nemám, spíš jde o estetický problém. Sám ale nevím, jak dlouho jí tam mám, je možné, že odjakživa, začal jsem si toho více všímat až poslední dobou, a tak se chci zeptat, jestli je možný nějaký bezrizikový chirurgický zákrok, či jestli nejsou i jiné možnosti. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Jiří, je velmi pravděpodobné, že při přetažení předkožkového vaku přes žalud dochází v jisté oblasti k určitému přiškrcení řádného proudu žilního oběhu. Rozhodně to neznamená nějaké ohrožení celkového, velmi bohatého, zásobení penisu. Navíc samotné přechodné stažení předkožky je přirozená záležitost. Ani z hlediska estetiky to není nijak závadné, to by naběhlé žíly na rukou či nohou při fyzické zátěži ji vlastně nedovolily konat. Elasticita cév, zvláště u mladého člověka, je značná, Není to tedy nic k nějakému pomocnému léčení, natož k chirurgickému zákroku. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.08.2018 21:05:05

Hustý ejakulat

Dotaz:
Dobrý den, chci se prosím zeptat, zdali je běžne , že přítel (40 let) má ejakulat hodně hustý? Plánujeme miminko a zatím se nedaří. Ja jsem.podle doktorky zdrava. Sex máme tak 3-4 týdne. Ma konzistenci Jakoby puding (omlouvám se, nevím jak jinak to prirovnat). Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Evo, hustota ejakulátu spermatu závisí na více faktorech. Především je to funkce zdravé prostaty a semenných žlázek. Zde ovšem hraje roli jednak celkové dostatečné zavodnění organismu- tedy v současnosti dost ožehavá otázka, ale také častost ejakulací. Pohlavní styk 3-4 x za týden není až tak častý, respektive vyčerpávající. Pro kvalitu spermatu jsou ideální zhruba tři dny odstupu styku (mám na mysli kvalitu pro oplodnění), spermie se sice tvoří průběžně, ale dozrávají v nadvarleti po dobu dvou až tří dnů. Ale k vašemu problému- pokud se při zvýšeném příjmu tekutin (v závislosti na vedrech a fyzickém vypětí) a ejakulaci po dvou až třech dnech, nedostaví zlepšení vazkosti, je ke zvážení vyšetření prostaty v urologické ordinaci. Možná bude ale situace zlepšena až pominou vedra.. Praktický lékař vašeho partnera by v opačném případě jistě doporučení k urologickému vyšetření vypsal. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 17.08.2018 09:33:35

Slabší erekce

Dotaz:
Vážený pane doktore, před 15 měsíci jsem absolvoval operaci prostaty metodou TURP a to pro vysoké močové reziduum. Po stránce močení jsem s operací spokojen, v noci nemusím chodit močit a na kontrolu u urologa mám jít v březnu 2019. Po operaci se mi ale poněkud zhoršila erekce a asi v třetině případů se vniknutí do partnerky nepodaří. V případech, kdy ke styku dojde, dochází prakticky ihned k ejakulaci. Různé obchody nabízejí různé potravinové doplňky na podporu erekce. Moc jejich reklamám nevěřím a proto si Vás dovoluji požádat o Vaše doporučení volně prodejného přípravku, který by můj problém se slabou erekcí a předčasnou ejakulací mohl vyřešit. Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, po provedené endoresekci prostaty /TURP) by neměla být nijak ovlivněna schopnost erekce penisu, spíš bývá ovlivněna ejakulace spermatu ( zásahem v oblasti vyústění chámovodů) odvedena nejkratší cestou do močového měchýře (retrográdní ejakulace). Postupná ztráta schopnosti dokonalé erekce s přibývajícím věkem je častější- a dokonce začíná už i po padesátce...Je to zaviněno zhoršujícím se cévním zásobením, které s postupem let přichází. Chápu vaši nesnáz, podporu erekce lze dosáhnout, prostředky jsou růuné- od zlepšování celkového prokrvení zvýšením pohybu na zdravém vzduchu a přiměřeným sportováním, přes některé přírodní prostředky až k chemickému navození erekce (viagra a pod.). Nejdříve byste měl absolvovat podrobnější interní vyšetření, tedy vyhodnocení srdečně-cévního systímu. Při naprosto uspokojivé situaci ( bez potřeby podpůrné léčby) je pak možno vyzkoušet inzerované prostředky. Neporadím vám konkrétní, na různé osoby působí tyto pseudoléčiva různě. Spíš doporučuji s interním nálezem vyhledat specializovanou urologickou ordinaci- andrologickou, případně někdy připadá v úvahu i sexuolog. Samotný výkon na prostatě vám totiž popisovaný problém nezpůsobil. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2018 13:53:33

Karon

Dotaz:
Dobrý den, přítel je diabetik dm 1.Uz dva roky nemá erekci,přes tablety jsme se dostali po konzultacích s urologem až k injekčním aplikacím karonu,bohužel přítel si sám injekci nezvládá pichat.Hrozne hodně to bolí.Potrebovala bych radu jak dál postupovat nebo nějaké doporučení co zkusit jiného na erekci.K urologovi už znova jít nechce.

