Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 944

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře



Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

ocas nadvarlete

Dotaz:
Dobrý den pane doktore po sono vyšetření pravého varlete a palpačivně od pana doktora mi byla navrhnuta operace ocasu nadvarlete.pro stálou bolest.Před 1,5rokem mi byla v oné oblasti odoperována spermatokéla. Je možné, že to pan doktor prř operci spermatokély mohl přehlédout?A Jaká rizika jsou s touto operací jsou spojena.?Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený tazateli, je dobře možné, že se spermatokéla může opakovat. Pokud existuje určitý UZ nález a jsou výraznější a dlouhodobé obtíže, pak rozhodnutí o operační revizi lze považovat za zcela oprávněné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.06.2020 13:54:44

PSA

Dotaz:
Vážený pane doktore prosím Vás o radu, Je mě 47let, 10/18 Psa 2,96 poměr 15% 4/19 Psa 2,93 11/19 Psa 2,49 poměr 14,5%, Mag. Rezonance: ve střední části prostaty v zadní mediální části perif. zóny vpravo klínovitý okrsek sníženého signálu s lehkou PIRADS 3. Biopsie 12 vzorků negativní, bez známek HG PIN. 5/20 Psa 3 poměr 7,7% a PHI 68,8 Jaký je prosím Váš názor na tyto výsledky? Co by jste mě doporučil dále? Děkuji Rudolf Jakub

Odpověď:
Vážený tazateli, výsledky měření prostatického antigenu-PSA jsou v průběhu let zcela v normě. Malou nejasnost při technickém vyšetření posléze vysvětluje veskrze negativní, tedy normální, výsledek vyšetření bioptických vzorků prostatické tkáně. Určitě není třeba se znervozňovat, jen se nadále svěřit pravidelným urologickým kontrolám. Urolog jistě posoudí danými vyšetřeními (včetně posouzení míry vašich případných potíží) celou vaši situaci. Podle vámi předložených údajů žádné nebezpečí z prodlení se nezdá reaálné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.05.2020 13:21:19

Varle a masturbace

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Nejdříve bych se chtěl zeptat , jestli je normální, že na jednom varleti se v dolní části objevují výrazné žíly, ale jakoby taková měkká tkáň. Zhruba před 8 měsíci jsem už s tím byl na ultrazvuku šourku, kde mi ale lékařka řekla, že je vše v pořádku, od té doby se nic nezměnilo. Je to tedy normální stav? Děkuji a ještě bych měl druhý dotaz..Může na to mít vliv i častější masturbace ? Mám takový problém, že třeba 5 dní nemám vůbec potřebu masturbovat a poté třeba hned 2-3 dny po sobě. Nemůžu mít kvůli tomu potom problémy s normálním sexem, popřípadě plodnost ? Děkuji

Odpověď:
Vážený tazateli, hmatatelné žilní rozšíření v šourku nepochybně souvisí s pohlavním vzrušením. Starší lékařské vyšetření již normálnost zdravých varlat prokázalo, ani nyní nebude jinak. Pro provádění masturbací žádný předpis (pravidlo) není a být nemůže. Zásada je- nepřehánět. K tomu pomáhá věnovat se více pohybu na zdravém vzduchu, zdravá únava ze sportování či pracovní fyzické zátěže. S tím nutně souvisí omezit vysedávání u počítače.

Vloženo: 10.05.2020 08:56:40

Erekce

Dotaz:
Dobrý den je mi 30 let a mám problém s partnerkou chuť na sex mám i erekci, ale přijde k zasunutí penisu do pochvy a zachvilku mi penis zvadne. Nějaká rada.

Odpověď:
Vážený tazateli, především příjměte omluvu, počítač jsem měl víc jak týden vyhaslý. K vašemu problému: stává se často, že po prvním podobném selhání má muž obavy z opakování nedostatečnosti- a citlivá psychika pak přináší opakování situace, na niž je muž tak soustředěn Pokud nedokážete obavy vytěsnit, je někdy možné jednak se partnerce svěřit ( a ženy už dokážou zázraky), anebo se odblokovat trochou alkoholu (což ovšem nelze dělat pak opakovaně). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.05.2020 21:33:28

