Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 659

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

Močový měchýř

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, před 1/2 rokem jsem podstoupila LAVH, posléze jsem začala mít problém s cystitidou. Byla jsem přelečena ATB. V tu dobu, kdy jsem měla potíže mívám menší problém po dokončení močení, kdy ještě po chvíli dojde k úniku moči. Pokud jsem zdráva, je to Ok. Je to důvod k návštěvě lékaře ? Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
Vážená paní Dášo, po laparoskopicky provedené (asistovaná) vaginální hysterektomii probíhají regenerační procesy v malé pánvi delší čas. S tím mohou určité problémy týkající se zbylých orgánů někdy souviset. To bude s vysokou pravděpodobností i váš případ. Bylo by záhodno provádět pravidelná specializovaná cvičení pánevního svalstva, což může velmi dobře napomoci i podpoře řádného vyprázdňování a udržení moči. Návod k těmto cvičením vám jistě ochotně sdělí v gynekologické ordinaci, kde jste v péči, dá se najít i na internetu (bohužel z hlavy návod nedokážu dát).Jsem zároveň přesvědčenm že jste k pravidelným kontrolám na gynekologii ( i urologii?) zvána.Každopádně stav by se měl postupně spíš zlepšovat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 22.05.2019 13:21:38

PSA

Dotaz:
Vážený pane doktore,prosím o radu. Je mě 46let, mám PSA v 10/18 2,96, volné 0,44, fPSA/PSA 15%. V 11/18 PSA 3,05, v 2/19 PSA 3,11 a v 4/19 PSA 2,93. Prostata je subvezikální, 34gr, mm hladkých kontur. Jaký je Váš názor na tyto výsledky? Mám se do budoucna něčeho obávat? Děkuji za odpověď. Rudolf Jakub

Odpověď:
Vážený pane Rudolfe, naměřené hodnoty PSA v loňském i letošním roce neprokazují žádnou neobvyklost. Jsou vesměs ve vašem věku v normě. Vzhledem k normálním kolísáním řady dalších měřitelných tělesných funkcí, především kolísání hormonální hladiny, nemohou být ani hodnoty prostatického antigenu- PSA ve stejné hodnotě i kdyby byly měřeny každý druhý den,týden či měsíc. Ve vašem případě jde o zcela normální situaci, pravidelné kontroly 1x ročně lze jen schválit.Také konzistence a velikost prostaty jsou věku odpovídající, tedy v mezích normy. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 20.05.2019 12:56:10

Varikokéla

Dotaz:
Dobrý den, asi před 3 měsíci jsem byl na ultrazvukovém vyšetření šourku kvůli tomu, že si na levém varleti nahmatávám výrazné velké žíly. Myslel jsem si, že mám varikokélu, ale na ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že varlata jsou úplně v pořádku. Nevíto co by takto výrzané žíly mohli být ? mám v dolní části levého varlete úplně modré velké žíly. Více se zvýrazní po souloži, potom trošku zmizí, ale i přesto tam furt jsou viditelné. Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Jirko, variabilita cévního zásobení může být v šourku- tedy žilní městky nazývané varikokéla, anebo na povrchu kůže šourku. Pokud vám lékařským vyšetřením byla varikokéla vyloučena jde o spíš nevýznamnou cévní anmálii. Někdy stačí k jejímu vzniku nošení těsného spodního prádla, případně méně pravděpodobná jiná příčina. Pokud vám lékařka v tomto směru nedala uspokojivé vysvětlení a stav se bude horšit, navštivte kožní ambulanci. Rozhodně radím nenosit slipy. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.05.2019 20:18:33

Bouchnutí do varlat

Dotaz:
Dobrý den, může nějak mírné bouchnutí míčem do varlat poškodit varlata? Nějak špatně mi není, ani už po 5 minutách tolik nebolí. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Aleši, nemusíš se ničeho obávat. Popisovaný úder je nepochybně v daném momentu bolestivý, pokud se však nevytvořil krevní výron, který bys nepochybně pozoroval jako narůstající bolestivý tlak, žádné následky událost nemá a mít nebude. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.05.2019 20:10:28

