Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


neustálé bolesti v krku

Dotaz:
Dobrý den p.doktore, asi cca 3 měsíce trpím bolestí v krku, obvodní lékařka mě vždy prohlédne a říká ,že krk je čistý, krev mám v pořádku,testy na chlamidie,mononukleozu vše negativní, ale krk pořád bolí, mám silné noční pocení a jsem neustále unavená. Před 3 lety jsem byla v nemocnici se silnou hnisavou angínou,antibiotika Augmentin mi byli podávány kapačkou..pak se to uklidnilo a nyní mi lékař říká, že to angína není a že mám mandle už tak vyžrané,že prý neplní ani svůj účel. Mám je nechat teda vytrhnout? Děkuji za odpověď Kriegerová

Odpověď:
Vážená paní Kriegerová, pokud trpíte dlouhodobě bolestmi v krku, je především nutné objasnit jejich příčinu. Ta může být různá. Příčinu může zjistit odborný krční (ORL) lékař na základě důkladného vyšetření včetně potřebných laboratorních testů, případně doplňkových dalších vyšetření (např. alergologie). Doporučuji proto ORL vyšetření a následný postup podle názoru odborníka. S pozdravem A. K. S pozdravem

Vloženo: 24.02.2012 11:11:27

uši

Dotaz:
Doplňuji že uzlinky mám za kyvačem a jako by nad kliční kosti 2 menší.

Odpověď:
Vážená paní Vendulo, pokud pozorujete zvětšování mízních uzlin a objevujete další, bylo by vhodné vyšetření, zaměřené na lymfatický systém a začít by bylo nejlépe u Vašeho praktického lékaře, který další vyšetření zprostředkuje. Bolesti v oblasti ucha ale asi s popisovanými uzlinami nesouvisí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.02.2012 15:25:53

Uši

Dotaz:
Dobrý den,prosím o radu si před rokem jsem chodila na krční se zvětšenými uzlinamy na krční vše bylo v pořádku a asi 4 měsíce nato bylo zjištěno,že jsem prodělala toxoplazmozu.Uzliny stale mám od te doby mě trapí občasné bolesti uší a teď mě začalo bolet za krkem,bolest je nepříjemná jsem z ní nervozní,bolest postupuje až pod levé ucho na straně kde mám uzlinky.Je možné aby bolest uší byla od páteře,krční pateř mě trápila i před rokem. Mám 2 malé děti tak si říkám jestli to opravdu nemůže být od pateřr ta bolest uší pod nimi a za krkem??Moc děkuji za váš čas

Odpověď:
Vážená paní Vendulo, pokud je ušní (ORL) nález normální, bolesti, které uvádíte, jsou nejpravděpodobněji z krční páteře. Doporučuji proto příslušná vyšetření (neurologie, rentgen) a vhodná rehablitační cvičení. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.02.2012 15:16:22

bublání v uchu

Dotaz:
dobrý den,pane doktore,mám tento problém,už 3 tí den mě "bublá" v levém uchu,není to po celý den,vždy to na nějakou dobu přejde,ale zase začne,trochu mě ucho i pobolívá,ale né nijak výrazně,je to 4 roky,co jsem měla obrnu líc. nervu na této straně,a také mám problémy s čelistním kloubem,mohlo by toto souviset? nebo čím by to mohlo být a co se s tím dá dělat? nechci hned jít k lékaři,abych neobtěžovala,pokud by to nic nebylo moc děkuji krásný večer

Odpověď:
Vážená tazatelko Šárko, máte-li pocit bublání v uchu, nelze vyloučit, že Vám skutečně ve středouší něco bublá. Proto je bezpodmínečně nutné, aby se na Vaše ucho podíval ušní (ORL) lékař, který pozná, kde je příčina "bublání". Může se jednat o tekutý obsah ve středouší, nebo maz s nečistotami ve zvukovodu. Nelze ale vyloučit i jiné příčiny. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.02.2012 21:30:01

