Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 690

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď prosím vyplňte všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

angiomyolipom

Dotaz:
Dobrý den, v roce 2012 mi byl diagnostikován angiomyolipom cca 8x6x5cm a doporučeno sledování. Protože jsem sportovně aktivní bylo mi v roce 2018 provedena embolizace. Nyní po kontrole na UZ mi bylo sděleno, že ke zmenšení nádoru nedošlo, jeho velikost je stejná, a dále doporučeno sledování s tím, že je potřeba dávat pozor abych nespadla z důvodu ruptury ledviny. Chtěla jsem se zeptat zda je možné , že by mohlo ještě ke zmenšení nádoru dojít či už nikoliv a jestli ambolizace jako taková, i když se nádor nezmenšil, brání ruptuře ledviny. Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážená paní Ivano, nezhoubný nádor, který je zřejmě ohraničen, nevyžaduje zásadní léčení. Nevyšla-li embolizace tak jak bylo očekáváno, nic se v podstatě nemění..Se zmenšením procesu nelze počítat, prodělaná embolizace možnost ruptury ledviny při případném úrazu sice poněkud snižuje, ale ono riziko nemizí. Měla byste se vyvarovat pádům, které bohužel některé druhy sportů přinášejí.Tedy i úměrně věku takové riziko snížit na minimum. Netuším za jak dlouho jste zvána ke kontrolám, ale měly by být asi jednou za rok. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 15.07.2019 12:27:36

Kvasinky

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, tak se kvasinky potvrdili u mé partnerky i u mě. Začala mě hrozně pálit prostata, bolí mě v močové trubici a mám pálivé pocity v šourku. Dočetl jsem se, že nejlepší lék na tyto problémy je Flukonazol, jak dlouho bych tento lék měl užívat? Už se léčím s bakteriálním zánětem prostaty, který vcelku ustoupil a bylo to docela dobré, žádné antibiotika už jsme s urologem ani neměli v plánu dávat. Nicméně kvasinky od partnerky mě zánět velmi zhoršili. Někde jsem četl schéma 600 mg první den a pak každý další 200 mg po dobu 6 týdnů. Co myslíte vy? Vím, že bakterií v prostatě se dá zbavit těžko, ale kvasinky by se snad podařit vymýtit dle mě mohlo dát. Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, kvasinky nejsou přímo bakterie, ale léčení (Flukonazolem) je opravdu nutné a to tak, jak je v návodu (a lékařovým výrokem) uvedeno. Kvasinková záležitost u muže není nijak nebezpečná, ale je ji třeba vymýtit. Neléčená či pozdě léčená u žen může mít za následek i sterilitu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 12.07.2019 22:00:28

Resekce ledviny a otoky dolních končetin

Dotaz:
Dobrý den, 20.6.2019 byla provedena mamince (75 let) resekce pravé ledviny na základě nálezu papilárního renálního karcinomu. V současné době je již doma celkem bez komplikací, po provedení kontrolní kultivace moči byl zjištěn zánět, na který bere nyní antibiotika. Po výkonu ji začaly ale otékat nohy. Vloni prodělala měla trombózu nad kotníkem pravé nohy, po půl roce bez nálezu a k zadržování vody u ní docházelo i díky špatně fungujícímu srdíčku, na které je léčena a užívá Furon. Při kontrole na urologii jsme hlásili otoky nohou, ale zatím tomu nikdo nevěnoval pozornost. Může to souviset tedy s prodělaným výkonem a s rekonvalescencí po zákroku? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Martino, otoky nohou by s prodělaným operačním výkonem neměly mít zásadní souvislost. Půjde nejspíš o poruchu srdečně cévního systému, někdy také o vliv používaných léčiv (nebo jejich nevhodné kombinace). O podílu ledvin (jejich selhávání) by se museli vyjádřit ošetřující urologové (resp. po konzultaci s nefrologem)- tento důvod je ale velmi nepravděpodobný. Maminka by potřebovala kontrolní vyšetření nejspíš na kardiologii. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 12.07.2019 09:44:46

