Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Endokrinologie - obezitologie

odpovídá: MUDr. Daniela Kremlová | dotazů: 201

Close

MUDr. Daniela Kremlová

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,

toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: od 14-18 let jsem měla zvětšenou štítnou žlátu a mírně zvýšený TSH(asi 6,5).V březnu 2002 jsem si nechala udělat krevní testy na gynekologii, jestli je vše v pořádku, protože bych chtěla mít miminko a zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy TSH 27,5 (prolaktin 30,3), začala jsem znova docházet na endokrinologii a užívám Euthyrox 50 1,2 tablety denně/menstuaci mám nepravidelnou a skoro vůbec). Teprve teď v říjnu mi lékařka řekla, že je spokojená a že krevní testy jsou dobré. Je možné, abych mohla otěhnotnět v pořádku a měla po této stránce zdravé dítě? Mám obavu, aby se u něj neprojevila moje snížená funkce nějakým způsobem. Děkuji Niezgodová

Odpověď:
Pokud bude TSH v normě, je to jakoby jste měla štítnou žlázu normálně pracující a Vašemu dítěti ani Vám nehrozí žádné nebezpečí.je třeba léky brát během celého těhotenství a kontrolovat hladiny.Bude vše jistě zcela vpořádku tak jako u tisíců ostatních pacientek užívajícíh tyto léky během těhotenství a kojení i dále.Jsou naprosto bezpečné pro dítě i Vás nemáte se čeho obávat,Rovněž s oplodněním by neměl být problém pokud i Váš prolaktin bude v normě,pokud se po normalizaci TSH nesrovná i prolaktin je třeba ho pak normalizovat léky aby se dobře přicházelo do jiného stavu.Dítěti udělají test na funkci štítné žlázy již v porodnici je to povinné u každého novorozence v ČR,není důvod k obavám ,že by muselo mít špatnou funkci také,mírná dispozice tam je ale nemusí se projevit nikdy nebo třeba v 5O letech.....

Vloženo: 20.10.2002 10:38:29

štítná žláza

Dotaz:
Važená paní doktorko , i já prosím o radu ohledne štitné žlázy.Před dvěma měsíci jsem prodělal erysepel praveho kotniku, přičemž mi byla zjištěna zvýšená funkce štitne žlazy,zvýšený metabolismus, více se potím. Nasazen carbimazol 3-3-3-3,prednison 1-1/4-0,Thiamin2-2-2,poté ukoncena lecba lymfodrenáží(otok trval 5měs.). dávkování:carb.4-3-3, Thi 2-1-1,pred.1-0-0,dále beru vyše popsané léky.Lékař mne posílá na operaci štítné žlázy.Shodil jsem 12 kg.teď jsem na optimální váze 75kg. Je možné jiné řešení než operativní.Co alternativní medicína,léčitelé, čaje apod.? Děkuji za odpověď Pavel

Odpověď:
Nejspíše půjde o nápadně zvýšenou funkci štítné žlázy,jelikož vaše dávky Carbimazolu jsou nápadně vysoké.Jaký máte ultrazvuk štítné žlázy??Dle něho se rozhodujeme kromě oststních výsledků zdali operovat či ne.Jaké jsou tzv protilátky proti štítné žláze??Mají také vliv na prognosu.Někdy opravdu nezbývá než operovat.Vyvarujte se hlavně jodu ve všech formách,z přírodních zdrojů mohu doporučit aloe vera gel od Forever Living produkts jako podpůrnou léčbu pije se dužina z aloe vera stabilizována za studena,velmi kvalitní výrobek,ekologicky čistý,speciální čaj neznám.