nadvarle

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, chtěl bych Vás touto cestou poprosit o zhodnocení Doplerového vyšetření ledvin a šourku. Ledviny jsou normální velikosti, v pravé ledvině je subkortikálně uložená střed. segmentu 15 mm Bosniak I.Na toto vyšetření jsem byl odeslán pro dlouhodobé bolesti pravého varlete.Ta bolest je velmi nepříjemná, jako by jste se do něho uhodil. V obou varletech mi byla vyloučena hydrokéla, spermatokéla a varikokéla skortum volné, ale v pravém varleti, bylo zjištěno rozšíření kaudy nadvarlete s výrazným prokrvením oblasti kaudy.Závěr vyšetření svědčí pro zánětlivé změny, hlava nadvarlete vpravo je intaktní. Myslíte si pane doktore, že ta moje boletst je daná těmi zánětlivými změnami?Jak by jste pane doktore tento múj problém léčil? Předem Ván děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený tazateli, menší podkorová cysta pravé ledviny je vcelku bezvýznamný nález. ostatně dost často u vyšetřovaných lidí pozorovaný. Je těžko říct,že zdroj vašich potíží (netuším co znamená "dlouhodobých") je pozánětlivě změněná část nadvarlete. Jiná stopa, jak se zdá , zjistěna nebyla.Urolog, který zná podrobněji vaši anamnézu a může vyhodnotit výsledky všech yšetření, může, jistě lépe než já, určit další možný postup. Já bych rozhodně ještě vyžadoval pečlivé vyšetření tříselného kanálu v chirurgické ordinaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.04.2020 13:29:22

Hydronefróza pravé ledviny

Dotaz:
Dobrý den. Při vašetření prostaty mi byla zjištěna hydronefróza pravé ledviny: Dle CT: Obě ledviny norm. velikosti i uložení, paremchyn norm. šíře, ložiskové změny nejsou patrné. Oboustraně bez lithiasy. KP vpravbo hydronefróza, pánvička šířeb 51mm, kalichy až 18mm.Pravá ledvina se hůře sytí. Obě ledviny vylučují fyziologicky.Obě nadledviny nezvětšeny.MM mneší náopleně, stěna širší až 6mm, dorsobálně se do MM vyklenuje mekkotkáňový polypodní útvar vel. 47-29-30 zasahuje přes ústí obou ureterů, více vpravo.Vpravo ureter dilatován šíře 11mm. Jakým způsobem je možno léčit, může ledvina ztrati svoji funkci a zůstat, nebo bude nutná perace a odejmutí ledviny. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážený tazateli, rozšíření dutého systému pravé ledviny a močovodu má u vás nejspíš důvod v tlaku zjištěného polypoidního útvaru v močovém měchýři- právě v blíkosti vyústění močovodu. Je nutné, abyste byl v dohledné době přijat do lůžkového urologického pracoviště k provedení zákroku v močovém měchýři. Možná bude i třeba před tímto zákrokem odlehčit ledvině zavedením stentu či cévky (buď z měchýře, anebo vývodem v pravém boku. Stav reparace pravé ledviny je po zákrocích nadějný, ale nebylo by dobré současnou situaci moc dlouho udržovat. Váš ošetřující urolog si ostatně bude jistě vědět rady. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 21.04.2020 17:31:21

Striktura močové trubice

Dotaz:
Dobrý den, jsem muž, 53 let, a byla mi diagnostikována striktura v oblasti vnějšího močového svěrače. Tato striktura způsobovala velké postmikční reziduum (přes 200 ml) a slabý proud moči a mám ji pravděpodobně již od dětství (příčina není známa). Po opakovaných dilatacích, které jsem absolvoval došlo k úplnému uzavření (neprůchodnému srůstu) močové trubice a musela mi být zavedena epicystostomie, kterou mám nyní již asi 3 měsíce. Po optické uretrotomii, kterou jsem prodělal asi před měsícem, došlo po 2 týdnech opět k úplnému uzavření a neprůchodnému srůstu močové trubice opět v oblasti vnějšího svěrače. Nyní mi byla navržena možnost uretroplastiky, při které by došlo jak k odstranění zúženiny, tak i vnějšího močového svěrače. Můžete mi prosím poradit co by to pro mě znamenalo z hlediska následné kvality života? Je prosím ještě nějaká další možnost jak danou situaci řešit? Předem moc děkuji za radu.

