Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


čirá tekutina

Dotaz:
Dobrý den Už tři dny mi z pravé nosní dírky občas po předklonu nekontrolovatelně vykápne pár kapek čiré nebo jantarové tekutiny. Neutrpěl jsem žádný úraz hlavy. Netrpím žádnými bolestmi hlavy a nemám rýmu.

Odpověď:
Vážený pane Němečku, čirá tekutina z nosu bez známek rýmy při předklonu může být nevinnou záležitostí, může ale také znamenat závažný jev. Bylo by proto vhodné navštívit odborného ORL lékaře a současně mu přinést vzorek vytékající kapaliny na bližší vyšetření. Chemické složení tekutiny může prokázat, zda se jedná např. o vodu z čelistní dutiny po koupání nebo o obsah z prasklé cysty (příznivé zjištění), anebo o mozkomíšní mok. Pokud by šlo o mozkomíšní mok, hrozí nebezpečí infekce do nitrolebí se závažnými následky a byla by nutná urgentní léčba.. S pozdravem A. K.

Vloženo: 14.03.2011 11:59:19

opakovaný stafylokok

Dotaz:
Dobrý den, v půli ledna mi byl při zánětu vedlejších nosních dutin diagnostikován stafylokok, který byl následně zaléčen antibiotiky. Po kontrolním výtěru jsem byla zdravá a bez této bakterie. Nyní mi byla diagnoza stafylokok sdělena znovu, tentokrát v krku (nyní léčeno Cotrimoxazolem). Již v předchozích letech se u mě objevoval. Nikdo z mého okolí na tuto bakterii netrpí. Ráda bych se tedy zeptala, zda je možné, že jsem přenašečem této bakterie, ve smyslu, že ve mně běžně stafylokok přežívá a tuto zimu se mi rozhodl dělat problémy nebo čím by toto mohlo být zapříčiněno. Popřípadě, dá-li se se stafylokokem nějak bojovat, aby se tyto problémy stále neopakovaly a já stále nebrala antibiotika. Velmi děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko Aleno, v ústech, v nosu, v hltanu i naprosto zdravého člověka existují miliardy bakterií různých druhů, které žijí v určitém vzájemném komplexním souladu a současně v napětí. Převaha určitého druhu resp. nový agresivní a virulentní druh může způsobit onemocnění s příznaky zánětu.. Nepíšete, jaké máte potíže a příznaky, pouze, že jste měla zánět dutin. Rozhodujcí jsou vždy příznaky onemocnění a ne bakteriologický nález. Mikrobiologické vyšetření výtěru z krku, úst, nosu, dutin, z kůže, z vaginy, konečníku atd. prokáže vždy určité bakterie, které ale nemusí znamenat onemocněníí. Příčinou onemocnění není jednoznačně určitý druh bakterií, resp. přemnožení určitého druhu bakterií, které za normálních okolností žijí v napjaté rovnováze s ostatními a jsou tudíž neškodné, ale selhání obranného systému. Léčba včetně antibiotik je zaměřená vždy proti onemocnění a ne proti kultivačně zjištěnému druhu baktérií. Stafylokok není diagnóza a nemáte-li potíže, nemějte starosti s tím, jaké miliardy bakterií žijí ve Vašem těle. Podrobnosti Vašeho stavu jistě nejlépe vysvětlí Váš ošetřující lékař. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.03.2011 16:01:39

ztráta čichu

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Před osmi lety jsem při silné chřipce přišla o čich a chuť (rozeznám základní 4 chutě, necítím vůbec nic). Navštívila jsem lékaře ORL, neurologa a následně i mnoho alternativních léčitelů. Před 3 lety jsem to už vzdala, ale přece je mi to líto - život není tak barevný. Poraďte, kam se obrátit pro pomoc. Děkuji IT

Odpověď:
Vážená paní Tučková, ztráta čichu po chřipce není zvláštností a chřipka je nejčastější příčinou ztráty čichu u člověka. Léčba je svízelná a mnohdy málo úspěšná. Úpravu čichu, někdy alespoň částečnou, lze očekávat do dvou let po ztrátě. Později je to vyloučeno. Plně chápu, že anosmie (ztráta čichu) je velice nepříjemná, ale bylo by neseriózní Vám cokoliv slíbit. Nezbývá, než tento stav akceptovat a počítat s tím, že čich nejen oslabuje požitek z jídla, ale chybí i jako varovný signál, když se něco pálí, když je něco zkažené a páchne a také, když např. uniká v bytě plyn. Je mi líto, že Vám nic jiného nemohu sdělit. S pozdarvem A. K.

