Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 955

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. V podkoží penisu mám již přes 6 měsíců jakýsi útvar hmatatelný jako nějaká nit. Neboli, nezvětšuje se, nevadí. Mohlo by se o něco jednat? Zde přikládám odkaz na obrázek, jak to vypadá. https://ibb.co/z7GBcqL https://ibb.co/F4L1W3q Mohou mít žíly na penisu červenou až fialovo černou barvu pokud neboli? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Vážený pane Filipe, možná se mýlím, ale na stejný dotaz jsem (snad i vám, muselo by se to hledat) již odpovídal. Podobný útvar může být skutečně podkožní žilka změněná po nějakém proběhlém procesu. Jen přímé vyšetření může stanovit přesnou diagnózu. Foto tedy nestačí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.10.2019 13:26:47

Odlupující se kůže - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Moc děkuji za odpověď na předchozí dotaz a nezlobte se že přikládám další dotaz, ale potřebuji vědět o co se jedná. Tato suchá kůže, co se odlupuje tak je to nejvíce po sprše - tudíž možná moc teplá voda při omývání. Jen mě teď zarazilo, že se mi to dělá spíše okolo koruny žaludu a i pod ním. Vypadá to spíše jako možná smegma? Může se i takto smegma projevovat - jako kdyby pokrytá koruna kolem dokola a dá se to srolovat. Zde, pokud byste se nezlobil, je fotografie - https://ibb.co/93vnHZs , https://ibb.co/6B586M5 Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, je opravdu možné že vydrážděná oblast koruny žaludu, kde se smegma tvoří, má přechodnou nadprodukci. Na mohutnější odlupování povrchových epitelií to nevypadá. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.10.2019 22:21:27

Odlupující se kůže

Dotaz:
Dobrý den. Je možné že se mi již 5 dnů odlupuje kůže na žaludu? Většinou pouze po sprše (umytí teplou vodou) může být kůže tak citlivá že by se mohla po teplé vodě odlupovat? Nikdy se mi to nedělo. Moc děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, odlupování povrchové vrsty žaludu více dní po sobě je skutečně neobvyklá záležitost. Nejspíš muselo předcházet nějaké poškození povrchu (horká voda, účinek masti či tekutiny s dráždivým účinkem a pod.) Pokud by se situace prodlužovala, bude třeba vyhledat pomoc v kožní ordinaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 23.10.2019 22:22:19

Bolest po pohlavním styku

Dotaz:
Dobrý den pane doktore Vévodo, můj přítel po každém pohlavním styku trpí bolestma penisu (zevnitř i ze vně), kvůli tomu nemůže dál pokračovat a vždycky se musí vzpamatovávat z bolesti. Tvrdí mi, že jsem na něj dost úzká, ale já si myslím, že to musí mít i jinou příčinu - zdravotní příčinu. Jednou za čas si také stěžuje na pálení při močení a bodavý pocit v podbřišku. Děkuji za radu.

Odpověď:
Vážená paní či slečno E., při potížích, které uvádíte, je s podivem, že váš partner dosud nevyhledal lékaře. Bolesti v této choulostivě oblasti nepochybně něco signalizují- z uvedeného by však z mé strany šlo jenom o dohady. Podrobné urologické vyšetření je nutné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 21.10.2019 12:44:13

Odlupující se kůže

Dotaz:
Dobrý den. Mohl bych se Vás prosím zeptat, zda je běžné, že se v podkoží na penisu mohou objevovat malinké bouličky nepohyblivé, které vypadají že sem normálně patří a jsou po celém penisu. Ještě jsem se chtěl zeptat, zda je běžné, že se při tření předkožky o žalud může odlupovat kůže? Stává se mi to poslední 2 dny. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, v kůži penisu jsou dvojí váčky-mazové, ty jsou běžné a u každého, váčky z nichž vyrůstají chloupky- ty jsou většinou jen u kořene penisu, A je-li kůže někde trochu poškozená, je přirozené že se postupně nahrazuje kvalitní- a starší se odlupuje. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.10.2019 23:34:29

Odběr krve na PSA

Dotaz:
Vážený pane doktore. Četl jsem že ve světě lékaři ustupují od vyšetření krve na PSA pro jeho nespolehlivost a v USA od něho upustili zcela jelikož se pak pacienti posílají na biopsie a ve většině případů zcela zbytečně.Poprosil bych vás laskavě o váš názor na tyto zprávy.Pavel M 61 let Příbor.Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Pavle, nemyslím že je v pořádku, aby se laici zaplétali do odborných záležitostí. Bioptické punkce prostaty mají svoje indikace, k nimž patří i vyšetření prostatického antigenu (ale není to jediná podmínka). O tom opravdu patří diskuze zasvěceným odborným kruhům. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 17.10.2019 14:20:17

