Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Dlouhá hladovka,přesto bolesti

Dotaz:
Dobrý den!Paní doktorko,již přes půl roku mám trápení se slinivkou (stanovili mi diagnózu chronickou pankreatitidu-po jednom mejdanu)...Mám AMS 4 a lipázy 12.Nemám ji prý naběhlou.Jo,léčím se doma,již tři týdny držím hladovku (skoro),jsem úplně vzorný,jím samé suché věci(rýže,brambory,rohlíky,suchary).Jo,a jím málo,jak vrabec.Prostě jsem úplně vzorný domácí pacient-přesto mám bolesti téměř vkuse,dva dny za sebou jsem se dokonce neobešel bez Algifenu,který mi už snad ani nezabírá.Užívám mj.Pangrol.Je to možné paní doktorko,že dieta a celkový klidový režim nezabírají?Jak se mám léčit?Copak jsem na tom tak špatně?Už jsem odřekl i dovolenou,za takových podmínek radši nikam nepojedu.Díky za brzkou odpověď Standa

Odpověď:
Ano,je možné,že pokud je slinivka podrážděná hodně,dieta a celkový klidový režim opravdu nemusí dlouho zabírat.Každopádně je potřeba pravidelně chodit na kontroly-krve i moče.Také je potřeba provést ultrazvukové vyšetření břicha/asi ho již máte provedené/.Chronická pankreatitida je často se vracející chronické dlouhodobé onemocnění slinivky,kdy budete muset do budoucna jíst velmi střídmě a takto vzorně a zřeknout se alkoholu při mejdanech.... většinou ale se opravdu obtíže po režimových opatřeních zklidní a budete se cítit zase více fit,pokud máte pocit,že léky nezabírají a bolesti jsou tak silné,raději ale běžte na kontrolu,aby nešlo o akutní zhoršení...to je třeba někdy léčit antibiotiky......

Vloženo: 02.07.2002 12:51:59

slinivka brisni

Dotaz:
Byl jsem na oslavě tam jsem to přehnal s alkoholem a od té doby ,mám asi 2 měsice bolesti nad pupíkem ,mám řídkou stolici 1 až 2 krát za den. Trpým nadýmáním , bolestmi v levém podžebří, říhám,pálí mě žáha jsem unavený mám nevolností zhubnul jsem o 3 kila. Byl jsem u lékaře odebral mi krev a moč výsedky byly dobré ale předepsal mi prášek KREON 25000 a jeste jsem byl na endoskopii žaludku jestli nemám vředy taky vše vpořádku. Ale stav se nezlepšil tak mi řekl že je to asi funkční porucha že se to časem zlepši,a at držím šetřící dietu.Chci se zeptat dá se urcit pankreatida z vyšetření krve a moči nebo bych měl jít na ještě jiné vyšetření aby se určila správná diagnoza já se bojím abych neměl nemocnou slinivku břišní. Ale to otom alkoholu jsem doktorovi neřekl aby si nemyslel že mu holduji. Tedka nevím co mám dělat protože doktor si myslí že si vymýšlým ale mě je pořád špatně .Mám jít na jiná vyšetření aby se odhalila spávná diagnoza apuvodce těch problému.Děkuji za radu.

Odpověď:
Pankreatitida se dá zjistit z krve a moči,raději pokud Vás obtíže stále trápí povězte lékaři,že jste měl oslavu,určitě Vás nebude hned podezírat,že slavíte denně.Vhodné z dalších vyšetření by byl ultrazvuk břicha- žlučníku slinivky jater i ledvin, aby náhodou jste neměl i podrážděný žlučník,rovněž by totiž mohl podobné obtíže vyvolávat on.Vzhledem k tomu,že hubnete,návštěvu lékaře neodkládejte,čím dříve tím lépe.