uzlina

Dotaz:
dobrý den pane profesore,mám na vás otázku.Jsem vysoký 200 cm a poměrně hubený 28 letý muž.Můj problém jsou hmatné krční uzliny.Mám zvětšenou uzlinu za pravým kývačem 13 mm,dle uz.bez patologie.Kvůli této uzlině jsem byl odeslán na infekční tam my byly dělány všelijaké krevní testy,a pozitivní byly na toxoplasmozu,pan doktor říkal že je to už s dřívějška,že se to léčit nemusí,jen možná u těhotných žen.Uzlina pořád přetrváváje pořád stejná a pohyblivá.Už ji tam mám rok.Dále mám pořád drobné uzlinky kolem kývačů,podle toho jak natočím hlavu tak je mohu vyhmátnout,jsou pohyblivé a tak do 0,5 cm.Ted jsem si našel uzlinku,tak 0,5 cm na pravé zadní straně uplně nahoře na krku,tam jak končí,nebo začínají růstvlasy.Tato uzlinka je méně pohyvlivá,je na svalu má tvar takové fafolky,ale protáhlejší,našel jsem si ji před 14 dny,je stejná.Nevíte ocoby mohlo jít?V prosinci dělány krevní testy,a vše v pořádku.V červnu a říjnu jsem měl angíny.Také pořád trpím často rýmou,jsem pořád nachlazen a před ani ne měsícem,jsem měl zánět nosohltanu.Chci se zaptat,jestli tato uzlinka nejní nějak podezřelá a v těchto místech se proč zvětšují?Nemůže to být HOD.Lymf.Ještě jsem zapoměl dodat že jsem astmatik a alergik.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, drobné nebo mírně zvětšené lymfatické uzliny v oblasti krku jsou naprosto běžným nálezem u většiny zdravých lidí. Zvětšení uzliny vzniká při jakémkoliv zánětu v příslušné spádové oblasti. Pro krční uzliny je to kůže celé hlavy včetně vlasaté části, kůže krku, dutina ústní s obsahem, hltan včetně nosohltanu, nos, dutiny přínosní, hrtan, případně i další oblasti. Po odeznění zánětu se uzlina s určitým zpožděním zmenší, ale ne zřídka zůstane zvětšená delší dobu, někdy trvale po celý život. Pokud se uzliny nezvětšují, nezasluhují vážnější pozornost. Domnívám se, že se zbytečně znepokojujete tím, že si prohmatáváte krk a zřejmě se příliš pozorujete. Pokud jste byl vyšetřen na ORL a nález shledán normálním, doporučuji, abyste odbornému lékaři věřil. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.02.2012 10:53:29

Sumetrolim

Dotaz:
Dobrý večer, dnes jsem byla se synem 3 roky na kontrole. Právě dobírá Amoksiklav Forte a ještě nám byl nasazen Sumetrolim. Amoksiklav nám byl nasazen z důvodu žluté rýmy, občasné bolesti na pravé lícní kosti a teplot. Kašel neměl. Výtěr ani RTG dutin udělán nebyl. Dnes na kontrole nám paní doktorka řekla, že je malý v pořádku, ale že je dobré nasadit ještě Sumetrolim na pročištění. Současně s Amoksiklav podáváme 3x denně 15 kapek Sinupret., stříkáme Olynth. Připadá mi, že už toho do něj cpeme dost. Je nezbytně nutné další ATB Sumetrolim ještě podávat? Dávkování 5ml po 12ti hodinách. Pokud by to bylo na pročištění dutin nepostačil by ten Sinupret? Moc děkuji za Vaši odpověď Jana

Odpověď:
Vážená tazatelko Sodomková, názory na podávání některých léků, zejména antibiotik a chemoterapeutik u malých dětí jsou i v lékařské obci velice různé. Nemohu proto jednoznačně medikaci Vaší lékařky komentovat. Máte-li pochybnosti o doporučených lécích, zeptejte se přímo jí a buď Vás přesvědčí o správnosti léčebného postupu nebo ne. Osobně jsem dosti konzervativní a volil bych léky velice s rozvahou. U normálního dítěte je nutné také počítat s jeho vlastní obranyschopností. S pozdravem A. K.

