Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Slinivka břišní

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko,chtěla jsem se jen zeptat,zda se dá žít bez slinivky břišní(třeba jenom s léky).Mám známou,které slinivka dělá potíže a prý se stává pomalu nefunkční.Samozřejmě má kvůli tomu i jiné trávicí problémy.......jak se projevuje třeba její rakovina?Dá se lehce (laicky)rozpoznat? Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď:
Pokud se odstraní část slinivky,žít se dá,úplně bez celé slinivky se žít nedá nebo velmi krátce a obtížně dodáváním všech těch důležitých hormonů a enzymů,které produkuje.Rakovina se nemusí dlouho projevovat vůbec,může se projevit zažívacími obtížemi,plynatostí bolestmi břicha,hubnutím pocitem na zvracení a zvracením,náhle vzniklou cukrovkou,laicky se rozpoznat nedá,odbornými vyšetřeními ano.Pokud přestane slinivka dobře pracovat s stává se nefukční léčí se to lékama ,léčba je dlouhodobá až trvalá.

Vloženo: 24.04.2002 14:56:19

Dotaz

Dotaz:
Vážená paní doktorko, mám na Vás dotaz je možné se u Vás léčit? Děkuji za odpověď

Odpověď:
Budete li mít doporučení k endokrinologickému vyšetření od Vašeho praktického lékaře či eventuelně některého ambulantního specialisty pak ano.Objednací doby ale vzhledem k velkému nadbytku pacientů jsou kolem asi šesti týdnů na první vyšetření,pokud ale by Váš zdravotní stav byl natolik vážný /poznáme z hodnot krevního odběru TSH a T4 a z klinických příznaků či obvodní lékař označí pacienta statim/ pak Vás samozřejmě vezmeme přednostně hned.

Vloženo: 16.04.2002 11:14:09

zvysena cinnost st.zlazy

Dotaz:
Chcem sa spytat, ci pri zvysenej cinnosti stitnej zlazy su tieto priznaky: nervozita, precitlivenost, vypadavanie vlasov, bolesti srdca, znizenie hmotnosti. Dakujem

Odpověď:
Ano,všechny Vámi popisované příznaky se vyskytují při zvýšené činnosti štítné žlázy.

Vloženo: 13.04.2002 20:42:09

stitna zlaza II.

Dotaz:
vazena pani doktorko,velmi dekuji za odpoved,v predchozim dotaze jsem zapomnela uvest,ze odbery krve na stitnou zlazu mam odebrane v endokri.centru na Narodni Tride.Byl mi nasazen Jodid 100,denne tableta rano.Zatim ho neuzivam,myslite,ze kdyz zacnu,moje obtize tlaku v krku zmizi?Vemi dekuji za odpoved.

Odpověď:
V endokrinologickém centru na Národní třídě pracují samí zkušení endokrinologové,proto pokud Vám doporučili Jodid loo ,pak jednoznačně správně,obtíže s tlakem v krku Vám po něm mohou opravdu ustoupit,ale nebývá to hned,spíše otázka týdnů až měsíců.Jodid loo je naprosto bezpečný a může Vám velmi prospět.

Vloženo: 07.04.2002 16:19:51

Vlasy

Dotaz:
Vážená paní doktorko, je mi 23 let a od 10ti let si léčím šťítnou žlázu. Mým problémem je, že se mi najednou začaly vlnit vlasy. Od malička jsem je vždy při stejné délce měla rovné a nyní mám spoustu vln. Kadeřnice mi řekla, že by to mohlo být hormonální změnou. Proto se Vás ptám, je to možné a může to mít souvislost s mojí šťítnou žlázou, měla bych o této situaci ihned informovat lékaře? Děkuji

Odpověď:
Velmi nepravděpodobná souvislost vlnění Vašich vlasů s onemocněním štítné žlázy,kterou jak píšete máte sledovanou již od dětství.Informovat ihned lékaře nemusíte,pouze pokud by Vám vlasy začly padat,což by pak mohlo znamenat změnu v hladině hormonů štítné žlázy.Spíše se Vám, co se týká vlnění vlasů, uplatnila nějaká genetická predispozice v až nynějším věku.........má někdo z rodičů či prarodičů vlnité vlasy?,.......

