Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 955

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může se ledvinovy kámen projevovat jak občasná tlaková bolest v pase? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Vážený tazateli, projevů přítomnosti ledvinového kamene v organismu je více, jedním z nich mohou být občasné tlakové bolesti v boku- někdy až prudkého rázu (ledvinová kolika).. Vysvětlení pro dané potíže může dát až přímé lékařské vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.12.2019 13:21:04

Problém s ohmataným penisem

Dotaz:
Dobrý den, existuje je nějaký zákrok nebo metoda vybělení ohmataného penisu a varlat ?

Odpověď:
Pane tazateli, lékaři mohou odpovídat na seriozní dotazy, nikoli na legrácky. Pojem ohmataného penisu medecina nezná, Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 03.12.2019 08:17:53

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Mohou bouličky v pase tlačit na nějaké nervy/tepny/cévy? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý F., kůže je elastická, takže tlak na cévní či nervové struktury nehrozí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.12.2019 23:45:25

Fialová skvrna doplnění

Dotaz:
Dobrý den Může být ta fialova skvrna i krevní sraženina? muze se i ta krevní sraženina utrhnout a způsobit embolii? Nebo se tyto sraženina objevují hlouběji? Pod tou skvrnou je totiž více boulicek, ty jsou ale i na druhé straně.

Odpověď:
Milý Matyáši, na předložené téma jsem snad už naprosto vše odpověděl. Pokud budeš nadále na pochybnostech tak zajdi k vyšetření na kožní ambulanci. Rozhodně žádná embolizace nehrozí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.12.2019 23:22:55

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Je běžné že se občas že šourku loupe kůže? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý mladý muži, člověk denně ztrácí z tělního povrchu ohromné množství kožních buněk. Není žádný dúvod proč by se tak dít v oblasti genitálií nemělo. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.12.2019 23:21:53

Fialová skrvna

Dotaz:
Dobrý den. Cca před 2 měsíci se mi udělala mezi vedle varlat v tříslech jakási fialovo-rudá skvrna. Dodnes se výrazně zmenšila, zbledla. Občas se tam ale vytvoří miniaturní dírka ze které vyteče hrozně málo krve, spíše skoro žádná, jen je tam vidět otvor s krví. Může to být nějaké pomalé hojení ran, či poruchy srážlivosti krve? Měl bych jít na nějaké vyšetření? Děkuji moc.

Odpověď:
Milý Matyáši, popisovaná oblast je typický záparový region, kde je obtížnější přístup vzduchu a poměrně výrazné otěry kožní. Pomalé hojení tam být může. Nadměrné sebepozorování neurotizuje, radím v tomto zbrzdit! A o poruchu krvácivosti a srážlivosti určitě nejde. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.12.2019 20:26:37

Krev v moči

Dotaz:
Dobrý den. Pane doktore je mi 58 let užívám lék omnic a již třikrát se mi stalo v období 4měsíců že se mi druhý den po souloži objevila krev v moči a pár krevních sraženin.Krev ale po několika dalších vymočení zmizla.Poprosil bych o odpověď čím je to způsobeno a zda jde o možný nádor. Tuto cestu dotazů jsem zvolil protože nemám možnost navštívit svého urologa jelikož jsem mimo domov dlouhodobě.Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Petře, pokud jde o výskyt menších krevních sraženin zanedlouho po pohlavním styku, nabízí se vysvětlení. Při pohlavním vzrušení se výrazněji překrvuje také oblast prostaty a semenných váčků, proto u mužů po padesátce k tomuto jevu dojít může. Na vině jsou již křehčí cévy, výjimečně však také porucha krvácivosti a srážlivosti. Oboje trochu souvisí a dá se zjistit krevními testy. Druhou příčinou může být nežádoucí počínající nádorový proces v popisované oblasti. K romu ovšem by už bezpodmínečně je třeba řádné a podrobnější urologické vyšetření. Zvažte to také- pokud třeba se vrátíte na svátky a pobudete před či po nich, to by vás váš urolog jako akutního přijmout mohl. A ještě poznámka- někdy záleží i na době vlastního pohlavního vzrušení. Tam kde trvá dosti dlouho je pak i vyšší možnost nežádoucích projevů post coitum. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.12.2019 19:54:53

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může být částečně, tj. trochu kůže penisu pokryta malými bílými tečkami? Při 'drbání' trochu svědí. Je jich spoustu a v těchto místech je penis i trochu ochlupený, jest to běžné? Děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Vážený tazateli, kůže pokrývající penis je hodně tenká, proti podkladu dosti pohyblivá- a hlavně v přechodové oblasti výrazně vybavena žlázkami- chlupovými, mazovými a potními. Většinou jsou pak docela dobře zrakem patrné. Je to tedy zcela normální jev- a netřeba si s tím nějak lámat hlavu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 01.12.2019 09:59:01

Fimoza pokracovani

Dotaz:
Dobrý den, pro doplnění, triamcinolon předepsal dětský urolog ve fakultní nemocnici a doporučení této cesty je i v evropských guidelines pediatrické urologie. Šlo mi o postup, jak mazat v případě již zlepšené fimozy, kdy je k tomu nalezena i konglutinace (při těsné fimóze nebyla vidět), zda urgovat kontrolu urologem, kterou máme naplánovanou až za několik měsíců. Děkuji.

