Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


bublání oka při smrkání

Dotaz:
dobrý den asi před čtyřmi dny se mi uvolnil oční kanálek a když smrkám "oko mi bublá". prohledával jsem tuto poradnu a nalezl jsem podobný dotaz. Tazateli bylo doporučeno smrkat opatrněji to ale můj problém neřeší neboť kanálek je natolik volný že i když normálně dýchám cítím v oku průvan.(což mě přivádí k šílenství).

Odpověď:
Vážený pane Radime, to, že máte volný slzní kanálek, Vás skutečně nemusí "přivádět k šílenství" a také Vás to neoprávňuje k nezdvořilosti. Kanálkem odtékají slzy z povrchu oka do nosa, při jeho ucpání vytékají z oka ven. Při násilném smrkání může tlačený vzduch proniknout kanálkem zpětbně do ústí ve vnitřním koutku oka. Smrkat je nutno bez ucpání nosa a bez přílišného úsilí. Situace se spontánně upraví. S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.03.2011 20:48:18

Perforace bubinku + zanet

Dotaz:
Dobry den, po traumaticke perforaci bubinku (potapeni) jsem dostal zanet a jsem lecen tabletami Ciplox a kapkami CILOXAN....Po tydennim leceni jsem si vsiml v pribalovem letaku, ze se pripravek nesmi vkapavat do ucha, je li perforovan bubinek. Muzete mi rici prosim, jak hrozi rizika pri podavani ciloxanu do perforovaneho ucha? Dekuji Jan Libansky

Odpověď:
Vážený pane Líbanský, žádné nebezpečí nehrozí, protože účinná látka v obou přípravcích (Ciprox, Ciloxan), tj. antibiotikum ciprofloxacin je tatáž a je zaměřena na mikrobiální zánět ve středním uchu. Zákaz kapek do zvukovodu při perforovaném bubínku platí tehdy, je-li středouší klidné (např. při zánětu zevního zvukovodu). Po vyléčení zánětu bude nutno sledovat, zda se perforace uzavře spontánně při zachovávání preventivních opatření (chránit ucho před vniknutím vody a nečistot, pozor při smrkání). Nedojde-li k uzavření ani k uzavírání perforace v průběhu 6-8 měsíců, bude nutné zvažovat chirurgický uzávěr (tzv, myringoplastika). S pozdravem A. K.

Vloženo: 31.03.2011 10:27:22

KRK

Dotaz:
Ještě bych se chtěla zeptat,musím mít doporučení o obvodního lékáře nebo mohu jít sama bez obědnání?moc děkuji

Odpověď:
Vše záleží na místních pravidlech. Nic Vám nebrání v tom, abyste se na některém ORL informovala přímo. A. K.

Vloženo: 29.03.2011 17:33:12

KRK

Dotaz:
Myslíte,že je to něco vážného?děkuji

Odpověď:
Nemohu, než opakovat to, co jsem Vám už odpověděl. A. K.

Vloženo: 29.03.2011 17:02:33

KRK

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně krku jsou to asi 3 tydny co mě začala bolet krční pateř bolel mě celej krk ,bolest páteře ustála ale mám nateklou pravou část krku(už delší dobu těď i bolí) a cítím jakobych měla v krku knedlík a nejde to spolknout,říkala jsem si zda to nemůže být štítná žláza ale výsledky z krve jsou dobrý.Co to může být?

Odpověď:
Vážená tazaleko Vendulo, to, co popisujete s největší pravděpodobností není zvěšená štítná žláza. Doporučuji vyšetření na ORL ambulanci. S pozdravem A. K.

