Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 953

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Uzliny - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Chápu to tedy správně, že pokud jsou uzliny skoro všude u penisu, jeho okolí i tříslech, bude se patrně jednat o něco jiného, je tomu tak? Na vyšetření jdu v lednu, pokud by byl nějaký zánět, může být nebezpečný a akutní? Nejsou teploty, místo není nijak zarudlé, je to tam už minimálně půl měsíce, možná to tam bylo vždy. Děkuji moc.

Odpověď:
Milý Matyáši, o nic vážnějšího se nejedná. K vyšetření v lednu je už jen pár dnů či týdnů, nebezpečí z prodlení tu není. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 20.12.2019 22:22:14

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může mít něco společného tato věc s pohl. organy? Brnění nohou je vnímáno většinou v klidu. Brní to jen dole jako kdyby na chodidle. Trvá to asi 5 dnů. A je to pouze občasné, tj zabrní a odejde. Může nějak dojít ke ztrátě nohy, tj že přestane být připravovaná atd.? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Vážená tazatelko, brnění nohou ztěží bude souviset s pohlavními orgány. Pokud sitauace spontánně nevymizí, bude třeba se podrobit lékařskému vyšetření- k vyloučení krevního onemocnění, poruše činosti páteře, resp. nervů zásobujících dolní končetiny. Možná dojde i na neurologické vyšetření (tedy nikoli urologické). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.12.2019 19:54:08

porucha erekce - pokračování *2

Dotaz:
Dobrý den, cca dva týdny zpět jste mi odpověděli abych nechal věcem volný průběh a nesoustředil se příliš na návrat k normálnímu stavu erekce jelikož mě to jenom neurotizuje. Nejsem lékař ale nemyslím si, že by příčina byla psychická - míval sem několik období pár let zpátky kdy sem byl neustále ve stresu a erekce mě zradila až nyní(3+ týdny zpátky) kdy v životě nemám v podstatě žádné stresy. Ze dne na den sem prostě nebyl schopen dosáhnout pořádné, plné erekce a tento stav("gumová" erekce) přetrvává až doteď bez jakýchkoliv změn. Nedávno sem se dočetl co jsou Kegelovy cviky a uvědomil si, že jsem je používal při masturbaci již od puberty - stačilo zatnout svaly a ihned sem viděl stoupající erekci, ale nyní se můžu snažit sebevíc a není možné aby mi tyto cviky přivodili erekci. A když se mi podaří "ručně" získat alespoň slabou erekci, mizí velice rychle. Kořen penisu mám přitom tvrdý jako kámen, ale z nějakého důvodu není možné abych měl stejně pevnou i erekci. Můžete mi prosím poradit?

Odpověď:
Vážený tazateli, nedokonalé prokrvení penisu může zavinit i srdečně-cévní onemocnění. Budete se každopádně muset obrátit na lékaře, půjde o základní interní vyšetření a dost pak možná o vyšetření v andrologické, resp. sexuologické poradně. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.12.2019 16:20:09

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Při hraní vyvíjené začalo jako kdyby praskat v oblasti varlat a jak je ta kost vedle varlat. Tam začalo pálivě praskat. Bylo to jen při mírném roztazeni nohou. V této oblasti mam také již zminovanou fialovou skvrnu, která se pomalu hojí. Na to jste mi napsal že to je v pořádku. Mohlo by tedy to praskání něco znamenat? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, tento dotaz je k odpovědi pro kožního lékaře. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 17.12.2019 12:44:25

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Nemáte prosím nějaké zkušenosti s onemocněním lipomatóza? Projevuje se velkými bouličkami nebo i malinkými a mnohočetnými? Nebo jsou takové malinkaté, pohyblivé, do 1 cm bouličky v podkoží, v řádu desítek všude po těle včetně třísel, stehen,... běžnou situací při obězitě? Děkuji moc.

Odpověď:
Milý Matyáši, lipomatoza není nikdy lokalizována na jednu oblast podkoží, postihuje kůži kdekoli na těle, tedy na mnoha místech. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 16.12.2019 20:00:07

Uzliny - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Zvětšená uzlina by tedy nejspíše byla zarudlá, viditelná, bolestivá? Pokud se takovýchto malých (do 1 cm) velkých bouliček vyskytuje v tříslech a podkoží vedle penisu mnoho (přes 20), bolestivé na hrubší pohmat - může jít o zvětšené uzliny? Děkuji moc.