Vloženo: 01.02.2012 21:16:36

Problémy po odstranění nosní mandle

Dotaz:
Dobrý den pane doktore dcerka 9 let je již od listopadu nemocná brala atb 6 týdnů. Byla jí zjištěna zvětšená nosní mandle a před 5 dny na odstranění laserem. 16 dní před zákrokem jí byla zjištěná ve výtěru z nosní mandle moraxella, ale vzhledem k tomu, že poslední atb dobrala 3. ledna, kapaly jsme nosní kapky s Framykoinem a stříkaly Bioparox. 2 dny po zákroku dcera opět dostala žlutou rýmu a stěžuje si na občasnou bolest ucha. Při smrkání se objevují malé krevní sraženiny. Chtěla jsem se zeptat, zdali je to normální a jak dlouho trvá rekonvalescence po výkonu? Je potřeba provést opět výtěr z krku, pokud předtím nebrala atb při zjištění bacilu? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Jaroslavo, příznaky, které popisujete, jsou 5 dnů po odstranění nosohltanové mandle běžné. Pokud by se bolesti v uchu zvětšovaly, vyhledejte laskavě ušního (ORL) lékaře. Jinak v klidu vyčkejte, protože příznivý efekt adenotomie se projevuje až v průběhu týdnů, někdy měsíců. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.01.2012 10:03:33

Bolesti krku na levé straně

Dotaz:
Dobrý den,mám dotaz na bolesti levé strany krku. Trpím hodně angínama. Byl jsem na vyšetření ORL a vše v pořádku.Mám poslední dobou problém z bolestí na levé straně krku. Podle hmatu tam mám něco a cítím na tom tep. Bolest už je asi tak 14 dní a nechce odeznít. Bojím se jestli se nejedná o nádor? Nemuže te mi poradit kam se mám objednat na vyšetření. Přede děkuji Jirka

Odpověď:
Vážený pane Jiří, máte-li bolesti v oblasti krku, je především vhodné navštívit krčního (ORL) lékaře. Pokud on shledá nález normálním, je nutno pátrat dále, především vyšetřením zubů a také krční páteře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.01.2012 18:23:13

uzlinky

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, již 6. měsíc mám zvětšené dvě uzlinky na krku nad klíční kostí vpravo. Od té doby, co jsem je našla, se nijak nezvětšují, sem tam se mi zdají míň hmatné... Prošla jsem vyšetřeníma a všude říkají,ž e to jsou reaktivní uzliny benigního vzhledu.. Na sonu mají rozměr - jedna 7 mm, druhá 4 mm. Myslíte si, že se tím nemám nijak zabývat? Jsem těhotná, proto jsem nebyla na žádném vyšetření typu RTG, pouze sono, krev a kontrola na hematoonkologii, kde mě paní doktorka uklidnila, že prej mohou být zvětšené i trvale... Co byste mi poradil vy? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko leno, zvětšené uzlinky v nadklíčkové krajině mohou být naprosto nevinné, ale mohou také signalizovat jiné onemocnění. Pokud se nezvětšují během půl roku, lze důvodně předpokládat, že se nejedná o nic vážnějšího. Pro naprosté Vaše uklidnění by bylo vhodné uzlinku v místním umrtvení vyjmout a histologicky vyšetřit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 27.01.2012 07:51:32

ušní operace

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co obsahuje operace -odsátí výpotku za bubínkem,jestli se tento výkon provádí v narkoze,nebo lokální anestezii.Mám obavy z bolestivého výkonu.Lékař mi řekl,že se operace provádí za jednodenní hospitalizace.Budu pak muset mít ještě pracovní neschopnost nebo budu schopna další den po operaci normálně pracovat?

Odpověď:
Vážená tazatelko Vlaďko, otázky, kterými se na mne obracíte, položte laskavě lékaři, který Vás vyšetřil a doporučil odsátí sekretu ze středoušní dutiny. On zná Váš ušní nález i celkový zdravotní stav a může Vám proto odpovědět přesněji než já. S pozdravem A. K.