Vloženo: 29.03.2011 12:42:18

Hmatatelné uzliny

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, jsem poměrně šíthlé postavy a trpým hypochodnrickým strachem z hmatatelných uzlin (navštěvuji psychiatra, užívám 5 mg Elicea). Neustále je mám tendenci kontrolovat, jestli nedošlo k nějaké změně nebo k něčemu novému. V červenci loňského roku jsem začal navštěvovat svou obvodní lékařku s uzlinkou na pravé straně krku vel. do 0,5 cm, několikrát mi byl dělán krevní rozbor a vše bylo v pořádku. V říjnu loňského roku jsem si nahmatal uzlinku téže velikosti zrhuba na kývači na levé straně (ne více jak 5 mm), byl jsem na ORL a ujištěn panem doktorem, že je to v pořádku, navíc, když jsem měl tehdy před 2 týdny v pořádku krevní rozbor, sedimentaci atp. Uzlinky mám po té době stále stejně hmatatelné i velikost beze změn řekl bych. Myslíte prosím, že se jimi mám ještě zabývat (vyžádat si sono či další vyšetření)? Zdravotně se cítím výborně, chřipku ani virózy jsem neměl, ani nepamatuji. Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Jirko, sám udáváte, že jste hypochondr a navštěvujete psychiatra. Byl jste opakovaně vyšetřen různým lékařem a bylo konstatováno, že nemáte mít obavy z lymfatických uzlin, které si zbytečně vyhledáváte. Doporučuji Vám věřit lékařům, mají pravdu. Přestaňte si uzliny kontrolovat a hlavně důvěřujte lékařům včetně psychiatra. Věnujte se něčeme užitečnějšímu než sebesledování. S pozdravem A. K.

Vloženo: 28.03.2011 18:07:06

Vysoké ASLO a vytržení mandlí

Dotaz:
Dobrý den, vloni jsem prodělala 2 angíny za sebou (prý angíny, ale žádné testy mi praktický lékař nedělal), měla jsem na uzlinách čepy, ale horečky žádné. Druhá angína byla úplně bez příznaků, až na čepy na mandlích. Byla jsem nemocná měsíc a brala jsem dvoje antibiotika. Poté u mě přetrvávaly zvýšené teploty další asi 3 měsíce. Tento rok v listopadu jsem onemocněla nějakým akutním zánětem v krku, opět s čepy na mandlích a bez jiných příznaků a opět na měsíc. Na ORL mě přeléčili antibiotiky. Od té doby u mě přetrvávají zvýšené tepoloty (je to již 5 měsíců), mám stále hmatatelné uzliny po stranách krku a vzadu na hlavě, které občas bolí (dělali mi ultrazvuk - prý jen pár malých reaktivních). Byla jsem i na imunologii, kde mi zjistili lehce zvýšenou sedimentaci a tyto zvýšené hodnoty: EBV VCA IgG: 321 (EBV VCA IgM negativní), EBV EBNA IgG: 600 a ASLO: 320. Imunoložka si myslí, že mám chronický zánět krčních mandlí a že by bylo lepší je vytrhnout. Mám žádanku na další stěry na ORL (které mi dělali ale již dříve a byly v pořádku). Chtěla jsem se zeptat, jestli máte podobný názor jako imunoložka a jestli to nemůže nějak souviset s mononukleozou, o které vůbec nevím, že bych měla. Omlouvám se za tak podrobný popis, ale nechtěla jsem něco opomenout. Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
Vážená tazatelko Lindo, zvýšené hodnoty ASLO včetně ostatních laboratorních výsledků a Vaše chronické krční potížeznaky jsou dostatečnou indikací k vyjmutí (ne vytržení!) patrových mandl.í Máte-lipochybnosti, navštivte zkušeného ORL odborníka, ke kterému máte důvěru. S pozdravem A. K.

Vloženo: 25.03.2011 10:48:59

Luivac a očkování proti žloutence typu A

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor: Syn i dcera užívají 10 dní Luivac a včera jsem s nimi byla na druhé očkování proti žloutence typu A. Zapoměla jsem se sestřičce říct, že děti užívají Luivac. Nevadí, že jsem je zároveň s Luivacem nechala také naočkovat? A ještě jeden dotaz se týká syna, kterému jsem dnes dala 5 ml Nurofeu z důvodu bolesti zubu, nesníží se tím účinek očkování? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď:
Vážená tazatelko Libo, jsem otorinolaryngolog a proto nemohu Váš dotaz zodpovědět s naprostou jistotou. Pokud Vaše děti nemají vážnější poruchu imunity (imunodeficience), nemělo by dojít při současné aplikaci Luivacu a očkování proti žloutence k vážnější interakci. Každopádně ale doporučuji konzultovat dětského lékaře nebo imunologa. S pozdravem A. K.

Vloženo: 24.03.2011 21:06:03

čepy

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat, pokud se partnerovi tvoří čepy na mandlích, je možnost přenosu při líbání či jiných praktikách na partnerku? Obzvlášť je-li náchylnější na streptokoky a stafilokoky.