Vloženo: 30.06.2002 01:42:33

Problém s gynekomastií

Dotaz:
Vážená paní doktorko, je mi 30 let a zhruba 4 roky mám problémy s prsy. Zřejmě je důležité, že v roce 1995 jsem prodělal oboustranný zánět varlat. Došlo ke zvetšení v okolí bradavek a nepříjemné bolesti při doteku. Navštívil jsem endokrinologa, který mě posílal na různá vyšetření ( zda jsem neužíval dopink, ultrazvuk varlat, hormonální testy atd.) a bylo zjištěno, že můj organismus má nízkou hladinu testosteronu. Předepsal mi lék po kterém jsem přibral za 5 měsíců 20 kg, ale žádný výsledek se nedostavil a léčbu jsem přerušil. V současné době bolest odezněla, ale zvětšení v okolí bradavek trvá. Rád bych Vám položil několik otázek ? 1) Je normální, aby při gynekomastii se prsa v okolí bradavek zvětšovala a a třeba při chladu se zmenšovala? 2) Je možné užívat nějaký lék (např. na snížení estrogenu) 3) Je má hormonální porucha spojena sprodělaným zánětem varlat? 4) Můžete mi poradit jaká léčba by byla nejlepší? Předem Vám děkuji. Miroslav Šlanc 0607/52 96 50

Odpověď:
ad 1:při gynekomastii se prsa opravdu zvětšují i v okolí bradavek ,tam zejména,při chladu se zmenší spíše vzácně ad2:lék je možné užívat,užívá se antiestrogen ,ale než se nasazuje snažíme se najít příčinu gynekomastie a provést komplexní vyšetření ad3:prodělaný zánět varlat může vést k poruše tvorby testosteronu a pak relativním nadbytkem estrogenů může opravdu vzniknout gynekomastie,ale prodělaný zánět většinou gynekomastii ,která by trvala takto dlouho nedělává,musel by Váš proběhlý zánět varlat být opravdu těžký,mnohem častěji gynekomastii vyvolávají nádorová onemocnění varlat,proto doporučuji,aby jste se obrátil znovu na urologa aby Vám provedl kontrolní ultrazvukové vyšetření varlat zdali jsou vpořádku ad4:nejlepší léčba je léčba cílená,která samozřejmě závisí na příčině gynekomastie, proto doporučuji nechte si provést znovu komplexní vyšetření,pokud se opravdu ani nyní na nic nepřijde /vyšetření i nadledvinek,plicní...komplexní odběry/ pak by Vám pomohl antiestrogen jménem Tamoxyfen

Vloženo: 24.06.2002 13:28:43

cukrovka

Dotaz:
Milá paní doktorko,chtěla bych pomoci své mamince 59let a prosím o radu.Před 10lety byla operována na štítnou žlázu.Asi 6 let si píchá insulin 3xdenně.Nyní má také problémy s ledvinami.Někdy jí je velmi špatně a při měření má např.ráno v 8 hod.18.5 aníž by snídala kaloricky,za 2hod.m třeba 8.což je v normně a za chvíli zase 15.Jsme už z toho nešťastni a vůbec nevíme co si počít.Mohla by jste prosím napsat co sníst nebo dělat při vysokém nebo velmi nízkém cukru?Mohou to způsobovat ty ledviny?Děkuji za jakoukoliv pomoc a přeji hezký den.__

Odpověď:
S Vámi naměřenými hodnotami se musíte obrátit na diabetologa,který Vaší maminku léčí.Ten ví,kolik léků a jaké insuliny bere a dle výsledků pak se pokusí nějak dávkování eventuelně upravit.Některé typy diabetu jsou opravdu velmi špatně korigovatelné a hodnoty mohou i přes správnou léčbu velmi kolísat.Při velmi vysokém cukru je třeba dopíchnout,při velmi nízké glykemii eventuelně vypít trochu sladkého čaje, ale znovu říkám,obraťte se na specialistu diabetologa a on Vás poučí.