Vloženo: 28.02.2011 22:57:48

cepy na mandlich

Dotaz:
Dobry den.jsem s dcerou 2 mesicev Kanade.Od Vanoc( 2 mesice )ma opakovanou zlutou rymu.Velike mnozstvi.Pred 3 tydny zacal akutni zanet spojivek .U detskeho doktora dostala mastickuFucithalmic.Brano 10 dnu bez velikeho zlepseni.Po 4 dnech od navstevy u doktora a nasazeni ocni masti jsem ji po domluve s nasim detskym doktorem nasadila Augmentin duo na 10 dnu.Oci trochu zlepseni.Ryma ustoupila,zacala bila a ucpany nos.Dalsi navsteva u doktora ,dostala do oci Garasone.Trochu zlepseni ,ale stale po ranu v koutku hnis.Oci zacal palit a skrabat.Vcera jsem se ji podivala na mandle a jsou plne cepu.Opravdu velice moc.Pred tim jsem se nekoukala,na krk si nestezovala.Pred tydnem jsme ukoncily Augmentin a ten den jsme byly u te pani doktorky.Koukala se do krku,ale nic nerikala.Za cele 2 mesice dceru nebolelo v krk(nema ho cerveny).Chtela jsem se zeptat,co mohou cepy znamenat na ORL se nam nepodarilo z nasim pojistenim dostat a jsem dosti zoufala.Toto antib. bylo jeji prvni. Moc Vam dekuji za radu.Potrebovala bych vedet,co mam vyzadovat a jak postupovat.Jana

Odpověď:
Vážená paní Navrátilová, nevím, čemu přesně říkateˇ"čepy na mandlích", protože skutečné čepy jsou v mandlích (v jejich kryptách) a pokud lze z nich něco zahlédnout, tak jen povrchní malou část. Vy máte zřejmě na mysli povlaky nebo povláčky na mandlích. Ty ale nemusí znamenat vůbec žádnou nemoc, pokud mandle nějsou zaníceny a také nejsou doprovázeny bolestmi, škrabáním v krku, zvýšenými teplotami a další příznaky angíny. Takové "nevinné" povlaky se mohou vytvořit z povrchních vrstev sliznice v dutině ústní a v hltanu, dosti čast při jiném onemocnění nebo po aplikaci antibiotik. V průběhu dnů pak spontánně vymizí. Nelze ovšem vyloučit jiné příčiny vzniku povlaků. Také nutno posouditt, zda jsou omezeny na mandle, nebo je překračují i do okolí nebo na jiná místa hltanu či dutiny ústní. Bylo by proto nejlépe, kdyby se do krku podíval odborný resp. informovaný lékař a posoudil, oč jde. Je-li ovšem dcerka bez jakýchkoliv potíží, raději ji hltan sama neprohlížejte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.02.2011 02:35:44

vysvětlení

Dotaz:
pane doktore,nezlobte se ještě bych se chtěl zeptat,co to znamená v té zprávě to v.s. t je velice podezřelé?takto zní celá zpráva:vlevo za kývačem hmatné v.s. 2 uzlinky volně pohyblivé.Děkuji a nezlobte se

Odpověď:
v.s. je zkratka latinského verisimile (=pravděpodobně) A. K.

Vloženo: 24.02.2011 17:19:02

Re: nosní dutiny

Dotaz:
Dobrý den, dneska jsem byla u lékaře na ORL, jelikož mám ucpanou levou část nosu. Pan doktor mi předepsal léky s tím, že kdyby se to zhoršilo nasadí ATB, či event. punkci. Bolí mne levá strana obličeje a postupuje to nahoru s tím, že mne začal bolet i zub nemůžu na té straně kousat, je možné, že to mám od toho? Zubař mne na kontrolu nevezme jelikož mám rýmu. Děkuji za informaci. S pozdravem Bc. Michaela Hiánková

Odpověď:
Vážená tazatelko Hiánková, podle udávaných příznaků jde o zánět přínosních dutin vlevo, nejpravděpodobněji o zánět čelistní dutiny. Bylo by zapotřebí provést rentgenové vyšetření, které by zánět mohlo potvrdit. Zubní vyšetření by bylo vhodné, protože někdy zánět čelistní dutiny může být zubního původu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.02.2011 10:54:07

karcinom čelních dutin a nosu

Dotaz:
Dobrý den, pane profesore, manžel 46 let ma karcinom čelních dutin, zprava, kterou vím od pátku, momentalne je hospitalizovan v nemocnici UH Hradiště na oddělení ušní , nosní krční u promaře Popeláře, zatím nebyly nalezeny žádne metastázy na ledvinách, plicích a močovém měchýří, v pátek ma ještě poslední vyšštření. Včera nam Mudr. Popelář oznámil, že ve středu 2.3. se ma dostavit do nemocnice sv. Anny vBrně, kde se ma rozhodnout o operaci a další lečbě.Moc prosím o Váš názor na léčbu, karcinom je rozsáhly -čichové sklípky, kořen nosu, nador tlačí na oko, manzel ma oko opuchnuté. Pracuji jako magistra v lékarně a moc prosím o Vás nazor. Borýsková

