Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Krk

Dotaz:
Dobrý den. Ze vnitřní části boku tváře jsem si cosi nahmatala. Pokud kroužím palcem v ústech po oné vnitřní části tváři, tak uvnitř směrem k uším tam hmatám jakousi pohyblivou zploštělou hmotu. Není viditelná na sliznici úst, je jako by pod, uvnitř ní. Mám to na obou stranách, na té druhé větší. Zároveň asi 3 centimetry od ucha směrem k tvářím hmatám nějaké podlouhlé těleso, že by příušní žláza? Neívm. Trpím úzkostmi, a sice to zní jako totální nesmysl, ale jsem z toho dost rozhozená, pořád na to musím myslet a nevím... Děkuju za pomoc.

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, s největší pravděpodobností hmatáte vývody příušní slinné žlázy. Pro Vaše uklidnění doporučuji navštívit ORL ambulanci. S pozdravem A.

Vloženo: 07.01.2011 12:17:17

bolest ucha

Dotaz:
Dobrý den pane profesore. Chtěla bych se zeptat, jaká je nejrychlejší pomoc v případě, kdy začne bolet ucho. Jedná se buď u dospělých, či dětí. Je vhodné přikládat teplý obklad na ucho? Já jsem si několikrát při bolesti ucha namočila vatovou tyčinku do alpy a poté dala do ucha, opravdu bolest ustoupila, druhý den jsem samozřejmě navštívila lékaře ORL. Ještě jeden dotaz. Syn (15.měs) je očkovaný prevenarem 13, což je také proti zánětu středního ucha. Může se tedy u něj také toto vyskytnout i když má očkování? Děkuji Vám moc za odpověď. S pozdravem.

Odpověď:
Vážená paní Slavíková, bolest ucha není nemoc, ale příznak onemocnění. Může mít mnoho příčin, mezi ně patří např. onemocnění středního ucha, zevního zvukovodu, sluchové trubice, onemocnění orgánů v hltanu, dutině ústní a také v oblasti krční páetře. Nelze proto doporučit určitý postup, který by bolest spolehlivě odstranil nebo zmírnil. Samozřejmě bolesti ucha různého původu se mohou u Vašeho syna vyskytovat také. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.01.2011 12:28:06

cholesteatom -moje vnučka

Dotaz:
Dobrý den, moje 6 letá vnučka snad již od narození trpěla na záněty středního ucha. Dnes má zopoerovány obě uši (plastiky bubínků) a v jednom stále má (nebo se tvoři) cholesteatom. Snažím se zjistit, co vlastně cholesteatom je, kde se vzal a jak se mu lze bránit. Děkuji za odpověď. Anna Řeháková

Odpověď:
Vážená paní Řeháková, cholesteatom je nakupení epidermálních (kožních) buněk ve středouší. Může být vrozený, nebo způsobený zánětem, kdy perforovaným bubínkem proroste epidermální (kožní) vrstva zvukovodu do sliznice středoušní dutiny a postihuje struktury ve středouší. Cholesteatom je nutno léčit chirurgicky, tj. úplným odstraněním. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.01.2011 19:33:40

čich

Dotaz:
Dobrý den, chtel jsem se zeptat, po dlouhodobé aplikaci olynthu jsem nemohl dychat, po nekolika letech jsem ztratil i cich. Byl jsem nekolikrat na ORL a na alergologii. Na ORL mi nerekli skoro nic, jen ze to bude nejspis alergie. Alergii ale zadnou nemam, doktor doporucil avamys, ktery opravdu funguje, ale pomohl mi jen v dychani, cich stale nic. Cich mam pouze kdyz mam rymu (smrkam zlutozelene hleny) tak cca jednou za pul roku. po vyleceni rymy jsem opet bez cichu. Nevíte co s tim? Dekuji za radu :-)

Odpověď:
Vážený pane Kubo, ztráta nebo oslabení čichu může mít několik příčin. V zásadě se jedná buď o ztíženou průchodnost nosních průduchů, kdy se čichové podněty nedostanou vdechovaným vzduchem k oblasti čichových buněk, anebo čichové buňky jsou poškozeny a na čichové podněty nereagují. Správnou diagnózu má stanovit odborný ORL lékař. Pokud tak neučinil, navštivte jiné odborné pracoviště. Podle diagnózy se pak řídí léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.01.2011 18:00:46

odstranění mandlí laserem

Dotaz:
Dobrý den. Můj šestiletý syn trpí problémy při spánku související s dýcháním. Dech má těžký, začíná chrápat a někdy dech vynechává (má pausy kdy nedýchá). Špatně proto spí a ráno je unavený. Lékař ORL doporučil odstranění nosních mandlí a zmenšení krčních mandlí. Žádám Vás o radu, zda je vhodnější operace provedená laserem, nebo stačí běžná metoda. Můžete popsat výhody a nevýhody obou metod? Jak jsou obě metody placené pojišťovnou? Operace laserem je prý nutné hradit a cena je cca 8000-10000 Kč. Děkuji za odpověd. René