Močová trubice a žalud penisu

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, měl jsem sex s partnerkou, večer si stěžovala na to, že má asi gynekologický zánět, koupila si čípky a mastičku Gyno Pevaryl. Pak mi říkala, že už je to dobré, bohužel jsem se nechal ukecat na sex bez kondomu a druhý den jsem měl na žaludu takové zarudlé skrvny a v okolí žaludu na kůžičce také byla oblast zarudlá, žalud mě i docela bolel při mytí na dotek. Ty zarudlé fleky byly vidět hlavně v soláriu na ultrafialovém světle. Na normálním jen trochu, na první pohled ne. Další den mě začalo tak nějak nepříjemně svědit i v močové trubici, mám nutkání na močení a zkrátka takové nepříjemné pocity uvnitř penisu. Moje podezření je, že se jedná o kvasinky. Krém partnerky jsem začal také používat, žalud již na dotek tolik nebolí ale uvnitř trubice pořád obtíže přetrvávájí. Jakou byste doporučil léčbu? Zřejmě by bylo vhodné dle mě užít i nějaké celkový lék typu Flukonazol nebo tak něco, protože předpokládám, že krém vyřeší jen infekci zevní. Plus je otázka zda-li jde o kvasinky nebo to může být něco jiného.Děkuji

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, váš odhad na kvasinkovou přenosnou infekci může být oprávněný. Ovšem bez přímého lékařského posouzení nelze diagnózu potvrdit- a ani vyloučit. Stejně tak je to s případným léčením.Vyhledejtte urologikou ordinaci. Každopádně vyplývá poučení, že bez kondomu není sex bezpčený a to nejen kvůli možnosti oplodnění partnerky. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 09.07.2019 20:16:49

Bolest

Dotaz:
Dobrý den, Manžel si stěžuje na podivnou bolest ve varlatech a penisu cca týden. Bolesti nemá pořád spíše nárazové stavy bolesti. Na varlatech mu ztmavla dlouhá žilka skoro až do černa. Nic není natekle. Aktuálně začal nosit nové pracovní kalhoty i spodní prádlo a před týdnem se dole uhodil. K doktorovi nechce, prý je to asi z kalhot. Mám mít obavy a přeci ho dotlacit k doktorovi? Děkuji za případnou odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Natalie, popisované bolestivé pocity vašeho manžela mohou mít základ v nějakém procesu v oblasti pánevní (vystřelování do oblasti genitální). Je-li i diabetik, tím spíš bych doporučoval přímé vyšetření. Váš praktik jistě ochotně napíše doporučení k vyšetření v urologické ordinaci, pokud sám příčinu neodhalí.. O původu potíží ze změny kalhot velmi pochybuji. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 08.07.2019 22:42:49

Infekce

Dotaz:
Zdravím pane doktore, mám dotaz jestli se dá infekce močových cest přenést sexem protože jsem má partnerka mívá záněty čurání jak tomu sama ona řiká a způsobujou jí to střevní bakterie a já se bojím abych taky nezačal mít tyto záněty. Anální sex neděláme jen normální ale bez kondomu a tak nevím. Co by případná nákaza mohla způsobit? děkuji

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, opakované záněty ženských dolních cest močových vaší partnerky nejsou pro vás- i při intimním styku bez užití kondomu, nebezpečím. Chcete-li mít plnou jistotu, běžte se po styku vymočit, případně si i penis opláchněte. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 03.07.2019 12:58:39

Lékaři

Dotaz:
Zdravím vás pane doktore. Mám na vás s dovolením krátký dotaz. Je lepší mít jednoho stálého lékaře urologa nebo třeba po půl nebo roce změnit urolog? Děkuji za radu. Roman Gál.