Vloženo: 21.06.2002 01:14:19

Pankreatitida

Dotaz:
Vážená paní doktorko!Manželovi dnes řekli,že má nemocnou slinivku břišní a to dost.Není divu,již skoro rok trpěl zažívacími potížemi,průjmy,atd.Napíši Vám vyjádření lékaře s prosbou,jestli byste mi nezhodnotila stav,mám strach,jestli to není "na umření"......někdy totiž trpěl doslova jak kůň! "Dg.chron.vřed.choroba GD,urolithiása vlevo,hypotyreoza při autoimunní thyreoditis. Diarhoe při enzymatické kapacitní malabsorpci.Subj.časté,řídké stolice.ob-KOa CRnegat,AMS 3kreatinin 91.Dopor. Normix 1x co 6 hod.,Pangrol 3x1,Hexal 3x1dieta bez tuku a masa týden otom kontrola odběry AMS. "Předem děkuji za brzké vyjádření,budu Vám vděčná.Zuzana

Odpověď:
Na umření se domnívám to není,ale nemoci slinivky patří mezi velmi závažné pro svůj chronický průběh a opakující se obtíže.Jistě bude muset do budoucna držet velmi přísnou dietu a chodit na providelné kontroly.Jinak vředová choroba GD se zklidní a autoimunní thyreoiditis po léčbě také nedělá žádné obtíže.

Vloženo: 20.06.2002 08:40:30

chronický zánět slinivky břišni

Dotaz:
Jak se dá lajcky rozpoznat nemoci slinivky brisni ,jake jsou potiže při chronickém zánětu,příznaky.

Odpověď:
Většinou pacienti mívají nadýmání,neurčité bolesti břicha zejména po požití tučného ostrého či kořeněného či smaženého jídla,změny stolice charakteru průjmu,někdy stolice může být i mastná,je třeba se nechat vyšetřit ultrazvukem aby se vyloučilo onemocnění žlučníku eventuelná jiná nemoc zažívacího traktu.Pouze z těchto příznaků nikdy nelze jednoznačně stanovit správnou diajnozu.

Vloženo: 19.06.2002 12:41:10

Vyšetření

Dotaz:
Paní doktorko,všude se píše,že při nadměrném ochlupení se mají vyšetřit vaječníky a nadledvinky. Kde ale se tato vyšetření provádějí? Na endokrinologii? Jestli ne tak kde? Děkuji za vaši odpověď. P.

Odpověď:
Vyšetření se provádějí na gynekologii/vaječníky/ a na endokrinologii/nadledviny/eventuelně nadledvinky může vyšetřit i internista s endokrinologickým zaměřením.

Vloženo: 19.06.2002 12:00:00

Co je to endokrinologie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, co je endokrinologie a čím se zabývá?

Odpověď:
Endokrinologie je obor medicíny zabývající se onemocněním žláz s vnitřní sekrecí a rovněž obezitou, dětská endokrinologie je podoborem endokrinologie, který se zabývá stejnou problematikou u dětí a dorostu. Endokrinologické ambulance jsou umístěné na poliklinikách či v nemocnicích a k vyšetření v této ambulanci je zapotřebí doporučení od svého praktického lékaře. Nejčastějšími pacienty ambulancí endokrinologie jsou pacienti s nemocemi štítné žlázy. MUDr. Daniela Kremlová

Vloženo: 12.06.2002 09:18:45

hirsutismus

Dotaz:
Vážená paní doktorko, trpím nadměrným ochlupením všude na těle, zejména na břichu. Nevím, jestli to s tím nějak souvisí, ale v minulosti jsem měla problémy se štítnou žlázou. Navíc beru Timonil (antiepileptika),takže hormonál. antikoncepce se nedoporučuje,nicméně lékařka tvrdí, že řešení by se našlo. Jak lze tedy v tomto případě léčit nadměrné ochlupení? Předem děkuji za odpověď. Prosím, pošlete mi odpověď na můj e-mail.

