Dotazy na lékaře

Téma - Ušní, nosní, krční

odpovídá: Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc. | dotazů: 1 323

Close
Odpovídající lékař

Prof. MUDr. Anton Kollár, DrSc.

Emeritní profesor Lékařské fakulty MU v Brně. Doposud pracuje na částečný úvazek na ORL klinice FN u sv. Anny a v soukromé klinice Logo v Brně. Je také odborným vedoucím dlouhodobé přípravy zdravotních sester v audiometrii. Promoval na LF MU v Brně v roce 1959. Dvě atestace z otorinolarynkologie (1962, 1972) a nadstavbová z foniatrie (1967). Patří mezi přední odborníky v oboru, zejména v problematice audiologie. Doma i v zahraničí přednesl 149 odborných přednášek a publikoval 70 původních odborných prací včetně dvou monografií. Je autorem nebo spoluautorem šesti učebnic. Bohatá, více než devítiletá odborná medicínská praxe na zahraničních univerzitních ORL pracovištích (Frankfurt n. M., Havana, Luzern, Mannheim, Madrid, Malaga, Mnichov). Doposud je členem několika redakčních rad odborných časopisů v zahraničí.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


cizi teleso v uchu

Dotaz:
Dobry den, bolelo me ucho, tak jsem sii do nej dala jako vzdy kousek cesneku. Bohuzel to byl opravdu maly kousek, ani ne ctvrtka strouzku cesneku a tak jsem si myslela ze mi zapadl. Jela jsem na pohotovost a doktor mi rekl, ze tam nic nevidi. Ze do bubinku urcite nikde neni. Jenze ja byla cely den doma a nikde v posteli ho nemam, mela jsem totiz teplotu a tak si rikam, zda neni moznost ze zapadl dale? Bolesti nemam, ale mam obavy..Pripadne co bych mela ocekavat,akorat mam pocit, ze tam je cizi teleso. Na ucho slysim normalne. Myslite, ze kdyby se dostal ten kousicek cesneku za bubinek(pripadne i pochroumany), tak bych to citila? Dekuji, s pozdravemnKarol.

Odpověď:
Vážená tazatelko, na Váš dotaz nemohu odpovědět, protože ČPZP se mnou na tento rok neuzavřela smlouvu. Obraťte se laskavě na vedení pojišťovny. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 04.01.2013 21:25:12

Průduškový kašel

Dotaz:
Dobrý den, už od Silvestra mě trápí průduškový kašel. Zkoušela jsem klasické babské rady, cibule+med, majoránkový či zázvorový "čaj"... a sirup Hedelix..... co mohu použít aby se mi ulevilo? Nejhorší je to večer když zalehnu, to mě chytá přímo záchvat kašle a ne a ne to přestat, nemůžu se skoro ani nadechnout. Ale je u mě jedna "komplikace", mám 9i měsíční dítě a stále kojím, tak to bude asi hodně omezené :( Děkuji Monika

Odpověď:
Vážená tazatelko Moniko, je mi líto, že Váš dotaz nemohu zodpovědět, protože na rok 2013 se mnou ČPZP neuzavřela žádnou smlouvu. Vysvětlení můžete požadovat na vedení pojišťovny. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 04.01.2013 14:05:15

Laringitida

Dotaz:
Dcera byla hospitalizována s dítěte (6m) s laringitídou. Propuštěni po 3 dnech. V případě, že by nastala situace, že by se chlapec dusil dostali od lékaře prášky. Je možné použít nějaký spray jako mají alergici? Bylo by to přece rychlejší než prášek. Děkuji, Marcela

Odpověď:
Vážená paní Marcelo, je mi líto, ale ČPZP pro rok 2013 se mnou neuzavřela smlouvu na vyřizování odpovědí. S pozdravem prof. MUDr. A. Kollár, DrSc.

