Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


boule u ucha

Dotaz:
Doubrý den, večer jsem si čistila uši a ráno jsem zjistila, že se mi udělala boulička před uchemv místě naušnice.nic mi není jen trošku bolí na zmáčknutí.Nemůžou to být příušnice?Z žádnými jsem nepřišla do kontaktu.Mám malého syna , tak nevim aby něco nechytil .Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Vendulo, "boulička" před uchem může být zvětšená lymfatická uzlinka, ale také může souviset s příušní slinnou žlázou. Bylo by tudíž vhodné ukázat se lékaři. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.09.2011 08:25:08

MRSA

Dotaz:
Maminka leží na interně s podezřením na mnohačetný myleon a ted se na pokoji u jedné paní zjistila MRSA.Celý týden jsme tam chodili s rodinou na návštěvy a byli tam i tři hodiny.Včera příjdu a pokoj je označen infekční.Sestra mně řekla že tam mohu ale s pláštěm ,rukavice a náhubek.Předala jsem věci a raději hned odešla,ale stejně celý týden jsme do styku přišli.Sedali tam na židle a nalévali čaj s konvice na kterou makala i rodina té panÍ.Chtěla jsem maminku přestěhovat na samostatný pokoj od té MRSY ale bylo řečeno ,že to nejde že už může být nakažená.Dnes mamince budou dělat výtěr.Chci se zeptat jaká je možnost ,že to maminka dostane.Co naše rodina myslím si,že to taky můžeme dostat já mám crohnovu chorobu a zesláblou imunitu.Moje lékařka mně vždy říkala abych se chránila infekce a ted MRSA.Neměla by nemocnice udělat výtěry i nám.Bojím se o maminku že když bude mít mnoh.myleon,že by ji to mohlo ublížit.Poradte prosím co dělat a jestli je správné ,že mně nemocnice ještě do pokoje pustila i s označením infekční pokoj.Děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Vanková, otázky, týkající se infekce MRSA, je nejlépe položit lékařům, kteří o Vaši matku pečují a kteří znají tamější nemocniční prostředí i přesný typ, citlivost a infekciozitu zjištěného zlatého stafylokoka. Ti Vás mohou informovat nejlépe a nejzodpovědněji. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.09.2011 08:15:53

bolavý jazyk a krk při pneumonii

Dotaz:
Dobrý den. Mám dotaz ohledně syna. V současné době se léčí týden se zápalem plic - bronchopneumonie. Bere ATB Klacid, v úterý byl propuštěn z nemocnice. Již v nemocnici se mu udělaly 2 afty, při propouštění se "vyrazily" koutky. Včera si začal stěžovat na bolest jazyka při jídle, tak jsem se mu na něj podívala a byl jasně červený, jakoby krvavý. Myslela jsem, že je to tím, že se mu "sloupl" povlak, který se mu objevil při dlouhotrvajících teplotách. Dnes má jasně zarudlé i patro, bolesti při jídle a hlavně při teplém, příp. ostřejším jídle, na jazyku jsou nějaké "hrbolky", byly jsme u dětské lékařky a ta řekla, že stejné jako na jazyku to má i v krku.... samý puchýřek a zarudnutí. Údajně se pravděpodobně jedná o další infekci, kterou chytil při hospitalizaci v nemocnici, dostal potírání a kloktání, máme přijít po neděli na kontrolu - i s pneumonií. ATB Klacid 500 má brát ještě minimálně další týden. Původce pneumonie se nepodařilo zjistit (běžné bakterie aj. negativní), ještě se čeká na černý kašel. Co to může být - opravdu se vzhledem k nyní dost oslabené imunitě nakazil něčím dalším a čím by to mohlo být? Nebo se může jednat o vedlejší účinek ATB? A čím mu pomoci, aby se mohl v klidu a bezbolestně najíst? - kloktá heřmánek a má něco k potírání.

