Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Bolest v krku

Dotaz:
Dobry den, trapi mne silne bolesti v krku vlevo. Vznikaji pri polykani, zivani nebo pohnuti sije. Trvaji obycejne 3-4 minuty, pak odeznivaji a nejaky cas muzu polykat atp. absolutne bezbolestne. Takovych zachvatu prozivam denne asi 10-15. Bolesti natolik krute, ze nemuzu ani pohnout, tezko se dycha a obcas i zvracim. Divali se 2 lekari ORL, ale nic krome chronicke faringitidy nenasli. Predepsali bioparox, ale ten vubec nepomaha.

Odpověď:
Vážený pane Jiří, záchvatovité bolesti, které udáváte, mohou pocházet také z krční páteře. Pokud je ORL nález normální, doporučuji neurologické vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.10.2012 09:58:34

Bolest v krku, zahlenění

Dotaz:
Dobrý den, poslední dva roky mě trápí bolest v krku a zahlenění, bez teploty, spíše únava. Vždy mi na ORL udělají výtěr, pak nasadí antibiotika a pak je to OK, ale během 4 měsíců cca je to zase zpět. Už mě to otravuje do sebe pořád cpát antibiotika, problémy se stále vracejí a je to opravdu obtěžující. Táhne se to od té doby, co mi byly poprvé antibiotika nasazeny. Pracuji standardní pracovní dobu v kanceláři a následně po práci se věnuji skupinovému sportování (cca 5x týdně 60 minut). ORL mě poslali na alergologii a imunologii, tak mi udělali jenom nějaké vyšetření na alergie (kapičky čehosi na ruku a čekalo se na reakci), potom jsem foukal do jakéhosi přístroje. Závěr že nic nenašli. Tak nevím .......... Ještě mě obtěžuje vysušená a popraskaná pokožka na palci pravé ruky, jedno specifické místo, nikde jinde tento problém nemám, toto se už táhne cca půl roku .... Nevím, jestli to může souviset. Děkuji. Honza V.

Odpověď:
Vážený pane Honzo, Vaše potíže mohou mít celou řadu příčin. Neznám nález ve Vašem hltanu a v celé ORL oblasti, také ne Vaše zvyklosti, způsob života, prostředí, v němž pracujete, spíte, sportujete. Proto nelze Vaše potíže jednoduše vysvětlit. Častou příčinou obdobných potíží je chronický zánět hltanové sliznice, který při nevhodných podmínkách (suchý vzduch, prach, kouř, přílišné mluvení, chladné nápoje a pokrmy, dráždivé jídlo nebo pití aj.) akutně exacerbuje. Antibiotika nemají při chronických potížích žádný význam, pouze řeší akutní zhoršení.Je nutno vypozorovat, kdy a po čem se situace horší a tomu se pak vyhýbat. Je-li Vaše hltanová sliznice chronicky změněna, musíte trvale počítat s opakovanými potížemi v popsaných situacích. Výrazného zlepšení lze dosáhnout pobytem v čistém, dostatečně vlhkém prostřed např, u moře (ne v tropech či subtropech) nebo na horách. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.10.2012 09:09:32

orl

Dotaz:
dobrý den, prodělala jsem akutní zánět čelistní dutiny v levo, byla jsem v nemocnici kde jsem dostala antibiotika do žíly, podstoupila jsem výplach dutin a následně i operativní zákrok, po operaci výrazně ustoupily bolesti i otok v oblasti oka a tváře.asi 3 den po operaci mi ale mírně znecitlivěla část obličeje v oblasti levého horního rtu také horních zubů na levé straně ten pocit je podobný jako při umrtvení při vyšetření. Chtěla bych se zeptat zda tyto pocity časem ustoupí samy nebo se mám obrátit na lékaře

Odpověď:
Vážená tazatelko Krupičková, doporučuji konzultovat své potíže s přetrvávajícím znecitlivěním části obličeje s ošetřujícím ORL lékařem. On nejlépe zná, co bylo provedeno a může Vám odpovědně problém vysvětlit včetně dalšího průběhu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.10.2012 11:46:01

