Dotazy na lékaře

Téma - Kožní problémy

odpovídá: MUDr. Sylva Zajícová | dotazů: 4 793

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Sylva Zajícová

MUDr. Sylva Zajícová vystudovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Palackého v Olomouci. Složila atestaci I. stupně z pediatrie. Poté se začala věnovat dermatologii a pracovala na Kožním oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě a na Dermatovenerologické klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Získala specializovanou způsobilost v oboru dermatovenerologie. Je členkou České dermatologické společnosti ČLS JEP, EADV, ČADV a SAD. Publikuje v odborném tisku a přednáší na seminářích a konferencích. Je držitelkou Diplomu celoživotního vzdělávání. Je absolventkou specializačního kurzu lymfologie a jako lymfolog se zabývá léčbou otoků, spolupracuje s pacientskou organizací Onko -Amazonky. Ve své soukromé ambulanci se při své práci věnuje pacientům s celým spektrem kožních onemocnění, specializuje se na dětské pacienty, vyšetřuje pigmentové znaménka digitálním dermatoskopem a pracuje s diodovým a C02 laserem. 1. března 2016 začala MUDr. Sylva Zajícová odpovídat na dotazy lékaři místo Doc. MUDr. Aleny Pospíšilové, CSc.

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

zarudnutí podpaží

Dotaz:
Dobrý den, mám asi 3 roky zarudnutí v podpaží, nesvědí ani nijak jinak neobtěžuje, pouze esteticky. Před 2 lety jsem byla u kožní lékařky, pohledem z cca 1 metru konstatovala plíseň, mazala jsem asi 6 týdnů antimykotickým krémem, bez efektu. Od té doby nijak neléčeno. Mohu zaslat foto. Děkuji, Hanka

Odpověď:
Dobrý den, ke stanovení správné diagnózy a následné léčby je nutné klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 21.05.2019 12:39:16

Dermatologie

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz ohledně používání IPL epilatoru na nohy který si chci zakoupit. Jedná se o odstraňování chloupků pulznim světlem. V roce 2017 mi kožní lékař objevil zhoubné znaménko-melanom, které bylo odstraněno na zádech a od té doby chodím na pravidelné kontroly a vše je v pořádku. Místní uzliny v pořádku, SONO břicha, RTG plic také a nemoc se dále nesiri, léky žádné neberu. Můj dotaz zní... Mohu tento laserový epilátor používat bez obav o své zdraví? Děkuji moc za Vaši odpověď. Lucka, 30 let

Odpověď:
Dobrý den, nedoporučuji. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 21.05.2019 10:04:07

lymfatické masáže

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat zda mohu s kardiostimulátorem podstoupit lymfatické masáže. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, to musí zhodnotit Váš ošetřující kardiolog. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 17.05.2019 12:40:56

stav po obříze

Dotaz:
Dobrý den,syn 6 let je 12.den po obřízce oplachovali jsme do ted heřmánkem a od pátku jsme na doporučení lékaře přestali mazat framykoinem.Poté ale přes víkend se mu na žaludu udlělala červená mapa trochu i do fialova a má i trochu potíže s močením.Slabší(užší proud moči),dýl čůrá a prý ho to i trochu pálí.Byli jsme proto opět na urologii a tam nám řekli že ty potíže při močení jsou normální a že to má vysušenou pokožku a máme zpět mazat framykoinem.Myslíte si že je to tak v pořádku a že se tento stav tnovu zlepší?Mme jet koncem měsíce k moři,myslíte že mu třeba moře pomůže při hojení?mám strach at s tím němá potíže navždy.Děkuji předem za vaši odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze stav posoudit. Doporučuji vyšetření u PLDD, nebo přímo kožního lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 08.05.2019 08:59:47

