Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Streptococcus beta-hemolyt. sk.C

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Streptococca beta-hemolyt. sk.C. Vyšel mi ve stěru z krku, kdy jsme ho přeléčovala Xorimaxem, ale i potom mi vyšel znovu. Na to jsem dále brala Amoksiklav. Poté mi vyšel ster jen s normálním osídlením, ale teď po dvou měsících ho tam mám znovu. Lékařka mi předepsala Penicilin a řekla, že pokud nezabere musím jít do nemocnice na nitrožilní podání ATB a pokud i to nezabere tak na vytržení mandlí. Myslíte, že to není unáhlené? A prosím Vás, jsem infekční pro ostatní členy domácnosti? Moc děkuji za radu.

Odpověď:
Vážená tazatelko Kořínková, neudáváte, jaké máte potíže, což je rozhodující pro hodnocení nálezu z výtěru v krku. Přenos streptokoka je možný, ale při běžném styku málo pravděpodobný. Záleží na imunitním systému a také dispozici jiné osoby. Pro odstranění mandlí platí jasné índikace a pouhý bakteriologický nález ve výtěru není dostatečným důvodem k takové operaci. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.02.2011 21:07:39

Uzlina po spále

Dotaz:
Dobrý den, můj 9 letý syn prodělal spálu, byl léčen Ospenem, spála se mu 2 dny po dobrání antibiotik vrálila, dostal Zinnat, nyní je v pořádku, výtěr negativní. Celou dobu měl zduřelou uzlinu na levé straně krku, je to dost viditelné, uzlina mu zůstala zduřelá dosud. Je týden po dobrání antibiotik. Může to tak být, jak dlouho to tak mám nechat, neměl by podstoupit nějaké další vyšetření?Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Hradílková, zvětšení regionálních mízních uzlin při zánětu je průvodním zjevem. Po vymizení zánětu s určitým zpožděním se uzliny zmenšují a většinou se stanou nehmatatelnými. Někdy určité zvětšení přetrvává dlouhodobě, aniž by to znamenalo něco neobvyklého. Proto se zbytečně neznepokojujte. Je-li syn bez potíží, je vše v pořádku. Samozřejmě nutné odlišit zvětšenou uzlinu od zduřelé slinné žlázy. Pokud by se uzlina zvětšovala (což je málo pravděpodobné), nebo se objevily bolesti, konzultujte, prosím, lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.02.2011 17:12:44

vysvětlení

Dotaz:
Hezký večer pane profesore,mám na vás dotaz,mám na pravé straně krku jak vede taková tepna asi, nebo se to také asi jmenuje kývač ta tepna je i s druhé strany,tak na té pravé straně se mi zdá že je tam boulička,jakoby takové 2 bouličky v jedné velikosti asi tak do 1 cm.je to nahmatatelné.Byl jsem stím jednou na ORL a paní doktorka řekla že tam cítí jen nějakou malinkou uzlinku a nic víc,mě to nedalo a zašel jsem si tam ještě jednou tak za 2 měsíce a to samé,řekla že je tam v těchto místech více uzlin a ještě něco že by to mohly být nějaké překřížené svaly že to nic nejní.Ještě jsem se ptal že jestli to nejní HL a ona řekla že to nehrozí.A ani sono mi nebylo děláno.Myslíte že to nejní nic závažného,že by to paní doktorka poznala?a také by poznala HL.myslíte že mohu být v klidu?že se takovéto bouličky na krku dělají?teplotu nemývám fw a crp v pořádku.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, drobné hmatatelné lymfatické uzlinky na krku, zejména před kývači, jsou běžným nálezem. Jejich zvětšení je způsobena většinou prodělanými záněty v krku a někdy přetrvává během celého života. Jste-li zdráv a bez potíží, zbytečně se neznepokojujte. Pokud bÿ se uzliny zvětšovaly, nebo se vyskytly ii na dalších místech pPodpaží, třísla), navštivte lékaře. S pozdravem A. K. v

Vloženo: 09.02.2011 19:00:48

Léky Erdomed

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může při užívání léku Erdomed na vykašlávání konzumovat alkohol. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Jarmilo, pokud jste zdravá, tzn. zejména, že máte zdravá játra, ledviny a srdce, není požití alkoholu v přiměřeném množství kontraindikováno při užívání Erdomedu. Pokud byste ale sama shledala, že tato kombinace Vám nevyhovuje, nebo způsobuje nějaké potíže, tak alkohol vynechte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.02.2011 18:43:57

Problémy s teplotou, zduřelé uzliny, bolest.

