Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


boulička pod jazykem

Dotaz:
dobry den,pod jazykem se mi udelala takova bila boulicka,na dotek je mekka,a neboli.mohl by jste mi prosim poradit jaka by byla vhodna masticka,popripade k jakemu doktorovi mam jit.predem dekuji za odpoved,.

Odpověď:
Vážená tazatelko Stehnová, mastička by Vaši "bouličku" neovlivnila. Doporučuji vyšetření u ORL lékaře nebo u stomatologa. Možná by ji správně diagnostikoval i Váš praktický lékař. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.04.2012 23:29:16

rada2

Dotaz:
Dobrý den,dal jsem na vás a zašel na orl.Tam mě paní doktorka vyšetřila a napsala toto:obj.uši otomikroskopicky bilat.odstraněno nástěnné cerumen,bb.šedivé,kontur.,nos volný,nh volný hltan klidný,tonsily hypertrofické.tympano ATA.sluch W nel.,plus R plus,5VS5,5v5. rES:ORL NÁLEZ V NORMĚ.DOP.PŘI PŘETRVÁVÁNÍ INHALACE HEŘMÁNKU NOSEM.Řekla že je to nějaký tlak v uších že nějak nejní v pořádku.Moje problémy,když jsem venku,je to lepší,když ležím horší to ucho,pořád je tam jakoby nějaký tlak.Když dám hlavu mezi kolena a prudce ji zvednu tak se mi chvilinku uleví a potom je mi zase stejně.Ted mi to příjde jakoby tam byla nějaká bublina..Nevíte co to může být?bojím se nádoru Děkuji psal jsem vám dotaz v čera.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, Vaše opakované dotazy všeho druhu potvrzují, že se příliš pozorujete a že stále hledáte a také "nalézáte" důvody k svému znepokojení. Vše nasvědčuje tomu, že máte sklon k hypochondrii. Asi by bylo vhodné konzultovat psychiatra nebo psychologa. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.04.2012 12:21:01

rada

Dotaz:
Dobrý den pane doktore,mám dotaz.V neděli jsem začal tak nějak divně slyšet na pravé ucho.Nutí mě to jakoby pořád vzívat a polikat aby vněm praskalo.Slyším na ně tak jakoby tupě,na druhé slyším ostřeji.Třeba když se dívám na televizi,tak nakrucuji hlavu aby se zvuk tak nějak vyrovnal na obě uši.Když si do ucha strčím prst a zatřepu tam sním,jako kdybych si čistil ucho tak to na chvíli se spraví a pak zase to začne být stejné.Když jsem venku,tak to tak nevnímám tak jako když jsem doma..Také když mluvím,tak jakoby o trochu méně slyším na to ucho svůj hlas.Nevíte co to může být?a nebonějaká rada,co třeba zkusit?Byl jsem na větru vlasatý a foukalo na mě,ale nevím jestli to je stoho spíš ne.jSEM ŘIDIČ,Na orl jsem byl před půl rokem s něčim jiným,také se mi dívaly do ucha a nic.Jsem astmatik a mám pořád takovou trochu rýmu,ale cítím dobře.nEJNÍ TO NÁDOR?MOTÁNÍ HLAVY NEMÁM.Děkuji za odpověď a nezlobte se.

Odpověď:
Vážený tazateli Josefe, udávané potíže se sluchem zasluhují odborné vyšetření u ušního (ORL) lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 03.04.2012 21:46:07

Bolest obličeje - bez rýmy

Dotaz:
Dobrý den, často trpím na záněty dutin. Nyní mě pobolívá obličej v oblasti vedlejších dutin, ale i hlava na spáncích. Rýmu ani ucpaný nos ovšem nemám, dýchám normálně. Zároveň mě ale bolí krční páteř již několik dní. Je možné, že tato bolest souvisí s páteří, nebo to bude skrytý zánět dutin? Děkuji Verča

Odpověď:
Vážená tazatelko Veroniko, bolesti v obličejové části hlavy mohou mít několik příčin. Patří mezi ně zánět nebo jiný proces v přínosních dutinách, chorobné procesy v dutině ústní, zejména v zubech, migréna, neuralgie trojkklanného nervu a také změny v krční páteři. Proto je nutno tu pravou příčinu zjistit a podle toho určit léčebný postup. Doporučuji proto absolvovat příslušná vyšetření, začít byste měla na ORL včetně rentgenu pranazálních dutin. S pozdravem A. K.

