Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 955

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Lze hmatat žílu i jako takový mírně tvrdý podkožní provázek - vypadá, že to je na žíle, ale možná že ne? Mám to asi už 3 měsíce a bojím se aby nešlo o nějaké ucpání žíly či krevní sraženinu. Nijak to nebolí, místo není nijak rudé, není ani pohledem viditelná, pouze na pohmat jako kdyby byl v podkoží provázek. Může o něco jít když už je to takhle dlouho? Mockrát vám předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, obavy jsou to zbytečné.Cévní a dokonce i lymfatický aparát může být při určitých situacích(např.přeplnění)docela dobře hmatný, zvláště pak na penisu, kde není tuková vrstva pod kůží.Navíc bohatší cévní aparát než jinde na těle je právě v oblasti pohlavních orgánů. Žádné nebezpečí nehrozí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.09.2019 11:18:55

Piha

Dotaz:
Dobrý den. Objevil jsem náhodou na šourku jakousi hnědou, možná pihu. Je velká tak 0,3cm. Může se o něco jednat? Nijak neboli, nevadí. Je malinko hmatna. Zde je foto jak vypada: https://ibb.co/pZ1KYpq https://ibb.co/JF671CK https://ibb.co/ggD3HvD Mockrát vám děkuji! Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyyáši, ona skvrna se nejeví jako nádor. Pokud by se zvěšovala, musíš zajít do kožní (nikoli urologické) ambulance k posouzení. Kožní lékaři mají výborné vyšetřovací možnosti, ovšem i zkušenosti. Takovýto kožní útvar do kompetence urologů nepatří. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.09.2019 18:09:14

Nemoc prostaty.

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Asi před 14 dny jsem podstoupil ve svých 58 letech urologickou prohlídku kvůli slabším proudu moči. Byl jsem vyšetření a byl mi přdepsán lék tamsulosin. Byl mi zjištěn i zánět prostaty při vyšetření přes konečníku a kvůli tomu i zvýšená hodnota PSA 5,9 a zjištěny kamínky v prostatě a zvýšená krvácivost prostaty. Lékař urolog mi sdělil že se o nádor nejedná. Je možné aby z toho vyšetření toto urolog bezpečně poznal? Hezký den. P. G.

Odpověď:
Vážený pane Pavle, vyšetření prostaty pohmatem má silnou výpovědní hodnotu.Pro zhoubný nádor by musely kromě něho svědčit i další náležitosti- které zřejmě nic takového nepotvrdily. Navíc zánětlivé změny s rakovinou dohromady nejdou. Lék tamsulosin vám nepochybně postupně zmírní určité nastupující potíže, ostatně věku odpovídající. Pravidelné urologické kontroly již budou nutné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.09.2019 13:26:51

Srůsty v močové trubici

Dotaz:
Dobrý den. Mám neustále pálení v močové trubici ale nejvíce v přední části penisu. Bl jsem na cystoskopii, ultrazvuku, CT se zobrazovací látkou, moč je bez jakéhokoliv nálezu psa 6.1.na další psa objednán na podzim. Věk mám 57 let. Urolog mi sdělil že krom psa jsou i jiné ukazatele nemoci prostaty. Prostata ůdajné toto pálení nezpůsobuje. Byly mi po zánětu asi před rokem nalezeny dva srůsty v močové trubici a toto je prý možná příčina což se mi moc nezdá jako laikovi poprosil bych váa o radu zda to je možná příčina pálení nebo kde je toho příčina. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Rudo, je opravdu nemožné- a dokonce by bylo neodpovědné-vám na základě uvedených údajů stanovit diagnozu, anebo alespoň příčinu pálení v močové trubici. K tomu je skutečně zapotřebí celá suma znalostí o historii vašeho problému- a především přímá vyšetření. Zde opravdu teoretické uvažování by mohlo jen prohloubit vaše trápení- a to nejen fyzické, ale i psychické. Odhadnout lze, žei s ohledem na hodnoty PSA se budete muset dostat do péče lůžkové urologie- Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 03.09.2019 12:18:17

Nějaká věc na penisu

Dotaz:
Dobrý den, když si stáhnu předkožku tak tam mám takový bílý povlak který lze oddělat je to částečně hluboko, barva žlutá či bílá, nevíte o co se jedná ?

