Dotazy na lékaře

Téma - Urologie

odpovídá: MUDr. Rudolf Vévoda | dotazů: 7 625

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Rudolf Vévoda

Složil I. atestaci z chirurgie, II. atestaci z urologie. Pracoval v oboru rentgenologie, gynekologie a porodnictví. Je emeritním primářem urologické kliniky v Brně, externím lékařem Urocentra v Brně a Centra asistované reprodukce UNICA v Brně. Specializuje se na patofyziologii prostaty, andrologickou a sexuologickou problematiku a urogynekologii. Má také dlouholetou pedagogickou praxi. Je autorem a spoluautorem vědeckých prací a učebních textů

Close

Nový dotaz na lékaře

Pro správnou odpověď je nutné vyplnit všechny položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.
Upozorňujeme, že pokud nebude Váš dotaz smysluplný, může být bez upozornění vymazán.

Souhlasím s odesláním odpovědi na můj dotaz a se zasíláním dalších informací ČPZP na uvedený e-mail


Vložte prosím ověřovací, antispamový kód z obrázku vlevo.

.

Dotaz:
Dobrý den, pokud dovolíte, tak bych měl jednu otázku. Byl jsem před týdnem na vyšetření na urologii s tím, že jsem si nahmatal zezadu takovou 'bulku' nebo zvětšenou žílu nebo co, kterou mám v nadvarleti pouze občas. Občas se objeví a do hodiny opět zmizí. Lékař tam nic neviděl a tak jsem se chtěl zeptat, čím by to mohlo být způsobeno, nebo co to může být. Děkuji Vám předem za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Odpověď:

Vloženo: 21.03.2019 15:01:52

Čaj z vrbovky

Dotaz:
Přeji dobrý den pane doktore. Pokud dovolíte měla bych na vás dva dotazy ohledně mého 57 letého otce. Otec již asi rok užívá lék omnic. A toto je můj první dotaz může když lék užívá večer přes den popíjet čaj z vrbovky bez obav aby se nenarušil účinek léků. A můj druhý dotaz je otec má stále obavy z rakoviny prostaty a já ani zbytek rodiny mu to nedokážeme v vrátí a on se uzavřel do sebe. Mohl by jste mi poradit jak mu pomoci. Moc a moc vám děkuji za radu a pomoc. S pozdravem Milena Hrušková Fifejdy.

Odpověď:

Vloženo: 18.03.2019 18:59:52

Fimóza a sexuální výdrž

Dotaz:
Nejdražší pane doktore / paní doktorko, Už před nějakou dobou jsem byl na urologické ambulanci s fimózou penisu. Na ambulanci mi bylo řečeno s obrovskou úlevou, že nebude ani tak zapotřebí cirkumcize, jako spíš frenuloplastika z důvou příliš krátké uzdičky. Byl jsem v úrazové nemocnici a tam mi milý pan doktor vyvrátil frenuloplastiku a navrhnul naopak cirkumcizi, což mě dost naštvalo. Abych to zkrátil, bavil jsem se s lidmi, kteří rovněž měli fimózu penisu, či nějaký jejich blízký se potýkal s fimózou rovněž. Koupil jsem si dětský olejíček a začal pravidelně, ale opatrně kůži roztahovat. Také jsem dostal radu, abych pri močení sevřel špičku penisu a nechal moč roztéct do hlavičky, čímž došlo opravdu k mnohonásobnému zlepšení již po několika dnech. Ještě stále to chce pracovat, ale... Dlouho jsem tento problém měl a partnertku jsem neměl strašně dlouho. Tento týden jsem byl v Havlíčkově Brodu za slečnou a měli jsme po "roztahování" třikrát sex. Všechno bez problémů, nic mě nebolelo, neměl jsem nepříjemné pocity, naopak. Problém je v tom, ač příjemný problém, že jsem nemohl dosáhnout orgasmu. nebo lépe řečeno cítil jsem, že se to blíží, ale po hodině sexu třikrát každý den jsme opravdu neměli dostatek sil :) Poté jsem masturboval a došlo ke klasickému orgasmu. Když masturbuji, není problém, hlavně, když nestáhnu kůži přes žalud. Když se ale dotýkám žaludu, nebo ona slečna, mám velmi příjemné a hezké pocity, ale nedaří se mi dosáhnout orgasmu, ač je to velmi příjemné a opravdu cítím, že se to blíží víc a víc. Pane doktore / paní doktorko. Je to problém někde ve mě, v údu, nebo by to mohla být psychika? Rád bych opět zašel na urologickou ambulanci, v pondělí se objednám, ale rád bych měl alespoň tušení. Mohu Vás prosím požádat o alespoň přiblížení, pokud je to bez vyšetření možné? Moc Vám děkuji a přeji příjemný a pohodový den. Ivo