Problém s erekcí

Dotaz:
Dobry den, s přítelem mame takovy problem. Je to 5 měsíců, co jsme se potkali a pri sexu ma pritel problem s erekci tvrdi ze ma chut ale erekce zadna. A kdyz uz se to povede tak mame oba strach změnit polohu protoze jde okamzite dolu. A stava se to uz i vyloženě pri sexu. Uz si nevíme rady a pritel uz si prijde trapně protoze takovy problem s nikym jinym nema. Nevim jestli to muze byt tim ze bydli stale s bývalou partnerkou v jednom byte a ma ji stale v hlave? Ale pritom rika ze na nic nemysli. Dost nas to omezuje a uz jsme zoufalý co delat. Pritel si prijde ponizene a ja na tom taky nejsem nejlip s vědomím ze ho nevzrusuju přitom tvrdi jak se mu moc libim. Moc Vam dekuji za odpoved a snad nam pomůžete

Odpověď:
Vážená tazatelko, poruchy erekce u mužů produktivního věku mohou mít celou řadu příčin. Mnohé odhalí interní vyšetření, kdy se může prokázat počínající srdečně-cévní onemocnění. K poruchám erekce vede i návykovost, především na tabákové výrobky, také na drogy, některé léky a snad i na alkohol -čistě teoreticky. Velká část prouch ovšem připadá psychice. nechci a nemohu to podrobněji rozvádět. Vašemu partnerovi doporučuji provedení základního interního vyšetření a pak (dle výsledku) vyšetření andrologické (hladiny hormonální, vyšetření genitální oblasti atd.), případně vyšetření sexuologické. Váš partner by se měl primárně zbavit stresu, fyzického i duševního přepínání, měl by mít víc pohybu na zdravém vzduchu. K odlehčení napětí, zda se sex "povede" nebo ne je někdy potřeba i odblokování trochou alkoholu, ale to jistě víte. Zdraví MUDr. Riudolf Vévoda

Vloženo: 17.10.2019 04:35:04

ct

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, poslal mě urolog na ct ledvin s kontrastem. Budou na Ct vidět játra a slinivka,nebo musím jít na ně solo. Děkuji za odpověd.Míra

Odpověď:
Vážený pane p., ano na snímcích počítačové tomografie jsou patrné i další struktury břišní dutiny, byť je zvláštní pozornost zaměřena na ledviny. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 16.10.2019 17:37:31

Vyšetření

Dotaz:
Zdravím vás pane Doktore. Dá se při urologickém vyšetření prostaty přes konečník spolehlivě rozpoznat možné rakovinné bujení prostaty a změny na prostatě nebo je vždy nutná biopsie prostaty při zvýšeném psa? Je mi 58 let a psa mám 5.664.Děkuji za odpověď.S pozdravem Zdeňek.V.

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, digitální vyšetření prostaty přes konečník je základní vyšetření u mužů vyšší věkové kategorie, případně u vysloveně prostatických potíží mladších. Je orientační, lékař zjišťuje buď normální elastickou, nezvětšnou prostatu, anebo případné hrbolky, výraznější zvěšení -až infiltraci, nenormální změknutí atd.Při hraničních hodnotách PSA , symptomatologii,věku a dalších momemntech musí následovat podrobnější vyšetřování. K tomu patří především odběr vzorků prostatické tkáně automatickou bioptickou jehlou. Pro cenný pocit jistoty pro obě strany, lékaře a předevšším vaš, je třeba podstoupit i poněkud nepříjemnou záležitost. Pokud by se dosud skrytý proces zhoubného nádoru za čas projevil můžete nedotažení zjištění situace vyčíst jen sám sobě. A mohlo by být i pozdě. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.10.2019 21:34:43

Dotaz - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Omlouvám se, že jsem to nevysvětlil pořádně. Myslel jsem to tak, že zda je běžné že na kůži na penisu rostou chlupy, ne na celém, ale na přechodu mezi varlaty a na kousku penisu. Také zda se mohou na tomto kousku, kde jsou chlupy vyskytovat bílé až v barvě kůže zbarvené malinkaté pupínky vystouplé na povrch (hmatatelné). Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
Vážený Matyáši, v kůži penisu jsou nejen mazové žlázky- často okom patrné jako bělavé drobné půlkulaté hrbolky, ale vyskytují se i chloupky Jejich výskyt je individuální, někteří muži mají kůži penisu zcela holou, u některých je to naopak. Přítomnost zrakem patrných žlázek ,stejně jako chlupů či chloupků je tedy v mezích normy. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.10.2019 15:53:42

