Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 955

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. V podkoží okolo penisu i nad ním se nachází různé tvrdé bouličky, některé pohyblivé. Může to něco být? Nebo se to zde vyskytuje? Mohou to být zvětšené uzlinky? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý mladý muži, ve zmíněné oblasti se v podkoží běžně vyskytuje celá síť mízních uzlin, ale také potní a mazové žlázky. Pokud hatná tělíska nejsou na pohmat bolestivá, případně není-li kůže nad nimi zarudlá, o nic divného neběží. V případě pochybností je pak nejlépe nechat se lékařsky vyšetřit. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 25.11.2019 22:23:42

Rozdíl mezi léky.

Dotaz:
Zdravím vás pane Doktore. Mám menší problém s prostatou kvůli močení.Dva roky jsem užíval lék Omnic a při páteční kontrole nás urologii mi lékař lék změnil a předepsal mi lék Tanyz.Důvod mi nesdělil jen mi bylo řečeno že mezi Omnicem a Tanyzem není žádný rozdíl.Prosím vás je tomu opravdu tak? Můj věk je 60 let.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane V., ano, je to tak jak vám to urolog řekl. Složení léčiva je totožné,názvy se liší podle farmaceutických firem, případně inovace titulů. Tedy: není žádný důvod k znepokojení. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.11.2019 16:36:22

Nález v ejakulátu

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat, když mám nález v ejakulátu z kultivace Enteroccocus faecalis a Escherichia coli, pardon za případný překlep, ale jistě ty bakterie znáte. Co to pro mě znamená? Obtíže nemám žádné, vše funguje, nic mě nebolí ale našel jsem, že to jsou tzv.uropatogenní bakterie. Mám tedy jít za urologem abychom bakterie nějak antibiotiky vyléčili nebo přeléčili nebo to nechat být a doufat, že se nic nestane v budoucnu a vše bude jako ted? Mohou ty bakterie zmiznout sami od sebe když to řeknu trochu obrazně? Kultivaci ejakulátu jsem si dělal jako samoplátce protože jedna moje kamarádka má časté záněty urologické a sem tam i gynekologické a tak jsem si říkal jestli něco nemohl pochytat od ní....na druhou stranu ted mám i obavy, že bych mým ejakulátem mohl způsobit potíže třeba zase jiné kamarádce...díky za odpověd zda léčit nebo neléčit případně jen nějaké rady co dělat aby bakterie nadále nedělaly potíže i když tam jsou

Odpověď:
Vážený pane, u bakteriologického vyšetření ejakulátu spermatu je podstatný záchyt materiálu. Ten by se měl dít záhy po vymočení a po desinfekci zevního ústí močové trubice ( k tomu postačí i čerstvá předcházející běžná hygiena pohlavního údu a vnitřního listu předkožky). Vzorek by měl být zachycen do sterilní zkumavky- a záhy poté dán k mikroskopickému, resp. bakteriologickému vyšetření. Při výsledku s prokázanou přítomností baktérií (ve vašem případě střevních) je vždy třeba uvést koncentraci mikroba. Koncentrace do deseti na pátou bývají bezvýznamné. Vždy ovšem při pozitivním bakteriologickém nálezu je třeba nechat vyhodnocení na urologovi, který pečlivě prověří celou anamnézu, provede klinické vyšetření atd. Bohužel jste neuvedl výsledek kultivace, kterou jste si někde zaplatil. To je asi vše k danému tématu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.11.2019 04:35:23

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Dnes se mi opět stalo, že jsem si asi nějakým způsobem sedřel kůžičku na predkozce. Krev netekla, pouze je tam skvrna asi od krve. Může to něco znamenat- porucha srazlivosti, atd? Měl bych zajít na testy? To jste ale psal že by se to poznalo hned, tudíž asi se není čeho bát, je to tak? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, není radno se tolik penisem a vůbec pohlavnímo orgány zabývat. Pak se také nepřihodí různá drobná poranění. U tebe také žádné známky poruchy krvácivosti a srážlivosti nejsou. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 23.11.2019 10:41:19

