Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 955

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Krev v moči

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je při zavedeném stentu (v zimě mi byla diagnostikována hydronefroza levé ledviny) normální, že mám po sportu krev v moči. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená slečno Jano, stent v močovodu je vlastně cizorodé těleso, jehož přítomnost dráždí stěny močovodu. Při běžném tělesném zatížení je to nejvýš projeveno mikroskopickou přítomností červených krvinek v močovém seimentu. Po fyzické námaze- a tedy po sportu, je možný i výskyt krvavé moči. Měla byste se na urologii poradit o možnostech své fyzické zátěže, možná, že po dobu naložení stentu byste měla sportovní výkony omezit (snad vyjma plavání). Předpokládám, že stent nemáte natrvalo, ale také si myslím, že jeho pohyby v močovodu, které vedou až ke krvácení, mohou působit v jeho průsvitu drobná zranění, kterých následkem může být jizvení- a tudíž zase zúžení vývodné cesty moče z ledviny. Pak by se asi stentem hydronefróza vyřešit natrvalo nemusela. I tak si myslím, že je to jen přípravná fáze k pravděpodobnému chirurgickému řešení. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 12.08.2006 11:35:05

bulka

Dotaz:
Jak se tedy projevuje nádor zhoubný...

Odpověď:
Vážená Aneto, zhoubný nádor penisu u mladých mužů je natolik vzácný, že snad jeho nález u mladého muže v odborné literatuře rozvinutých zemí by bylo hledání špendlíku v kupce sena. Nádory penisu u starších mužů jsou i dnes, díky zlepšené obecné znalosti o intimní mužské hygieně, značně vzácné. Zhoubné nádory vyrůstají obyčejně z oblasti žaludu jako květákovitý tužší, avšak lehce povrchově krvácející útvar. Významnější je však u mladých mužů výskyt zhoubných nádorů varlete. Ten se projeví objevením se tuhých hrbolů v jinak elastické tkání varlete, někdy tak dojde i ke zvětšení orgánu. Bolestivost nebývá. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.08.2006 13:44:05

Skleróza hrdla měchýře

Dotaz:
Mám cca 4 roky problémy s častým močením v noci a po mnoha návštěvách u urologů mi konečně po rentgenu sdělili, že mám sklerózu hrdla močového měchýře. Čeká mne ještě urodynamické vyšetření, ale operaci hrdla se prý asi nevyhnu. Bohužel pan doktor mi zmínil riziko takovéto operace, který tkví v určité pravděpodobnosti, že se po zásahu ejakulát dostane do měchýře a nikoli tradičně přímo ven. Nevím, zda mám tento zákrok podstoupit, případně jaká jsou riziko jeho podstoupení a naopak nepodstoupení. Děkuji Jirka

Odpověď:
Vážený pane Jirko, postup vašeho urologa je plně oprávněný, jen ono upozornění na možnost retrográdní ejakulace(kdy jde ejakulát cestou nejmenšího odporu do močového měchýře), je pouze upozornění na tuto zřídkavou komplikaci. Ta není samozřejmě způsobena špatně provedeným zákrokem, ale místními anatomickými poměry, vlastně jejich změnou. Pokud máte potomstvo a neplánujete další, pak se není čeho obávat. Pocit vyvrcholení při styku vám zůstane, jen ten výstřik by mohl chybět. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.08.2006 11:32:00

velikost šourku

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Existují možnosti, jak zvětšit šourek? Proč se ptám - při ztopoření či ve chladné vodě se mi stává, že se šourek tak zmenší, že nutí varlata ke změně polohy mimo něj. Při souloži mi to potom někdy vadí. V současné době jsem bez stálé partnerky, tak jsem se rozhodnul využít čas ke zvětšení penisu pomocí estenderu "andropenis". Nemůže mít používání tohoto zařízení špatný vliv na popsané problémy. Mám trošku obavy z toho, že až docílím zvětšení penisu nezvětší se tím i kůže. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Tony, v kůži šourku je vrstvička svalová (musculus cremaster), která docela přirozeně reaguje na určité situace- chlad, erekce a pod. Je to zcela normální záležitost, nejste žádnou výjímkou mezi muži. Žádné zvětšování šourku rozhodně nepřichází v úvahu. Rovněž vám nemohu zcela rozhodně schválit ono prodlužování penisu. Všechny podobné metody nesou v sobě riziko porušení vnitřních nervově-cévních struktur s následnou poruchou erektibility (topoření). Všechna podobná zařízení využívají touhy mužů s nevelkým penisem a na ní dobře vydělávají. Z odborných hledisek jde spíše o bublinu, odsouzenou za čas k totálnímu splasknutí. Mezitím se ale někomu slušně "namastí kapsa". Vězte, že jednak velikost ženské pochvy je přizpůsobitelná variabilitě mužských rozměrů a více že záleží na umění jak se ženě přiblížit k její spokojenosti a jak taky s penisem pracovat než na jeho velikosti. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.08.2006 10:42:12

