Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


zánět vnějšího zvukovodu

Dotaz:
Pane doktore,asi čtyři roky trpím na zánět vnějšího zvukovodu.V průměru třikrát do roka se mi tento zánět opakuje se zvyšující intenzitou bolesti,mám vysoké horečky a musím užívat antibiotika.Na ORL mi pan doktor radí,že nesmím uši namáčet,radou se řídím,ale nepomáhá to.Zánět mi začíná tak,že mi ucho začne svědit a pak se mi stále v jednom místě objeví prasklinka a pak už vím,co bude následovat.Nikomu bych takové bolesti nepřála,poslední dobou musím mít i volno z práce,nedá se to.Mám strach,kam až to může zajít.Nejprve jsem měla zánět jen v pravém uchu,naposled už v obou uších.Poraďte mi prosím nějakou prevenci,popřípadě nějaké podrobnější vyšetření.Náš pan doktor tvrdí,že s tím nic dělat nejde.Jinak jsem zdravá,žádné léky neberu.Děkuji předem za radu.

Odpověď:
Vážená paní Šebestová, zánět zevního zvukovodu má vždy nějakou příčinu, nebo několik vzájemně působících příčin. Pokožka zvukovodu je citlivá na různé škodliviny. Sem patří nečistoty (včetně ušního mazu a odloupaných horních vrstev pokožky), suchost, drobná poranění, příliš úzkostlivé a nesprávné čištění, nedostatečné vysušení po koupání, zejména v nečisté nebo slané vodě aj. Nevím, jaké máte zvyklosti, zda chodíte plavat, do sauny, v jakém prostředí pracujete a bydlíte, jaké prostředky používáte např. na mytí, barvení vlasů apod. Může spolupůsobit také přecitlivělost resp. alergie na určité látky. Nutno brát všechny tyto faktory do úvahy. Pokud zjistíte příčinnou souvislost, je třeba se takovým situacím vyhýbat. Pokud si čistíte zvukovody sama, může to být vyvolávající příčina. Štětičkou se posouvá maz a nečistoty hlouběji do zvukovodu, kde se po zvlhčení mohou začít rozkládat a tvořit živnou půdu pro baktérie nebo plísně. Po každém koupání, sprchování je nutno zvukovody vysušit ručníkem, ale nic směrem dovnitř nezasunovat. Preventivně často pomáhá po utření nakapat do každého zvukovodu 4-5 kapek 3%-ního boralkoholu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 12.12.2010 16:41:30

hltan

Dotaz:
Prosim co to znamená vyhlazená zad.stěna hltanu.Byla jsem totiž na ORL pro pocit něčeho v krku.Myslite, že by to mohlo toto dělat ?JInak vyšetření v pořádku.Vyšetřeno vše kromě hrtanu.Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, označení "vyhlazená" zadní stěna hltanu není přesné. Domnívám se, že ORL lékař tímto označením chtěl vyjádřit, že sliznice zadní stěny hltanu je hladká (a snad také bledá a atrofická). Takový nález je velice běžný a není nutně spojován se žádnými potížemi. U některých osob atrofická sliznice zadní stěny hltanu může znamenat větší citlivost na suchý vzduch, chlad a dráždivé nápoje přiípadně jídla. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 08.12.2010 10:16:48

zánět středního ucha - dítě 3 roky

Dotaz:
Dobrý den, byli jsme s 3 letou dcerou na píchání ouška. Doktor konstatoval, že jde o virový zánět, neboť nevytékal hnis, ale voda. Zajímalo by mne, jak dlouho se takové píchnutí hojí a zda je možné po zhojení pokračovat v plavání s dítětem, popř jestli mám udělat nějakou/jak dlouhou pauzu po zhojení raději než bych se do bazénu vrátila. Nechci nic podcenit. Děkuji, Eva