Odpověď:
Vážená paní Ludmilo, popisované potíže i nález v ústech a hltanu Vašeho syna jsou zapříčiněny nejpravděpodobněji užíváním antibiotik. Jde zřejmě o plísňový zánět, který v průběhu léčby antibiotiky bývá poměrně častý. Navíc se uplatňuje i celkový stav s oslabením imunitního systému. Je nutné konzultovat lékaře a v případě, že nemůže dostatečně polykat, byla by vhodná hospitalizace a parenterální (infuzní) výživa včetně komplexní léčby. S pozdravem A. K.

Vloženo: 01.09.2011 21:43:47

myringoplastika

Dotaz:
Dobrý den, prosím vás, chtěla bych se zeptat, zda je pojišťovnou hrazena plastika ušního bubínku? Popřípadě je-li tam a jaká spoluúčast pacienta? Předem děkuji za odpověď Lasáková.

Odpověď:
Vážená tazatelko Lasáková, myringoplastika je léčebný výkon, který je nutný z ryze medicínských důvodů a proto neshledávám nejmenší důvod, proč by nebyl plně hrazen pojišťovnou. S pozdravem A. K.

Vloženo: 30.08.2011 18:51:03

uvula

Dotaz:
Dobrý deň Opuchla mi uvula nikdy predtým som to nemal čítal som že to može byť aj bakteriálna angína ale mandle zväčšené nemám....v posledných dňoch (pred tým opuchom) som dostal hrozné krče do brucha a hnačky nemá to niaký súvis?

Odpověď:
Vážený pane, pokud máte skutečně otok uvuly, ten může mít řadu příčin, např. zánět, alergii, chemické či fyzikální podráždění. Máte-li potíže, je nejvhodnější navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.08.2011 11:26:39

otitis externa diffusa

Dotaz:
Dobrý den, před týdnem jsem navštívila ORL a byla mi určena diagnoza otitis externa diffusa 1.dx a dostala jsem kapky do učí Garasone po dvou dnech jsem tam šla znovu že je to ještě horší a byli mi předepsaný ještě antibiotika cefuroxim 500nmg, byl mi udělaný výtěr ale ten byl negativní,jenže ani po vybrání prášků a vykapání kapek se stav nezlepšil a dále mi dnes pan doktor předepsal kapky Ciloxan. Přemýšlím jestli nemám navštívit jinou ordinaci nebo jesli mě neléčí na něco jiného. Nejhorší bolest zvukovodu je v noci , nebo když si jen zavadím o ucho a ibalgin mi pomuže tak na 3 hodinky od bolesti, prosím o radu. Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Vránová, difúzní zánět zevního zvukovodu je poměrně časté onemocnění, zejména v letních měsících a zpravidla vzniká po koupání (v moři, také v rybnících či nádržích). Převážná část těchto zánětů je plísňového původu, proto léčba musí být důsledná. Spočívá v denním čištění zvukovodu odborným ušním (ORL) lékařem a v aplikaci vhodného protiplísňového léku. Výborně působí např. 3-procentní boralkohol, který po důkladném vyčištění a vysušení zvukovodu aplikuje lékař na smočeném proužku hluboko do zvukovodu (chvílkový ocit pálení není na závadu). Následne se pokračuje kapáním do zvukovodu, tj, zvlčováním zavedeného proužku. Druhý den lékař proužek vyjme (pokud sám nevypadl) a procedura se opakuje až do výrazného zlepšení resp. vyléčení. Použití jakýchkoliv mastí či kapek bez důkladného vyčištění bývá málo úspěšné, protože lék se do zvukovodu, uzavřeného zduřelou pokožkou, nedostane. Není-li Váš lékař s léčbou úspěšný, je vhodné navštívit jiného odborníka. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.08.2011 16:32:18