Vloženo: 27.03.2012 12:26:55

Cysta v čelistní dutině

Dotaz:
Dobrý den, před několika lety jsem podstoupil operaci kvůli odstranění cysty v levé čelistní dutině. Nyní při návštěvě ORL jsem byl na RTG kvůli vyloučení zánětu dutin a lékařka objevila, že cysta znovu narostla. Nejdřív zvažovala konzultaci s lékařem v nemocnici, kde se chirurgické zákroky dělají, pak se to zamluvilo a nechali jsme to být. Chtěl jsem se tedy zeptat i na Váš názor, pokud nečiní žádné potíže, není odstranění nutné? S přáním slunečného dne Karel

Odpověď:
Vážený pane Karle, pokud nemáte žádné potíže, stačí cystu sledovat. Kdyby se objevily potíže (tlak v oblasti horní čelisti, bolest příslušné poloviny hlavy, bolest zubů v téže oblasti), pak by bylo odstranění nutné. Přeji Vám, abyste žádné obtíže neměl. S pozdravem A. K.

Vloženo: 25.03.2012 17:26:13

Výplachy nosní konvičkou

Dotaz:
Dobrý den, zakoupila jsem si nosní konvičku Rhino a praktikuji 4x denně výplach dutin slanou vodou. Protože trpím na záněty dutin a chodím na ORL, zajímá mne, zda se proplachuje pouze prostor za přepážkou, nebo se voda dostává i hlouběji do dutin /trpím na vedlejší/ a jestli je tedy možno odstranit i staré záněty a nánosy ze všech koutů dutin. Lékař ORL mi doporučuje operaci spočívající v odstranění zbytnělé sliznize, ale raději bych volila jinou mírnější cestu. Děkuji za odpověď Miroslava Mrázková

Odpověď:
Vážená tazatelko Mrázková, Vašemu dotazu nelze rozumět. Ptáte se, zda při výplachu nosu se slaná voda dostane "za přepážku". Přepážka je uprostřed a dělí prostor v nosu na levou a pravou dutinu a končí v nosohltanu. Jelikož neznám Vaše potíže, ani objektivní ORL a rentgenologický nález, nemohu k výplachům zaujmout žádný postoj. Bylo by nejúčelnější obrátit se na ORL lékaře, v jehož jste péči. Ten také posoudí, zda prováděné výplachy mohou být užitečné nebo škodlivé. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.03.2012 11:41:04

vyšetření krve

Dotaz:
Dobrý den vážený pane profesore,nezlobte se,ale ještě bych potřeboval od vás vysvětlení hodnoty s krve s odběru,nevím kolik je norma.Norma nebyla v tabulce od kolika do kolika.Děkuju a nezlobte se. Alfa-1-fetoprotein (S; hmot. konc. [ug/l] ILMA) 2,47 ug/l

Odpověď:
Vážený pane Josefe, normální rozmezí hodnoty alfa-1-fetoproteinu u dospělých osob se mohou pohybovat od 0 do 10 ug/l. To znamená, že je výsledek u Vás v pořádku. Vřele bych Vám doporučoval, abyste svému lékaři důvěřoval. Pokud trpíte neustálým podezřením, že jste nemocen a hledáte všechno možné, abyste se ve svém podezření utvrzoval, je zřejmé, že máte tendenci k hypochondrii. Už jsem Vám dvakrát napsal, abyste se zbytečně nepozoroval a neznepokojoval. Pokud se tomuto nutkání nedovedete ubránit, bylo by vhodné navštívit psychologa. S pozdravem A. K.

