Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Uši

Dotaz:
Dobrý den, již delší dobou mě trápí svědění v uších a nyni při fouknutí do balonku mi začalo bublat v ušich a šlo mi to podel tváře. Měla jsem pocit jakobych snědla něco kyselého..celá čelist se mi stáhla a chvilkama to i bolelo. Můžete mi poradit co s tím?Děkuji za odpověd Jana

Odpověď:
Vážená tazatelko Jano, svědění ve zvukovodech může mít různé příčiny. Poměrně častou bývá ekzém pokožky zevního zvukovodu. Bylo by proto vhodné vyšetření u lékaře, nejlépe ušního (ORL). S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.07.2012 19:12:43

hodnoty u mononukleózy

Dotaz:
Dobrý den, moje lékařka mi nechala odebírat krev na mononukleózu a v laboratoři mi byly oznámeny tyto hodnoty EBV VCA - IGG 3,98 a EBV EBNA - IGG 3,93. Můžete mi prosím vysvětlit, co přesně to znamená? Jeden lékař mi řekl, že jsem prodělala mononukleózu, druhý, že EB virózu, tak teď teda nevím na čem jsem. Pokud to je teda EB viróza, tak můžu z toho ještě tu mononukleózu chytnout?? Nebo už ne?? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, infekční monononukleóza je onemocnění, způsobené převážně virem EB. Oba lékaři Vás tudíž informovali správně. Zvýšené hodnoty protilátek proti tomuto viru znamenají, že jste prodělala infekci. V menším počtu případů může být mononukleóza vyvolána i jinou infekcí. Opakování onemocnění je zřídkavé, ale nelze ho vyloučit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.07.2012 15:00:14

Profuk uší

Dotaz:
Asi přes tři měsíce mě trápí zaléhání v obou uších, hlavně při sportu. V uších mi zalehne a neslyším téměř vůbec nic, kromě bušení srdce. Když chci promluvit, mám v uších šílený tlak. Ale po chvilce klidu a sezení mi uši samy odlehnou a je to v pořádku. Byla jsem u své lékařky a ta mi řekla, že to může mít souvislost s anemii, kterou mám. Tak by mě zajímalo v čem tam souvislost spočívá. A kdyby za to anémie nemohla, následuje profuk uší. Jak tento zákrok probíhá, prosím. Předem děkuji, za odpověď:).

Odpověď:
Vážená tazatelko Evo, zaléhání uší může mít řadu příčin. Nejčastěji vzniká z podtlaku ve středoušní dutině. Je proto nutné odborné ušní (ORL) vyšetření. Podle výsledků vyšetření (otoskopie, epifaryngoskopie, audiometrie, tympanometrie) lze přesně určit příčinu a také stanovit vhodný léčebný postup. Veškerá vyjmenovaná vyšetření nejsou ani bolestivá, ani nepříjemná. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.06.2012 10:36:23

Doplnění mag.rezonance z 4.6.2012

Dotaz:
Absolvovala jsem CT a mag.rezonanci mozku. Při CT dutiny v pořádku, při mag.rezonanci jsem u vám napsala , co bylo nalezeno.Ale byla to pravá strana hlavy. Byla jsem na ORL, paní doktorka sdělila, že mám rhinitis chron.hyperpl.sinusitis maxil.dx.chron.Tlak mám ale na temeni levé půlky hlavy, až do oka, levý spánek.Provedeno CRP 8.Můj dotaz zní, jestli na CT a mag.rezonanci, kdybych měla něco co se týká ORL, bylo by to vidět?Odjíždím mimo republiku a chci mít ORL už jasné, že tam nic není vážného.Stále ale dutiny ucpané, hlavně v leže, rýma není. Doporučen Nasonex, vincentka.Zatím žádná změna.Prosím o odpověď.Tlak v hlavě mám už 3 měsíce.

Odpověď:
Vážená paní Aleno, na ORL přece byla jasně diagnostikována chronická hyperplastická rýma a také chronický zánět pravé čelistní dutiny. To potvrdila i vyšetření CT a MR. S pozdravem A. K.