Odpověď:
Vážená slečno Nikolo, diabetes nese s sebou postižení cév- a to především na periferii. Bohužel se to týká i penisu. Na prvním místě je úspěšná kompenzace diabetu a to nejenom léky, ale také ukázněnou životosprávou -dietní režim, redukce hmotnosti, pravidelný a dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu, vyloučení kouření a minimalizace alkoholu. Často už sama tato opatření zlepšují stav organismu, včetně erekcí. Lze samozřejmě ve vhodnou chvíli brát léčiva k podpoře resp. navození erekce, a to především v podobě tablet. Injekce do penisu opravdu nejsou vhodné pro každého. Bylo by možná dobré, aby ošetřující diabetolog spíše než na urologii napsal doporučení k vyšetření u androloga resp. sexuologa- samozřejmě s podrobným náhledem na stav a průběh diabetu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.07.2018 11:22:37

Dobrej chtel bich jenom poradit jestli je normalni kdyz mam vodovi sperma co mam delat

Dotaz:
Dobrej chtel bich jenom poradit co mam delet kdys mam vodovi sperma je to normalni muzete mi dat vedet co mam delat dekuji

Odpověď:
Vážený pane Dušane, ejakulát spermatu je tvořen nejen spermiemi, ale také sekrety prostaty a přídatných žlázek. Spermie se sice tvoří ve varlatech téměř nepřetržitě, ale dozrávají asi dva až tři dny. Stejně tak žlaznatý systém prostatického systému se tvoří pomaku do zásoby. Zralé spermie putují do nadvarlete, odkud jsou v okamžiku orgasmu vypuzovány, procházejí chámovody, které ústí do prostaty. Prostatický sekret, tvořící pak významnou část ejakulátu má za úkol chránit spermie před kyselým prostředím ženské pochvy. Řídký mléčný ejakulát bývá obvyklým jevem u mužů s dosti častou frekvencí ejakulací spermatu- ať už navozenou pohlavním stykem či masturbacemi. Pokud by tento fakt nestál ve vašem případě v popředí (třeba při frekvenci ejakulací 1x za 2-3 dny), měl byste se obrátit prostřednictvím svého praktického lékaře do urologické ordinace k vyšetření (pokud tam již náhodou njste evidován, pak to jde i bez aktuálního parere (poukazu). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda36

Vloženo: 28.06.2018 07:02:40

Necitlivost penisu

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. S přítelkyni, když máme sex tak necítím penis, ani když provádí orální sex, tímhle trpím už nějakou dobu a jsem z toho zoufalý, první sex jsem měl v 16cti a se stejným problémem. Nedosáhnu tak k vyvrcholení. Prosím poraďte, děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Lukáši, slabá nebo chybící dotyková vzrušivost oblasti žaludu při plné erekci penisu je ve vašem věku skutečně dost neobvyklá. Může být podmíněna i poruchou nervového zásobení, ovlivnit situaci může ,ale jen do určité míry, také psychika, tedy pocity těšení se na intimní partnerský vztah s určitou osobou, která vás pohlavně silně vzrušuje. Pro úplnost musím konxstatovat, že to může být nikoli žena, ale třeba i muž. Někdy může být odrazující i formální, nikoli vřelý přístup partnerky (partnera). Jinak řečeno: kdo to s vámi umí... Pokud je situace u vás stejná kdykoli, tedy nezávisle na tom zda se těšíte vy (a samozřejmě druhá osoba) z nastávajícího a reakce je stejná, měl byste již zvážit vyšetření u lékaře neurologa, případně i s přístrojovým prověřením nervových drah. Jen vzácně , ale přece, může být vyše situace příznakem nějaké celkové choroby nervového systému nebo jiného postižení s dopadem ne něj. Určitou psychickou blokádu (vycházející z dřívější negativní zkušenosti) může někdy odblokovat trocha alkoholu. Běžně, ale tento způsob nedoporučujeme, jenom jako test. Bližší neruolog, případně sexuolog na základě podrobnějšího zkoumání. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda Zdraví

Vloženo: 26.09.2017 22:43:56

plastika

Dotaz:
Dobrý den, jsem 9 měsíců po cirkumcizi a uzdičku mám takovou větší lékař říkal, že mi to už zůstane. Jizvu mám po zhojení lepší, ale kousek jizvy mám prý keloidní. Doporučil by jste mi nějakého plastického chirurga. Chtěl bych uzdičku úplně odstranit, prý to bude lepší a spravit jizvu. Předem děkuji

