Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


vpáčený bubýnek

Dotaz:
dobrý den rada bych se zeptala co znamena otitis ext sin inc rhinopharyngitis v regresi.A tez mi bylo zdeleno ze mam vpacený bubínek.Dela se s tim neco?Mam stale pocit zalehleho ucha.Děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, "otitis ext.sin. incip." znamená počínající zánět zevního zvukovodu, "rhinopharyngitis v regresi" je česky zánět nosu a hltanu na ústup. Vpáčený bubínek svědčí pro podtlak ve středoušní dutině, což je průvodní znak zánětu v nosohltanu. Po vymizení zánětu se pravděpodobně tlak ve středouší upraví a blanka bubínku se vrátí do normální polohy. Pomoct mohou nosní kapky (Sanorin, Otrivin, Nasivin ap.) S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.01.2012 15:42:41

Prodloužený styloideus elongatus

Dotaz:
Dobrý den, prosím o odpověď na mé dlouhodobé problémy týkající se bolesti levé poloviny hlavy, bolesti za levým okem, bolesti levé tváře, trnutí levé strany jazyka a zubů a zátylku, bolesti levé strany krku. Levá žíla pod jazykem jakoby se ztrácela, celkově cítím "nějaké" dráždění nervů levé půlky hlavy. Na CT lehce prodloužené styloidy, všechna další vyšetření bez nálezu. Problémy přetrvávají již 4 roky, lékař na ORL však tvrdí, že příznaky prodl. styl. jsou jiné. Prosím o odpověď, děkuji J.S.

Odpověď:
Vážená tazatelko Sprátková, potíže, které uvádíte, skutečně nelze vysvětlit prodlouženými stylodními výběžky. Domnívám se, že leccos nasvědčuje dráždění z oblasti krční páteře. Doporučuji důkladné neurologické vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.01.2012 14:59:27

naslouchadla

Dotaz:
Ve spolecnosti a pri poslechu televize me okoli vycita,ze nereaguji,tedy neslysim,jak bych udajne mel.Prosim o informaci ,jake naklady jsou spojeny s overenou kvalitou nasluchadel. Predem moc dekuji.V.Stupka

Odpověď:
Vážený pane Stupko, Vašemu dotazu dosti dobře nerozumím, nicméně se pokusím Vám odpovědět. V rámci běžného zdravotního pojištění máte nárok na odborné vyšetření na odborném pracovišti (ORL, foniatrie). Tam Vám vyšetří sluchový orgán včetně příslušných audiometrických zkoušek. Podle stupně a typu nedoslýchavosti Vám vyzkouší vhodná sluchadla. Sluchadel je veliké množství a liší se jednak technickým vybavením jednak vzhledem (závěsná, zvukovodová, brýlová, kapesní). Funkčně i esteticky vyhovující sluchadlo určíte spolu s vyšetřujícím lékařem. Pojišťovna hradí určitou část nákladů na sluchadlo. Další informace Vám budou poskytnuty na příslušném odborném foniatrickém nebo audiologickém pracovišti. S pozdravem A. K.

Vloženo: 02.01.2012 21:18:18

Lymphadenitis colli

Dotaz:
Dibrý den, pane doktore prosím Vás,chtěla jsem se zeptat,byla mi diagnostikovaná Lamphadenitis colli - z čeho to vznikne.Bolí mě polovina krku a při polknutí i tvář.Ještě mi doporučili po dobrání ATB - KLACIDU odebrat KO+diff,proč? Předem děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď:
Vážená tazatelko Jano, "Lymphadenitis colli" znamená zánět krčních uzlin. Tyto uzliny se zanítí, tj. zvětší se a bolí tehdy, je-li v jejich spádové oblastí nějaký zánět. Spádovou oblastí je hltan včetně nosohltanu, hrtan, dutina ústní, tváře a přínosní dutiny, výjimečně je původ jiný. Zánět uzlin vymizí po po odeznění zánětu ve spádové oblasti za 5-10 dnů. Je správné zkontrolovat krevní obraz, diferenciál, sedimentaci, případně udělat i jiné doplňkové testy, aby se poznalo, zda zánět úplně vymizel. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.12.2011 09:52:03

Zalehle ucho

Dotaz:
Dobry den, uz asi tyden mam pocit zalehleho leveho ucha, byla jsem na pohotovosti, kde mi bylo sdeleno, ze mam zacinajici zanet stredniho ucha. Ucho me neboli, pouze me nesnesitelne boli hlava v oblasti cela a mam pocit zalehleho ucha, jeden den mi dokonce prislo, ze jsem celou levou cast obliceje mela mene citlivou. Na pohotovosti jsem dostala antibiotika, ovsem ta nepomahaji. Ucho mam zalehle porad. Tvar uz je lepsi.Navstivila jsem i ORL, kde mi po kouknuti do ucha a udelani nejakych testu na to, zda slysim, sdelili, ze mam ucho v poradku. Zadny rentgen, nic jineho.Ja zacinam mit ale strach z nejake vaznejsi nemoci. Jeste me napada, zda to vse nemuze souviset s krcni pateri, jelikoz mam male miminko, ktere neustale nosim, necvicim. Nevim. Vloni nam umreli dva znami na rakovinu mozku.