Odpověď:
Vaše nadměrné ochlupení nejspíše nesouvisí s Vaší dříve nemocnou štítnou žlázou,ale s vyšším množstvím mužských hormonů ve Vašem těle či s větší citlivostí Vaší kůže na tyto hormony.Příčina zvýšeného ochlupení se někdy dá zjistit z laboratorního odběru krve.Pokud berete Timonil/účinnou látkou tohoto antiepileptika je karbamazepin/,pak pokud by jste se rozhodla užívat antikoncepci ,je třeba volit takový druh,který ma dostatek estrogenů,protože karbamazepin je látka indukující jaterní enzymy,které pak vyšší míře estrogeny odbourávají a proto nízkodávkovaná antikoncepce by nemusela být účinná.Má to ale další háček - estrogeny podávané v antikoncepci zvyšují excitabilitu mozku - proto je třeba podávat kombinovanou antikoncepci obsahující nejen estrogen ale i progesteron,který naopak působí opačně.Pokud Vaše dávka Timonilu je nízká / - udržovací /je třeba se zeptat svého neurologa/ pak by u Vás lékem volby jak na ochlupení tak i z důvodů antikoncepce byla jednofázová kombinovaná antikoncepce se středním obsahem estrogenů :Diane 35.Jiná léčba nadměrného ochlupení než hormonální není /kromě holení,vosku apod/.Vždy před zahájením léčby nadměrného ochlupení by se ale mělo pokusit zjistit příčinu nadměrného ochlupení /vyšetřit nadledvinky a vaječníky/.Pak by měl nejvhodnější způsob antikoncepce volit neurolog a gynekolog společně.

Vloženo: 11.06.2002 14:08:03

Hypofunkce stitne zlazy.

Dotaz:
Dobry den, rada bych se zeptala na svuj zdravotni problem. Kolem statnic na VS jsem prudce zhubla a opet pribrala a od te doby jsem mela problemy - unava, malatnost (mohlo to souviset i s nastupem do zamestanani a velkym pracovnim stresem). Soucasne me zacal trapit i pocit knedliku v krku. Z krevnich testu bylo zrejme, ze mam nizkou uroven hladiny hormonu thyroxinu (pravdepodobne, je to uz nekolik let) v krvi a muje lekarka me odeslala k endokrinologovi. Ten mi nasadil denni dávku 75 mikrogramu hormonu denne (lék Letrox 150, pul tablety). Presto mam pocit zvetsene stitne zlazy dal. Soucasne jsem zjistila, ze nemohu brat lek rano, protoze jsem po nem ospala (mozna je to jen muj subjektivni pocit), od doby kdy jsem jej zacala brat pred spanim, potize s ospalosti nemam. Letos mi behem zimniho obdobi zjistili zvyseny obsah eosynofilu (?) v krvi, coz muze souviset i s alergii - pry pravdepodobne na nektery druh bakterie. Nyni k memu aktualnimu problemu: S manzelem jsme se rozhodli zalozit rodinu a ja bych rada vedela, co mam udelat pred tim, nez vysadime antikoncepci pro to, aby me dite bylo zdrave. Predem dekuji za odpoved.

Odpověď:
Aby byla jistota,že dítě bude zdravé,je třeba po nasazení Euthyroxu zkontrolovat krevní odběr ,zdali je dávka naprosto vpořádku.Odběr má smysl provádět nejdříve po měsíčním pravidelném užívání,to by již mělo být z odběru patrné,zdali hladina v krvi je vpořádku a dle výsledku eventuelně dávku upravit.Lék se má brát nalačno ráno alespoň lO minut před snídaní,pak je jeho účinnost zajištěna,není dost dobře možné,aby jste z něho byla ospalá,protože hladina v krvi se po měsíci ustálí a dále většinou až tak rychle nekolísá,aby jste to mohla pocítit po požití,domnívám se,že ospalost spíše souvisela dříve s ještě dostatečně nenastavenou dávkou.Tlak na krku a pocit zvětšení ještě může přetrvávat dlouho po nasazení léku,informujte o situaci svého ošetřujícího endokrinologa,aby Vám eventuelně dávku upravil jeli to možné.Jinak ještě k Vašemu aktuálnímu problému,pokud bude hladina v krvi vpořádku,pak nehrozí ani Vám ani dítěti žádné nebezpečí.

