Dotazy na lékaře

Téma - Impotence

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 2 018

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Neštovice - prevence

Dotaz:
Dobrý den Dle info rodičů i mého lékaře jsem v minulosti neprodělal neštovice. Několikrát jsem se pohyboval, byl v kontaktu s nemocnými a nedostal je. Nicméně chtěl bych mít jistotu že onemocnění nechytnu v pozdějším věku jelikož průběh je dle dostupných informací jak od lékaře tak i z jiných zdrojů podstatně horší než-li u dětí. Je možné si nechat udělat test na to zda mám protilátky v krvi? Hradí tento test moje zdravotní pojišťovna (čpzp)? Jak mám postupovat? (můj praktický lékař mi odmítl test provést s odůvodněním, že je zbytečné jej provádět. Provede jej jen na mou žádost - musel bych ze své kapsy vytáhnout cca 900kč což se mi zdá vyhazování peněz - platím přece zdravotní pojištění). Mám možnost, nárok si test zdarma nechat udělat u jiné organizace jako je např: nemocnice…? Děkuji Roman

Odpověď:
Vážený pane Romane, onemocnění neštovicemi patří medicinsky do vnitřního lékařství- podooboru infekčních chorob. Nedopatřením jste se ocitl v serveru urologie-andrologie.Nejsme tudíž kompententní pro odpověď na váš dotaz- obraťte se proto pro přesné informace do serveru vnitřního lékařství. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 12.03.2019 12:13:52

Boule nad penisem

Dotaz:
Dobrý den mel bych dotaz po masturbaci se mi udela takova boule nad penisem a když nehonim 2dny tak to zmizí mel bych přestat? alespon na mesic aby to zmizelo navzdy nebo mam jit k lekari?

Odpověď:
Milý Anonyme, jde nepochybně o stagnaci lymfatické tekutiny po příliš razantním způsobu provádění masturbací. Vhodné je je omezit a přitom zmírnit tlaky. Centrum citlivosti je dozajista v oblasti žaludu, k jeho tření je možno použít i šetřící jednoduchý masťový základ (slabaá vrstva indulony a pod.)- ale pozor na vetřenbí masti do zevního otvoru močové trubice. Masturbace lze bez úhony omezit na 1x za den či dva až tři dny-, Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.03.2019 15:17:26

vysvětlení PTINR

Dotaz:
Dobrý den,léčím se Warfarinem,kontrola 1měsíčně,výsledky okolo2,dávkování 2.5mg,při zvýšení dávky krvácení. Dotaz-našla jsem si potraviny,které žedí krev(kurkuma,česnek,cibule,vitaminy.zelený čajatd) Dobrý den,užívám Warfarin . Výsledky Pq testui jsou 1,97-2,4. Při zvýšení dávky(nyní2.5mg) krvácím. Našla jsem si seznam potravin,které krev ředí přirozeně( cibule,česnek,čaje,vitaminy atd). Při konzumaci těchto potravin se hodnota PQ testu zvýší,nebo sníží?Myslím tím přímo to číslo. Děkuji za odpověĎ,J.K. při konzumaci těchto potravin se hodnota PQ testu zvýší,nebo sníží-myslím přímo ono číslo.

Odpověď:
Vážená paní Jano, léčení warfarinem dozajista nespadá do problematiky urologie a andrologie, kam jste se nedopatřením ocitla. Obraťte se prosím do serveru vnitřního lékařství. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 06.03.2019 16:06:21

Fixní rovnátka pro děti ze zravotních důvodů

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz ohledně fixních rovnátek pro dítě ze zdravotních důvodů - funkční indikační skupina léčby. Jaká je procentní finanční spoluúčast pojišťovny, když je to tedy z důvodu funkčnosti. Děkuji Simona

Odpověď:
Vážená paní Simono, nedopatřením jste se ocitla v serveru urologie-andrologie.Nejsem tudíž informován, natož oprávněn o vaší problematice jménem pojišťovny odpovádat. Obraťte se laskavě na revizního lékaře vaší zdravotní pojišťovny, specialistu pro stomatologii.Ten je nejen informován, ale také schopen odpovědně váš dotaz řešit. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.02.2019 12:19:36