Vloženo: 17.03.2012 18:17:20

Tonsilektomie

Dotaz:
Dobrý den, moc ráda bych znala Váš názor, zda je u mě nutná tonsilektomie - odstranění krčních mandlí. Vždy jsem trpívala na angíny, ale vždy max. 1x za rok až dva roky. Letos jsem měla angínu (s horečkou) na začátku ledna, dostala jsem Penicilin, ten rychle zabral. Pak byl měsíc klid a opět angína, nasazena opět ATB, ale ty nezabraly, tak mi paní doktorka napsala ještě Zinnat na 5 dnů. Poté udělala výtěr z krku - v pořádku, negativní. Ale asi čtyři dny nato jsem měla mandle opět nateklé, čepy, bolest v krku - bez teploty. Opět nasazeny ATB Rovamycin na pět dnů. Poté mě odeslala na ORL. Lékař na ORL mě už prakticky od mojí první návštěvy u něj tlačí do tonsilektomie. Že jsou mandle zjizvené, děravé. Po 14 dnech od dobrání Rovamycinu mi nabral krev a mám zvýšené ASLO - 513 a opět v krku Streptokoka pyogenes. Vypsal mi žádanku na zákrok - odstranění krčních mandlí. Atb mi nedal. V době kdy mě dělal stěry, mě pobolívalo v krku (ale ne tak jako při angíně), tak jsem si sama nasadila Bioparox, ten hezky zabral, nyní ač mám tedy Streptokoka (dle výtěru) v krku bez potíží. Dá se s tím ještě něco dělat nebo je tonsilektomie opravdu nezbytné a jediné řešení. Děkuji moc za odpověď. Ivana

Odpověď:
Vážená paní Halodová, uvádíte, že Vás ORL lékař od první návštěvy u něj "tlačí do tonsilektomie". Nevím, jak se tlačí do tonsilektomie, nicméně podle popisu Vašich potíží a výsledku ASLO je doporučení odstranit krční mandle naprosto správné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.03.2012 10:44:35

Chronická rýma

Dotaz:
Dobrý den, již od dětství trpím chronickou rýmou, v poslední době jsem se dočetl o možném zásahu do nosní sliznice pomocí laseru v lokální anestesii. Myslíte, že je tato technika vhodná a bezpečná? Kdo ji v takovém případě doporučuje, praktický lékař? Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Martine, chronická rýma má několik možných příčin, jedna z nejčastějších je alergie. Pro léčebný postup je důležité stanovit diagnózu, tzn. určit příčinu chronického zánětu nosní sliznice. K tomu je zapotřebí důkladné ORL vyšetření (včetně rentgenu přínosních dutin, výtěru z nosu na mikrobiol. a cytologické vyštření), většinou je indikováno i alergologické vyšetření. Na základě výsledků těchto vyšetření lze stanovit léčebný postup. Jde-li o alergický původ, lze úspěšně zasáhnout tzv. desenzibilizační léčbou. Jednou z možností jak zlepšit průchodnost nosu je také ablace zduřelé nosní sliznice pomocí laseru nebo chirurgicky prostým snesením. Doporučuji proto absolvovat ORL vyšetření a podle potřeby další. S pozdravem A. K.

Vloženo: 14.03.2012 13:38:08

rada

Dotaz:
dobr denmám na vás otázku,byl jsem na odběru krve a chci se vás zeptat na hodnotu AST.0,32 a meze jsou 0-0,9.Ale na papíru jsem měl že je to v pořádku tak nevím.Děkuji

Odpověď:
Vážený tazateli Josefe, vyšetření hodnot ASP patří k tzv. jaterním testům. Rozmezí normálních hodnot pro dospělé lidi se pohybuje většinou od 0,1 do 0,72 mikrokat./l, ale obecně hodnoty menší jako 1,0 lze považovat za fyziologické. Máte-li hodnotu 0,32 a norma pro použitou metodiku je 0 - 0,9, tak je to skutečně v naprostém pořádku. Pokud máte problémy se čtením desetinných míst, zeptejte se Vašeho lékaře, nebo někoho, kdo to přečíst umí a zbytečně se neznepokojujte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 13.03.2012 14:18:10

uzlina

Dotaz:
Dobrý den,chci se vás zeptat,mám po krku za kývačema nějaké drobné uzliky,byl jsem stím i u doktora na infrkčním,a tam vyšlo že jsem pozitivní na toxoplamozu.Chodím tam na kontrolu každý pul rok,berou mi krev,k-o,diferenciál,toxoplasmosa atd,vše v pořádku jen toxoplasmosa.Pan dr.řek že se to léčit nemusí,jen u těhotných žen.Chci se zaptat našel jsem si uzlinku vzadu na krku,tam kde začínají růst vlasy.je velká asi tak 0,5 cm .našel jsem si ji před 3,5 měsícem.zdá se že je asi stejná,nebo možná trošku jakoby kulatější.Je pohyblivá.Jsem velice vysoký,dost hubený,mám astma a alergie.Chci se zeptat co by to mohlo být?je to špatné?Četl jsem že se takto projevuje hog.lymfom.Nezlobte se mám velký strach.Hezký den.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, myslím, že se znepokojujete zbytečně. Mírně zvětšená uzlinka za kývačem není nic neokvyklého. Pokud se nezvětšuje a nebolí, není zapotřebí žádných opatření. Uzlinky na krku před i za kývačem i pod úhlem dolní čelisti jsou relativně častým nálezem i u osob úplně zdravých. Zpravidla jsou známkou předchozích zánětů ve spádové oblasti (hltan, nos, dutina ústní, hrtan, přínosní dutiny, kůže tváře i vlasaté části hlavy aj.) Pokud by se uzlina nebo uzliny zvětšovaly, určitě by Váš lékař doporučil potřebná vyšetření. Při podezření na nějaké systémové onemocnění, lze kromě celkového vyšetření provést punkci uzliny s následným cytologickým vyšetřením, případně vyjmout uzlinku na histologii. Zatím ale k tomu neshledávám důvod. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.03.2012 09:12:24