Opakované bolesti krku

Dotaz:
Dobrý den, letos jsem prodělal opakované infekty v krku,vždy mě byly ORL lékařem nasazeny ATB,výtěr z krku negativní,odběr chlamydie,mykoplazma takté,ASLO neg.Lékař tvrdí,že by chtěli odstranit krční mandle a infektů se zbavím.Po dobrání ATB se u mě dostavují problémy s kyselostí v krku,stahováním nebo pocit knedlíku v krku.Jeliož jsem celiak,lékař na gastru mě provedl endoskopii-jícen v naprostém pořádku,bez známek reflexu,pouze mírný zánět žaludku dle odběru Heliob.,p.ale vzhledem k častému užívání ATB již mě léky nenasadil.Nyní měsíc po prodělané angíně a léčbě Penicilinem,se opět dostavilo svírání v krku,stahování..Obvodní lékař mě nasadil APO-OME 20mg 2x denně,po týdnu užívání jsou problémy menšího rázu,ale stále ne bez potíží v krku.Myslíte,že se může jednat o reflex jícnu i když byl vyšetřen nebo je to reakce na stálé užíváné ATB a jiné léky/Mesulid,Aulin/?Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, původ Vašich obtíží není jasný. Pravděpodobně se jedná o banální záněty hltanu a odstranění krčních mandlí by nemuselo přinést žádné zlepšení. Doporučuji proto ORL vyšetření na jiném odborném pracovišti. S pozdravem A. K.

Vloženo: 20.09.2012 09:02:35

Trvale vpáčené ušní bubínky

Dotaz:
Dobrý den pane profesore, u mého syna (8 let) byly diagnostikovány vpáčené ušní bubínky. Opakovaně počátkem každého roku, celkem již 4x mu byly zaváděny ventilační trubičky, a před 3 lety odstraněna nosní mandle. Nyní (poslední trubičky vypadly cca před měsícem) nám ošetřující lékařka sdělila, že vpáčení bubínků je trvalé (jsou prý "hadrovité" konzistence a vpáčení se neustále zhoršuje), nové trubičky již zavádět nebude a v budoucnu ho zřejmě čeká plastika bubínků. Mám obavy o prognózu celkového vývoje jeho sluchu a hledám nějaké řešení, jak synovi pomoci. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní inženýrko, neudáváte, zda Váš osmiletý syn slyší normálně. Má-li bubínky celistvé, tlak v dutině bubínkové přibližně normální a sluch bez významnějšího zhoršení, nemáte důvod k obavám. V žádném případě nedoporučuji zavádět znovu ventilační trubičky. Trpělivě vyčkejte několik měsíců a zbytečně se "vpáčenými bubínky" neznepokojujte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 18.09.2012 12:48:57

Papilom

Dotaz:
Vážený pane doktore,asi rok mě s různými přestávkami trápí tlak v krku s pocitem škrcení, občasné pobolívání v krku a zaskakování jídla.Na ORL mně byla zjištěna silně zbytnělá adenoidní tkáň, na kořeni jazyka ve střední čáře papilomový trs vel 13x13, bez známek patologické vaskularizace, valekuly obtížně přehledné, ale jejich dno je kryto klidnou sliznicí. Prosáknutí zadní komisury a arytenoidů při chron.GERD. Jsem objednán za 3měsíce na snesení papilomu. Není to pozdě? Je nějaká jiná léčba než operace? Budu mít po operaci nějaké omezení a jak asi dlouho trvá prac.neschopnost.? Děkuji. S pozdravem Sebastian

Odpověď:
Vážený pane Sebastiane, z Vašeho popisu nemohu vyvodit žádný jednoznačný závěr. Nevím, kde je Vámi udávaná "silně zbytnělá adenoidná tkáň", "papilomový trs" na kořenu jazyka je také pro mne nejasný, stejně jako nález v hrtanu. Navíc nález nevysvětluje Vaše polykací obtíže. Doporučuji proto vyšetření na některém renomovaném ORL pracovišti. S pozdravem A. K.

Vloženo: 16.08.2012 22:40:14

Krvácení z nosu- doplnění

Dotaz:
Vážený pane doktore, jen jsem chtěla ještě doplnit k předchozímu dotazu, zdali můj problém nemůže souviset s tím, že mi byla kdysi v souvislosti se zánětem nos.dutin proražena nosní přepážka (tuším, že právě na té straně, kde nyní dochází ke krvácení). Děkuji, E.

Odpověď:
Vážená tazatelko, nevím přesně co, míníte "proražením nosní přepážky". Předchozí onemocnění přínosních dutin může a nemusí mít s nynějším krvácením souvislost. S pozdravem A. K.

Vloženo: 13.08.2012 15:08:54

krvácení z nosu

Dotaz:
Vážený pane doktore, v poslední době mě častěji trápí krvácení z nosu, vždy z té samé dírky. V mládí jsem měla podobný problém, zjistilo se, že mám slabší žilky a brala na to léky. Později se mi to stávalo už jen v souvislosti s rýmou a silným smrkáním. Posledních 14 dní se mi to několikrát stalo bez zjevné příčiny. Může to souviset s tím, že jsem nyní nastydlá a mám rýmu? Krvácení není moc silné a rychle ustane. Bojím se, aby to nebylo něco vážného. Naposledy jsem byla na ORL v lednu, kdy mi lékař nosní dutiny vyšetřil endoskopicky. Děkuji za odpověď. E.