Bolest varlete

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s žádostí o radu. Již více než rok mě trápí bolest levého varlete, nebo nadvarlete a jeho okolí. Toto je však bolestivé pouze na pohmat či když se dotýká spodního prádla, což je téměř vždy. Je to velmi nepříjemné, protože mi jakoby překáží a musím si to v kalhotách pořád upravovat. Na urologii mi byly v ejakulátu zjištěny bakterie enterokok a e-coli, nejdříve léčeny antibiotiky a poté vyrobena autovakcína, která mi tento měsíc končí. Dále mě pobolívá penis na jeho levé straně, ve spodní části, u kořene a potom směrem dolů pod šourkem. Občas se k tomu přidá i bolest v levém třísle. Na ultrazvuku na urologii nic nezjištěno. Penis pobolívá na levé straně u kořene i při sexu, pozoruji mírně zhoršenou erekci, vždy se dostaví, ale po chvilce není úplně stoprocentní, spíše tak na 70%, ale jsem schopen styk dokončit, ikdyž méně stopořený penis tak necítím nebo méně vnímám. Nejsem si vědom žádného poranění, při sexu ani při sportu. Jsem abstinent, nekuřák, štíhlé postavy, žijící pravidelným sexuálním životem, cca 4x týdně. Velmi mě tyto problémy trápí, Nevím, jestli spolu všechny problémy souvisí, ale vše je na levé straně, varle, penis a občas tříslo. S erekcí nevím, jestli toto může souviset. Se stresem problémy nemám, žiji pohodovým rodinným životem. Nechtěl byl užívat zbytečně nějaké prostředky na zlepšení erekce, raději bych se pokusil o léčbu rázovou vlnou, jaký by jste měl na tuto léčbu názor. Moc děkuji za Vaši odpověď. Radek 38 let

Odpověď:
Vážený pane Radku, vaše nepříjemná situace je již trochu zastaralá a proto vás určitě deprimuje. Lze se domnívat, že popisované jevy mohou pocházet od původně nezjištěného zánětlivého procesu, dle všeho v prostatě. To by mohlo vysvětlovat bolesrti střídavě vystřelující do více oblastí v genitální a tříselné oblasti. O stavu samotné prostaty při vyšetřeních se nezmiňujete- zajímavé by třeba bylo zda po masáži prostaty byly jednak místní či vystřelující bolesti, případně i mírný zkalený výtok z močové trubice.Na prostatu je sice zaměřeno léčení, ale důležitá budou kontrolní vyšetření (ejakulát bakteriologicky, PSA a pod.)Vzhledem k lokalizaci potíží ponejvíce po levé straně bych doporučil i chirurgické vyšetření třísla, neboť určité podobné bolesti může působit i tlak střevního obsahu naléhající do rozšířeného vnitřního otvoru třísla. Jinak obecně- volné spodní prádlo, méně sedavého způsobu života, snad i mírné omezení sexuálních aktivit.Možná od psychického ttlaku pomohou mírná sedativa. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.02.2019 12:36:53

Časté močení

Dotaz:
Dobrý den. V poslední době jsem si všiml, že chodím často na záchod. Asi 10x-12x denně, někdy ale i méně krát. Obtíže při močení nemám. V noci na záchod vůbec nechodím. Denně vypiji asi 2-3 litry tekutin. Musím na to pořád myslet. Myslíte, že je vhodné navštívit doktora, nebo to můžu mít i psychické? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, poměrně častější frekvence nucení k močení bez pálení či řezání močení provázející, může být vinou vyššího příjmu tekutin při současné minimální tělesné a duševní námaze (sedavý způsob života). Močení ovšem může provokovat i nevhodná tepelná pohoda-což zase často souvisí i s nedostatkem výraznějšího tělesného prokrvení při dostatku pohybu.Je opravdu zároveň možná i psychická nadstavba. Pokud opravdu naplňuješ sedavý způsob života ( vysedávání mnoha hodin u počítače a pod.) zkus to napravit proložením pohybu na zdravém vzduchu. Není-li tomu tak, nechej si u svého praktického lékaře vyšetřit moč a prober svoji problematiku s ním. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.02.2019 17:40:00

Nechuť k sexu

Dotaz:
Dobrý den, žiji půl roku s novou partnerkou, je o 10 let mladší. Velmi si rozumíme, je atraktivní, skvělá, mám ji moc rád. Problémem je, že asi 3 měsíce nazpět mám minimální potřebu sexu. Iniciátorkou je téměř vždy partnerka, já toho nemám chuť. Když už akt proběhne, partnerka je spokojená, i já, ale jsem rád, že mám zase na čas pokoj. S erekcí nemám problém, ale prostě se mi nechce. Je mi jasné, že je to problém, hlavně pro partnerku, která si to bere velmi osobně. Prosím, poraďte.