Vloženo: 14.06.2012 09:53:35

Streptokok v krku

Dotaz:
Dobrý den, již delší dobu mě pobolívalo v krku,škrabalo,hrdlo bylo zarudlé,bez čepů.Navštívil jsem ušního lékaře,ten mě dal na přeléčení AZITROMYCIN 500mg 3 tablety a jodglycerin na vytírání.Po využívání jsem necítil úlevu a udělal si výtěr z krku na lačno,zde byl kultivován Streptokok pneumonia +++,ušní lékař mě tvrdil,že není důvod tento kmen přeléčit a napsal mě léky na žaludeční kyselost a Mesulid.Jelikož krk byl pořád zarudlý,navšívil jsem praktického lékaře,ten mě předepsal Ospen 1500000 na přeléčení 30 tablet ,nyní mám ještě užívat 10 tablet,ale krk je pořád stejně zarudlý?Mám dané balení Ospenu využívat?Mám pocit,že už jsem předávkovaný antibiotiky.Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, myslím, že se domníváte naprosto správně. Nález jakéhokoliv mikroba ve výtěru z krku totiž vůbec neznamená, že onen mikrob je skutečnou příčinou udávaných potíží. Jen v dutině ústní zdravého (!) člověka žije 400 (čtyřista) miliard mikrobů. To, co se z výtěru vypěstuje, neznamená, že je příčinou potíží a proto antibiotikum nebo jiný lék proti určitému zjištěnému mikrobu problémy nemusí zdaleka vyřešit. Bolesti v krku mohou mít mnoho příčin a tu skutečnou je nutno hledat a najít. Někdy se uplatňuje souhra několika faktorů, např. kouř, prašné, suché prostředí, přílišné mluvení, chrápání během spaní, chladné nápoje či jídla, rychlé střídání teploty okolí, alergeny aj. Samozřejmě důležitý je stav sliznice hltanu a mandlí patrových. Při chronickém zánětu hltanu je zvýšená citlivost na jakékoliv škodliviny fyzikálné, chemické, či bakteriální. Doporučuji proto důkladné vyšetření u ORL. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.06.2012 09:32:48

Vysvětlení mag.rezonance

Dotaz:
Prosím o vysvětlení jedné věty z magnetické rezonance mozku a T1,T2. Edematosně zbytnělá sliznice v pravém maxil.sinu.Důvodem mag.rezonance byl tlak na pravém temeni hlavy/asi 3 měsíce/, ucpaná nosní dutina vždy na jedné straně střídavě dle polohy těla.Nejhorší v leže.Bez rýmy.Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, zbytnělá sliznice v čelistní dutině znamená, že v dutině proběhl anebo probíhá zánět. Zánět, často provázen ucpáním vývodu do nosní dutiny, může způsobovat bolest hlavy na příslušném straně. Bližší diagnostika patří do rukou odborného (ORL) lékaře, který také určí léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.06.2012 07:19:25

cysta nebo polyp

Dotaz:
Dobrý den Vážený pane doktore,jsem 3 den po extrakci spodní osmičky.Byla jsem na OPG a 3D OPG a pan doktor mi říkal,že mám v levé čelistní dutině cystu či polyp.Přesně je to susp. cysta či polyp +4567.Prý by bylo vhodné ještě ORL vyšetření pro potvrzení dg. a další léčby pokud bude potřeba.Zajímalo by mě co to vlastně je ta cysta,polyp a jaké vyšetření bych měla podstoupit.Problém mám již delší dobu jen s polykáním,jako bych měla v krku knedlík.Budu ráda za Vaši odpověd.Martina

Odpověď:
Vážená paní Lebedová, buďte klidná a vyčkejte ORL vyšetření. Cysta nebo polyp není nic, co by Vás mělo znepokojovat. Polyp je slizniční výrůstek, cysta je dutý slizniční útvar s obsahem tekutiny. Oba nálezy jsou benigní a většinou stačí je sledovat. Pokud by se útvar zvětšoval, je možné ho dosti jednoduše odstranit. Své potíže krční sdělte laskavě na ORL a vše se snad vyjasní. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.05.2012 15:03:41

Angína

Dotaz:
Jak by měl lékař postupovat, pokud k němu přijdu s dítětem cca 10 let, kterého bolí v krku, má teplotu 37,6 stupňů. Konkrétně mi jde o to, zda podle nějakých lékařských doporučení by měl být součástí vyšetření výtěr z krku či rozbor krve (např. sedimentace, CRP, ...). Nelíbí se mi postup, kdy lékař okamžitě předepisuje antibiotika po letmém pohledu do krku. Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Brázdová, lékař se při vyšetření řídí na základě anamnézy, subjektivních a objektivních příznaků pacienta. Podle vlastního uvážení volí doplňující vyšetření a určuje také léčbu. Pokud se Vám, jak doslovně uvádíte, postup Vašeho lékaře nelíbí, můžete si zvolit jiného. Máte-li dojem, že jeho jednání není v souladu s lékařskou etikou, nebo že doporučená léčba není správná, máte možnost si stěžovat na příslušné odbočce Lékařské komory. S pozdravem A. K.