Odpověď:
Vážený tazateli, pokusil jsem se vysvětlit, že krátkodobé použití mastí je jistě možné, ale většinou k trvalému úspěchu nevede. Ten zajistí jen a jen operace. Bohužel podrobnější vysvětlení se nezdařřilo odeslat. Zkouším alespoň tuto stručnou verzi. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.11.2019 08:51:11

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Asi před 4 měsíci se mi udělal mezi penisem a břichem jakési "kolečko", který se jako kdyby seškráblo a tekla z toho mírně krev. Vůbec nevím, že bych se tam nějak škrábl. Chvíli potom to bylo ještě fialové a poté se to ztratilo, je to na pohmat cítit, ale není vidět. Něco podobného se mi udělalo vedle varlat, ale o tom vím, že jsem asi nějak moc roztáhl omylem nohy a prasklo tam. Doteď je tam fialový flek, ale zmenšuje se to. Může o něco jít? Děkuji.

Odpověď:
Milý Matyáši, popisované odpovídá spontánnímu vyprázdnění nějaké změněné žlázky. Ale vše je dávno v pořádku- a není třeba neustále bádat o vlastním těle (pokud nechceš studovat zdravotní školu, případně lékařství). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.11.2019 22:20:18

Doplnění

Dotaz:
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za odpověď na předešlý dotaz. Ještě bych rád reagoval že bolestivé jsou jen na hrubší pohmat, tj. normálně nebolí. Místo není nijak zarudlé ani nic jiného, předpokládám tedy podle Vaší odpovědi, že se o nic jednat nebude. Zvětšené lymfatické uzliny v této oblasti by byli asi lehce rozeznatelné a byli by asi velké, je tomu tak? Děkuji moc ještě jednou a přeji krásný den.

Odpověď:
Milý Matyáši, ano, vše správně pochopeno! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.11.2019 22:12:27

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. V ejakulátu byly vidět trochu takové jakési asi malinkaté bublinky. Může o něco jít?

Odpověď:
Milý mladý muži, drobné bublinky v ejakulátu spermatu při technice, jíž byl ejakulát získán, je zcela normální úkaz. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.11.2019 16:24:57

Fimoza

Dotaz:
Dobrý den, tříletému synovi ošetřujeme fimozu triamcinolonem, nyní se ukazuje, že je část předkožky přilepená k žaludu, máme mazat dál nebo uspíšit kontolu u urologa? Jaký mame očekávat zákrok? Děkuji

Odpověď:
Vážený tazateli (tazatelko), považuji za naprosto nevhodné používat pro řešení fimozy u malého chlapce, ke kýženému výsledku to natrvalo nevede. Naví- a to je snad ještě významnější fakt- je to preparát obsahující hormon, což je pro tento věk nevhodné (silně pochybuji,že to je na doporučení lékaře). Chlapce čeká kosmetický chirurgický zákrok v místním znecitlivění, čím dříve bude realizován, tím lépe. Zdraví MUDr. Rudolv Vévoda

Vloženo: 27.11.2019 11:10:06

Kvasinková infekce

Dotaz:
Dobrý den. Asi před 6 měsíci jsem měl kvasinkovou infekci žaludu. Doteď se nevrátila. Píše se, že projev této infekce může být i vyskytovanim šupinek na šourku, co si pod tím mám představit? Také se píše že je to nebezpečné systémové onemocnění, ale z příznaků mám jen únavu, to je ale asi běžné. Poznal bych to.tedy nějak? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Vážený pane F., pokud byla kvasinková infekce úspěšně přeléčena, není třeba mít žádné obavy z jejího plíživého návratu. Při absenci potíží není nijak prospěšné pátrat po internetových stránkách (kde si může kdekdo napsat co chce). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 26.11.2019 20:27:30

Nález v ejakulátu- doplnění

Dotaz:
Dobrý den, odběr ejakulátu proběhl dle norem, čili kontaminace nehrozila. Byl jsem přímo v laboratoři na toaletě a pak vzorek odevzdal. Chodím do Aeskulabu, s ním spolupracuje větší část ambulantních urologů. Tím, že jste psal, že jsem Vám nenapsal výsledky z laboratoře, chápu to, že jsem nenapsal danou koncentraci bakterií o které jste psal. Které bakterie jsem v kultivaci měl, jsem uváděl. Nicméně laboratoř to dělí pouze na primokultivaci a po pomnožení. Enteroccocus Faecalis byl v primokultivaci a E.coli po pomnožení. Koncentraci tam neuvádí. Ale vím, že partnerce tam dělali moč a ta měla E.coli 10 E na 4, čili u moče koncentraci uvádí, ale u ejakulátu ne. Jinak anamnéza je taková, že jsem nikdy žádné urologické potíže ani bolesti neměl. Šel jsem se nechat vyšetřit preventivně z toho důvodu, že partnerka má časté urogynekologické potíže, a tak jsem měl obavy, které se naplnily. K urologovi jsem se tedy objednal, ovšem co chtít za klinické vyšetření? Na co se mám připravit prosím Vás? Podle čeho rozhodnout zda tedy léčit nebo ne a případně kdyby urolog chtěl léčit, jak dlouho se berou zhruba antibiotika aby se ty bakterie odstranily z ejakulátu pryč? Když tam ty bakterie jsou a nemám potíže, znamená to, že mám nějaký malý zánět, který nedělá potíže nebo tam mohou ty bakterie být aniž by nepůsobily vůbec žádný zánět?

Odpověď:
Vážený pane K., je atypické aby laboratoř nevyjádřila vždy kvantitativní množství bakterií, tedy v moči ano a v jiném materiálu ne. To by musela vysvětlit ona laboratoř-ale ne vám, ale vyšetřujícímu urologovi. Na něm pak bude záležet zda vám bude nějaké antibiotikum předepisovat a na jakou dobu. Navíc urolog nebude nejspíš brát údaje, které nejsou čerstvého data, v úvahu. Nemátte-li potíže budťe klidný. Snad nemusím ani připomínat že případný intminí styk by měl být zásadně s užitím kondomu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 26.11.2019 05:54:51

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205