Dotaz:
Dobrý den již 7 dnem mě trápí zvýšená teplota, první dva dny teplota až 38°C poté se dostala na 37,0-37,3 a stále se drží, rýmu ani kašel nemám - prakticky žádná zahleněnost, ale mám zduřelé uzliny (postupně se zmenšují). První dva dny jsem měl i velmi citlivé oči. Třetí den se objevila vnitřní bolest těsně pod koncem žeber (objevuje se pokud kýchám nebo pokud se hodně nadechnu). Žádné prášky neberu, ani alergie se u mě nevyskytují.

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, jestliže jste 7 dní nemocen, měl jste navštívit lékaře. Bez příslušných vyšetření nelze pouze na základě Vámi udávaných příznaků doporučovat nějakou léčbu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 04.02.2011 21:58:28

betahemolitický streptokok sk. C ####

Dotaz:
Dobrý den, již rok mám v krku nález betahemolitického streptokoka sk. C na 4 křížky. Přeléčena jsem bla již 3 antibiotiky, neboť se mi opakovaně vyskytují hnisavé angíny a v průměru jsem nemocná co 14 dní - střídají se pouze lehčí průběhy onemocnění s těžšími. Paní doktorka na krčním to vidí na chronický zánět mandlí a vypadá to na jejich trhání. Chtěla bych poprosit o radu, zda-li mám ještě něco vyzkoušet - prozatím zkoušíme jinou látku než Penicilin, na kterou by měl být streptokok citlivý. Beru wobenzym a další. Pořád věřím, že ho něčím dokážu zlikvidovat, aniž bych musela na trhání. Předem děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Aneta Z.

Odpověď:
Vážená tazatelko Aneto, opakované angíny s pozitivním nálezem betahemolytického strptokoka (a zřejmě také zvýšenými hodnotami ASLO) jsou důvodem k chirurgickému odstranění (ne "trhání") krčních mandlí. Není vhodné operaci příliš odkládat, protože při opakování anginy hrozí možné postižení srdce, kloubů či ledvin. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.01.2011 17:22:01

strata sluchu

Dotaz:
Vážený pán doktor, asi pred tromi rokmi som bola viackrat za sebou chora, nadcha mi vzdy zavalila usi a stratila som sluch, po nadche sa mi sluch sice vratil ale nie uplne. V sucasnosti toto su vysledky mojho audiogramu: P -40,55,60,70,55,65 dB vo frekvencii 250 - 6000 Hz; L - 40,50,55,70,45,70dB. Odvtedy sa to stale zhorsuje. Co mam robit aby som sluch nestratila uplne. Ak je to mozne, prosim Vás o prijatie a rozhovor s Vami v tejto záležitosti. Dakujem.

Odpověď:
Vážená slečno Lazíková, Vaše nedoslýchavost pravděpodobně nebyla způsobena udávanou rýmou (nádchou) před třemi lety, ale při rýmě došlo ke zhoršení už postiženého sluchu. Podle udávané audiometrické křivky se dá usuzovat na poškození sluchu během nitroděložního vývoje nebo v období kolem porodu. Léčba tohoto typu sluchové poruchy není možná. V průběhu života nelze vyloučit další pozvolné zhoršování. Je proto nutné vyloučit všechny vlivy, které sluch mohou poškodit (nadměrný hluk, ototoxické léky, kouření, drogy, opatrnost s antikoncepčními prostředky, včasná léčba zánětů středouší). Audiometrické kontroly alespoň jednou ročně a vždy při pocitu zhoršení sluchu. Podle popsaného audiogramu doporučuji používaní vhodného sluchadla na obou uších. Osobně Vás vyšetřit nemohu, protože už neordinuji. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 28.01.2011 18:34:48