Svědivá vyrážka

Dotaz:
Dobrý den, už je to asi třetí den co se mi na kůži objevila vyrážka. Jsou to takové vystouplé červené pupínky, některé s bílými čepičkami, vypadá to jako drobné akné, místami hodně nahustěné u sebe. Myslela jsem si, že je to jen reakce na nějaký nevhodný krém (už jednou mi vyskočila vyrážka z pleťové vody, ale na druhý den byla pryč), ale tohle asi bude něco jiného, protože to svědí a postupně se to rozšiřuje. Nejdřív to bylo jen pár pupínků na jedné straně krku, ale po dvou dnech už to mám po celém krku, výstřihu a na zádech. Pokud vím, tak nejsem na nic alergická, nejedla jsem nic neobvyklého nebo exotického ani se neodřela. Může to nějak souviset s tím, že jsem zrovna dobrala antibiotika? Je nějaký přípravek, který si můžu zakoupit bez předpisu, co by to trochu utlumil? Nemám možnost momentálně zajít na dermatologii, navíc mám obavy aby tam po mě nechtěli jen za prohlídku nějaké šílené částky, když u nich nejsem registrovaná. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ke stanovení diagnózy a následné vhodné léčby je nutné klinické vyšetření u kožního, nebo praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 23.03.2019 14:59:18

Nehty

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na gelové nehty? Jestli je UV lampa škodlivá a taky jsem slyšela že časté používání může vést i k rakovině kůže. Rozmýšlím se,jestli si je mám nechat udělat,nebo ne a taky jestli jsou vhodné dlouhodobě. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Michaela.

Odpověď:
Dobrý den, největším rizikem jsou infekční komplikace / zejména " plíseň nehtů " / a kontaktní alergie. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 23.03.2019 10:42:07

IPL

Dotaz:
Dobrý den, chtěla by jsem si koupit přístroj IPL ale mám sníženou funkci štítné žlázy. Má to nějaký vliv? Bude to na mě působit. Výrobce mě odkázal na mého ošetřujícího lékaře, avšak lékař mě odkázal na dermatologa. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli máte s tím nějaké zkušenosti. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, použití IPL světla neovlivní funkci štítné žlázy. Toto záření proniká pouze do kůže. Přeji pěkný den Sylva Zajícová

Vloženo: 20.03.2019 20:36:26

hematom pod okem

Dotaz:
Dobrý den, byla jsem na operaci dolních víček, a na 1 oku se mi udělal velký hematom z důvodu silného krvácení. Jsem týden po operaci, stále leduji, a používám Heparoid a Aescin Teva a Ascorutin.Barva hematomu se již mění do zelena, ale otok stále zůstává. Oční lékařka říkala, že to chce čas, že se hematom vstřebá časem, a otok bude pomalu mizet, že byla rána velká. Jak dlouho může otok opadat, a chce to opravdu čas na vstřebání?Je týden krátká doba, a mám stále ledovat?Chci znát stanovisko i jiného lékaře, proto píšu. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze nález posoudit. Doporučuji kontrolu u ošetřujícího očního lékaře, nebo praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 15.03.2019 22:40:47

impetigo

Dotaz:
Dobrý den, již šestý den léčím mastí Fucidin onemocnění impetigo. Dochází k zlepšení, postižené místo bledne, tudíž nebude nutná další léčba orálními antibiotiky. Mám ale dále pokračovat v užívání Fucidinu a jak dlouho? Mám odstraňovat vzniklé stroupky a čím? Jak je to s koupáním? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, délka léčby dle klinického stavu 7-14 dnů, možno sprchovat, k odstraňování krust vhodné obklady s antiseptiky. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 01.03.2019 11:52:13

noční svědění kůže bez příčiny

Dotaz:
Dobrý den, asi již tři roky trpím silným nočním svěděním celého těla. Podstoupila jsem mnoho různých vyšetření( kožní, alergologické , několik krevních obrazů) a nikde se nikdy žádná příčina nenašla, vše mám v úplném pořádku. Potíže mám všude, kde přespávám( návštěva, dovolená), takže lůžkovinami, ani vodou to asi není. Antihistaminika různých typů nemají žádný efekt, taktéž uklidňující léky i mazání těla všemi možnými prostředky. Už si nevím rady, kam se obrátit, je to k nevydržení. Přes den tyto problémy nepozoruji. Za případnou odpověď, či radu děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji kontrolu u Vašeho kožního lékaře, který posoudí komplexnost provedených vyšetření a podle toho určí další postup. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 30.01.2019 14:23:50

dermatitida

Dotaz:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda léky na vysoký tlak které beru tzn. Betaloc S 200, Telmisartan a Loradur Nite mohou způsobit dermatitidu? Tyto léky beru cca 4 roky Děkuji za odpověď. Katka