Vloženo: 25.01.2012 08:42:32

bulky na uchu

Dotaz:
Dobrý den ,na uchu hned u hlavy se mi uděla malá bulka ,potom o centimetr níž další ,nebolí jen při větším zmáčknutí ,zničeho nic zmiznou toto se mi dělá i za lalůčkem hned u krku za nějakou dobu taky zmizne a za pár měsíců zase se objeví můžete mi poradit z čeho to může být ,žádné zdravotní problémy nemám děkuji za odpověd Renáta

Odpověď:
Vážená tazatelko Ogurčáková, popisované "bulky" nelze blíže specifikovat bez jejich prohlédnutí, prohmatání a současného vyšetření zevního ucha s okolím. Pokud se Vám znovu bulka či bulky objeví, navštivte laskavě lékaře, raději ušního (ORL), který určí, oč se jedná. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.01.2012 22:17:16

uzliny na krku

Dotaz:
Dobry den.Mela bych na vas dotaz.Nasla sem si uzlinu na krku,ktera se bud zvetsi nebo je porad asi zvetsena nez by mela.Je nebolestiva.Dnes sem byla na orl.Lekar se na me dival a rekl ze jich je tam vic.Hlavne asi o dvouch rekl,ze ty sou snad nejak prirostle.Poslal me jeste na sono,tam du v pondeli.Asi mesic to uz je co kloudne nejim,mivam navaly horka.Na vysledky krve cekam.Myslite ze by se mohlo jednat o neco zavaznejsiho?Ani lekar me nic nerek,kdyz sem se ho ptala.Jen si myslim,ze by lekar poznal kdyby slo jen o nejake uzlinky.Jeste chci dodat,ze ty uzliny sou o prumeru zhruba 1,5cm.Dekuji za brzkou odpoved

Odpověď:
Vážená tazatelko Andreo, podle popisu zvětšených uzlinek na krku nelze usuzovat na žádnou přesnější diagnózu. Nejpravděpodobněji se jedná o zvětšení uzlin po nějakém zánětu v krku nebo v ústech. Počkejte laskavě na výsledky dalších vyšetření a zbytečně se neznepokojujte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 20.01.2012 11:56:43

Krční mandle

Dotaz:
Dobrý den, dcera 5 let má dlouhodobě velké krční mandle (levou až k čepu uprostřed krku a pravou o trochu menší) Jsme po spále. Dostala poloviční dávku penicilínu v injekci. Během měsíce při spále mi zhubla o 2 kg a začala špatně jíst. Od té doby ji stála "Natahuje". Může to mít spojitost s těmi velkými mandlemi, popř. co byste mi doporučili - Zmenšit mandle ?? Popř. jakým způsobem se zákrok provádí? Děkuji Katka M.

Odpověď:
Vážená tazatelko Katřino, Vašemu dotazu moc nerozumím (nevím např. co to je "stála Natahuje"). Každopádně velikost mandlí neznamená žádnou patologickou diagnózu. Rozhodující je, zda je v mandlích zánět a jaký. Doporučuji proto vyšetření u odborného krčního (ORL) lékaře, který nález v krku Vaší dcery posoudí a navrhne léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 18.01.2012 16:46:17

zánět středního ucha a OTIPAX

Dotaz:
Dobrý den, při zánětu středního ucha mi praskl bubínek,navštívila jsem lékaře a jako podpůrnou léčbu,kromě ATB mi byl předepsán OTIPAX.Dočetla jsem se však v příbalovém letáku, že se nesmí kapat při protrženém bubínku. Jaké nebezpečí poškození mi hrozí,pokud OTIPAX budu přesto kapat do ucha?Nebo ho můžu kapat bez dalších problémů. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Marcelo, máte-li prasklý bubínek, není vhodné kapat do zvukovodu Otipax. Trvá-li ze zvukovodu výtok, je vhodné čištění u odborného lékaře, který určí také další léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 17.01.2012 17:09:26

řizeni motor vozidla skupiny c ce

Dotaz:
lze řídit motorové vozidlo skupiny c ce se ztratou 40 % sluchu když bude konpenzovana naslouchadlem

Odpověď:
Vážený pane Klosovský, zdravotní způsobilost řídit motorová vozidla je určena vyhláškou 277/2004 Sb. Sluchové předpoklady posuzuje odborný ušní (ORL) lékař, který stanoví procento ztrát sluchu a také možnosti kompenzace. Obraťte se proto laskavě na svého odborného lékaře, který Vaši sluchovou poruchu zná. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.01.2012 19:01:09

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205