Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Poděkování.

Dotaz:
Dobrý den, děkuji paní doktorce za odpověď na můj dotaz ohledně štítné žlázy z 9,8,2002. Tato odpověď mně velice uklidnila. Přeji pevné zdraví a hodně úspěchů v práci. Jaroslava.

Odpověď:
Děkuji za poděkování,lékař má pomáhat,věřím,že budete li klidná,příznivě to ovlivní i průběh Vaší nemoci,také přeji hodně zdraví....

Vloženo: 13.08.2002 11:14:11

II.dotaz s upřesněním dg.

Dotaz:
Vážená paní doktroko,ptala jsem se Vás na moji prognózu při onemocnění štítné žlázy a zda nedostanu rakovinu.....Prostě,co mě asi čeká,např.operace štítné žlázy,zda je to onemocnění trvalé?Zde jsou mé výsledky(skoro čerstvé)- TK 110/80,oči eupnomické,bez hmatné strumy,třes není,PM v normě.Testy in vitro: fT 4 13,78 pmoo-L, TSH 1,84 mIU/1 ,KO leuko 5,58 H 156 trombo 244. Dg.autoim.thyreoitida s hyperthyreosou a přechodem do hypothyreosy substituce dost. Letrox 50 1,5 tbl....to je vše.Akorát - cítím se dost nervozní a podrážděná.Občas mi je zima nebo velké teplo.Trpím na chronickou pankreatitidu,přitom všem.Snažila jsem se to dobře opsat.Řekněte,je to vážné,zda nikoliv? Děkuji Zuzana

Odpověď:
Laboratorní výsledky při užívání Letrovu 5O l l/2 denně máte zcela vpořádku,nervozita či podrážděnost proto nemůže toho času souviset s vaším onemocněním štítné žlázy.Autoimunní thyreoiditidy opravdu velmi vzácně se vyskytují zároveň s přítomnou rakovinou ve štítné žláze.Bez výsledků ultrazvukového vyšetření štítné žlázy Vám nemohu opravdu ale říci,zdali Vás spíše čekají jenom léky,nebo přichází v úvahu i operace.Pokuste se mi opsat výsledek ultrazvukového vyšetření štítné žlázy.Jinak ani zimomřivost či horkost by nyní neměly souviset s Vaší správně léčenou sníženou funkcí štítné žlázy.

Vloženo: 13.08.2002 08:31:11

Dotaz.

Dotaz:
Dobrý den, mám tuto nemoc-hypothyreosa na basi autoimunitní thyreoiditidy, eufunkce, hypoparathyreosa autoimunní. Můžete mi prosím říci, zda je tato nemoc vážná a zda by mohla někdy hrozit rakovina? Děkuji za odpověď. Jaroslava.

Odpověď:
U této nemoci nemáte o nic větší riziko,že dostanete rakovinu štítné žlázy, než ostatní populace.Jedná se o nemoci zánětlivého původu,nebývají závažné svým průběhem,ale obtěžují dobou trvání.Léky se užívají dlouhodobě někdy i trvale.Může dojít ke změnám ve funkci štítné žlázy,přestože nyní máte eufunkci,neboli normální funkci.Obavy z nemocí nemějte,ale doporučenou léčbu dodržujte.....

Vloženo: 09.08.2002 12:50:05

akutní stav-slinivka

Dotaz:
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.....může při chronickém zánětu slinivky vzniknout jakýsi akutní zánět slinivky,který podle je podle mě nebezpečnější a ohrožující na životě?Je to pravda tedy,že chronický zánět slinivky není tak záludný?Vím,že dietu zrovna nedržím,někdy mám i bolesti.....Slibuji si,že se polepším,ale jakmile pominou,jsem zase nepolepšitelná....Děkuji Stáňa

Odpověď:
Ano,může při chronickém zánětu dojít ke tzv exacerbaci a náhlému zhoršení a ke přechodu do akutní fáze.Proto nehřešte a dietu raději držte....Akutní zhoršení často vyžaduje hospitalizaci a infuzní léčbu.....

Vloženo: 07.08.2002 13:44:15

Obezita

Dotaz:
Vážená paní doktorko, jak bojovat s přílišnou chutí k jídlu a na sladké. Jak je možné, že někdy chutě nemívám, ale někdy je to nesnesitelné? Co v krizové situaci dělat, aby nedošlo k přejezení? Jak postupovat při hubnutí? Zejména mě zajímá z psychického hlediska. Děkuji Roman

Odpověď:
Je třeba psychiku vycvičit,do určité míry je to možné,i když genetika a centrum chuti k jídlu v hypotalamu také mají vliv....Zkuste:jíst velmi pomalu,u jedení nečtěte,nedívejte se na televizi,plně se soustřeďte na sousta a velmi pomalu polykejde a vychutnávejte je.Správný postup k hubnutí je snížit příjem jídla a zvýšit energetický výdej.Jíst pravidelně i 5x denně a malé porce.Nejúčinnější je počítat kJ. Můžete se obrátit na Merilinku nebo Xenicalovou linku viz článek obezita tam jsou čísla a oni Vás pošlou do obezitologického centra ,kde můžete hubnout pod dohledem a sdělí Vám ostatní podrobnosti.

