Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


častá antibiotika

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: škrábe mě v krku a občas se mi špatně polyká, rýmu a chrapot mám jen po ránu. Navštívila jsem lékaře, podíval se mi do krku řekl mi jo něco tam vidim napíšu ti antibiotika. Předepsal mi Duomox 1000. JElikož mám téměř každý druhý měsíc antibiotika bojím se že za chvíi mi ani působit nebudou když je dostávám pořád a na všechno. Po minulém braní antibiotik jsem dokoncela měla silné střební potíže a musela jsem se léčit, proto nevím zda mám antibiotika brát nebo není jiný způsob a jiné léky na moje nachlazení...předem děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Veroniko, při Vámi udávaných potížích je asi aplikace antibiotik zbytečná resp. nežádoucí. Krční potíže, které udáváte, mohou mít řadu příčin. Jednou z nich je citlivější sliznice hltanu na suché, prašné, dráždivé prostředí. Je nutné v podrobné anamnéze u Vás zjistit životní styl, prostředí v němž pracujete, spíte, cestujete, sportujete, zda hodně mluvíte, jaké máte stravovací zvyklosti včetně pití tekutin, zda kouříte nebo máte jiné nepříznivé zvyklosti. Pouze komplexním rozborem lze dospět k určitému závěru a určit léčebně-preventivní postup. Samozřejmě důkladné vyšetření ORL je nevyhnutné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.11.2012 19:57:47

Angína

Dotaz:
Dobrý den,po dobrání 500 Duracefu po angíně lac. mi z výtěru vyšel betahemolitický streptokok C 3 křížky,byla jsem pozvána ke kontrolnímu výtěru,ale mám strach,že pokud budu čekat na další výtěr,dalších 7 dní mohlo by to ublížit miminku-jsem sice jen měsíc těhotná,ale chci se zeptat zda by se to nemělo začít nějak léčit a nechodit každý týden na kontrolní výtěry?

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, myslím, že doporučený postup je správný. Nepíšete, zda-li máte nějaké potíže. Klinickjý obraz je vždy rozhodující, nález ve výtěru je druhotný. Pokud by i při opakovaném vyšetření se prokázal beta-hem. spreptokok a bylo by současně zvyšující se ASLO, zvýšená sedimentace a také počet leukocytů, pak by bylo vhodné použít antibiotikum, na které je mikrob citlivý. Zbytečná aplikace léků není pro Váš organizmus a také pro vyvíjející se mimínko, žádoucí. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.11.2012 15:02:03

polipy v uchu

Dotaz:
Dobry večer. P. profesore. Prosim muzete me rici neco k nalezu p.doktora " oba zvukovody odturovane polypy: mam jit na operaci k odstraneni polypu stredousi bilat v narkoze, ev. dle nalezu sanacni operace. Vite me je divne jak ty polypy mohl videt koukal se jenom do ucha. Prosim o informaci jak se takova operace provadi. Predem dekuji za odpoved Anna

Odpověď:
Vážená paní Divoká, polypy jsou výrustky sliznice většinou při chronickém zánětu. Máte-li chronický zánět středouší, mohou se ze středoušní sliznice tvořit polypy, které se perforovaným bubínkem tlačí do zvukovodu. Po odstranění polypů je nutná zpravidla chirurgická léčba, která spočívá v odstranění patologických změn ve středoušní dutině. Bližší postup předpokládané operace Vám sdělí Váš ušní lékař, který zná také rentgenový nález, případně další výsledky vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.10.2012 18:45:29

dušení

Dotaz:
Dobrý den pane doktore,mám na Vás dotaz,již dvakrát se mi stalo,že jsem se najednou uprostřed noci vzbudila tím že jsem nemohla dýchat,nemohla jsem se vůbec na dechnout,jako kdybych měla sevřený krk,uplně jsem cítila jak to mám dole v krku jakoby sevřené,nebo tak něco neum,ím to přesně popsat,ulně jsem sápala po dechu,bylo to velice nepříjemné a mám strach že se to bude opakovat a že se třeba udusím,co to může být?léčím se pouze se sníženou funkcí štítné žlázy,jinak jsem zdrráva,nebo tedy zatím o jiné nemoci nevím.moc Vám předem děkuji za Vaši odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Nejedlá, Vaše potíže s dechem je nutno vysvětlit. K tomu je zapotřebí vyšetření u lékaře, případně u několika lékařů (praktický, ORL, plicní, příp. další). Teprve důkladným vyšetřením se může problém vyřešit. Je možné, že se nejedná o žádné onemocnění a dechové potíže se vyskytly pouze v průběhu spánku. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.10.2012 07:44:34