Odpověď:
Vážená tazatelko Eliško, krvácení z nosu pochází většinou z prasklé cévky v nosní sliznici. Při rýmě, kterou udáváte, jsou cévky v nosní sliznici rozšířeny a lehce prasknou, zejména při násilném smrkání nebo mechanickém čištění nosu. Opakované krvácení může mít ale i celou řadu jiných příčin. Je proto vhodné příčinu určit a podle toho léčebně či preventivně postupovat. Pokud se bude krvácení opakovat, doporučuji návštěvu odborného lékaře (ORL), S pozdravem A. K.

Vloženo: 13.08.2012 15:02:21

Enelbin ret

Dotaz:
Dobrý den vážený pane doktore, byla jsem u lékaře, neboť mám hrozné pištění a šumění v uších s častým zaléháním a někdy se mi i zatočí v hlavě. Zdá se, že i s paměti mám problém, přistihla jsem se, že zapomínám. Pán doktor mi předepsal Enelbin ret. Říkal, že je to již doživotní lék, chci se zeptat, zda není něco co by mě vyléčilo, již tak beru hodně léků. Jako diagnozu mi napsal tinnitus utr. toskp. neg audio hypacusis perc. utr. symetr. ztraty dx 28.8 sin 28.0%. Také se chci zeptat, zda Enelbin ret je dobrý lék. Děkuji vřele G.M.

Odpověď:
Vážená tazatelko"gedi", udáváte, že Vám lékař pro "hrozné pištění v uších" předepsal Enelbin ret. s tím, že je to doživotní lék. Nevím, co to byl za lékaře, zda ORL nebo praktický, také nevím, jaká vyšetření Vám byla provedena. Žádný doživotní lék na tinnitus (pištění v uších) neexistuje. Tinnitus může mít mnoho různých příčin a podle toho se také řídí léčba či rehabilitace. Jelikož udáváte také, že se Vám někdy "zatočí hlava", nelze vyloučit onemocnění, při kterých se kombinuje hučení v uších se závratěmi. Proto doporučuji důkladné vyšetření na otoneurologickém pracovišti. Tam podle výžsledku vyšetření určí vhodný léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.08.2012 13:46:24

hlasivky

Dotaz:
Dobrý den p.doktore,po operaci štítné žlázy jsem čekala s chrapotem a špatným polykánim na další operaci hlasivek a to na injektáž.Jsem po injektáži,ale stále chraptím i polykám.Mám zhoršenou kvalitu hlasu a hodně mě to vadí,mám nárok na invalidní duchod,děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Pazderová, Váš dotaz, zda máte nárok na invalidní důchod po operaci štítné žlázy pro přetrvávající chrapot, nemohu zodpovědět. Nevím, jaké máte povolání resp. zaměstnání, nevím jak dlouho porucha hlasu trvá a také nevím, jaká je skutečná příčina chrapotu. Váš dotaz může zodpovědět jedině odborný lékař, který Vás, Váš zdravotní i profesionální stav zná a je dobře informován o příčině chrapotu i průběhu komplexní foniatrické rehabilitace včetně injektáže do hlasivky. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.07.2012 23:04:46

boule na patře

Dotaz:
dobrý den, asi přrd 14 dny jsem se opařil v puse-mám tam ješte teď na horním patře bouli asi 4x2 cm-dokdy by měla zmizet-není bolestivá-díky za odpoveď....

Odpověď:
Vážený pane Štefku, dva týdny jsou poměrně dostatečná doba, aby puchýř na sliznici patra po opaření vymizel. Pokud přetrvává, je vhodné navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.07.2012 21:25:41

Tep v uchu

Dotaz:
Vážený pane doktore, prosím o radu. Občas se mně stává, že slyším v uchu svůj tep. Přesně, jak bije srdce. Nyní to slyším už čtvrtý den opět. Nevíte prosím, čím by to mohlo být?? Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Melissa

Odpověď:
Vážená tazatelko Melisso, slyšení tepu v uchu může mít několik příčin. Většina z nich je "nevinných", ale může se jednat také o závažné onemocnění v oblasti sluchového orgánu nebo v jeho blízkosti. Proto naléhavě doporučuji odborné vyšetření na ORL ambulanci. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.07.2012 23:25:15

Zánět dutin nebo něco jiného?

