Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 605

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Pohlavní styk

Dotaz:
Dobrý den pane Doktore. Poprosil bych o odpověď jak často je doporučován v mém věku 57 let. Nebo je to prosím individuální? A pokud můžu ještě jeden dotaz má opravdu pohlavní styk a následná ejakulace vliv na zdraví prostaty a prevenci její rakoviny. Děkuji za odpověď. Josef Golka.

Odpověď:
Vážený pane Josefe, od mládí se tvoří ve varlatech (a dozrávajají v nadvarlatech) spermie. S přibývajícím věkem, v souvislosti s klesající produkcí mužského pohlavníhoo hormonu) produkce spermií klesá. Je to jev nevratný, nelze ovšem nijak stanovit věkovou hranici, ta je opravdu individuální. Při poklesu tvorby testosteronu dochází pak u většiny mužů ke změnám prostaty, většinou zase ve smyslu jejího určitého zduření. To je nezhoubný proces, dnes docela dobře léky zvladatelný. Jen nevelké procento mužů je po padesátce ohroženo i rakovinou prostaty. Proto je dobré (již třeba ve vašem věku) jedenkrát do roka kontrolu prostaty. všetně změření hladiny prostatického antigenu v krvi (PSA) na urologické ambulanci. Pohlavní styk poněkud uvolňuje plnění nadvarlat spermiemiemi, současně s uvolněním sekretu prostatické žlázy. Jak už bylo řečeno, tyto funke s věkem klesají. Není tedy pohlavní styk bezpodmínečně nutný, určitou výhodou však asi jednou za týden až dva týdny jeho uskutečnění je. Určitě však není nutný za každou cenu.. V řadě parnerských vztahů přispěje k celkové pohodě a jakémusi utužení vztahu,ale je to opravdu individuální záležitost. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.01.2019 18:30:29

Varikokéla

Dotaz:
Dobrý den, tento týden jsem byl u urologa kvůli problému, že se mi na varlatech objevili opravdu výrazné žíly. Na varletech mám úplně viditelně velkou modrou žílu. Urolog mi provedl ultrazvuk s výsledkem, že obě varlata jsou bez ložiskových změn a zároveň ani nic nenahmatal. Je to opravdu normální stav, že mohhu mít takto viditelné žíly ? Ale předpokládám, že z ultrazvuku by např. varikokélu poznal na 100% ? Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Jiří, je třeba zásadně rozlišit rozšířené žíly v kůži šourku, v němž jsou uložena varlata a vnitřní varletní systém. V něm by abnormální stav (rozšíření) žil, tedy varikokélu poznal urolog již pohmatem- a zcela nepochybně pak ultrazvukovým vyšetřením obsahu šourku. Pokud diagnózu varikokély nevyslovil, běží (nebo aktuálně běželo) u vás jen o rozšíření žil v kůži šourku. To jistě není nic nebezpečného, často to souvisí s životním stylem, čímž myslíme především sedavý způsob života a těsné spodní prádlo (slipy). To se dá jistě napravit, může však jít o vrozenou slabost žilního systému, což napravit ovšem možné není. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.01.2019 17:44:07

Trávení

Dotaz:
Dobrý den prosím o vysvětlení. Jícen- lumen volné, sliznice klidná v horním i středním jícnu, Z- linie nerovná ve 37 cm od řezáků na č7 je patrný malý mechový výběžek cca 5-7 mm,jinak orálně od Z- linie 1 cirkulární eroze délka kolem 5-6 mm ne splývající s mechovým výběžkem. Kardie: ve 41 cm od řezáků je patrná malá axiální hiátová hernie 15-20 mm.Žaludek: lumen volné sliznice fundu klidná s mírným políčkováním vs helikobakterová jezírka s množstvím žal.šťáv, v inverzi malá axiální hiátová hernie, v antru sliznice erytematická bez ulcerace, odebrán RUT .pylorus prostupny pro endoskop.Duodenum: bulbus a do D2 sliznice klidná. Závěr- refluksní esofagitida- grade B dle L.A klasifikace, malá axiální hiátová hernie, Antrumgastritida- RUT děkuji Hankeova