hrbolek na ohryzku

Dotaz:
Dobrý den.Asi před 6 týdny jsem si náhodně nahmatala na levé straně ohryzku malý hrbolek,chtěla jsem se zeptat jestli to je normální,nebo se jedná o nějaký nárustek-nikdy před tím jsem si na krk takto důkladně nešahala,tak nevím jestli to mám odjakživa,potíže žádné nemíám,nezvětšuje se,nebolí a pokud´´ ho nenahmatám tak ani není vyditelný,je to vpořádku?

Odpověď:
Vážená tazatelko Miroslavo, štítná chrupavka hrtanu, kterou zřejmě hmatáte, může jevit určitou drobnou deformaci, která vznikla během jejího růstu. Někdy se na jejím vzniku může podílet předchozí úraz (pád, úder). Neze ovšem, vyloučit, že hmatáte strukturu, která na chrupavku naléhá. Pro Vaše uklidnění doporučuji navštívit krčního (ORL) lékaře, který Vaše opozorování upřesní a možná vysvětlí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.03.2012 12:24:56

bolest hlavy a vysmrkavani krve

Dotaz:
Dobry den, uz tyden me trapi bolesti hlavy, ktere se objevuji po ranu a v prubehu dne. Bolest zacne na leve strane nad celem a postupuje nahoru. Prestane po vysmrkani, kdy vysmrkam do kapesniku krvavy hlen a pak se objevi znovu za nekolik hodin. Nachlazena nejsem.

Odpověď:
Vážená tazatelko Senková, máte-li bolesti hlavy v oblasti čelní dutiny a vysmrkáváte hlen s příměsí krve, je nutné nosní (ORL) vyšetření včetně rentgenu přínosních dutin. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.03.2012 11:23:18

Má kouření vliv na mou slabou imunitu?

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na to, jestli má kouření vliv na mou slabou imunitu, kterou teďka mám. Často se mi vrací různé angíny a chřipky. K tomu jsem astmatik. Myslíte, že by přestat kouřit , bylo řešení, jak si slabou imunitu napravit? Děkuji, Radim

Odpověď:
Vážený pane Radime, kouření je škodlivé pro každého i sebezdravějšího člověka. Oslabení imunity je jedním z jeho negativních vlivů na organismus. Jste-li asthmatik a trpíte opakovanými záněty dýchacích a polykacích cest, je bezpodmínečně nutné přestat kouřit. V 17 letech máte celý aktivní život před sebou a k dobrému životu potřebujete zdraví. Kouřením ho určitě budete nabourávat, cigarety Vám život neobohatí, ale určitě otráví. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.03.2012 19:16:59

vpáčené bubínky

Dotaz:
dobrý den chtěla jsem se zeptal syn má jít na stipulky má vpalčené bubínky 3krát proděla zánět ucha má vyndané jak nosní tak krční má zmenšené dělali jsme profuky je astmatik není jiné řešení než operace?mám z toho obavi moc děkuji za odpověd tvrdíková

Odpověď:
Vážená paní Tvrdíková, neudáváte, kolik roků má Váš syn a také, kdy mu byla odstraněna nosohltanová mandle. Je to důležité proto, že podtlak ve středoušní dutině (vpáčené bubínky) může nějakou dobu a to až několik měsíců přetrvávat, než se funkce sluchových (Eustachových) trubic znormalizuje. Pokud už uplynula doba asi půl roku a trubice jsou neprůchodné, lze o zavedení ventilačních trubiček do blanky bubínkové uvažovat. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.02.2012 21:23:53

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205