Krev ve spermatu

Dotaz:
Dobry den, pri poslednim sexu s pritelkyni, ktery koncil oralnim stykem a potom moji ejakulaci, se mi ve seprmatu objevila krev. Potom jsem onanoval a krev ve spermatu uz nebyla... Jedna se tedy o nejake onemocneni a mel bych s tim jit k lekari? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Vážený pane Pavle, příměs krve v ejakulátu se může někdy objevit po příliš dlouhém překrvení pohlavních orgánů, zvláště pak prostaty. Může ovšem také vzácně být prvním příznakem krevního onemocnění. Bylo by dobré abyste se svěřil svému praktickému lékaři, který vám doporučí hemokoagulační vyšetření. Bude-li v pořádku a potvrdíte-li moji domněnku o déletrvající erekci před onou ejakulací s krví, pak byste ani nemusel k urologickému vyšetření. To by mělo totiž hlavně vyloučit nádorové onemocnění, což se mi ve vašem věku jeví jako nejméně pravděpodobné z těch tří možností. Pro pocit klidu a jistoty však je asi urologické vyšetření namístě. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2006 20:43:31

bulka

Dotaz:
Muj pritel ma na penisu (pod zaludem) bulku, 2 cm asi velkou, neboli, neni citit. Neni videt jen pri dotyku znat mam strach, aby to nebyla rakovina.........

Odpověď:
Vážená Aneto, váš přítel udělá nejlépe pro klid svůj i váš když se nechá odborně vyšetřit v urologické ambulanci. V posledních dnech jsem nějakému mladému muži na dotaz stejného obsahu odpovídal- a se stejnou radou. Snad to byl ten váš přítel... Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2006 18:54:59

Zvýšená citlivost nadvarlete po operaci kýly II.

Dotaz:
Dobrý den,Pane doktore Před týdnem jsem vám psal ohledně mého problému zvýšené citlivosti varlete v důsledku operace kýly. Dnes jsem byl tedy na vyšetření a potvrdilo se přesně co jste mi napsal.Vše je v pořádku,nádor to není pouze je na levém varleti malinká varikokela, která zatím nevyžaduje operaci a není příčinou mých problémů.Jako příčinu lékař uvedl pevné stažení tříselného kanálu po operaci. Děkuji Vám za správnou diagnózu,která mě na ten týden, než jsem šel k urologovi uklidnila. Přeji příjemný den V.N.

Odpověď:
Vážený pane V.N., jsem rád, že jsem vám mohl být užitečný a věřte, že podobné případy jako je váš jsem viděl s dobrým koncem- tedy, že potíže v prvním půl roce po operaci postupně vymizely, aniž došlo k nějaké újmě na varletním systému operované strany třísla. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2006 18:54:43