Vloženo: 18.10.2002 05:20:26

cholesterol

Dotaz:
Pane doktore, při odběru krve mi lékařka zjistila vysoký cholesterol v krvi. Naměřili mi 7,1 Doporučila mi přísnější dietu. Myslím, že při mé váze - 60 kg a výšce 170 cm nebude tato zvýšená hodnota mou vahou. Chodím také 2xtýdně cvičit aerobic a pravidelně jezdím na kole.Slyšela jsem, že to může být i nervového původu, což by u mě bylo pravděpodobnější. Můžete mi poradit, jak snížit cholesterol do normálu? Prý bych měla mít naměřené hodnoty meti 5- 6. Děkuji

Odpověď:
Jedna naměřená hodnota ještě nic neznamená,je třeba odběry po např 4 měsících zopakovat,vyvarujte se tučného čokolád a jiných sladkostí,smetanových sýrů a jogurtů,dále sportujde a počkejte na kontrolní hodnotu.Vhodné je taky doplnit tzv HDL a LDL frakce tedy dobrý a špatný cholesterol a dle nich zjistit rizikovost nálezu.Může to být i stresem a ještě to může být i ze snížené funkce štítné žlázy, ať Vám také vyšetří TSH zjistí se to z toho odběru.

Vloženo: 16.10.2002 11:51:52

Nadměrné ochlupení

Dotaz:
Paní doktorko, mám výrazné černé chloupky na nohou a břichu i občasné akné. V 15 letech jsem užívala Turinal a Mestranol (všechna vyšetření, i endokrinologická, byla tehdy vpořádku, léky jsem brala kvůli uzavření kloubních štěrbin - zastavení růstu - 188cm), od cca. 18 do 22 let antikoncepci Triregol, Gravistat 125. Nyní cca. 2 roky (i s půlroční přestávkou) užívám Diane-35. Chloupky nezmizely, ale zdá se mi, že jsou jemnější. Dozvěděla jsem se, že Diane-35 problém neřeší trvale, efekt je prý pouze při jejím užívání, po jejím vysazení se prý vše vrátí do původního stavu. Je to pravda? Pokud ano, pak tedy neexistuje žádný způsob, jak se problému zbavit trvale? A je možné, že nadměrné ochlupení prostě patří k mému typu (jsem snědá, husté tmavé vlasy a výrazné černé obočí) a není způsobeno mužskými hormony (s nepravidelnou menstruací jsem nikdy potíže neměla)? A jestě jeden dotaz - nemohly nadměrné ochlupení způsobit výše uvedené užívané léky? A nemohou ovlivnit mojí plodnost až za 1-2 roky budu chtít děti? Děkuji mnohokrát za odpověď, Hanka.

Odpověď:
Ano,Diane problém neřeší natrvalo,po vysazení se stav opět horší.Neexistuje způsob,jak se chlupů zbavit trvale.Je možné,že stav patří k vašemu typu a je dán geneticky.Než ale je diagnoza stanovena,je třeba vyšetřit hladinu mužských hormonů.ženských hormonů,štítné žlázy,nadledvinek aby se vyloučila tato příčina.Provádí endokrinolog či gynekolog.Rovněž vhodné udělat ultrazvuk vaječníků zadli tam nejsou cystičky.Výše užívané léky Vám situaci nemohly zavinit.Plodnost závisí na hladině výše uvedených hormonů ,stavu vaječníků a dalších orgánů,může někdy být problém s otěhotněním ale to Vám řeknou po krevním vyšetření,můžete také přijít do jiného stavu bez jakýchkoli obtíží a příroda si poradí sama znám mnoho případů....

Vloženo: 14.10.2002 12:56:12

Hypertyreosa

Dotaz:
Dobry den, rada bych pozadala o radu. Z vyse uvedenych problemu bylo zjisteno, ze jde o tzreotoxikozu v.s. GB typu. Uzivam Carbimazol nyni po trech a pul mesicich lecby 2x2, citim se mnohem lepe, staram se o rok a pul malou holcicku a vse zvladam i se cvicenim jednou tydne, presto jsem pribrala 8 kilo. Rada bych vedela, zda jde o moji dietetickou chybu ci zda pricinou pribirani na vaze je lek Carbimazol. Jaka je prognoza dalsiho vahoveho prirustku? Obavam se aby se nemoc neobratila na hypotyreosu. Prosim, sdelte mi, zda se da GB nemoc lecit, ci pouze zastavit jeji projevy. Co mohu udelat ja aby se ydravotni stav zlepsil a nemoc opet nepropukla v plne mire. Lze uplne vylecit hyperfunkci stitne zlazy? Dekuji