Odpověď:
Vážený tazateli, trochu mě překvapuje, že se celá záležitost začala řešit až ve vyšším věku, nejspíš byly předchozí příznaky podceněny. V současnosti zřejmě byly základní léčebné možnosti v podstatě vyčerpány. Proto také doporučení zásadního operačního řešení v plastické úpravě oblasti zevního ústí močové trubice. Nevím zda hojení po optické uretrotomii bylo řešeno na protetickém uzavřeném katétru (samozřejmně při současném odvodu moči epicystostomií.) O porušení zadržování moči nemusíte mít v tomto případě obavy. To zajišťuje systém svěrače hrdla močového měchýře podstatnou měrou. Při neznalosti dalších podrobností o vašem zdravotním stavu a detailech urologických nálezů určitě neuvažuji o jiných možnostech řešení než o té, která je vám navržena. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 18.04.2020 01:25:11

Operace prostaty

Dotaz:
Dobrý den, pane doktore, mám problém, je mi 30 let a bolí mě už rok a půl nesnesitelným způsobem prostata. Ze začátku to šlo, to byl bakteriální zánět a tlačilo mě to na hrázi a v konečníku. Bral jsem antibiotika na E.coli a Enteroccus Faecalis. Ty bakterie po léčbě nezmizeli, ale mezitím jsem do toho chytnul Streptokok Agalactia. Dvě předchozí bakterie zmizeli a streptokok po léčbě 5 týdnů atb. taky zmizel. Bolesti byly menší, jenže furt i tak do normálu daleko, pak jsem chodil na rázovou vlnu a masáže prostaty a ty mě to celé bohužel dodělali. Od té doby mám nesnesitelné bolesti prostaty celodenně. Tento stav trvá už 9 měsíců a ani náznak zlepšení. Naopak po ejakulacích ještě zhoršení. V nemocnici jsme se dohodli, že mi prostatu odoperují, tvrdí, že jinak se bolesti nezbavím. Ale následky v podobě úniku moči, prý jen dočasného a problémy s erekci jsem si vědom, to mi vysvětlili. Do operace mě nenutí, ale nabídli mi to, když jsem řekl, že takto už to nemůžu vydržet. Myslím, že bolesti by také pak měli přijít což by byla fantazie. Kultiavce ejakulátu mám čisté, ale bolesti pořád velké a spíš než zánětlivou bolest cítím bolest pochroumanou, jako kdyby mě bolela ruka od pěsti do zdi, akorát v prostatě. Myslíte, že mi pomůže radikální prostatektomie zbavit se bolestí? Jinak zákrok si budu platit okolo 100 000,- Kč, ale za to zbavit se bolesti to stojí hodně. Nepomáhají léky na bolesti, antidepresiva ani na uklidnění. Děkuji

Odpověď:
Vážený tazateli, pozorně jsem vaši zprávu pročetl a domnívám se, že opeace prostaty není řešení. Opakovanými záněty vznikl v nervové soustavě v malé pánvi určitý uzavřený bludný kruh. Léčbu bych odhadoval zaměřit tímto směrem. Při univerzitních klinikách bývají oddělení či přímo kliniky léčby bolesti. Vhodným ovlivněním nervových center a spojů pro danou oblast lze docílit vymizení bolesti. S odstraněním orgánu, bez zásadního ovlivnění nervových pletení a center, je to podobné jak po amputaci dolní končetiny- že totiž dotyčná osoba odstraněnou postiženou část těla vnímá nějakou dobu dál- byť ji už nemá. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.04.2020 16:10:10

chronický zánět močového měchýře

Dotaz:
Dobrý den, je mi 50 let, v roce 2014 jsem prodělala hysterektomii, od roku 2015 jsem měla pětkrát zánět močového měchýře a od října 2016 chodím na urologii, byl mi nasazen lék Triprim, který jsem užívala až do srpna 2019, poté jsem lék vysadila a letos v dubnu jsem opět byla na vyšetření, zánět bohužel přetrvává a dostala jsem lék Furolin, po půl roce půjdu opět na kontrolu. Chtěla bych se zeptat, jestli tyto moje problémy nemohou souviset s mým přítelem, jsme spolu od roku 2015. Měl by i on podstoupit nějaké vyšetření? Moc děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená tazatelko, je určitý rozdíl mezi tím zda jde o recidivující či chronický zánět močového měchýře. Podstatné odpoví podrobné urologické vyšetření-včetně kultivačních vyšetření, endoskopie atd..Podle vašich údajů se zdá, že jde spíše o recidivy- jde o to čím jsou podmíněny. Někdy jde o vadný pitný režim, o zbytečné zadržování močení po prvním nucení, jindy o zácpu (kdy se přemnoží střevní baktérie v pánevní oblasti). Provokací může být i déletrvající překrvení malé pánve, jak je tomu při delším sezení, ale také při déletrvajícím pohlavním vzrušení. Musí tam být ovšem nepříznivá souhra okolností. Ale raději konkrétněji: měla byste mít zvýšený pravidelný příjem tekutin (baktérie se při ředění moči a častějším močení nestačí pomnožit), po pohlavním styku (ale pokud možno i před ním) se vymočit. Furolin je výborný lék, s výhodoou je dobré ( u podobných recidivujících zánětů) brát jej i při uzdravení 1 tbl. denně na noc. Důležité jsou urologické kontroly. Běžně nebývá třeba partnera podrobovat vyšetřování, pokud ovšem nemá sám problémy. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 13.04.2020 12:25:34