Vloženo: 02.01.2013 23:27:11

Boulička pod jazykem 2

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, 26.12. jsem Vám psala dotaz ohledně bouličky pod jazykem (cca 0,5 cm, nebolestivá, pohyblivá bulka, cca ve střední čáře,mírně vlevo, v místě přechodu spodní tvrdé čelisti v měkkou tkáň pod jazykem). Poradil jste mi návštěvu ORL nebo zubaře. Navštívila jsem oba lékaře, ale z výsledku jsem zmatená. ORL: Jednoznačně zduřelá uzlinka, je tam někde zánět, dostala jsem antibiotika (i když jsem bez potíží v dutině ústní, krku, zubů...+ CRP mám normální). Stomatolog: ucpaná slinná žlázka, nic nedělat, atb jsou zbytečná. Jsem z těchto "zcela jasných" a přitom rozdílných diagnóz zmatená. Navíc se mi nad touto bulkou, výše na spodní čelisti vytvořila další, menší boulička. Obě bulky jsou nebolestivé (ani při jídle...) Může se najednou ucpat další slinná žlázka, vytvořit tam např.ten kamínek, o kterém jste mluvil Vy? Myslíte,že můžu být klidná, že nejde o nic nebezpečného? Ty rozdílné diagnózy mě příliš neuklidnily.Předem velmi děkuji za radu H.L. PS: Také přeji do nového roku mnoho zdraví, hodně štěstí a pracovních i osobních úspěchů!

Odpověď:
Vážená tazatelko Lhotková, jsem přesvědčen, že můžete být klidná a čehokoliv nebezpečného se obávat nemusíte. Stále se domnívám, že jde o ucpaný vývod slinné žlázy. Nechápu, proč žádný z lékařů neudělal sondáž a dilataci (rozšíření) vývodu žlázy. Tím by diagnózu vyjasnili a s velkou pravděpodobností i vývod uvolnili. Aplikace antibiotika nemá logické zdůvodnění. S pozdravem a opakovaným přáním dobrého zdraví A. K.

Vloženo: 30.12.2012 02:08:40

Boulička pod jazykem

Dotaz:
Dobrý den, uvnitř dutiny ústní, pod jazykem, u uzdičky jazyka, v údolí mezi dásní a úponem jazyka, od středu trošku doleva si nejprve jazykem, nyní i prsty nahmatám pod povrchem/sliznicí nahmatám malou pohyblivou nebolestivou bulku. Co to prosím může být? Mám strach ze všech těch možných útvarů.... Předem děkuji za odpověď.H.L.

Odpověď:
Vážená tazatelko Lhotková, to, co pod jazykem hmatáte, může být pravděpodobně kamínek ve vývodu levé podčelistní a podjazyční slinné žlázy. Někdy se projevuje také tím, že před jídlem nebo během jídla, kdy se v žlázách tvoří sliny, lze cítit tlak až bolest v příslušném místě. Doporučuji vyšetření na ORL nebo zubní ambulanci, kde spolehlivě určí, oč jde a navrhnou léčebný postup. S pozdravem a přáním zdraví do dalšího roku A. K.

Vloženo: 26.12.2012 20:53:40

co je lymfadenitis colli

Dotaz:
Dobrý den.Tuto diagnozu určily zatím lékaři mé 10leté dceři jsme ve fázi vyšetření,byli jsme na sono krku a objevily několik benigních LU vel.4mm.Pod kývačem vpravo oválné LU příčně až 27mm.Na zadní straně krku LUdo 4mm submandibulárně oválná Lu setřelé strukturys s hyperevaskularizací vel.33/17mm.Proto Vás prosím napište mi jestli je to vážné.Lékaři zatím mlčí.Moc děkuji Jana

Odpověď:
Vážená paní Jano, u Vaší dcerky byly zjištěny zvětšené lymfatické uzliny na krku, což je běžný nález u většiny dětí. Bližší vysvětlení můžete čekat u lékaře, který Vaši dcerku zná a má k dispozici veškerou dokumentaci. Nechápu Vaši větu: "Lékaři zatím mlčí". Neznám situaci, kdy by lékař na dotaz pacienta nebo jeho doprovodu mlčel. Pokud máte dojem, že Vám na Vaše dotazy neodpověděl, zeptejte se znovu a vyčkejte odpovědi. S pozdravem A. K.

Vloženo: 07.12.2012 19:44:07

zalehlé dutiny

Dotaz:
Dobrý den, můj otec asi měsíc po prodělané chřipce a léčené antibiotiky (84 let) má stále zalehlé dutiny. Dle jeho slov mu "praská" a "bublá" v uších a je to velmi nepříjemný stav. Zkusil ACC long, ale nic nepomáhá. Prosím o radu, jaký lék popř. inhalace apod. by mohl vyzkoušet sám dříve než bude muset opět navštívit lékaře ? Předem moc děkuji za odpověď. Zdena

Odpověď:
Vážená paní Zdeno, bez odborného vyšetření včetně rentgenu přínosních dutin Vám nemohu poradit nic jiného, než návštěvu ORL odborníka. S pozdravem A. K.