krcni potize

Dotaz:
dobry den.jiz delsi dobu mam problemy se skrabanim v krku.je to velmi neprijemne,nuti me to ke kaslani,nekdy mam i pocit na zvraceni.po navsteve pani doktorky na ORL mi byly predepsany prasky OMEPRAZOL s touto diagnozou.GER.pharyngitis chr.hypertrofica sek.pri nezlepseni doporuceno vysetreni GSK.prosim o podrobnejsi popsani diagnozy.predem dekuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Moravcová, buďte tak laskava a s tímto dotazem se obraťte na paní doktorku z ORL, která Vás vyšetřovala a která zná Vaši anamnézu i objektivní nález v krku. Podle diagnózy totiž ona považuje za příčinu Vašich potíží dráždění hltanu žaludečními šťávami. To může být výjimečně jednou z příčin chronického zánětu hltanové sliznice s různými doprovodními potížemi včetně pocitu škrabání. S pozdravem A. K.

Vloženo: 25.10.2012 14:44:57

léky

Dotaz:
dobrý den ,na zánět v krku jsem dostal následující kombinaci léků,sumamed k tomu prednison a ještě se léčím na štítnou žlázu a to beru každý den euthyrox,jelikož mám problémy s užíváním léků chci se vás pane doktore zeptat je vhodné užívat tyto léky současně najednou předem děkuji za vaši odpověd a váš čas s -pozdravem hořický jan

Odpověď:
Vážený pane Hořický, s dotazem, který jste mi zaslal, se laskavě obraťte na Vašeho praktického lékaře. Ten zná Vaše aktuální potíže, Vaši anamnézu, Vaše dřívější a překonané nemoce, Vaše případné alergie, nesnášenlivosti, přecitlivělosti atd. a může Vám spolehlivě poradit. Já k tomu nejsem kompetentní. S pozdravem A. K.

Vloženo: 22.10.2012 12:18:10

obava

Dotaz:
ještě jednou se ná vás obracím pane doktore,když jsem jednou inhalovala ten pamycon po dobu 10minut,mohu mít nějaké zdravotní následky?jsem ted z toho trochu nervozní,když mi dala paní doktorka inhalovat lék který není určen k inhalaci,mám tedy raději zajít k lékaři moc vám děkuji za odpověd.

Odpověď:
Nedomnívám se, že by jednorázovou inhalací došlo k nějakým zřetelným zdravotním následkům. Problém aplikace pamyconu do dýchacího traktu prodiskutujte s lékařkou, která Vám tuto léčbu doporučila. Třeba Vám to vysvětlí... S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.10.2012 22:07:54

inhalace

Dotaz:
ještě jednou se vracím k mému předešlému dotazu a vaši odpověd pane dokrore,duomox beru na bolest v krku a k tomu chodím na právě zminovanou inhalaci pamyconu s vincentkou,dočetla jsem se ale že pamycon se nemá užívat vnitřně když ho tedy inhaluji vlastně vdechuji nemůže mi to nějak ublížit,nebo z působit zravotní komplikace,mám tedy raději přestat na inhalace chodit děkuji moc za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko, z mé předchozí odpovědi jasně plyne, že nepovažuji inhalování pamyconu za vhodné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.10.2012 17:09:27

kombinace léků

Dotaz:
chtěla bych vědět zda se může kombinovat duomox1OOO a současně inhalovat pamycon s vincentkou děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Hořejší, neudáváte, jaké máte potíže resp. onemocnění, proto také nevím, proč se léčíte antibiotikem Duomoxem. Inhalaci Pamyconu (kombinace neomycinua bacithracinu) s Vincentkou považuji za nevhodnou bez ohledu na to, jaké jiné antibiotikum současně berete. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.10.2012 09:24:31

hydrops dct. cochlearis 1.dx.vs

Dotaz:
Vážený pane doktore,prosím Vás o radu. Dnes jsem byla u lékaře ORL. Pár dní jsem měla v uchu pocit zalehnutí,jako kdyby mi v P uchu rezonoval zvuk. Není to nijak dramatické ani bolestivé. Tinnius není ani závratě.Žádné léky neužívám.Vyšetř.nosu a krku bylo v pořádku.Byla jsem podrobena dalšímu vyšetení, které jsem přepsala a prosím o laické vysvětlení. Četla jsem o Manierově chorobě a nevím, jestli je to i muj případ. Nález obrazový: foto L zvuk. a bub. Tympanometrie: P A, r++++, L A, r+ Audiogram: Hypacusis perc.1.dx.levis,hydrop.pokles Předem děkuji za Váš čas