Odpověď:
Vážená tazatelko Lucie, potíže, které udáváte, nelze bez náležitých vyšetření jednoduše vysvětlit. Pokud je nález ORL skutečně naprosto normální včetně sluchových zkoušek i tlaku ve středouší (tzv. tympanometrie), lze hledat vysvětlení v krční páteři. Z ní vychází skupina nervů, jejichž větve se šíří do oblasti ucha, jeho okolí i horní poloviny tváře na příslušné straně. Bylo by tudíž vhodné vyšetření neurologické a podle výsledku pak cílená rehabilitace. S pozdravem A. K.

Vloženo: 28.12.2011 19:58:39

Krční uzliny

Dotaz:
Asi 4 dny bolest obou uzlin v přední části krku pod čelistí.Jsou zvětšené, bolestivé, trochu mi pobolívá v krku,ale polykám bez problémů.Co mi radíte?Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, zvětšení a bolestivost lymfatických uzlin znamená jejich zánět. Ten vzniká většinou přenosem infekce z příslušné oblasti, u Vás nejpravděpodobněji z dutiny ústní včetně zubů nebo z hltanu. Bolest v krku by nasvědčovala, že je tam nějaký zánět. Neznáte-li zřetelnou příčinu, je vhodné navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.12.2011 12:56:10

rýma

Dotaz:
Dobrý den,máme šestiletého syna,který má už přes rok neustále rýmu,nejdříve jsme mysleli že to bude alergie,protože dcera se léčí s alergií,ale po vyšetření na alergologii nám bylo zdělělo že syn alergií netrpí,proto jsme navštívili lékaře orl výsledek vše v pořádku,po dalším půl roce obtíží jsme znovu navštívili lékaře orl,znovu vše v pořádku,tak jsme šli i k jinému lékaři orl,opět výsledek vše v pořádku,už jsme z toho neštastný a nejvíc syn,který má opravdu pořád rýmu,nepřetržitě,pořád má ucpaný nos,cítí se unavený a pořád pláče že má zalehlé uši,vadí mu jízda autem,kde mu také zaléhají uši.už si opravdu nevíme rady jak synovi pomoci.děkuji za odpoved Jana

Odpověď:
Vážená paní Jano, příznaky, které u Vašeho syna uvádíte, svědčí pro zvětšenou nosohltanovou mandli. Neudáváte, zda mu byla odstraněna. Pokud ne, bylo by zapotřebí důkladné vyšetření nosohltanu a je-li lymfatická tkáň zbytnělá, je nutno ji odstranit. doporučuji vyšetření u dětského otorinolaryngologa. S ozdravem A. K.

Vloženo: 18.12.2011 21:58:40

Zánět dutin?

Dotaz:
Dobrý de pane doktore, odpovídal jste mi již na jeden dotaz, ale ráda bych situaci popsala podrobněji a chtěla bych znát Váš názor. Dcera 9 let od začátku listopadu prodělala infekci, silný kašel, zelenou rýmu. Odebrán výtěr z nosu, kde byl zjištěn spálový bacil. Léčena Penbene po 7 dnech se dostavily teploty 38,7. Změněno na Amoksiklav na 5 dní. Nabrán krevní obraz, zvýšené ledvinové hodnoty. Dcerka stále huhňá, má bolesti hlavy v oblasti čela a nad okem, je jí špatně. S podezřením na zánět dutin odeslána na ORL. Pan Dr. zkontroloval, nos, krk a provedl difanoskopii s tím, že se o zánět dutin nejedná, doporučil vyšetření na neurologii. Zde zjištěna výrazná kyfoskolióza a pro podezření na zánět dutin opět vyšetření na ORL, doporučení na rehabilitaci. Na ORL zjištěna chronická rinosinusitida, subak. faryngolaryngitida, cefalea. Nasazen Klacid na 3 týdny, Avamys, Aerius. S tím, že dcera může příští týden do školy. Kontrola po dobrání ATB, je objednaná na CT dutin na únor. Stále jí bolí hlava a je jí nevolno. Ještě jsem zapomněla dodat, že má bakteriální alergii. Ráda bych se zeptala na Váš názor, ohledně léčby a zdali je vhodné při těchto otížích a pobírání antibiotik nástup do školy? Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Jaroslavo, pokud není dcerka zdravotně v pořádku, do školy by chodit neměla. V léčbě neudáváte nosní kapky (např. Otrivin, Sanorin, Nasivin, Olynth), které by byly velice vhodné pro uvolnění vývodů paranazálních dutin. Při obstrukci vývodů ´vzniká v dutině podtlak, který se mj. projevuje bolestmi hlavy. Také neudáváte, zda měla odstraněnou nosohltanou mandli. Pokud ne, bylo by zapotřebí důkladné vyšetření nosohltanu a je-li tam zmnožená lymfatická tkáň, doporučoval bych po odezění zánětu její odstranění. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.12.2011 12:25:55