Odpověď:
Vážený pane Jiří, vámi popisovaný a před nedávnem teprve manifestovaný snížený zájem o pohlavní styk není u mužů po padesátce nijak výjimečný. Bývá totiž často jedním z prvních projevů srdečně cévního onemocnění, může časem souviset i se ztrátou dokonalé erekce penisu. Teoreticky může sice jít i o další důvody, ale bude naprosto nutné abyste se nechal vyšetřit. Váš praktický lékař vás jistě rád pošle na interní ambulanci, případně přímo na kardiologii. Vyloučit nelze ani potřebu vyšetření hladiny mužských pohlavních hormonů- při snížení hladiny pak bude mít slovo i specialista v endokrinologii. Ten ovšem bez základního vyšetření srdečně-cévního systému vás stěží do péče přijme. Pokud z nějakého důvodu váháte zda se svěřit praktikovi, můžete přímo vyhledat ambulanci andrologie (bývá při urologických klinikách) anebo snad i sexuologii. Rozhodněte se brzy, vaš dobrý vztah s partnerkou by neměl v jednom směru zaostávat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 07.02.2019 10:55:06

Úhrada bílé plomby u kojici

Dotaz:
Dobrý den chci se zeptat jsem u vaši pojišťovny a slyšela jsem ze teď mají nárok děti do 15let ,těhotné a kojici matky na bílé plomby u zubařů bez poplatku?co je na tom pravdy? Jsem kojici a čeká mě zubař tak jestli na to mám nárok či nikoliv dekuji za odpoved🙂

Odpověď:
Vážená paní Deniso, taky jsem něco podobného zaslechl, ale o stomatologii a úhradách v tomto oboru nevím, jakožto urolog a androlog, nic. Obraťte se na revizního lékaře- zubaře, vaší zdravotní pojišťovny. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.02.2019 18:54:25

Abnominoplastika

Dotaz:
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat je mi 24 let jsem rok a půl po porodu (1 dítě) jenže i po prvním dítěti mám šíleně popraskané břicho a převis... Tak sem se chtěla zeptat zda pojišťovna v tomto případě neco přispěje nebo jak to funguje. Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Hano, ve vašem případě půjde nejspíš nikoli o lékařsky indikovanou operaci, ale o zákrok spíše kosmetického charakteru. V tomto serveru ovšem odpovídáme na otázky zdravotníéch problémů, Vaši otázku vám tudíž může zodpovědně vysvětlit jenom revizní lékař vaší zdravpotní pojišťovny. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.01.2019 06:04:57

proplácení bílých plomb

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jelikož se druhým rokem léčím na onkologii ve FN Ostrava, mám CML, začali se mi dost kazit zuby......Mám nějaký nárok na úhradu alespoň nějakého stomatologického zákroku (bílá plomba atd.), během jednoho týdne jsem zaplatil 2500 Kč u stomatologa......Pro mně je to dost peněz...... Děkuji. Robert K.

Odpověď:
Vážený pane Roberte, ocitl jste se nedopatřením v odborném andrologickém serveru. Na váš dotaz vám uspokojivě odpoví revizní lékař zdravotní pojišťovny pro obor stomatologie. Ten působí v rámci ředitelství či krajské pobočky vaší zdravotní pojišťovny. Můžete ho budˇnavštévit, anebo učinit dotaz i telefonicky. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 23.01.2019 06:27:07

kapslový amalgán

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat , zda vaše pojišťovna bude hradit kapslový amalgán od 1.1.2019. Děkuji.

Odpověď:
Vážená Mirko, do této chvíle žádnou informaci v tomto směru nemám.Mohu to v průběhu dalšího měsíce zjištovat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.11.2018 12:02:26

Sourek

Dotaz:
Dobry den,syn 2roky, teplotka kolem38,po nurofenu 5h dobry a zase teplota,od rana ma prujem,3x rano se pozvracel,ma cerveny sourek-myslim ze to ma spis zaparene od prujmu a nic vazneho to neni,prosim o odpoved,zda mame radci navstivit lekare nebo muzu byt klidna. Nebo mi jeste napada ze je to nejaka virozka,vcera jsme byli mezi detmi...dekuji