Odpověď:
Vážená paní Andreo, vám zjištěná refluxní oesofagitida s drobnou herniací v oblasti vstupu do břišní dutiny je v plném rozsahu téma pro odpovědi odborníků v interním lékařství (evennt. přřímo gastroenterologie). Na tento server se také obraťte, ocitla jste se nedopatřením v serveru nemocí močopohlavního systému, nikoli zažívacího. Každopaádně vás mohu ujistit, že nejde o nic vážného, za pomoci určitých dietních opatření a předepsaného léku se potíží zbavíte, diagnóza má však charakter spíše trvalý. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.01.2019 09:56:25

Velikost penisu a vyvrcholení

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, měl bych na vás takový dotaz. Je mi 17 let a mám problém s velikostí mého přirození a né úplně dlouhým časem před vyvrcholením. Podle mě mám nedostatek testosteronu, jelikož vypadám mladší než většina ostatních v mém věku(nerostou mi ještě skoro vousy atd.. prostě celkově vypadám mladší)může to mít na to vliv? Mám s tím velké starosti, protože jsem měl už hodně holek a bojím se u každé, ale bál jsem se jak na to budou reagovat... Dalo by se to v mém věku ještě nějak řešit? Třeba nějakými prášky nebo případnými lékařskými hormony? Děkuji předem za odpověd.

Odpověď:
Vážený Ondřeji, vaše údaje je možno skutečně hodnotit jako možný hormonální deficit. Jistotu může a musí dát vyšetření ve specializované ordinaci endokrinologie. Doporučení vám jistě napíše váš ošetřující (dorostový) lékař. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 13.01.2019 15:27:58

retrográdní ejakulace

Dotaz:
Dobrý den Jsem 4 roky po TURP občas míváme s manželkou sex, míval jsem ejakulaci do měchýře (bylo to poznat při následném močení) poslední asi rok mám dojem, že semeno se nedostane ven ze semeníků, cítím, že mám varlata plné a zdají se čím dál větší i semeníky (ty po souloži tlačí) a po vymočení není v moči semeno i když bylo vyvrcholení. Není možné, že po operaci časem zarostl výstup ze semeníků do prostaty? Zdá se mi, že sperma se hromadí a nemůže ven. Prosím o radu. Děkuji.

Odpověď:
Vážený pane Jaroslave, po endoresekci prostaty je retrográdní ejakulace dosti častým jevem a to díky změněným poměrům v prostatické části močové trubice těsně pod svěračem měchýře. Je málo pravděpodobné, že za dosti již dlouhou dobu po provedení TURP by jizvení v dané oblasti uzavřelo vývody chámovodů. Pokud se vaše domněnka zesiluje- a případně cítíte přibývající tlaky v oblasti šourku, budete se muset obrátit na vašeho ošetřujícího urologa. Někdy stačí vyšetření moči zachycené nedlouho po pohlavním styku.Pokud se mikroskopicky nenajdou nějaké spermie, může urolog provést uretroskopii s případnou sondáží dotčených vývodů, Rozhodně však nejde o nic vážného, co by vás nějak zdravotně ohrožovalo. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 12.01.2019 23:17:35