strata chuti na sex

Dotaz:
Dobry den,pan doktor. Chcel by som sa touto formou podelit o svoj problem a zaroven si nechat poradit,lebo uz neviem ako dalej.Mam 37 rokov a stratil som zaujem o sex.Nedokazu ma vzrusit ani obrazky,filmy ani ked vo svojej blizkosti vidim peknu zenu.Nefajcim,nepijem,dostatocne vela spim.Navstivil som sexuologa,ktory mi vsak nic originalne nepovedal,iba to,ze nemam partnerku a ze to bude tym,a ze mam za nim znovu prist,ked ju budem mat.Ze sa da zit aj bez toho/bez erekcie/Ale to ma akosi nemotivuje k tomu,aby som si hladal partnerku,ked neviem,na com som pri tychto problemoch a vobec nemam chut na sex.Neurobil mi nijake specialne vysetrenia. Druha sexuologicka mi zase bez nejakych vysetreni povedala,ze muzi to maju radsej,ked medzi nohami nic necitia,lebo sa mozu sustredovat na svoje zamestnanie.Super rada,ale co to ma spolocne s mojimi telesnymi problemami. Napokon som sa ja sam nechal obvodnou lekarkou odporucit k endokrinologicke,ktora mi dala urobit testy na hladinu testosteronu a inych hormonov,ale podla nej bolo vsetko v poriadku.S mojimi problemami ma poslala za urologom,ze on zisti,ci sa testosteron tvori v semennikoch dostatocne alebo nie.Tiez ma odporucila k sexuologovi,ale tam som uz predsa bol.Dokonca za dvomi. Urolog mi urobil akurat vyter z mocovej trubice,za ktory som zaplatil dvakrat po 1200 korun a ziadne ine vysetrenie uz nebolo.Zistili mi nejaku malu bakteriu,ale po nasadeni liekov na druhy pokus bola zlikvidovana.Poslal ma za neurologom.Ale to uz fakt nevladzem takto chodit od jedneho k druhemu, pretoze neviem,kde ma napokon zase posle neurolog.A napokon z toho behania od jedneho lekarovi k druhehmu skoncim akurat na psychiatrii. Moja otazka teda je,ci su nejake specialne vysetrenia,kde sa skuma napr,cievny system v penise alebo nieco podobne,co moze suvisiet s nedostatocnou erekciou a stratou libida.Nejake konkretne vysetrenia.Zo studii na internete viem,ze len 20 percent muzov ma tieto problemy sposobene psychickymi problemami,ze viac prevazuju ine priciny.Srdce mam v poriadku,nemam cukrovku,jedine ak nieco s hlavou,lebo ked napr.zoberiem ginko,ktore roztahuje cievy,tak citim mierne zlepsenie stavu erekcie.Mavam pocity takeho chladu v zaludi,ze aj ked navodim manipulaciou erekciu,tak citim,akoby do zaluda nic nepretekalo/neviem to spravne pomenovat/,necitim vzrusenie,aj ked je ud stoporeny,zalud akoby nespolupracoval.Ked napr.vypijem cervene vino alebo to ginko,tak citim,ako sa zrejme zalud prekrvnuje. Prosim vas o radu a ospravedlnujem sa,ze tolko pisem.ale som fakt z toho bezradny.Dakujem vam.

Odpověď:
Vážený pán Stano, neřekl bych, že ztrácíte zájem o sex když sledujete (erotické či porno) filmy atd., spíše se mi váš stav jeví jako určitý stupeň ztráty schopnosti erekce. Do určité míry má pravdu sexuolog v tom, že postrádáte ten základní motiv, kterým je láskyplný vztah k druhé osobě. Tato nejsilnější lidská motivace úplného sblížení se týká nejen jakéhosi duševního souznění, ale i touhy po tom nejužším a nejvzrušivějším tělesném kontaktu- po pohlavním styku. Žijete-li ve vašem věku sám, má to určitě nějaké příčiny, které neznám. Sympatická je mi však vaše snaha o nápravu neutěšené situace. Mnohý by propadl pasivitě, vy se však chcete dobrat normálních poměrů. Jste ale asi na to tak trochu sám a sám (jak ostatně napovídá vaše mailová adresa- anebo je to výzva?). Výborný výsledek endokrinologického vyšetření otevírá velkou naději k nápravě vašeho stavu. Skutečně je velká většina těchto nedostatečností organického původu. Potřebujete proto vyšetření spíše cévního než nervového systému (chápu, že se vám do neurologické ordinace již ani nechce). Cévní vyšetření genitální oblasti provádí jen některá andrologická pracoviště, mezi ně patří ON CLINIC v Praze a v Brně. Informujte se na tel. 800132876 Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2006 17:39:14

zaněty bolesti pri moceni

Dotaz:
zvetsena prost.cca 53 mm rezidum5o ml mikce normal .Po akut zanetu prost. dignosa chronicka prostatitida. prodelany zanet varlat pre 15 lety. beru prostakan,občas antibiotika. bolesti hlavně na konci mikce teměř stale. Zhoršeni vždy po ejakulaci at stykem čí mastrubaci asi dvakrat tydně. Casty vytok z prostaty pri sebemenšim vzrušeni. Moč vsak casto bakter. negativni .Partnerka sice pozitivni na bakt. nalez styk však pres komdom. Velka zhoršeni i při mastrubaci . Poradte prosim zda sex omezit či vynechat .Prost. sekrekt nevyšetren . Co ješte muže pomoci. Trpim řadou problemu baret jicen vyhřez plotenky deprese zanety zil provadena lap oper.jicnu přetvavajci bolesti . Leky Gasec Ganaton Walbutrin neurol hybnogena glyvenol Tralgit bolest bed pateře valika. děkuji.ps. na ct. pozanětlive pruhy na ledvinach.