Dotaz na dočasně zavedenou cévku(zv. prostata)

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, je mně 55 let a mám benigdní zvětšení prostaty (40-50) . Byl jsem již objednán na operaci - "zbroušení kolem moč. trubice, kde tlačí prostata), která se ale odložila (bohužel na neurčito) z důvodů odkladů všech těchto operací stran koronaviru. Cévku mám zavedenou od ledna... 1 x měsíčně výměna. . Ze začátku jsem měl po zavedení cévky měsíc těžký zánět moč. měchýře, nyní už mám moč 3 týdny zcela čirou. (po léčbě širokospektrými antibiotiky Mám samozřejmě po takové době sexuálního půstu potřebu se jako muž "uvolnit", ale nevím, zda to s cévkou není nebezpečné a zda to není velké riziko. Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám hezký den. P:H.

Odpověď:
Vážený tazateli, při léčbě problematiky vycházející z nezhoubného zvětšení prostaty je třeba vycházet ze znalosti kompexu konkrétních daných nálezů, Občasné zavedení močového katétru rozhodně řešení není, stejně tak je možné konzervativními postupy oddálit nutnost operačního zákroku. Doporučuji vaši situaci konzultovat telefonicky či mailem s vašim ošetřujícím urologem. Ten jedině zná vaši situaci a může váš stav vyhodnotit a řídit léčbu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 06.04.2020 01:55:21

sono

Dotaz:
Dobrý, den pane doktore, jsem objednaný na sono šouku s doplerem pro déletrvající bolest pravého scorta..Ctěl jsem se Vás zeptat, zda-li toto vyšetření je dostačující, nebo by bylo lepší využít přesnější určení diagnosy pomocí magnetickoé rezonance popřípadě CT vyšetření. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený tazateli, zcela jednoznačně je základní sonografické vyšetření dané oblasti vyšetřením s vysokou výpovědní hodnotou. Teprve vyšetřující urolog může rozhodnout -při podezřelém nebo nějak méně jasném nálezu o dalším možném diagnosticky přínosném postupu. Mimochodem- vzhledem k současné situaci s šířením koronaviru jde o odkladné vyšetření, možná že vás nyní k vyšetření ani nepřijmou. Zkuste nosit dočasně sportovní suspensor, vylučte zácpu či zvýšenou plynatost (skladba stravy). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 25.03.2020 10:59:59

krev v moči

Dotaz:
Otec ročník 1928 má 14 dní v moči krev( podle testu Heptafanem jsou další paramety v normě).. Od 11/2018 má zavedený permanentní katetr( výměna u urologa každý měsíc), má chronickou lymfatickou leukemii , klin. st. III, bere denně Warfarin 5mg, Prednison 2mg, Furolin, teplotu ani bolesti nemá. Vzhledem k rizikům současné situace s koronavirem bych prosila o Váš názor, jaká vyšetření má nezbytně podstoupit. Děkuji předem.

Odpověď:
Vážená tazatelko, objevení se krvavého zabarvení moči- pokud není vydatné a trvalejšího chrakteru- je při zavedeném katetru a užívání wARFARINU DOST BĚŽNÝ A NIKOLI ZNEPOKOJIVÝ ÚKAZ. pOKUD SE SITUACE BUDE NĚJAK ZHORŠOVAT, VÁŠ PAN OTEC JISTĚ NEMUSÍ HNED DO ORDINACE. sITUACI ALE KONZULTUJTE S OŠETŘUJÍCÍM LÉKAŘEM TELEFONICKY ČI CESTOU MAILU. zDRAVí MUDr. Rudolf Vévoda / s omluvou za střídání velikosti písma)

Vloženo: 23.03.2020 09:26:31

urologie

Dotaz:
Dobrý den,prosím proplácí pojišťovna 205 protonovou léčbu rakovinu prostaty?