Odpověď:
Vážená tazatelko Homolová, na základě zaslaných informací se nemohu jednoznačně vyjádřit. Hydrops kochleárního duktu (pokud se o něj skutečně jedná) může být počátečním projevem Méniérskeho syndromu, případně i Méniérovy nemoci, ale jde zatím jen o podezření. Další průběh a další vyšetření mohou toto podezření potvrdit nebo vyvrátit. Přeji Vám příznivý vývoj a vymizení potíží. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.10.2012 23:59:47

doplněk k dotazu

Dotaz:
Ještě jednou dobrý den,přečetla jsem si vaši odpověd moc za ní děkuji,minule když jsem měla laringitidu tak jsem se dusila byl to otřesný zážitek,proto jsem chtěla vědět jestli mě pomohou i tyto antibiotika,beru je od včerjška,ještě jednou děkuji

Odpověď:
Děkuji za poděkování a přeji dokonalé uzdravení. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.10.2012 08:43:29

antibiotika

Dotaz:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat včera jsem byla u lékaře dostala jsem duomox1000 v noci mě hrozně bolelo v krku a ráno jsem vstala a nemůžu vůbec mluvit stratila jsem hlas,měla jsem podobné probl0é6my už jednou tenkrát to prý byla laringitida,obávám se že je to i tentokrát mám stejné příznaky,tenkrát jsem dostala augmentin,pomůže i na laringitidu ted i již zminovaný duomox1000? děkuji moc za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Kollerová, Duomox je širokospektrální penicilinové antibiotikum obdobně jako Augmentin a prakticky se stejným účinkem především indikované u akutních zánětů horních dýchacích cest. Buďte klidná a pokud chraptíte, potřebujete několikadenní hlasový klid. To znamená vůbec nemluvit, ani násilně nešeptat. S pozdravem A.K.

Vloženo: 10.10.2012 08:03:19

streptokok

Dotaz:
Dobrý den,¨ prosím o radu. Mám delší dobu v krku stretokoka pyogenes (nevím jestli jsem to napsala správně). Mám ho zřejmně již několik let. ATB jsem na něj brala někdy před 5 lety ale mám ho pořád.Problém je vtom, že mám zvýšené ASLO před rokem 270 a dnes 607. V krku mě nebolí ani na angíny netrpím max tak dvakrát za zimu mě pobolívá v krku 3.-4. dny ale většinou na to stačí nějaký strepsils. Krční lékář je jen pro vytržení což se mi moc nechce. Praktický zase radí delší dobu ATB a když nepomůže tak píchat pendepon. Jaký nato máte názor Vy? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko Magdo, nevím, proč si necháváte vyšetřovat výtěr z krku, když nemáte závažnější potíže. V hltanu a dutině ústní i zdravého člověka žijí stovky miliard (!) různých mikrobů. To, co se z výtěru při kultivaci laboratorně vypěstuje, nemusí být příčinou event. subjektivních potíží. Máte-li opakovaně zvýšené hodnoty ASLO, svědčilo by to pro přítomnost mikroba streptococcus beta-haemolyticus. Doporučuji proto opakovat vyšetření hodnot ASLO a pouze při vysokých hodnotách spolu s patologickým nálezem na krčních mandlích by bylo vhodné uvažovat o jejich odstranění. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.10.2012 21:03:24

polyp

Dotaz:
Dobry den prosim o vysvetleni toto je muj nalez s ORL nos volny hrdlo klidne lupenlaryngoskopie volny hypofaryx epiglotis stihla, prosakla a zdurela sliznice v celem hypofaryngu zejmena arythenoidnich hrbolech nitro hrtanu klidne hlasivky blede spravne pohyblive na hornim plose leve hlasivky nebo na ventrikularni rase vlevo vpredu velky polyp hlas zastreny . nic me neboli dycham dobre polykam bez problemu ,ale parkrat za den ztratim hlas a musi si tak divne odkaslat jako do nosu a pak mluvim dobre muze to byt rakovina ???? dekuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Dagmar, podle ORL vyšetření se jedná o polyp. Ten je nutno odstranit a histologicky vyšetřit. Polyp nebývá zhoubný. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.10.2012 15:37:22

P.S.

Dotaz:
K te bolesti v krku. Dnes zachvaty vznikaji asi kazdych pulhodiny. Jsem zoufaly. Co mam delat?

Odpověď:
V předchozí odpovědi bylo mé doporučení jasné (neurologické vyšetření). S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.10.2012 11:21:50

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205