Semenník

Dotaz:
Dobrý deň, asi na začiatku decembra som bol na urológii ohľadom bolesti pravého semenníka, ktorá sa prejavovala najmä v práci pri dlhom sedení, bolesť vystreľovala do nohy a podbrušia, doktor vykonal vyšetrenie pohmatom, ultrazvuk a odobral krv na onkomarkery HCG, AFP a testosterón(výsledky sú v poriadku). V správe sa píše že semenníky sú v primeranej veľkosti, tvare aj pružnosti a bez patologického nálezu, ale mam miene zväčšený a presiaknutý nadsemenník. Len tak medzi rečou sa zmienil že nič väčšie ako 2 mm tam nieje. Problém je že ma pravom semenníku mám malú hrčku, alebo skôr výrastok veľký približne tie 2 mm. Neviem posúdiť či sa zväčšuje, pri prehmataní pravou rukou sa zdá väčší ako keď sa prehmatávam ľavou rukou (s pravou to viem asi lepšie nahmatať). Výrastok sa nachádza na zadnej strane viac v pravo v hornej tretine pravého semmeníka(ktorý je aj vačší ako lavý). Výrastok je priamo na semenníku, je tvrdý a nepohyblivý, keď tadiaľ prechádzam nechtom, zdá sa mierne pružný. Pri dlhšej kontrole začína byť dané miesto citlivé čo sa prejavuje miernou pálivou bolesťou. Viete mi poradiť čo to môže byť ? Som s toho nervózny, čo ma núti k častej kontrole, pretože neviem čo to je a potom ma dané miesto bolí. Mám navštíviť znova urologickú ambulanciu aj keď som tam bol pred mesiacom a vyšetrenie dopadlo v poriadku ? Ďakujem

Odpověď:
Vážený pane Patriku, podle vašeho sdělení může jít o určité změny na nadvarleti, dost pravděpodobně zaviněné déletrvajícím zhoršeným krevním zásobením. To by odpovídalo manifestaci bolestivosti při a po delším sezení.Drobný, lehce tužší útvar je pravděpodobně cystička-drobná výchlipka s nemožnou či stíženou možností návratu obsahu. Takovýto útvar není rozhodně nic nebezpečného, někdy se spontánně vytrácí, někdy dokonce odpadne od varlete (může být pak i hmatný jako tzv. skrotální perla). Rozhdoně se danou situací nijak neznepokojujte, měl byste ale dělat přestávky mezi sezením a změnami polohy, také nenoste těsné slipy. Pokud se vám opakovaně objeví vystřelování bolesti do dolní končetiny, vyhledejte chirurgickou ambulanci k vyloučení počínající tříselné kýly. Urologickou kontrolu pak jen až vyloučíte ono delší vysedávání,bolesti se vrátí nebo budou trvat.. K uvolnění obtíží stačí někdy jen prostá procházka venku v terénu. Zdraví MUDr. Rudolf V=vpda

Vloženo: 06.01.2019 20:18:59

Antibiotika a Chlorella, Citrusy a jogurty

Dotaz:
Mám zánět urologický a gynekologický - Enteroccocus faecalis, už poněkolikáté za tři měsíce antibiotika. Lze tuto resistentní bakterii nějak vyléčit? Začínám o tom pochybovat. Zjevně tato bakterie je velmi úporná. Lze něco poradit, jak se léčit? Lze spolu s antibiotiky Macmiror užívat citrusy, chlorellu a jogurty? Děkuji.

Odpověď:
Vážená slečno (paní) Evo, bohužel mi nejsou známy výsledky podrobnějšího urologického resp. gynekologického vyšetření. Recidivující či dokonce chronický zánět dolních močových cest může mít více příčin. Může jít mimo jiné o přenos bakterií z infekčního ložiska mimo močové cesty, nebo třeba také o chronickou zácpu. Každopádně by se asi ukázalo potřebné, aby váš urolog vás podrobil podrobnějšímu vyšetření. Občasné užívání antibiotik je snad potřebné pro akutní nástup potíží, není to rouhodně trvalé řešení, či vlastně vyřešení vašeho problému. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.12.2018 20:44:29

Cystoskopie

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Můj manžel 60 let byl kvůli problému s močovými cestami konkrétně kvůli slabému zbarvení moči krvi na vyšetření CT ivu s kontrastní látkou a nyní má podstoupit cystoskopické vyšetření.Jenže problém je v tom že manžel se tohoto vyšetření paničky bojí kvůli bolestivosti tohoto vyšetření a odmítá hodnocení podstoupit. Poprosila bych vás o odpověď zda je toto vyšetření opravdu bolestivé a jaká jsou rizika tohoto vyšetření a jak manžela přesvědčit aby toto vyšetření podstoupil. Velice moc děkuji za odpověď a pomoc. S pozdravem Zdeňka Vicenová Frýdek-Místek.

