Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


prosím o vysvětlení odborného výrazu

Dotaz:
Dobrý den, včera manžel s dcerou absolvoval vyšetření na ORL. Ve správě jsem narazila na některé výrazy, kterým nerozumám - Prosím - mohu vás požádat o vysvětlení? jsou to tyto: "zadní stěna hltanu s mírnou atrofií; sliznice trachey nastříknutá + překrvení v oblesti aryt. hrbolů"? velmi děkuji. S přáním hezkého dne Běťáková "

Odpověď:
Vážená paní Běťáková, v podstatě nejde o nic neobyčejného, co by Vás mělo zneklidňovat. Sliznice s mírnou atrofií je o něco nižší než normálně. Nastřiknutí cév je zvýraznění drobných cévek, což nastává při běžném podráždění např. mírným zánětem. S pozdravem A. K.

Vloženo: 30.11.2011 11:08:54

Podezdření na chlamydie cest dychacich

Dotaz:
Dobrý den. Mám dotaz už týden mám zvíšenou teplotu 37,0-37,2, když se rano probudim je normalni 36,6 ale po hodine je zase zvisena. Dále mám kašel a pobolívá mě v krku,citim se mirne unaven a po par dnech mam mirny tlak na plicich, lecim se na chripku, ale po tydnu je to stale stejne tak se chci zeptat jestli to nemuzou byt plicní chlamydie

Odpověď:
Vážený pane Martine, zda Vaše nynější potíže jsou způsobeny chlamydiemi, nelze bez složitého vyšetření posoudit. Navíc výsledky vyšetření (včetně serologických) nejsou pro diagnózu naprosto spolehlivé. Promořenost chlamydiemi v dospělé populice se pohybuje mezi 70 až 80 %. Z toho plyne, že i pozitvní průkaz reakce organizmu na chlamydie neznamená, že akutní onemocnění dýchacích cest je nimi způsobeno. Jestliže Vaše potíže trvají, navštivte lékaře a poraďte se, případně navštivte některé odborné pracoviště (imunologii, plicní, ORL). Je ale velice pravděpodobné, že udávané příznaky jsou způsobeny běžnou virovou a následně bakteriální infekcí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.11.2011 18:41:05

Bolest v jugulu

Dotaz:
Dobrý den, prosím mohu se ne Vás obrátit s dotazem .....? Cca 4 měsíce mám bolest v jugulu se střídavou intenzitou. V září 2011 jsem byla vyšetřena na Endokrinologii - byl mi předepsán k užívání Euthyrox 5O gu denně. Mohu Vás prosím požádat o radu - zda je to možné takto říci, co by to mohlo být za zdravotní problém + mohu Vás požádat o doporučení - na která vyšetření bych se měla dostavit ? Děkuji. S pozdravem Nováčková

Odpověď:
Vážená tazatelko Nováčková, důvod, proč Vám byl předepsán na endokrinologii Euthyrox, mohou vysvětlit pouze lékaři z tohoto oddělení. Zřejmě postupovali na základě výsledků jejich vyšetření. Bylo by každopádně vhodné vyšetření na ORL, protože bolesti v oblasti jugula mohou mít různé příčiny. Na ORL buď problém vysvětlí nebo doporučí další doplňující vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.11.2011 23:51:47

Bulka u ušní dírky

Dotaz:
Dobrý večer, od narození mám propíchnuté uši + ještě asi před půl rokem jsem si nechala píchnout druhou dírku do levého ucha. Našla sem zalíbení v roztahovácích, a tak jsem cca před 3 týdny začala roztahovat první dírku, ale asi před 3 dny mě dírka začala bolet a zjistila jsem, že v horní části dírky mám malou tvrdou bulku, která bolí trochu jako akné. Nevíte prosím, co by to molho být či nějaké zaléčení? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená slečno Helenne, popisovaná "bulka" poblíž otvoru v propíchnutém lalůčku může mít různý charakter, např. cysta (dutinka s tekutým obsahem), absces (dutinka s obsahem hnisu), ohraničený zánět v podkoží, atherom (ucpaná mazová žlázka), fibrom (vazivová tláň), lipom (tukový nádorek) aj. Doporučuji vyšetření u lékaře, lépe ušního, který přesně určí, oč se jedná a provede odpovídající léčbu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.11.2011 22:18:47

Bolest na krku

Dotaz:
Dobrý den, již přes týden mě bolí jakoby na krku /na ohryzku/ a bolest se rozlévá do stran, o dost více nalevo a řekla bych, že to tam je zvětšené. Nevím, jsetli to s tím může souviset, ale chvílema se mi točí hlava. Jsou to takové návaly. Byla jse v pondělí u své obvodní lékařky, která mi nasadila Augmentin 1g po 12 hodinách - zánět uzlin. Vím, že to ještě není taková doba, ale bolest je stále stejná. Nebolí to nějak hrozivě moc, ale je to nepříjemné. Může to být i něco jiného?