krk

Dotaz:
Dobrý veřer delší dobu mě něco dráždí v krku. Po vyplivnutí jsem zjistila, že to jsou takové malé žluté kuličky,které trochu zapáchají.Objevuje se mi to dost často,jen nevím odkuď to jde,jestli z mandlí? Co bych pro to mohla udělat, aby se to nevracelo. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, dráždění v krku může mít celou řadu příčin. Vyplivujete-li "žluté kuličky", je pravděpodobné, že se jedná o čepy z krčních mandlí. To ovšem nemusí znamenat nic chorobného. V mandlích každého zdravého člověka se tvoří čepy ze slizniční drtě, zbytků potravy a mikrobiální flóry. Nelze ovšem vyloučit také chronický zánět mandlí resp. hltanu. Máte-li delší dobu nebo opakovaně pocit dráždění v krku, navštivte laskavě svého lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 16.01.2011 19:37:47

rada

Dotaz:
Dobrý večer,mám dotaz trápí mě zelený povlak na jazyku mohu vědět co to znamená?Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Bedrichu, vzhled jazyka, tj. jeho horní slzniční vrstvy, se mění v závislosti na mnoha faktorech místních i celkových. Především závisí na potravě včetně pití tekutin (minerálky!), stavu v dutině ústní (plomby, záněty, skladba slin, užívání ústních výplachů, zubních past, žvýkaček, kouření aj.), také na zažívání a případných poruchách trávení. Někdy se mohou uplatnit také určité léky nebo prodělaná onemocnění. Ve většině případů barva i případný povlak jazyka neznamená žádné onemocnění a zpravidla vymizí spontánně během několika dnů resp. týdnů. Nemáte-li žádné zdravotní potíže, raději si jazyk nepozorujte. Máte-li potíže, poraďte se, prosím, s lékařem. Spolu s ním se Vám možná podaří příčinu zbarvení Vašeho jazyka zjistit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 14.01.2011 23:54:11

Dlouhotrvající kašel

Dotaz:
Dobrý den, zhruba před 3 týdny jsem začal kašlat, o pár dní později jsem měl tři dny horečky přes 39°C, kašel, bolest hlavy, rýma, celková únava. Po přeléčení ATB a erdomedem potíže vymyzely, ale kašlu pořád stejně a občas vykašlávám hleny už skoro 3 týdny. Lékařka už mi nic nenapsala, pouze mám užívat kapky Kaloba. Je normální že se kašle nemůžu tak dlouho zbavit a nebo mám znovu vyhledat lékaře? Bohužel je v současné době návštěva praktického lékaře kvůli studiu v 300 km vzdáleném městě komplikovanější, proto se ptám jestli je to nutné, nebo byste mi doporučil co nakoupit v lékárně. Užívám teď kapky Kaloba, dithiaden; režim mám jinak normální, kvůli zápočtům musím i chodit plavat, snažím se pouze jíst hodně vitamínů. Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, kašel je vyvolán drážděním v dýchacích cestách, nejčastěji zánětem sliznice. Jde o reflexní reakci, jejíž účelem je vypudit z dýchacích cest sekret nebo cizí tělesa. Nutkání ke kašli může ovšem přetrvávat i po odeznění zánětu a někdy se stává návykovým. Bez bližšího vyšetření nelze říct, zda u Vás je dráždění ke kašli způsobeno ještě přetrvávajícími zánětlivými změnami. Pokud vykašláváte dosti hlenů, svědčilo by to spíše pro zánět. Bylo by tudíž vodné podrobit se bližšímu vyšetření u lékaře včetně rentgenu plic a bakteriologického vyšetření sputa (vykašlaného "hlenu"). Jestli se kašel zhoršuje pobytem v chladu, plaváním, kouřením, suchým prostředím, je vhodné tyto vlivy vyloučit, nebo omezit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 11.01.2011 12:39:31

cysta v dutině nosní

Dotaz:
V jedné dutině nosní mi byla nalezena cysta a v druhé patolog. útvar s naznačenými septy. Nevím, co to je. Byla mi doporučena operace, mám obavy, zda do toho jít. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Vavrušová, nevím, jaké máte potíže, které Vás vedly k vyšetření, zřejmě na ORL. Pokud nějaké potíže máte, popsaný nález je možnou příčinou. Doporučuji respektovat navrhovaný léčebný postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.01.2011 22:08:57

Krk

Dotaz:
Dobry Den , jsem zacinajici herec a ja hlas potrebuji mam za sebou 2X afty v krku a 3X anginu za pul roku na vse mi bylo doporuceno Bioparox. Muze se mi neco stat citim jako bych mel hlas jinej da se mu nejak pomoct ted se mi to vratilo sipam a mam hroznou rymu kdyz mam hlen na hlasivkam a mluvim muze se mi neco stat t nejaky sval natahnou nebu pretrhnout ?? dekuji

Odpověď:
Vážený pane Jaroslave, popis Vašich potíží není jednoznačný. Doporučuji Vám jaklo pěveckému adeptovi navštívit foniatrickou ambulancí. S pozdravem A K.