operace podčelistní slinné žlázy

Dotaz:
Vážený pane doktore, jsem 7 týdnů po operaci slinné žlázy, měla jsem několik kamínků a chronický zánět, stále častější otoky s delší vstřebavostí.14 dní po propuštění z nemocnice se mi proklubal dren, který tam byl zašitý a nechala jsem si jej odstranit v nemocnici.. Nemám jistotu zda je vše v pořádku. Cítím pod kůží možná uzlíky spodních stehů, ale žádné se neproklubaly, je to tvrdé a nepříjemné. Operující lékařka mi řekla že je vše v pořádku (docela nepříjemným tónem a na dotaz zda je dren celý, mi řekla "vy ho snad máte u sebe"? Nevím jak zjistit, že je vše v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Helgo, máte-li potíže a Vaše operatérka Vás svou asi nevhodnou odpovědí neuspokojila, navštivte, prosím, jiné odborné pracoviště, ke kterému byste měla důvěru. Je možné, že hmatáte pouze jizevnatou tkáň, běžnou po operaci v místě chirurgické manipulace, případně vazivovou reakci kolem stehů, ale nelze vyloučit i něco jiného. S pozdravem A.K.

Vloženo: 13.08.2011 21:46:00

dechová cvičení po vytržení nosních mandlí

Dotaz:
Dobrý den, můj sny 5 let byl operován ve čtvrtek s nosními mandlemi operace proběhla dobře při propuštění z nemocnice mi bylo sděleno že si mám na internetových stránkách najít dechová cvičení. Nejsem schopna je nalézt můžete mi prosím poradit kde je mám hledat popřípadě jak mám cvičit se synem. Děkuji Kinterová

Odpověď:
Vžená paní Kinterová, po odstranění nosohltanové mandle u Vašeho synka je zapotřebí pouze dbát na to, aby dýchal se zavřenou pusou. Žádná další specielní cvičení nejsou potřebná. Je-li tkáň mandle odstraněna, dýchání nosem se uvolní. Přesto u některých dětí přetrvává návyk dýchat otevřenými ústy. Stačí tedy dítko vhodným způsobem upozorňovat, aby mělo pusinku zavřenou (samozřejmě pokud nemluví anebo nepapá). V průběhu několika týdnů se dýchání nosem normalizuje. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 09.08.2011 09:00:06

ucho

Dotaz:
Dobrý den,chci se vás zeptat,minulý měsíc jsem dostal velikou rýmu a zalehly mi obě uši.Jedno ucho mi po 3 týdnech odlehlo a je odlehlé,druhé ucho pořád je takové zalehlé,sem tam odlehne třeba když se vysmrkám tak zase zalehne pak odlehne,a pořád vněm lupe,jako kdyby tam byla rýma.Ted jsem dostal angínu,a to ucho zase zlobí,mám pořád rýmu a plný nos,jsem alergik a také mývám i alergickou rýmu.Ted beru penicilin.chci se vás zeptat co mám dělat aby ta ráma zmizla,chodil jsem i na orl a tam jsem měl obstrukcy nějaké trubice,že se to nedá pichnout ani nic podobného,jen až to odejde,jedno ucho je v pořádku a druhé pořád zlobí a mám rýmu.Prosím co bych mohl zkusit,už mě to strašně vadí.Děkuju za pomoc.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, Vámi popisované potíže souvisí s narušenou funkcí sluchové (Eustachovy) trubice, která spojuje nosní dutinu s dutinou středoušní. Průchodnost sluchové trubice je závislá na stavu sliznice horních dýchacích cest. Přetrvává-li tam zánět, je ním postižena i sliznice sluchových trubic. To znamená nejprve vyléčit zánět horních dýchacích cest (nos, přínosní dutiny, nosohltan, hltan, hrtan), jejichž součástí sluchové trubice jsou. Tato problematika spadá do oblasti ORL, proto Vám doporučuji návštěvu ORL ambulance. Určitého zlepšení můžete dosáhnout vhodnými nosními kapkami (Sanorin, Otrivin, Nasivin, Olynth ap.). S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.08.2011 11:34:37