Odpověď:
Vážená paní Zdeňko, zdroj výskytu červených krvinek v moči dosavadní vyšetřovací metody evidentně nezjistily. Proto se ukazuje jako nutné vyšetření výstelky močového měchýře. Ono totiž dosud žádné jiné vyšetření není s to zjistit, zda v dolních močových cestách se nevyskytují malé nádorky- tzv.papilomy, které bývají častým zdrojem úniku červených krvinek. Zjištěné papilomy může urolog při cystoskopii většinou zároveň odstranit. Pokud by tam však zůstaly nezjištěny, jakkoli jsou nezhoubné, během doby se často zvrhávají v rakovinu. A léčit později rakovinu močového měchýře je velmi, velmi nepříjemná záležitost-pro pacienta, ale i do jisté míry pro urologa či uroonkologa. Mít jistotu, zda o prekancerózu (nezhoubný nádor jako předstupeň zhoubného) jde či nejde, je jistě pro každého důležité.Cystoskopie se dnes většinou provádí ambulantně v místním znecitlivění, je ovšem možné i provedení v celkové anestézii, což většinou vyžádá několikadenní hospitalizaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 10.12.2018 19:42:58

Prostata a otužovanie

Dotaz:
Dobrý deň, pár rokov trpím chronickým zápalom prostaty, na jar tohto roku som chcel posilniť imunitu a začal som sa otužovať. Asi po dvoch mesiacoch sa zápal prejavil naplno a skončil som na urológii a s antibiotikami. Pred pár týždňami som zasa začal otužovať, ale tento raz v neoprénových plavkách, po sprche ale pociťujem pálenie v oblasti konečníka a celkovo cítim že prostata na tom nie je úplne dobre. V priebehu dňa príznaky ustupujú. Rád by som sa spýtal či je nejaká šanca že by sa prostata po určitom čase adaptovala na pravidelné otužovanie, prípadne či by otužovanie pomohlo zmierniť náchylnosť na zápaly. Ďakujem

Odpověď:
Vážený pane Patriku, tělesné orgány obecně-a prostata obzvláště, jsou po prodělaném zánětu náchylnější k novému vzplanutí zánětlivého procesu, anebo alespoň k nepříjemným projevům. Je to často na základě provokace zvenčí nebo snad i vntřního. U prostaty jde především o reakci na prochlazení- ať už lokální (dlouhodobé sezení u počítačů a pod.), častěji prochlazení celkové. V tom je u vás i jádro pudla, jak se říká. Zvyšovat či zlepšovat stav imunitního systému budete muset začít z jiného konce- pravidelné kilometry chůže na zdravém vzduchu, vyloučení přijímání agresivních látek- kouření, alkohol,drogy a jiné látky podlamující imunitu. V tom se budete jistě dobře orientovat sám..Pokud potíže nyní trvají, navštivte jako akutní pacient znovu svého urologa. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 06.12.2018 20:42:35

Bolest Varlete

Dotaz:
Dobrý den, třetí den mám bolest levého varlete. Bolest není celý den, je jen okamžitá a po chvíli odezní. Při sportu nepociťuji nějakou velkou bolest, ale bolest jde i někdy do levého podbříška.Mám jít ke svému lékaři? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Lukáši, bolest nárazově vystřelující do varlete dost často svědčí pro počínající tříselnou kýlu. V takovém případě se, zvláště při či po sportu nebo jiné fyzické zátěži, tlačí střevní obsah do uvolněné vnitřní části tříselného kanálu a tlačí tak na spermatický a nervově cévnéí svazek varlete. Rozhdodně vaše situace stojí za přímé vyšetření v lékařské ordinaci. Není vyloučeno, že vás váš praktický lékař odešle k chirurgickému vyšetření, nelze vyloučit ani posouzení urologem. Doporučuji vám nepřepínat se fyzicky. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.12.2018 15:23:10