Zalehle ucho

Dotaz:
Dobry den, pane doktore, chtela bych Vas poprosit o radu. Zhruba pul roku mi zaleha ucho. Neprodelal jsem zadne onemocneni. Nejprve mi zalehalo jen jednu az dve hodiny denne, postupne se to zhorsovalo. V soucasne dobe mi zalehne hned rano, jak vstanu a neprejde to prakticky cely de. Jedina poloha, ktera mi prinese ulevu, je predklon nebo delsi dobu lezet. Absolvovala jsem uz dvakrat vysetreni na ORL, ale bez jakehokoliv nalezu. Jsem nyni ve 33 tydnu tehotenstvi, zacatek problemu spada priblizne do doby pocatku tehotenstvi. Myslite, ze by to mohlo s tehotenstvim souviset? Ocenim jakoukoli radu, jak tento problem lecit, pracuji totiz jako logoped a zalehle ucho je tedy pro me velmi neprijemne i v profesnim zivote. Dekuji moc za Vasi odpoved, Jana P.

Odpověď:
Vážená tazatelko Jano, pocit zalehnutí v uchu může mít několik příčin. Nejčastější je ucpání zvukovodu mazovou zátkou, která nabobtná po styku s vodou např. při koupání, sprchování, umývání. Jinou příčinou bývá porucha provzdušnění středouší následkem zhoršené funkce sluchové (Eustachovy) trubice. Někdy to může být tekutý obsah ve středoušní dutině, ale také jiná převodní vada sluchu. Během těhotenství se může někdy rozvíjet tzv. otoskleróza, při které se pohyblivost řetězu kůstek zhoršuje. Nevím, jak Vaše potíže vysvětlili na ORL. Každopádně doporučuji kompletní ORL vyšetření včetně všech indikovaných metod pro vyšetření sluchové funkce (audiometrie, tympanometrie, stapediální reflexy, případně další). S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.12.2011 10:18:55

Zánět dutin

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali se 100% pozná, jestli se jedná o zánět dutin pouhým prosvicováním? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko Jaroslava, prosvicováním myslíte zřejmě tzv. diafanoskopii. Toto vyšetření je jen velice orientační a zánět nebo jiný nález v přínosních dutinách nevyloučí ani nepotvrdí. Více informací poskytne rentgen. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.12.2011 18:23:09

BPPV 3

Dotaz:
Ještě jednou dobrý večer, pane doktore. Velice Vám děkuji za předešlé odpovědi ohledně BPPV. Bohužel mi včera nefungoval počítač, takže bez přečtení Vašeho doporučení na otoneurologické vyšetření jsem absolvovala vyšetření n normálním ORL - dovolím si napsat Vám závěr - otomikroskop. v pořádku, +R+, W nelat. TMP A křivka bilat., TR výbavné na všech 4 frekv., sluch 6Vs6, audio vyš. v pořádku, spontánní nystagmus 0, Romberg zk.jistě, Fukudova zk. negat., neurol.vyš. v pořádku, pouze CC sy . Myslíte, že tato vyšetření stačí? Nebo by na otoneurologii dělali ještě nějaká další a mám se objednat? Moc Vám děkuji za Váš čas. Hana

Odpověď:
Vážená paní Hano, výsledky vyšetření ORL jsou normální. Nemáte-li potíže, můžete s otoneurologickým vyšetřením počkat. Objeví-li se opět závraťové stavy, bude potřebné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.12.2011 17:08:05

cholesteatom

Dotaz:
Dobrý den,jde o mého syna, je mu 5 let a má diagnostikovaný cholestatom,jdeme na chirurgický zákrok 19.12.Chci se zeptat, jestli je odstranění cholesteatomu doživotní a nebo se může znovu objevit? Od mala prodělal mnoho zánětu středního ucha, ve dvou letech mu odstranili nosní mandli. Teď už na záněty skoro vůbec netrpí. Děkuji za odpověď. Hanzlová K.