Odpověď:
Milý Matyáši, uzliny v třísle mohou být zvětšeny ponejvíce jen na jedné straně- a pak mohou svědčit i o vzdáleném zánětlivém procesu (např. plísni mezi prsty na noze). Zásadně posoudit, zda se jedná o zvětšenou či normální mízní uzlinu, může jen lékař -přímým vyšetřením (tedy nikoli po internetu). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 16.12.2019 19:09:41

Chronické záněty

Dotaz:
Dobrý den. Chápu to tedy správně, že není potřeba lékaře navštívit ani pátrat po chronickem zanetu pokud se někde na těle neopakoval? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, ano,- pátrat po nějaké chronicitě bezdůvodně? S tím se snad k lékaři nechodí, a lékař by v takovém případě asi zvažoval vyšetření psychiky příchozího. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 16.12.2019 18:55:33

Uzliny

Dotaz:
Dobrý den. Jak by se daly poznat zvětšené uzliny okolo penisu a v tříslech? Děkuji moc za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, ke zvětšení uzlin musí být nějaká příčina v poruše zdravotního stavu. Lokalizaci uzlin v těle ovládá každý lékař prošlý studiem lékařství. Ten také spolehlivě pozná zda je uzlina zvětšená a odkud se do ní přivádí míza. Podle toho se také zaměřuje okruh zjišťování příčin zbytnění na pohmat bolestivé uzliny. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.12.2019 21:52:46

Kapka krve po vymočení

Dotaz:
Dobrý den. Asi před týdnem jsem začal cítit při konci močení páleni na konci močové trubice. Začal jsem užívat urologický ćaj s brusinkami a cranberries D manoce akut. Obojí 2x denně. Dnes se po vymočení objevila kapička krve na toaletní papíře při otření penisu. Co prosím radíte. Předem děkuji za odpověď. Užívam Gudasal 100, Tezeo 80, Nebilet 5, Sortis 20, Metformin Teva XR 500, Xtandi 40

Odpověď:
Vážený tazateli, popisované příznaky mohou svědčit pro zánět zadní močové trubice, možná jen přechodný. Poněkud překvapující je množství léčiv, resp. pomocných léčiv, které užíváte. Mohozu se sice podílet na překrvení pánevních orgánů, ale mohlo se také jednat o více příčin popisovaného problému. Rozhřešení může dát přímé lékařské vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.12.2019 14:53:19

Chronické záněty - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Děkuji moc za předchozí odpověď. Ptám se jen obecně, protože se bojím že nějakým chronickým zánětem trpím. Je mi blbé přijít k doktorovi a říci, že si myslím, že mám chronický zánět. Proto mě jen zajímá, jestli to má nějaké projevy, popř. jak takový chronický zánět vznikne. Má chronický zánět nějakou spojitost se sepsí - vzniká na základě chronických zánětů? Děkuji moc.

Odpověď:
Milý Matyáši, k lékařskému vyjádření o tom zda běží v nějaké části těla o zánět (ať akutní či dokonce chronický). je třeba, jak jsem již psal, mít na paměti celou škálu faktů. Obecně vzato- chronický zánět může vzniknout tam, kde předcházejí opakované záněty ve stejné lokalizaci.Takže už opravdu nemusíš dál o ničem takovém pátrat. A sepse? K té dochází při masivní invazivní infekce, nejprve lokalizované a posléze rozšířené do celého těla. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.12.2019 14:01:13

Chronické záněty

Dotaz:
Dobrý den. Daly by se nějak poznat chronické záněty? Jak se projevují? Jsou nějak nebezpečné? Jak se léčí? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, k posouzení případné chronicity zánětu je potřebný souhrn a vyhodnocení více zjištěných skutečností - od anamnézy přes klinická a laboratorní vyšetření až k případnému odběru vzorků tkáně daného orgánu (to spíš výjimečně). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.12.2019 08:46:57