Odpověď:

Vloženo: 16.03.2019 18:01:42

.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 15 let. Mám takový menší problém. Při erekci mi nejde až tak volně přetahovat předkožka, je to malinko bolestivé, ale bez násilí ji v pohodě stáhnu až po okraj žaludu. V normálním stavu mi jde ale krásně stáhnout až pod okraj žaludu, tudíž mohu provádět hygienu. Je to nutné v těchto letech řešit nebo to počká až do budoucna (např. rok)? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Odpověď:

Vloženo: 15.03.2019 14:00:16

Doplnění

Dotaz:
Dobrý den. Mnohokrát Vám děkuji za předešlou odpověď. Dnes jsem byl u urologa s těmi varlaty a také s vyrážkou v oblasti žaludu, tudíž mi pan doktor předkožku přetahoval, ale bohužel jsem tyto kuličky v oblasti pod žaludem našel až dnes při mazání masti. Je proto nutné navštívit urologa znovu? Mohou být tyto kuličky nějak závažné? Děkuji mnohokrát předem za odpověď. Přeji hezký zbytek dne.

Odpověď:

Vloženo: 14.03.2019 16:30:35

Modrá boule pod žaludem

Dotaz:
Dobrý den, Vždy když stáhnu předkožku, tak se mi pod žaludem po nějaké chvíli objeví asi 2 nebo 3 modré kuličky, které jsou na žíle. Jedná se o normální jev? Děkuji mockrát za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, již jsem ti odpovídal ohledně výskytu žilek v šourku, nemožnosti vzniku nádoru nadvarlete- bohužel tvůj dotaz byl nějak nevhodnně zaheslpván, že ho nebylo možno odeslat. To co popisuješ nyní, jsou rozšířené žilky, zaviněné kompresí přetažené předkožky. Ta může být užší, můžeš mít také problém s uzdičkou. Nejlépe je nechat si danou situaci prověřit přímým vyšetřením pohlavních orgánů_ na urologii. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 14.03.2019 13:09:52

Odběry PSA

Dotaz:
Dobrý den vážený pane Doktore. Poprosil bych vás o odpověď ohledně odběru krve na PSA. Může pohlavní styk den před odběrem a ráno jízda na kole v den odběru opravdu zkreslit výsledky odběru krve na PSA? A je vždy zvýšená hladina PSA známkou rakoviny prostaty? Velmi děkuji za odpověď. Rudolf Mohyla Výškovice.

Odpověď:
Vážený pane Rudolfe, před odběrem krve na hladinu prostatického antigenu (PSA) je skutečně záhodno alespoň dva dny nechat prostatu v klidu- tedy vylouči pohlavní styk, ale i jízdu na bicyklu. Mírné zvýšení hladiny PSA obyčejně nic neznamená, vyžaduje však častější kontrolu, včetně PSA. Pro určení možného vzniku nádoru prostaty je naštěstí více ukazatelů, které váš urolog jistě ovládá. Při hraničních či mírně nadhraničních hodnotách je doporučována kontrola po půl roce, při hodnotách v normě jednoz za rok, ovšem i s ohledem na věkové hranice. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.03.2019 21:53:58

Léčba prostaty

Dotaz:
Dobrý den prosím o Váš názor a odpověď na lék na prostatu Prost ero , který jsem našel na internetu. Podle všeho tento lék má vyléčit po dobu užívání 4 měsíců, za cenu 2800 kč, zcela jakékoliv potíže s prostatou a tak by mě prosím zajímal Váš názor. Předem děkuji za odpověď s pozdravem Formánek Zdeněk.

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, ve věku po padesátce byste se měl již nechat preventivvně urologicky vyšetřit. Vyšetření je nebolestivé, je hrazeno zdravotními pojišťovnami- a lékař vám v případě objekrivního nálezu naordinuje účinné léčivo, plně anebo částečně hrazené pojišťovnou. Na trhu se roztrhl pytel se zaručenými léky proti věkem podmíněnému zbytnění prostaty, často spolu s problémy s ubývající mužskou potencí. Jsou to vesměs prostředky podpůrné léčby, hlavně dobře finančně ziskové. Většinou se jejich účinek neliší od přírodních levných prostředk§, jako je třeba čaj z vrbovky malokvěté a pod. Takže- vzhůru na urologii- budete mít nejen jistotu o stavu své prostaty atd., ale dokonce nebudete plýtvat penězi. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 11.03.2019 19:19:47