Odpověď:
Bez jména a věku!? nelze odpovídat. Dr. Vévoda

Vloženo: 01.09.2019 20:41:33

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. O co by se prosím mohlo jednat? Může to být nějaká choroba? Mám takovou malinkatou boulicku, spíše možná jen kůže - nachází se částečně na uzdicce a malinký kousek zasahuje do otvoru kudy odchází moc. Po stažení uzdicky se roztáhne a je plocha. Občas je malinko červená ale nijak nevadí ani neboli, nic. Může se o něco jednat? Někdy není ani vidět. Pokud by to šlo, tak zde jsou fotografie https://ibb.co/6X4xwLN https://ibb.co/5TBJgZH https://ibb.co/y4r0JTC Také mam okolo uzdicky trochu fialové fleky, fialové žilky a na nich červené tečky - souvisí to s krátkou uzdičkou?

Odpověď:
Milý Filipe, nenahlížím, že by se jednalo o nějaké onemocnění. Pokud by se nějaké potíže v tomto směru později ukázaly, bude nutné přímé lékařské vyšetření. Věřím,že nutné snad nebude. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 01.09.2019 16:45:52

Mykóza

Dotaz:
Dobrý den. Asi před 8 měsíci mi na urologii byla diagnostikovana mykóza penisu a byla předepsaná mast (teď už nevím jaká), vymazal jsem tedy předepsanou mast a jeste před domazanim masti mykóza odeznela. Pote jsem následně ještě zakoupil clotrimazol. Teď mam už druhé balení Clotrimazolu, mykóza se vrátila pouze jednou a to z důvodu ze jsem na krátkou dobu přestal mazat. Do dnešní doby mažu clotrimazol, ale stále pokud přes den vynechám mazání tak k večeru mam u dírky na močení asi 2 malé červené fleky, které teda nesvědí, nevadí ani nic jiného. Jedna se stále o mykozu případně jak bych měl dále postupovat? Léčí se mykóza takhle dlouho? Měl bych přestat mazat? Na urologii jdu až za 4 měsíce. Mockrát děkuji za pomoc a přeji Vám krásný den.

Odpověď:
Milý Matyáši, je třeba navštívit ordinaci kožního lékaře a to co nejdříve. Nemá žádný smysl celé měsíce mazat do někdy mykouou postižených míst clotrimazol či jiné masti. Celou historii a současný stav nechej posoudit na odborném pracovišti dermatovenerologie. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.08.2019 22:39:55

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Nezlobte se, mám ještě jeden dotaz. Mohou mít žíly na předkožce tmavě fialovou až barvu do černa? Mockrát děkuji za odpovědi.

Odpověď:
Milý Matyáši, pokud je ona tmavě zabarvená žíla na pohmat zcela měkká, mělo by jí o přechodnou a nevinnou záležitost (mohla bý způsobena déle působícím tlakem na dané místo, třeba při nevbodném spodním (těsném), nebo při sportu a pod.Pokud to spontánně nevymizí, lze zkusit vtírat mastičku heparoid. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.08.2019 21:00:53

Dotaz - doplnění

Dotaz:
Boulicky jsou v podkoží a všiml jsem si jich jen náhodné. Muže to znamenat i rakovinu či trombózu? Děkuji mockrát. Hezký den. (Je mi 16)

Odpověď:
Milý Matyáši, pokud jsou ony bouličky v podkoží, půjde o ucpané mazové žlázky, Nejsou nijak nebezpečné (není to rakovina ani tromboza)- a není třeba s tím nic dělat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.08.2019 20:42:14

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Pod žaludem na protější straně než je uzdička mám dvě pod sebou ležící boulicky trubicoviteho tvaru, v barvě kůže, vůbec nevadí, neboli, ani nic jiného, pouze tam jsou a jdou vidět jen občas. Občas se také stane ze zalud jako když zvrasni - nejspíš je suchý? Mockrát děkuji za případnou odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, popisované útvary při okraji žaludu mohou být ztužené útvary mazu, zvaný smegma, který se u mladých mužů v předkožkovém vaku vytváří. Jiné vysvětlenní se mi nenabízí. Posoudit situaci by byl schopen kterýkoli urolog ve své ordinaci.Pokud se přesně neurčí o co tu jde, není mo radno pokoušet se o násilné mechanické odstranění-pokud to ovšem nepůde v teplé koupeli lehce provést-což můžeš zkusit. třeba ušní štětčkou. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.08.2019 20:37:16