Vloženo: 04.04.2002 22:03:20

štítná žláza

Dotaz:
Vážená paní doktorko, před měsícem mi byla zjištěna pravostranná polynodosní struma s uzly, předepsán Letrox 50 1/2tbl.denně. Mám ale časté bolesti v krku, vystřelující do ucha a jazyka, u krčního lékaře vše v pořádku. Mohou být tyto bolesti od štítné žlázy? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Mohou,někdy opravdu obtíže od štítné žlázy vystřelují do jazyku a do ucha,ale zcela typické to není, vyskytuje se to spíše vzácně.Neprodělala jste před onemocněním štítné žlázy nějaké onemocnění horních cest dýchacích.Různá virová onemocnění právě často nasednou i na štítnou žlázu a pak to dělává tento typ obtíží.Každopádně pokud obtíže neustoupí,informujte vašeho endokrinologa a on situaci zhodnotí.

Vloženo: 04.04.2002 17:08:05

Štítná žláza

Dotaz:
Vážená paní doktorko,bylo mi zjištěno,že mám mírně nehomogení štítnou žlázu.Co přesně to znamená?Občas mívám tlak v krku, někdy trochu dávivého pocitu,krční lékař na mě neshledal nic neobvyklého.Je možné že je to od štítné žlázy?Děkuji za odpověd

Odpověď:
Nehomogenní štítná žláza - předpokládám že jde o popis štítné žlázy na ultrazvuku-znamená nejčastěji v minulosti či nyní probíhající většinou chronické zánětlivé onemocnění štítné žlázy,probíhající někdy zcela skrytě a někdy se projevující právě Vámi popisovanými tlaky v krku.Může být spojeno i se změnou funkce štítné žlázy,ta se zjistí z krevního odběru na endokrinologii,kam by Vás měli s těmito nálezy odeslat.Vaše obtíže opravdu mohou být od štítné žlázy a endokrinolog by Vás měl vyšetřit a léčit.

Vloženo: 29.03.2002 15:33:10

Dotaz

Dotaz:
Vazena pani doktorko,uz delsi dobu mam v ustech nejak divne.Na mem jazyku je lehci bila skvrna a pri kazdoranim vstavani mam osklive sliny.Muzete mi priblizne napsat, cim trpim a jak se tohoto lehkeho,ale neprijemneho problemu zbavit?Predem dekuji.

Odpověď:
Pokud je skvrna taková,že přetrvává i během dne,pak navštivte ORL lékaře ať se na ni podívá.Nekuřte.Čistěte si zuby 3x denně,změňte druh zubní pasty.Kupte si nit na čistění mezizubních prostorů a každý večer si je vyčistěte - nechte si zkontrolovat stav Vašich zubů na zubním oddělení.Pijte dostatek čistých tekutin.Je možné i tak jak to doporučují někteří lékaři lžičkou ráno povlak setřít.Kupte si v lékárně panthenol a cucejte 2x denně,rovněž B komplex někdy mívá dobrý efekt.Nejdůležitější ale je zubní a krční vyšetření zdali tam něco nemáte co způsobuje tyto obtíže.....

Vloženo: 21.03.2002 22:34:22

Inzulin a cholesterol

Dotaz:
Paní doktorko, děkuji za odpověď na můj dotaz ze dne 28.2 na téma cukrovka, který se týkal nezměněného dávkování inzulinu při postupném snížení glykemie z 12,6 na 4,3. Je tady ještě jeden problém, a tím je zvýšená hladina cholesterolu, a to přibližně od té doby, co se mamince začala snižovat glykemie; předtím zvýšený cholesterol nikdy neměla. Takže teď užívá léky na cholesterol. MUDr. Karel Kubát v knížce Jak se vyhnout cukrovce píše, že přebytek inzulínu vyvolává nadbytečnou tvorbu LDL částic cholesterolu. Nemůže to souviset? Jakou hladinu cukru v krvi považujete za signál ke snížení dávky inzulínu? Je nutno čekat, až se dostaví stavy hypoglykemie? Není tady možnost, že dodávání inzulinu zvenčí tlumí tvorbu inzulinu v možná už aspoň částečně funkční slinivce? To jsou jen moje úvahy, maminka samozřejmě dodržuje všechno, co má předepsáno od lékaře. Děkuji.