Odpověď:
Vážený pane Jiří K., vašim problémem je funkční pozánětlivá porucha prostaty Tyto změny znamenají nekoordinovaný odtok určité části jejího žlázového aparátu vinou nefunkčnosti či porušené funkce žlázových vývodů. Současné jizvení, jako důsledek zánětů prostaty, je pak zřejmou příčinou bolestivosti po ejakulaci. Pro normalizaci činnosti prostaty by mohla mít význam dříve vícekrát osvědčená kombinace léků: ipertrofan 1t denně a indometacin 1-2 čípky denně. Léčba je však nákladná, zdlouhavá a výsledek nelze zaručit- mezi pacienty s funkční poruchou prostaty bývají individuální rozdíly. Při vašich dalších problémech bych snad spíše volil podporu imunitního systému a vaší psychiky. Občasné ejakulace jsou potřebné pro podporu činnosti hladkého svalstva orgánů na ní se podílejících a také k vyprázdnění hromadícího se obsahu v nadvarlatech, prostatě a semenných váčcích. Stačí však ejakulace 1x týdně, lépe při partnerském styku (psychický soulad partnerů po tělesném sblížení), možná je ovšem i masturbace. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.08.2006 16:13:12

Opakovaná cystitida

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz. Už od 20ti let trpím opakovanou cystitidou po půl roce. Po prvé jsem onemocněla z vířivky z bazénu, a pak už přímo přičiny nebyly. Říká se, že už se to pak opakuje, aniž by musela být nějaká velká příčina.Od té doby jsem se už v žádném bazéně ani koupališti nekoupala. Příští týden jedu k moři a tak jsem se chtěla zeptat, zda mi tam takového něco hrozí. Myslím že z moře snad ne, ale chceme navštěvovat i místní aquapark a z toho mám velký strach, přeci jenom, je to opět bazén. Jak velká je pravděpodobnost, že opět onemocním cystitidou. Mám z toho strach, protože přeci jenom bych si chtěla užít zase po dlouhé době dovolenou v zahraničí a bez obav. Dají se kdyžtak koupit nějaké léky, jen tak pro jistotu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Martina (23) PS: Byla jsem na vyšetření cystoskopie (před rokem), vyšetření ale bylo negativní.

Odpověď:
Vážená slečno Martino, především byste měla být naprosto v pořádku po stránce gynekologické, jistě víte, že přenos přebujelé bakteriální či jiné patogenní mikroflóry do močového měchýře je u žen snadný. Snadnější je také propuknutí zánětu v terénu již dříve záněty postiženém. Důležité je také vymýcení jiného možného zdroje infekce přímo z vlastního těla a to buď přímo z močového systému (ledvinové kamínky, infikované cysty a pod.) a častěji ze vzdálených orgánů (krční mandle, váčky pod chrupem...). Prevence spočívá v dostatečném příjmu tekutin, osobní intimní hygieně (nepoužívat voňavá a pěnivá mýdla, jen občas kojenecké mýdlo), nenosit tanga a nejméně denně měnit spodní prádlo- a to výhradně bavlněné. Děláte moc dobře že užíváte preparáty z brusinek. Takto vyzbrojena byste se mořské vody nemusela vůbec bát, jen se převlékejte do suchých plavek. S bazénem platí totéž, je však lépe před převlečením vlažnou sprchou omýt genitálie. Přijemnou dovolenou ve zdraví! MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 09.08.2006 17:23:23

bolest varlat

Dotaz:
Dobrý den,po ejakulaci mám bolet ve varlatech.Je to lehčího rázu a po pár minutách odezní.Nikdy jsem neměl s tímto problém.Děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážený pane Aleši, možná se ona bolestivost projevuje po delším trvání erekce (a soulože). Pak by se dala lehce vysvětlit přepětím hladkého svalstva systému vypuzování ejakulátu (nadvarle, chámovod, prostata, semenné váčky). Pokud to tak není, pak byste se měl nechat urologicky vyšetřit. Pokud jsem to správně odhadl, pak zbytečně erekci neprodlužujte a neodkládejte úmyslně ejakulaci ( potřebu neprodlužované ejakulace však musí pochopit i vaše partnerka). Neuvádíte, zda se bolestivost nedostavuje případně po více ejakulacích v nedlouhém časovém úseku...-pak by bylo vysvětlení nasnadě. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.08.2006 16:38:57

jak nádor

Dotaz:
chtěl jsem se zeptat,jak se pozná nádor varle nebo nadvarle.jak dlouho je možné žít s nádorem varle?muže ho mít člověk v 16,nebo v 17letech?jak dlouho se zhruba nádor léčí?může na to mít vliv to že jsem měl po narození nesestouplé varle a byl jsem na operaci zkrz to.tvoří se na levem varleti čím dal víc žilek a jsou hodně vidět.děkuji