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Může se stát že na penisu můžou růst malinko chlupy? A také na něm mohou mít takové pupínky v barvě kůže až bílé? Mám je asi už dlouho. Občas mírně svědí, ale to asi ze zapaření, jinak nijak nevadí. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Tazateli X Y, chlupy či chloupky rostou výhradně z kůže, na žaludu či v předkožce nikdy. Pokud se v této oblasti jeví něco nenormálního, je třeba vyhledat ambulanci kožního lékaře (dermatologie resp. dermatovenerologie). Zdraví MUDr. Rudolf Vvéoda

Vloženo: 13.10.2019 09:56:08

Chlamydie

Dotaz:
Dobrý Den byli me a příteli zjištěny chlamydie trachomatis máme 4 letého syna se kterým jsem se občas koupala ve vaně a v bazénku dále s námi spí v posteli samozřejmě v pyžamu ale četla jsem že je možné přenos přes povlečení atd.neni nutné nějaké vyšetření syna?bojím se aby to nemel bezpříznakové a neměl v budoucnu velké potíže co se týče v dospělosti spermií atd. Mockrát děkuji za pochopení gynekolog mi řekl že se nakazit nemohl ale na internetu jsem četla že je možný přenos i takto

Odpověď:
Vážená paní K..., při normálních hygienických opatření nemusíte mít žádné obavy s přenisu udávané infekce na vaše dítě.Po internetu koluje spousta neověřených informací, gynekoložka věděla o čem mluví. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.10.2019 12:37:34

pálení v moč. trubici

Dotaz:
Dobrý den. Mám již dlouhou dobu problémy s pálením v močové trubici. Před dvěma roky jsem měl nechráněný pohlavní styk se svou kolegyní. Zhruba po třech týdnech jsem začal mít pocit pálení v močové trubici. Zašel jsem si tedy na urologii, kde mi byla podána antibiotika a provedeny stěry z močové trubice. Výsledky byly negativní, ale i po dobrání ATB se problém nezlepšil. Zašel jsem si tedy přímo na dermatovenerologii, kde mi byly opět provedeny stěry ( snad na většinu existujicích pohl. chorob ) a opět s negativním výsledkem. Nechal jsem to tedy nějakou dobu být, ale problém neustoupil. V tu dobu jsem se pracovně pohyboval ve více městech, a tak jsem opět navštívil urologii i venerologii. Vždy mi udělali stěry, vzali moč i krev, ale nikde žádný nález. Většinou jsem dostal antibiotika, ale nic se nezlepšilo. Podstoupil jsem také ureteroskopii, ale vše v pořádku. Při poslední návštěvě mi bylo řečeno, že žadný problém nevidí, nechráněný pohlavní styk je možný a že mám pít urologický čaj a jíst brusinky. Bohužel pálení neustupuje a trvá to již opravdu dlouho. Lekářů jsem prostřídal už opravdu mnoho, ale problém se nepodařilo nikde najít. Pálení pociťuji spíše ve vrchní části moč. trubice. Nemá to vliv na močení, spíše potíže cítím během dne, po sprše mírně lepší. Nikdy jsem neměl žádný výtok, ale vršek urethry mívám často zarudlý, napuchlý a lepkavý. Rozhodně vršek penisu vypadá jinak, než když jsem byl zdravý. Žalud je v pořádku. Pocit pálení je také vyrazně silnějši po masturbaci. Poté je pálení mnohem výraznější a trvá déle. Horší je to také po alkoholu. Od přichodu potíží jsem pohlavní styk prakticky neměl a masturbuji jen velmi málo. Promiskuitní jsem nikdy nebyl. Mám pocit, že jsem snad vyzkoušel už úplně všechno. Nosím prodyšné spodní prádlo, myji se gely na intimní partie, piji uro čaje, ale nic nepomáhá. Pokud mi doporučíte nějaké další kroky, budu rád. Děkuji, hezký den. Rad. V.