Odpověď:
Vážená paní Mgr. Borýsková, Vaše otázky spolehlivě a nejlépe zodpoví kolegové na ORL klinice v nemocnici u sv. Anny v Brně. Oni budou znát podrobný nález a budou mít k dispozici veškerou dokumentaci o onemocnění i celkovém zdravotním stavu Vašeho pana manžele. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.02.2011 08:45:56

vysvětlení

Dotaz:
Dobrý den pane profesore,prosím chtěl bych se vás zeptat,co mohu udělat sám,abych pomohl té uzlině,aby se zmenšila,nějaké zábali krku,nebo studený kapesník a teplou plínu na to,prosím poradte mi děkuju

Odpověď:
Vážený tazateli, sám nemůžete dělat nic. Snažte se uzlinu zapomenout. S pozdravem A. K

Vloženo: 24.02.2011 08:17:07

vysvětlení

Dotaz:
pane profesore,nezlobte se ještě bych chtěl vědět co to znamená ta:lehce zvýrazněná kora?když je te kora nějak zvýrazněná,tak to znamená že je to špatné? a je hned poznat jestli je ta uzlina nádorová,nebo až se ještě zvětší tak potom je to až poznat?nezlobte se prosím vás na mě.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, uzlina je lymfatická tkáň obalená na povrchu blankou. Ta se při ultrazvukovém vyšetření zvýrazní. Nejde o nic nenormálního. S pozdravem A. K:

Vloženo: 23.02.2011 09:27:35

vysvětlení

Dotaz:
Děkuji vám velice moc za odpověď.Jen jetě bych chtěl dodat,jsem astmatik a v říjnu minulého roku,jsem prodělal angínu.Aještě je tato uzlina podle popisu normální?jen že je zvětšená?a nejní nádorová,nebo se nemůže stát? a H.L. by lékaři poznaly?nezlobte se a děkuji vám.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, moc Vám doporučuji příliš se své zvětšené uzlině nevěnovat. Pokud by se měla zjistit skutečná příčina zvětšení, bylo by zapotřebí provést histologické (drobnohledné, mikroskopické) vyšetření buď vlastní tkáně po vyjmutí uzliny anebo odebráním vzorku punkcí (napíchnutím). To považuji nyní za nezdůvodněné. Vyčkejte, prosím, kontrolu za dva měsíce a zbytečně se neznepkojujte. S pozdravem A. K.

Vloženo: 23.02.2011 07:10:13

vysvětlení

Dotaz:
dobrý den pane profesore,potřebuji od vás radu a vysvětlení.V listopadu,jsem si za levým kývačem na krku našel uzlinu,šel jsem stím 2x na ORL a paní doktorka pohmatem vyšetřila krk a řekla,že je vše v pořádku.Uzlina tam je pořád tak jsem zašel na ORL do nemocnice.Tam mě paní doktorka prohmatala krk a řekla že tam mám uzlinku a že se udělá ultrazvuk.Toto mi napsala do zprávy na ultrazvuk:Zevně:vlevo za kývačem hmatné v.s. 2 uzlinky ,volně pohyblivé.Na ultrazvuku mi do zprávy napsali toto:Vlevo za kývačem v podkoží je LU 13 mm.,s lehce akcentovanou korou,bez hyperemie.Res:lymphadenopatie,vhodná kontrola sledovat.Kontrola za 2 měsíce.A ještě mi přiložili fotky ultrazvuku té uzliny abych je dal na ORL.Na ORL mi nic nějak neřekli.Chci se vás zeptat,co toto znamené ten výsledek jestli je uzlina v pořádku,nebo ne,jestli nejní nějak podezřelá,nebo jestli se může změnit v nádorovou uzlinu prostě co na tento výsledek říkáte vy?Ještě mě zajímá co znamená to:s lehce akcentovanou korou,bez hyperemie.A nevíte proč mě chtějí sledovat a další kontrola?něco se děje?mohu být v klidu?nejní to H.Lymfom?Mám veliký strach nezlobte se jsem ještě mladý kluk.Děkuji vám