Odpověď:
Vážená paní Šotolová, blanka bubínková se hojí velice rychle a po propíchnutí resp. proříznutí se zhojí během několika dnů po vymizení tlaku tekutého obsahu ze středoušní dutiny. Po vyléčení zánětu středouší je nutno zkontrolovat sluch a také pomocí tympanometrie ověřit funkci sluchových (Eustachových) trubic. S plaváním může začít, jakmile bude sluch i tlak vzduchu ve středouší na obou stranách normální. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.12.2010 09:45:39

kontrola

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dneska jsem byla na kontrole na ORL, kvůli tomu,ž e jsem měla zánět středního ucha. Lékařka mi ucho prohlédla, říkala, že v pořádku. Já jsem jí řekla, že mám ještě ucho zalehlé. Dle jejího sdělení to může trvat kolem 10 dnů, co bude ještě ucho zalehlé. V případě, že by to nepřešlo, udělala by mi výplach. Pane doktore, je tento výplach ucha nutný, nebo je možné užívat nějaké tabletky, které by pomohly tomu, aby ucho odlehlo? Minule mě výplach ucha dost bolel, jednak asi proto, že jsem měla zánět, takže již bych to nechtěla znovu absolvovat. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Katko, po zánětu středního ucha může zalehlost a zhoršený sluch přetrvávat přibližně 7-10 dnů. Pokud i po 10 dnech zalehlost resp. nedoslýchavost přetrvává, je vhodné zkontrolovat sluch audiometricky a také změřit tlak ve středouší pomocí tympanometrie. Je-li zjištěn ve středoušní dutině podtlak, je vhodné provést profuk sluchové (Eustachovy) trubice. Asi jste paní doktorce nepřesně porozuměla. Výplach zvukovodu po zánětu středouší nemá žádný význam. Pouze pokud by ve zvukovodu byly nečistoty nebo zbytky mazu, bylo by vhodné je odstranit. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 07.12.2010 13:29:40

krk

Dotaz:
Dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat,pečlivě jsem si prohmatával krk a chci se vás zeptat.Našel jsem si na levé čáasti krku pod slinéma žlázema jakoby takovou bulku natvrdo přirostlou se strany k tvdé části krkukterá je ze předu a vede od vrchu krku až dolů krku,nevím jak se to jmenuje ale má to tam každý.Zajímá mě ta boulička nebo co to je?na druhé straně je to malinké skoro vůbec.když polikám a držím to,tak se to mele vyjíždí a zajíždí a je to trochu jako delší a né jak uplně boulička.Nezlobte se že se takto laicky ptám.Myslíte že je to normální?že je to fyziologické?nebo něco špatného?nebolí to.děkuju za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Petře, není mi docela jasné, co přesně na krku pod kůží hmatáte. Domnívám se, že nejpravděpodobněji se jedná o drobnou fymfatickou uzlinku, což je běžný nález u většiny lidí. Pokud nemáte žádné potíže, neprohmatávejte si zbytečně krk, abyste se neznepokojoval. Zkuste si popsanou "bulku" pohmatat asi za 2 - 3 týdny. Pokud by se Vám zdálo, že se zvětšila, anebo se objevily další uzlinky, navštívte lékaře. Pokud se nezmění, nebo se zmenší či vymizí, byla by návštěva u lékaře zbytečná. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.12.2010 16:55:22

hleny

Dotaz:
Dobrý den ,mám syna 17 let začátkem listopadu prodělal zánět dutin přeléčen ATB cítil se zcela zdráv tak šel na trenik(hokej) a po 20 minutách začal kašlat k tomu se přidala slabá rýma , 14 dní je v klidu a stále se mu tvoří hleny (rano i zelené)které stékají po zadní straně nosohltanu. Včera posilovna a opět kašel .na orl dostal Rhinocort Aqua ,Aerius ,ale žádné zlepšení .,výtěry a RTG dutin negativní,děkuji za každou radu

Odpověď:
Vážená paní Leono, Váš syn po prodělaném zánětu přínosních dutin zřejmě nebyl ještě úplně fit, když začal s hokejovým tréninkem. A podle všeho není ještě úplně zdráv ani nyní. Proto bych doporučoval ještě s tělesnou zátěží a pobytem v chladnu nějakou dobu (1-2 týdny) vyčkat a zkontrolovat krevní obraz, hodnotu CRP a sedimentaci. Samozřejmě pokud má rýmu a zvýšenou produkci hlenů, nejsou jeho dýchací cesty v pořádku. S pozdravem A. K.