Odpověď:
Vážený tazateli (tazatelko), situaci konzultujte s revizním lékařem zdravotní pojišťovny- s doložením lékařských nálezů. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.03.2020 21:13:32

Enterococcus faecalis v moči

Dotaz:
Dobrý den, měla jsem pálení, řezání na konci a po mikci. Navštívila jsem urologa, kde jsem musela dát moč. Hned v ordinaci mi řekl že v ní nic není. Závěr byl nervové dráždění v urotraktu. Byla jsem 3 měsíce po autonehodě s urazem pánve. Problémy se zhoršování, navštívila jsem po 14ti dnech urologickou kliniku. Udělali mi rentgen, ultrazvuk před a po mikci, vše bylo v pořádku. Z moče mi vyšla bakterie enterococcus faecalis 10 na 4 s citlivosti na ampicilin, tetracyklin, nitrofurantoin, norfloxacin. Nasazen furolin po 6ti hodinách. Problémy trochu polevili při užívání atb. Po dobrani opět začali, kontrolní cevkovana moč vyšla opět s tou bakterií ale 10 na 7, crp v pořádku. Nasazen nolicin na 10 dni po 12ti hodinách. Teď je 10ty den problémy trochu ustoupili ale ne úplně. Sehnala jsem si amoksislav a nevím jestli ho mám začít brát. Logicky mi vypliva že Nolin trochu zabírá ale nestačí na tu bakterií, třeba by ji dorazili nový antibiotika. Prosím Vás o radu, teď s tou karantenou není doba abych otravoval u lékaře. Ale nevím co mám dělat, to paleni a řezání po mikci je hodně intenzivní, až mě to omezuje při normální chůzi

Odpověď:
Vážená tazatelko, ve vaší zprávě mi chybí dost zásadní věc, totiž zda po úrazu pánve jste měla zavedený močový katetr- a jak dlouho a zda pod clonou léčiva. Také je mi nejasné proč při naložení furolinu (jen při množství patogenu 10 na 4), proč také jste vybrala dávku léčiva a nález v moči se zhoršil. Jde o to, zda nemáte jinou příčinu než urologickou (infekční ložisko v těle, zácpu atd.j.). Nyní je třeba hodně pít, antibakteriální léčbu asi prolongovat. Myslím si ovšem, že nemusíte v dané zvláštní době docházet osobně do ordinací, rozhodně situaci konzultujte s ošetřujícím lékařem. Cestou této poradny je to obtížně při neznalosti podrobností o vašem celkovém a lokálním zdravotním stavu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.03.2020 09:42:00

Zavedeni pasky tvt

Dotaz:
Dobry den pane doktore. Je mi 62 r. a 10.3 jsem podstoupila zavedení tvt pasky. Bohuzel do dnesniho dne 22.3 mam zavedenou cevku. Po zakroku mi neslo močit vůbec a ve ctvt. jsem byla na kontrole, vyndana paska, močení male a mnozstvi moci zůstalo v moc. Měchýři a dal to nešlo, opet zavedena cevka, leky Ubretid a dalsi kontr. příští pátek. Lekar rikal ze to mam ještě uvnitr otekle. Jsem z toho dost rozhozena a chci se zeptat zda zacnu močit sama nebo budenutne nejake dalsi opatření. Velice vam dekuji za vasi odpoved a preji hezky den

Odpověď:
Vážená tazatelko, účelem závěsné operace je nejen vytvoření podpory mechanismu pánevního dna všitím pásky, ale zároveˇvytvoření podpory hrdla močového měchýře vzniklým jizvením a vytažením příslušného svalstva. Tento stav zůstává i po odstranění pásky. Detaily vašeho případu ovšem posoudit nemohu, to je záležitost vašeho ošetřujícího lékaře (urologa, gynekologa). Každopádně proces obnovy důstojného režimu vyprázdňování a udržování moči je proces na dobu řady týdnů i měsíců. Je dobře, že docházíte na pravidelné kontroly, určitě k postupné normalizaci postupně dojít musí,zatím je to velmi krátká doba od výkonu Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.03.2020 09:32:12

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205