Vloženo: 05.08.2002 17:17:28

Problémy se štítnou žlázou...

Dotaz:
Dobrý den,paní doktorko!Mám 8 let problémy se štítnou žlázou-nejprve hyperfunkce ,brala jsem Carbimazol,potom prý v pořádku,bez tablet.Na další kontrole mi zjistili,že skoro nepracuje,nasadili mi Lettrox.Pak chvíli v pořádku,nyní zase skoro nepracuje.Co mě čeká dále?Pořád jen ta úprava léky?Nemohu dostat rakovinu,nebo nějaké jiné problémy?Díky Zuzana

Odpověď:
Zvýšená funkce štítné žlázy přechází někdy do snížené funkce,proto se léky musí upravovat.K tomu,abych se vyjadřila k tomu,zdali nemůžete mít rakovinu ,potřebuji znát výsledek vašeho ultrazvuku štítné žlázy.Jeho výsledek má také vliv na prognosu Vaší nemoci,kromě laboratorního nálezu....a také hodnoty protilátek proti štítné žláze-sdělí Vám Váš endokrinolog....Bez výsledků se nemohu důvěryhodně vyjadřit ke prognose vaší nemoci......

Vloženo: 05.08.2002 10:57:22

pust

Dotaz:
Zdravim, velmi by me zajimal Vas nazor na wwww.pust.cz chtela bych to zkusit opravdu je to zdrave jak tvrdi autor stranek?? Myslite ze mluvi pravdu? Dekuji Mala

Odpověď:
Můj názor na celý článek:nepovažuji půst delší více než l den za vhodný vzhledem k velkému nebezpečí metabolického rozvratu/konkrétně acidosy/,přestože vypijete velké množství tekutin,přesto dojde k extremnímu nadbytku metabolitů a hrozí selhání životně důležitých orgánů.Neznám autora článku,nevím do jaké míry je možné se na uvedené půsty adaptovat,ani mne tato problematika nezajímá jelikož to nepovažuji za fyziologické............Jisté je,že jeden den hladovění ,vypijete li alespoň tři litry čisté vody,Vám neuškodí,jistě ani dva dny,více než tři dny bych ale netestovala.......

Vloženo: 05.08.2002 10:54:49

Užívání přípravku Herbalife

Dotaz:
Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o Váš názor na půlroční užívání přípravku Herbalife. Po půl roce došlo k bolesti kloubů, otoky obličeje, rukou, nohou, přibrání na váze. Ošetřující lékař stanovil dg. nefunkční štítná žláza. Mohly být tyto dříve popsané zdravotní problémy vyvolány dlouhodobým užíváním přípravku Herbalife? Nebo by k nim došlo v každém případě? Je nutno dodržovat nějakou dietu? případně jakou? Asi více otázek na Vás, ale v době dovolených je složité dostat se k odborníkovi. Mohu poprosit o Váš názor, event. postup, jak si dál počínat? Děkuji mnohokrát!!!

Odpověď:
Je velmi nepravděpodobné,že by po Herbalifu přestala fungovat Vaše štítná žláza,nejspíše by přestala fungovat i tak.Jezte mořské ryby,mléčné výrobky a objednejte se na endokrinologii ,kde se štítná žláza léčí.Dají Vám tam léky a Váš stav se pozvolna upraví.Pokud je nefunkční štítná žláza ,léky jsou bezpodmínečně nutné,nic jiného Vám nemůže tak pomoci.

Vloženo: 05.08.2002 10:53:34

Zaječická minerálka

Dotaz:
dobrý den , ráda bych se zeptala na účinky Zaječické minerálky nejen na hubnutí . Kolik se jí má denně pít , kdy a jestli může vyvolávat pocit nevolnosti . Děkuji předem za Vaši odpověď . adamcová .

Odpověď:
O Zaječické minerálce nic nevím,Váš dotaz zařadili na téma obezitologie endokrinologie ,kam nepatří.Je mi velmi líto,ale na tuto otázku Vám neodpovím.Informace by jste ale určitě našla přímo od výrobce a dle složení pokud mi ho vypíšete Vám odpovím......