Odpověď:
Vážený pane Rad.V., na vaši otázku neexistuje žádná jednoznačná odpověďˇ, Obecné rady, jako zamezit co nejvíc překrvování malé pánve (otálení s vymočením, zácpa, delší sezení, horké sedací koupele, atd. atd.( jste jistě již z různých pramenů dostal. I tak je možné, že podrobnějším rozborem vašeho způsobu života by se možná dospělo i k léčení, tentokrát třeba i navzdory negativním objektivním urologickým nálezům při vyšetření. Sám byste mohl i vypozorovat, kdy vám obtíže kulminují- a také pak vyvodit z toho závěry. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 09.10.2019 17:56:49

Inkontinence

Dotaz:
Dobrý den, je mi 20 let a v minulosti jsem trpěl únikem moči. trvalo to zhruba 1-2 roky a přestalo to samovolně přibližně v 17 letech. Teď v posledních 5dnech jsem začal opět mít problémy s únikem moči. Jedná se o velké úniky a vzhledem ke zkušenostem z minulosti používám pleny jako řešení. Někdy je to samovolné, někdy je to z okamžité nutnosti a někdy normálně dostanu nutkání čůrat a stihnu to na záchod. Nemám žádné psychické choroby a ani žádné nádory. Nikdy mi nic nenašli, nepomáhalo cvičení, nepomáhalo upravení pitného režimu. A teď přemýšlím, zda má smysl opět jít k lékaři a být popotahován po nejrůznějších vyšetřeních. Nemůže být můj únik moči z nezjistitelných příčin? Neměl bych zájem ani o chirurgické zákroky a tabletky taky nevidím jako nejlepší variantu. Dokážu se srovnat s životním stylem používání absorpčních pomůcek, ale potřeboval bych vědět, jestli v dnešní době dokážeme určit léčbu ve 100% případů, nebo se může stát to co mě a nic mi nenajdou? Děkuji mockrát za odpověď

Odpověď:
Vážený pane M., na vaši otázku nemohu dát jednoznačnou odpověď. Jednak nevím nic o vašem životě- myšlno:ve všech možných směrech, a také nevím nic o vašem (aktuálním) zdravotním stavu (taky ve všech směrech). Pleny jistě používejte, ale měl byste, přes veškerý odpor k nutným vyšetřením, slyšet objektivní názor, což lze v lékařství předevší (či spíš bezpodmínečně) až na základě přímého vyšetření. Navíc z lékařských záznamů z dřívějška může být pro nynější stay velká pomoc. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.10.2019 20:39:48

Kalcifikace prostaty

Dotaz:
Dobrý večer, jak dlouho trvá zhruba než se udělá v prostatě kalcifikace?Je to věc na týdny, měsíce či roky? Prý se díky tomu nedají ty bakterie úplně vyléčit antibiotiky, ale jen zaléčit. Prý se za ně bakterie schovávají a je to pro ně živná půda, atb. se tam nedostanou, tak se to zaléči jen kolem a pak se to zase časem může rozjet. Mohou se ty kalcifikace časem rozpustit? Jde o to, že mám střevní bakterie v prostatě, mívali jsme sex bez kondomu se ženou. Teprve půl roku mám symptomatický zánět prostaty, je možné, že jsem tam ty bakterie měl třeba už rok a po roce se z nějakou důvodu rozjeli? Začalo mi to zánětem nadvarlete, do té doby jsem o prostatě nevěděl, že existuje. Jde tedy o to zda léčit atb. než úplně nezmizí, to znamená, než budou čisté kultivace ejakulátu třeba měsíc po dobrání a nebo je tam prostě nechat až se situace zklidní a doufat, že se to zase nerozjede? díky

Odpověď:
Vážený pane D., z bakteriálního ložiska v malé pánvi- a zvláště pak v oblasti urogenitální u muže, se mohou baktérie šířit krevní a lymfatickou cestou. To byl asi také váš případ, s nechráněným či chráněným sexem bych to zásadněji nespojoval.Důležité je vždy likvidovat ložisko infekce ( a s tím se obvykle zároveň poléčí i výsevy do okolních orgánů). Což se u vás zřejmě stalo. Pozánětlivé změny mohou skutečně vést k tvorbě drobných prostatolitů. Ty nevzniknou ovšem v krátké době, ale spíše jako pokračování hojivého procesu jizvením. Prakticky se odstanit nedají, ale neměly by být na závadu.Myslím, že váš urolog má víc přímých podkladů než já, aby určil zda a do jaké doby brát antibiotickou léčbu. Sám si myslíl, že by to mělo být na nejkratší možnou dobu, nutnou k likvidaci ložiska infekce. Dlouhodobé či často opakované užívání antibiotik má své negativní stránky, především může podlamovat přirozenou imunitní schopnost organismu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 07.10.2019 23:01:28

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205