Odpověď:
Nejde o dietetickou chybu, ale upravil se Vám dříve zvýšený metabolismus nejspíše do normy,proto tělo má tendenci k přibývání na váze.Přechodně je možný i přechod nemoci do hypothyreosy, ale to se z odběrů zjistí a lékař léky upraví.Neměl by přírůstek pokračovat dlouho,měl by se metabolismus ustálit a váha taktéž.Léčit se nemoc dá,ale léčba je dlouhodobá - roky,prognoza závisí na ultrazvukovém vyšetření štítné žlázy, na hladinách hormonů a protilátek proti štítné žláze.Sama můžete se vyvarovat jodu ve všech formách/zhoršuje stav/,stresu,kouření, extremní fyzické námahy.Někdy se podaří nemoc vyléčit,někdy je třeba řešit operací žlázy,postup je individuelní u každého jiný....závisí na výše uvedených faktorech........

Vloženo: 13.10.2002 23:14:00

Snížená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Milá paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně štítné žlázy. Vždy jsem byla velmi štíhlá (živila jsem se sportem a tancovala jsem). Od jara 2001 jsem však přibrala cca 14kg, přestože jsem nezměnila stravovací režim ani jsem radikálně nesnížila fyzickou aktivitu. Na interním vyšetření mi zjistili tyto hodnoty hormonů: TSH-2,81IU/l, T3-0,88,T4-52,77nmol/l,FT4-12,6pmol/l. Štítnou žlázu mám prý lehce zvětšenou. V pubertě jsem měla jeden čas lehce zvýšenou činnost štítné žlázy a brala Carbimazol, protože to však nemělo žádný výsledek, od léčby se upustilo. Prosím, napište mi, zda se jedná o hypothyreosu či ne. Proč přibýrám?Bojím se, že mi váha půjde stále nahoru. Jde tuto poruchu léčit? Za jak dlouho po zahájení léčby se činnost žlázy upraví? Děkuji moc.

Odpověď:
Z výsledků TSH a FT4 lze vyloučit sníženou funkci štítné žlázy/celkové T3 a T4 je ovlivněno celou řadou faktorů a jde o tzv vázané formy hormonů zatímco FT4 je účinná frakce/.Máte li štítnou žlázu lehce zvětšenou je třeba provést i ultrazvukové vyšetření štítné žlázy .Pokud jste měla v minulosti zvýšenou funkci,měla jste spíše tendenci k hubnutí,Vaše nynější hodnoty TSH a FT4 ale vylučují souvislost přibývání na váze a vaší štítné žlázy.Je třeba pokud je přírůstek nápadně veliký /více než cca 5 kg za měsíc/ vyšetřit nadledvinky event provést jiná komplexní vyšetření ke zjištění příčiny.Příčinou může být i pokud jste přestala tančit,snížil se totiž energetický výdej.