Boule na patře

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně boule na patře, která se mi udělá velmi zřídka, vždy zmizí cca do týdne. Většinou ji mívám třeba po tvrdých bombonech,do týdne nebo po kyselém. Ted se mi udělala ale jen tak, ale má stejný tvar jako vždy bolí na zmáčknutí. Potírám propolisem. Píši jsem proto abych věděl jestli si mám dělat obavy nebo ne, nebo jestli mám zajít k lékaři? Děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážený tazateli Marku, podle Vašeho popisu nemohu spolehlivě usuzovat, oč se jedná. Jelikož se situace opakuje, bylo by vhodné navštívit lékaře, když se boule opět objeví. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.08.2011 14:38:24

Rostouci 8-micka

Dotaz:
Dobry den, mela bych dotaz ohledne rustu zubu u dospeleho cloveka, asi pred mesicem jsem si vsimla ze mi zacal rust dalsi zub - nejspis 8micka. Zjistila jsem to, ptz me zacala bolet horni celist a dasen (zub je venku prozatim jen z male casti). Na bolest pouzivam gel na lokalni umrtveni - doporuceno v lekarne na potirani dasni u malych deti kterym rustou zuby, ale moc to nepomaha, jsou dny kde me kvuli tomu rozboli i hlava. Chci se zeptat zda je bolest pri rustu zubu normalni, k zubari je dlouha objednavaci lhuta. dekuji za odpoved

Odpověď:
Vážená tazatelko Jano, je mi líto Vám sdělit, že návštěva zubníhoi lékaře Vás zřejmě nemine. Poslední zuby, tedy tzv. osmičky rostou u různých lidí různě, často nenormálně a s komplikacemi. Většinou to znamená, že zub je nutno specielně ošetřit, nebo odstranit. To lze pouze na odborném stomatologickém pracovišti. Žádné prostředky na potírání nemohou problém vyřešit, oddalováním se může situace vážně zkomplikovat. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.08.2011 11:54:26

boula

Dotaz:
Dbrý den,boulu mám asi 3-4 měsíce nebolí myslím,že se ani nezvětšuje ,ráno se mi zdá že je menší než přes den,je na patře ne upně na dásni ale uprostřed patra ,nevím jak to popsat a velikost asi do 5mm.děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Vendulo, mám za to, že jsem Vám už v předchozích odpovědích vše potřebné sdělil. S pozdravem A. K.

Vloženo: 01.08.2011 10:55:46

boula

Dotaz:
Doplňuji,že boulička je nahoře na patře trošku směrem do krku mám ji asi 3-4 měsíce moc děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Vendulo, ani po doplnění lokalizace a trvání nemohu s určitostí nic bližšího říct. Může jít mj. o cystu (váček naplněný tekutinou), kostní výrůstek, tukový nebo chrupavčitý útvar, slizniční polyp, vrozenou anomalii. Vyšetření u lékaře je pro stanovení diagnózy nutné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.07.2011 14:38:56

boula

Dotaz:
Dobrý den,pane doktore chtěla bych se zeptat co může znamenat tvrdá bouliška v puse.děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Vendulo, bez bližšího určení místa, vzhledu, velikosti, konzistence, bolestivosti, trvání, vzniku, změn, závislostí na jídle atd. nemohu Váš dotaz zodpovědět. Máte-li podezření, že se jedná o něco neobvyklého nebo chorobného, navštivte laskvě lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.07.2011 13:45:21

zavrate

Dotaz:
dobry den,navstivila jsem bazen s mnoha tobogany a jiz druhy den rano se mi zacala tocit hlava.pri pohybu hlavy mam problem udrzet rovnovahu a je mi na zvraceni.trva to jiz treti den.odezni to samo? A za jak dlouho?nebo mam navstivit lekare.prosim poradte.dekuji

Odpověď:
Vážená paní Ginová, vzhledem k udávaným závratím doporučuji urychleně navštívit lékaře, raději odborného (ORL), protože se může jednat i o vážnou a nebzepečnou záležitost. S pozdravem A. K.

Vloženo: 27.07.2011 10:12:47

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205