Odpověď:
Vážená tazatelko Týno, potíže, které udáváte, mohou mít několik příčin. Především je nutné odborné vyšetření hrtanu a okolí, nelze také vyloučit zánět nebo dráždění hrtanových nervů. Doporučuji proto ORL vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.11.2011 12:06:57

cholesteatom

Dotaz:
Dobrý den, jedná se o mého syna ve věku 8mi let, byl u něho již podruhé zjištěn cholesteatom, jedna operace v roce 2008, druhá 2011. Vím, že se výskyt cholesteatomu nedá přesně určit mikroskopickým vyšetřením a ráda bych věděla, zda je pro zjištění jeho výskytu ve středouší nutná revizní operce. Nedá se to zjistit jiným způsobem, například rentgenem nebo nějakou sondou nebo ultrazvukem či CT vyšetřením apod.? Můj syn má osm let a připočítám-li k operacím ohledně cholesteatomu i zavádění trubiček a odstranění nosních mandlí, prodělal tedy dohromady už 6 narkóz, což asi není dobré nepletu-li se pro jeho srdce a mozek. Děkuji a s pozdravem Radka Talašová.

Odpověď:
Vážená paní Talašová, pokud byl u Vašeho syna zjištěn cholesteatom, anebo vzniklo důvodné podezření, že se o cholesteatom ve středouší jedná, je chirurgická revize nevyhnutná. S pozdravem A. K.

Vloženo: 03.11.2011 22:06:57

sluchatka pro neslysici

Dotaz:
pane doktore chtela bych se zeptat jde o mou dceru ktery je 8 let a ma vrozenou vadu nedoslycha na 65%ma sluchatka na obe usi ale jedno jsme ztratili nase doktorka nam rekla ze budem platit 5000kc jde mi oto mame narok aby nam to uhradila pojistovna čpzp nebo alespon z casti myslim ze by ty sluchatka meli byt nejak pojistene je to male dite a je tam velka pravdepodobnost ztraty v nasi rodine take nosi sluchatka a kdyz jsem jim to rekla jakou castku po nas doktorka pozaduje tak se divily dekuji

Odpověď:
Vážená paní Grunfeldová, za ztrátu sluchadla neexistuje automatická bezplatná či dotovaná náhrada. Můžete zkusit domluvit se s Vaší pojišťovnou, zda by na nové sluchadlo přispěla. Je také možnost obrátit se na některou z charitativních nadací (např. Olgy Havlové), které jsou zaměřeny na zdravotně postižené děti. S pozdravem A. K.

Vloženo: 03.11.2011 08:36:10

bolest v krku a na krku

Dotaz:
Dobry den, prodelal jsem zhruba pred 14 dny mensi nachlazeni, pak me pri polykani dost bolelo v krku, nejdrive nalevo, pak i castecne napravo. Ted jiz nachlazeni odeznelo, ale stale me poboliva leva strana krku tak od prostredka az po celist. Citim trochu bolest i vlevo dole pod jazykem, kdyz si tam s jazykem zatlacim. Neboli to nijak moc, ale ozve se to treba pri kychnuti a tak par vterin ta bolest trva. Pripada mi to jako malickost, ale odjizdim ted na nekolik tydnu do zahranici a tak bych se chtel zeptat, jestli to mam nejak osetrovat, poptipade nekde narychlo navstivit doktora. Predem dekuji. S pozdravem, Ladislav

Odpověď:
Vážený pane Vrbacký, podle Vašich údajů nemohu spolehlivě posoudit, oč se může jednat. Jelikož odjíždíte do zahraničí, bylo by vhodné navštívit lékaře, lépe krčního, abyste měl jistotu, oč jde. S pozdravem A.K.

Vloženo: 31.10.2011 11:50:07

vykašlávání krve u dítěte

Dotaz:
Dobrý den. Mám dotaz ohledně syna (14 let). V srpnu prodělal bronchopneumonii – poslechově negativní, prokázán na RTG (běžní původci negativní), po 2 týdnech volali z nemocnice, že je podezření na pertusi – další kontrolní testy potvrdily vysoké protilátky.. Od té doby syn neustále kašle, kontrolní RTG děláno nebylo. Problém je v tom, že syn má i reflux jícnu, takže kašle již 3 roky, nyní od bronchopneumonie je stav horší, od srpna pořád bere něco od kašle – stoptussin, hedelix, sinecod…. Taky je od té doby skoro pořád nachlazený. Včera ještě i vykašlával krev, což mě postrašilo. Nevím, co nám zítra řekne obvodní co se týká poslechu. Chci se zeptat – krvavé sliny nebo hleny – mohla mu prasknout nějaká cévka někde v krku nebo vzadu v nosu a odtud stékat krev do pusy (zuby i „patro“ byly čisté, takže odsud krev do krku nezatékala) – mám zajít na ORL i když mě tam obvodní nepošle? Nebo se mám obávat, že se vrátil zánět průdušek nebo zápal plic (ale je bez teplot)? Příp. mám to nechat tak, když večer již krev z pusy neplival a ani ji necítil v krku?