Odpověď:
Vážený pane Romane, domnívám se oprávněně, že je dobré a výhodné svěřit se do péče jednoho odborného lékaře- a to jistě platí nejen pro obor urologie. Podstatné je totiž, že takto je o průběhu vašeho zdravotního stavu jednotná chronologická linie lékařské péče. Při přecházení vždy hrozí ztráta kontinuity pohledu na jednotlvé případy, což může být pro pacienta nevýhodné a někdy dokonce na škodu. Jistěže někdy k přecházení k jinému lékaři dochází, příčiny mohou být různé, ale doporučit to rozhodně nemohu. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 02.07.2019 18:31:03

Intersticiální cystitida

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda jste se za svoji letitou praxi setkal z diagnosou intersticiální cystitida. Zajímalo by mě, jak časté toto onemocnění je. Většina urologů tuto diagnosu "odmítá", nebo nepřipouští. Zajímalo by mě, zda vůbec má po dlouhodobých potížích smysl po této diagnose pátrat, protože jak jsem se dočetla, léčba je velice složitá a v podstatě jen zmírňuje příznaky. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
Vážená paní Jano, pojem intersticiální cystitis je dnes obsoletní, byl používán kdysi jako specifický druh chronického postižení sliznice močového měchýře. Pojem překládaný jako vmezeřený zánět vycházel z předpokladu určitých dispozic pro záněty v oblasti pánevní, daných anatomickými změněnými poměry v souvislosti s překrvováním oblasti, určitým nedostatčným vyprázdňováním měchýře, případně potencované vyšší písčitostí moči při metabolické poruše. Jak uvedeno, pojem se běžně nepoužívá, moderní klasifikace různých podob zánětů dolních močových cest zná jiná dělení typu zánětů, K podrobnostem vašeho případu se neodvažuji vyjádřit- při neznalosti etiologie, místníhoi nálezu, kultivací moči atd. to opravdu možné není. Předpokládám, že moderní urologie vás nenechá na holičkách Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 01.07.2019 08:35:46

Potíže při močení 2

Dotaz:
Pane doktore velice se omlouvám,jsem z Brna,a pokud by vaše ráda byla navštívit vás,dojdu rád, Mám ovšem strach ze zákroku,kdy se do údu zavede hadicka a pytlík na močení. Bolí to?

Odpověď:
Vážený pane Michale, posouzení brněnským urologickým pracovištěm by mělo být až druhotné- potřebujete k němu od neurologa doporučení- po provedeném kontrolním vyšetření (viz moje předchozí odpověď). Urologického vyšetření se nemusíte nijak obávat, urolog vyšetří váš měchýř ultrazvukem při jeho naplnění a posléze po vymočení. K cystoskopii se přistupuje nikoli rutinně, ale až v nutných případech. Takové vyšetření se ovšem provádí po přípravě léky a po domluvě i v anestézii (místní znecitlivění je pravidlem). Ve vašem případě by k provedení celkové anestézie muselo předcházet posouzení neurologem a anesteziologem. Pokud by se ukázalo provedení cystoskopie jako nutné, bude provedeno na některém ze dvou brněnských lůžkových zařízení (urol.klinika FN Bohunice anebo urologické oddělení FN u Sv.Anny). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.06.2019 08:45:59

Potíže při močení

Dotaz:
Dobrý den pane doktore poslední době se mi stává,že se mi chce močit,ale když jdu na wc nejde to. I když citim jako bych měl už na krajicku, moč se mi jakoby vrátí do měchýře. Musím pak opravdu hodně tlačit abych se vycural..předem děkuji pane doktore za radu,je to opravdu neprijemne.. Dále se mi v poslední době z ničeho nic ,třesou ruce,nebo nohy.je to jen cuknuti. Epilepsie se mi naštěstí už uklidnila

Odpověď:
Vážený pane Michale, je vysoce pravděpodobné, že při zjištěné epilepsii musíte brát nějaké léky, které úspěšně vzniku záchvatů zabraňují. Vzhledem k popisovaným potížím byste se nejprve měl obrátit na svého neurologa, který posoudí stav vašich mozkových center (viz i ony třesy rukou). Teprve na základě neurologické kontroly by se pak k problematice měl vyjádřit urolog, ke kterému vás pošlou. Možné je také, že po případné změně léčiva, vaše urologické problémy pominou. Každopádně, bez znalosti neurologického kontrolního vyšetření a bez přímého vyšetření urologického by posouzení vašich problémů s vyprázdňováním močového měchýře bylo jen na čistě teoretické úvaze- což vám nijak nepomůže. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 28.06.2019 08:38:06