Vloženo: 05.12.2012 01:09:17

studené končetiny

Dotaz:
Mám studené uši, nos, prsty na rukou, prsty na nohou, třesu se zimou, kde je příčina a jak to léčit

Odpověď:
Vážený pane Nováku, Váš dotaz nezodpoví žádný lékař bez důkladného vyšetření. Doporučuji proto navštívit praktického lékaře, který podle potřeby doplní své vyšetření dalšími konzultacemi. PS. Každopádně Vám ještě doporučuji při dotazech na lékaře i jiné komunikaci trochu slušnosti (pozdrav, poděkování ap.) S pozdravem A. K.

Vloženo: 26.11.2012 15:29:28

sauna

Dotaz:
Vážený pane profesore, ráda bych se poradila, jak nejlépe zlepšit odolnost u dětí. Mám dvouletá dvojčata, loni přes zimu v pravidelných intervalech nemocná (ale to byla ´pořád různá očkování a po nich byla vždy oslabená). Nyní již podruhé během měsíce nemocná (nic tragického, rýma, kašel, bez teplot). Byla by pro takto malé děti vhodné sauna ú infrasauna nebo např. solná jeskyně? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená tazatelko Brandtová, odpověděl jsem Vám sice už včera, ale internet to neodeslal. Sauna není pro děti vhodná a vůbec organizmus neotužuje. U dítěte může být nebezpečná proto, že ztráta vody pocením je relativně značná. Pro pobyt v solné jeskyni neshledávám žádný důvod. Vaše děti, stejně jako všechny normální děti, prodělávají postupně různé infekce z okolního světa (zejména virové) a vytvářejí si vůči nim imunitu. Další intenzivnější fáze infekcí se objevuje návštěvou jeslí, školky i školy. Pokud máte dojem, že Vaše děti trpí infekcemi nadměrně, doporučuji konzultaci u zkušeného pediatra, případně imunologa. S pozdravem A. K.

Vloženo: 20.11.2012 19:38:01

bolest v krku

Dotaz:
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat na vas nazor ohledne meho problemu, uz nekolik let me boli v krku, ale bolest neni jako angina nebo nachlazeni, boli me pri polknuti jako kdyby mi projela ziletka telem, taky cititm tlak dole v krku jako by na ohryzku, tlak je podobny jako kdyby me nekdo skrtil. Nejmensi bolest je rano kdyz se vzbudim (zrejme tim ze v noci tolik nepolykam). Behem celodenniho polykani, me ta bolest potom jde az do zad. Jak to prijde z niceho nic tak to i samo potom zmizi, ale porad se to vraci. Nekdy to trva par dni nekdy i nekolik tydnu. Nevite o co by se mohlo jednat ( jsem lecena na stitnou zlazu beru leky a mam ji pod kontrolou)

Odpověď:
Vážená tazatelko Petro, podle Vámi udávaných potíží nemohu soudit na žádnou jednoznačnou příčinu. Doporučuji nejprve odborné ORL vyšetření a následně i vyšetření neurologické. S pozdravem A. K.

Vloženo: 17.11.2012 09:29:13

Zahlenění - dotazy

Dotaz:
Dobrý den pane doktore,ráda bych Vám poděkovala za odpověď na předchozí dotaz.Konečně jsem po roce navštívila ORL. Paní doktorka mi řekla,že mám oteklou nosní sliznici,uši a krk jsou v pořádku. Pojmenovala to jako zadní rýmu,zítra jdu na výtěry, dala mi kapky Nasofan a prášky Aerius.Mám k Vám, pane doktore, dva dotazy ještě.Za 1) mohu tyto preparáty užívat, když se snažíme s manželem o miminko? 2) myslíte,že by mé problémy mohly být příznaky refluxu jícnu? Nebo že jde spíš o virový či bakteriální problém? V ústech mám zvláštní chuť, ale připisuji to hlenům.Nicméně na itnernetu člověk zjistí leccos, tak se raději ptám erudovaného člověka - Vás.Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.Marie

Odpověď:
Vážená paní Marie, jmenované nosní kapky Nasofan a antihistaminkum Aerius můžete používat bez obav i v souvislosti s plánovaným otěhotněněním. Podle toho, že Vám odborná lékařka doporučila antihistaminikum, má pravděpodobně podezření na alergickou složku Vašich potíží. Nevím, proč uvažujete o jícnovém refluxu. Ten se projevuje jinak. Nelamte si také hlavu tím, zda se uplatňují u Vás viry či bakterie. Těch má i každý zdravý člověk v ústech a hltanu stamilióny. S pozdravem A. K.