Odpověď:
Vážená paní Ludmilo, krev ve vykašlaném hlenu může a nemusí být závažným příznakem. Především je nutno zjistit původ krve (dutina ústní, nosohltan, hltan, jícen, dolní dýchací cesty). Každopádně je zapotřebí nechat syna důkladně vyšetřit u odborných lékařů (ORL, interní, plicní, rentgen, případně další) a podle výsledků vyšetření léčebně postupovat. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.10.2011 10:52:44

Přetrhlá jazyková uzdička

Dotaz:
Dobry den, mam natrhlou jazykovou uzdicku pod jazykem s asi 2mm dirou, celkem to pali a je to neprijemne, jak dlouho se bude hojit do normalniho stavu,? lze neco uzit po lepsi uzdraveni..? diky za odpoved!

Odpověď:
Vážený/á tazateli/lko, obracíte-li se s dotazem na lékaře, navíc univerzitního profesora, je elementární slušností udat své jméno a pohlaví. Nezdvořilcům neodpovídám. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 18.10.2011 00:45:09

Očkování proti chřipce

Dotaz:
Dobrý den, prosím o informaci zda mám nárok na očkování proti chřipce hrazené pojišťovnou, jsem astmatik a beru 2x denně lék Seretide diskus. Děkuji za odpověď Ludmila Teuerová

Odpověď:
Vážená tazatelko Teuerová, jako otorinolaryngolog Vám nemohu dotaz o hrazení očkování proti chřipce s jistotou zodpovědět. Obraťte se laskavě buď na zástupce Vaší zdravotní pojišťovny nebo na svého praktického lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 12.10.2011 13:34:39

otoskleroza

Dotaz:
dobrý den, pane doktore mám otosklerozu a jdu v listopadu na operaci. JAká je dle vašich zkušeností a informací uspěšnost operace-tympanotomie? A dále...jak moc bolestivé jsou pooperační stavy po tomto zákroku? Mám strach nejvíce z bolesti než ze zákroku samotného. Děkuji a hezký den.

Odpověď:
Vážená tazatelko Jarko, operace otosklerózy je už mnoho let úplně běžnou a v rukou zkušeného ušního chirurga i velice úspěšnou léčebnou metodou. Vlastní operační výkon je nebolestivý a rovněž tak pooperační průběh. Nemáte tudíž žádný důvod k obavám. S pozdravem A. K.

Vloženo: 25.09.2011 07:22:15

Boulička

Dotaz:
Dobrý den..před 14 dnima jsem podstoupila operaci slepého střeva laparoskopií..po operaci mi řekli,že jsem měla krev v pánvi ale příčinu mi nenašli.dnes v noci jsem si mezi zadkem a kostrčí (kde mám gumu od kalhotek) nahmatala malou bolestivou bouličku.když ležím na boku,bolí to.dnes ráno jsem se vzbudila a píchá mně v levém podbříšku.Myslíte že ta příčina může být ta boulička?Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Lucie, popisovaná bolestivá "boulička" je s největší pravděpodobností zanícená lymfatická uzlina. Zvětšená uzlina je známkou zánětu v příslušné spádové oblasti. Pociťujete-li bolesti v podbřišku, urychleně navštivte lékaře, nejlépe tam, kde byla provedena laparoskopie. Nelze totiž vyloučit nějakou pooperační zánětlivou komplikaci. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.09.2011 12:11:55

vytržení nosních mandlí při rýmě

Dotaz:
Dobrý den, v pondělí mám jít syn 4 roky na vytržení nosní mandle. Dnes začal smrkat. Rýma je nažloutlá. Jinak vše v pořádku. Je možné i v tomto stavu jít na operační zákrok? Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Martino, odstranění nosohltanové mandle není vhodné v době akutního onemocnění. Je ovšem možné, že rýma s nažloutlým sekretem z nosu, kterou popisujete, je příznakem zvětšené a zanícené nosní mandle. Nemá-li syn zvýšenou teplotu a jiné příznaky akutního zánětu, lze mandli odstranit. Každopádně před přijetím na operaci informujte přijímajícího lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 16.09.2011 11:22:06

Bolest uší a boule na krku

Dotaz:
Dobrý den, dneska při probuzení jsem si našla bouli na pravé straně krku a mám ho takový ztuhlejší a k tomu mě hrozně bolí uši a moc nemůžu mluvit kvůli té bolesti. Prosím Vás, co by to mohlo být. Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aneto, bez odborného vyšetření pohledem a pohmatem (případně dalšími doplňujícími vyšetřeními) nelze zodpovědně říct, oč se jedná. Doporučuji proto navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.09.2011 09:02:12

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205