Vloženo: 18.07.2002 10:35:01

Gynekomastie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, rád bych Vám poděkoval za odpovědi na můj dotaz "Problém s gynekomastií"ze dne 24.6.2002. Rád bych Vás poprosil ještě o radu. Napsala jste, že je vzácné, když se mi prsa dostávají do normálu např. při chladu, při cvičení. Dalo by se říci, že poměr otok a normál během dne je 60 ku 40. Již zmiňovaný oboustranný zánět varlat byl podle lékaře těžký. 1.) existuje např. hormonální onemocnění, které příznaky vykazuje gynekomastii? 2.) mohl bych užívát ženšen, který má zvyšovat hladinu testosteronu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vloženo: 16.07.2002 08:00:09

Gynekomastie

Dotaz:
Vážená paní doktorko, děkuji za Vaší odpověď na můj první dotaz "Problém s gynekomastií" z 24.6.2002. Rád bych Vás poprosil ještě o radu. Psala jste, že je vzácné, když například při chladu se mi prsa dostávají do normálu. Můžu říci, že se mi prsa dostávají do normálu i při cvičení. Během dne můžu konstatovat, že otok a normál je v poměru 60 ku 40. Nikdo mi, ale neřekl, že se jedná určitě o gynekomastii. Prodělaný oboustranný zánět varlat jsem podle lékaře měl těžký (prvních 10 dní horečky až 40st., zvětšení varlat bylo až neuvěřitelné). 1.) není možné, že se v mém případě nejedná přímo o gynekomastii, ale o možnou hormonální poruchu spojenou s prodělaným zánětem varlat a následným úbytkem testosteronu? 2.) mohl bych zkusit užívat ženšen, který má podporovat přirozenou hladinu testosteronu? Děkuji předem za odpověď. Miroslav Šlanc

Odpověď:
Ano,je možné,že obtíže jsou způsobeny úbytkem testosteronu,právě pak vzniká gynekomastie ,pokud je testosteronu málo.....převládnou estrogeny....ženšen zkusit můžete neuškodí,pokud by efekt nebyl,obraťte se na endokrinologii aby Vám dali léky a zhodnotili klinickou situaci....potřebujete k vyšetření ale doporučení.....je možné ho dostat i na urologii kam chodíte....

Vloženo: 16.07.2002 07:37:14

Prognoza -slinivka

Dotaz:
Vážená paní doktorko!Chtěla jsem se zeptat-manžel ležel týden v nemocnici-dg.zní "akutní exacerbace chronické pankreatitidy",dostal přísnou dietu i na doma a bude chodit na odběry krve.Již jednou dávno jsem se Vás v této souvislosti na to téma ptala....Ale mám jiný dotaz - nejprve,jaká je jeho prognoza do budoucna,nají se ještě někdy všeho,na co má chuť(teď ne,je mi to jasné,má ještě bolesti na levé straně pod hrudníkem).A ještě - má z hypotyreozy hypot. a levostrannou urolythiazu - souvisí tyto žlázy se sebou?Nemá potíže se slinivkou kvůli nemocné štítné žláze? A co to je tedy akutní exacerbace chron.pankr. a jaká je závažnost této nemoci? Děkuji za odpověď Zuzana

Odpověď:
Prognosa do budoucna je nejistá,nemohu Vám slíbit,že se bude moci ještě najíst všeho na co má chuť,budou určitá jídla,kterých se bude muset vyvarovat,aby se nemoc nevracela,bude muset více přemýšlet nad stravou a jídelníček změnit,ale existuje přece tolik nízkotučných a dietních a dobrých jídel,určitě mu dříve oblíbená strava chybět nebude.Nakupte vhodné kuchařky a uvidíte,že bude dobře.Z hypothyreosy nemá urolithiasu,potíže se slinivkou jenom částečně mohou souviset se štítnou žlázou po zaléčení pak již nesouvisí.Obě žlázy-jejich nemoci mezi sebou až tak nesouvisí,jediná souvislost je v tom,že při hypothyreose neléčené je sklon k nadýmání,zácpě,zhoršenému trávení,plynatosti ale jak říkám,po stabilizaci hypothyreosy lékama se stav zcela upraví a další obtíže jsou už u Vašeho manžela původu slinivkového.

Vloženo: 15.07.2002 10:18:03

léčba

Dotaz:
Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Moc se v tom nevyznám, jelikož bych řekla že můj ošetřující doktor nemá na vysvě- tlení moc času. Již 2 roky se léčím na endokrinologii - mám velmi zvětšenou strumu - začala jsem užíváním Letroxu 50mg 1x denně, po roce užívání a následné kontole, kdy došlo k dalšímu zvětšení mi byla dávka upravena na 1/2 denně 150mg Letrox. Nyní jsem byla opět po roce na sonografu a lékař mi sdělil, že nenastalo zlepšení a jako variantu "léčby" navrhl vysazení léku úplně a kontrola až za rok, aby zjistil, jaký bude rozdíl (zřejmě počítá se zvětšením). Moc to nechápu, předpokládala jsem, že mi upraví dávku léku nebo ho změní za jiný. Myslíte si, že je tento postup správný? Možná se jen mylně domnívám, že toto je poněkud neobvyklý postup a vyplývá pouze z velkého počtu pacientů na klinice (průměrná doba strávená v ordinaci na pacienta je ccä 5 minut vč. vyšetření sonografem). Mám možná neoprávněné obavy, aby se za rok bez léků moc nezhoršil můj stav. Bohužel Vám ani nemohu poskytnout více údajů např. o velikosti, protože vyšetření jdou skutečně jak na běžícím pásu a moc si tyto hodnoty nepamatuji, od pana doktora se toho moc nedozvím, pouze se dohaduji, že vyšetření krve mám vpořádku, protože o něm mlčí. Předem Vám děkuji za odpověď. Marcela

