Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Chrápání

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, mé chrápání již odehnalo i mého muže z ložnice. Chrapu tak moc, že mě slyší i mamka, která bydlí pod náma. Když spím někde v rodině, tak se bojí, že se udusím, neboť chrapot je prý doslova "hrozný". Jsem obézní 120kg. Ráno mívám usazeniny nějakého divného nánosu v krku až na rtech jako by zasušená hl. mouka (často mě pálí žáhá jestli to není tím). Prosím dá se s tím něco dělat, já vůbec nemohu nikde vyjet do společnosti, kde je třeba přespat. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Gerdo, příčiny chrápání jsou různé. Je proto vhodné podrobnější vyšetření nejprve na ORL a pak podle výsledku pravděpodobně na odborném oddělení pro spánkové poruchy. Když se zjistí přesná příčina, je možné chrápání úspěšně léčit. S pozdravem A. K.

Vloženo: 12.05.2011 13:16:47

Akutrauma

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Krátce po Silvestru jsem utrpěl akutrauma (výbuch petardy v mé blízkosti)..Mám lehce poškozený sluch v oblasti 4000Hz s poklesem na 30dB.Také k tomu přidružený tinnitus.A mám jakési pocity nestability v prostoru může to s tím souviset?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený tazateli Davide, postižení sluchu po jednorázové zátěži nadměrným hlukem zanechává často trvalé následky včetně tinnitu s frekvencí blízké oblasti maximálního postižení. Jestliže poškození trvá od Silvestra, nelze očekávat úpravu. Pro budoucnost je důležité počítat s tím, že Váš sluchový orgán je citlivější na škodliviny (hluk, ototoxické léky, některé infekční nemoci) a proto je nutné se takovým škodlivinám vyhýbat. Poškození rovnovážného ústrojí může akutrauma doprovázet. Je vhodné důkladné vyšetření na odborném otoneurologickém pracovišt. S pozdravem A. K.i

Vloženo: 12.05.2011 12:13:14

Chrápání u dítěte

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Měla bych dotaz ke své 7-leté dcerce. V minulosti jsem u ní měla podezření na zvětšenou nosní mandli (pořád jakoby ucpaný nos,v noci chrápání),tehdy jí byly 4roky,ale vyšetření na ORL bylo v pořádku.V 6letech jsem ji opět nechala vyšetřit s tím,zda není mandle zvětšená a to zejména kvůli nočnímu chrápání,které se nezlepšovalo - dcerka jakmile usne,tak ve spaní otevře pusu a začne chrápat,nebo velmi hlasitě dýchat., chrčet -jakoby měla rýmu, ačkoliv rýmu zrovna nemá. Na ORL opět nic neshledali a odcházela jsem se slovy,"tak ji nechte chrápat" :-) Nechci z toho dělat velký problém,ale připadá mi to opravdu v jejím věku nenormální. Koupili jsme už i zvlhčovač vzduchu,spí na vyvýšeném polštáři a je úplně jedno,zda zrovna leží na zádech,boku či břiše.Jediné co na chvíli pomůže,je stříknutí nosního spreje(např.Olynt), ale to dělám opravdu jen vyjímečně,když se prostě s ní nedá spát. Někde jsem se teď dočetla,že toto může mít souvislost s vadou nosní přepážky,ale nic bližšího jsem k tomu nezjistila. Byla bych Vám velice vděčná,pokud by jste mi poradil,v čem by mohl být problém a jaké vyšetření eventuelně požadovat,nebo i uklidnil,že to opravdu může být normální. Děkuji.

Odpověď:
Vážená paní Markéto, chrápání během spánku u dítěte je nejčastěji způsobeno zvětšenou nosohltanovou mandlí, někdy zvětšenými patrovými mandlemi, jen zřídka je návykové. Nemohu posoudit, zda na ORL byl nosohltan důkladně vyšetřen, protože u dítěte je to většinou obtížné. Doporučuji proto kontrolní vyšetření na dětském ORL pracovišti případně na dětské ORL klinice. S pozdravem A. K.