Vloženo: 09.10.2002 16:15:39

padání vlasů, výtoky - hormonální nerovnováha

Dotaz:
V roce jsem dostala suché žluté výtokiy, nenašly příčinu, ale dávaly mi výplachy - nic. Po delších stresech a nepravidelné stravě na gymplu mi v 18 letech začali padat vlasy. Nic mi nenašly ani hormony, ani nic jiného. Padání po vodičkách a vitamínech přestalo. S padáním se změnil výtok na hlenový, páchnocí, zelenožlutý, ale nesvědivý. Jelikož v něm nic nenašly, trdí, že tato hrůza je normální. (Takto hrůzné hleny ze mě jdou již 7 let. Padání se opakovalo v cyklech a k tomu i se seboroickou dermatitidou. Vždy z ničehonic ptřestala mastnota, pak hned strupy a hned vlasy. Výtok trvaly., Když jsem do toho bušila, našly mi zvýšený dihydrotestosteron, tak mi nasadili Diane a v prvním měsíci 10 tablet Androcuru. Zabralo to do měsíce. pak jsem měla 4 měsíce Diane, když nestačila, vzala jsem si 10 dní Androcur a klid. Našly mi sniženou štítnou žlázu, máme ji sice v rodině, ale objevila se až po těchto hormonech. Stloustla jsem 15 kg, popraskala mi kůže od pasu dolů a prsa. A začala bolet štítná žláza. Po dvou letech stačila jen Diane. Jelikož se může brát jen omezeně, snížili se mi ženské hormony, zkusila jsem ji po roce klidu přestat brát. Problémy začaly nanovo. Jinak strie, se mi objevili ve velké míře ještě před stloustnutím a braním jakýchkoli hormonů. Jeden lékař tvrdí, že to také mohou dělat nadledvinky. Nyní jsou po 5 měsících bez hormonů výsledky viz výše uvedené vyšetření:.Rvát do mě antiandrogenní hormony mi nepřijde léčba, před tím to přestalo i bez těch hormonů. Chtěla bych znát odpovědi na otázku, co mohlo způsobit rozhození hormonů a jak spolu navzájem ostatní hormony souvisí a kde se dá hledat příčina. Jinak Folitropin a lLutropin jsou v pořádku , ale nízké. estradiol celkem normální, ale blíže k nižší hranici. C3 a C4 zvýšené. TSH na hranici, ta je do 4.200 a já mám 4.150. T3 aT4 jsou v normě a uprostřed. Ráda bych věděla jestli to dělá štítná žláza nebo vaječníky nebo nadledvinky, čihypofíza, játra... Mnohokrát děkuji za odpověď. Děkuji.

Odpověď:
Vaše gynekologické výtoky nesouvisí se štítnou žlázou ani nadledvinkama,jsou otázkou pohlavního systému a vaginální flory,která pokud výtoky jsou není vpořádku a je třeby provést cytologické vyšetření čípku a mikrobiologické vyšetření asi Vám provedli.Rovněž je třeba vyšetřit partner!!!!Strie vznikají při náhlém zvýšení hmotnosti následkem obezity z libovolného důvodu,nejen při zvýšené funkci nadledvinek.Je třeba ale vždy nadledvinky pečlivě vyšetřit tj stanovit hladinu kortisolu v krvi, jeho odpady v moči ,a provést eventuelně i ultrazvuk či jiná vyšetření nadledvinek.Co způsobilo rozhození Vašich hormonů se těžko bez výše uvedených výsledků dá jednoznačně říci, také je třeba vědět jaký jste měla ultrazvuk štítné žlázy.A ultrazvuk vaječníků..????Nejsou tam cysty ???Rovněž k funkci hypofyzy jako takové se nelze kompletně z Vašich výsledků vyjádřit - nemám k dipozici hodnotu prolaktinu - hypofyzární hormon mající rovněž vliv na menstruační cyklus.Velmi ráda bych Vám napsala více ale nelze uzavřít bez výše uvedených výsledků.

Vloženo: 09.10.2002 10:09:10

hodnoty hormonu thyroxinu

Dotaz:
Jaké hodnoty hormonu thyroxinu mají být po totálním odstranění štítné žlázy kvůli adenomu, jaká se popř. provádějí kontroní vyšetření po operaci (operace byla před půl rokem). Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
Hodnoty tyroxinu po odstranění štítné žlázy v seru při správně zavedené substituční léčbě /většinou Letroxem nebo Euthyroxem/ mají být 58-155 nmol/l cca dle laboratoře v daném městě.Po operaci se provádí kontrolní vyšetření:odběry krevní na TSH a T4 a eventuelně i ultrazvukové kontroly dle klinického stavu a dle celkového stavu pacienta.