spermatokéla

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, v minulém roce jsem podstoupil operaci spermatokély a fixaci(orichiopexe) pravého varlete. Při samovyšetření si pod varletem nahmatám bulku, která při stisku zabolí Je to velmi nepříjemné, bolest je tupá. Pan doktor mě poslal na sono scorta, kde mi byla zjištěna v obl. nad hlavy nadvarlete vpravo patrné drobné vazivové struktury vel do 3mm. Poradíte mi pane doktore, zda-li by se tato moje nepříjemná bolest dala odstranit. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Karle, při operaci spermatokély se odstraňuje i část obalů varlete, nikoli ovšem jeho část související s výživou daných struktur. Proto je docela běžné nahmatat a sonograficky ověřit útvar, který vy popisujete. K nějakému dalšímu zákroku v této oblasti není indikace. Pro zmírnění a až odstranění obtíží má váš lékař podle závažnosti nálezu dost prostředků. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.03.2019 11:24:52

tvrdý útvar na penisu-doplnění...

Dotaz:
Dobrý den,pane doktore. Moc děkuji za otevřenou odpověd,na můj dotez "tvrdý útvar na penisu" Jen jsem nepochopil...Pokud zatím nedošlo a nedochází při erekci k deformaci penisu,to teprve lze očekávat nebo už ne? Jen je zvláštní,že nějakého úrazu penisu si nejsem vědom a ten uzlíkatý,zvrdlý provázek se objevil ze dne na den. Bolestivé to vůbec není,jen velmi nepříjemné. František

Odpověď:
Vážený pane Františku, vývoj zatvrdliny penisu je pozvolný a nemusí být brzy rozpoznatelný (Peyronieho choroba). Je opravdu jen a jen na rozhodnutí urologa o samotné diagnˇoze a tudíž i o případném léčení. Lékař, který vás může přímo vyšetřit- a může případný vývoj situace sledovat, může a vlastně i musí o dalším rozhodnout. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 05.03.2019 11:12:34

Ejakulace

Dotaz:
Dobrý den, je mi 15 let. Všiml jsem si, že při vyvrcholení mi sperma někdy pouze vytéká a je ho strašně málo, občas také nevyteče žádné, ale občas je ho hodně. Masturbuji 3x, někdy i vícekrát denně. Je to v mém věku normální nebo bych se měl obrátit na lékaře? Děkuji mnohokrát za odpověď, hezký den.

Odpověď:
Milý Matyáši, ejakulát spermatu je tvořen spermiemi a sekretem prostaty a semenných váčků. Chápu, že v tvém věku je sexuální puzení dosti významné, díky nástupu zvyšující se produkce mužského pohlavního hormonu. Jde však o to, že spermie se sice tvoří pomalu téměř nepřetržitě, přechází dozrávat z varlat do nadvarlat, odtud jsou při pohlavním vyvrcholení chámovody dopraveny k prostatěm kde je doplňuje sekrety žlázek, jejichž úkolem je chránit spermie. Podle všeho časté tvé masturbace nedovolují včas dozrát spermiím ( dozrávají až tři dny) a stejně tak vyčerpávají žlaznaté orgány prostaty a na ni nappjených přídatných semenných váčků. Proto se stává to, co popisuješ. Moje rada tedy zní- zmírnit masturbace- 1x denně je maximum, spíš je musíš redukovat tak aby nebyly časem pravidelně každý den. Pak teprve bude mít ejakulát patřičné kvality. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 04.03.2019 17:32:39

tvrdý útvar na penisu

Dotaz:
Dobrý den. Z ničeho nic,jsem si nahmatal na penisu nějaký tvrdý útvar pod kůží na penisu. Jde to téměř od žaludu dolů po penisu,je to cca 4cm dlouhé,přípomíná to hmatem jakoby provázek a je to i okem viditelné. Navštívil jsem urologické oddělení,kde mi řekli,že se jedná o zvápenatělou jizvu penisu,což prý se nedá vůbec řešit. Je to na pohmat nepříjemné a nikdo mi víc neřekl,nebylo použito ani SONO. Opravdu ta zvápenatělá jizva penisu není nijak nebezpečná a neexstuje řešení? Slyším toto poprvé a mám strach z rakoviny nebo,že se to nějak utrhne atd. Děkuji za odpověd. František