Vloženo: 09.05.2011 14:02:38

Bolest v konecniku

Dotaz:
Dobry den,chci se zeptat,mam pri vyprazdnovani bolest v konecniku jakoby rezavou a kdyz jdu tezko na velkou tak mam i jasne cervenou krev na toaletnim papire.Take mam jakesi vycnelky z konecniku jakoby vytahanou sliznici ktera je splaskla!Kdyz si zasunu kousek prstu do konecniku tak me tam boli a citim jak kdybych tam mela napjate zily nemuze jit o rakovinu?Dekuji

Odpověď:
Vážená tazatelko Lucie, Váš dotaz mohu zodpovědět jen přibližně, protože mým oborem co by otorinolaryngologa je péče o otvory na jiném konci těla. Podle popisu jde pravděpodobně o tzv. hemoroidy. Doporučuji obrátit se na chirurgickou ambulanci. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.05.2011 10:55:57

projevy cukrovky?

Dotaz:
Má dcera - věk 41 let zjistila, že na alkoholtestru se jí ukazuje alkohol až 0,2. Nejedná se o měření u policie - nevlastní řidičský průkaz. Alkoholtestr však normálně u ostatních funguje. Jelikož byla překvapena, provedla zkoušku již několikrát. Někdy to je v pořádku, občas se jí alkohol objeví i když naprosto alkohol nepožila a ani jídla s alkoholem nejedla . Nemůže se jednat o projev nějaké nemoci např. cukrovka? Je dost silná a cukrovku v rodině máme. Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Jitko, nemohu Vám zodpovědně vysvětlit výsledek měření alkoholtestrem u Vaší dcery. Nevím, jak je měření spolehlivé, co vlastně tester měří (zda eltylalkohol či jiný derivát ve vydechovaném vzduchu) a také, jaké je rozmezí normálních hodnot pro daný aparát. Spolehlivost výsledku by bylo možné hodnotit pouze paralelním vyšetřením hladiny alkoholu v současně odebraném vzorku krve. S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.04.2011 16:48:56

ucho

Dotaz:
Dobrý den,včera jsem od rána pracoval kolem domu sekal trávu atd... a k večeru jsem najednou začal hůř slyšet na levé ucho.Od malyčka jsem trpěl na zaléhání uší,ale to když jsem vzýval,nebo zacpal nos a pšiknul tak to prasklo a slyšel jsem dobře.Toto je jinačí když vzívnu,tak to ucho je normálně prasklé.na pravé ucho slyším lépe jakoby ostřeji naž na to levéje to jakoby bych tam měl nějaký bordel,včera to bylo horší to jsem neslyšel víc,dneska to už trochu povolilo ale pořád to nejní ono pořád lépe slyším na to pravé,ostřeji,na toto slyším tak nějak tupě slyším také dobře naně,ale né tak jak na to pravé a včera mi ještě dělala na to ucho problém hlasitá hudba když sem ztlumil tak jsem hůř chvilku slyšel.Nevíte co by to mohlo být?děkuji

Odpověď:
Vážený pane Milane, zhoršení sluchu může mít mnoho příčin. Nejčastější bývá zalehnutí ucpáním zevního zvukovodu (maz, nečistoty) anebo podtlakem ve středouší (např. po rýmě). Je samozřejmě celá řada dalších možných příčin. Bez náležitého vyšetření (prohlédnutí zvukovodu a bubínku, nosohltanu, ověření sluchové funkce, tlaku ve středoušní dutině) nelze diagnózu určit. Doporučuji tudíž při přetrvávání sluchových potíží navštívit odborného lékaře. S pozdravem A. K. Bwez vyše

Vloženo: 25.04.2011 08:07:39

angína - bez krčních mandlí?

