Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 953

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

mocový mechyř

Dotaz:
Dobrý večer pane doktore,jsem rád,že si vždy najdete chvilku na odpovědi nás laiku. Mám ještě jeden dotaz.Dnes mi přišli výsledky moče ohledně palení při močení. Ptal sem se Vás na Psa a nyní se obávám aby nebyla příčina pálení močový měchyř. Moč sediment-Erytrocyty-25-leukocyty 9-.Je to hodně těch erytrocytu 25, Je pravda ,že mám ledvinové kameny,je možne,že to palení zpusobují kameny,nebo by jste přemýšlel i tom měchýři.Míra 53letDěkuji Vám moc za Váš názor

Odpověď:
Vážený pane Míro, lehké krvácení do moči může působit přítomnost močových kamínků, může mít ale jiné příčiny. Vysvětlení musí dát jen podrobnější urologické vyšetření. Také nepříjemné pocity může působit odchod močového písku, ale zase o pravé příčině by mělo přinést vysvětlení přímé vyšetření- dohadování o možné příčině nemá podstatný význam. Vaše problémy ale dozajista nepocházejí od prostaty. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.09.2019 20:09:49

Piha

Dotaz:
Dobrý den, asi před měsícem jsem vám psal ohledně pihy na šourku, od té doby se zvětšila možná tak o půl milimetru a možná že vůbec. Při delším hmatáni okolí zarudne, ostatně i celý šourek. Nijak neboli, nevadí, je opravdu malilinkatá. Mohlo by se prosím tedy o něco jednat? Také jsou na šourku takové malé bílé pupínky, to ale asi patří k ochlupení. Mockrát vám děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď:
Milý Matyáši, popisovaná drobná kožní afekce není nijak na obtíž- a není ničím nebezočná. Pokud ovšem není poraněna anebo výrazněji vydrážděná- třeba i častým promasírováváním. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 23:07:40

Masáž prostaty

Dotaz:
Ještě prosím jsem se zapomněl zeptat, co přesně by měl mít za účinek lék Omnic tocas? Potíže s močením totiž nemám, to by mi bývalo ani nevadilo, u mě je to vyložené o té bolesti.

Odpověď:
Vážený pane K., omnic, stejně jako řada dalších léků podobného složení, pomáhá cíleně k úlevě od prostatických potíží. I otok prostaty je vlastně jejím zbytněním, takže úlevu lze očekávat. Může trvat celé týdny, ale dostavuje se. Tyto léky nejsou cíleny přímo na úlevu od obtížného močení- to je totiž v řadě případů působeno do značné míry právě tlakem prostaty na hrdlo moč. měchýře. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 22:36:08

Masáž prostaty

Dotaz:
Díky za odpověd pane doktore, Lexaurin jsem právě po té masáži začal užívat, předepsali mi ho v centru bolesti abych se alespon trochu vyspal, kromě toho ještě ty opiáty na bolest, ale stejně to pořád hodně bolí. Byl jsem poté na jiné urologii u zkušeného lékaře a řikal, že byla chyba, že se do prostaty mechanicky zasahovalo když v ní byl zánět a také, že i kdyby tam nebyl, tak prostata se mechanické iritaci brání a oteče, že se s tím setkává vyjímečně u gayů a může to hodně bolet 3-4 měsíce a to ještě s otazníkem, prý na to není léčba a chce to jen čas a prostatický klid, žádné další kontaktní vyšetřování. Je opravdu tak nemyslitelné tu prostatu odstranit, když je pochroumaná, oteklá a tak hodně bolí? Je to hodně obtížné vydržet, přežívání v bolestech, o životě se nedá mluvit, nemohu s tím chodit do práce. Přeci se to musí dát nějak řešit v krajním případně i operačně odstraněním, když by to třeba takto hodně bolelo ještě dalších x měsíců. Nedovedu si představit, že by tento stav měl trvat třeba rok nebo i déle. Většinou u jiných částí těla, když něco bolí a nedá se to léčit, tak se to odoperuje a je klid. Chápu, že tady i za cenu funkčních obtíží, ale de facto lepší žít bez sexu než s neústalou poměrně silnou bolestí. Ještě prosím jestli byste mi mohl odpověd na ten dutasterid? A také mám doma magnetoterapii, myslíte, že by mohla pomoci? Na otoky, bolest a hojení pomáhá dobře obecně, jen nevím, jestli je to vhodné u prostaty (četl jsem od Vás totiž, že by se prostata neměla překrvovat) a bojím se aby právě toto nezpůsobila magnetoterapie, která zlepšuje prokrvení dané části těla na kterou se aplikuje. Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane K., dutasterid pomoci určitě může. Magnetoterpii lze doporučit také, pomáhá odlevit od otoků- a o to právě u vás zřejmě jde. Jinak vše už bylo řečeno, s operací kategoricky nesouhlasím. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 22:30:48