šourek

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, před třemi roky jsem podstoupil operaci hydrokély pravého varlete, Od té doby mám šourek s varletem vytahaný a při chůzi v létě a při sportu je to dost nepříjemné. Je možné zkrátit šourek v lokální anestezii? Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Petře, déletrvající roztahování hladkého svalstva šourku obsahen výpotku je již zřejmě, byť byla hydrokéla vyřešena, nevratné.Pokud jde o zásadní a velmi nápadný stav, je jistě možné chirurgickou plastikou dotčenou polovinu šourku zkrátit. Běžně by podobný stav nemusel být na obtíž, ke sportování je možné užívat sportovní suspenzor. Bude záležet na vás- a následně na domluvě s urologem, resp.plastickým chirurgem, o provedení operace. Běžné to není a asi nebude pro výkon zdravotní indikace (snad jen na doporučení psychiatra). Taková je praxe, což se vám líbit ovšem nemusí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 07.05.2019 13:35:44

Cirkumcize

Dotaz:
Dobrý den, syn si stěžuje že ho pálí trochu v podbřišku při curani. Je dnes 10.den po obřízce, myslite si že je to normální? Předtím si nestěžoval a já se bojím ať nemá zánět močového měchýře. Co si o tom myslíte?

Odpověď:
Vážená paní Lucie, má-li chlapec pobolívání v podbříšku a je-li nějaká bolestivost při močení, měli byste zajít k praktickému lékaři, tedy dětskému. Nechejte chlapce před vámi se vymočit do horkou vodou vymyté sklenky, uvidíte jednak případný nářek na bolestivé močení a jednak pak zda je moč čirá bez zákalu a krásně zářivě světle zlutá. Bude-li v obou případech cosi znepokojivého, lékaře vyhledejte (případně přineste v uzavtřené nádobce čerstvou moč ssebou),Každopádně ať chlapec hodně pije. V koncentrované moči se infekční agens rychle množí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 06.05.2019 14:24:12

Zúžena močova trubice

Dotaz:
Dobrý den. Nedávno jsem podstoupila cystoskopii, kde mi byla zjištěna zúžena močova trubice. Trpím často záněty a chodím nespočetne xkrat za den na záchod. Pan doktor mi doporučil operaci, kde mi moc.trubici roztáhnou, ale bohužel mi k tomu více doktor neřekl. Zajímá mě, zda to bude v narkoze (četla jsem, že to boli a raději bych byla v narkoze), jak dlouho budu v nemocnici, zda se budu doma léčit a kdy se budu moct vrátit do běžného života. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená slečno Jano, zúžení močové trubice může být příčinou opakovaných zánětů dolních močových cest. Zákrok je jednoduchý a trvá zcela krátce, provádí se většinou ambulantně a to po místním zncitlivění vstřiknutím znecitlvujícího gelu, tedy bez injekcí. Jen u těžších zúženin je třeba hospitalizace, provedené v krátkodobé celkové anestézii. Nějaký den -dva se pak formuje hojící se místo na katetru. Hospitalizace pak bývá asi třídenní. Pro pracující býává krátkodobá neschopenka, pro studenty jistě nic takového. Užívá se asi pět až sedm dní močové antiseptikum. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.05.2019 16:01:23

Cirkumcize

Dotaz:
Dobrý den, dnes je syn 11.den po obřízce. Vše zatím v pořádku, ale trápí mě, že začal včera nosit spodní prádlo a zčervenal mu žalud, nevím jestli je to alergie(neperu v avivazi) nebo možná odrenina, nebolí ho to ale co s tím?máte nějakou radu prosím? Nechci hned plasit a letět na urologii.