Dotaz:
Dobrý den, začátkem měsíce července jsem onemocněla zánětem dutin. Dostala jsem antibiotia Duomax, na které jsem však byla alergická, bolest horní čelisti však ustoupila, tak mi doktor řekl, že je mám přestat brát. Po týdnu mi však začala hrozná bolest obličeje, ne žádná ukrutná bolest,ale spíše tnutí v čelistní oblasti, tlak, jakoby mi někdo seděl na obličeji, někdy bolí i uši a jde mi to jakoby až za krk. Doktor mi nasadil nová antibiotika Fromilid 500 a dnes už je beru 5.den a bolest stále trvá. Když ležím je všechno v pořádku,ale jakmile vylezu ven, nemůžu vydržet. Ale nic nesmrkám, je to spíše taková mokrá rýma, ne žádná nepříjemná. Vážně si už nevím rady, není možné, že by příčina byla v něčem jiném? Třeba v podráždění nějakého nervu? Nevím, co mám dělat....

Odpověď:
Vážená tazatelko Veroniko, nevím, u jakého lékaře jste byla a na základě čeho diagnostikoval zánět čelistních dutin. Pokud je podezření na zánět přínosních dutin (čelistní, čedičové, čelní, klínová), je zapotřebí rentgenové (případně další) vyšetření a je-li v dutině obsah, je nutno ho léčit specificky výplachy, anemizací nosní sliznice, případně drenáží nebo sondáží. U hnisavého zánětu čelistní dutiny nutno také vyloučit zubní původ. Doporučuji proto naléhavě vyšetření na ORL a podle diagnózy léčebný postup. Samotné antibiotikum zánět čelistní ani jiné přínosní dutiny nevyléčí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.07.2012 12:49:13

Polipy

Dotaz:
Dobrý den, před nějakým rokem jsem prodělal zákrok s Polipama a začal jsem po zákroku opět citít ale to snad jen na nějakej ten měsíc a od tý doby už cítím jen zřídka, dýchat nosem mužu ale rýmu mám snad furt... tak se chci zeptat zda jde nějakou jinou cestou se těch polipu zbavit nebo musím opět na zákrok. protože to že jsem dřív cítil a ted moc néé tak to je hrozné. děkuji za odpověd Mašek

Odpověď:
Vážený pane Mašku, polypy nosní vznikají zbytněním sliznice při chronickém zánětu, který zpravidla postihuje i přínosní dutiny. Pokud trvá chronická rýma, pravděpodobnost růstu polypů zůstává. Je proto nejdůležitější zjistit příčinu chronického zánětu a cíleně na ni zaměřit komplexní léčbu. Při ní je nutná spolupráce odborníka ORL a alergologa resp. imunologa. To, že máte oslabený čich, je způsobeno s největší pravděpodobností tím, že drobné polypy resp. zduřelá sliznice znemožňují přístup vzduchu a tím i pachových částic do horní části nosní dutiny, kde se nachází oblast čichových buněk. Pokud polypy opět vyrostly, bude nutné je odstranit. Jsou-li postiženy dutiny, bylo by vhodné odstranit chirurgicky i zánětlivé změny v dutinách. S pozdravem A. K.

Vloženo: 23.07.2012 10:45:51

Zvětšená uzlina za uchem dítěte

Dotaz:
Dobrý den, sedmiletý syn prodělal angínu, poté podle poslechového nálezu byla léčba změněna z Ospenu na Klacid (zápal plic). Nyní má již 14 dní dobrán klacid, žádné znatelné příznaky nemoci nemá. Stále ještě má klidovější režim, večer bývá trochu víc unavený. Za uchem má uzlinu velikosti třešně, která ho při pohybu hlavou nebo při pohmatu bolí. Může to být ještě důsledek prodělané nemoci? Zůstane mu to dlouho? Napořád? Mám se znepokojovat? Nemůže to být něco vážného? Máme navštívit dětského lékaře? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Mgr. Hnízdilová

Odpověď:
Vážená paní Hnízdilová, zvětšená uzlina znamená v převážně většině případů, že v její spádové lymfatické oblasti proběhl zánět (třeba následkem drobného poranění jako např. škrábnutí, píchnutí hmyzem). Je-li uzlina bolestivá, lze téměř s určitostí předpodkládat zánětlivý původ. Pokud se nachází za boltcem, proběhl (nebo probíhá) zánět v okolní oblasti kůže hlavy včetně zevního zvukovodu. Je-li uzlina pod boltcem, nelze vyloučit souvislost s příušní slinnou žlázou. Pro upřesnění a Vaše uklidnění doporučuji vyšetření u dětského lékaře, případně i konsultulaci na ORL. S pozdravem A. K.

Vloženo: 18.07.2012 00:15:37

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205