Vloženo: 23.09.2002 15:45:49

totální odstranění štítné žlázy

Dotaz:
Operace byla pro uzel št. žl., po histologii šlo o adenom. Můžete mi, prosím, říci jaké mají být hodnoty hormonů, zda je potřebná kontrola sono? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Hodnota tyroxinu i tyreotropního hormonu má být po substituci léky v normě.Každá laboratoř má své hranice normy,které najdete v závorce za Vaším výsledkem na dokumentu z laboratoře.Pokud šlo o benigní adenom a pacient nemá žádné klinické obtíže a není k tomu zvláštní důvod z jeho celkového klinického stavu,není třeba ultrazvuková kontrola /nebo li SONO/ dříve než za rok.

Vloženo: 18.09.2002 08:09:50

Omdlévání z hladu

Dotaz:
Už několik let mám problém s tím, že pokud pravidelně nejím (cca po 3 hodinách - což v zaměstnání často prostě nejde), tak se mi náhle udělá špatně (slabé ruce a nohy, třes rukou, posléze zatmění před očima) a pokud si rychle nesednu a nedám něco k jídlu (cokoli, stačí suchý chléb), tak omdlévám. Pokud vím, tak cukr jsem nikdy neměla vyšší než 5.5, ale v rodině cukrovka je. Také ale mám sníženou funkci štítné žlázy (zatím nenasazeny léky) - může to souviset? U obvodního lékaře jsem se už o těchto potížích zmínila, ale dotaz byl ignorován. Situace začíná být neúnosná, prosím o radu, děkuji.

Odpověď:
Vhodné je nejprve spravit sníženou funkci štítné žlázy,ta totiž může ovliovnit hladinu cukru v krvi a může být souvislost mezi vašimi stavy a sníženou funkcí štítné žlázy,pokud i potom by obtíže přetrvávaly pak je třeba vyšetřovat podrobně dále .....nadledvinky,slinivku apod.... ale opravdu je třeba nejdříve spravit sníženou funkci štítné žlázy.

Vloženo: 05.09.2002 17:06:41

Problémy s trávením

Dotaz:
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem,který se sice přímo netýká uvedeného oboru,ale je mu svou povahou nejbližší z nabídky na tomto serveru. Již několik let mám problémy s trávením.V počáteční fázi to byly jen častější průjmy a pálení ve střevech.Nepřikládala jsem tomu téměř žádnou váhu.Minulý rok se ale mé potíže zásadně zhoršily.Projevily se každodenními průjmy a nepříjemnými bolestmi břicha s pocity na zvracení.Navštívila jsem tedy lékařku,udělala mi výtěr,protože si myslela,že jde nejpravděpodobněji o salmonelózu.Bylo to právě v letních měsících,takže tato úvaha byla asi nejlogičtější.Předepsala mi prášky proti průjmu,po dobrání se ale stav nelepšil.Nechala jsem to být a s nepříjemnými obtížemi chodila do práce.Za necelé dva měsíce jsem začala mít nesnesitelné obtíže.Večer přišla zimnice,v noci jsem se probouzela spocená s horečkou.Od toho dne jsem začala mít opravdu těžké průjmy,stolice byla vodnatá,objevovaly se křečovité bolesti břicha v pravé části.Každý večer jsem se klepala zimou,pokožka byla na dotek mnohem citlivější,než dřív. Opět jsem navštívila lékaře.Opět jsem dostala prášky proti průjmu.Prý mám špatné stravovací návyky.Břicho mne bolelo dál,i když jsem se řídila jeho radami. Po pár měsících jsem byla znovu u doktora s tí,že mé problémy nadále trvají.Poslala mne na sono břicha,rentgen střev,vše bez nálezu.Jde tedy o chronický zánět slepého střeva.V květnu jsem byla na operaci,ale stav se nezměnil.Po další návštěvě jsem dostala doporučení na gastroenterologii.Podrobila jsem se endoskopickému vyšetření tlustého střeva a konečníku.Opět nic.Bez zánětu.Už jsem bezradná.Paní doktorka mi předepsala Dogmatil a Hylac Forte.Zatím beze změn.Cítím jen únavu a menší soustředěnost.Měla jsem podezření,že se jedná o Morbus Crohn,protože mé potíže tomu prý nasvědčovaly-což mi řekla jedna kamarádka,která se s ním potýká.Poradíte mi,co by to mohlo být?Už jsem psychicky na dně. Děkuji mnohokrát.