Odpověď:
Paní Marcelo,bez výsledků krve a ultrazvuku je pro mne obtížné zhodnotit závažnost Vašeho nálezu.I mne se ale zdá rok velmi dlouhá doba a Vaše obavy chápu.Žijete v době svobodné volby lékaře,pokud obtíže máte,pak bych Vám doporučovala obrátit se zpět na ambulanci kam chodíte obtíže tam sdělit a na všechny dotazy,které dáváte mne se tam zeptat.Pokud se nesetkáte s odpovědí-jako pacient přece máte právo být zcela informována o Vašem zdravotním stavu,pak se obrátit na jiné pracoviště,tím nechci říci,že by místo kam chodíte nebylo po odborné stránce vpořádku,ale asi organizačně není zvládnutá situace v regionu a musí ošetřit velmi mnoho pacientů a pak situace takto vypadá-oni za to asi nemohou endokrinologů je opravdu v republice strašně málo a všechny ambulance jsou pokud vím velmi vytíženy,přesto ale informace pacientům se vždy dávají a proto máte li pochybnosti obraťte se jinam.Bez výsledků Vám nemohu pomoci.

Vloženo: 12.07.2002 13:07:31

cervene flicky

Dotaz:
Pres 14 dny se mi objevilu na zadech a brise cervene flicky ruznych velikosti - nejvetsi asi jako koruna, s cervenym okrajem a stred flicku je normalni barvy pokozky. Flicky neboli ani nesvedi. Zkusila jsem pouzit Cortison, ale po sedmi dnech skoro zadne zlepseni.

Odpověď:
Je třeba,aby jste navštívila odborného kožního lékaře,sama raději masti neaplikujte,aby se Vám nález nezhoršil.Je rovněž možné nejprve navštívit Vašeho praktického lékaře a domluvit se s ním na další léčbě,je možné,že stanoví správnou kožní diagnosu sám a léky- masti napíše on.... sa,a ale opravdu raději nedávejte na flíčky nic.

Vloženo: 02.07.2002 23:46:38

Pubertální gynekomastie

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, jsem strašně vděčný za tento způsob komunikace při našem intimním problému. Mého syna (13 let) právě v těchto dnech začíná trápit to, co je pro mě až do nynějška (je mi 40 let) velké trauma. V pubertě se mi totiž podobně jako jemu nyní náhle začaly zvětšovat (jakoby napuchovat) prsní bradavky. To bylo doprovázeno "ztvrdnutím uzlin" pod bradavkami v těle - nevím jak to lépe nazvat. Každopádně tento stav trvá dodnes a značně znepříjemňuje můj letní společenský život. Existuje nějaký způsob, jak tomuto procesu zabránit, nebo ho aspoň zmírnit? Náhodou jsem se někde dočetl o možnosti aplikace nějakých náplastí... Každopádně mi začíná být jasné, že kompletnímu vyšetření na endokrinologii asi můj syn neunikne. Je nějaká naděje pro jeho plnohodnotný život? Je možné případně provést vyšetření přímo u Vás? Nerad bych ho ještě ke všemu traumatizoval vysvětlováním problému jeho dětskému lékaři. Jsme z Prostějova. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď:
Příčinou obtíží Vašeho syna bude nejspíše tzv pubertální gynekomastie,která vzniká nerovnováhou mezi mužskými a ženskými hormony v mužském těle či zvýšenou citlivostí prsní žlázy na ženské hormony u mužského jedince.Endokrinologickému vyšetření se opravdu syn nevyhne,a to proto,že příčinou může být celá řada nemocí ,které je nutné aby endokrinolog vyšetřil,než uzavře dg jako pubertální gynekomastie a dá léky.Tato pubertální gynekomastie většinou trvá maximálně l8 měsíců a vyskytuje se u až 40% chlapců.Může být oboustranná i jednostranná.Neváhejte a poproste jeho dětského lékaře o doporučení na endokrinologii ,s místem vyšetření Vám nepomohu,já jsem dospělá endokrinoložka a mohu brát pacienty až nad l8 let.

Vloženo: 02.07.2002 21:24:40

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205