Odpověď:
Nejprve Vám musím sdělit,že moje specializace je endokrinologie nikoli diabetologie ,ale přesto se pokusím Vám odpovědět.Jistě se se snižováním dávky insulinu nečeká až do chvíle,kdy jsou hypoglykemické stavy,ale snižuje se daleko dříve.Zdali je částečně funkční slinivka by Vám měl sdělit diabetolog,který to zjistí z odběru krve podle tzv C peptidu - část molekuly insulinu .Pokud se inzulin netvoří vůbec,nemusíte pak mít obavu,že jeho dodáváním tlumíte tvorbu v již nefungující slinivce.Pokud je tvorba zachována,pak se postupuje podle toho jak hladiny glykemie vypadají.Buď tablety,nebo insulin.Přebytek insulinu může vyvolat nadbytečnou tvorbu LDL částic cholesterolu,ale předpokládám kontroly hladin cholesterolu při nasazení léků na něho,takže,pokud cholesterol klesne v krvi nápadně hodně /včetně LDL/ pak jistě lékařka léky na cholesterol vysadí a pozná se ,že šlo o souvislost s insulinem.Podávání léků na cholesterol souvisí s hladinou cholesterolu a celkovými riziky pacienta ke komplikacím,podle toho se rozhoduje zda léky nasadit či ne.Poslední dotaz tedy jakou hladinu považuji za signál ke snížení dávky Vám přesně asi nikdo neodpoví,protože se řídí celkovou dynamikou,neboli jak hodnoty vypadají průběžně nikoli jednou jedinou hodnotou,obzvláště u pacientů na insulinu hodnoty nepatrně kolísají a je třeba správně vystihnout okamžik kdy již dávku snížit,ale diabetologové jsou opravdu specialisté a problematiku dobře znají.Jednoznačně při hodnotách pod 3,5 jistě dávku sníží,ale zkuste se zeptat při kontrole Vaší paní doktorky...

Vloženo: 21.03.2002 17:58:37

endokrinologie

Dotaz:
la pani doktörko mam snizenou funkci stitne zlazy,velmi vysoky cholesterol 9,48 ,LDL CHOLESTEROL 5,44. LEKAR MI ZVYSIL DAVKOVANI EUTHORYXU 50 Z JEDNE NA DVE TABLETY.ODMITL ME POSLAT K ODBORNEMU LEKARI PRESTO ZE SE NECITIM DOBRE.ZAJIMALO BY ME JESTLI JE TENTO POSTUP SPRAVNY A KDY SE MUJ STAV ZLEPSI PO ZVYSENI LEKU.RADA BYCH MELA JESTE JEDNO DITE A CHTELA BYCH VEDET JESTLI BEHEM DVOU LET JE TO MOZNE MAM 37LET,PRED DVEMI LETY JSEM MELA SARKOIDOSU A UZIVALA HORMON PREDNISON.MA TO VLIV NA PRIPADNE TEHOTENSTVI.DEKUJI VAM ZAROVEN HLEDAM ODBORNEHO LEKARE KTERY BY ME LECIL A ODPOVEDEL PRIPADNE DOTAZY JSEM Z VALASSKEHO MEZIRICI SEVEROMORAVSKY KRAJ

Odpověď:
Je část praktických lékařů,kteří opravdu velmi dobře znají interní nemoci i endokrinologické problémy a léčí pacienty samy.Pokud ale plánujete další rodinu,je třeba aby vaše štítná žláza byla vyšetřena opravdu komplexně a tam bych se přikláněla k názoru tak jako většina lékařů tak postupuje odeslat Vás na endokrinologii ke specialistovi.Zdali za 2 roky po sarkoidose můžete přijít do jiného stavu Vám musí odpovědět plicní lékař a gynekolog,kteří znají Vaše nálezy.Pokud byl již Prednison delší dobu vysazen,neměly by být problémy ale i tak je třeba nadledvinky před těhotenstvím zkontrolovat - na endokrinologii.Nemohu Vám říci na koho se přesně obrátit jelikož v těchto místech nikoho osobně neznám ale pokud svému ošetřujícímu lékaři řeknete,že chcete specialistu z důvodů plánovaného těhotenství,jistě Vám neodmítne doporučení ke specialistovi dát a odeslat Vás k němu a řekne Vám i kde je nejblíže.Na Vašem místě bych ho požádala.......Jinak hladina cholesterolu by Vám měla klesnout po upravení činnosti štítné žlázy,pokud ne pak eventuelně po dietních opatřeních se léčí....