Vloženo: 10.01.2011 21:17:49

stále hleny

Dotaz:
(Dobrý den ,mám syna 17 let začátkem listopadu prodělal zánět dutin přeléčen ATB cítil se zcela zdráv tak šel na trenik(hokej) a po 20 minutách začal kašlat k tomu se přidala slabá rýma , 14 dní je v klidu a stále se mu tvoří hleny (rano i zelené)které stékají po zadní straně nosohltanu. Včera posilovna a opět kašel .na orl dostal Rhinocort Aqua ,Aerius ,ale žádné zlepšení .,výtěry a RTG dutin negativní,děkuji za každou radu Dobrý den ,mám syna 17 let začátkem listopadu prodělal zánět dutin přeléčen ATB cítil se zcela zdráv tak šel na trenik(hokej) a po 20 minutách začal kašlat k tomu se přidala slabá rýma , 14 dní je v klidu a stále se mu tvoří hleny (rano i zelené)které stékají po zadní straně nosohltanu. Včera posilovna a opět kašel .na orl dostal Rhinocort Aqua ,Aerius ,ale žádné zlepšení .,výtěry a RTG dutin negativní,děkuji za každou radu) Dobrý den tenhle dotaz jsem sem zaslala začátkem prosince .Syn byl celý prosinec bez zátěže,crp, krevní obraz , sedimetace i spirometrie v pořádku,ale hleny má stále .V neděli šel na tenis a po 15ti min zahlenění a kašel,když je v klidu tak jen odkašle .je nějaká rada ,nebo jak postupovat děkuji

Odpověď:
Vážená paní Leono, je pravděpodobné, že Váš syn je přecitlivělý na chladné a vlhké prostředí a pak není žádné jiné řešení, než sa takovému prostředí vyhýbat. Jeho konstitüci je nutno respektovat a pokud určité činnosti v jistém prostředí nesnáší, je nutno tuto skuečnost respekovat. Samozřejmě je v hodné absolvovat veškerá vyšetření pro zjištění příčiny. Zjistí-li se, lze léčebně zasáhnout. S pozdravem A. K.

Vloženo: 10.01.2011 21:05:24

žádanka

Dotaz:
Děkuju za odpověď. Obvodní lékařka na mé problémy nereflektuje. Mám stále obavy. Je možné se objednat na ORL i bez doporučení obvodní? Mám strach, aby mě z tama nevyhodili a ještě se mi vysmáli

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, neshledávám důvod, proč by Vás na ORL ambulanci nepřijali i bez doporučení obvodní lékařky a tak, proč by se Vám měli vysmát. Zajděte laskavě na ORL osobně a požádejte o vyšetření, jelikož Vás obvodní nechce doporučit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.01.2011 21:02:56

Angíny

Dotaz:
Dobrý den už od roku 2009 trpím na častou bolest krku, dá se říct, že přecházím angíny nebo záněty mandlí.. O prázdninách roku 2010 jsem byla na vyšetření na krčním, poté co se mi jako příznka hnisavé angíny objevily hnisavé vřídky na nohou... Angínu se povedlo vyléčit, ale opět se mi do dvou měsíců vrátila.. A jednu z mandlí mám neustále zvětšenou a občas mě tbolí při polykání.. Je to normální a nebo není, že mám angíny skoro, co dva měsíce..Poradte mi co se s tím dá dělat

Odpověď:
Vážená tazatelko Veroniko, je velice důležité, zda-li se u Vás jedná o skutečné anginy (tj. akutní záněty mandlí patrových) anebo o bolesti v krku jinéhom původu. Je proto nutné při potížích navštívit ORL lékaře, aby spolehlivě určil, jaká je příčina bolestí v krku a také provedl potřebná laboratorní vyšetření krve a výtěru z krku. Podle výsledků pak může doporučit vhodný léčebný a preventivní postup. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.01.2011 16:59:45

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205