Odpověď:
Vážená paní Lucko, žalud, který byl donedávna skryt pod předkožkou je citlivější na otěr. Spodní prádlo jistě chlapec používat musí. Mělo by být volné, vyžehlené a zpočátku denně měněné. Můžete použít k ochraně žaludu slabou vrstvičku neaktivního tuku, jako je borová vaselina. ale nutné to rozhodně není.. Stav by se měl den ze dne upravovat. Snad jdete i na kontrolu k urologovi, ten nejlépe místní stav vyhodnotí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.05.2019 09:39:25

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, je v pořádku, že hmatám malou pohybující se žilku pod kůží po obvodu celého žaludu a jsou tato místa při erekci tvrdá? Děkuji za odpověď a přeji vám hezký den.

Odpověď:
Milý Martine, okrajová část (koruna) žaludu je nejvíce překrvená při erekci..Na pohmat to musí být dosti tuhé. Vše je tedy v normě. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.05.2019 18:57:43

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, jak se projevuje žilní trombus pod žaludem v rozšířených žilkách? Má to nějaká specifické příznaky? Je to časté onemocnění?

Odpověď:
Milý Martine, krevní sraženina se vytváří při dlouhodobém městnání krve v jedné lokalitě (totiž tam, kde celé hodiny není zajištěn odtok krve, třeba z varixu), někdy u některých krevních onemocnění. Ani jedna ze jmenovaných příčin se tvých přechodně rozšířených žil netýká! Měl bys ale sebrat odvahu a nechat si provést onen drobný zákrok na uzdičce. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 03.05.2019 14:19:57

Tvrdá prostata

Dotaz:
Dobrý den, nahmatal jsem si přes konečník nejspíš tvrdou prostatu, působí to jako nějaká hladká tvrdá bulka. Poprvé jsem si to nahmatal již ve 21 letech, do dnešní doby je to z mého pohledu beze změny, žádné jiné obtíže nemám. Uvádí se, že by ale prostata měla být měkká. Kdysi jsem absolvoval kolonoskopii, kde mi bylo stanoveno, že mám pouze hemeroidy, per rectum vyšetření mi nikdo nedělal. Chtěl bych se zeptat, o co by se z vašeho pohledu mohlo jednat. Je snad možné, že by se mohlo již tak brzy vytvořit benigní či zhoubné zvětšení prostaty? Hezký den.

Odpověď:
Vážený pane Lukáši, prostata je zčásti hmatatelná přes konečník, není na pohmat ani měkká, ani vysloveně tvrdá. Je dozajista spíš pevné konziistenve, lehce elastická a neměly by v ní být hmatné tužší uzly. Odborně to samozřejmě jednoduše posoudí zkušený urolog.Ve vašem věku to sice není součást běžné prevence, ale žádný urolog bv vás jistě neodmítl- pokud vás to co jste hmatal zneklidňuje. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 01.05.2019 17:30:05

Cirkumcize

Dotaz:
Dobrý den, syn 6let je nyní 5.den po obřízce.zespod tam má krvavý strup a kůžičku má stále trochu přes žalud tak že nejdou vidět stehy, je to normální? Samozřejmě po každém čůrání oplachuje mě heřmánkem a 2 denně mažeme framykoinem. A také by mě zajímalo kdy bude moct k moři? Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Lucie, hojení po obřízce trvá většinou deset až 14 dní, je pomalejší vzhledem k lokalizaci. Dosavadní průběh, jak ho popisujete, je tudíž normální.. Také vaše ošetřovací postupy jsou v pořádku. Nepochybně jste zvání ke kontrole na urologii, tam teprve lokálníí stav nejlépe vyhodnotí. K oplachovní je lepší heřmánkvoý roztok z lékárny, v heřmánkových květech bývají často baktérie. Lze použít ještě lépe slabě fialový vlažný roztok hypermanganu- po opláchnutí není třeba utírat, nechává se zaschnout. K moři může synek cca po měsíci od zákroku. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 30.04.2019 17:19:17

Cystoskopie

Dotaz:
Dobrý den pane doktore. Mám podstoupit cystoskopické vyšetření kvůli bolesti v močové trubici a kontrole močového měchýře. Velmi by mne zajímalo zda se tímto vyšetřením dá odhalit rakovina prostaty. Zároveň bych vás poprosil o odpověď zda je zvýšené PSA vždy jasným ukazatelem karcinomu prostaty. Děkuji za odpovědi. Josef.