Vloženo: 21.03.2002 10:20:48

hirsutismus

Dotaz:
1./Mým problémem je hirsutismus. Kožní lékařka mi nechala udělat odber na testosteron. Mám ho 2,3, což je prý na hranici normy. Poslala mě k posouzení na enedokrinologii, ale doporucuje pouze tekutý vosk a od hormonální léčby mě odrazuje s důvodem, že by se projevy hirsutismu mohly i zhoršit. Prosím Vás o Váš názor na řešení této situace. 2./ Co obnáší vyšetření na endokrinologii? Děkuji Vám za odpovědi.

Odpověď:
Vyšetření endokrinologické obnáší odběr anamnesy/zjištění Vašich nemocí...alergií...nemoci rodičů...gynekologická anamnesa atd/ dále vyšetření jehož součástí je i komplexní krevní odběr.Z něho se endokrinolog pokusí zjistit příčinu zvýšeného ochlupení,kromě testosteronu se odebírají ještě další hormony.Lékem opravdu nejčastěji bývá antikoncepce,po které přestanou chloupky růst .Pokud jste jinak vpořádku,je podávání antikoncepce bezpečné a efekt bývá velmi dobrý.

Vloženo: 20.03.2002 11:03:59

Cukrovka 1.typu a obezita

Dotaz:
Je mi 22 let, studuji VS, bydlim na koleji, pred 3 lety mi zjistili cukrovku a zacala jsem si pichat inzulin (v soucasnosti 3xkratkodoby + na noc inzulatard). Po nasazeni inzulinu jsem zacala tloustnout, ze sve normalni vahy 50-55kg pri 167cm jsem za 3 roky ztloustla na 80kg. Driv jsem vytrvalostne behala, s tim jsem musela skoncit, prestala jsem cvicit, protoze jsem nemla s kym - mivala hypoglykemie a vsichni se toho bali,... Snizila se mi funkce stitne zlazy, takze ted beru navic Euthyrox. Vaha jde ale porad nahoru, i kdyz se snazim jist hlavne zeleninu. Do ordinace chodi spousta pacientu, ceka se nekolik hodin a pak ma lekarka na kazdeho cas jen 5-10 minut, za ktere mi zmeri glykemii, predepise novy inzulin a vynada, ze jsem zase ztloustla - na vic neni cas. Uz jsem z toho zoufala, nejen, ze vypadam hrozne, zacinam mit problemy s pohybem, jsem porad unavena a hlavne mam strach z rychleho rozvoje komplikaci diabetu. Zkousela jsem omezovat jidlo a inzulin, ale bez toho, aby nekdo dohledl, jestli jsem v pohode to nejde, takze to skoncilo volanim zachranne sluzby, kdyz me nahodou nasla spolubudlici v hypoglykemickem bezvedomi. Prosim, poradte mi, co mam delat!

Odpověď:
Nejprve je třeba požádat lékaře aby Vám odpověděl na dotaz,zdali dávka Euthyroxu je správná,tedy zdali ta štítná žláza funguje opravdu zcela správně,aby příčina nebyla v snížené funkci štítné žlázy.Dále je třeba si uvědomit,že sportovci,kteří přestanou sportovat,mají velikou tendenci k zvýšení hmotnosti pokud s pohybem zcela přestanou,mají jinak nastaven metabolismus a protože i diabetici jsou sportovci,musí Vás Váš diabetolog přesně informovat o tom,jak s insulinem pracovat-upravovat dávky při cvičení.Nejsem diabetolog ,ale endokrinolog,takže přesný postup Vám bohužel nemohu popsat,ale určitě s Vámi souhlasím,že je třeba situaci řešit.