Odpověď:
Vážená paní Hanzlová, chirurgické odstranění choesteatomu je definitivní za předpokladu, že se cholesteatomový proces podaří beze zbytku odstranit. Při dnešních operačních možnostech a zkušenostech je málo pravděpodobné, že by se to nepodařilo. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.12.2011 12:03:59

BPPV 2

Dotaz:
Vážený pane doktore, děkuji Vám za zodpovězení včerejšího dotazu ohledně BPPV. Dnes jsem byla na neurologii, neurologické vyšetření je v pořádku, lehká nejistota prý pochází spíše od krční páteře - paní doktorka zkoušela nějaké cviky na BPPV, vše již v pořádku. Prý jsem si to vyléčila Torecanem a cviky, které mi popsala do tel.- (ze sedu na posteli jsem přepadávala na bok na postiženou stranu). Dle paní doktorky již není potřeba další vyšetření - Vy doporučujete ORL vyšetření - myslíte, že i teď, když již zůstala pouze nejistota, je vhodné? Ráda si na něj dojdu, jen jsem z Prahy - neznáte nějaké ORL, které se tím zabývá v Praze? Nebo stačí obyčejné ORL? Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi, přeji příjemný předvánoční čas. Hana

Odpověď:
Vážená paní Hano, jsem přesvědčen, že Vaše potíže zasluhují otoneurologické vyšetření. To se provádí v rámci větších ORL pracovišť a je zaměřeno především na závraťové stavy. V Praze je několik ORL klinik a každá takovým pracovištěm disponuje. S pozdravem a rovněž přáním předvánoční i vánoční poohody A. K.

Vloženo: 06.12.2011 11:49:05

BPPV

Dotaz:
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se poradila. Před 2 dny v noci jsem se prudce otočila na levý bok, začal se se mnou točit pokoj, po chvíli to ustalo, usnula jsem. Ráno při pokusu vstát - opět točení. Když jsem ležela na zádech nebo na pravém boku, bylo to dobré, jakmile jsme se otočila na levý bok nebo se posadila, vše kolem se točilo - bylo to jak na kolotoči, ujížděl mi obraz, bylo to strašné. Nebyla jsem schopná nikam dojít, manžel po telefonické konzultaci dojel k panu doktorovi pro Torecan, dg benigní paroxysmální polohové vertigo. Do večera to přetrvávalo, večer se to zlepšilo. Nyní dobré, jen mi zůstal pocit lehké "nejistoty nebo nestability", (nevím, jak to nazvat) při rychlejším zvednutí nebo chůzi. Pan doktor dnes po tel. řekl, že kdyby to bylo něco vážného, že by to takhle rychle nepřešlo, že to určitě bylo to polohové vertigo, že příznaky byly typické a nikam chodit nemusím. Ráda bych se zeptala, není nutné ORL vyšetření? Případně neurologické ?A mohu něco udělat pro to, aby se nevrátilo? Bylo to strašný.. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Hano, je velice pravděpodobné, že se jedná o benigní paroxysmální závrať. Tu lze ale úspěšně léčit odbornou polohovou manipulací. Nevím, kde bydlíte, ale určitě by Vám mohli pomoct v AudioFoncentru v Brně, kde tuto problematiku až řadu let úspěšně léčí (doc. MUDr. Mojmír Lejska, Csc., nebo MUDr Radan Havlík, PhD.). Každopádně je ale nutné odborné (ORL resp. otoneurologické) vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.12.2011 17:06:06

pískání v uších

Dotaz:
Dobrý den, měl bych prosím jeden dotaz. Když je naprosté ticho, tak slyším v uších pískání-vysoký tón. To mám již řadu let, ale v posledním asi roce slyším zároveň také hluboký tón, něco jako když je v dáli nastartovaný diesel motor. Dalo by se s tím prosím něco dělat? Přesto, že slyším velmi dobře, tak je tohle dost nepříjemné.Pracuji jako opravář lisů a patnáct let navštěvuji za tímto účelem různé továrny po republice. Takže poměrně často pracuji ve velkém hluku.. Za Vaši odpověď Vám předem děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Juro, hučení a pískání v uchu může mít různé příčiny a zasluhuje pozornost. K objasnění je zapotřebí odborného ušního (ORL) vyšetření, kde posoudí nález v uších, podrobně vyšetří sluch a provedou další doplňující zkoušky. Vliv nadměrného hluku může být jednou z příčin Vašeho tinnitu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 30.11.2011 17:56:58

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205