Lékaři

Dotaz:
Dobrý den pane doktore.V poslední době jsem četl hodně článků že je lepší chodit raději k mladým lékařům jelikož se stále vzdělávají v moderní urologii kdežto ti starší urologové nad 50 let již nemají přehled o moderní urologii a způsobech léčby novými metodami.Požádal bych vás o váš postoj a názor na tyto články.Děkuji za odpověď.S pozdravem J.D.

Odpověď:
vážený pane Jiří, možná čekáte moudrá slova.Vše je relativní, někdo může zamrznout záhy po nabytí specializace- pokud není dále vzděláván, hlavně pokud se sám nevzdělává. Tedy jinak- na věku až zas tak příliš nezáleží.Poctivý lékař nepřestává studovat ani ve vyšším věku -atd. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 21:59:33

Infekce

Dotaz:
Zdravím Vás, chci se optat jak byste léčil po sexu s partnerkou infekci Streptokokem skupiny B, Agalactiae. Bohužel jsem chytil partnerku když měla rozjetý tenhle zánět. Od té doby mám pálení v močové trubici, nepříjemnou menší bolest v ní, zarudlé ústí močové trubice a dost mě pálí v prostatě, která je také někdy docela teplá, horkost od konečníku. Jaké antibiotikum by bylo vhodné a na jak dlouho? Prý se streptokok léčí špatně a může se to po atb. i zhoršit. Díky

Odpověď:
Vážený pane Z., především se budete muset podrobit odbornému vyšetření, jehož součástí jsou nejen bakteriologická vyšetření sekretů, moč, prostatický sekret, stěr z močové trubice, ale také léčení dle zjišťené citlivosti baktérií na celou škálu léčiv ( především antibiotik, někdy antimykotik). S tím souvisí i pravidelná zesílená hygiena pohlavního údu (vhodné jsou každý večer po dobu asi 3-5 minut prováděné laváže ve slabě fialovém roztoku hypermanganu (po laváži nechat zaschnout- neotírat). A samozřejmě do budoucna jen pohlavní styk s užitím kondomu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 00:23:28

Masáž prostaty

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, před 2 měsíci jsem Vám psal ohledně podle mě a i jiných lékařů hrubě provedené masáži prostaty (ihned velmi silné tlačení prstem na prostatu, celé to trvalo asi 8 sekund). Do té doby jsem měl objem 13 ml a nyní mám 26 ml. Prostata mi otekla ještě ten den a od té doby mě hrozně bolí, prakticky celý den, musím brát opiáty z centra bolesti.PSA mi vyskočilo na 2 což je dost na to, že mi je 29 let. Bohužel nevím, jak situaci řešit a ani jiný urologové si neví rady. Léky typu Aescin Teva, Diclofenac, Indometacin nepomáhají. Nemáte nějakou zkušenost, jak dlouho by mohla bolest po tom mechanickém podráždění ještě trvat? Škoda, že už není k dostání lék Ipertrofan, jednomu známému pomohl na podobný problém. Myslíte, že by mohl pomoci lék s účinnou látkou dutasterid? Že by alespon prostatu zmenšil v základu, když jí zvětšil otok. Chápu, že otok tím nesplaskne, ale snad by pomohlo kdyby se zmenšila prostata jako taková a nemuselo by to tolik tlačit a bolet. Jinak mě napadá už jen odstranění prostaty. Nyní jsem dva měsíce doma v bolestech a takový život je o ničem.