Vloženo: 14.11.2012 16:06:55

Zahlenění

Dotaz:
Vážený pane doktore, je mi 36 let a mám dítě , které chodí do školky a často samozřejmě mívá různé virozy...kašel a rýmu,většinou bez teplot.Občas nám tyto infekty doma zakrouží.Já mám už ale něco přes rok přerušovaně tyto problémy: škrábání a pálení v krku při polykání, pálení jazyka a úst, zahlenění bez rýmy, sliznice v nose suchá, občas se mi hlen při polknutí dostane do pusy, někdy je bezbarvý,někdy do žluta,někdy do zelena.Mám pak škaredou chut v puse a stále musím užívat žvýkačky.Manžel též občas vykašle nějaký hlen a někdy má pocit "knedlíku v krku" a hlen musí ven. On ho ale občas i vysmrká, já nikoliv,naposledy snad někdy v létě.Pálení cítím občas i v nose.Pak to zase přejde,je klid a za pár měsíců zpět.Můžete mi poradit,co je za problém, je to celkem obtěžující.Může nám doma kolovat infekt?Nebo to může být dokonce od žaludku?Jaký je, prosím,Váš názor?Děkuji pěkně,hezký den.Marie

Odpověď:
Vážená paní Marie, vzhledem k udávaným potížím je u Vás nutné vyšetření horních cest dýchacích včetně přínosních dutin. Doporučujui proto vyšetření na odborném ORL pracovišti. S pozdravem A. k.

Vloženo: 13.11.2012 09:15:55

pitný režim , hlasivky

Dotaz:
Dobrý den, pracuji jako učitelka na 1.stupni ZŠ a vedení školy nám zakazuje během vyučovací hodiny se napít. Já sama mám ale potřebu průběžně hlasivky svlažovat. Pokud tak nečiním, v krku mám pocit sucha a škrábání. Jde to nějakým způsobem řešit, má to souvislost s nedostatečnou funkcí štítné žlázy? Je rozhodnutí vedení školy správné? Sama zastávám názor, že pít se má průběžně. Děkuji

Odpověď:
Vážená paní učitelko Hradecká, jak jistě víte, každý přednášející nebo diskutující mívá k dipozici sklenici s vodou, minerálkou nebo jiným nápojem. Rozhodnutí školy, pokud Vám během vyučování zakazuje pít, považuji za nesmyslné a nepochopitelné, dokonce za škodlivé. Při delším mluvení dochází k vysychání sliznice hltanu a dýchacích cest. Je proto správné průběžně se napít vlažného nealkoholického nápoje. S pozdravem A. K.

Vloženo: 12.11.2012 16:35:58

osobni

Dotaz:
Jake mas telefonni cislo, to stare uz neplati a ja jedu ted v pondeli doBrna a rad bych Te videl. Ozvi se bud na mobil 728 931 775 nebo pevnou linku 515 541 744 nekdy vecer. Pavel

Odpověď:
Ozvu se buď telefonem nebo elektronicky A. K.

Vloženo: 11.11.2012 15:50:51

antibiotika

Dotaz:
Dobrý den chtěla jsem zeptat,dostala jsem na asi měsíc přetrvávající virozu se suchým kašlem a zadní rýmou a celkovou unavu antibiotika rovamycin jelikožšpatně snáším antibiotika chtěla jsem se zapptat jak se snáší toto antibiotikum a jestli je nutné na mé potíže antibiotika užívat,je to během měsíce už druhé antibiotikum předtím jsem brala duomox 1000 děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážená tazatelko Holečková, antibiotikum rovamycin má specificky příznivé účinky při zánětech horních i dolních dýchacích cest, pokud ovšem jsou mikroby, které zánět způsobují, na rovamycin citlivé. Nelze předem říct, jak bude Váš organizmus na tento lék reagovat, také ne, zda se vyskytnou vedlejší nepříznivé účinky. S pozdravem A. K.

Vloženo: 06.11.2012 22:18:21

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205