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat zda se nemůže jednat o trvale rozšířenou žílu a zda muže hrozit tromboza - delší dobu mam kratší uzdicky a pod zalzdem mam trvale modré 2 bulky, které se možná za období 3 měsíců malinko zvetsily - v nejbližších měsících chci navštívit urologa a problém vyřešit, chci se jen zeptat zda se muže stát něco vážného napr ta tromboza. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, kratší uzdička bývá příčinou zhoršeného žilního oběhu v dané oblasti, následkem pak vzniká rozšíření žil. O nic vážného však nejde, také tromboza (při normální krevní srážlivosti) nehrozí. Podrobnosti ti později na urologi- po přímém vyšetření, jistě sdělí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.08.2019 00:01:05

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, mohou se v okolí uzdicky objevovat takové malé bílé pupinky? Jsou podobne těm okolo zaludu (nevím jak se jmenuji). Nijak nebolí. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, podobné drobné útvary se při koruně žaludu a u uzdičky u hodně mladých mužů objevovat mohou. O nic vážného, či alespoň potřebného léčení určitě neběží. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 23.08.2019 23:51:38

Otok na genitáliích

Dotaz:
Dobrý den, nedávno se mi objevil silný otok na varleti a poté se rozšířil po celém penisu. V nemocnici mi byly předepsány antibiotika proti infekci. Otok do 3 dnů zcela zmizel. Bolesti žádné, ani při močení. Po vyléčení jsem si všiml, že se mi na penise objevili žíly, které tam dosud nebyly. Občas svědí ale nebolí. Nedávno se mi za velice chladného dne (momentálně se nacházím v zahraničí a pracuji venku), objevil otok znova. Na varleti a na penisu v místech již zmíněných žilek. Pomáhá přikládání studených obkladů. Nicméně nevíte o co se může jednat? Otok vždy nastal za chladných nocí, obecně mám problém se studenými končetinami. Myslíte, že je problém v prokrvování? Popřípadě co volit za prevenci. Jsem nekuřák, alkohol příležitostně a strava vyvážená. Děkuji moc za pomoc. Tomáš Hronek (26 let)

Odpověď:
Vážený pane Tomáši, především není jasné jaká diagnoza byla při předchozí problematice vašeho genitálního systému stanovena a jakým zúsobem jste se léčil.Je ovšem pravda, že kterákoli oblast v těle je po prodělaném zánětu vnímavější na nepříznivé zevní podněty- k nimž patří i nadměrná teplota či větší chlad. K podrobnější rozpravě by bylo třeba více poznatkú, nejlépe však přímé vyšetření (pokud možno i tam, kde jste byl předtím vyšetřen a léčen). Sám s vámi v tomto směru nemohu víc komunikovat, za chvíli -před odjezdem na dovolenou, zavírám na týden příjem dotazú. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 23.08.2019 03:47:56

Prostata

Dotaz:
Krásný den přeji pane doktore.prosím vás měli jsme s manželem pohlavní styk dva dny po sobě a manželovi se po několika dnech objevila v moči i ejakulátu slabá příměs krve v moči se objevila při začátku močení a i v moči byla sraženina.ejakulát byl trošku také zbarvený krví.Pak několik dní manžela trápila bolest v močové trubici.Výsledky moči nic neprokázaly.Mi je 56 let a manželovi 57.Poprosila bych vás o odpověď čím je toto způsobeno a zda je to možný příznak rakoviny prostaty . Mnohokrát děkujeme za odpověď.Manželé Novotní.

Odpověď:
Vážená paní Jarko, příčin drobného krvácení, které popisujete, může být několik jen z urologických příčin, ale také třeba z důvodu poruchy krvácivosti a srážlivosti, tedy z mimourologické příčiny. Doporučuji proto, už s ohledem na věk vašeho manžela, absolvovat řádné urologické vyšetření. Vyšetření moči v tomto ohledu naprosto nestačí. Praktický lékař jistě rád napíše doporučení k odbornému vyšetření na urologii (pokud tam váš muž již není veden- pak může přímo k vyšetření se objednat). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.08.2019 16:32:21

bhp

Dotaz:
Dobrý den , zajímal by mne Váš názor na vliv magnetického pulzního zdroje na prostatu tzv. pulzní magnetoterapie a kdy do Česka dorazí metoda Rezum - operace parou ? Děkuji

Odpověď:
Vážený pane T., názory odborné veřejnosti na tuto metodu léčení prostaty se hodně liší. U nás zkušenosti dosud nejsou, osobně o tom těžko mohu odpovědněji soudit. Na vaši otázku tudíž ani odpovědět nemohu. Zdraví MUDr. RudolfVévoda

Vloženo: 22.08.2019 10:35:10

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205