Odpověď:
Vážený pane J.K., stálo by za to nasadit lexaurin 2x1 a na noc omnic tocas. Při neúspěchu bude nutno obrátit se na klinické pracoviště (urologické kliniky ve větších centrech). Odstranění prostaty je nemyslitelné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.09.2019 00:20:59

prostata

Dotaz:
Pane doktore děkuji moc za Vaši odpověd, pálení pri močení a bolestivý orgasmus. Pochopil jsem to správně,že mé výsledky Psa z dubna které jsem Vám napsal jsou nízké a v pořádku,že to spíše vypadá na zánět. Míra 53let...Děkuji za Váš čas a odpověd

Odpověď:
Vážený pane Míro, ano pochopil jste správně, máte hodnotu PSA jako mladík. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.09.2019 14:58:31

Kamínek

Dotaz:
Zdravím. Chtěl bych se zeptat, neboť na netu je moc informací, ale skoro každá si protiřečí. Prvně bych se chtěl zeptat. Měl jsem kamínek v ledvině před rokem, nyní jsem byl na CT, vše v pořádku, jen doktor řekl, že tam je pár drobounkých kamínků. Co bych měl udělat, aby zmizely? Piju o dost více než kdysi (Teď kolem 3-3,5 denně) a hlavně, to nejdůležitější, co se na netu hodně různí, co mám správně jíst? Někde se píše nepít mlíka, živočišné všechny bílkoviny, někde zase pít mlíka apod. Proto nemám vůbec tušení, co můžu vůbec jíst a co nezpůsobí rozvoj nějakého dalšího kamínku. Už to nechci zažít znovu. Děkuji moc za odpovědi.

Odpověď:
Vážený S., bylo by záhodno vědět jakého složení byl močový konkrement před rokem (pokud byl odstraněn lékařským zákrokem musel být podroben vyšetření skladby). Podle výsledu by vám snad mělo být určeno případné dietní opatření ve stravě.Děláte dobře, že máte dostatečný příjem tekutin, pokud ale nemáte větší fyzickpu zátěž anebo se nepohybujete ve vedru, není nutné tolik pít. Voda-a zvláště minerálky, a mnohé další tekutiny (jejichž základem je pochopitelně voda) mohou obsahovat soli. Při nadměrném pití je nemusí organismu, tedy přímo ledviny, stačit přefiltrovat. Mléko samo o sobě vám kamínky nevytvoří- předpokládám, že ho nepijete po litech.Váš urolog by měl či mohl znát možná dietní omezení. Drobný nález močového písku při CT nemusí mít žádný význam, kontrolní sonogravfie bude stačit k posouzení, jinak je vše jen teorie. Internetové stránky vám mohou udělat jen zmatek v hlavě. Může tam psát kdokoli a cokoli...Raďte se se svým lékařem. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.09.2019 22:36:14

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může mít nějaký negativní vliv Višněvského balzám na šourek či varlata pokud byly omylem namazány? Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne.

Odpověď:
Vážený Filipe, Višněvského balzám má jen léčivé úřinky, agresivní vůči povrchu lidského těla, tedy i intimní oblasti zcela určitě není. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 26.09.2019 22:10:16

Tlak u stydké kosti

Dotaz:
Dobrý den, Před rokem jsem měla ledvinovou koliku. Teď , posledních pár dní, cítím tlak u levé stydké kosti. Občas to přejde i výše, k ledvinám nebo na pravou stranu. Nebolí to, jen mám pocit, jako kdyby mi tam "něco vadilo". Nejvíce to cítím ráno a večer a především, když ležím na boku. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
vážená..Lenko, k posouzení příčiny vašich současných potíží je nutné přímé vyšetření lékařem. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 25.09.2019 14:02:33

prostata

Dotaz:
Dobrý den pane doktore,mam na Vás dotaz. V dubnu 2019 tohoto roku jsem byl na odberu Psa 0,5ug/l-fpsa 0,22ug/l-poměr 44%-Glukoza 0. Psa-0,556 01/18urea krea norma. Palí mě močová trubice prí močení a bolí orgasmus. Je možné ,abych měl po 5 měsícich rakovinu prostaty od posledních odběrů. Ty vysledky z dubna jsou v pořádku?Děkuji za odpověd Mira 53 let