Vloženo: 03.06.2002 13:27:43

Snížená činnost štítné žlázy?

Dotaz:
Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, zda z výsledků :T4 54,1;T3 1,33;TSH 1,72;volná T3 4,1 a volná T4 9,3 se jedná o hypotyreózu. Pokud ano, jak se tato porucha léčí a je vyléčitelná?

Odpověď:
Pro diagnosu hypothyreosY jsou důležité hodnoty volných hormonů T4 a T3 a TSH.Hypothyreosa může být centrálního původu nebo periferního/příčina ve štítné žláze/.Při periferní hypothyreose se zpravidla nejprve zvyšuje TSH a pak se začnou snižovat FT4 a FT3/to jsou volné frakce hormonů/.Při centrální hypothyreose většinou se sníží všechny hodnoty,ale může i nastat stav,že se sníží FT4 a FT3 a TSH ještě nějakou dobu zůstane v normě.Kromě toho existujou vzácné poruchy a syndromy,kdy výše uvedené trvzení neplatí.....je třeba výsledky hodnotit komplexně i s klinickýcm stavem a výsledky ostatních hodnot hormonů,zejména u centrální formy.Dle naší laboratoře TSH je v normě,volnéT4 na dolní hranici normy, a volné T3 máte rovněž v normě.O hypothyreosu se toho času nejspíše nejedná,je třeba ale se podívat,jaké rozmezí normálních hodnot má laboratoř,ve které jste měla krev hodnocenou./Liší se výsledky i o celé jednotky dle citlivosti metody laboratoře/.Jsou li jakékoli pochybnosti či hraniční hodnoty,vhodné provést kontrolní odběr za cca 2 až 4 měsíce,ve Vašem případě stačí volné T4 a volné T3 a TSH.V případě ,že se prokáže hypothyreosa/která u Vás zatím prokázána není/,léčí se tabletami ,někdy přechodně,někdy doživotně,záleží na dalších faktorech a okolnostech /ultrazvukový nález,zánětlivé změny na žláze,???a pod/

Vloženo: 30.05.2002 23:16:23

Snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den. Paní Doktorko už 8 let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy (je mi 21). V poslední době - asi měsíc, mi je prakticky každý den špatně. Dostavuje se třes prakticky celého těla, vysoká horečka (38,9) a žaludeční nevolnost. Všechny tyto příznaky odezní asi po 1 - 2 hodinách, někdy se vrací i vícekrát denně. Celkově se cítím dost unavená. Při konzultaci s mojí lékařkou mi bylo řečeno, že je to normální. Dělali mi vyšetření krve kde mi nalezli zvýšenou hladinu Ca, následující vyšetření však již byly negativní. Dříve se mi toto stávalo tak jednou do půl roka při závažném porušení diety. Ráda bych znala Váš názor a zda není možné mé problémy zmírnit. Mnohokrát děkuji.

Odpověď:
Vaše problemy musí mít nějakou příčinu,teprve až se na ní přijde,je možné problémy zmírnit.Normální to jistě není.Je třeba nejprve zkontrolovat,zdali Vaše dávka hormonů štítné žlázy,kterou na sníženou funkce štítné žlázy berete,je správná.Zároveň je vhodné odebrat hladinu hormonu,který způsobuje zvýšenou hladinu kalcia v seru,tedy parathormonu.Pokud oba výsledky jsou v normě,pak nejlépe doplnit vyšetření výtěru z krku na bakteriologické vyšetření zdali v sobě nenosíte nějaký infekt.....