Spermiogram

Dotaz:
Dobrý den, již několik zpět mi byla urologem diagnostikována hydrokéla, tedy vodnatá cysta na levé straně. Po konzultaci s urogolem mi bylo sděleno, že není nutné cystu odstraňovat, pouze v případě komplikací v podobě bolesti apod. Nyní mi však vyšel špatný spermiogram, počet spermií nadprůměr, pohyblivost také, avšak morfologie podprůměr. Je možné, že výsledek morfologie může ovlivňovat právě hydrokéla? Děkuji předem za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Michale, je určitý rozdíl mezi hydrokélou, kdy jsou obaly varlete vyplněny množstvím volné tekutiny, a cystou- výchlipkou týkající se obyčejně nadvarlete. Tato cysta může mít rozličnou velikost, urolog zasahuje tehdy, když je větší a svoji lokalizací tlačí na nervově cévní a spermatický svazek. Pokud máte vcelku normální spermiogram, morfologické změny, které vám byly zjištěny, ztěží odpovídají cystě či hydrokéle jednoho varlete. Změny v utváření spermií ovlivňují spíš vlivy jako je radiace, kouření či přemíra alkoholu, do určité míry i teplotní situace šourku (což se týká nošení slipů, suspenzorů či plavkových spodků. Ono se málo ví, že teplota šourku má být až o dva stupně nižší než je teplota orgánů uložených v tělních dutinách. Dokonale zdravé spermie dozrávají jen při nižšší teplotě. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.12.2018 08:51:09

Přípravek na prostatu

Dotaz:
Přeji dobrý den pane Doktore. Je mi53 let a pomalu ale jistě u mne dle urologa začínají problémy s prostatou a močením. Na urologie mi ještě léky po vyšetření nenapsali ale lékař mi doporučil zakoupit na internetu přípravek pod názvem Prostero. Jenže při dotazu v lékárně takovýto prostředek nemají. Mohl bych vás poprosit o jaký přípravek se jedná a jestli je opravdu na prostatu účinný? Díky za odpověď.

Odpověď:
Vážený pane Jiří, je vcelku normální, že u mužů po padesátce začínají změny na prostatě, nejčastěji ve smyslu mírného zvětšování (hypertrofie). Pokud nemáte spolu s klinickým nálezem zřetelné potíže ( častější nucení, slabší proud moči, častější noční močení než 1-2x za noc) nemusíte opravdu žádné léky brát. Žádný lék proces na prostatě přímo nezastavuje, jen zpomalí a zároveň sníží stupeň obtíží. Pomocné léky v lékarně jistě jsou (např. prostamol a další, které vám v lékárně ochotně nabídnou). Většinou v situaci v jaké jste vy, vystačí jedenkrát denně větší šálek odvaru z vrbovky malokvěté. K tomu ovšem je třeba 1x do roka na urologickou kontrolu zajít, včetně změření hladiny prostatického antigenu-PSA a většinou i změření zbytkové moči v měchýři záhy po vymočení. Jinak řečeno, na léky je, jak se zdá, ve vašem případě dost času. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.12.2018 19:21:23

Nádor

Dotaz:
Vážený pane doktore. Dotázal bych se vás na problémy s mou prostatou.Hodnota psa4,8.krev brána v květnu tohoto roku.Co by mne velmi zajímalo a poprosil bych o odpověď je jestli při nádorů prostaty nebo močového měchýře se může při močení vyskytnout velmi světlá krev v moči.A může tento problém způsobovat prostatolithiása? Děkuji za odpověď. Milan Šimeček Louny.