Odpověď:
Vážený pane René, má-li Váš synek ztížené dýchání nosem a nosohltanová mandle je zvětšená, je nutno ji odstranit. Nevidím důvod, proč by měla být adenotomie provedena laserem. Důležité je mandli odstranit úplně. Se zmenšením krčních mandlí by bylo vhodné počkat na efekt po adenotomii, řádově několik měsíců. S pozdravem A. K.

Vloženo: 03.01.2011 21:04:53

Jsou to dutiny?

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Asi cca 4 měsíce mám mravenčení nad uchem.Nedávno se přidaly i tlaky.Nevím jestli je tam zrovna nějaká dutina.Napadlo mě jestli to nemuže být od nachlazení nebo tak něco,neustále trpím rýmou.Poradte prosím co by to mohlo být?Jsem hycpochondr a v hlavě se mi tvoří nejruznější scénaře.Tak snad nějaká informace by pomohla. Děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Lucie, jste-li, jak sama píšete, hypochondr, nemáte to lehké, ale ulehčíte si to, když budete mít smysl pro legraci. To, co popisujete, nelze bez vyšetření nijak diganostikovat. Máte-li ale neustále rýmu, ta musí mít nějakou příčinu. Mezi ně by mohl patřit i chronický zánět přínosních dutin. Proto bych Vám vřele doporučil navštívit ORL ambulanci, kde Vás vyšetří a provedou také rentgen dutin. Podle výsledku Vám bude navržen vhodný léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.12.2010 00:07:01

Tlak na hrudní kosti,v krku

Dotaz:
Zdravím, tlak na hrudní kosti,v krku.Můj dotaz zní:po vyšetření jícnu hadičkou vše v pořádku před 3 měsíci.Tlak stále.Může tam být nyní nádor, který od té doby vyrostl a nebyl tam v době vyšetřování viděn?Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Evo, bez bližšího vyšetření Vám nemohu nic k udávaným příznakům sdělit. Pokud máte potíže trvající přes tři měsíce, navštivte laskavě lékaře a nechte se vyšetřit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.12.2010 12:02:10

Podivný rozkmit

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz na velice podivnou "věc". Přetrvává to už od roku 2009, ale jelikož se to objevovalo jen párkrát, nevěnoval jsem tomu pozornost. Jedná se o podivné rozkmitání v uchu, je to podivný pocit. Nejdříve mi zalehne a pak se jakoby rozkmitá něco uvnitř. Je to doprovázeno lehkým pocitem závratě, takže usuzuji že se může jednat o bubínek či vnitřní ucho. Začínám se obávat, jelikož se to objevuje častěji. Někdy se to dá překonat polknutím, jindy se dostavý velmi nepříjemné "lupnutí" následované závratí, "motáním" hlavy. Co by jste mi doporučil? Diky za odpověď.

Odpověď:
Vážený tazateli M.Z., nevím proč, neudáváte své jméno a ani věk, patří to k elementární slušnosti při komunikaci na tomto webu. Potíže, které popisujete, jsou nejspíše způsobeny stahy středoušního svalu, buď napínače bubínku, nebo svalu třmínkového, resp. obou. Bylo by proto vhodné navštívit ORL odborníka, který Vás náležitě vyšetří, stanoví diagnózu a navrhne léčebný postup. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 29.12.2010 01:18:24

tečky na jazyku

Dotaz:
Dobrý den, již asi 2 měsíc emám citlivější jazyk-pocit jakoby spáleného jazyka na na jeho špičce se mi udělaly malé červené tečky (někdy jsou výtaznější, většinou ale jen slabé). Nebolí to, jen pocit spálenosti. Občas mám citlivější vniťťní stranu stváří. Praktický doktor mi doporučil vitamín B. Nevíte o co by s emohlo jednak. Znervózňuje mě to. Předem moc děkuji Petr Kunovský

Odpověď:
Vážený pane Kunovský, nevím přesně, co popisujete, ale povrch jazyka je velice proměnlivý, což závisí na mnoha faktorech (strava, pití, kouření, zubní pasta, žvýkačky, výplachy úst, zažívací systém, léky, alergie aj.). Pokud nemáte potíže a jste zdráv, vřele Vám doporučuji jazyk nesledovat. Alespoň se nebudete zbytečně znervózňovat. S pozdravem A. K.