Vloženo: 28.05.2012 21:18:43

nachlazení

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se vás zepat na jeden dotaz týkající se jazyka. cca před týdnem jsem byla nemocná neboli - nemoc ještě doznívá. doktorka mi předepsala lék duomox 1000 -měla jsem horečku a bolesti v krku. Jelikož se mi objevily červené fleky na obličeji a v krku tak jsem jej po 5 dnech přestala brát. Lékařka mi vzala krev s tím, že sedimentace je vyšší. na druhý den jsem si volala o výsledky a říkala mi, že krevní obraz je v pořádku a že mi již nebude nic předepisovat. na druhý den mně bolelo v krku a pálel mně a pálí do teď jazyk a mám na tom jazyku zvětšené tkzv. papily. Chci se vás zeptat zda je to důsledek stáleho nedoléčení.. nebo zda je to normální jev. Nyní kloktám šalvěj a koupila jsem si i florsalmin neboť pálení jazyka je nepříjemné. Děkuji za odpověď. Zdravím Silvie

Odpověď:
Vážená tazatelko Silvie, po léčbě antibiotiky se většinou změní mikrobiální fauna a flóra na sliznicích různých orgánů lidského těla včetně dutiny ústní. Je pravděpodobné, že slizniční změny v ústech vznikly u Vás také následkem léčby duomoxem. Jde o přechodný jev, který spontánně vymizí, florsamin může normalizaci urychlit. Přechodně je vhodná nedráždivá strava s dostatkem B vitaminů. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.05.2012 15:28:49

vpáčené bubínky

Dotaz:
Dobrý den, před dvěma lety mi začalo občasné zaléhání l. ucha. Zpravidla to bylo , že jsem v zápalu činnosti nejedl, následně jsem se najedl a většinou to odeznělo , pomáhaly i krátké změny polohy těla, - nejlépe hluboký předklon . Došel jsem si na ušní , kde mi určili vpáčené budínky a předepsali prášky . Jak bych si prosim mohl pomoci zlepšit stav ale bez prášků ? Děkuji , Pavel

Odpověď:
Vážený pane Pavle, vpáčený blanka bubínková znamená, že ve středoušní dutině je podtlak. Ten vzniká nejčastěji proto, že sluchová (Eustachova) trubice je ztíženě průchodná nebo neprůchodná. Narušená průchodnost bývá nejčastěji způsobena zánětem sliznice (např. po rýmě), někdy tekutinou ve středouší, výjimečně procesem v nosohltanu. Při audiometrickém a tympanometrickém vyšetření se dá přesně určit, příčina. Neudáváte, jaké "prášky" Vám byly předepsány, sám nemám tušení. Každopádně je nutno zprůchodnit sluchovou trubici. K tomu mohou napomoct nosní kapky (Otrivin, Sanorin, Nasivin), kapané v záklonu s úklonem hlavy doleva, 3-4 x denně. Asi 10 minut po nakapání zkoušet při uzavření nosních vchodů (stlačením nosních křídel) výdechovým tlakem zprůchodnit trubici. Průnik vzduchu do středouší se jasně ucítí jako uvolnění, případně jako změna zalehnutí. Pokud asi za týden potížeí nevymizí a sluch se neznormalizuje, je nutná ORL kontrola včetně vyšetření sluchu a tlaku ve středoušní dutině. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.05.2012 20:26:56

porucha vidění

Dotaz:
Dobrý den,můj dvacetiletý kamarád posiluje.Je zcela zdravý a najednou začal šilhat,viděl rozmazaně.Jely jsme na pohotovost,kde mu udělaly ct vyšetření,které bylo v pořádku.Poslaly ho domů,že to má ze cvičení.Daly mu jen kryt na jedno oko.Obtíže už trvají třetí den.Je možné,že je to ze cvičení a samo se to upraví,popř,jaké vyšetření byste doporučoval?Nerada bych něco zanedbala.Moc děkuji za odpověd.Monika