Odpověď:
Vážený pane Joefe, cystospie, resp.uretrocystoskopie zjišťuje stav výstelky vývodných močových cest, ale také nejen možné nezhoubné či zhoubné procesy (s možností aktuálního odběru vzorku tkáně),ale také prominenci prostaty do hrdla močového měchýře. To je zvláště dúležité u nadhraničních hodnot PSA. Je to v případě posouzení léčebného postupu u prostaty významný údaj přispívající ke správné indikaci léčení. K posouzení významnosti hladiny prostatického antigenu (PSA),bych musel znát konkrétní čísla. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.04.2019 22:10:43

Rozšířené žilky

Dotaz:
Dobrý den, děkuji Vám mnohokrát za vaší odpověď k předešlé otázce. Je mi 15 let, tudíž nechci tento stav z krátkou uzdičkou nijak řešit, protože mi to zatím nijak nevadí. Chci se tedy zeptat - může mít neléčení krátké uzdičky a rozšířené žilky nějaký dopad na zdraví - např. vzniknout nějaké krevní sraženina a tím žílu ucpat (embolie) ? Na urologii jdu za 8 měsíců, tak bych to s lékařem konzultoval až urologii za 8 měsíců navštívím.

Odpověď:
Milý Filipe, jistě že řešení situace vysloveně nespěchá, ale řešit by se měla. Časté rozšiřování žil při častých pohlavních vzrušeních může znamenat již nevratné žilní rozšíření.Navíc krátká uzdička zaviní velmi často při pohlavním styku její natržení a mohou nastat i vážnější komplikace, jako přetažení s nemožností repozice předkožky, což je pak nutno řešit akutní operací. Chápu, že se ti do zákroku nechce, ale zatím jde o jednoduchou operaci s dobrým trvalým výsledkem. Při delším odkládání narůstají rizika, vznik trombu v uzavřené žíle nelze nikdy vyloučit. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.04.2019 16:48:50

erekce

Dotaz:
Dobrý den, je mi 19. let a trápí mě jedná nepříjemná věc. Podruhé v životě po půl roce jsem se chystal s novou přítelkyní na můj sexuální druhý sexuální zážitek. Všechno probíhalo pěkně - romantická večeře, film, mazlení a bez nějakého stresu jsme se dostávali na akt. V průběhu jsem nemohl dosáhnout erekce a tudíž k žádnému sexu nedošlo. Toto se mi stálo i poprvé u předchozí přítelkyně. Tyto informace by se mohly hodit : nekouřím, nepiju, neberu drogy, sportuji aktivně, nejsem ve stresu Prosím o radu. Děkuji.

Odpověď:
Vážený Lukáši, vysvětlení není asi jednoduché. Je však dost možné, že jsi byl hodně psychicky fixován na výsledek pohlavního aktu - a to s podvědomou či vědomou obavou,aby se neopakoval někdejší neúspěch. U citlivějších povah se to stává. Skoro lépe je, když k sexu dojde bez velkých příprav, tedy spontánně, někdy pomůže i odblokování malým množstvím alkoholu. Nad jedním neúsěchem mávněte oba rukou, stalo se to mnoha mužům a snad vždy se situace upravila. V případě opakovaných selhání je ovšem logické navštívit andrologickou resp. sexuologickou poradnu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 29.04.2019 01:01:20

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205