Vloženo: 28.12.2010 10:43:14

pocit něčeho cizího v krku

Dotaz:
Zdravím,již asi 3 měsíce mám pocit něčeho cizího v krku, tlak,hodně nepříjemné i v oblasti jugulu a v horní části hrudní kosti.Vyšetření na ORL provedeno i vyšetření jícnu.Vše provedeno před 3 měsíci a vše v pořádku.Problémy ale mám stále i v noci se budím kvůli tlaku v krku. Je to intenzivnější a horší.Na ORL jsem už byla několikrát,stěr neproveden žádný.Můj dotaz zní, jestli pohledem do krku zrcátkem a hadičkou přes nos do krku je vše zjistitelné?Myslím tím všechny orgány co jsou v krku.Také mě napadá možnost, že v té době nic nebylo vidět a teď když je ta bolest horší mohla by tam být rakovina.Dále jestli by mi nemohl růst nádor od krční páteře a ten mi tlačí na orgány v krku?Už mě napadá vše možné protože ta bolest je stále.Jaké ještě vyšetření byste mi doporučoval?Myslíte, že to není rakovina?Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, pokud jste byla opakovaně vyšetřena na ORL a vždy s negativním výsledkem, je nepravděpodobné, že Vám v krku něco roste. Není neobvyklé, že osoby se sklonem k přílišnému sebepozorování umisťují své obavy do oblasti krku. Máte-li trvalé obavy a nedůvěru k výsledkům vyšetření na různých ORL ambulancích, nemohu Vás přimět k přesvědčení, že v krku nic zvláštního nemáte. Při trvajících obavách doporučuji opětnou návštěvu ORL odborníka, nejlépe takového, kterému důvěřujete. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.12.2010 17:29:57

Streptokok

Dotaz:
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat co je možno dělat když má v sobě přítelkyně streptokoka, ale nemocná není? Od té doby co se s prítelkyní známe jsem pořad nemocný a když se uzdravím do týdne jsem nemocný zase. Má lékařka mi řekla že je dosti možné že má v sobě streptokoka aniž by byla nemocná. Má přítelkyně se však bojí, protože neví jak by se to léčilo, jestli to vůbec jde. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený tazateli Martine, každý člověk i sebezdravější má ve svém těle miliardy různých mikrobů. Pokud je ale zdráv, znamená to, že mikroby nejsou choroboplodné, anebo si organismus s nimi dovede poradit. Proto se žádnými streptokoky neznepokojujte. Jste-li opakovaně nemocen, je třeba hledat příčinu onemocnění (těch může být celá řada) a podle příčiny se dělají léčebná resp. preventivní opatření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 22.12.2010 16:08:40

Poděkování

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, moc Vám děkuji za odpověď na dotaz "Tekutina ve středouší". Druhý den po operaci jsme měli kontrolu na doporučení operatéra (sám říkal, že se bude jednat jen o kontrolu pohledem do krku), jen možná paní doktorka, která kontrolu prováděla toho udělala více než je asi zapotřebí. I já byla trochu podivena, ale nejsem lékař, takže nevím. Každopádně jste mě moc uklidnil, ještě jednou děkuji za bleskovou odpověď a přeji krásné vánoce a šťastný Nový rok! Anelize

Odpověď:
Vážená paní Anelize, není v naší společnosti častým jevem poděkování, o to více si ho od Vás vážím. S pozdravem a přáním veškeré pohody A. K.