Vloženo: 03.12.2010 13:24:17

zalehlé ucho

Dotaz:
Vážený pane doktore, včera jsem se dotazovala ohl. zánětu středního ucha, viz. dotaz níže. Mám augmentin a také garasone. Prosím chci se ještě zeptat, zda je normální, že mám jedno ucho pořád zalehlé. Mám zánět v obou uších. Kapu 3x denně kapky. Mám strach, aby mi zase lékařka na ORL nedělala výplach ucha. Popř. za jak dlouho by mohlo ucho odlehnout, sice na něj slyším, ale méně. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Katko, při zánětu středního ucha trvá zalehlost a zhoršení sluchu nejméně týden. Po odeznění zánětu je vhodné sluch zkontrolovat na ORL. S pozdravem A. K.

Vloženo: 02.12.2010 12:35:08

zánět středního ucha

Dotaz:
Dobrý den, včera jsem byla na ORL, kde mi lékařka zjistila, že mám zánět obou uší. Při vstjupní prohlídce se mi dívala do ucha, zjistila, že nic nevidí, proto udělala výplach. Po výplachu zjistila, že se tedy jedná o zánět. Nasadila mi augmentin co 12 hod 1tb. a garasone kapat do ucha. Vždy, když si kápnu do toho vypláchnutého ucha , tak bolest je opět hrozná, je možné, že je to ještě čerstvé, proto to bolí?Druhé ucho mám lehce zalehlé. Na kontrolu mám jít za týden. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Katko, v uchu, které bylo vypláchnuto, je pravděpodobně podrážděná resp. zanícená pokožka zvukovodu. Proto při nakapání může dojít k přechodné bolestivé reakci. Pokud by byla bolest silná nebo tepavá, navštivte raději ORL lékařku dříve. S pozdravem A. K.

Vloženo: 01.12.2010 12:20:51

nosni mandle

Dotaz:
Dobry den.mela bych prosim vas na vas dotaz,s moji 7letou dcerou jsme byli cca pred 3tydny na odstraneni nosni mandle-duvod huhnavost,a velike krcni mandle!jinak nikdy nemela problem s chrapanim,nemocemi atd,ale dcera i po 3 tydnech stale huhna obcas slysim takove chrceni v nose,muzu jeste ocekavat zlepseni mluvi a cca do jake doby?dekuji mooc Petra

Odpověď:
Vážená paní Petro, příznivý efekt odstranění nosohltanové mandle se dostaví zpravidla až po několika měsících. Huhňavost by měl ještě posoudit foniatr. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.11.2010 21:48:03

ZÁNĚT UŠNÍHO LALŮČKU

Dotaz:
Dobrý den, je mi 13 let, a mám zčervenalý ušní lalůček, když se ho dotknu je rozhicovaný a něco se vevnitř přelévá, je citlivý na dotek... a oproti druhému lalůčku je 3x takový. Vzal jsem si sterilní jehlu a udělal jsem tam dírku a vytekla bílo žluto průhledná tekutina. Potom se zmenšil o polovinu, ale ráno je zase velká a napuchlý. zkusím to vymáčknout znovu, ale už teče jen krev a hnis ne. Začíná být čím dál červenější a teplejší. Je vhodné ho např chladit. Doporučoval by jste, abych navštívil odborného lékaře? Neporadíte jak zmírnit otok nebo se zbavit hnisu?... Předem děkuji za odpověď HONZA ŠPLÍCHAL

Odpověď:
Na zdar Honzo, doporučuji urychleně navštívit dětského nebo lépe ušního lékaře. V ušním lalůčku podle Tvého popisu je pravděpodobně absces nebo cysta a to si sám vyléčit nemůžeš. S pozdravem prof. Kollár

Vloženo: 23.11.2010 21:24:22

anatomie krku 2

Dotaz:
Dobrý den pane profesore,včera jsem vám psal ohledně nějaké bulky na krku,dotaz zněl ANATOMIE KRKU,zašel jsem na vaší radu na ORL, paní doktorka se mi podívala prvně do krku na mandle,potom prvním zrcátkem do krku,a ještě poté dalším zrcátkem do krku,to vím že říkala že se dívá do hrtanu.Řekla že je vše v pořádku.Poté jsem jí ukázal tu bouličku na krku a ona začla mi vyhmatávat krk a řekla že u té bouličky je uzlina a že mám sem tam nějakou uzlinku,ale nic jiného mi neřekla.Do zprávy mi napsala:Subj.zvětšená uzlina na krku vlevo?Angíny nemívá. obj.nález bez akutních změn,tonsily o 1,čisté,zevně krk bez zvětšených uzlin.Otázka na vás:myslíte že mám vše v pořádku a že nemusím mýt strach?myslíte že by paní doktorka našla určitě změnu,nebo něco špatného?a nevíte proč napsala zvětšená uzlina na krku vlevo a otazník?A myslíte že uzliny jsou normální co mají jiní lidé?Děkuji vám za váš čas a odpově´d.