Odpověď:
Váš dotaz se ke mně dostal omylem,patří do oboru gastroenterologie,velmi mne to mrzí ,ale nemohu Vám pomoci.Každopádně ale bude třeba vyšetřit také tenké střevo,eventuelně slinivku,zajistí gatroenterolog.Velmi vhodné je nechat si odebrat i hormony štítné žlázy, aby se náhodou nejednalo o zvýšenou funkci.dále někdy podobné obtíže vyvolává zanícené slepé střevo....!!!!

Vloženo: 05.09.2002 09:27:26

dotaz na léky

Dotaz:
Vážený pane doktore. Zajímalo by mě kde bych mohl na internetu popř. jinde najít seznam léků určených k léčbě diabetes II typu?

Odpověď:
Dotaz byl omylem zařazen do sekce endokrinologie a obezitologie kam nepatří.Kde na internetu by jste našel nevím,ale jistě v knize která se jmenuje Praktická diabetologie autor je V.Bartoš T.Pelikánová vydavatel Maxdorf Jessenius.Omlouvám se velmi za zpoždění odpovědi ,domnívala jsem se,že ji přeřadí.....eventuelně v knize Interní lékařství či v jiné knize Diabetologie - k dostání v odborné literatuře v knihkupectví kdekoli....

Vloženo: 04.09.2002 16:46:45

DNA

Dotaz:
Prosím poraďte. Můj otec omemocněl DNA. Hledáme pro něj vhodný jídelníček pro zlepšení stavu. Mívá často záchvaty bolestí rukou. Děkuji, Otevřel

Odpověď:
Dietní opatření jsou následující:vyvarovat se potravin s vysokým obsahem purinů,které mohou být vyvolávajícím momentem záchvatů.Patří mezi ně vnitřnosti a masa zejména mladých zvířat,zvěřina,luštěniny,kakao,čokoláda a alkohol.Vhodné je u obezních jedinců snížení hmotnosti/snižuje se tím kyselina močová v séru/, pravidelné cvičení.Omlouvám se za zpoždění odpovědi......

Vloženo: 21.08.2002 20:00:18

zvýšená funkce štítné žlázy

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se optala, jak se projevuje zvýšená funkce štítné žlázy? Děkuji za odpověď Pavla L.

Odpověď:
Pokud se funkce štítné žlázy zvýšená málo,nemusí se projevit vůbec a může probíhat skrytě.Většinou se ale nemoc klinicky projeví, a to pocením, zvýšením tepové frekvence,třesem,hubnutím,někdy průjmy,otoky dolních končetin,tlakovými obtížemi v oblasti krku,polykacími či dechovými obtížemi,změnami v menstruačním cyklu,průjmy,můžou být o postiženy oční svaly a nemoc může působit oční obtíže.Příznaky se vyskytují málokdy všechny, většinou většina z nich chybí a převažuje pouze několik klinických obtíží.

Vloženo: 20.08.2002 12:10:13

Paleni zahy

Dotaz:
Obcas mivam problem s palenim zahy, zvlaste po fyzickem vypeti. Co muze byt pricinou a jaka je vhodna prevence? Dekuji za odpoved

Odpověď:
Stres spojený s fyzickým vypětím může vést k překyselení sliznice žaludku a vznikne to,že následně se šťávy vrací někdy i s částí stravy do jícnu a vzniká pálení žáhy.Jezte málo a často,pijte dostatek tekutin,nejlépe bez bublinek a neslazených,vyvarujte se alkoholu,smažených jídel,ostrých jídel,hodně česnekových jídel,tučných jídel,vyvarujte se obezity.Lze zkusit i Tums,lze koupit v lékárně.Pokud obtíže neustoupí nezbude než se obrátit na Vašeho lékaře a požádat o vyšetření....

Vloženo: 16.08.2002 05:55:59

Zpět na výběr témat

Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205