Dotaz:
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby člověk, který nemá krční mandle, dostal angínu nebo spálu nebo spálovou angínu. Dcera má spálu a mně bolí už třetí den velmi v krku, který je zdruřelý a červený, bolí mě i krční uzliny a při polykání v uších, ve kterých mi i někdy zalehne (netrvá to celý den, ale je to nepříjemné), rýmu mám hnisavou. Zatím nepomá ověřené kloktární vodou se solí, coldrex, nosní kapky. Mohla jsem dostat spálovu angínu, přestože nemám krční mandle? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Ivano, člověk bez patrových (krčních) mandlí nemůže mít angínu. Angína je označení pro akutní zánět mandlí patrových. Bolest v krku může mít řadu příčin, z nichž nejčastější je zánět hltanu. S pozdravem A. K.

Vloženo: 20.04.2011 13:27:23

Zánět dutin - je nutná punkce???

Dotaz:
Dobrý den, momentálně mě trápí zánět dutin. Od pátku - tedy 5. den beru ATB Augmentin, k tomu Claritine + spej Avamys + Bendovy kapky. Každý den chodím na kontroly - vkládání tampónů + lehké odsátí hlenu. Včera mi lékař dělal rentgen, podle kterého jsou dutiny zaplněny hnisem. Navrhl pukci, kterou jsem však odmítla s tím, že počkáme, jestli ATB zaberou. V dětství jsem absolvovala několik pukcí a mám na to nehezké vzpomínky. Ca. před 5 lety jsem měla rovněž zánět a zvládlo se do bez punkcí. Můj dotaz je: zda jsou punkce opravdu tak nutné, nebo je to jen urychlení léčby?? Jak dlouho mám dát čas ATB na projevení účinku a zvládnutí většího zánětu - ca. týden - poté je opravdu nutno provést punkci?? Děkuji za odpověď Mirka

Odpověď:
Vážená tazatelko Mirko, pokud návrh ošetřujícícho ORL odborníka nerespektujete, je to Váš problém. Nikdo Vám ovšem nezaručí, že bez výplachů se hnisavý zánět čelistních dutin vyléčí. Neprojeví-li se do týdne při aplikaci antibiotik a příslušné pomocné léčby zřetelné zlepšení, je punkce s výplachem a případným zavedením výplachové trubičky naprosto logická. S pozdravem A. K.

Vloženo: 19.04.2011 15:20:47

boulička na dásni

Dotaz:
Dobrý den,je to asi rok co jsem si nahmatala v ústech dole na vnitřní straně dásně asi tak pod jedničkami malou tvrdou bulku,je pořád stejná,nezvětšuje se a ani nebolí,zatím jsem nikde nebyla,trochu se bojím jestli nemůže jít o něco závažného?Setkal jste se s něčím podobným a jak bych měla podle Vás postupovat?Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Braunová, popisovaná "bulka" na dásni pod jedničkami může mít několik příčin. Může souviset se zubními kořeny, s nitroslizničními žlázkami, může jít o cystičku, fibrom, osteom atd. Bylo by tudíž vhodné navštívit lékaře, nejlépe zubního. S pozdravem A. K.

Vloženo: 17.04.2011 15:23:40

sladký zápach z úst

Dotaz:
Dobrý deň, môj 5r. syn bol cca pred týždňom vyberať nosné mandle ( pod celkovou narkózou) má mierne než. účínky ako bolesti hlavy, hrdla, malátnosť...ale taktiež taký nasladkastý zápach z úst...má to nejakú spojitosť? alebo čím by to mohlo byť vyvolané? (pred operáciou ho nemal...) ďakujem

Odpověď:
Vážená paní Žažová, nasládlý zápach z úst Vašeho synka je zřejmě způsoben povlakem, který vzniká po odstranění nosohltanové mandle a překrývá ránu ve sliznici. V povlaku, který se postupně rozkládá a vstřebává, se množí různá mikrobiální flóra a výsledkem je zápach, který může mít i zdánlivě nasládlý charakter. Zápach odezní po zhojení rány, což může trvat dva až tři týdny. S pozdravem A. K.