Odpověď:
Vážený pane Bretíku, nemáte důvod k obavám. Nález od paníí doktorky je v normě. Otazník u zvětšené uzliny jenom znamená, že pí doktorka sama nemůže potvrdit, zda je uzlina zvětšená, anebo je taková už třeba řadu let. S pozdravem a přáním hezkých dnů A. K.

Vloženo: 22.11.2010 18:26:49

polypy

Dotaz:
Hezký den pane profesore,chci se vás zeptat,někdy v noci a ráno když vstávám tak se mi stává,že mám sucho v krku.Jsem astmatik a alergig,užívám ventolin.Chci se vás zeptat,nemůžu mít nosní polypy?na internetu jsem četl,že je to přísnak polypů sucho v krku.Je to tak 4 měsíce jsem byl na orl A PANÍ DOKTORKA SE MI DÍVALA I DO NOSA ALE NIC neříkala.Myslíte že by viděla,že tam mám polypy?nemusím se obávat něčeho?nebo se toto stává?děkuju za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Pepo, pokud by jste měl nosní polypy, musela by je pí ORL doktorka při vyšetření vidět a navíc by Vám ztěžovaly dýchání nosem. Sucho v krku po ránu může vznikat při dýchání ústy a také při normálním dýchání nosem, je-li v ložnici suchý vzduch. S pozdravem A. K.

Vloženo: 22.11.2010 16:47:23

anatomie krku

Dotaz:
Dobrý večer pane profesore,mám na vás 2 otázky:když si lehnu na záda,tak na levé straně krku mi vyjede malinká uzlinka a když se posadím,tak zase zmizí,je toto normální,a je ta uzlinka v pořádku?a druhá otázka,na levé straně krku,když si prohmatávám obě dvě strany stejně,tak na takové silné žíle,která vede od klíční kosti tak je na ní,jakoby takový trošku hrbolek,jakoby bylka,a když si lehnu,tak to jakoby trochu zmizí,mám to jen na jedné straně,na druhé to nenahmatávám.Myslíte že je něco špatně?trpím na časté bolení v krku a mám veliké krční mandle.Nemůže to být třeba nádor?nebo ten se projevuje jinak?děkuji za odpověď a hezký večer.

Odpověď:
Vážený pane Bretíku, to , co pozorujete a popisujete, určitě nemůže být nádor a pravděpodobně jde o normální nález. Máte-.li přesto obavy, navštivte laskavě lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.11.2010 20:06:40

bolest v kru

Dotaz:
dobry den. chtel bych se zeptat asi 4 dny me doli jen jedna strana v krku leva.bolest strili ke korenu jazyka.dens jsem si vsiml ze kolem rostouci osmicky mam zarudle a kdyz si na dasen kolem osmicky sahnu je to hodne bolestive.roste v levo dole.akolem toho zubu z boku a ze zadu od krku mam bile tecky. co by to mohlo byt dekuji

Odpověď:
Vážený pane Jirko, je velice pravděpodopbné, že Vaše potíže jsou způsobeny zánětlivým procesem u kořene levé dolní osmičky. Mohlo by se ale jednat i o jinou příčinu. Každopádně navštivte, prosím, urychleně zubního lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.11.2010 13:36:15

bolest pri polykani

Dotaz:
Dobry den, uz asi 3 dny mam problem s bolesti pri polykani, jako kdybych tam neco mela, tento pocit mam poprve, a do toho mam i bolest zubu a afty stejnou dobu jako ta bolest pri polykani, a nekde jsem cetla ze to muze byt priznak rakoviny je to pravda?a zacala me i palet zaha a mam nuceni na rihani.co to muze byt?

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, bolest v krku je nejčastěji způsobena zánětem hltanu, ale může být i jiného původu. Pokud trvá už tři dny a neoslabuje se, bylo by vhodné navštívit lékaře. Z rakoviny strach mít nemusíte, protože počínající nádor nepůsobí bolest. S pozdravem A. K.

Vloženo: 20.11.2010 22:19:54

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205