Vloženo: 22.12.2010 15:42:02

Tekutina ve středouší

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych požádala o informaci. Včera podstoupil můj 3,5 letý syn laserem asistovanou endoskopickou adenotomii. Zhruba za hodinu po výkonu jsme odjeli domů a dnes se dostavili na ORL kontrolu u už v místě bydliště (zákrok byl v Praze). Vyjádření lékaře: otoskop.-oboustranně uši suché, bubínek 1.dx.vpáčený s retencí ve středouší. Tympano CT2-T-A, stap.arefdlexie bil. Rhinoskop.-sliznice prosáklá hlenem, nosohltan po kyretáži povleklý fibrinem. Tonsily klidné, fibrin i na zadní stěně mesopharyngu. Závěr: St.p.AT Catarrhus tubotymp.lk.dx. Chtěla bych se zeptat, jak je to s tou tekutinou ve středouší, zda se z toho může i vyvinou zánět a bude potřeba píchnout ucho. Je taky možné, že se tekutina sama vstřebá? Ucho nám už jednou píchali (levé), teď má problém v pravém. Syna zatím nic nebolí, ale vzhledem k častým návštěvám lékaře v poslední době má už panickou hrůzu z nemocnice. Bohužel jsem se synem nebyla na kontrole já, ale manžel, kterého nenapadlo se na to zeptat žádám o vysvětlení tady v poradně. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Anelize, nevím, proč už druhý den po adenotomii byla provedena veškerá Vámi uvedená vyšetření. Zhoršená funkce sluchových (Eustachových) trubic a sekret ve středouší je průvodním znakem zvětšené nosohltanové mandle. V průběhu týdnů po odstranění mandle dochází zvolna k restituci funkce sluchových trubic a také ke vstřebání tekutiny ze středoušní dutiny. Není zapotřebí se znepokojovat. Kontrolní vyšetření uší včetně sluchové funkce je vhodné nejdříve za měsíc po adenotomii. Dřívější kontrola ORL je vhodná pouze v případě bolestí v oušku nebo jiných komplikací (např. krvácení). S pozdravem a přáním příjemných svátků prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 22.12.2010 12:24:37

Krční mandle

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na otázku ohledně vytržení krčních mandlí. Od srpna 2010 do dnešního dne jsem už po 4. nemocny. Poprvé mi byl diagnostikován streptokok s Neisseria meningitidis (ale tím neisseria si nejsem 100% jist, ale meningokok to nějaký byl) a bral jsem na to Cefzil, na který jsem chytil alergickou reakci. Po tom co jsem se uzdravil mi byl opět diagnostikován streptokok a byl mi nasazen Ospen. Po úspěšném vyléčení jsem byl nucen opět navštívit lékaře s nečekanou diagnózou, streptokok. Dostal jsem Fromilid a po dobrání mi byl ještě předepsán Luivac na imunitu. Uběhlo 14 dní a mám zase napuchlý krk. Čekám na výsledky z výtěru krku a můj dotaz tedy zní, jestli mám jít na ORL a nechat si trhat krční mandle nebo ne. Protože někteří doktoři říkají že ano jiní zase ne. Doktorka mi říkala, že pokud by to bylo ještě jednou tak že trhat určitě ne, ale poslala by mě aby mi je zmrazili. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Novotný

Odpověď:
Vážený mladý muži Martine, rozhodnutí k odstranění krčních mandlí může udělat lékař na základě pádných důvodů. Mezi ně patří opakování skutečných angin nejméně 3 x za rok, opakovaně zvýšené hodnoty ASLO , metatonzilární příznaky jako reumatické potíže, zánět osrdečníku, zánět ledvin aj. Pouhé nálezy různých mikrobů ve výtěru z krku nejsou důvodem k odstranění mandlí. Doporučuji důkladné vyšetření na ORL pracovišti, ke kterému máte důvěru. Jste -li na rozpacích, raději navštivte ještě dalšího ORL specialistu. S pozdravem a přáním hezkých svátků A. K.

Vloženo: 20.12.2010 10:59:31

nedoslýchavost

Dotaz:
Dobrý den byla jsem na stomatolog. zákroku,vrtání staré výplně a dodání nové zubní výplně,zákrok byl pod anestezií svodnou mandibulární a druhý den jsem na té straně co mi zákrok byl dělán jsem moc dobře neslyšela. Proto jsem si myslela,že je to zánět duin,protože toho je všude hodně a na ORL mi bylo řečeno,že dutiny jsou v pořádku i ucho jak zvenku tak uvnitř. Chtěla jsem se proto zeptat kde si myslíte,že je problém,paní doktorka na ORL mi řekla,že je to prý kvůli tomu vrtanému zubu. Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko Kláro, pokud máte pocit, že po stomatologickém ošetření v narkóze na jedno ucho hůře slyšíte, je nutno provést vyšetření sluchu pomocí audiometrie. Nelze vyloučit, že hluk , způsobený vrtačkou, mohl sluch poškodit. Při audiometrckém vyšetření by se takové poškození spolehlivě prokázalo. Pokud Vám na ORL audiometrické vyšetření nebylo provedeno, je to chyba a trvejte na něm. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 18.12.2010 14:06:52

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205