Odpověď:
Vážená tazatelko Pavlo, čepy v mandlích jsou normálním jevem, který souvisí se strukturou a funkcí mandlí patrových. Nelze předpokládat, že právě čepy by byly příčinou přenosu infekce na jinou osobu. V ústní dutině i zdravého člověka žijí miliardy různých mikrobů, které při líbání a jiných praktikách se mohou vzájemně míchat a také přenášet na partnera. S pozdravem A. K.

Vloženo: 22.03.2011 22:07:30

vpáčené ušní bubínky

Dotaz:
Dobrý den, synovi po zánětu uší diagnostikoval ORL lékař alergii. Dostal Flonidan do vybrání, teď má jít na kontrolu. Lékař upravit podtlak tak, že se do ušního bubínku vpraví minitrubičky, které vyrovnávají tlak. Zdůvodnil to tím, že by syn mohl ohluchnout, protože tenká memrána a jemné kůstky za bubínkem postupně uhnijí, až přestanou fungovat. Jak se tento zákrok provádía jak dlouho? Jak je bolestivý. Ustanou navždy obtíže? Jaká jsou rizika? Je tento zákrok nutný nebo je možné postupovat jinak. Operace mi připadá hrozná a nevěřím jí. Děkuji. Pavlína Sovová

Odpověď:
Vážená paní Sovová, položila jste příliš mnoho otázek a zde není prostor na podrobnou odpovědi. Podtlak ve středouší je způsoben zhoršenou funkcí sluchových (Eustachových) trubic. Nejčastější příčinoui bývá zvětšená nosohltanová mandle. Pokud synovi tato nebyla odstraněna, měl by to být první krok. Instilace ventilačních trubiček je jedním z možných léčebných postupů. Nozory na jejich použití nejsou jednozančné. Hluchota ani uhnití kůstek synovi nehrozí. Pokud Vašemu ORL lékaři plně nedůvěřujete, doporučuji navštívit jiného. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.03.2011 19:44:32

usazenina v krku

Dotaz:
Zdravím pane doktore. Již delší dobu asi tak 3 a více měsíce sleduji každé ráno usazeninu (nános) hustého hlenu v krku. Je to jako by se mi v krku nalepila slupka z rajčete nebo jablíčka. Musím několikkrát asi tak 10 a vícekrát polykat než se to uvolní a odlepí a mohu to spolknout. Je to jako z nosohltanu, ale že to tak drží ? Někdy se mi podaří zakašlat a to se uvolní. Jsem astmatik beru Diskus Seretide 250, Zenaro 5, Lorista H 50mg, Lanzul 30mg a Rivocor 5. Léky na tlak jsem začala brát v červenci 2010 a Rivocor a Lanzul před měsícem. Můžete poradit co by to mohlo být nebo na koho se obrátit ?

Odpověď:
Vážená tazatelko Gerdo, ulpívající povlak v hltanu po ránu je způsoben zasycháním hlenu na sliznici, což je často způsobeno dýcháním ústy během spánku a přispívá k tomu také nedostatečně vlhký vzduch v místnosti. Léky proti astmatu někdy způsobují, že sekret v dýchacích cestách je hustší, více vazký a rychlejí pak zasychá. Nelze samozřejmě vyloučit i chronický atrofický zánět hltanu a případné jiné spolupůsobící činitele. Je proto vhodné navštívit ORL odborníka. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.03.2011 19:31:14

uzlina

Dotaz:
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat asi před rokem sem si všimla,že mám na krku zvětšenou uzlinu asi před tydnem mě začala bolet krční pateř a jde mi to až do krku ,dnes jsem si krk masírovala a všimla jsem si že se počet uzlinek zvýšil(3) znamená to něco vážného?děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Vendulo, hmatné uzlinky na krku jsou velice běžným jevem a neznamenají většinoiu nic chorobného. Zvětšují se při zánětlivých procesech ve spádové oblasti (dutina ústní, hltan, hrtan, tvář, kůže hlavy) aobvykle přetrvávají i po odezěnní zánětu. Je zřídka bývají oříčiny jiné. Pokud pro zvětšení uzlinek nemáte vysvětlení a jejich počet se zvětšuje, je vhodné navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 21.03.2011 18:50:24