Proplach PMK

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, máme dědečka v domově seniorů a je zde zvykem, že všem klientům, kteří mají zavedený PMK několikrát za den sestry cévku rozpojí a proplachují FR. Je to nutné, pokud moč odtéká a cévka se neucpává? A jak často by se měl PMK a sběrný sáček měnit? Moc děkuji za odpověd

Odpověď:
Vážená paní Renato, s močí se pravidelně vyplavují určité soli v mikroskopické podobě. Ty se v močových cestách neusazují, pokud dotyčná osoba netrpí metabolickou poruchou anebo nemá poruchu vodního hospodářství. Samostatnou kategorii tvoří anomálie vývodných cest, kdy se mohou vytvářet močové konkrementy. Močové soli mají ovšem tendenci usazovat se na cizích tělesech. Permanentně zavedené katetry jsou sice vyrobeny z nesmáčivým povrchem, ovšem přes všechna opatření se soli na nich mohou usazovat, resp. precipitují jejich zásluhou- pak vytvářejí kamínky v měchýři. Výplachy močového měchýře jsou, v případech jako je asi ten týkající se vašeho otce, běžným a zcela zprávným úkonem ošetřovatelské péče. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 27.06.2019 19:54:43

Mykoza

Dotaz:
Dobrý den. Četl jsem, že při mykoze se musí léčit 'celé tělo', že kvasinková infekce neprobíhá pouze na žaludu, ale také v celém těle a je proto nutné držet dietu bez cukru, kávy, atd. a že pokud se tyto kvasinky rozmnoží v celém těle, tak jejich toxiny mohou způsobovat rakoviny, cysty atd. Je tomu tak? Nebo stačí přeléčit pouze na žaludu. Mykozu mám asi 2 měsíce a pokud pořád mažu, tak se mi zpátky nevrací. Vrátila se pouze jednou a to nejspíše z důvodu že jsem přestal mazat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Aleš.

Odpověď:

Vloženo: 27.06.2019 09:24:47

varikoléka

Dotaz:
Dobrý den. Byl jsem na vyšetření na urologii kde mi byla diagnostikována varikoléka (zatím se nemusí řešit) - nejspíše s tím souvisí i to, že se mi vždy po erekci na varleti (spíše v nadvarleti) objeví taková 'spletenina' či 'bulka', která do desítek sekund zmizí. Rentgen odhalil pouze varikoléku, proto se chci zeptat, zda je tohle normální jev a stává se to. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:

Vloženo: 19.06.2019 18:42:29

.

Dotaz:
Dobrý den, je nějaký problém pokud se dostane posmrkaný kapesník do kontaktu s žaludem, může hrozit nějaká nemoc? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
Milý Adame, nic nebezpčného se nestalo, základní hygienu dozajista dodržujete. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.06.2019 16:09:11

Dotaz

Dotaz:
Dobrý den, nevíte prosim co by to bylo být? Mám pod kůží těsně u žaludu na oko neviditelné cosi, co se objeví pouze při ztopoření. Je to jako malá nit, která je tvrdší. Je to opravdu malinké. Měl bych se něčeho obávat nebo zajít k doktorovi, či počkat co se z toho vyklube. Žíla to asi nebude protože je to malinké a žíla je cítit jinak. Nijak mi to nevadí. Vím, že asi po internetu nic nevayřešíme, jen chci vědět zda je to projev nějaké choroby nebo tak a zda je to nebezpečné. Předem mockrát děkuju za odpověď.

Odpověď:
Milý Matěji, o nic nebezpečného (příznak choroby a pod.) se nemůže jednat.Tužší drobný útvar buď vymizí, nebo zústane- obojí nevadí. Jen kdyby se útvar zvětšoval, uk lékaři zajdi. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda,

Vloženo: 19.06.2019 16:02:42

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205