Bolest zad / varlat

Dotaz:
Dobry den pane doktore, asi tri tydny me trapi tahava bolest varlat, ktera z pocatku vystrelovala do zad (krize) a trochu do leveho trisla. Byl jsem na urologie s vysledkem zvetsene leve nadvarle a varikokela (1st; tu jiz mam dlouho) - res epididymitis 1,. sin chronica, caricocele testis 1. sin,. Dostal jsem neco proti bolesti a antibiotika. Bohuzel nic se po dvou tydnech nezmenilo. Jen ta bolest je ted vice v zadech a pri sezeni naprosto nesnesitelna. Kdyz se predklonim citim tlak v celych bedrech, a tupou bolest obou varlat. Nevim jestli to je vice problem urologicky, neurologicky nebo pro ortopeda. Prosim o radu o co se muze jednat a jak s tim dal. Moc dekuji

Odpověď:
Vážený tazateli, pokud se váš stav navzdory nasazené léčbě spíš horší, bude nutno znovu zajít na dotyčnou urologii- a to co nejdřív, jako akutní pacient , Nejspíš bude potřebné další a podrobnější vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 13.12.2019 13:27:50

Katetr a masturbace

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Mám měsíc před operací TURP zavedený pevný katetr. Operace bude proveden z důvodu zvětšené prostaty a velkého postmikčního rezidua. Před zavedením katetru jsem prodělal několik vyšetření, která vylučovala sexuální aktivity. Nyní by mě zajímalo, zda mohu se zavedeným katerem masturbovat. Nehrozí nebezpečí nějaké infekce, nebude to bolestivé? Děkuji za odpověď. Petr

Odpověď:
Vážený tazateli, na váš dotaz není možná zcela jednoznačná odpověď. Předpoklad je, že při vyvrcholení jsou drobné svěrače v prostatě schopné zabránit omezení či zamezení odchodu ejakulátu. Je tu ale ono ale- zavedený katetr může jednak mechanicky bránit výstřiku spermatického obsahu do močové trubice, a může i zavinit (teoreticky vzato) přenos případné infekce z močové trubice do prostaty. To by vám ovšem mohlo výrazněji oddálit operaci prostaty. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.12.2019 11:14:55

Ureaplasma

Dotaz:
Dobrý den, před 7 měsíci mi byla zjištěna ureaplasma. Měla jsem krev v moči a výtok jinak žádné problémy. První antibiotika mi nezbarala a na gynekologii se nemohou zbavit mého výtok. Pred 3 týdny mi je zjistili ty ureaplasma zjistili znovu ale zapomněla jsem si vzít antibiotika hned po vyšetření a začnu s tím až nyní. Je možné že časté výtoky způsobuje moje dosud nevylecena ureaplasma? Děkuji

Odpověď:
Vážená tazatelko, ureaplasma je především přenosná pohlavním stykem, ale její znovunapadení může nastat v indiviuálních případech i po dostatečné předchozí léčbě.- Nevím jak je to u vás, ale s léčením je nutno již začít- při dodržování dalšího hygienického režimu a určité pauzy v pohlavních stycích po dobu léčby. I nadále pak je potřebný styk s užitím kondomů (lépe než hormonální antikoncepce!), Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.12.2019 06:02:02

Dotaz

Dotaz:
Dobry den, chci se zeptat, jestli je mozne bez operace a ruznych natahovacu atd. Zvetsit penis nejakyma tebletama ci masaznim kremem. Vsiml jsem si uz vice reklam na takovehle pripravky, ale spise tomu neverim a nechci za pokus vyhazovat penize. Dekuji za odpoved.

Odpověď:
Vážený tazateli, na velikosti penisu v dospělém životě nějak významněji nezáleží. Důležitá je aktivita a kvalita partnerských vztahů. Navíc je třeba si uvědomit že hloubka ženské pochvy je cca 11 cm. Z toho plyne že větší penis nemusí být nijak k užiku, a že i menší může být schopen plného oboustranného uspokojení. A co se týče inzerovaných prostředků ke zvětšní:- je to jeden velký podvod, jde především o kšeft (při případných stížnostech na neúspšch ještě nikdo neuspěl- nikdy peníze nevrací). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.12.2019 05:18:08

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205