Vloženo: 16.04.2011 13:07:16

bulka v jazyku

Dotaz:
Dobrý den, nechala jsem si letos v lednu udělat piersing do jazyku. Vše bylo v naprostém pořádku jazyk se mi zahojil. Až po 3 měsících se mi udělala uvnitř špičky jazyka bulka, která je trochu bolestivá. Může to s tím piersingem nějak souviset i po takové době? Nebo se může jednat i o něco závažného? Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Vážená tazatelko Gabčo, pokud je popisovaná bulka v jazyku, kde byl piercing, je možné, že se v místě propíchnutí vytvořila cysta nebo jizevnatá tkáň, případně i absces (hnisavá hlíza). Bylo by tudíž vhodné navštívit lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 13.04.2011 18:27:44

vysvětlení

Dotaz:
Dobrý den,chci se vás zeptat,mám na krku s obou stran nahoře hned pod čelistí pod slynéma žalázema kousek na boku krku né uprostřed na obou stranách takové bouličky,jedna s jedné strany je malinká a na druhé straně je větší asi tak 1cm.Jsou velice tvrdé a přirostlé myslí si že je to hrtan.Když polikám tak se melou jak se mele hrtan a když vyšpulím čelist do předu tak je nahmatat nemohu.Nevíte co by to mohlo být?je to součást hrtanu,nebo nějaké uzliny?je toto fyziologické,a nejní to nádor?děkuju.

Odpověď:
Vážený ane Petře, podle Vašeho popisu nemám představu, co vlastně hmatáte. Máte-li jakékoliv obavy, navštivte laskavě lékaře. S pozdravem A. K.

Vloženo: 12.04.2011 16:44:56

ušní svíčka

Dotaz:
Dobrý den, pane doktore, zdá se mi, že v poslední době méně slyším, je to velmi nepříjemné, neboť pracuji s klienty a stále se připtávám, abych lépe slyšela. Ušního mám daleko a také v nevhodnou dobu, nemohu si dovolit odejít z práce. Můžete mi poradit co udělat ? Chci si koupit ušní svíci v lékárně, doporučil by jste ji nebo raději něco jiného, děkuji moc za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Gerdo, "ušní svíce" je pitomost. Máte-li ušní problémy, navštivte laskavě odborného lékaře. Bez řádného vyšetření sluchového orgánu včetně audiometrie nelze dávat žádné medicínské rady. S pozdravem A. K.

Vloženo: 08.04.2011 08:50:02

tlak v krku

Dotaz:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat prodělala jsem v poslední době 2x chřipku a 1x anginu, rehabilitace s krční páteří,,, posledních cca 14 dní cítím ze předu uprostřed tlak na krk, hůře se mi dýchá, problém je horší v leže. Moc děkuji Karla

Odpověď:
Vážená tazatelko Karlo, Udávané potíže nelze jednoznačně vysvětlit bez náležitého vyšetření. Doporučuji proto komplexnější vyšetření včetně rentgenového, ORL, neurologického, interního, případně i alergologického. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.04.2011 10:33:41

chlamydie?

Dotaz:
Dobry den,rad bych se zeptal,jestli se nakazeni chlamydii prokaze z odebranych steru nosu ci krku na ORL. Trpim jiz temer 2roky silnym zahlenenim krku. Na ORL zjisten stery pneumok v nose. Preleceno atb,kontrolni stery negativni. Zahleneni ale pretrvava. Doporuceni na alergologii - take negativni. Takze si uz pripadam jako simulant. Po precteni mnoha clanku a ruznych for jsem dospel k poderzeni na chlamydie. Proto se ptam,zda by byly odhaleny ze steru, nebo je potreba specialniho vysetreni. Predem Vam dekuji za odpoved. S pozdravem Zdenek

Odpověď:
Vážený pane Zdenku, při běžném bakteriologickém vyšetření stěru ze sliznice nosu či krku se chlamydie nezjistí. Takové vyšetření by muselo být cílené se specielním odběrem. Běžně se diagnostikuje chlamydiová infekce serologicky, tj. vyšetřením krve. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.04.2011 23:43:02

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205