Vloženo: 22.05.2002 10:47:52

Hranice u nemoci slinivky břišní

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko!Pobolívá mě také slinivka a mám zatím krátkodobé problémy spojené s tím.Chci se jen zeptat-kde je hranice mezi podrážděním slinivky a vážným onemocněním,kdy jde už o život....?Zatím mívám jen křeče,nadýmání,potíže při trávení.A občasné průjmy,ale nezvracím ani nežloutnu(občas jsem bledá jak stěna).Testy jsem měla jen malinko zvýšené,brala jsem jen Pangrol.Děkuji,Stanislava

Odpověď:
Hranice je nepřesná a pouze chirurg při pečlivém vyšetření břicha a v kombinaci s laboratorním nálezem dokáže odlišit kde daná hranice je.Také gastroenterologové problematiku dobře ovládají.Naštěstí ve většině případů o život nejde a po patřičné dietě a léčbě se situace zklidní.Je ale třeba aby jste byla sledována a pokusilo se zjistit příčinu Vašich obtíží.

Vloženo: 29.04.2002 08:31:59

liposunkce

Dotaz:
Milý pane, doktore, ráda bych se zeptala na něco, co už mě delší dobu trápí. Chtěla bych vědět více o tématu LIPOSUNKCE. Je omezen věkem?tedy od 18? Je mi 16 let a přemýšlím o tom, že bych si tuto operaci nechala provést, ale moc o tom nevím. Zůstanou po operaci viditelné jizvy?odkud všude se dá tuk odsávat? a kolik to stojí? Je potřeba svolení rodičů? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
Tato otázka bohužel nepatří do sekce endokrinologie obezitologie,ale do sekce plastické chirurgie a podobných metod.Musíte se obrátit například na KLiniku Laurea v Brně oni Vám dotazy zodpoví.Můj názor jako obezitologa je však takový- nejprve udělejte maximum přirozenou cestou-choďte dvakráte týdně minimálně na aerobik,změňte životosprávu,například absolvujte kurzy STOB obezitě,až pokud přirozená cesta nepomůže teprve volte liposukci.Efekt nebude trvalý a pokud nezměníte životosprávu po letech budete mít kila zpět.....

Vloženo: 28.04.2002 18:13:25

Cushing

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko. Prosím o Váš názor na tuto situaci. Loni v květnu jsem podstoupila operaci hypofýzy kvůli adenomu, který mi způsoboval velmi nepříjemný Cushingův syndrom. Vše proběhlo bez větších komplikací, velmi mě těší, že se mi vrací původní podoba, ale fyzicky se z toho stále nějak nemohu vzpamatovat. Mám dosud osteoporózu, trpím bolestmi svalů a kostí, hlavně páteře, nevolnostmi a únavou. Před onemocněním jsem byla velmi aktivní sportovkyně, instruktorka aerobiku. Nyní si připadám jako 70 letá babička, která nemůže do kopce, do schodů...Od ledna jsem v invalidním důchodu. Všechna doporučení dodržuji, denně chodím a cvičím RHB cviky. Pokroky vidím , ale někdy se mi zdá, že to už trvá dlouho a jsem stále závislá na analgetikách (Vioxx).Kromě toho pravidelně užívám Hydrokortison, Evistu, Quamatel, Calcium. Lékaři tvrdí, že časem se to zlepší. Jak dlouho myslíte, že to může trvat? Je mi 39 let a nikdy dříve jsem nebyla tak dlouho nemocná. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Pokud máte po operaci adenomu hypofyzy,pak je možné,že chybí i ostatní hormony periferních žláz ovládané centrálně,tedy hormony štítné žlázy,poproste o to aby Vám je v krvi stanovili při kontrole,jejich nedostatek by mohl být příčinou Vaší neúměrné únavy.Není normální,aby Vámi popisované příznaky přetrvávaly ještě tak dlouho po operaci,pokud budou vpořádku je třeba pátrat dále,krevní obraz ?hladina železa?....

Vloženo: 27.04.2002 21:08:33

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205