Odpověď:
Vážený pane Míro, pro rakovinu prostaty svědčí výrazně nadnormální hodnoty prostatického antigenu (PSA), Ty máte na nejnižších hodnotách normy. Podle všech dosavadních zkušeností je vyloučeno, aby v tak krátkém údobí došlo ke vzniku a rozvoji zhoubného nádoru prostaty.Navíc popisované bolestivé pocity bývají zánětlivého původu. Pro vznik popisovaných potíží,stanovení diagnózy a léčení. může rozhodnout jen aktuální odborné vyšetření v urologické ordinaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.09.2019 18:44:47

Urologie

Dotaz:
Dobrý den. Mohl bych se dotázat zdá lepší chodit k jednomu lékaři urologie nebo zkusit více lékařů urologie.Děkuji za radu.

Odpověď:
Vážený pane Pavle, ideální je být v péči jednoho odborníka, především proto, že je důkladně seznámen s celou historií vašich potíží a může srovnávat výsledky čerstvých vyšetření se starší dokumentací. Měnit svévolně, tedy bez vážného důvodu, lékaře není nikdy dobré. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.09.2019 12:51:33

Bolest močového měchýře

Dotaz:
Dobrý den, již rok se léčím na urologii pro potíže po dlouhém zánětu močového měchýře. Nyní užívám lék Betmiga na časté močení. Častost močení se zlepšila, ale zůstala mi bolest močového měchýře.(kultivace negativní). Na gynekologii mi paní doktorka provedla vnitřní sono a říkala, že se mi v močovém měchýři odlupuje epitel. Dala mi ATB Azitromycin na 3 dny. Konzultovala jsem to po telefonu s urologem a ten mi tvrdí, že odlučující se epitel není na sonu vidět a ať přijdu na kontrolu až za dva měsíce. Chtěla jsem se zeptat, zda odlučující epitel je známkou zánětu a zda se dá zjistit z vnitřního sona. Nechci zbytečně užívat další ATB. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Jano, bolestivost pociťovaná při močení je nepochybně spojena v nervové soustavě s déletrvajícím předcházejícím zánětlivým procesem v dolních močových cestách (tedy nejen močový měchýř a jeho hrdlo, ale většinou i samotná močová trubice).Proto je dobré v případech, kdy se sliznice dlouhodobě "vzpamatovává" nasazaní léku se sedativním a spasmolytickým účinkem. Na tuto léčbu nemusíte čekat na zvážení urologa po těch dvou měsících, ale může vám ji předpsat i váš praktický lékař. Gynekoložka pravděpodobně nemohla vidět odloupané epitelie plavoucí ve vrstvičce moči, ale správně soudila na postupné odlučování dlaždicových epitelií v rámci hojivého procesu. Ten bohužel může trvat i řadu týdnů až měsíců. Je třeba hodně a pravidelně pít, tak aby se případné bakterie nemnožily (přenosem cévně-lymfatickou cestou ze střeva) a také aby se odloučené epitelie nesytily močovými solemi- to pak při močení může bolet! Pro užívání dalšího antibiotika nejsem. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 20.09.2019 11:24:56

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat, zda může nějak uškodit žaludu omyvani ve studené vodě? Klasické kocourkově, studené. Mockrát děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď:
Vážený Filipe, omývání žaludu v klasické kohoutkové, tedy neohřívané vodě, nemůže nijak škodit.- ostatně jako sprchování celého těla studenou vodou. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.09.2019 22:43:51

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205