Vloženo: 18.03.2002 23:17:53

Osteopenie

Dotaz:
Vážená paní doktorko! Využívám této možnosti a prosím Vás o radu. Na doporučení praktické lékařky jsem navštívila endokrinologa. Důvody byly: nepravidelná menstruace, přibývání na váze, silné akné, návaly horka, tmavnutí chloupků a větší růst na místech, kde se vyskytují spíše u mužů /např. kolem konečníku směrem nahoru k zádům/. Návštěvu jsem absolvovala, lékař mi zjistil tzv. osteopenii, kterou mi vysvětlil jako poruchu příštitných tělísek, které vyrábějí špatný hormon parathormon a to ve větší míře. To bylo vše na vysvětlenou, léčba byla akorát vitamíny a na můj dotaz, co s těmi chloupky, zda se to dá odstranit, mi řekl, že si mám na to zvyknout a taky na myšlenku, že ani antikoncepci nemám brát. Ptala jsem se ještě jednoho lékaře, který mi zase na druhou stranu řekl opak, že při té poruše je lépe brát antikoncepci a ta mi pomůže od těch chloupků. Můj dotaz zní:co to tedy je přesně ta osteopenie, v čem zpočívá porucha a jak se dá léčit. Děkuji Vám a přeji Vám pěkný den. Kateřina Marková

Odpověď:
Vaše osteopenie způsobená zvýšenou činností příštítných tělísek nesouvisí se zvýšeným ochlupením.Jedná se o dvě různé nemoci.Na osteopenii se dává vápník a vitamin D tak jak máte a sleduje se a dle výšky hladiny hormonů příštítných tělísek se vyšetřuje dále.Druhým problémem - zvýšené ochlupení - je třeba se zabývat komplexně a zjistit příčinu proč tak je.Nejčastěji se zjistí cystické změny vaječníků nabo zvýšená činnost nadledvinek,někdy se příčina nezjistí.Důležité je,kolik máte mužských a ostatních hormonů v těle,takže komplexní krevní odběr.Bez výsledků z krve nelze ochlupení léčit.Dobrý efekt na tento problém opravdu má hormonální antikoncepce,nejčastěji se dává Diane 35,která má ten efekt že ochlupení přestává po měsících růst a pleť se zlepší.Zkonzultujte ještě svého gynekologa a Vašeho endokrinologa požádejte,aby Vám vysvětlil příčinu zvýšeného ochlupení,pokud se nějaká našla......

Vloženo: 18.03.2002 18:16:56

Zvýšený cholesterol

Dotaz:
Zdravím Vás a chtěla bych poradit,co se myslí pod pojmem kombinovaná HLP dieta a antisklerot. dieta, lékařka na interně mě odkázala na sestru a ta mi řekla, že mám zvýšený cholesterol a tudíž nemám jíst tučné (cituji doslova slaninu,kachnu,sádlo aj.,)což stejně nejím, takže prosím o radu, čeho se vlastně mám vyvarovat(výška 163 cm a hmotnost 58 kg, věk 47).Děkuji

Odpověď:
Vážená paní Jano, kombinovaná hyperlipidemie znamená,že je zvýšený cholesterol i triglyceridy. Vysvětlení, o co jde najdete v článku Obezita. Vyvarujte se především tučného masa, ale i vepřové a hovězí libové jezte minimálně, je tam skrytý tuk, dále sádla, smetanových jogurtů, smetanových sýrů, šlehaček, zákusků, majonézových salátů a majonéz, slaniny, naopak jezte hodně zeleniny ovoce, protože vláknina pomáhá k tomu, aby se tuky ze stravy o něco méně vstřebávaly. V knihkupectví rovněž najdete celou řadu knížek na toto téma i kolik má co cholesterolu, je možné prostudovat i touto cestou. Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 07.03.2002 21:19:51

Enzym GMT

Dotaz:
Při krevních testech byla u mne zjištěna mírně zvýšená hladina jaterního enzymu gmt = 66. Horní hranice normálu je údajně 65. Rád bych věděl co je obvyklou příčinou tohoto zvýšení, resp. co to pro mě znamená. Děkuji.

Odpověď:
Obvyklou příčinou zvýšeného GMT je ztukovatění jater nebo onemocnění žlučníku či žlučových cest. Nelze říci jenom z této hodnoty, co to pro vás znamená, je třeba vědět hodnoty i ALT AST ALP a bilirubinu. Eventuelně doplnit ultrazvukové vyšetření jater i žlučníku a žlučových cest. Možná to byla také náhoda, nebyl jste v době před odběrem na nějaké oslavě, kde jste popil a více pojedl? Zdraví MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 07.03.2002 13:28:44

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205