Odpověď:
Vážený Kamile, měl byste zajít se svými zvětšenými (rozšířené a vinuté?) žílami v levé polovině šourku k urologickému vyšetření. Může se dost pravděpodobně jednat o varikokélu. Pokud po operaci se původně nesestouplé varle vyvinulo do normální velikosti (je stejné jako druhostranné), pak se snad není čeho obávat. Provádíte-li si samovyšetření, pak byste mohl za známky nádoru varlete považovat jen jeho ztužení, možná i zvětšení, ale rozhodně byste nahmatal tuhé hrboly v jinak hladkém varleti. Nádory varlete mohou vznikat již v závěru puberty, ale nejčastěji až v rozmezí mezi 20-30ti lety věku, pak incidence nádorů varlete pomalu ustupuje. Přesné odpovědi vám dá vyšetření v urologické ambulanci, je nebolestivé a jednoduché. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.08.2006 15:31:06

zarudla predkozka na penisu

Dotaz:
dobry den, mam takovy problerm ze mam zarudlou predkozku na penisu,mam to asi 8 dni, nejdrive mi predkozka natekla,vypadalo a i svedilo jako po stipnuti(nebo se tam mozna dostalo mydlo,nevim presne)docela me totiz svedel cely zalud a objevil jsem pak na penisu i znaky po stipnuti.Uz neni predkozak natekla ale zarudla,myji si penis pravidelne kazdy den vodou,ale zda se mi ze mi nejak vice zanasi, predkozka se hure rozevirala,uz je to stale lepsi ale stale to jeste neni ono, a docela me udivuje ze je predkozka stale zarudla. na vysetreni jsem jeste nebyl, protoze zadne jine problemy jsem nemel. Dekuji za radu

Odpověď:
Vážený pane Radku, váš problém bude ve zúžení předkožkového vaku, takže současný zánět je třeba již odborně léčit aby se předešlo dalším komplikacím. Pokud se potvrdí předpoklad o fimotickém vaku, pak vás možná čeká i operace (jednoduchá kosmetická obřízka). Ničeho se neobávejte a na urologii při akutním stavu zajděte přímo, bez objednávání. Zatím koupejte předkožkový vak a žalud spíše ve vlažném roztoku hypermanganu ( slabě fialovém) 2x denně po dobu 3-5 minut. Neváhejte s tím. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.08.2006 08:28:30

Chlamydia Trachomatis

Dotaz:
Dobrý den, před třemi týdny mi zjistili tuto pohl. nemoc a předepsali AZITROX 500 (jedno balení). Měl jsem hnisavý výtok z močové, pálení při močení trubice a pálení očí. Lékař mi řekl, že na kontrolu mám přijít až po 6-ti týdnech. Stále mám po ránu slabý hnisavý výtok z moč. trubice a dost značně mě pálí oči. Prosím o info, zda mám vyčkat zmíněných 6 týdnů nebo přijít na kontrolu dříve? Pomůže Azitrox na pálení očí nebo si mám raději dojít k očnímu lékaři? Děkuju M.

Odpověď:
Vážený pane Marku, máte-li nadále výtok a navíc příznaky zánětu spojivek, pak se dost pravděpodobně jedná o tzv. Reiterovu chorobu. Zajděte proto již předčasně zpět na urologii. Oční kapky vám sice může předepsat váš praktik, ale vyšetření oční (s pžřípadnou kultivací stěru z oka) bude lepší. Navíc při potvrzení domněnky o Reiterově chorobě budou muset stejně oba odborní lékaři v léčbě spolupracovat. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.08.2006 08:20:25

únik moče

Dotaz:
Dobrý den.Často se mi stáva při smíchu(častem smíchu),že mi uníka moč.je mi 33 let.Stávalo se mi to už i v dětství.Jak se to dá léčit?Mám dvojčáta a dost jsem nyní přibrala.Může tam byt nějaka souvislost?děkují

Odpověď:
Vážená paní Terko, váš problém je léčitelný, ale je třeba se nechat odborně vyšetřit urologicky. Urolog možná bude žádat i čerstvý nález gynekologický, možná vás čeká i urodynamické vyšetření dolních cest močových (jednoduché a nebolestivé vyšetření- je však nutné objednání k němu urologem). Souvislost s porodem vašich dvojčátek je možná. V jednoduchých případech je léčení pomocí medikamentů a zároveň sérií cvičení k posilování funkcí dna pánevního. Jen složitější případy jsou indikovány k operaci- zdá se mi, že to váš případ nebude. Zdraví MUDr.Rudolf Vévoda

Vloženo: 07.08.2006 18:53:54

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205