Odpověď:
Vážený pane Františku, jizevnatý proces v těle penisu může být tzv. Peyronieho nemoc. Není to žádná zhoubná či jinak nebezpečná záležitost, ale podle lokalizace to může způsobit deformaci penisu při ztopoření- někdy až do té míry, že znemožňuje řádné provádění pohlavního aktu. Bez předchozí úrazové anamnézy se jizvy v těle penisu nevytvářejí, tedy nejspíš o výše popsanou diagnózu půjde. V léčení se používá určitý způsob ozařování, někdy i injekce do dotčené lokality. Výsledky nebývají vždy plněhodnotné, za zkoušku stojí- a to tehdy, kdy se objeví uvedené poruchy v erekci penisu. O trombözu by tedy jít nemělo- a tudíž i o žádné nebezpečí utržení trombu a jeho pouti do plic či srdce. Rozhodně to bude žádat další urologické kontroly- a případné vyhodnocení dle lokálního nálezu a míry vašich obtíží. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 03.03.2019 16:40:39

Bíle tělísko na předkožce

Dotaz:
Dobrý den jíž rok mě trápí bílé tělísko na předkožce ze začátku jsem tomu nedával moc váhu avšak postupem času se to rozšířilo po celém obvodu předkožky v jednu chvíli to bylo tak špatné že jsem ani nemohl předkožku přetáhnout přez žalud. Na internetu jsem se dočetl že by se mohlo jednat o plísnové onemocnění použil jsem mast cenespor, která mi trochu pomohla ale ani po 3měsíčním léčení mi problém nevymizel. Přikládám fotky zde pro lepší představu https://ctrlv.cz/GQLW https://ctrlv.cz/heYf

Odpověď:
Vážený pane Petře, v předkožkovém vaku se přirozeně tvoří maz-smegma. Usazuje se převážně v prostoru, který popisujete, tedy v oblasti pod korunou žaludu. Jeho zvýšená produkce je spojena s lehkým zánětlivým procesem v předkožkovém vaku- a ten zase způsobuje horší přetahování předkožky. Váš stav musí posoudit a léčit urolog ve své ordinaci. Spontánní způsoby !éčení! nemají žádný smysl. spíš mohou celou situaci prodlužovat, ne-li horšit. Váš praktický lékař vám doporučení na urologii jistě bez problémů napíše. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 24.02.2019 15:26:42

Spermie

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se touto cestou zeptat na problém, který trápí manžela.... Je mu 39 let, kouří 15 cigaret denně, pije příležitostně, jinak se s ničím neléčí) Narodila se nám dcera a nějakou dobu jsme neměli intimní styk.. Bylo to docela náročné období a manžel říkal, ze ani sám neejakuloval.. Po prvním styku (víc jak měsíc a půl) měl ale místo spermií rosolovitou hmotu bez zápachu a po dalším už malé množství spermií s tím, že asi po 15 minutách mu vyteklo malé množství rosolu.. Netrpí žádnymi bolestmi, ani nemá častou potřebu močení. Nicméně teď se boji dalšího styku a k doktorovi samozřejmě nepujde... Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne,K.

Odpověď:
Vážená paní Marcelo, problém, který popisujete by mohl být zaviněn narušenou funkcí prostaty či přímo vývodných cest semenných. Kvalitu ejakulátu spermatu může ovšem posoudit jenom mikroskopické vyšetření. To ovšem předpokládá předchozí přímé vyšetření pohlavního systému (tedy včetně prostaty) v urologické ordinaci. Těžko se jinak pohnout spolehlivě z místa. Váš muž by asi neměl vůbec kouřit, mít víc pohybu na zdravém vzduchu a zachovat si určitou pravidelnost v intimním soužití- s vámi. Neměl by se nijak přetěžovat fyzicky, ale ani duševně (náročné povolání?).K urologovi mu jistě ochotně praktik doporučení napíše. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 21.02.2019 14:36:07

Vodní kýla

Dotaz:
Dobrý den, jsem pátý den po operaci vodní kýly a operovane varle mám nejen stejně velké, ale i celé lehce namodrale. Je to běžný pooperační stav? Děkuji za odpověď.Z.Berdych

Odpověď:
Vážený pane Zdeňku, popisované jevy krátce po operačním výkonu v šourku se opravdu jeví nijak mimořádné. Regenerační proces hojení trvá řadu týdnů. Při tomto operačním výkonu se odstraňuje zduřelá část varletních obalů, produkující výpotek. Její menší část ovšem musí zůstat zachována pro normální výživu dané oblasti. Výpotek v šourku by se ale již tvořit znovu neměl, ovšem budete si i po měsíci moci nahmatat v šourku jakousi zatrvdlinu, což je tvořeno právě zachovalým zbytkem varletních obalů. Vaši situaci ostatně nepochybně vyhodnotí váš urolog při kontrole. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vloženo: 19.02.2019 20:48:09

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205