Odpověď:
Vážený pane Josefe, hmatné uzliny na krku, před i za kývačem, jsou velice častým jevem a většinou neznamenají nic zvláštního. Lymfatická uzlina se zvětší při zánětu v příslušné její spádové oblasti (krk, kůže hlavy, zevní ucho) a někdy takové zvětšení přetrvává delší dobu nebo zůstane trvale. Nález, který popisujete, Vás nemusí znepokojovat. Akcentovaná znamená zdůrazněna, bez hyperemie znamená bez překrvení, tedy nic, co by mělo budit obavy. Kontrola za dva měsíce je vhodná proto, aby se srovnala velikost uzliny, případně výskyt dalších uzlin. Toto je rutinní doporučení, pokud není příčina zvětšené uzliny jasná (např. zánětlivý nežit ve vlasaté části hlavy či jiný prodělaný zánětlivý proces v oblasti krku či hlavy). Pokud se uzlina nezvětší a nevyskytnou se jiné zvětšené uzliny na těle, nebudou další kontroly nutné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 22.02.2011 17:57:24

Zalehlé uši

Dotaz:
Dobrý den! Před měsícem jsem měla týden zalehlé 1 ucho + půlku hlavy, lékař ucho propláchl a dal antibiotika- kapky na zánět zvukovodu. Pomohlo to. Dnes po měsíci mám zalehlé obě uši, jak kdyby propojeně, hlava je dobrá. Střídavě mi odlehne, zejména v noci, když ležím a nehýbu se. Hlasy tak vnímám jakoby z dálky a je to dosti nepříjemné. Co s tím, nevíte o co jde? (V ranném dětství mi byly obě uši operovány pro časté záněty vnitřního ucha?) Děkuji za radu.

Odpověď:
Vážená paní Jano, pokud máte pocit zalehlých uší, je nutno především zjistit, zda jsou skutečně zalehlé (např. mazem) , anebo jsou zvukovody volné a zalehlost je způsobená něčím jiným (např. podtlakem ve středouší). Je proto vhodné navštívit ORL amulanci, kde se příčina vyjasní a zařídí potřebné. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.02.2011 18:08:47

Bolest v uchu

Dotaz:
Dobrý den,mám již skoro rok bolesti ve vnitřku pravého ucha a rozšiřují se na horní čelist a za ucho.U lékaře jsem byla,ale dal mi jen kapky,kterými jsem si měla potírat boltec což bylo naprosto nepostačující,protože mě to bolí kdesi uvnitř.Podle vyšetření mám nějakou jinou hodnotu v pravém bubínku,ale tím to skončilo.Může to být nějaké onemocnění,které nepoznal?Bolest přece musí mít nějakou příčinu,zvláště tak dlouhodobá.Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Neduchalová, pokud důkladné ORL vyšetření neukázalo žádný patologický nález, lze uvažovat o bolesti způsobené z krční páteře. Doporučuji proto neurologické vyšetření. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.02.2011 10:01:53

Hučení v uchu

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - často mi přerušovaně hučí v uchu. Mazová zátka není. Sluch dobrý. Může být souvislost se zubním ošetřením? Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Evo, hučení v uších může mít celou řadu příčin. Souvislost se zubním ošetřením je málo pravděpodobná, i když ji nelze úplně vyloučit, protože při vrtání zubu může hluk dosáhnout nadměrné intenzity. Každopádně je nutné podrobnější ORL vyšetření, přesnější určení tinnitu a provedení dalších audiometrických (sluchu se týkajících) vyšetření. Účinněji lze léčebně zasáhnout až po zjištění příčiny. S pozdravem A. K.

Vloženo: 18.02.2011 10:30:32

Cévky v nose

Dotaz:
Dobrý den, jsem v 17. týdnu těhotenství a jsem neštastná. Neustále smrkám krev, nos mám tak napuchlý, že mi přijde, jako bych dostala pěstí. Včera jsem byla na pohotovosti ORL, byly mi poleptány cévky, nevím, jak to nazvat odborně. Ovšem dnes opět smrkám krev. Začínám se bát, že by to mohlo být něco vážnějšího. Co mi pomůže? Nosu už se nemohu ani dotknout, jak je zevnitř nateklý. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Lucie, opakované krvácení z nosu je většinou způsobeno prasknutím cévky na nosní přepážce a také léčba je zpravidla jednoduchá. Spočívá v poleptání rozšířených cév. Nutno ovšem přesně určit, z kterého místa krvácení pochází. Je také zapotřebí provést celkové vyšetření včetně kontroly krevního tlaku, krvácivosti a krevní srážlivosti. Pokud budou výsledky dalších vyšetření v rámci normy, Váš problém vyřeší na ORL S pozdravem A. K.

Vloženo: 17.02.2011 10:16:38

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205