Odpověď:
Dobrý den, léky mohou vyvolávat nebo souviset s některými kožními projevy. Doporučuji vyšetření u kožního lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 30.12.2018 15:56:31

Lupénka

Dotaz:
Dobrý den, má 15 letá dcera začala mít letos lupénku ve vlasech, kožní lékařka ji předepsala Daivobet gel. Po použití tohoto gelu se vždy lupénka ztratí, ale pak se znovu objeví, ve větší míře. Požíváme k tomu samozřejmě šampon Bioderma doporučen kožní lékařkou . Daivobet gel nám předepsala již 3x, vždy se však lupénka znovu vrátí.Kožní lékařka na svých stránkách prezentuje fotoléčbu hřebenem 109 2-3 týdně po dobu 2-3 měsíců , má zde uvedeno hrazeno z zdravotního pojištění. Můžu kožní lékařku požádat o tuto léčbu a je opravdu hrazena nebo si budu muset zaplatit.

Odpověď:
Dobrý den, fototerapie je jedna z léčebných možností, kterou je možné zvážit. Doporučuji konzultovat ošetřujícího kožního lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 27.12.2018 12:47:23

Znaménko

Dotaz:
Dobrý den, Asi před třemi dny se mi utvořilo znaménko (nejsem si jistá zda tam už bylo, jsem těhotná) na krku. Bylo světle a trochu bolelo. Tak jsem ho zalepila náplasti abych si ho omylem nestrhla. Druhý den jsem z náplasti dostala vyrážku, tak jsem ji sundala a všimla si že znaménko změnilo tvar a zčernalo. Začla jsem se obávat. A když jsem druhý den ráno vstala, znaménko už jsem tam neměla. Myslím, že v noci odpadlo. Co s tím? Na kůži nemám žádné pozůstatky, vypadá to jakoby tam předtím nic nebylo. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, pokud na kůži již skutečně nic nemáte a nemáte ani daný " odpadlý projev ", nelze určit, o co se jednalo. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 08.12.2018 09:54:48

pásový opar

Dotaz:
Dobrý den objevil se mi pásový opar na levém stehnu.obvodní lekar mi predepsal tablety zovirax .ale za týden se objevil další a zacali me bolet nohy tak ze v noci nemuzu vubec usnout a pres den mam problém chodit poraďte mi prosim jak dal

Odpověď:
Dobrý den, doporučuji kontrolu u praktického lékaře. Pokud Vás bolí levá dolní končetina, může to souviset s pásovým oparem. Je potřeba však zvážit jiné možné příčiny. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 26.11.2018 18:33:07

nahle padani vlasu

Dotaz:
prosim jsem cca tri tydny v ozdravnych laznich po operaci kolene to je ale ok,nikdy mi nepadaly vlasy ani se mi nelamaly nehty jako tady ted v laznich,mimo jine procedury si tu uzivam taky jodobromovity bazen temer denne a chcise prosim zeptat jestli takova nahla zmena nemuze mit za nasledek vypadavani vlasu nikdy jsem nemela podobny problem.dekuji

Odpověď:
Dobrý den, příčinu je třeba hledat 2-3 měsíce předtím, než ke zvýšenému padání vlasů došlo. Může souviset s operací, která představuje zvýšenou stresovou zátěž pro organismus. Pokud bude problém přetrvávat, doporučuji vyšetření u kožního lékaře. S pozdravem MUDr. Sylva Zajícová

Vloženo: 18.11.2018 16:06:01

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205