Odpověď:
Vážený pane Láďo, uzdička obsahuje nervy a cévy zásobující oblasti žaludu, při jejím odstranění se sice výživa může dít jinými cestami, ale poškození nervového zásobení může mít neblahý vliv na citlivost žaludu, která je v otázce sexu velmi důležitá. Jinými slovy rozhodně nedoporučuji odstranění uzdičky. Menší keloid se dá odtranit i bez operačního zásahu plastického chirurga instilací speciálního medikamentu, nebo i jeho aplikací v podobě masti. V tomto směru je možno se poradit i na kožním oddělení, případně i v ordinaci plastické a estetické chirurgie. Pro běžný pohlavní styk vaše problémy valný vliv nemají, ovšem estetické hledisko přiznat lze. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.08.2016 21:00:05

Erektilní disfunkce

Dotaz:
Dobrý den. Přes rok se léčím na vysoký TK- předepsán Betaloc 50 Zok, před 3-mi měsíci zjištěna diabetes ii.typu. Užívám Glukofage 750 1-0-1 plus Vipidia 25 1-0-0.Před zjištěním cukrovky jsem dost pil- cca 6-8 piv denně. Po zjištění diabetu abstinuji.Dietu víceméně dodržuji,v současnosti průměrná glykémie 6,2-6,6. Posledních několik měsíců mě trápí problémy s erekcí.Nejprve jsem to přikládal mému pití.Po více než měsíci abstinence jsem oslovil obv.lékaře s tímto problémem. Místo Betalocu předepsán Tritace 1,25 1-0-0.Tlak do 125/90/90. Problém i po třech týdnech změny medikace trvá.Nyní zkouším doplněk stravy Maca 2x denně.Prosím o váš názor a radu jak postupovat dále.Na kontrolu jsem objednán až za tři týdny.Díky Rumler

Odpověď:
Vážený pane Martine, při arteriální hypertenzi a současném diabetu bývají změny na periferiním cévním aparátu velmi časté. Napomáhá tomu spíš nadváha než pití alkoholu ( při vámi udávaném množství denně vypitých piv lze je označit ovšem až za nemírné). Penis je bohužel periferie a tudíž se cévní změny zde projeví jako nedostatečné prokrvení- porucha schopnosti erekce. Důsledný životní -i dietní- režim může ve vašem věku přispět k postupnému zlepšení situace. Předpokladem však bude i více pohybu na zdravém vzduchu (denně cca 3 km intentivní chůze), redukce nadváhy, přirozený přísum vitaminů v zelenině, částečně v ovoci, možno dopnit o vitamin E a selen. Jistě je třeba dbát i na vyvážený režim- vaše zaměstnání vyvážit aktivní odpočinkem (lehký sport-plavání, jízda na byciklu..) a dostatkem kvalitního spánku Pokud se v průběhu tří až šesti měsíců spontánně schopnost erekce nenavrátí, poraďte se s internistou zda můžete použí k navozní erekce Viagru či podobný preparát. Případně můžete vyhledat ordinaci andrologie (součást urologických zařízení) k podrobném vyšetření a léčení. Má-li pro vás vaše partnerka dostatek pochopení, bude vám jistě v novém životním režimu nápomocná. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.07.2016 15:21:30

Stoupání horečky po extrakci zubu

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Manžel měl velký zánět v zubu a tak jsme dnes dopoledne skončili na zubní pohotovosti, kde mu po umrtvení zub vytrhli a zbavili ho dvou váčků plných hnisu. Poté, co jsme dorazili domů měl manžel teplotu 37, 7 a s každým dalším měřením teplota stoupá. Nyní má 38, 4. Dávám mu obklady na hlavu, srdíčko a teď i zábal na nohy. Měl Valetol a teď Ibalgin. Stěžuje si na velkou horkost v ráně, pokud přestane chladit tvář a na bolest nohou. Prosím, poraďte, co by mohlo pomoci a v horším případě do jaké horečky mám čekat než bych měla zavolat záchranku? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den! S pozdravem Aneta Voldánová

Odpověď:
Vážená paní Aneto, zubní váčky jsou zdrojem infekce, často nejen místní- ale i pro celé tělo. Není proto divu, že manželovi teplota i po dstranění zubu , vyčistění ložiska a drenáži váčku stále drží, event. i stoupá. Zarážející jsou bolesti v dolní končetině. Proto byste měli vyhledat zubní pohotovost (stomatologickou kliniku) k objasnění situace. Není vyloučeno, že pan manžel bude muset brát antibiotika. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda, urolog a androlog

Vloženo: 09.07.2016 17:51:57

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205