Odpověď:
Vážená paní Kamilo, náhlé a naléhavé zdravotní problémy vašeho synka potřebují mimo vší pochybnost lékařské vyšetření. U tak malého dítka mívají věci rychlý spád. Jedině přímé lékařské vyšetření může stanovit diagnozu a způsob léčení. Věřím proto, že jste nečekala na internetovou radu, která často nemůže okamžitě na dotaz reagovat. Zdrtaví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 09.11.2018 14:09:54

Už od 17 let nemůžu přetáhnout předkožku přes žalud

Dotaz:
Mato pro mě velký vliv při sexu a erekci nelze přetáhnout předkožka přes žalud tím nemám sex možný co můžu dělat prosím o radu

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, váš problém má naprosto jednoznačné řešení. Musíte vyhledat urologickou ordinaci (váš praktik vám doporučení napíše). Jedině operační zákrok, byť trochu opožděně, je tím řešením. Obřízku lze provést i ambulantně v místním znecitlivění, po domluvě je možné i provedení v lůžkovém urologickém zařízení. Tam už se počítá s provedením této víceméně kosmetické operace v celkové krátkodobé anestézii.Jiné řešení nehledejte, k žádnému trvalému výsledku roztahování s pomocí mastiček nevede. Pooperační nejméně dvoutýdenní pohlavní abstinence za trvalý výsledek jistě stojí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.11.2018 16:22:42

Bolavá žilka

Dotaz:
Dobrý den, před pár dny jsem u kořene penisu objevil pravděpodobně "nateklou žilku". Lehkou bolest cítím na omak, nateklá část je asi 2 cm dlouhá z toho v jednom místě více než jinde. Bojím se aby se nejednalo o nějakou formu trombózy, která už u nás v rodině je. Také pociťuji lehkou sexuální disfunkci. Děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď:
Vážený pane Jakube, mírné rozššíření žilního systému může u disponovaných jedinců vzniknout v různých částech těla, v oblasti s častým výraznějším překrvením- jako je penis- spíš častěji. Nemusí jít o stav trvalý,, právě u penisu se to stává s ohledem na častější aktivity (masturbace, vliv zúžené konečné části kondomu..). Ve vašem věku je nebezpečí trombotizace také nepravděpodobné. Pokud se vám ovšem podobné situace stanou, bylo by třeba si nechat vyšetřit krevní oibraz, krvácivost a srážliovost, případně i diferenciální KO.Závěrem- pokud se vám popisované žilní rozšíření spontánně nevytratí, nebo dokoce se zvětší a fixuje, budete se muset podrobit přímému vyšetření v urologické ordinaci. Váš praktik vám jistě doporučení na urologii napíše. Ještě jjsem dlužen omluvu za pozdní odpověď, byl jsem sám pár dní upoután na lůžko. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 13.10.2018 08:26:31

Problem s ejakulci

Dotaz:
Dobry den, chci se vas zeptat, mam posledni dobou problem pri soulozi dojit k vyvrcholeni. S partnerkou se snazime o poceti, zkousime to, kdyz ma ovulaci, ale stava se mi, ze nemuzu dojit k ejakulaci. Je pravda, ze casto masturbuji, kazdy den, ale pred ovulaci si dam treba 4 dny pohov, aby dozraly spermie, ale i tak mam problem dojit k vyvrcholeni. A kdyz, tak az dlouhou dobu. Pri masturbaci problem s vyvrcholenim nemam, ikdyz to trva take nekdy dlouho. Muze mit vliv caste masturbace na to, ze pak nemuzu dojit k vyvrcholeni? Kdyz uz souloz trva dyl, uz mam problem i erekci. Nelecim se s nicim a zadny uraz jsem neprodelal. Spermiogram mam v norme. Nejsou nejake podpurne leky na ejakulaci? Muze mit vliv casta masturbace na kvalitu spermii? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, jistě že velmi časté masturbace mohou mít vliv na vzrušivost při odlišném způsobu uspokojení. Problém u vás bude spíš psychický.Jste ( a nesjpíš oba partneři) příliš upnuti na to aby v příhodnou dobu případné a žádoucí oplodnění proběhlo. Jelikož masturbace, třeba i do jisté míry návyková, může být spojena s určitými představami- u někoho třeba i s fixací na nějaký objekt, snímky či přímo pornografii, zkuste aby vaše partnerka vám masturbaci prováděla a vy pak zavčas můžete ejakulavat v její pochvě. Možná to trochu zjednodušuji, ale takovéto situaci s podobným řešením už tu byly vícekrát. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.09.2018 08:50:13

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205