Odpověď:
Vážená slečno Moniko, obrátila jste se na odborníka ORL. Pošlete svůj dotaz očnímu specialistovi. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.05.2012 12:51:18

dutiny

Dotaz:
Již asi 2 měsíce mě bolí na temeni hlavy na levé straně.Je to takový zvláštní tlak, ne bolest hlavy.Byla jsem na neurologii, CT hlavy v pořádku.Prý tenzní bolest.Mám ale když ležím zalehlou buď jednu nebo druhou nosní dírku, rýmu nemám, každé ráno když se probudím mám malé levé oko. Oční vyšetření provedeno, mírně zvýšený oční tlak. Pan doktor na neurologii mi říkal, že prý při CT mozku se rengenují i dutiny a nic tam prý nebylo.Je to tak?Mám absolvovat vyšetření na ORL? Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, vzhledem k nevyjasněným bolestem v levé polovině hlavy by bylo vhodné ORL vyšetření (včetně rentgenu přínosních dutin), případně i vyšetření zubní. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.05.2012 11:34:36

čepy na mandlích

Dotaz:
Často se mi objeví na mandlích světlé čepy, většinou ani nebolí v krku, pouze mám rýmu, někdy mne pobolívá v uchu. Umím si mandle vyčistit vatičkou na špejli a čepy i vytlačit. Kloktání, výplachy a zábaly krku moc nepomáhají. Prosím poraďte, jak se toho zbavit? Nemůže to být příčinou mých jiných infekcí, např. častý "močák" ?

Odpověď:
Vážená paní Planková, povlaky na mandlích, které popisujete, nemusí být čepy, ale pouze zhrohovatělá nažloutlá vrstva sliznice (tzv. hyperkeratóza). Je to naprosto neškodný jev a spontánně mizí. Skutečné čepy se tvoří v kryptách mandlí a také jsou jevem fyziologickým. Máte-li nosní či krční potíže, je vhodné navštívit lékaře. S pozdravem A.K.

Vloženo: 23.04.2012 22:28:22

asi uzlina?

Dotaz:
Dobrý den,mám na vás dotaz.Na levé straně nad horní čelistí v úrovni posledního zadního zubu,když skousnu čelisti zabama k sobě,tak nad horní čelistí mi vyjede takový véček cca 1 cm dlouhý pohyblivý a když povolím skousnutí,tak váleček zase zajede.Nahmatal jsem si to náhodou.Nevíte co by to mohlo být?mám se obávat něčeho špatného?Děkuji vám za odpověď.

Odpověď:
Vážený tazateli Jane, podle Vašeho popisu nedovedu posoudit, oč se jedná. Zbytečně bych spekuloval. Bude nejlepší, když navštívíte lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.04.2012 20:55:31

Operace nosní mandle u 3 letého dítěte

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor na operaci nosní mandle u 3letého dítěte. Syn byl plně kojen do 2 a 1/4 roku, první antibiotika měl až v 1,5 roce. Před nástupem do kolektivu byl velmi málo nemocný. Od října, kdy nastoupil poprvé do školky měl již 2x antibiotika a prakticky neustále rýmu nebo kašel. Nyní se situace zlepšila, ale na ORL nám byla doporučena operace. Nyní ji s manželem zvažujeme, protože se nám zdá věk dítěte příliš nízký a máme strach, jak syn zvládne narkozu. Je spíše drobnější postavy. Při posledním vážení měl 15,4 kg. Nepochybuji nad správností vyšetření na ORL, Dr. nám vše dosti dopodrobna vysvětlila a syna velmi pečlivě vyšetřila. Má zvětšenou nosní mandli a je zde obava i o tlak na uši. Velice mi zajímá Váš názor a co byste nám jako rodičům doporučil. Děkuji předem za odpověď!

Odpověď:
Vážená paní Ing. Novotná, má-li Váš syn potíže, které plynou ze zvětšené nosohltanové mandle (opakované rýmy, ztížené dýchání nosem, chrápání ve spánku, záněty horních i dolních dýchacích cest, zhoršená funkce sluchových-Eustachových trubic, podtlak ve středouší, záněty středouší, celkové horší prospívání), je vhodné zmnoženou lymfatickou tkáň z nosohltanu odstranit. Pokud zvětšená mandle v nosohltanu zůstane, je téměř jisté, že záněty dýchacích cest budou přetrvávat a záněty středního ucha se vyskytnou také. Zdravotní stav většiny dětí po odstranění mandle se brzy zlepší, potíže v průběhu několika měsíců vymizí a i celkový tělesný rozvoj se urychlí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.04.2012 17:17:04

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205