Uvula

Dotaz:
Vážený pán doktor Kollár, je mi cťou požiadať práve Vás o radu ohľadom uvuly, ktorú mám niekedy podstatne dlhšiu ako je u bežného pozemšťana. Je mi to nepríjemné , lebo mávam pocit, že niečo stále prehĺtam, aj keď to tak v skutočnosti nie je. Bol som už dvakrát u ORL lekára, pričom v prvom prípade som budil u lekárky dojem nevídaného zjavu. Dala mi antibiotikum Sumamed - 3 dňový, ktorý uvulu zmenšil, ale len dočasne. Keďže sa úvula po istom čase opäť predĺžila, navštívil som inú lekárku, ktorá vyriešila problém len dočasne a to zase antibiotikom. Dala mi na vedomie, že ak sa opäť uvula niekedy zväčší, bude to riešiť chirurgicky. Pán doktor, keďže som vnuk Vašej Verinky Š., tak ma ochránte pred chirurgom a poraďte mi, prosím. Inak pozdravujeme u Vás doma. Martin

Odpověď:
Milý Martin, prechodné zväčšenie resp. predĺženie uvuly je spuosobené najčastejšie jej opuchom (edémom). Ten muože byť vyvolaný zápaľom, alergiou, alebo podráždením (mechanicky, chemicky, fyzikálne) jedlom, pitím, žuvačkou, výplachmi, cigaretou apod. Ak sa zistí príčina, je dobré sa preventívne tejto príčine vyhýbať. Liečebne je antibiotikum účinné iba pri zápale, ináč je vhodnejšie použiť antialergikum alebo antihistaminikum. Pri častejšom opakovaní je účelné zredukovať jemnú tkáň uvuly kauterizáciu napr. laserom alebo zmrazením (kryoterápia). Chirurgické zmenšenie je potrebné len výnimočne. Opuch uvuly nie je nijako nebezpečný a nemusíš mať zbytočné obavy. S pozdravom a prianím pohody prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 21.03.2011 16:10:00

zvětšená uzlina u dítěte

Dotaz:
Dobrý den, dcera 2,5 roku má už od podzima asi v polovině krku nad ramínkem pohyblivou uzlinku o velikosti hrášku. Naše dětská dr. řekla že je to zvětšená uzlinka ale jiné vyšetření nedělala/ani krevní obraz/. Už jednou jako malinká měla uzlinku za ouškem a ta jí za čas zmizela tak jsem to ani teď moc neřešila ale uzlinka tam je stále už 6 měsíců a začíná mě to znepokojovet. Sice se zdá že je stále stejná, nezvětšuje se, malá je taky jinak v pořádku ani není skoro nemocná jen dvakrát za zimu rýmu.ale chtěla bych vědět jestli přece jen nemám trvat na nějakém vyšetření nebo na návštěvě ORL. Předem děkuji za Váš názor a přeji hezký den Radka

Odpověď:
Vážená paní Nová, hmatné uzlinky na krku u dětí jsou naprosto běžným jevem. Objeví se při nebo po zánětu v příslušné spádové lymfatické oblasti (dutina ústní, hltan, hrtan, kůže hlavy, tváře), jen zřídka je příčina jiná. Zvětšení někdy přetrvává i dlouho po odeznělém zánětu, výjimečně je trvalé. Je-li uzlinka u Vaší dcerky 6 měsíců stejná, nemůže jít o žádný aktivní proces. Možná zbytečně dcerku sama vyšetřujete. Zbytečně se znepokojujete. Dětská lékařka postupovala správně, denně jí rukama projde jistě řada dětí se zvětšenými uzlinkami na krku. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.03.2011 16:26:17

povlak na jazyku

Dotaz:
Dobrý den, mému synovi je dva a půl roku a již dva dny má na zadní části jazyka nažloutlý povlak. Nevím co si mám o tom myslet, prosím tedy o Vaše vyjádření jestli to neznačí nějakou nemoc.Syn žádné léky neužívá a žádná nemoc ho netrápí jen ekzém, děkuji Lucie

Odpověď:
Vážená paní Krajcarová, nechápu, proč vyšetřujete svému synkovi zadní část jazyka. Je to pro něj nepříjemné a Vám jakýkoliv nález stejně nic neřekne. Má-li synek nějaké potíže, navštivte laskavě dětského lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 15.03.2011 15:00:52

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205