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Před asi rokem jsem byl na vyšetření šourku i varlat z důvodu bolesti varlat. Byla jen zjištěna mírná varikokéla, která zatím není k operaci, příští rok jdu na kontorolu. Jen mě furt znepokojuje, že např. při ztopořeníse JEN na levém varleti zezadu objeví jakási 'boulička' která po chvíli zmizí. Pan doktor na ultrazvuku nic neschledal, a proto věřím, že to nic není. Jen mě zajímá proč to tam je a co to je. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Matyáši, ono popsiované krátkodobé drobné zduření může být drobná cévní malformace, případně drobná cysta nadvarlete. Obojí je vcelku bezvýznamná variabilita. nevyžadující další vyšetřování anebo dokonce nějaký zákrok. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.11.2019 13:18:36

pánvička

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, už delší čas pociťuji tupou bolet na pravé straně zad v oblasti ledviny, která mi zasahuje i pod tříslo jako-by do horní části šourku .Byl jsem na sonu šourku, kde mi byla vyločena hydrokéla, spermatokéla, varikokéla, jenom menší zduřelost nadvarlete.Při pohmatu varlete mě nebolí .Pan doktor mě poslal ješťe na sono ledvin a třísla, kde byla vyločena tříselná kýla, ledviny mám symetrické, v nor. pozici, parenchym přim.šíře,diferencován,centr. komplex bez konkrementů, vlevo nedilatován,vpravo pánvička do šíře 15mm,bez bloku. Mylíte si pane doktore, že ten nález na pravé ledvině(pánvíčika 15mm) má spojitost s tou tupou bolestí. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Pavle, v uvedených výsledcích provedených vyšetření není nic zřetelně anomálního. Tedy i nic co by vysvětlovalo udávané bolesti v pravé části bederní oblasti zad.Snad jenom postrádám vyšetření UZ ledvin vstoje- aby se snad nejednalo o nežádoucí pokles pravé ledviny při změnách polohy. Je to poměrně vzácné postižení, ale za vyloučení i tohoto původu obtíží to stojí.Asi se budete muset také podrobit dalším vyšetřením- ortopedickému, případně neurologickému. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.11.2019 12:14:48

Používání Sudocremu

Dotaz:
Dobrý den. Lze mast 'Sudocrem' bez obav používat i na opruzeniny v oblasti šourku? Nebo to může mít nějaký negativní vliv na varlata? Krásně to zabírá, proto bych to rád používal dál. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den přeji.

Odpověď:
MilýMatyáši, není dúvod se obávat negativního vlivu dané masti na varletní systém. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 21.11.2019 22:13:52

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat, zda je běžné, že pokud je mladý člověk obézní, tak nad penisem a břichem (mezi nimi) je takový jako kdyby 'cvaldík' z něhož vychází penis. Přijde mi to také zvětšené, ale bylo to tu vždy. V podkoží tohoto 'cvaldíku' jsou různé tvrdé bouličky - nejspíše uzliny, nebo něco jiného? A také je to pod tím hodně tvrdé - asi kost? Vím, že to mladí lidé mají hodně ploché, proto mě to znepokojilo, tak zda je to normální? Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Milý maldý muži, to co popisujete zcela normálně souvisí s obezitou. S ní jsou spojena mnohá zdravotní rizika. Ve vlastním zájmu je dobré postupná redukce hmotnosti! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 21.11.2019 22:11:15

Mytí penisu.

Dotaz:
Zdravím vás pane Doktore. Chci se vás dotázat jaký je váš názor na mytí penisu přípravkem Lactacyd který většinou používají ženy.Ptám se jelikož mi Lactacyd dnes doporučil lékárník když jsem se dotázal na přípravek na mytí penisu.Děkuji za odpověď zdeňek.v.57let.