Odpověď:
Vážený pane Milane, hodnota prostatického antigenu-PSA je jen jedním z ukazatatelů stavu prostaty. Hodnota vám ve vašem věku naměřená pro nádor prostaty rozhodně nesvědčí. Urolog ke kterému chodíte má řadu vyšetřovacích možností pro klasifikaci změn na vaší prostatě a zároveň vyšetřovací možnosti k vyloučení nádoru celého močopohlavního traktu. Jste jistě zván k pravidelným kontrolám. Pokud se vám však objevila stopa světlé krve při močení,měl byste se na dotyčné urologii přihlásit k předčasnému vyšetření. Stopy čerstvé krve pocházejí z dolního úseku močového traktu, bez přímého vyšetření stěží říct zda je to z oblasti hrdla měchýře, z prostatického či dalšího úseku močové trubice. Jako primární znamení nádorového bujení jde o jev naprosto řídce se vyskytující, jinak řečeno- neznepokojujte se. Máte-li již zavedenou kartu na urologii, nemusíte tam už prostřednictvím praktického lékaře. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 25.11.2018 19:46:47

Penis

Dotaz:
Dobrý den, mám problém se svým penisem, dnes ráno mě začal svědět žalud a stále to trvá, + když močím tak mě to pálí a vytéká mi z něho taková tekutina která smrdí, o Kapavku se asi nejedná protože jsem ještě sexuálně neaktivní, děkuji za pomoc

Odpověď:
Milý Zdeňku, podle toho, co popisuješ, můžeš mít zánět močové trubice. Ten se může objevit i bez provedeného pohlavního styku s druhou osobou. Příčinu můžeme jen odhadovat. Každopádně bude nutné abys sebral odvahu a navštívil lékaře. Stávající stav by se velmi pravděpodobně mohl horšit, proto pořebuješ se začít léčoit. Zajdi za svým (dětskýcm) lékařem, možná se případu ujme sám anebo tě pošle jako akutního pacienta na urologii.Bez přímého vyšetření a nasazené účinné léčby se ti ztěží situace napraví, naopak se může jen horšit. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.11.2018 20:22:38

Krev v moči

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Již přes dva roky mám potíže s močovými cestami konkrétně se mi v moči objevuí okem viditelné stopy světlé krve při začátku močení. Na urologii mi vždy odeberou moč která je vždy negativní a předepíšou kapky kanavit a Ascorutin poté krev na určitou dobu zmizí ale po nějaké době se opět objeví.Několikrát jsem měl i světlou krev ve spermatu.Necelý rok užívám lék omnic. Mám obavy z nádorů prostaty a jsem z toho již dost zoufalý proč tomu tak je.Poprosil bych vás o radu zda je možno mi z toho co jsem vám napsal mi poradit.Velice moc děkuji za pomoc. Radim Novotný Klecany.

Odpověď:
Vážený pane Radime, stopy čerstvé krve na začátku močení mohou svědčit pro část vývodných cest močových od hrdla měchýře po vyústění močové trubice. Je sice napohled zvláštní, že v při vyšetření moči v močovém sedimentu zvýšený počet červených krvinek nebyl zjištěn, ale je to pravděpodobně proto, že se vyšetřuje obecně střední proud moči. Tak to může být i ve vašem případě. Předpokládám, že když jste v péči urologické ordinace,že vám bylo provedeno vyšetření celého močového traktu včetně prostaty a pohlavních orgánů.Rovněž tak léčba omnicem naznačuje, že vám byla prostata vyšetřován (při sebemenším podzření na její nádor byste nebral omnic a nebyl zván na časově vzdálení kontroly). Škoda, že neuvádíte naměřené hodnoty PSA (prostatického antigenu) z krve. K objasnění stopy krve v ejakulátu spermatu by nejspíš bylo vhodné provedení uretrocystskopie pro objasnění možné příčiny a zdroje krvácení. Ještě předtím byste ale měl, asi prostřednictvím svého praktického lékaře, mít krevní vyšetření, včetně krvácivosti a srážlivosti krve. Krvácení se totiž může objevit z přechodně překrvené slizniční oblasti, což právě při pohlavním vzrušení jsou vývodné pohlavní cesty, včetně vyústění v prostatě a přilehlé části močové trubice. Vyšetření se tedy bude muset trochu doplnit, i tak si myslím, že o nic vážnějšího by nemělo jít. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.11.2018 11:01:31

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205