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, netuším vůbec proč by se měl penis omývat jinými způsoby než celé tělo. Dokonce i s mýdlem není nutno plýtvat, nejlepší je dětské neutrální mýdlo, nikoli různá navoněná. Proti užití Lactogynu nemohu mít ovšem námitky, ale důvod speciálního ošetřování nepovažuji za potřebný. Čím méně chemie tím lépe! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 20.11.2019 17:47:42

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Je běžné, že 17ti letý zdravý člověk může jít za den močit až 10-12x pokud se tak děje již rok a denní přijem tekutin se pohybuje od 2 do 3 litrů? Na vyšetření bolesti varlat byla odebrána moč, tudíž z ní by bylo asi něco poznat ne? Muze to byt nějaká porucha funkce ledvin, zánět nebo něco podobného? Měl bych danou situaci nějak řešit I když to trvá už přes rok? Nucení močit není nijak velké, dá se v pořádku vydržet o hodinu, ale přijde mo zbytečně moč zadržovat. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý mladý muži, na tento dotaz znovu říkám, že jde o projevy psychické, nesouvisející s nějakým výslovně urologickým onemocněním. Navíc je opravdu správné nucení k močení záhy vyhovět. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.11.2019 10:33:30

Žilka - doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Dobře, chápu a mockrát děkuji za odpověď. Svěřím se tedy panu doktorovi urologovi aby situaci zhodnotil. Jen mě zajímá, zda to může být nějakým způsobem nebezpečné nebo to může pár měsíců počkat. Moc děkuji. Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, opravdu žádné nebezpečí nehrozí, odklad vyšetření je možný. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.11.2019 16:30:28

Žilka

Dotaz:
Dobrý den. Projevuje se varikokéla jako fialovo-modro rudá žilka, kterou lze vidět na šourku? Nebo to je běžné, či to souvisí s nějakou jinou příčinou? Nijak to nebolí, je malá. Projevuje se takto i krevní sraženina? Děkuji moc. Hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, rozšířené žíly či žilky v kůži šourku jsou něco úplně jiného než křečové žíly uvnitř šourku (varikokéla). Její příppadnou přítomnost a stupeň může posoudit jen lékařské vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.11.2019 16:04:46

Alergie

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Ve svých 59 letech jsem poprvé dvakrát v rozpětí několika dní použil kondom a vždy jsem měl následující den silné pálení žaludu i když jsem žalud umyl čistou vodou pálení neustalo až po omytí mýdlem to pálení mírně ustoupilo.Mohla by to být třeba alergie na kondom nebo je to způsobeno že asi půl roku užívám lék Tanyz? Děkuji za odpověď.J.V.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, podle popsaného se opravdu spíše u vás jedná o projev alergické reakce. Není totiž kondom jako kondom, některé mají dutiny nasycenou talkem nebo gelovou lubrikací. Také mohou být továtnami vyrobené z rozličných materiálů. Možná by bylo dobré při výběru kondomů poradit se s lékarníkem nebo prostě jen změnit značku používaného. Snazší by možná bylo protření penisu před nasazením kondomu ochrannou vrstvičkou neutrální masti. Opět se v tomto směru informujte v lékárně. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.11.2019 07:39:18

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Dá se prosím Vámi zmiňovaná porucha krvácivosti a srážlivosti krve nějak poznat? V předešlých dotazech jsem četl že při těchto zmiňovaných poruchách může vzniknout k žilní trombóze u žil u žaludu když je zkrácená uzdička, ale na urologii jdu až v lednu-únoru - mám z toho trochu strach. Ale to by se asi odhalilo při běžných krevních testech, ne? Ty byly dělány rok zpátky v nemocnici. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
Milý Filipe, opravdu se domnívám, že vše co je v tomto dotazu, bylo již v mých odpovědích vypsáno. Ano, kdybys trpěl poruchou krve v některém ohledu, bylo by to již dávno zjištěno. Takže ani trombóza nehrozí! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 17.11.2019 19:35:43

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den. Mohl bych se prosím ještě zeptat zda je běžné že se pod žaludem vyskytují fialovo rudé i modré žíly? Vím že to ukáže až vyšetření, akorát zda to počká do února, kdy jdu na urologii na vyšetření varikoléky šourku. Také se pod žaludem už asi před půl roku nachází 2 bouličky cca 0,4 cm malé, v barvy kůže, u jedné se zde že v ní přichází malinka žilka. Může se jednat o něco závažného co nevydrží do února? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Filipe, dotčené zvýšené povrchní prokrvení není nic mimořádného, resp. potřebného k léčení. Opravdu stačí, když se v únoru necháte vyšetřit- a poučit. Připravte si stručné dotazy na vyšetřujícího lékaře. Tdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 16.11.2019 22:39:01

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205